Category Archives: Интересно

Гледайки към слънчевото затъмнение

 през обектива на историята

Снимка с многократна експозиция показва напредъка на слънчевото затъмнение от 11 юли 1991 г. над Xochicalco, Мексико.  (Омар Торес / AFP / Getty Images)
На 21 август част от Съединените щати ще изпитат пълно слънчево затъмнение. Преди науката да е в състояние да обясни как и защо се случиха затъмненията, цивилизациите излязоха със собствената си интерпретация.
Брайън Брюър ( @ eclipsebook2017 ), автор на книгата “ Eclipse ”, поемаролята на Here & Now , Робин Йънг, на пътуване през митологията, историята и науката за затъмненията – от древен Китай до Кристофър Кълъмбъс до теорията за относителността на Айнщайн. 
На първото записано споменаване на затъмнение
“Е, това беше преди около 4000 години в Китай, китайските астрономи поддържаха точни записи. Имаме първата фактическа документация за затъмнение, мисля, че е 2134 [BCE]“
От древната реакция до първите затъмнения
“В древни времена, в китайските култури и в много други култури по света, затъмненията се възприемат като знак за обреченост. Това е отрицателно послание”.
На въпроса дали древните учени могат да предвидят затъмнения
“Китайците, споменати по-рано, през 2000 г. пр.н.е., както и вавилонските астрономи, поддържат много точни записи за движенията на небесни обекти. Вавилонците, в същата обща времева рамка, са могли да излязат с този 18-годишен Сарос цикъл, който астрономите дори използват днес, за да предскажат повторение на затъмненията.
“Но предсказанията са донякъде груби до средата на 1800 г. Преди това астрономите можеха да получат общо усещане за какъв ден щеше да се случи затъмнение, но нямаше много информация за това къде ще бъдеш че всичко се промени в средата на 1800-те, когато се случиха няколко неща: Имаше един математик, който дойде с някои уравнения, които правят много по-лесно да се изчисли орбиталното движение на луната и слънцето, и Земята е била в състояние да предскаже eclipsee.After друг астроном прекарва по-голямата част от живота си възраст, изчисляване на пътеки за пълни слънчеви затъмнения, за период от около 3000 години.Беше името на Теодор фон Oppolzer, и той публикува своя канон на слънчеви затъмнения в края на 18-ти век и с тази промяна астрономите и обществеността,които имаха достъп до тази информация – успяха да получат много по-добра прогноза за това кога и къде ще се случи пълно слънчево затъмнение. “
“В древни времена, в китайските култури и в много други култури по света, затъмненията се възприемат като знак за обреченост. Това е отрицателно послание”.
 Брайън Брюър
На въздействието на древните затъмнения
“През 585 г.пр.н.е. имаше две близкоизточни армии, лидийците и мидите, които в един ден се биеха и не знаели предварително, че са били на пътя на едно пълно слънчево затъмнение в този ден. луната покриваше слънцето и затъмняваше, фалшивите фракции отбелязаха, и сложиха ръце и направиха мир точно на място.
На известно затъмнение, споменато в Библията, което можем да дадем
“Да, това е от Амос, осем глава, стих 9, който казва:” А в онзи ден, казва Господ Бог, ще накарам слънцето да слезе на обяд и да помрачи Земята през широката светлина. Въз основа на друга информация за това, което се случва по онова време, историците са успели да се върнат навреме и са успели да определят датата до 15 юни 763 г. пр.н.е. И до днес, когато се появяват нови исторически записи, които споменават затъмнения , това е нещо като маркер за времето, което имаме в продължение на хилядолетия, и историците смятат, че е много полезно да се върнем и да определим датите и да получим по-добра представа за хронологията на определени събития “.
От опита на Колумб с затъмнения
“По време на четвъртото си пътуване до Америка – и това беше през 1504 г. – той се разпадна в Ямайка, местните го хранеха за известно време с неговия екипаж, но след няколко месеца се умориха от него и отказаха храната. от навигационните и астрономическите си маси, че ще има пълно лунно затъмнение и това беше на 29 февруари 1504 година. И така, малко преди началото на затъмнението, той призова туземците заедно и каза: “Ще продължим да ни храним, ще накарам луната да изчезне”. И отначало се подиграваха на него, а после се оттегли в каютата си и със сигурност луната започна да изчезва и местните жители се отдръпват, хранят го, докато не бъде спасен от други кораби от Европа.
За това как еклипсите помогнаха на Айнщайн
“Едно от нещата, които той постулира в своята [теория на относителността], е, че светлината ще бъде огъната от гравитацията. Тогава нямаше начин да се тества на Земята, но те осъзнаваха, че по време на пълно слънчево затъмнение светлината идва от звезда, която е много близо до очевидното място на слънцето в небето, всъщност би се наклонила, като минаваше до слънцето, и можеше да измери местоположението му по време на затъмнение. И месеци по-късно, когато Луната се намираше в различна част от небето, те могат да измерват относителната позиция на звездата и със сигурност те доказват, че позицията се е променила и е била променена само според това, което Айнщайн е изчислил. Така че това е първото емпирично доказателство за теорията на относителността.
Този сегмент излъчва на 15 август 2017 г
http://www.wbur.org/hereandnow/2017/08/15/solar-eclipse-history
 авторизиран превод Мария Герасова

8 изумителни облачни образувания

   каквито вероятно не сте виждали

 Тръбовиден облак. Снимка: JK Jeffrey / Shutterstock

Освен една от най-красивите и романтични гледки в природата, облаците са сложен и интересен научен феномен. Независимо от формата и външния им вид, те са направени от едно и също – кондензирана вода и лед.

Когато слънцето нагрява земята, водата се изпарява и се отправя нагоре. Когато разпръснатите водни частици се струпат на едно място се формира облак. Ако към него се присъединят още водни кристали и продължи да расте, в крайна сметка ще стигне обратно до нас под формата на дъжд или сняг. В противен случай облакът просто се изпарява във въздуха.

Въпреки че за нас различните облачни образования може да изглеждат произволни и неописуеми, има строга система за класификацията им, която е единна по цял свят. Те са категоризирани на базата на формата, височината, начинът им на формиране и други особености.
За щастие не е нужно да сме метеоролози, за да се насладим на красотата на различно оформените и цветни облаци.

Ето една колекция от невероятни облачни образувания, сред които със сигурност ще има такива, каквито не сте виждали на живо.

Облаци на Келвин-Хелмхолц
 
Тръбовидни облаци
Вимеобразни облаци (Mammatus)
  
https://www.obekti.bg/zemya/6-izumitelni-oblachni-obrazuvaniya-kakvito-veroyatno-ne-ste-vizhdali