ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА НЕАВИИМОСТТА

 
Княз Фердинанд прочита Манифеста за независимостта на България на хълма Царевец.

“За да отговоря на държавните нужди и народното желание, с благословението на Всевишния прогласявам съединената на 6 септемврий 1885 година България за независимо Българско Царство и заедно с народа си дълбоко вярвам, че този Ми акт ще намери одобрението на Великите Сили и съчувствието на целия просветен свят. Да живее свободна и независима България! Да живее българският народ!”, се казва в Манифеста, с който на 22 септември 1908 г. княз Фердинанд провъзгласява независимостта на България, а самият той става “цар на българите”.

За място на тържественото събитие тогава е избран старопрестолният град Търново – в храма “Свети Четиридесет мъченици”, а след това манифестът е прочетен пред народа в историческата крепост Царевец. Така на практика са отхвърлени и последните васални връзки с Османската империя.

Независимостта на България е отбелязана из цялата страна още в същия ден. Особено знаменателен е празникът в Бургас, където за пръв път звучи Химнът на независимостта. Автор е Георги Шагунов – капелмайстор на 24-ти пехотен Черноморски полк. Химнът обаче остава забравен дълги години. Намерен в архивите на композитора, той е върнат към живот в началото на новото хилядолетие.

Признаването на независимостта на страната ни е дълъг процес, за който работят всички правителства на следосвобожденска България. След сложни преговори на 6 април 1909 г. независимостта на България е призната официално от Високата порта. Така държавата ни се превръща в пълноправна на другите страни и 30 години след Освобождението отново се появява на картата на Европа.

В новата ни история 22 септември е обявен за официален празник с решение на Народното събрание от 10 септември 1998 г.

Днес България отбелязва 115-годишнината от обявяването на своята независимост. Чествания се провеждат в цялата страна.

https://www.segabg.com/hot/category-bulgaria/115-godini-nezavisimost-chestit-praznik

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>