Откриха гробница на вожд на маите бр.267

Откриха гробница на вожд на маите
Американски археолози откриха гробница на вожд на маите в Гватемала. Гробницата датира отпреди около 1600 години.
Находката се намира под пирамидата Диабло и е била открита още през май, но досега е било пазена в тайна.
Археолозите са открили и костите на 6 деца. Стивън Хюстън и колегите му от Университета Браун предполагат, че децата са били принесени в жертва, когато вождът на маите е умрял, допълва БТА.
Вътрешните стени на гробницата са богати украсени. Тя е била херметически затворена и това я е съхранило от въздействието на въздуха и влажността. Цветовете на намерените в нея скулптури, рисунки и парчета текстил са в отлично състояние.
В цивилизацията на маите погребенията и погребалните ритуали, са били пряко свързани със социалните категории. Най-нисшата класа е била погребвана елементарно – просто заравяли трупа в земята. Много често гробовете са били в самата къща или близо до нея.
Преди да го заровят в земята, маите пълнели устата на починалия с царевично брашно, с напитката койем и няколко от камъчетата, употребявани вместо пари. В гроба му поставяли предметите, които мъртвият обичал като жив.
Знатните лица били изгаряни. Освен индивидуално се е практикувало и колективно погребение. Близо до гроба се поставяли урни с праха или остатъци от скелети на принесени в жертва лица, които да го придружават в подземните му странствания.
 https://sanovnik.bg/n-12573-%D0%9E%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%B0_%D0%B3%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0_%D0%BD%D0%B0_%D0%B2%D0%BE%D0%B6%D0%B4_%D0%BD%D0%B0_%D0%BC%D0%B0%D0%B8%D1%82%D0%B5
Таг гробница, вожда, маите

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>