ОТВЪД СЪЗНАНИЕТО

Хората сме съзнателни същества. Може би затова най-много ни вълнува, това което, е  отвъд нашето съзнание. Тази неизследвана зона може би крие неразкрития човешки потенциал на нашето мислене и въображение. Има мислители, които сякаш докосват границата между нашето съзнание и това, което се крие отвъд. Фрийман Дайсън е американски физик теоретик от английски произход. Считат го за един от създателите на най-значимото интелектуално постижение на науката на20 век-квантовата механика. Но това, с което надскача човешките възприятия и представи   сферата на Дайсън. Тя е хипотетично съоръжение с формата на гигантска сфера- с размера на планетна орбита. В нейния център се намира звезда. Според негот я може да бъде построена от високоразвита цивилизация, която ще може да усвои енергията от централната звезда Дайсън е практикуващ християнин и борец срещу национализма. Според него астрономията трябва да търси точно такива звезди, които биха излъчвали неестествена светлина. Унгарско-канадския химик и лауреат на Нобелова награда Джон Полани изследва механизмите на химичната реакция и свойствата химичните съединения в преход-но състояние. Работи в прочутата лаборатория на Герхард Херцберг /виж материала “Свободни радикали”/.Създаденият от него метод на изследване инфрачервена хемилуминисценция е един от най-мощните инструменти за изследване в химията и физиката. Но Полани получава по-голяма известност с възгледите си за бъдещето на света. Застъпва се за демократични реформи в ООН и по-отговорна политическа система. “Няма нищо по-непрактично от науката ориентирана само към днешния ден.” твърди той. Германецът Макс Ернст е един от създателите на дадаизма и сюрреализма. В 1920 организира в Кьолн групата ДАДА. За първи път използва техниките на колажа фротажа- търкане върху хартия с оловен молив, гратажа-изстъргване върху платно.

Основен герой творчеството му е гората- място на митологична власт и мрачно тайнство. Неговото алтер- его са птиците, които свързва символично с природата. От дете мечтае да стане магьосник и да открие мита на своето време. Така Дайсън, Полани и Ернст преминават в зоната отвъд съзнание.

  Георги Караджов

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>