Кои упражнения са подходящи при възстановяване след и нсулт? бр.280

Инсултът е  състояние, при което най-общо казано, е нарушено нормалното кръвоснабдяване в мозъка, а последствията от намаления кръвоток са увреждане на мозъчни центрове.
Човекът, преживял инсулт има нарушаване не само в двигателната функция, но и страдание в емоционална сфера. Обикновено няма желания, нито мотивация, което допълнително влошава състоянието и се отразява на качеството му на живот.
Днес, неврогенезата или синтеза на невронни клетки и  невропластичността на мозъка, са предмет на изучаване от науката и това дава възможност за по-бързото и качествено възстановяване на хората, пострадали от инсулт. До скоро се смяташе, че нервните клетки не се възстановяват, днес това е опровергано твърдение.
Стимулацията, чрез определени движения, упражнения и задачи, води до поява на нови клетки, създават се нови невронни пътеки, което означава частично, а понякога и пълно възстановяване на засегнатите участъци.
Физическите движения, усилията, които полага човек, са залог за подобряване на качеството на живот след инсулта.
Как да подмогнем възстановяването?
Освен лекарствена терапия и обичайната, но задължителна рехабилитация, за подобряване на състоянието на мозъка нека използваме обучение и точков масаж – акупресура:
Всекидневен възстановителен режим:
  • Наизустете едно стихотворение, като започнете с тристишие. Вземете японско хайко или  научете по три реда от по-дълги стихотворения. Теми „природа‘ и „хумор‘  са най-подходящи. Принтирайте стихчетата с удобен размер за четене. Наизустявайки ги, се опитайте и да си ги представяте образно, да почувствате, да визуализирате всеки елемент от стихотворението. Т.е. да пресъздадете стихчето във всичките си сетива, така активирате различни мозъчни участъци.
Без да бързате, без да се претоварвате, но и без да пропускате нито един ден.
  • Следващата крачка е да наизустите кратки разкази. Повтаряйте ги, отговаряйте на въпроси по съдържанието и смисъла на текста.
  • Опитвайте се да пишете. В случай, че все още не е възможно със засегната от инсулта ръка, пишете със здравата. Пишете цифри, букви, рисувайте.
Всеки опит, дори и неуспешен, е по-добре отколкото липса на такъв. Спомнете си как едно малко дете се учи да ходи. Ако след първото падане се откаже, то никога няма да се научи да ходи.
  • Правете аритметични действия според възможностите си в момента. Може би в началото ще се „върнете в 1-ви клас“.
  • Вземете няколко различни картички и се опитайте да запомните тяхната подредба, правейки разказ. Може да започнете с 3-4, а постепенно да увеличавате бройката, съчинявайки разкази на различни теми.
Всички упражнения се правят без напрежение, до първите признаци на умора. Много често те се появяват до няколко минути от началото, но не се отказвайте и ги правите няколко пъти на ден!
Липсата на натоварване на мозъчните процеси = липса на възстановяване или недостатъчно възстановяване.
Същото важи и за здрави хора!
Претоварване – забранено!
Масаж на акупунктурни точки, подобряващи състоянието на мозъка и общото състояние на пациента:
  • На ръката: ШоуСанЛи и ХеГу – ШоуСанЛи се намира: при сгъната ръка 2 пръста под лакътна гънка. ХеГу: между палеца и показалеца по близо към 2-ра метакарпална кост.
  • На крака: ЦзуСанЛи и СюанЧжун- ЦзуСанЛи: 4 пръста под капачката, на 1 показалец разстояние, странично от големия пищял. СюанЧжун: 4 пръста над върха на външния глезен, пред малкия пищял.
Масажа се прави 2-3 пъти на ден по 2-3 минути на точка.
Ефектът започва да проличава след няколко седмици, а колко бързо ще се възстанови пациента, зависи от тежестта на състоянието, също от голямо значение е лекарствената терапия, рехабилитацията, грижите за пациента.
 https://www.shakola.com/2020/08/%D0%BA%D0%BE%D0%B8-%D1%83%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D1%81%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D1%85%D0%BE%D0%B4%D1%8F%D1%89%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B8-%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D1%81%D1%82/?fbclid=IwAR3A6PrOINfqJQrhqQcBP7wMZElMrfRinaqWFUCDLaQkuBS-XjWXRF7n2fE_aem_ATnnp4CQ5WOsU6H4LP6yhgsWUMZ9otJXeR4ikELD6UbnAB2XeMty6Lc2C3zhJn-Mj-xQJVpcscOECmAV-r7oXHvP

 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>