Author Archives: admin

About admin

Член съм на Съюза на журналистите в България, Съюза на независимите български писатели. Автор съм на шест книги в книжен формат и 17 в интернет. Аз съм главен редакто на вестник Сияние, председател на Съюз "Духовно възраждане - България", с национално движение "Туй що е българско, се е наше" и на международна организация УРИ.

РУМЪНИЯ

img_preview

От януари 2019 година Република Румъния става ротационен председател на Европейския съюз.Тя е северен съсед на България и споделя с нас „участта“ да бъде част от Балканския полуостров.
Ние имаме сходно историческо развитие.Прабългарите на хан Аспарух преминават през територията на днешна Румъния,за да достигнат тогавашните български земи и нанесат поражение на императора на Източната римска империя.
След падането на Българската държава под турско робство,съпротивата срещу Османската империя продължава на север от Дунава от населението на тези земи /днес на територията на Румъния/.
По време на Българското Възраждане много от най- големите му дейци живеят,работят и дават своя принос не само за събуждането на българското национално самосъзнание,но и в развитието на Княжество Румъния.
В различни периоди тук творят Любен Каравелов,Христо Ботев,Евлоги и Христо Георгиеви и плеяда личности дали своя непреходен принос в българската история.
След Втората световна война България е отново в един и същи политически блок със северната ни съседка.И днес след падането на Берлинската стена и прехода,който преживява Източна Европа, България и Румъния имат сходни проблеми и надежди.
Република Румъния има своя съществен принос в развитието на европейските култура и изкуство.Тя заема важно място на картата на Европа.Затова в чест на евро-председателството, международен електронен вестник „Сияние“ в цикъл от статии ще представи забележителни представители на румънската наука,изкуство и култура.
Надяваме се че с тази наша инициатива ще допринесем за по-доброто познаване и разбиране между нашите два народа.
Защото и в днешното време на драматични преобразования  ние имаме много повече общи черти и страни,отколкото различия.
Георги Караджов

ИНТЕЛЕКТ

Лесно е да не се замисляш за важните и съществени неща.Правиш първото,което ти дойде на ум.Нямаш интерес към желанията и мислите на другите хора.Мислиш си, че морето ти е до колени.Имаш убеждението че някой друг ще реши твоите проблеми. Докато не се сблъскаш челно с проблема си, който можеш да решиш единствено сам.Тогава осъзнаваш болезнено необходимостта да мобилизираш всичките си сили,за да превъзмогнеш препятствията и съхраниш себе си.Вече не можеш да си позволиш да бъдеш несериозен.На дневен ред излиза твоя интелект или липсата на такъв.                                                       
hbz-hedy-lamarr-1939-gettyimages-482276149Hedy Lamarr/Ламар//9.11.1914-2000/е американска филмова актриса и откривател от австрийски произход.Ражда се във Виена в семейството на банков директор и пианистка.Доведена е в Берлин от великия театрален режисьор и продуцент Макс Райнхард.Връща се във Виена,където първоначално е дубльорка.Придобива европейска известност с „Багажника на мистър О.Ф./1932/.Превръща се в световна сензация със следващия си филм „Екстаз“/1933/.Заради разкрепостените и откровено еротични сцени той е забранен за разпространение в САЩ.Прави поредица от запомнящи се театрални роли в театрите на Виена.Жени се за крупен австрийски търговец на оръжие и се преселва в Париж.Там се среща с прочутия продуцент Луис Майер- създател на компанията „Метро Голдуин Майер“.Той й предлага дългосрочен договор,който и отваря вратите на Холивуд.Там се превръща в една от най-големите филмови звезди от края на 30 те години до 50 те години на 20 век.Прави паметни роли в „Алжир“/1938/ с големия Шарл Боайе,“Взимам тази жена“/1940/ с великия Спенсър Трейси,“Треска за петрол“/1940/,“Приятелят Х“ с властелина на Холивуд Кларк Гейбъл,“Живей с мен“ с легендата Джеймс Стюарт.В „Момичето на Зигфилд“ /1941/ си партнира със секссимволите Джуди Гарланд и Лана Търнър.Най- големият и касов хит,получил възторжени отзиви от критиката е „Самсон и Далила“/1949/,филм получил 2 Оскара.
Според специалистите нейното екранно излъчване- комбинация между магнетизъм и топлина надхвърля по сила въздействието на безсмъртните Марлене Дитрих и Грета Гарбо.
Тя е и известен инноватор- получава първата безалкохолната напитка.През Втората световна война с композитора Джордж Артейл разработват и патентоват радиочестотна технология,която позволява идентифицирането на немски подводници и торпеда.Тя е толкова изпреварила времето си,че се инсталира на военните кораби чак през 60 те години на 20 век.През 2014 година е приета в Националната зала на славата на откривателите на САЩ.
Хеди Ламар се превръща в „интелигентното лице“ на фабриката за мечти- Холивуд.
Георги Караджов

Стени и бастиони на Алгеро

Ведута - Алгеро
В Ривиера дел Корало, ивицата земя, която е ориентирана към морето в крайния северозападен край на острова, още от   началото на 12 век ,   сега е ценна туристическа дестинация Забележителна е със от своите кули и бастион

Той е един от малкото италиански градове, които са запазили стените и кулите  непокътнати. Днес неговите басти, които   са посветени на велики изследователи – Колумб, Пигафета, Магелан и Марко Поло, са се превърнали в  място за разходка. Алгеро е построен между 1102 и 1112 г. от семейство Дория и първите му укрепления са повдигнати няколко десетилетия по-късно. Към края на 13 -ти век,  те са се увеличена, а по време на арагонски владичество не е направена съществена промяна с  направена в града, и тя е запазила Дженовезе   с 26 кули. Така е  било до 16 -ти век, когато частта от  стените, които са обърнати към морето са била възстановена:и  завършена, но частта, която е обърната към земята, не е била. През 1867 г. Алгеро е изключен от списъка на стратегическите градове и разкомплектоването започва. Но всичко (или почти), което някога е било, и все още може да се види: стените към морето и осемте кули от 16 -ти век (плюс 11 по крайбрежието).

Когато пристигнете от Сасари, на входа на града  е Porta Terra, която преди   е била Porta Rejal . Кулата ” Сан Джовани” е била “средна кула”, която  е известна с ужасяващата нощна битка, която се състоя между 5 и 6 май 1412 г : Няколко жители на Алгеро се противопоставили на войските на Уилям III от Нарбон. Той носи името на триъгълник в Каляри, който предизвиква публични катаклизми в края на 18 -ти век, осъден и изпратен в затвора повече от двадесет години. Градският периметър включва също така кулите на Сан Джакомо, дела Поверриеера (оръжейничеството) и на Сант Елмо, наречена по Еразъм ( Елм, в каталонски), морякът. Вътре в барелеф е герба на короната на Арагон. Най-накрая, “Гарита Реале”, авангард в края на баровете “ Марко Поло ” и “Маддейна кула”, са изпъкнали изходи,.Тя се нарича кула на Гарибалди,  на героя, който е бил тук през 1855 г. На юг по панорамния път към Боса стоят още две кули, а на север между парка Порто Конте и Капо Качиаима шест : най-красивата от които е Pegna, построена върху нос от корални рибари. Има още три в Порто Феро .

авторизиран превод Мария Герасова

 

ИЗПОЛЗВАЙТЕ 9 ПРАКТИЧНИ СЪВЕТА

 

ПРИ ПРИГОТВЯНЕ НА ЗДРАВОСЛОВНА ХРАНА

Използвайте 9 практични съвета при приготвяне на здравословна храна - изображение

Тези практични съвети ще ви помогнат да се сбогувате със стреса, причинен вследствие на някои от дейностите, които невинаги са лесни за изпълнение. Готови ли сте да ги приложите?
Замразено масло
За да удължите годността на маслото и да улесните неговата употреба, вие може да го замразите във фризера. В случай че искате да го използвате за приготвяне на любима домашна рецепта, просто го извадете от там, настържете нужното количество от него с помощта на ренде и отново го приберете.
Белене на киви с лъжица
Отрежете кивито от двете страни, след което вземете една лъжица и я плъзнете между пулпата и кората. Завъртете плода, без да местите лъжицата и готово. Вече имате прецизно обелено киви.
Пържене на картофи
Обелете и нарежете картофите, след което ги изсипете в съд със студена вода. Така част от нишестето, съдържащо се в тях, ще се освободи, което от своя страна ще улесни тяхното пържене.
Предотвратете окисляването на ябълките и крушите
Напълнете една купа с вода и към нея добавете прясно изцеден сок от един лимон. Изсипете нарязаните плодове в купата и ги запазете от окисляване за възможно по-дълго време.
Белене на домати
Направете Х-образен разрез на домата, потопете го в гореща вода, след което и в студена. Резките промени в температурата улесняват беленето на натуралния продукт.
Рязане на лук
Лукът ви кара да плачете? Лесно може да предотвратите този проблем с помощта на замразяване. Обелете лука, оставете го в хладилника за известно време, след което го нарежете.
Загорен ориз
Няма нищо по-пагубно от това да загорите ориза, преди хранене. За да спасите обяда или вечерята си, просто обелете лука, нарежете го и го оставете за 15 минути в съда с приготвената храна.
Белене на яйца
Изсипете 1 чаена лъжица сода във водата за варене на яйца. По този начин ще може да улесните тяхното белене.
Настъргване на сирене
Ако искате да настържете сиренето, без да го трошите, намажете рендето с малко зехтин или олио, след което преминете към осъществяване на процедурат
Още за Използвайте 9 практични съвета при приготвяне на здравословна храна | Здравни съвети Framar.bg от Framar.bg: https://saveti.framar.bg/9-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8-%D1%81%D1%8A%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%B2%D1%8F%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%B7%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0-%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0

РЕЦЕПТИ ЗА ВАС

бутерка с яболка и канела

12049
бутертесто – 500 гр.
ябълки – 4 бр.
вода – 2 с. л.
захар – 2 с. л.
канела
Начин на приготвяне
Ябълките се почистват и се нарязват на малки кубчета. Добавя се захарта, канелата и водата и се поставят в микровълновата фурна около 5 – 7 мин на 600 W.
Тестото се нарязва на квадрати 10 х 10 см. Правят се разрези по ъглите ~ 2 – 3 cм.
В средата се слага пълнежа и се съединяват ъглите.
Леко се намазва с вода. Пече се в предварително загрята фурна 210 – 230 С до готовност.

Лесна баница с шунка и гъби

12066

кори за баница – 300 г
гъби – 200 г
кашкавал – 200 г настърган
шунка – 125 ситно нарязана
яйца – 3 бр.
прясно мляко – 1 ч.ч.
черен пипер
сол
Начин на приготвяне
Загрейте фурната на 200 градуса. Разстелете корите, така че да покрият и страничните стени на тавата.
Разбъркайте яйцата с млякото, настъргания кашкавал, солта и пипер.
Нарежете гъбите и заедно с шунката ги наредете в корите. Залейте с яйчената смес и сложете баницата да се запече за около 30 минути.

Баница с тиква и ябълки

 12310
кори за баница – 1 пакет
тиква – 500 г
ябълки – 6 бр.
канела
захар – 2.ч.ч.
пудра захар – за поръсване
олио
брашно – за поръсване

Намазва се тавата с олио и се поръсва с малко брашно. Слага се на една кора по малко от рендосаните тиква и ябълки, омесени предварително с канела, поръсва се с 3-4. с.л. захар и олио.

Пече се за 30 минути на 160 градуса. Когато стане готова, се поръсва по желание с пудра захар.Начин н приготвяне

Домашни кроасани

12062
 
бутертесто – 1 пакет
шоколад – 2 бр
яйца – 1 бр.
Начин на приготвяне
Разстилате тестото на работния плот. Шоколада накълцвате. Може да добавите и накълцани ядки по избор. Нарязвате тестото на парчета с големина по избор, слагате от плънката и завивате във формата на кроасан.
Може да намажете краищата на тестото с малко яйце. Само в краищата трябва да завиете и натиснете добре тестото.
Печете на 200 – 220 градуса за 10 – 15 минути.
Най-вкусни са докато са още леко топли и много ароматни

Охлювчета от бутер тесто

12060 (1)
бутертесто – 1 пакет
стафиди
захар
сирене – 200 гр.
яйца – 2 бр.
кисело мляко – 4 с. л.
Начин на приготвяне
Разстила се тестото и се ръси обилно със захар и стафиди, които предварително са престояли 10 мин. в топла вода, след това се навива на руло и се реже на кръгчета по 2 см. Слагат се в леко намаслена тава, на разстояние едно от друго. Отгоре отново се поръсват със захар. Пече се 20 минути на 200°С.
Солените се правят по същият начин, само че тестото се намазва със сместа от сирене, яйце и киселото мляко. Отгоре се намазва с жълтъка. По желание може да поръсите с подправка или малко кашкавал. Пекат се около 30 мин.

Солено – сладки банички

12059
бутертесто –
1 бряйца – 1 бр.
сирене – по ваша преценка
сладко – от малини по преценка
Начин на приготвяне
Нарязвате тестото на правоъгълничета, след това слагате сместа (яйце, сладко и сирене) на половината от тестото, а с другата половина покривате и загъвате. 

След като сте оформили всичките банички, ги нареждате внимателно в тава (ненамазана с олио) и ги слагате ги да се пекат, като предварително сте загрели фурната на 200 градуса. Печете до зачервяване. 

 от интернет

 

Неолит (неолит)

Неолит: Idol vom Köglberg край Св. Улрих ам Ваасен, Щирия, © Christian Brandstätter Verlag, Виена.
Неолитни: Idol vom Köglberg край Св. Улрих ам Ваасен, Щирия 
© Christian Brandstätter Verlag, Виена.
В мезолитския период след праисторията(. 6000 / 5000-2300 / 2200 преди новата ера.): В началото на новокаменната епоха се характеризира с прехода от присвояване на съществуване осигуряването на нестабилни ловци-събирачи за производство на икономиката под формата на земеделски производители и животновъди. Отглеждането на растения доведе до изоставяне на номадския живот и седация. Тази дълбока промяна в ранните дни на човечеството, със своите разнообразни последици за начина на живот, се нарича неолита (неолита) революция. В Близкия изток този дългогодишен процес на развитие вече се е състоял на 9-и, в Централна Европа едва през 6-то хилядолетие пр. Хр. Имаше смесено селско стопанство с отглеждане на иглолистни, еммер, пшеница, ечемик, просо, грах, леща, лен и мак и добитък. Овцете и козите първоначално са овладени, а по-късно прасета и говедата. Постепенно производството на съдове от печена глина, което значително подобри възможностите за складиране и подготовка на храна. В допълнение към разнообразието от малки инструменти от кремък са необходими за почистване и полски култури съответстващи на нови инструменти, изработени от скали, за разлика отПалеолит е шлифован и понякога пробит. Къщите имали стени, изработени от ракита с глинена мазилка и покриви от слама или тръстика. Те служат като жизнено и икономическо пространство за голямо семейство. Селищата се състоят от отделни ферми, фермерски групи или по-малки села. Благодарение на украсата на кораба и оформя класирането се извършва в началото на новокаменната епоха (6000 / 5000-4800 / 4700 с. Хр.) С LBK култура , средно Jungsteinzeit (4800 / 4700-4000 / 3900 с. Хр.) С цветни глинени съдове култура или Ленгел Култураи късен неолит (4000 / 3900-2300 / 2200 г. пр. Хр.) С Mondseekultur , Баденската култура, кулинарна култура и култура на бейзбол . От късния неолит първи доказателства за металообработка и метални предмети ( възраст на медта ).
Важни находища на неолита са: Baden , Falkenstein , Kamegg, Laa ан дер Thaya , Ossarn , Poysdorf , Schletz, Stollhof (всички Долна Австрия); Attersee , Mondsee (и двете Горна Австрия); Keutschacher See (Каринтия) и Виена.
https://austria-forum.org/af/AEIOU/Jungsteinzeit

Антропологията или доктрината на човека

Силвия Ренхарт
От: културно списание АРУНДА. Reitia. Археология , изследвания,
проекти, търсене на следи. ARUNDA 51.1999.
Св. Прокул Натурн - гробища на гроба 112 - 118

Св. Прокул Натурн – гробища на гроба 112 – 118
 
въведение
В науката , чрез която може да се определи “стари кости” по-точно да се нарече антропология (антропос = човек, лога = преподаване).
Почти може да се каже, че антропологията е толкова разнообразна, колкото самия човек! Поради това, че индивидът може да се разграничат следните приоритети в рамките на тази наука, всичко е толкова различно, каквито изглеждат, променливостта на хоминиди във времето и пространството по този въпрос има: Праисторически (Исторически) антропология, палеоантропологията, раса проучвания и популационната генетика, човешката генетика, разглеждане на индивидуалното развитие и индустриална антропология.

Праисторическа антропология

Праисторическата (историческата) антропология се занимава, наред с други неща, с човешките скелети, открити при археологическите разкопки.
При благоприятни почвени условия могат да се възстановят цялостни скелети, които осигуряват максимална информация. Костите и тяхното наторяване често насочват към религиозните вярвания, социалната структура, обичаите и начина на живот на историческото население. И така, независимо от това дали са скелетни находки, погребални пожари, мумии или блатни тела, те са източник на биологична и историческа когнитивна стойност.
Праисторическа (Исторически) антропология The вече е направено в специалната мисия за развитието на тези източници, за да се възстанови както за индивидуални истории, както и популации от минали епохи. Разбира се, изследването на човешки скелети също засяга трансценденталните ценности и повдига етични въпроси. Въпреки това, тъй като често поради малко или само рядко на разположение и z. Т. отрече и фалшифицирани писмените записи на достъп до нашите предци, ние сме оставени с възможност за придобиване на по-задълбочено разбиране на процеса на човешки произход и история. Бихте това научно твърдение обществото вече не е достатъчно, това би означавало край на изследване на човешката еволюционна биология и търсенето на разбирането на човека.

Погребения на телата – пожарни погребения

По време на археологическото разкопване на гробище се откриват не само погребения на телата, но и кремационни погребения. Като телесно погребение се разглеждат костите, неизгорели реликви на човека. Останките на човешкото тяло след изгаряне се наричат ​​погребален огън. Изгарянето на трупове е погребална форма, която е открита и разпространена в Централна Европа от хилядолетия. Повечето от огнените камъни бяха погребани в урни, но обичайът да ги изгори или изгори също беше преобладаващ. Възможни мотивация, довели до изгарянето на трупове са могли да бъдат определени болести и смъртни случаи, сезон на смъртта и слизане и етническа принадлежност.
Размерът, цветът, твърдостта и теглото на пожарния труп са в състояние да дават информация за технологията на изгаряне на трупове. Въз основа на пожар, както и в погребението на тялото, може да се определи възрастта при смъртта, пола, височината на тялото и патологичните промени. Възможно е и ограничено изявление за конституцията на населението (устойчивост / благодат). За определянето на тези данни се прилагат същите критерии за изгарянето на трупове, както и за третирането на погребения на тялото.
Работата на антрополог
Това всъщност започва, идеално мислене, още при разкопките на гробище. Много често се случва, че поради агресивността на почвените киселини състоянието на запазване на костите е преживяло много. Ако случаят е такъв, благоприятно е да се извърши подготовката и диагностицирането вече “in situ” (на място). Скелетните елементи са изложени след вдигане горележащия слоеве с фини инструменти, фотографираните, изготвени, се написаните, често спасено измерено и внимателно, с трябва да се спазва особено поразителни взаимоотношения позиция. Тъй като в допълнение към преместване в рамките на времето, прекарано също принуден преразтягане в съвместната, робство или в положението проблеми могат да бъдат причина за това.
След възстановяване, отделните кости се почистват, закаляват и залепват. След това той може да събере отделните данни като възраст на настъпване на смъртта, пол, височина на тялото, с размери на отделните скелетни характеристики в съответствие с международно приетите насоки, местоположение на специални функции (Diskreta) и запис на всички (костта разпознаваеми симптоми и промени Z. Б. хирургически процедури като trepanning ) идват. Тези индивидуални данни са обобщени и характеризират популацията. По този начин се създават основни социално-исторически данни.
Мъжки таза

Мъжки таза
 
Женски таз

Женски таз
 
Мъжки череп

Мъжки череп
Женски череп

Женски череп
Индивидуално намиране – Модел на населението – сравнение на населението Сексуална диагноза
При отсъствие на мека тъкан, скелетната полова диагноза трябва да се основава на така наречените вторични полови белези. Най-ясните разлики между възрастните жени и мъжете са в конструкцията на Bekken и черепа. Басейнът на жената трябва да осигури правилното избор за изхвърлянето на плода по време на бременност и да роди, като друг изход на таза и надясно по-силен, издаден Илион. На черепа разликите се основават основно на по-голямата здравина на човека, такъв. Б. енергично развит район над очите и шията. Това важи и за всички други части на скелета на тялото, защото по-голямата здравина на човека е резултат от неговата средно по-голяма мускулна маса.
Сексуалните диагнози при деца обикновено трябва да бъдат пропуснати, тъй като само по време на пубертета за обучение на класическите вторични полови белези.
Възраст на определяне смърт
Определянето на възрастовата смъртност в антропологията диагностицира “биологичната” възраст на човек по време на смъртта. Тази биологична епоха не винаги трябва да съответства на хронологичната или календарната смъртност. Въпреки че физическите промени в хода на развитието на всеки човек са генетично фиксирани, различните признаци на износване или дегенерация могат да доведат до индивидуални образувания в зряла възраст. За да се стигне до сериозни резултати въпреки тези фактори на несигурност, по-големите спредове при определянето на възрастта се посочват като увеличаващата се възраст на смъртта. От друга страна, определянето може да бъде сравнително точна при деца и юноши на базата на два откриващи комплекса: Времената на проникване на отделното мляко и постоянните зъби и адхезия на така наречените епифизиални пластини. В Epiphysenfugen са клетки, които причиняват нарастването на дължината и размера на костите чрез възстановяване и изграждане на операции. С завършването на растежа на дължината се насищате или деформирате напълно тези стави.
 
Експозиция на гробници, човешки скелет

Експозиция на гробници, човешки скелет
 
Зъбите и степента им на износване също представляват важна основа за диагностика при възрастни. Въпреки това трябва да се имат предвид хранителните навици на праисторическите популации. Освен това се използват оценките за възрастовите промени на ставите на горната част на ръката и бедрото, ключицата и пубиса, както и осификацията на черепните шевове.

демография

Анализът на индивидуалните диагнози, направени съгласно описаните по-горе критерии, дава възможност за изявления за отношенията на смъртност. условия за изчисление са за пълно покритие на съответната погребението, познаване на срока за наличност и диференциацията на различни времеви хоризонти и характер на гробище на (естествена гробището, съставен от семействата на населението; механична: изработени от специални групи население, както в манастири или военни лагери).
Физическият вид
Централно място в антропологичното третиране на гробище поражда въпроса за появата на тези хора. За тази цел се измерва всеки скелетен елемент. Точното прилагане на антропометрията позволява, от една страна, обективно събиране на данни и от друга страна, възможността да се определи съотношението на сходство или несъответствие с други популации. Различията между популациите могат да се дължат на генетични, географски, екологични и исторически условия. В популационния смисъл населението е група индивиди, живеещи в същия регион (град, държава, държава). В това, разбира се, има разнообразие в генетичното изразяване на характеристиките, тъй като всеки човек (с изключение на идентични близнаци) вероятно не е съгласен с никой друг. За да може обаче да се характеризира популацията, се определя статистически вид средна стойност.
palaeopathology
Когато работим по погребение, патологията (доктрината за болестите) играе важна роля.
Задачата на палеопатологията е изследването на болестите и причините за смъртта в миналото. Може да се открие както страданието на един човек, така и честотата на някои заболявания в рамките на населението. Тази поддисциплина допринася значително за събирането и тълкуването на екологичните и жизнените условия в миналото.
https://austria-forum.org/af/Wissenssammlungen/Essays/Anthropologie%2C_Arch%C3%A4ologie_und_Museumsp%C3%A4dagogik/Anthropologie_Lehre_Mensch

БИЛКОВИ РЕЦЕПТИ ПРИ КОНЮНКТИВИТ

Конюнктивитът е възпалителен процес, който засяга лигавицата на конюнктивата. Основните причинители на конюнктивит могат да бъдат вируси, бактерии, гъбички, инфекции или алергени попадащи в лигавицата пора непосредствен продължителен контакт с болни от конюнктивит;
  • неспазване на личната хигиена;
  • въздействие на алерген – цвете, домашен или уличен прах, животински косми, козметика, тополов пух, домакински химикали и други;
  • болести на горните дихателни пътища.
Конюнктивитът може да бъде остър, хроничен, гноен, вирусен, аденовирусен, алергичен, бактериален, или съпътстващ при херпес или дифтерия.
При всички видове конюнктивит са характерни следните симптоми:
  • подуване и зачервяване на лигавицата;
  • усещане за раздразнение, болка, изтръпване и сърбеж в областта на окото;
  • фотофобия;
  • наличие на слузест или гноен секрет.
Как да се справим с конюнктивита в къщи?
Народната медицина препоръчва прилагането на следните билкови рецепти при конюнктивит:
Градско омайниче (Geum urbanum) 
Като стягащо и противовъзпалително лекарство: 2 супени лъжици нарязани корени изсипете в 500 мл чаша вряла вода, престоява 6 часа, прецеждаме. Използвайте за измиване през деня.
Бреза
Пъпки и листенца: 1 супена лъжица се изсипва с 500 мл вряла вода. Ври в продължение на 5 минути, престоява 1 час. Използвайте за измиване.
Смес от синя метличина и цвят от черен бъз:
За приготвянето на сместа се вземат равни части от двете билки. Три чаени лъжички от сместа се изсипват в чаша вряла вода, престояват 1 час, прецеждаме през марля. Към получената отвара се добавят 20 капки алкохолна тинктура, в съотношение 1:10. С получената смес изплакнете очите два пъти дневно.
Детелина
1 супена лъжица сушени съцветия в 1 чаша вряла вода. Престоява 1 час, прецеждаме. Приложете външно.
Живовляк
15-20 г сухи натрошени листа се изсипват в чаша вряла вода. Престоява един час, прецеждаме. Използвайте за изплаквания и като лосион.
Подгответе смес по равно количество от:
ленена трева
цветчета от черен бъз
цветчета от синя метличина
3 супени лъжици от сместа изсипете в 500 мл вряла вода, престоява през нощта, на тъмно място, прецедете. Използвайте за промивки и компреси при конюнктивит.
Боровинка
Сокът и плодовете се използват за компреси при възпалителни очни заболявания.
Кипрей – Теснолистна върбовка
1 супена лъжица натрошена сушена върбовка в чаша вода при стайна температура. Сварете за 10 минути, оставете за 1 час, прецедете. За външна употреба.
Очанка
1 супена лъжица от нарязаната билка изсипете в две чаши вряла вода, престоява 30 минути, прецеждаме. Използва се за топли бани при блефарит и конюнктивит.
Див розмарин
15 г сух прах от листата и стръковете за чаша вряла вода, оставете за 1 час, прецедете. За външна употреба.
Лечебна ружа
Изсипете три супени лъжици нарязан корен от билката в чаша студена вода. Престоява една нощ, прецедете. За компреси. Отвара от цвят и листа на лечебна ружа: 2 супени лъжици в чаша вряла вода. Използва за лосиони и компреси при конюнктивит.
Черешов цвят
1 супена лъжица сушени цветове от череша в чаша вряла вода, престоява 1 час, прецедете. За външна употреба.
Цвят от лайка
3 супени лъжици от цвета на билката се варят в чаша вряла вода, престояват 1 час в добре затворен съд, отцедете. За външна употреба.
Семена от копър
1 супена лъжица натрошена суровина изсипете в 200 мл вряла вода, престоява за 1 час, прецедете. За външна употреба.
Сок от Каланхое
Сокът се изцежда от пресни листа и се прилага външно за лечение възпалението на клепачите.
Отвара от лук
В отвара от лук добавете малко количество борова киселина или мед. Измивайте очите си 4-5 пъти на ден.
Сурови картофи
Това е може би най-лесният и най-достъпен начин, който помага в най-кратко време да се възстановите от конюнктивит. За да направите това, нарежете картофите на кръгчета и ги нанесете върху клепачите. Нишестето има свойството да извади инфекцията от засегнатите очи, пише:https://econet.ru, цитирайки откъси от книгата на Хайнрих Николаевич „Болести на очите“.
И още:
Солена вода – физиологичен разтвор
При всички видове конюнктивит се препоръчва измиване на очите с разтвор от морска сол и преварена вода (1 супена лъжица в чаша топла преварена вода) два или три пъти на ден.
Яйчени белтъци
Вземете 2 яйчни белтъка от пресни домашни яйца, изсипете 100 мл студена преварена вода, оставете за 1 час на тъмно място. Намажете болните клепачи и засегнатата област за през нощта.
Превод от руски: Димитринка Станчева
 http://integrabg.info/?p=1499

8 празника, традиции и обичаи през януари за декември

Мирела Жаблянова
Знаете ли, че старото българско име на януари е Голям Сечко?  Името се свързва с големия студ през този месец, който прекъсва земеделската дейност. Според григорианския календар това е първият месец от годината. Наименованието му идва от римския бог Янус, пазител на вратите и символ на всяко начало.
Януари и февруари са последните два месеца добавени в календара, тъй като римляните са считали, че през зимата няма месеци. Именно месецът на началото е изпълнен с празнични дни и традиции, а ние сме подбрали 8 от тях, с които в следващите редове подробно да ви запознаем.
Васильовден, Сурва
На първи януари този празник отбелязва началото на новата календарна година. Православната църква почита паметта на св. Василий Велики, а именници са Васил, Василка, Василена, Весела и други. Сурвакането е народна традиция, на която млади мъже – сурвакари обикалят къщите и сурвакат техните стопани. Водачът им, наречен още магарето, прибира парите и другите получени дарове. Младежите носят дрянове, украсени с пуканки, сушени плодове и вълна и потупват по гърба стопаните, за да бъдат здрави през цялата година. Не е случайно, че именно от дрян се правят сурвачките на групата. Дряновото дърво е едно от най-здравите дървесни видове, разцъфва най-рано, а плодовете му се берат последни.
Свети Силвестър Римски, Силвестъровден
Св. Силвестър
Денят се смята за втория ден на Сурваки, посветен на биволи, волове, коне – на впрегнатия добитък. Празникът се нарича още Волски празник, Риначовден, Карамановден и Силвестровден и се отбелязва на втори януари. Свързва се с чистенето на оборите, а любопитното около него е, че коледувалите младежи обикалят домовете на стопаните, които имат добитък и изчистват обора им, неизринат по коледните празници. След това взимат оставената от стопаните в обора торба, най-често пълна с хляб и вино, и си отиват без да кажат на никой. Поверието на този ден гласи, че какъвто човек първи прекрачи прага на дома ти, здрав или болнав, лош или добър, такава ще бъде цялата година.
Свето Богоявление, Йордановден
Ден на светлината и просвещението, Йордановден е един от най-тържествените празници на църквата. Посветен е на Кръщението на Исус Христос в река Йордан и се отбелязва с празничен водосвет на шести януари. Нарича се още Кръстовден или Водокръщи, тъй като всеки, който иска да е здрав през годината се къпе в реката и по този начин се слага край на т.н. „Мръсни дни“. От ритуалното напръскване с вода на Богоявление произлизат и обичаите, свързани с намокрянето и поливането на всички именници през цялата година. Извършва се освещаване на водата, а след служба в църквата попът хвърля кръст във водата и ергените скачат, за да го извадят. Поверието гласи, че този, който пръв хване кръста ще бъде здрав и щастлив през цялата година, а обикаляйки с него през селото всички го посрещат с дарове.
Ивановден
На Ивановден се чества деня на св. Йоан Кръстител, който кръщава Исус Христос в река Йордан. Йоан е наричан още предтеча, защото предрича идването на Христос на земята и подготвя пътя му с проповеди. Обредното къпане на Йордановден продължава и на Ивановден – седми януари. Св. Йоан е покровител на побратимството и кумството и заради това на този ден ергените къпят девойките, къпят се също младите момчета и именниците. Обредното къпане е придружено с подаръци и празнични вечери. Трапезата включва кървавица, баница, жито, фасул, печена луканка. Имен ден празнуват Иван, Иванка, Йоан, Йоана, Ванина и др.
Бабинден
Бабинден ® bulgarosentarragona.blogspot.bg
На осми януари се празнува Бабинден, посветен на здравето на децата, бабите – акушерки и родилките. Празникът има няколко обредни елемента – бабите къпят малки деца и ги благославят, намазване на децата с мед и масло, даряване на бабите с обредни кравайчета и вълна, а също и трапеза на младите булки в дома на бабата. Всички млади жени, на които бабата е бабувала през годината участват като носят баница, вино, питка и т.н. Това е един от най-големите народни женски празници, а в основата му е желанието да се засвидетелстват уважението и признателността към възрастните жени, които са бабували на родилките през годината. Празникът завършва с обредно къпане на бабата в реката. Всички пеят песни и се забавляват. След окъпването на бабата се подаряват кърпа, платно и чорапи, които младите жени поставят на дясното и рамо.
Антоновден
На седемнадесети януари се отбелязва Антоновден или както се нарича още – Лелинден. Почита се паметта на св. Антоний Велики. Тогава се чества за предпазване от болести, тъй като се смята, че на Антоновден всички те се събират, а на следващия ден (Атанасовден) тръгват по хората. Любопитно е, че на празника жените не плетат, не варят боб и леща и не предат, за да не разсърдят чумата, шарката и „синята пъпка“. В българския фолклор св. Атанас и св. Антоний са свързани – предполага се, че двамата са били братя ковачи, заради което денят се отбелязва също от ковачи и железари. Традицията повелява да се омесят две медени питки и да се дадат на приятели, съседи и роднини, а трета питка да се остави на тавана за чумата. Антоан, Антон, Антоанета и други са именници на този ден.
Атанасовден
Осемнадесети януари е датата, на която се почита паметта на св. Атанасий Велики. В народните поверия св. Атанас е представен като властелин на снеговете и ледовете, а от този ден се смята, че зимата започва да си отива. Облечен в копринена риза, на своя бял кон той се качва в планината, където се провиква: „Иди си зимо, идвай лято!“. Заради това празникът е известен още като Среди зима. Също както Антоновден, Атанасовден се почита и от ковачи, ножари и железари, а и като празник в чест на шарката и чумата. Жените спазват същите забрани, които и на Антоновден (не варят леща и боб, не предат и не плетат), а в някои райони на страната моми и ергени излизат на поляните, където играят хора, пеят песни и връзват люлки. Имен ден празнуват Атанас, Атанаска, Наско, Живко, Живка и др.
Обредно колене на петел навръх Петльовден
Петльовден
На двадесети януари се празнува Петльовден или Петеларовден, за да бъдат здрави и плодовити момчетата. Празникът е познат с различни имена, тъй като съвпада с деня на християнския празник, почитащ паметта на св. Евтимий. Любопитно на този ден е обредното колене на петел, често на прага на пътните врати, а кръвта от него трябва да пръсне по вратата. Петелът се коли от момче-юноша и с пръсналата кръв се прави обреден знак по лицата на петеларя и момчетата. Според обичая петелът се изхвърля извън двора и веднага след това се прибира, като главата му се оставя при вратника. Коленето на петел на този ден се свързва с легендата за цар Ирод, който заповядва всички мъжки деца да бъдат обезглавени, за да умре и Христос. 
https://bulgarianhistory.org/osem-praznika-ianuari/

Кои са Леге и Позитано?

 Защо има улици с техни имена в София?

Приноса на двама други чужденци, благодарение на които нашата днешна столица е била спасена от опожаряване през 1878 година. Те и двамата са родени в една и съща година през 1833 година, но в различни държави. Вито Позитано е роден на 2 октомври в Бари, тогава в Кралството на двете Сицилии, днес Италия. А другия е Леандър Франсоа Рьоне льо Ге, когото българите завинаги ще помнят като Леге е роден на 11 септември същата 1833 г. само, че в Кюие, област Майен, Франция. Те двамата единия италианец другия французин правят един страхотен подвиг …
Но преди това кои са всъщност те?
Младият Позитано влиза в армията, участва в унищожаването на разбойничеството и стига до чин капитан. После постъпва в пожарната команда в родния си град. Има сведения, че е участник в похода на Гарибалди. След обединението на Италия (1863) става част от дипломатическия отдел на Министерството на външните работи в Рим. После го назначават  за дипломатически агент в Триест, Австрия. По-късно заема различни консулски служби предимно в Османската империя – на о.Корфу, Малта, Алжир, Цариград и пак Алжир, докато през 1876 г. не го правят вицеконсул в София.
При приближаването на отряда на генерал Гурко към София по време на Руско-турската война (1877) Позитано заедно с вицеконсулите на Франция Леандър Леге убеждават  вицеконсула на Австро-Унгария и те заедно отказва да напуснат града.
След изтеглянето на османските части организира въоръжени отряди за борба с мародерстващите банди, както и пожарни команди за потушаване на пожарите.
На 20 декември 1878 година Позитано е обявен за почетен гражданин на град София.
По-късната му кариера го отвежда в Дамаск и Йокохама. В Япония Виторио Позитано умира на 26 ноември 1886 година.Льо Ге
Леандър Франсоа Рьоне льо Ге е изключително ерудиран – завършва право, научава редица езици, сред които английски, италиански, испански, турски, персийски. Има много богат дипломатически опит от преди да бъде изпратен на мисия по българските (тогава османски) земи. Завършва университет за живи източни езици. Започва дипломатическата си кариера в Александрия, след което работи в Тунис и Джеда. Голям познавач е на народите на Османската империя.През 1874 година получава назначение на консулството в София, подчинено на френското посолство в Цариград. След Освобождението прекарва известно време в Босна, а след това е назначен за консул в Бургас (1878-1882). Леандър Льо Ге умира на 13 февруари 1887 в Яфа, днешен Израел.
В какво се състои подвига им?
Професионална мисия на всеки консул по света е да защитава интересите на собствения си народ. Знак, че е дошло преломно време е готовността на тези дипломати да припознаят като свой народа, на който са гости по служба. Събитията от днешния ни разказ се развиват през далечната 1876 година – кървав момент от миналото ни. Момент, в който десетки хиляди българи губят живота си, а милионите живи очакват с трепет и надежда да осъществят бляна си – Освобождението. Десетки са обществениците от цял свят, които с дейността си се опитват да приковат вниманието на Великите сили към изстрадалия от зверствата на турската власт, народ. Юго, Толстой, Дарвин са само малка част от световноизвестните личности, които се застъпват за българите, но героите на днешния разказ са в малко по-различна позиция от тях.
По това време Леандър Леге (1833-1887) и Вито Позитано (1833-1886) са вицеконсули в София, съответно на Франция и Италия. Като дипломати в сърцето на Османската империя, от тях се очаква да бъдат „послушни“ и да се съобразяват донякъде с интересите на империята. Макар да са представители на две цивилизовани и развити държави, постъпките им, които предстои да ви разкажем, са наистина неочаквани.
Непосредствено след края на Априлското въстание, Леандър Леге започва активна кореспонденция с френското посолство в Цариград, в която разказва за зверствата срещу хората. Той докладва професионално и дипломатично, но с чувство. Разказва за огромните пазари, сформирани след репресиите над населението от Софийско, на които били продавани вещи от башибозуците. София е спасена от огнен ад до голяма степен заради Леге. Неговите усилия принуждават турските власти да не опожарят града, като можем само да гадаем колко човешки живота е спасил. Дейността му не се изчерпва до тук. Освен грабежите, безчинствата и насилието, той описва и преминаването на затворниците през София. Част от тези затворници са и останалите живи Ботеви четници.
 Заслугите на Леге не приключват с Априлското въстание и месеците след това. По време на Руско-турската война консулът отново е сред ключовите фигури, на които днес трябва да благодарим за запазването на града. По време на военния конфликт, София се оказва особено ключова зона за османската власт, тъй като в града се намират складове, в които се помещават храни и боеприпаси. Виждайки как ще се развият събитията, Осман Нури паша не иска да даде бъдещата българска столица в ръцете на генерал Гурко и заповядва тя да бъде опожарена и изгорена до основи. Именно тук се проявява солидарността и добротата за втори път не само на Леге, а и на Позитано и австро-унгарския консул в София. Те пишат писмо до Осман паша, което гласи:
В знак на протест срещу вашето нечовешко намерение да запалите София, заявяваме, че ще останем в града, заедно със семействата си, целия персонал и санитарните мисии, които и до ден-днешен лекуваха вашите ранени.
Турската власт няма избор. Предприемането на каквито и да било действия срещу града значели предприемане на действия срещу представителите на три влиятелни европейски държави. Въпреки това сградите около днешната Съдебна палата са вече подпалени. Дървените къщи и дюкяни пламват   за секунди, а силният вятър разпръсква бързо огъня из града. Изплашени до смърт, хората напускат домовете си, блъскат се, крещят. Позитано организира въоръжени отряди за борба с мародерстващите банди, както и пожарни команди за потушаване на избухналите пожари.
София е спасена. След няколко месеца идва и така жадуваното от целия български народ Освобождение. Заслужено, още в първите дни, след провъзгласяването на града за българска столица, улиците, на които са живели двамата дипломати са кръстени на техни имена. Нека днес да се разходим по „Улиците на времето” носещи техните имена , и с гордост да отбележим, че не са забравени и заслугите на чуждестранните консули, предотвратили опожаряването на София в не чак толкова далечната 1878 година…
https://kovaklog.wordpress.com/2017/03/04/%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B8-%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8-%D0%BA%D0%BE%D0%B8-%D1%81%D0%B0-%D0%BB%D0%B5%D0%B3%D0%B5-%D0%B8-%D0%BF%D0%BE%D0%B7%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BE/