Category Archives: Литература – изкуство и култура

Художничката Елън С. Пихлер

Елън С. Пихлер
Елън С. Пихлер
Художниката  Елън Пихлер е роден в Грац и израснала в Тирол. Открива любовта си към рисуването, рисуването и креативния дизайн още от детството си, и оттогава се отдава на това изкуство.
След като завършва архитектура  в Инсбрук, тя  отива да живее под наем  в старата фабрика в Лоден, за да работи по своя проект “Големи отпадъци и рециклиране”. В студиото си, тя започва да променя и възражда стари мебели и предмети чрез цвят, тъкани или колаж.
С течение на времето се обръща отново към живописта и скулптурата. Тя  е приета в Академията за изкуство и дизайн в Грац, където  е отличена с отличие, майсторски клас за скулптура и живопис.
В работата си  се занимава интензивно с темата “човек и изцеление”, особено в емоционалното и емоционално поле. Става дума за създаване на символ за един много личен момент на човек, например под формата на картина, портрет, тяло или обект, която е настроен с голяма чувствителност към нуждите и изискванията на хората.
От 2003 г.  живее в стопанството си близо до Грац и намира ежедневното си вдъхновение в мощната енергия на вулканичната земя на Щирия
Избрани произведения:
в мълчание

в мълчание 
© Ellen C. Pichler
щастлив чар

щастлив чар 
© Ellen C. Pichler
schilf.jpg

тръстика
портрет c

портрет 
© Ellen C. Pichler
Robin.jpg

Робин 
© Елън С. Пихлер
Бианка Negra
biancanegra 
© Елън С. Пихлер
авторизиран превод Мария Герасова

ХУМОР И САТИРА В ЕДНО

 

 ВЕСЕЛ ***ГРЪМОТРЪН

images

Сава Хашъмов беше от ония личности, които притежават вътрешен усет и вроден интелект. Животът за него представляваше един огромен маскарад, с много фойерверки. В тази зала, той се чувстваше кандидат на голямата награда, “Сър професьор.” Това беше върхът. Най-сетне! Всички ръкопляскаха. Чуваше се: “Честито, професоре!”
Идеше му тук, пред всички, да тропне едно нашенско, но официалният тон на тържеството, не му позволяваше.
В къщи се прибра в особено еуфорично настроение. Свали набързо костюма, пъхна халата и с чувство на победител, седна на канапето. Очите му зашариха по рафтовете на старинната библиотека, в стил “Людвиг ХIV.” Да, вторият в дясно! Не, не може да бъде! Кой ли, кой ли?-заканваше се гласно той.
От този момент, с всеки изминал ден, книгите от рафтовете му по неизвестна причина, започнаха да изчезват. Настъпи промяна във вътрешното равновесие на Сава Хашъмов. Мислите за  незнаен похитител, не даваха мира на душата му. Някакъв тайнствен силует, в черен плащ и превръзка на лявото око, се явяваше в сънищата му. Като сянка вървеше по петите му. Огромните му лапи вместо ръце, се плъзгаха по рафтовете на библиотеката и в момент, когато да грабне любимата му книга, “Път към щастието”, Сава Хашъмов се събуждаше.
И ето, един ден, на вратата на апартамента, за малко да се сблъска с внучето си Петьо. Като го видя, очите му се разшириха от голямата изненада, която му предлагаше случайността. В огромна найлонова торба, той беше напъхал книгите на неговия живот.
– Виж го ти, калпазанинът му с калпазанин! – гласно изрече той и се закани с пръст.
А аз си мислих!…
СЪНЯТ НА БОБИ КАИШЕВ
Боби Каишев беше от ония хора, които с право можем да наречем чудновати. В главата му се раждаха такива мисли, че понякога сам се затрудняваше как ще ги осъществи.
   Преди два дини, му хрумна някаква фикс идея. Идеята започна да го преследва. Имаше моменти, когато ту изчезваше, ту се появяваше. Започна да ляга и става с нея. Тръгнеше ли по улицата, тя се превръщаше в елегантна, красива жена, която с изящните си дълги пръсти го държеше под ръка и той се страхуваше да не я изпусне. Любопитни минувачи го поглеждаха, но за него, светът сякаш не съществуваше. Накрая, идеята получи причудливи форми и се превърна в огромен, трептящ метеор. Докато една нощ сънува странен сън.
Той – Боби Каишев, шейх на Персия. Целият облечен в бяло, с изящна, алена чалма на главата. Беше седнал върху пъстроцветна възглавница в ориенталски стил, кръстосал нозе на земята. Над него беше надвесило зелените си клони огромно палмово дърво и сякаш му шепнеше любовно.
Снажен паж в сини като небето шалвари обветряше лицето на шейха с великолепно ветрило, на което бяха изобразени красиви нимфи и пъдеше крилатите насекоми. В него, Боби Каишев позна директора Ананиев.
Пищна красавица в опално-прозрачна туника държеше в ръцете си разкошен инкрустиран поднос, целия в злато. Върху подноса беше поставена изящно изработена порцеланова чашка, изпъстрена с разнообразни градински цветя. Тя направи лек поклон и поднесе чашката,  в която димеше черно, турско кафе. Шейхът отпи няколко глътки и замляска с удоволствие. Красавицата отправи искрящ поглед към него с чаровните си очи, след което заканително изгледа пажа. Това пищно творение на природата не беше никое друго, а секретарката на Ананиев.
Две привлекателни танцьорки в изумрудено-прозрачни туники  почти голи до кръста, кършеха тънките си кръстчета, под ритъма на ориенталската мелодия.
-Ай, ай, машаала – възкликна в съня си Боби Каишев. Виж ти, та това са Нелите и Пепито от деловодството!
Когато шейхът реши да докосне красавицата с подноса, пажът извади остра кама и замахна към него.
В този момент, Боби Каишев се събуди и простена
писателят сатирик Весела Будилкова

ПЛАНИМИР ПЕТРОВ

16708603_1745508182143022_2897004940027107249_n

- Ако си пропилял годините, няма кой да ти  ги прибере
- Жената е течаща река с безброй водопади и дълбоки вирове
- Мнозина гледат на невежеството си, като оригинално бягство от модерната действителност
- Големите мисли на великите личности, винаги са били “тъпотии” за невежите и неграмотните
- Обичай и преследвай своите цели, но не бързай да ги материализираш. Може да се разочароваш
- Стойностното творчество не се създава от хора, които творят по задържение
-  Хитрите винаги следват по петите наивните
-  Не ставай мезе за чуждата ракия!
- Ако си знаеш цената, никога няма да загубиш в сделка с ума и труда си
- Амфората на живота е счупеното гърне на късмета
- Ленивите и мързеливите са инкобатори на идеи и проекти, с които никога не бяха се заели
- Студеното сърце има топлина колкото за себе си
- Семето на героизма в заешко сърце  не покълва
- Само при духовните храни няма отпадъчен продукт
- Ако ти е кисел съдружника и с мед не можеш да го подсладиш
от сборника “Законите на Мърфи в ефир”
подбра Мария Герасова

ПРЕЗЕНТАЦИЯ НА КНИГАТА

“ВЪЗКРЪСНАЛ ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ”

Това е една книга, която още със заглавието грабва. В нея, авторът пренася читателя в минало, настояще и бъдеще  време. Неговите герои са самият автор- Мари, Рамзес и Марсио. Рамзес е универсалният герой, който се пренася през времето и пространството, за да предаде натрупаните знания през вековете. Той е посланик на небесните хора и за първи път слиза в Атлантида. По- късно отива в Египет, Тибет Хималаите
Рамзес преминава през портала и идва в настояща България.Тук се среща с Мари. Той попада в съвременният свят и остава изключително изненадан.
Пътешествието на Рамзес продължава с Мари. Двамата преминават през портала и влизат в новото време. Годината е 2156. Хората са променили формата си.  Станали са по- леки и ефирни. Светът се е променил. Пороците при тях – алчност, злоба, завист,агресия, опиуми не съществуват. Основна градивна единица  е любовта и доброто. Контактуват  по между си, изучават знанията по телепатия. Рамзес и Мари се запознават с Марсио- човекът на Новото време. Остават изненадани.
Настъпва време двамата да се върнат в настояща България. Пак чрез портала на времето вече са там. Рамзес трябва да де върне в неговото време. И изчезва през портала.
АНОНС ЗА АВТОРА
Мария Герасова  е автор на 5 издадени книги на книжния пазар и 15 в интернет пространството. Тя е писател и член на Съюза  на българските независими писатели. Издател и главен редактор на международен електронен вестник Сияние. В него няма политически елемент, а е вестник за наука, философия и религия. Освен това е независим журналист- член на Съюза на българските журналисти.
The title of this book catches your attention.The reader follows the author in past, present and future.Its heroes- Mary-author himself,Ramses and Marcio.Ramses is the universal hero that flows through space and time to discern accomplished knowledge in the centuries.He is the ambassador of the “people of the sky” and descend for the first time from Atlantida.Later he visits Egypt,Tibet and Himalayas.
Ramses passes through the entrance and comes to present Bulgaria.Here he meets Mary.He was greatly surprised by our world.
The journey continues with Ramses and Mary.Through the entrance they visit the new time- year 2156.The people have changed their form.They have become lighter and airy.The world has changed.Greed,hate,envy,aggression,drugs don’t exist.The basic unit are love and good.They get knowledge and contact with each other through telepathy. Ramses and Mary get acquainted with Marcio- the man of new Time.They are surprised.
It’s time to return to present Bulgaria through the entrance.Ramses should go…to his time and disappears through the entrance.
 
About the author
Maria Gerasova is the author of 5 published books on paper and 15 in electronic form in Internet.She is a member of Union of independent writers of Bulgaria.Publisher and editor in chief of “Radiance” electronic newspaper.A newspaper for science,philosophy,religion- not politics. She is an independent journalist- member of Union of Bulgarian journalists.
 Мария Герасова