ЛЕГЕНДАТА ЗА МИСТЕРИОЗНАТА ДАМА В АЯСКА БР.2789

Дори 156 години след закупуването на Аляска от САЩ, руското наследство на арктическата държава вълнува умовете на американците.
Жителите на Ситка разказват за мистериозна Дама в черно – руска аристократка, чиято душа не е намерила покой след смъртта.
Фолклорът на най-северния щат на Съединените щати е съкровищница за изследователите на паранормалното. За мистериозния феномен на Ситка се съобщава в книгата “Духовете на Югоизточна Аляска: Историята и призраците на Аляска”, публикувана през 2016 г.
Авторът обръща внимание на градската легенда за бившия Новоархангелск, свързана с Барановския замък. Това е името на хълма, на който е стояла резиденцията на първия владетел на Руска Аляска – Александър Баранов.
Самата сграда изгаря при пожар през далечната 1894 година, но историите за призрака на “руска принцеса”, за която се твърди, че се появява по тези места, са възникнали много по-рано
Една от първите публикации по темата може да се прочете в “Ню Йорк Таймс” от 22 август 1883 година. Статията “Историята на един призрак в Аляска” разказва за дух, който се е настанил в изоставена сграда. Мистичната “принцеса” обикновено е виждана от хората на Ситка в полунощ. Твърди се, че носи дълга черна роба, а челото, шията и китките й са украсени с диаманти
.
Във вестникът пише:
“Тя кърши красивите си бели ръце и се скита тъжно от стая в стая, оставяйки слаб аромат на диви рози на всяка крачка.”
Смели офицери от военни кораби понякога се осмелявали да пренощуват в Барановския замък, но никой от тях така и не успял да разговаря с призрачната красавица.
Смята се, че Дамата в черно е дъщеря или племенница на руския губернатор, който някога е бил известен в Ситка със своята красота и изящество. Против волята си момичето било омъжено за мъж, когото не обичала. В първата брачна нощ булката изчезнала. Скоро тя била намерена мъртва в малка стая за гости.
Според една от версиите момичето се е самоубило. Според друга е убита от нещастен любовник, моряк на един от търговските кораби.
В книгата си Джеймс Деверо дава подробности за легендата, която е открил. Той описва младоженеца на Дамата в черно като жесток и порочен човек, изнудвал владетеля на Аляска, който е участвал в революционна конспирация.
Четете още: Легендата за Мери Стокъм: Обезглавеният и дух се появява и до днес!(видео)
Дори и след годежа красавицата продължава тайно да се среща с любовника си на брега на река Колошенка. Когато губернаторът научил за това, той изпратил младежа с морска експедиция на юг по американското крайбрежие. На 18 март момичето е омъжено за “злия принц” в православната катедрала “Архангел Михаил”.
В същия ден военният кораб се завръща в пристанището. Като научила за това, младоженката избягала от балната зала, за да се срещне с любовника си. Осъзнавайки, че положението им е безнадеждно, двойката решава да умре.
Деверо пише:
“С една последна целувка те извадиха скритите си остриета, пронизаха сърцата си и паднаха мъртви на брега на реката.”
Предполага се, че влюбените са били погребани далеч един от друг. И оттогава духът на “руската принцеса” се лута из Барановския замък. В някои версии на историята се разказва, че момичето държи свещ или фенер в ръцете си, сякаш търси любимия си. Кървава рана е видяна на гърдите на мъртвата красавица и преди да изчезне призракът, обикновено се чувя ужасен вик на болка.
Според фолклора, Дамата в черно се появява веднъж на шест месеца, предпочитайки северозападната част на бившето имение на Баранов.
Няма исторически доказателства за легендата от Ситка. Както писахме по-горе, Дамата в черно се свързва с името на първия владетел на Руската Америка Александър Баранов. Полярният изследовател Фредерик Шватка приписва историята на призрака на периода на шестия владетел, барон Фердинанд фон Врангел, който е “господар” на Ситка през 1830 г. – 1835 г.
Според версията на The Boston Alaskan, публикувана през 1906 г., кървавата драма се разиграва през пролетта на 1826 г., когато Аляска е управлявана от Матвей Муравьов. Като главни герои на историята журналистите посочват племенницата на Муравьов, княгиня Олга Арбузова, младия мидшипман Димитрий Давидов и стария граф Василиев. Въпреки това, нито един историк на Руската Америка не споменава такива лица.
Има много други противоречия в самата легенда. Например, от описанието не става ясно защо нещастната булка е облечена в черна роба, защото сватбената рокля на руските аристократи винаги е била бяла. В някои версии на историята призракът се нарича Дамата в синьо. Очевидно в тъмното, когато се появи дух, не е лесно да се различи цветът на дрехите му.
Историята на Дамата в черно е повлияна от литературната традиция, по-специално от романа на Уолтър Скот “Булката на Ламермур”. Следователно е възможно цялата история да е обикновено изобретение на жълтата преса от края на XIX век.
Но дори и да е така, с течение на времето легендата за красивия призрак е заживяла свой собствен живот. Например, предполагаемата дата на смъртта на Дамата в черно – 18 март – се дължи на факта, че именно на този ден през 1894 г. е изгорял Барановския замък.
https://zona666.com/%D0%BB%D0%B5%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%BC%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BE%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B4%D0%B0%D0%BC%D0%B0-%D0%B2-%D1%87%D0%B5%D1%80/
Таг легендата мистериозната дама черно Аяскя

 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>