БЪДЕЩЕТО

Някои от най-големите катастрофи в човешката история са се случили при преследването на невъзможни за съществуване светове.
Нашето минало е фундамент на настоящето ни .А делата ни днес изграждат в голяма степен утрешния ден.
Но както са казали по-умните от нас- когато не знаеш къде отиваш, стигаш място, за което не си и мислил.
Живеем в свят на перманентна технологична революция .Скоростта на информационните и интелектуални потоци е толкова голяма, че често се объркваме в тях.
Затова, днес са особено важни една особена порода хора- визионерите. Те виждат по-далече и по-ясно от мнозинството и затова са в състояние да го поведат към по-хубави и приятни за живеене светове.
Големите творци на научната фантастика в миналото са се трансформирали във визионерите  днес.
За да успеем в бъдещето, трябва първо успешно да го предскажем, да го облечем в мисъл и реализираме в подходяща форма. Така, че нека помечтаем….
Марк Зъкърбърг – УикипедияМарк Зукърбърг /14.05.1984/ по думите му е „вярващ“, но не уточнява в коя религия. В училище е капитан на отбора по фехтовка, а в колежа реализира рецитали на известни епични творби, като „Илиада“ .Като студент във Харвард създава със състуденти Фейсбук /2004/ и се запознава с бъдещата си жена Присила Чан-американка от китайски произход, студентка по медицина .Обича да стига до основата на нещата, затова учи китайски, като двамата посещават Китай /2010/.Свързването на хората е негова мечта от ученическа възраст. За него най-важните неща са революциите, информационните потоци и минимализма.
В основното училище създава музикален медия плейър, като използва- изкуствен интелект, за да разбере предпочитанията на слушателите. Гиганта Майкрософт се опитва да го закупи, но Зукърбърг предпочита да се запише в Харвард.
Посланията му поразяват със своята яснота и дълбочина- „Това, от което, аз наистина се интересувам е мисията, която прави света отворен“ или „Хубаво е да нарушаваш някои неща, за да ги направиш по-добре.“
Илон Мъск – Уикипедия Илон Мъск /28.06.1971/ е роден в Претория /ЮАР/.Основно вдъхновение в живота му е забележителната му майка- Мей  Мъск- една от най-прочутите модни икони на нашето време.
Още като дете получава жесток урок- тежък тормоз от неговите съученици .На 17 години заминава за Канада, тъй като има и канадско гражданство. Завършва физика в Пенсилванския университет и икономика в прочутото училище „Wharton”-Уортън /завършено и от бившия президент Донълд Тръмп/.
Освен майка му, другото най-силно влияние за неговото израстване е великият писател фантаст и енциклопедист Айзък Азимов и легендарната му поредица „Фондацията“.Погледът му в бъдещото е едновременно вдъхновяващ и плашещ- „Рано или късно трябва да разширим живота отвъд това зелено-синьо кълбо- или да умрем.“
Във фабриката на компанията му Спейс Екс, където се произвеждат най-съвършените ракети-носители на нашето време е сниман филмовия хит „Железният човек 2“.Създава системата спътници Старлинк за достъпен интернет в целия свят още през 2018 година. Предоставя я безплатно за ползване от Украйна след началото на войната там. Получава лична благодарност за това от президента Володимир Зеленски. Същевременно отказва да блокира излъчването на руски медии по нея, защото е „привърженик на свободата на словото“.С фирмата си Тесла революционизира проектирането и производството на електромобили в световен мащаб. Нейната дъщерна фирма „Солар сити“ е вторият най-голям доставчик на системи за слънчева енергия в САЩ.
Днес, целия свят е поразен от възможностите на новата мрежа Chat GHT на основата на изкуствен интелект. Мъск създава Нюралинк- компания за интеграция на човешки мозък с изкуствен интелект през -2016 година. По-малко известен факт е че е основен инвеститор и собственик в компанията, която притежава Chat GHT.Още през 2015 създава Open AI- компания с нестопанско цел за изкуствен интелект- безопасен и полезен.
Действията му по придобиването на социалната мрежа Туитър предизвикаха противоречиви оценки, но днес всички технологични гиганти реформират компаниите си по неговия начин.
Франсоа-Анри Пино – УикипедияФрансоа Пино /1962/ е син на втория по богатство във Франция и 23- ти в света Франсоа Пино. Завършва висше бизнес училище в Париж. Наричан е кралят на лукса .Председател и изпълнителен директор на Kering и президент на Group Artemis.Тези фирми притежават най- известните модни фирми и брандове на луксозни стоки в света. Пино е олицетворение на тази неутолима жажда на съвременния човек- да притежава най-скъпите, най-шикозните, най-луксозните продукти…Личният му живот допълва картината на успех- има извънбрачно дете от най- известния топ модел-Линда Еванджелиста, а настояща съпруга му е голямата актриса, продуцент и бизнес дама Салма  Хайек. Но, как самия той дефинира мястото на лукса в нашия живот:
„Не купувай лукса, за да влезеш в обществото, а за да се разграничиш от другите.“
Прочут меценат и ценител на изкуството Пино притежава една от двете най- авторитетни аукционни къщи в света- “Christie’s”.Дарява със съпругата си Салма Хайек 100 милиона евро за реконструкция на пострадалата от огъня катедрала Нотр Дам в Париж.
Една от крилатите му фрази може би в най-голяма степен обобщава мирогледа на визионерите:
“Не изпитвам чувство на носталгия .Утрешният ден е това, което ме интересува.”
Георги Караджов

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>