Category Archives: Изобретения

5 изобретения отпреди век, непроменени и до днес

С  развтието на науката и технологиите се появяват нови изобретения, а вече съществуващите постоянно се променят, подобряват и усъвършенстват. Някои изобретени вече предмети, колкото и странно да звучи, си остават същите и със същото предназначение.
Дали защото са създадени достатъчно добри от първият път или просто не се налагат подобрения, но е факт, че някои ежедневни предмети не са претърпели подобрения през последните сто години. Или настъпилите промени по тях са чисто козметични и не променят предназначението им.
Вижте кои предмети не са претърпели промяна през последните сто години:
Вестници
В ерата на Интернет и цифровите технологии, ние все още ползваме вестници, а те не са се променили от XVII век. Използва се предимно рециклирана хартия, което е добра новина.
Бодлива тел
Патентът за бодлива тел принадлежи на Джоузеф Ф. Глиден и е от 1874 година, макар за изобретател да се смята Лусиен Смит, който прави своята версия през 1867 година. Бодливата тел е евтин и надежден вариант за ограда, и колкото и просто да изглежда, не се налагало да се правят последващи подобрения.
Чадър
Чадъри се използват от четири хилядолетия в Египет, Китай, Асирия и Гърция. Първоначално като предпазване от слънце, а в Китай за първи път ги правят и водоустойчиви. Чадърът става популярен в Европа през XVI век. През вековете са променяни материалите за изработване на чадъри, но като цяло може да се каже, че чадърът си е същият от изобретяването му.
Цип
Благодарение на Уиткомб Л. Джъдсун от Чикаго, днес имаме ципове. Джъдсън е първият, който през 1893 година представя разработен и произведен цип. Повечето хора дори и не се замислят колко много време спестяват циповете, ако вместо тях се използваха копчета. Очевидно ципът е гениално изобретен, тъй като не е подобряван, макар подменянето му, ако се повреди, е досадно и трудоемко.
Първият официален патент за кламери в Съединените Щати принадлежи на Самюел Б. Фей и е от 1867 година. Много други изобретатели също предявяват претенции за авторство, но не е категорично ясно кой точно е бащата на кламера. Този масов предмет, използван всеки ден в милиони офиси, не е бил подобряван до момента. Разбира се, използват се нови материали, но като цяло кламерът е със същия вид и предназначение, както и преди 150 години.
 https://dariknews.bg/novini/tehnologii/5-izobreteniq-otpredi-vek-nepromeneni-i-do-dnes-1549193
Таг изобретения век, днес