ХЕРЦОЗИТЕ Дьо БРОЙЛ

Фамилиите се приемат за основни стълбове в обществото. Често тяхната история е съществена част от историята на държава, континент или направление в изкуството и науката.
Понякога, самите големи и влиятелни фамилии се превръщат в обект на изследване и пресъздаване в забележителни творби- от живописта до киното, .като по този начин израстват, като символи на самото творчество, и изкуство.
Една от най-важните провинции на Северна Италия е Пиемонт. Тя има голям принос в развитието на Италия, но и неподозиран такъв в други съседни държави. Точно от там видната благородническа фамилия- Дуковете/херцози/ Дьо Бройл се заселва в съседна Франция. И тук започва история, достойна за роман…
Морис Виктор Батенберг – УикипедияЕдин от първите Дьо Бройл- Виктор Морис се прославя в служба на френската армия и става маршал на Франция /1724/.Но постиженията му са надминати от неговия наследник Албер.Той става два пъти министър-председател на Френската република през 19 век и член на Френската академия на науките- един от 40- те безсмъртни.
За да навлезем в 20 век и се срещнем с двама братя записали името си със златни букви в историята на науката, философията и в аналите на Френската академия на науките- академията на безсмъртните.
Maurice de Broglie - WikidataПо-големият Морис дьо Бройл /Maurice de Broglie/1875-1960/ се прославя, като един от най-големите физици-експериментатори на 20 век. Но не спира до тук, разширява интересите и в други сфери на познанието, за да заслужи избирането си за член на Френската академия на науките /1934/.Защото, за да станеш неин член не е достатъчно да имаш забележителни научни постижения, но и да се докажеш, като майстор на изящната словесност на френски език. Необходимо е и да покажеш познания и интереси, които покриват различни области на хуманитарното познание- история, философия, изкуство…И тук на сцената излиза най-знаменития представител на прославения род-
Луи дьо Бройл – УикипедияLouis de Broglie /Луи дьо Бройл/1892-1987/.За тези, които не знаят името му- това е един от създателите на най-голямото интелектуално постижение на науката на 20 век- квантовата механика. За своите постижения в тази сфера получава Нобелова награда по физика .Но това което действително респектира неговите съвременници е дълбочината, с която разглежда философските последици от новите физични открития .Интересите му го отвеждат и до такива фундаментални проблеми, като как човешкото съзнание възприема заобикалящия свят, какви са неговите граници и дали света, в който живеем е познаваем за индивидуалното човешко съзнание. И всичко това на брилянтен, литературен френски език. И тогава, през 1942 година се случва нещо уникално в историята на Френската академия на науките. Луи дьо Бройл е избран за неин член на овакантеното място номер едно. А този, който го представя и приветства е брат му- Морис- член на същата тази академия от 1934 година. Това е единствен случай в историята на тази академия.
Но историята не спира до тук. Прекият наследник на славния род
Gabriel de Broglie - Alchetron, The Free Social EncyclopediaGabriel Marie Joseph de Broglie-Revel / Габриел Мари Жозеф дьо Бройл- Ревел 1931/ известен и уважаван френски историк и политик е избран за член на същата академия през 2001 год.
Една история достойна не само за увлекателен роман, но и за исторически филм по действителен  случай
 Георги Караджов

 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>