Магърдич Томасян – цигареният магнат бр.267

Едно 15-годишно момче идва от Батак в Пловдив и започва да се занимава с търговия с тютюн. Никой тогава не предполага, че Магърдич Томасян ще сложи началото на елитната българска марка цигари „Томасян“. Заедно с друг арменец – Кеворк Гарабедян, той отваря собствен магазин в подножието на Стария град, а по-късно създава и фабрика за производство на цигари.
Големия си разцвет фирмата бележи по времето на управлението на неговия син – Арменак Томасян. През 30-те години на ХХ век фабриката произвежда рекордните 1 млн. цигари само на една смяна. Това извежда фамилията Томасян сред десетте най-големи данъкоплатци в страната по онова време. Както при повечето богати фамилии, край на всичко слага национализацията през 1947 г. Тогава фабриката се влива в активите на тютюневия гигант „Родопи”.
Днес наследникът на богатата фамилия Ервант Хугасян живее в Пловдив. По-голямата част от живота си е прекарал в чужбина, като във Венецуела е притежавал и собствена фирма, занимаваща се с корпоративни сливания. Той е последната издънка на рода, чиято история ще приключи с неговата смърт.
 Таг Магърдич Томасян ,цигареният магнат
 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>