РЕЛИГИЯТА БР.281

ГЛЕДНАТА ТОЧКА НА БИБЛИЯТA

Защо има толкова много религии

 „Вие не зачитате Божиите заповеди, понеже спазвате човешките обичаи.“ (Марко 7:8)КАКВО КАЗВА БИБЛИЯТА

Хората имат вродени „духовни нужди“, които могат да удовлетворяват, като се покланят на Бога. (Матей 5:3) В опитите си да правят това, те са създали много религии, които се основават на човешки учения, а не на Божиите.

Например относно членовете на една религиозна група в първи век Библията казва: „[Те] са пламенни в усилията си да служат на Бога, но не според точното познание за него. Защото като не познаваха Божията праведност, но се стремяха да установят своя, те не се подчиниха на Божията праведност.“ (Римляни 10:2, 3) Подобно на това и днес ученията на много религии са „просто човешки заповеди“. (Марко 7:7)

 Нужно ли е да принадлежиш към някоя религия?„Нека мислим един за друг, за да се подбуждаме към любов и добри дела, без да пренебрегваме общите ни събирания.“ (Евреи 10:24, 25)

КАКВО КАЗВА БИБЛИЯТА

В Евреи 10:25 се използва изразът „без да пренебрегваме общите ни събирания“. Оттук става ясно, че Бог иска хората да се събират като група, за да му се покланят. Но дали всеки негов служител може да има собствено разбиране по въпроса кой е Бог и какво изисква той? Не. Библията казва, че онези, които се покланят на Бога по угоден на него начин, трябва „да говорят в съгласие“ и да са „здраво обединени чрез едни и същи мисли и чрез едни и същи разсъждения“. (1 Коринтяни 1:10) Те трябва да бъдат организирани в сборове и да „проявяват любов към цялото братство“ по света. (1 Петър 2:171 Коринтяни 11:16) За да са угодни на Бога, неговите служители трябва да му служат обединено и по организиран начин.
Можли истинската религия да бъде разпозната?„Всички ще знаят, че сте мои ученици, ако има любов между вас.“ (Йоан 13:35)КАКВО КАЗВА БИБЛИЯТАЗа да покаже как могат да бъдат разпознати онези, които изповядват истинската религия, Библията казва: „Ще ги разпознаете по плодовете им. Нали никой не бере грозде от трънка или смокини от магарешки бодил?“ (Матей 7:16) Не е нужно да си ботаник, за да различиш смокиня от магарешки бодил. По подобен начин не е необходимо да си специалист по религии, за да разбереш коя религия е истинска и коя фалшива. Кои са някои от плодовете, или отличителните белези, на истинската религия?
  • Истинската религия учи на истината от Божието Слово, Библията. (Йоан 4:24; 17:17) Тя не се основава на човешки философии.
  • Истинската религия помага на хората да опознаят Бога, което включва да знаят неговото име, Йехова. (Йоан 17:3, 6)
  • Истинската религия насочва вниманието не към човешките правителства, а към Божието Царство като единствената надежда за човечеството. (Матей 10:7; 24:14)
  • Истинската религия поощрява към неегоистична любов. (Йоан 13:35) Тя учи хората да уважават всички етнически групи, да използват времето и средствата си, за да помагат на другите, и да не участват във войни. (Михей 4:1–4)
  • Истинската религия е начин на живот, а не просто ритуали и традиции. Нейните членове живеят според онова, което проповядват. (Римляни 2:21; 1 Йоан 3:18)
Свидетелите на Йехова, издателите на това списание, се стараят да почитат Бога с думи и дела. Защо не посетиш едно от събранията им в Залата на Царството, за да се убедиш сам?
https://www.jw.org/bg/%D0%B1%D0%B8%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BA%D0%B0/%D1%81%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F/g201407/%D1%80%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%B3%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0/Таг религията
 Таг репигията

 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>