Древните Олимпийски игри бр.265

Древните Олимпийски игри

Първите документирани Олимпийски игри са се състояли в полетата на Олимпия в древна Гърция. Според Центъра по Класически Техонологии, победител бил истински аматьор – готвач от Елис на име Короибос. Дисциплината, в която спечелил, се нарекла “stadion”- бягане на 600 фута разстояние. Именно думата „stadion”, която отговаряла на дистанцията и на името на събитието, е корен на днешната дума, означаваща голяма структура, използвана за спортни събития – стадион.
Run the Planet, световноизвестният ресурс за бегачи, твърди, че макар някои литературни традиции да показват, че „това е единственото атлетическо събитие на игрите за първите 13 Олимпийски фестивала или до 724 г.пр.Хр”, има и литературни, и археологически доказателства, че такива мероприятия са се провеждали в Олимп много по-рано, може би 9 в.пр.Хр. Има доказателства, че в по-ранните игри може да са се провеждали няколко различни състезания.
Въпреки че при започването си Олимпийските игри са се провеждали по 1 ден, през 5 в.пр. Хр. те са продължавали 5 дни, включвайки три бягания на различни дължини, както и други спортове, като бокс и борба. Добавен бил и пентатлона. Това била дисциплина, в която атлетите се състезавали в пет различни състезания: борба, скок на дължина, хвърляне на копие и диск, и надбягване. Конните състезания били включени по-късно. Игрите се състояли на всеки четири години, докато римляните не въвели гладиаторите, с които вече не било възможно да участват никакви аматьори, да не говорим за готвачи.
Въпреки че надпреварите по маратон в днешни дни почитат Филипидис, бегачът донесъл новините през 490 г.пр.Хр. до Спарта, че персийците пристигат, тогава не е имало такъв маратон. Докато Филипидис избягал 149 мили, модерният маратон е стандартизиран на малко над 26 мили, когато се е провела надпреварата в Лондон през 1908.
Другата разлика между модерните и древните Олимпийски игри била, че тогава всички състезатели тичали голи. Смята се, че това било, за да се избегнат измамите и поради причини, свързани със сигурността. Отначало можели да участват само гръцките мъже, а на жените било забранено даже да гледат. Това се отнасяло само за омъжените жени, които даже били заплашвани със смърт, ако прекрачат границите на стадиона. Допускали се само девойките.
Древногръцките Олимпийски игри започнали като религиозен фестивал. По това време Олимпия била религиозен център, с много храмове, посветени на Зевс, който бил боготворен като бащата на гръцките богове и богини. Игрите били провеждани в негова чест. Според Нешънъл Джеографик огънят бил посветен на древните гърци, които смятали, че той им е даден от Прометей и е символизирал създаването на света, възстановяването и светлината. Поради тази причина те оставяли запалени огнъове пред храмовете си. По време на първите игри бил запален огън, възпламенен от слънцето, който продължил да гори на олтара на богиня Хера. Това символизирало разсъдъка, чистотата и мира между нациите.
Древните Олимпийски игри
Първоначално игрите се провеждали, за да възхвалят отделния индивид. Почтените надпревари били най-важни, а на победителите се давало венец от маслинови клонки. Имената им ставали известни навсякъде, правели се статуи и се пишели поеми в тяхна чест. Накрая нацията станала по-важна от отделната личност и егоизмът и бруталността станали често срещани. През 394 г.пр. Хр римският император Теодосийй І официално закрива Олимпийските игри и всички останали езически фестивали. Това сложило край на първите 1100 години състезания, които не се съживили до 1500 години по-късно, когато през 1896 в Атина започва ерата на модерните Олимпийски игри.
 от интернет
тагове древните,1олимпиъски,игри

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>