Историята на Енох бр.265

Историята на Енох
Снимка: Bizzell Bible Collection/ University of Oklahoma
Енох е библейски персонаж, станал известен със своята книга, озаглавена съвсем просто: Книга на Енох. Това произведение има почти апокрифен характер и е пренебрегвана и даже забранявана от официалната религия. Нещо повече, тя смущава и учените по света днес.
Какво прави Книгата на Енох неудобна за каноните и смущаваща за науката?
Тази книга е преведена за първи път през 1800 година от древни текстове, открити в Етиопия през 1768 година. Апокрифното съчинение доказва съществуването на Енох. Той бил син на Иаред, потомък на първия човек – Адам. Книгата се състои от 3 отделни части или поне толкова са открити. Те са старинни еврейски ръкописи. Има по няколко преписани копия от всеки и представляват документи, писани в различни епохи. Първата книга е датирана от ІІІ век преди Христа. Втората е от І век след Христа, а третата е от V век след новата ера. Предположенията са, че първата книга е писана от самия Енох, а другите две са дело на други автори. Има обаче и предположение, че всички части на дели на Енох. Как е възможно това?
Ако погледнем в Библията, в частта Битие името на Енох е споменато само веднъж, но се смята, че такъв човек е съществувал и е написал книга с твърде любопитно съдържание за ранното християнство.
Кой е Енох?
В текста на Битие се казва, че Енох е живял 385 години. Той е един от двамата човеци, които не са познали смъртта - Енох и Илия. Енох не е умирал, а е взет от Бог и жив е влязъл в Рая. Докато е живял на Земята, Енох е бил проводник на божията воля и слова. Той седмият по ред от 10 писари преди потопа и е прадядо на Ной. Пряк наследник е на Адам.
Ръкописът на Енох, който го прави известен, започва с предупреждение към човешкия род и към падналите ангели, чиито имена са споменати поименно. Предупреждението е заради това, че те пренебрегнали волята на Бога, съгрешили и си взели жени от земните, на които разкрили тайни, които не бивало да знаят. Научили жените на чародейства и магии, а хората – как да произвеждат оръжия и как да ги използват.
От техните непремислени действия се случили много беди. Жените родили исполини, високи по 20 метра, които били зли демони. Затова Земята била превърната в адско място. Бог трябвало да овладее положението и решил да унищожи хората, на които изпратил Потоп.
Човешкият род обаче трябвало да оцелее и тази задача била поверена на Ной и неговото семейство. Краят на историята ни е известен.
Другото, което знаем за Енох, е че преди Второто пришествие той трябва да се върне на Земята заедно с Илия, където ще загинат мъченически.
Историята на Енох не е само християнска. Този персонаж може да бъде открит и в Корана, където е известен с името Идрис. Има много интерпретации на тази старозаветна легенда, но е факт, че Енох се смята във всяка религия за един от най-древните пророци, който е живял векове в най-древни времена и е бил взет при Бога, преди да го стигне смъртта.
 https://sanovnik.bg/n-119493-%D0%98%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0_%D0%BD%D0%B0_%D0%95%D0%BD%D0%BE%D1%85
тагове Енох ,библейска ,личност

 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>