Неразкритите кодови послания бр.270

Кодови Послания
Хората ползват шифър от векове за предаване на тайна информация. С появата на Интернет създаването и разгадаването на кодове се превърна в индустрия.
Но има кодове, които не могат да бъдат разшифровани дори от най-добрите специалисти в тази област. Такива са например надписите на фестския диск. Смята се, че йероглифите върху фестския диск принадлежат на минойската цивилизация, живяла на остров Крит.
Фестския диск е глинен диск с йероглифи, нанесени от двете му страни във вид на спирали, открит през 1908 година. Специалистите са определили четиридесет и пет различни йероглифа. Засега все още не е ясен текстът върху диска.
Линейното писмо А е разновидност на писменост от остров Крит. То се е развило от критските йероглифи, но по-късно е било заменено от линейното писмо Б, разкодирано от Майкъл Вентрис през 1952 година. Тази писменост била използвана от микенските гърци. Линейното писмо А е разкодирано само донякъде.
Неразкритите кодови послания
Никой все още не може да разкодира шифъра на скулптурата Криптос – тя принадлежи на американския художник Джеймс Санбърн и се намира в офиса на ЦРУ в Лангли, щата Вирджиния.
Тя представлява кодиран текст, разделен на четири секции. Засега специалистите са се справили само с три от секциите. Четвъртата все още остава загадка.
Шифърът върху седемте китайски златни кюлчета, дадени през 1933 година на генерал Ван от Шанхай, са били с гравирани рисунки и криптограми с латиски букви. Смята се, че това може да са сертификати на американската банка.
Криптограмата на Бейл също е сред неразгаданите кодове. През двадесетте години на деветнадесети век американец на име Бейл заровил в земята в окръг Бедфърд два вагона със съкровища.
Криптограмите, наречени в негова чест, са три закодирани съобщения, които най-вероятно сочат местонахождението на съкровището. Специалисти вече са разкодирали първото съобщение, според което под земята се намират няколко тона злато и сребро.
Неразкритите кодови послания
Ръкописът на Войнич е манускрипт на възраст петстотин години. Той се състои от 240 страници с илюстрации на неизвестни растении, билкови рецепти, астрологични диаграми и надписи на език, неизвестен на никого.
 https://sanovnik.bg/n-17206-%D0%9D%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5_%D0%BA%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B8_%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F
таг неразгадани ,кодови ,послания

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>