Author Archives: admin

About admin

Член съм на Съюза на журналистите в България, Съюза на независимите български писатели. Автор съм на шест книги в книжен формат и 17 в интернет. Аз съм главен редакто на вестник Сияние, председател на Съюз "Духовно възраждане - България", с национално движение "Туй що е българско, се е наше" и на международна организация УРИ.

НИСКО

21 век е времето на максималната изява.Социалните мрежи „преливат“ от желаещи да провокират,мразят,възхваляват.Но всъщност, най-важната им цел е да станат известни,популярни,“лайквани“.В случая,сякаш цената няма значение- цели си известност, заради самата популярност.Стига се до парадокси- да съдят за значението на дадена личност по неговото присъствие и влияние в социалните мрежи.Според мнозинството, това означава да бъдеш на върха.Предишните векове имат различни критерии за значимост.Тогава на преден план се преценяват образованието, умствените способности,интуицията,способността ясно и разбрано да излагаш мислите си.Защото понякога да си на върха не значи, че си най-добрия, а дори напротив.Това че държави като България и Румъния не са сред най- известните,влиятелни и „популярни“ страни, не означава че нямат значение.Ниското им ниво на развитие спрямо най- богатите и проспериращи държави не ги поставя автоматично в графата на аутсайдерите,които нямат шанс да настигнат най-добрите.Защото, те също дават своя понякога значителен принос, за развитието на нашия свят.                        
Daniel-David-150x150Ciprian Manolescu /Циприан Манолеск/ 24.12.1978 е американски математик от румънски произход. Роден в Александрия /Румъния/.Завършва Висшето училище „Йон Братиану“ в Питещ          Румъния/.Специализира в Харвардски  университет /САЩ/,където защитата докторската си дисертация.Прави впечатление още с дипломната си работа „Апроксимацията в крайните размери на теорията Сейберг-Уитън“.Сега е професор в Калифорнийския университет /Лос Анджелес/.Придобива широка известност в световните математически среди с докторската си дисертация „TQFT с оценка на спектъра на уравненията Сейберг-Уитън“.Получава специална диплома за написването на три отлични доклада на Международните математически олимпиади в Торонто/1995/,Бомбай /Мумбай//1996/ и Мар дел Плата/Аржентина/1997/.
През 2012 година получава една от 10 -те награди на Европейското математическо дружество, за работата си по ниско триизмерна топология и за ролята му в развитието на комбинаториката на хомологията Хеегард-Флоер.Печели престижната математическа награда „Морган“/2002/. 2018 е поканен за лектор на Международния конгрес на математиците в Рио де Жанейро.За изследването си „Опровержение на триангулационната хипотеза за многообразия от 5 и по-горна степен“ е награден с най- високата награда на Американското математическо дружество-„Мур“ /2019/.
Постиженията му дефинират граничната област между „земната“ и „космическата“ топология.Доказва че „ниските“ степени в точните науки  имат изключително значение.
 Георги Караджов 

ИТАЛИАНСКИЯТ ПОСЛАНИК В ЕТНАГРАФСКИ МУЗЕЙ ПЛОВДИВ

 Интсиазъм и участие сред публиката при представянето на „Пътуване из Италия“ вчера в Етнографския музей в Пловдив. В завладяващата атмосфера на музея посланик Стефано Балди съпроводи публиката през някои италиански региони, представяйки техните артистични и природни забележителности с включване на прекрасни композиции от традиционна музика за всеки регион, аранжирани и изпълнени от Маестро Лоренцо Турки Флорис с великолепния глас на тенора Сарлос Де Антонис.

Една изцяло италианска вечер, високо оценена от многобройните участници, изпълнили залата.
Който не е успял да осъществи това въображаемо пътуване сред типично италиански емоции и вкусове, може да посети уредената по този повод в Музея фотографска изложба, която илюстрира артистичните и природни красоти, типичните блюда и вина, и известните личности за всеки от 20-те италиански региона. Изложбата ще бъде отворена за посещения през целия мeсeц февруари.

52327012_2083020471746690_4537574721352368128_n52051066_2083028875079183_2320329281068072960_n51699139_2083029958412408_4577571393842970624_n52134309_2083028275079243_7137132655400714240_n

ЦВЕТОВЕТЕ И ТЯХНОТО МАГИЧЕСКО ЗНАЧЕНИЕ

БЯЛО – жизнена сила, божественост. Изразява и оригиналните идеи, ясни представи за света и срещи с неизвестното.
ЧЕРНО – Прераждане, смърт. Цветът на настъпващия край, който носи в себе си семената но неизвестното, но и на новото начало.
ЧЕРВЕНО – Същността на живота, кръв. Червеното символизира мощта, психическата енергия, решителността и смелостта.
ОРАНЖЕВО – Плодовете на земята, Слънцето. Цветът символизира личното щастие, радостта, здравето и плодовитостта.
ЖЪЛТО – Общуване, разум. Завист и коварство. Жълтият цвят символизира още и пътуване, обучение и интелектуални постижения.
ЗЕЛЕНО – Любовта, чувството и сърцето. Зеленото винаги означава откриване на нова любов.
СИНЬО – Духът и изцелението. Цветът е и символ на неограничените възможности и традиционната мъдрост.
ЛИЛАВО – Той поражда вдъхновението, благородството на духа и по-възвишените стремежи. Чрез него се постига духовна сила и интуитивни усещания.
КАФЯВО – Земята, природните сили. Цветът предразполага към влечение към природата и действа в защита на духа.
РОЗОВО – Любов и доброта. Цветът съдейства за постигането на хармония, помирение и предизвиква спокоен сън.
ЗЛАТНО – Цветът говори за големи амбиции, дълъг живот, пари, за високи цели и за убеденост, че ще постигнете мечтите.
СРЕБЪРНО – Цветът говори за магически прозрения и интуиция, за постигане на цели, видения и сънища, които ще ви отведат извън материалният свят.
 подбра Мария Герасова

НАКИСНЕТЕ МЕСОТО В СОЛЕНА ВОДА, ЗА ДА ГО ИЗЧИСТИТЕ ОТ КРЪВТА

 ÐÐ°ÐºÐ¸ÑÐ½ÐµÑ‚е месото в солена вода, за да го изчистите от кръвта - изображение
Когато приготвяме месо за дадено ястие, е необходимо преди това да го почистим много добре. Обикновено правим това под течаща студена вода, но дали е достатъчно? Понякога в него остава съсирена кръв, която може да развали качеството му или да се отдели в ястието. Затова приложете следната процедура.
Нарежете месото на отделни порции, така както ще го готвите. Изплакнете го под течаща струя студена вода, а после го залейте с нея, така че да го покрива изцяло.
Изсипете 1-2 чаени лъжички сол (според количеството на месото) и го оставете да се накисне в продължение на 20-30 минути. После отново го изплакнете.
 https://saveti.framar.bg/%D0%BD%D0%B0%D0%BA%D0%B8%D1%81%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%B5-%D0%BC%D0%B5%D1%81%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%B2-%D1%81%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B0-%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%B4%D0%B0-%D0%B3%D0%BE-%D0%B8%D0%B7%D1%87%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BE%D1%82-%D0%BA%D1%80%D1%8A%D0%B2%D1%82%D0%B0

Откриха древен ръкопис за крал Артур

Крал Аргтур ръкопис

В архива на Централната библиотека в Бристол, Англия, бе открит ръкопис от 13-и век с неизвестна досега версия на легендата за крал Артур и Мерлин.
Това съобщава в. „Гардиън“.
Историци попаднали на 7 фрагмента от пергамент в книга на френски учен от XV век. В написания на ръка на старофренски език текст върху фрагментите се говори за битката при Треб, по време на която Мерлин вдъхновил войската на Артур и инициирал нападение, носейки знамето на рицаря на Кръглата маса сър Кей с изображение на дракон, който издишва пламък.
Смята се, че ръкописът е версия на „Историята на Мерлин“, която може да е част от текстове, известни като цикъл „Ланселот – Граал“ или цикъл „Вулгата“.
Ръкописът се различава от други подобни текстове по незначителни детайли, включително имената на военачалниците, командващи войската на крал Артур. Освен това в текста не се споменава, че по време на битката крал Клаудас – врагът на Артур и Мерлин, бил ранен в бедрото.
По мнението на специалистите, ръкописът може да е онази версия на „Вулгата“, която английският писател сър Томас Малъри е използвал като източник за книгата си „Смъртта на Артур“.
https://www.flashnews.bg/otkriha-dreven-rakopis-za-kral-artur/

Учени: Алкохолът променя ДНК-то

  и ни кара да пием повече

Честата и прекалена употреба на алкохол води до продължителни генетични промени, водещи до още по-голямо пристрастяване към чашката. Това установи група американски учени от университета Рутгърс и Училището по медицина към Йейлския университет.
Изследователите са установили какво се случва под влиянието на алкохола с генома PER2, оказващ влияние върху биологичния часовник на организма, и POMC, отговарящ за реакцията при стрес, информира Дарик.
В експеримента са участвали три групи пациенти – умерено пиещи, употребяващи значително количество алкохол и алкохолици. В последните две групи се е наблюдавала генетична модификация, известна като метилиране.
Това означава, че към ДНК се присъединяват метилни групи, което влияе отрицателно върху активността на гените.
Освен това намалява генната експресия, т.е. скоростта, с която гените произвеждат белтъци. Тези промени придобиват още по-изявен характер с увеличаването на количествата алкохол.
Във втората част на експеримента учените са показали на участниците картини, предизвикващи стрес. След това им е предлагано да изпият алкохолна напитка. Установено е, че алкохолиците са склонни да пият повече при стрес.
„Ние открихме, че при хората, които пият много, ДНК може да се промени така, че да възникне още по-голямо желание да се пие. Това може да ни помогне да обясним, защо алкохолизмът предизвиква толкова силна зависимост“, заяви един от авторите на изследването.
https://www.flashnews.bg/ucheni-alkoholat-promenya-dnk-to-i-ni-kara-da-piem-poveche/

Установиха какво в мозъка

 провокира пушенето и алкохолизма

мозъка
Учени от британския университет в Уорик установиха какви изменения в главния мозък на човека провокират склонността към пушене и алкохола. Измененията в невронните връзки на орбитофронталната кора спомагат за формиране на вредните навици. Статията на изследователите е публикувана в списание eLife.
Учените изучиха невронните механизми в тази област, която е основа за пушенето и алкохолизма. Те са анализирали данните на 831 доброволци, като целта на изследването е пълното описание на анатомичната и функционалната структура на невронните връзки в главния мозък на човека. Получените резултати бяха сравнени с друг набор от данни, получи при изследването на 1176 души.
Оказа се, че при пушачите се наблюдават ниски функционални връзки в латералната орбитофронтална кора, свързана с импулсивното поведение. За алкохолиците пък са характерни високи функционални връзки в медиалната орбитофронтална кора, която е свързана със системата на възнаграждения.
https://www.flashnews.bg/ustanoviha-kakvo-v-mozaka-provokira-pusheneto-i-alkoholizma/

Няма шега!

  Швейцарците направиха розово сирене

розово сирене
След розовия шоколад, Швейцария вади на пазара и розово сирене. Зад новаторската идея стои собственик на мандра от региона Тогенбург. Интересното е, че пъстрия млечен продукт е направен по поръчка на китайски вносител.
Бизнесменът от Хонг Конг настоял за автентично швейцарско сирене, което обаче искал да бъде розово. Продуктът е направен изцяло за да отговаря на азиатските вкусове, споделя собственика на мандрата Юрг Стаделман.
„Най-голямото предизвикателство беше да намерим естествен оцветител, който да не влияе върху зреенето на сиренето“, разказва още швейцарския производител.
Първоначално опитали с ягоди и червено цвекло, но се оказвало, че те променят вкуса на млечния продукт. В крайна сметка в мандрата постигнали желания ефект, но сега пазят в тайна как. Защото обмислят да пуснат в продажба и на европейския пазар розовото сирене, но не искат друг да им открадне тяхното ноу хау.
„Засега нямаме намерение да експериментираме с други цветове. Доволни сме, че успяхме с розовото и, че в крайна сметка продукта успя да отговори на нашите стандарти“, разказва още Стаделман.
По думите му към цветното сирене вече имало голям интерес – с него се свързали няколко известни швейцарски ресторанта, които поискали да ги снабдява с розовия деликатес. Очакванията са той да стане абсолютен хит защото съчетава традиционния вкус на швейцарското сирене и изглежда не по-малко привлекателно.
https://www.flashnews.bg/nyama-shega-shvejtsartsite-napraviha-rozovo-sirene/

Каква е тайната на гробниците кошери в Оман

Подредени в редица по билата на скалисти хълмове, ‘гробниците кошери’ в Бат, Ал-Аин и Ал-Кхут са едни от най-ценените археологически обекти в Оман.
Като цяло малко се знае за каменните структури и за цивилизацията, която ги е издигнала. Въпреки това те са включени в Списъка за световното наследство на ЮНЕСКО. Интересно е, че тези структури са описани като гробници, въпреки че в тях досега не е открита нито една кост на човек или животно.
 Според мнозина историци тези структури са едно от местата в света, за които има най-голям ‘дефицит’ на археологически доказателства. Това е част от тенденцията да се налага обяснение за даден феномен или структура, които не разбираме, без налични доказателства.
Тъй като не се вижда за какво друго са били използвани тези мистериозни обекти, е прието да се говори за тях като за гробници, а названието ‘гробници кошери’ се зародило поради необикновения им вид.
През 70-те години на 20-ти век ‘гробниците’ са преоткрити от европейски изследователи, въпреки че най-вероятно местното население винаги е знаело за тях.
Монументите са изградени от множество плоски камъни, подредени един върху друг, образувайки купол и са датирани към периода между 3500 и 2000 години преди Новата ера. Това е период, за който се смята, че по тези земи, в пустините на Оман, имало много повече валежи, както и развиваща се цивилизация.
 ‘Гробниците кошери’ са разположени в три основни групи: в Бат (може би най-известните), в Ал-Аин и в Ал-Кхут. Най-добре запазените са тези в Ал-Аин, където 21 от загадъчните структури са подредени в редица по билото на скалистия хълм Джабал Ал Мищ.
Най-старите ‘гробници’ са и най-прости – с 1 вход и 1 камера. На по-късен етап били изграждани и такива с по 2 входа и до 4 камери. Досега са открити само няколко артефакта, останали от хората изградили монументите – няколко върхове на стрели, ками и съдове за вода.
Не далеч от ‘гробниците кошери’ в Ал-Аин са разположени цилиндричните гробници на Хили, включващи и реконструираната голяма гробница на Хили. На Арабския полуостров това е структурата, за чието построяване са използвани най-големи каменни блокове. Гробницата е 12 метра в диаметър и 4 метра висока, като има два входа, украсени с релефи на хора и животни.
Археолозите са на мнение, че този монумент е изграден от културата Ум ан-Нар, цивилизация съществувала през 3-то хилядолетие преди Новата ера. За този народ са характерни големите цилиндрични гробници с добре оформени камъни. За разлика от ‘гробниците кошери’, тук са открити много останки от хора, както и различни артефакти.
Голямата гробница на Хили
Цилиндричната гробница на Хили има множество сходства с ‘гробниците кошери’, но също така има и редица разлики. Смята се, че ‘гробниците кошери’ са изградени със същата цел като гробницата на Хили, може би защото са датирани към един и същ период и се намират в един и същ регион. Но въпросът остава – защо не са открити никакви човешки останки в тях?
Някои смятат, че били изградени като гробници, но никога не били използвани за това. Други са на мнение, че в тях поставяли починалия и след известно време премествали тялото на друго място.
А някои допускат, че тези структури имали съвсем друго предназначение – силози, складове или дори жилища. Изследователят Браян Форстър е на мнение, че монументите били използвани в някакви свещени ритуали, като изхожда от опита си с подобни паметници на други места по света. Той твърди, че вътрешността на структурите имат уникална акустика.
Факт е, че до ден днешен научните среди нямат доказателства за нито едно от предположенията за функцията на така наречените гробници кошери в Оман.
https://www.flashnews.bg/kakva-e-tajnata-na-grobnitsite-kosheri-v-oman/