Седемте тайнства в християнството бр.266

кръщенето е едно от седемте християнски тайнства

Самата дума тайнство има интересна етимология. Идва от гръцкото затварям очи. Това обяснение веднага навежда на размисли за някакво действие със скрит и недостъпен смисъл.

В Новия завет с този термин се обозначават род свещенодействия, при които с външни знаци на миряните се предават висши християнски благодеяния и дарове.

Според църковните канони тайнствата са 7 на брой и са установени от Бога. Числото е избрано неслучайно. Седем са даровете на Светия Дух, седем са хлябовете, с които Иисус нахранил хората. Всяко отделно тайнство задоволява някаква потребност на духовния живот на човека.

Кръщенето възражда духовно човека, миропомазването укрепва християнската вяра в пътя към Бога, а тайнственото елеосвещение лекува болести и недъзи на тялото. Ето кои са седемте тайнства на християнството.

Кръщението

Кръщението е тайнство, установено от Иисус Христос и представлява потапянето във вода последователно 3 пъти и произнасянето на молитва от свещеника с цел заличаване на първородния грях и кръстеният става християнин.

Това е първото тайнство и тези, които не са кръстени не могат да приемат останалите тайнства.

Миропомазването

Това тайнство също е установено от Исус Христос. Като се помазва тялото със специално приготвено миро и се произнасят определени слова от свещеника, приелият християнството става един от достойните войни на Христа. Това тайнство се нарича също харизмание от гръцкото харизма, помазване.

Изповедта

Изповедта е свързана с покаянието, а при това тайнство в името на Бога неговият служител опрощава признатите грехове и така опростеният отново си връща чистотата, която е получил при кръщението. Изповедта се извършва пред иконата на Спасителя и чрез молитви се достига до разкаяние и опрощаване.

бракът е християнско тайнство

Бракът

Брачният съюз е установен още в Стария завет. В него са съчетани църковни и народни обичаи. Църковният канон указва, че бракът е неразрушима връзка, която трябва да продължи през целия живот. В първите векове на християнството християнското бракосъчетание се е извършвало само със съгласието на епископа

Самата церемония има две части: обручение и венчаване. При обручението божият служител благославя три пъти бъдещите съпрузи и им дава запалена свещ, която символизира чистотата на техните отношения. Като знак на неразрушимият им съюз им поставя венчални пръстени.

Евхаристията

В това по-малко познато с това название тайнство, вярващият приема истинските Христови тяло и кръв под формата на хляб и вино. Нарича се и Свето причастие и с това име е добре познато действие. Това тайнство е безкръвно жертвоприношение, което има мисията да очисти Христовите следовници чрез приемане на божествената чистота в себе си.

Елеосвещението

Това тайнство е познато повече като маслосвет. То се прави на болен, който се помазва с осветен елей, за да получи божествена благодат, която да доведе до оздравяване на тялото и спасение на душата. Заедно с тайнството се произнасят молитви и църковни песнопения.

Самото венчаване става с поставяне на венец на главите на младоженците, с което се ознаменува победата над порочните удоволствия. Чашата с вино, от която отпиват, напомня за бъдещите общи отговорности пред живота.

Свещенството

Това тайнство се отнася за лица, на които е дадено да направляват и ръководят божиите чеда. Свещенството ръкополага служителя на Бога и го прави посредник между хората и Бога.

.https://sanovnik.bg/n-116384-%D0%A1%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BC%D1%82%D0%B5_%D1%82%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0_%D0%B2_%D1%85%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%8F%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE

Таг Седемте  тайнства   християнството

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>