Имате едно дете? бр.278

 Как да го възпитаме, за да не стане разглезено и егоист

Имате едно дете? Как да го възпитаме, за да не стане разглезено и егоист
Неотдавна единствените деца често се смятаха за самотни, разглезени и социално неспособни. Но в последните десетилетия тенденцията се обърна и с нарастването на броя на децата без братя и сестри, тяхното място в обществото също се увеличава.
Около 22% от децата не са имали братя и сестри, след като техните родители са достигнали края на фертилната възраст през 2015 г., в сравнение с 11% през 1967 г., според Pew Research Center. И се смята, че броят на семействата с единствени деца само се е увеличава оттогава.
Малкото семейство се различава драматично от голямото и следователно идва с напълно различен набор от предизвикателства.
Някои от тях са:
Преподаване на социални умения
Вашето единствено дете може да се нуждае от повече възможности да практикува социални умения в сравнение с дете, което расте в домакинство, пълно с братя и сестри. Ето няколко начина да насърчите и подкрепите развитието на социални умения за вашето единствено дете.
Насърчаване на независимостта
Може да изглежда, че вашето единствено дете естествено ще израсне като доста независимо, но в някои случаи обратното може да е вярно в резултат на цялото допълнително внимание от страна на родителите. Има някои стратегии, които могат да помогнат за насърчаване на здравословна независимост, докато детето ви се развива.
Задаване на очаквания 
Запомнете: Няма „правилен“ или „грешен“ начин да израснете в семейство и осъзнаването на това как различната семейна динамика може да повлияе на растежа и развитието на вашето дете може да ви помогне да го насочите по най-добрия път напред.
Разглезване на единствено дете
Вярно е: само децата може да са изложени на по-висок риск да бъдат „разглезени“ в сравнение със семействата с повече деца. Но това не е непременно лошо! Ето няколко съвета как да извлечете максимума от семейната си структура, без да прекалявате.
 https://ohnamama.bg/vyzpitanie/imate-edno-dete-kak-da-go-vyzpitame-za-da-ne-stane-razglezeno-i-egoist-2138
Таг едно дете

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>