По-малко от 5000 крачки на ден бр.273

  са достатъчни за подобряване на здравето

По-малко от 5000 крачки на ден са достатъчни за подобряване на здравето

От доста време се твърди, че 10 000 крачки на ден са магическото число, което е необходимо човек да е в добра физическа форма и здрав, но ново проучване показва, че по-малко от 5000 крачки са достатъчни, за да се постигне това, предаде Би Би Си.

Анализът на повече от 226 000 души от цял свят показва, че и 4000 крачки намаляват риска от преждевременна смърт по каквато и да е причина.

Малко над 2300 пък са достатъчни, за да повлияят благоприятно на сърцето и кръвоносните съдове.

Колкото повече крачки прави човек, то ползите за здравето му се увеличават, твърдят изследователите, цитирани от БТА. Всички допълнителни 1000 крачки над 4000 намаляват риска от ранна смърт с 15 процента до 20 000 крачки.

Научен екип от Медицинския университет в Лодз, Полша, и Медицинския факултет на университета “Джон Хопкинс”, САЩ, установи, че ползите от ходенето се отнасят за всеки пол и  и възрасти, независимо от мястото на живеене.

Най-големи обаче са те за хората под 60-годишна възраст.

Професор Мачей Банах от университета в Лодз казва, че макар броят на съвременните лекарства да се увеличава, то те не са единственият отговор. “Смятам, че винаги трябва да подчертаваме, че промяната в начина на живот, включително диетата и физическите упражнения – основен герой на нашия анализ, могат да бъдат поне толкова или дори по-ефективни за намаляване на риска от сърдечносъдови болести и за удължаване на живота”, каза той.

По данни на Световната здравна организация недостатъчната физическа активност е причина за 3,2 млн. смъртни случая всяка година – четвъртата по честота причина в глобален мащаб.

Хани Файн, личен треньор и фитнес инструктор, казва, че тези проблеми са резултат от прекалено дългото седене. “Това може да забави метаболизма, да повлияе на растежа и силата на мускулите, което да причини болки”, казва тя пред Би Би Си. “Прекалено дългото седене също може да доведе до различни проблеми с гърба – това се наблюдава често при хората, които работят в офиси”, добавя Файн.  Според нея “стоене прав, носене на покупки, миене на под, чистене с прахосмукачка, раздвижване, докато провеждаме разговор телефона – това са всички малки неща, които ни правят по-активни и ни помагат да изгаряме калории по-ефективно”.

https://www.obekti.bg/chovek/po-malko-ot-5000-krachki-na-den-sa-dostatchni-za-podobryavane-na-zdraveto

Таг 5000 крачки   ден  здравето

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>