Category Archives: ПЛОВДИВ- НАЙ- ДРЕВНИЯ В ЕВРОПА

СРЕЩА В РЕГИОНАЛНА ОРГАНИЗАЦИЯ НА СЛЕПИТЕ

На 14 ноември 2018 година от 11 часа, в клуба на Регионална организация на слепите- регион Пловдив, се проведе среща между представители на “Съюз Духовно възраждане- България”, с председател г-жа Мария Герасова, секретаря на Съюза г-н Георги Караджов,  Велик Атанасов- председател на регионалната организация и Георги Генов- председател на териториална организация на слепите “Пулпудева- пиар на организацията. Г-жа Мария Герасова предложи да бъде създаден съвместен проект между двете организации, за  да се подпомага разрешаването на наболелите проблеми на незрящете. Беше поставен и въпрса относно големия капак на канализацията пред жилищен комплекс на първи блок, защото той създава проблем на незрящите и опасността да се спънат в него и да паднат.Освен това  беше поставен и въпроса  относно състоянието на стаите за живеене. Г-н Атанасов отговори, че някой от тях нямат хигиенни навици и по тази причина, стаите им са в невъзможен нехигиеничен вид.  Той подчерта, че в момента са отпуснати 300 000 лева за ремонта на стаите на първи блок,където живеят незрящи, които плащат наем от 11 лева. В другите блокове, жилищата  са закупени и в някой от тях живеят зрящи и роднини. Накрая се реши да се проведе среща с г-н Стефан Данчев- директор на Националния център по рехабилитация, за да се обсъди възможността за съвместни проекти между двете организации, за облекчаване положението на хората с увреждане.
подготви Мария Герасова

КРИСТИАН ГРИГОРОВ

Image_6543327_308_0
На 13 ноември 2018г. от 11 чака, в Центъра по рехабилитация  на слепите – Пловдив, по случай Световният ден на слепите и Ден на деня на добротата, беше организирано честване. Главни организатори бяха Ангел Сотиров, Снежана Кирчева и Геолги Генов- незрящи. На срещата присъстваха журналистът,писателят, издател и главен редактор на международен електронен вестник и председател на “Съюз Духовно възраждане- България” Мария Герасова Секретарят на Съюз – бивш съдия и преподавател в ПУ по римско частно право, заместник главен редактор на вестник Сияние Георги Караджов.
Срещата беше открита от Ангел Сотиров,- председател и автор на 8 книги. Той направи кратка характеристика на обучението на слепите в света и разясни кога е поставено началото на международният ден на добротата.
Официален гост на празника беше поканен Кристияна Григоров- незрящ, в инвалидна количка. За него е писано много и не е необходимо да се повтарям.Той е певец, студент, бъдещ докторант журналист. Има собствена рубрика в”Приемната” Брайлелерф М. Роден е в малкото градче  близо до София  Европоле, на 18 април 1994 година.
Кристиян сподели , че лекарите открили  още в утробата на майка му, която е зряще,  че е получил възпаление на едното око. Когато се ражда, едното око виждало, но и то се възпалило и тогава детето напълно останало сляпо. На 10-12 години има 30 счупвания  на краката и е претърпял 15 операции. Това е следствие от второто си заболяване- остререогенеза / така подчерта той/ ако съм сгрешила, моля да бъда извинена.
След като е открит  “В гласът на България”, Криситан се чувства твърде малък да говори пред публиката. Издава две книги.Както споделя, че е самоук музикант. Завършва висшето си образование- българска филология в Софийския университет. Голямото му желание е да преподава  на зрящи. Както споделя, аз се чувствам пълноценен човек и не искам да се деля. Не искам да има разлика между зрящи и незрящи.
подготви Мария Герасова 

 

НИКОЛАЙ ДАМЯНОВ

IMG_20181110_120813
Той е  роден през 1991 година в град Добрич и е незрящ , с 87% слепота.В момента живее в град Варна. Студент е последна година в Благоевградския университет- социална политика. Спечелил и много победи в различни видове спортни дисциплини.
Първо място с тандем /двама човека/ по колоездене.
Тоудаун / подобно тенис на маса със звънче малко зрящи с маска/- държавно-3-то място медал
Лека атлетика на 100 м. 2-ро място Силистра
Канадска борба -  държавно  3-то място- Анталия //Турция/
Канадска борба държавно-3-то място Банско
Канадска борба -3-то място Кърджалии
Канадска борба -2-ро място Добрич
Канадска борма-4-то място – Ямбол
 Канадска борба -2-ро място в настоящия турник в Пловдив
 подготви Мария Герасова

Национален турнир за канадска борба на хора с увреждания

световната шампионка Емилия Стоянова- златен медалист
На 10 ноември 2018г в хотел “Интелкооп”-Учебен център на ЦКС- Пловдив,Българската федерация по канадска борба организира национален турнир.  В него участваха 40 състезателя  в четири категории  на дясна ръка и на лява четири. Две категории за жени  до 65 кг. и над 65. Две категории мъже до 80 кг и над 80 кг. от  спортните клубове”Родопи” Кърджали, “Успех”- Дряново, “Скип”- Ямбол, “Достоен живот”-Благоевград,”Марица”- Пловдив, Пазарджик, Варна. Турнирът откри  изтъкнатият наш футболист от миналото, г-н Петър Зехтински- Община Пловдив.На турнира беше Георги Благоев- технически директор  на БФКБ и и съдия Кристиян Цанев. В състезанието участваха Емилия Стоянова– световен шампион. Ася Булгова- световна шампионка 2016г. и европейска 2017т. Емка Танова световна и европейска шампионка. Кирчо Родопски- вицешампион 2016г. Росен Седефов- световен шампион 2016г..
IMG_20181110_110503

 г-н Петър Зехтински

Турнира спечелиха следните състезатели:

Мъже

Дясна ръка 80 кг.
!.Алгай Ибрям
2.Тихомир Трифонов
3.Йордан Йорданов
Дясна ръка над 80 кг..
1.Марин Пейчев
2.Захари Стоянов
 3. Росен Седефчев

Жени

Дясна ръка 65 кг.

1.Емилия Стоянова
 2.Маргарита Георгиева
3.Хасмик Варданян

Лява ръка 65кг.

1.Ася Бургова
2. Анета христова
3.Емка Танева
Лява ръка над 65г.
1.Маргарита Геаргиева
2.Емилия Стоянова
3.Хасмик Варданян

Мъже

Лява ръка 80 кг.

1. Йордан Йорданов
2.Николай Дамянов
3.Никола Стоянов

Лява ръка 80кг.

1.Марин Пейчев
2.Росен Седефчев
3.Огнян Огнянов

Жени

Дясна ръка 65кг.

1. Емка Танев
2. Ася Бурова
3. Анета Христова
подготви Мария Герасова

IMG_20181110_110231

IMG_20181110_110416
IMG_20181110_110352
IMG_20181110_112207IMG_20181110_113220
IMG_20181110_113331IMG_20181110_130029
IMG_20181110_130031

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_20181110_130234IMG_20181110_130846

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_20181110_130107

ЦЕНА

ЧЕТВЪРТА ЛЕКЦИЯ ПО МЕДИАЦИЯ
Всяко наше физическо,психическо или интелектуално усилие има своята цена.Тя не се изразява само в материален смисъл-пари.Физическото изтощение, психическите проблеми,интелектуалните блокажи, също са част от нея.
„За лудо работи , за лудо не стой“ е една от най- известните български поговорки.Ако се замислим не особено обоснована от логична гледна точка.Все пак, труда би трябвало да е добре организиран,предварително премислен и насочен към определена цел.Какъв е смисълът да работиш, само защото не трябва да стоиш.С такъв подход огромни нерви и усилия отиват в произвеждането на никакъв или скромен резултат.
Така стоят нещата и със защитата на собствените ни права.Готови сме да хвърлим огромни материални и човешки ресурси, в продължителни и скъпи съдебни дела, без гаранция за сериозен и траен успех.Дори не се замисляме, какво може да ни коства това.Парични загуби,здравословни проблеми,непрекъснати сблъсъци и напрежение, са само малка част от проблемите,които ще се стоварят върху нас при такъв подход.
Медиацията има много по-малка „цена“ в сравнение със съдебната процедура.Първо, тя е много по-евтина от нея.Второ, при минимално ниво на разбирателства на участващите страни е по-бърза.Трето, щади нервите на участниците,като им дава свободата и спокойствието да изложат своите позиции.Четвърто, позволява ако не се постигне споразумение още на първата среща, да се насрочи нова, без санкция за страните.Пето, при успех споразумението може да бъде предоставено в съда или пред друга институция,като значително улеснява разрешаването на проблема на страните пред тях.Шесто, във всеки един момент може да бъде стартирана отново,за да се разреши друг възникнал между страните спор.Седмо, не участниците се съобразяват с процедурата, а тя с тях.
Предимствата не спират до тук,но дори само гореизброените дават възможност за преценка на предимствата на медиацията пред останалите способи, за разрешаване на спорове.
Цената- материална,физическа,умствена,психическа е от изключително значение за хората,които си поставят високи цели и искат да ги постигнат.Едва или има нещо по-болезнено от това да осъзнаеш, че желанията ти са на една ръка разстояние, но вече си изразходвал толкова усилия,че нямаш възможност да ги достигнеш.
Умният човек внимателно разпределя човешките си ресурси и планира своите действия по начин,който да му позволи в максимална степен да постигне това,което е замислил.
Преценете сами, кой е по-ефективният начин за разрешаване на нашите проблеми- медиацията или съда!
Георги Караджов- правоспособен медиатор

Пловдив посрещна Иван Вазов след 98 години

На 6 ноември 1920 година Патриархът на българската литература идва в града под тепетата по покана на Инициативен комитет и е провъзгласен за почетен гражданин
Соня Попова
Дядо Вазов бе посрещнат с хляб и сол по стара национална традиция на площад Централен пред Военния клуб в Пловдив тази сутрин. Патриархът на българската литература бе докаран с  файтон по улица „Станционна“ и получи званието „Почете гражданин на Пловдив“.  На 6 ноември 1920 големият наш творец  идва в града под тепетата по покана на Инициативен комитет. Поводът за поканата е неговата 50-годишна творческа дейност.  Днес  – 98 години по-късно, в центъра на града Съюз за духовно възраждане на България направи възстановка на това паметно събитие.
Идването на Иван Вазов в града, който той нарича „мой втори роден“ е организирано тогава от Инициативен комитет с Недко Каблешков, член секретар Георги Кожухаров, членове Мутафчиев, полк. Расуканов, архимадрид Евтимий, о.з. ген. Богданов,…, Ст. Шишков, Ст. Обрейков и почитемият д-р Иван Кисяков – два пъти кмет на Пловдив в годините 1910 и 1923 г. На събитието е и тогавашният кмет на Пловдив Петър Шилев.
В деня преди посрещането комисия от трима души заминава за София, за да вземе със специален вагон поета. Друг екип от 50 човека заминава за Белово, за да приветства влизането на поета в Тракия. Влакът спира на гара Пловдив, Вазов е понесен на ръце от Комитета до приготвената колесница. Ескортират го членове на спортните дружества и военен оркестър. Шествието потегля в следния ред: Конната музика на Трети конен полк, ескадрон от Трети конен полк , духовенство и пр. Когато пристигат на площада Иван Вазов слиза от файтона и е приветстван от д-р Салчев.
Той обявява, че по решение на Общинският съвет Иван Вазов е прогласен за почетен гражданин на Пловдив и бившата улица „Станционна“ от този момент ще носи името Иван Вазов. А самият Иван Вазов произнася благодарствено слово, като се обръща към гражданите на Пловдив.
Пред стълбите на Военния клуб днес дядо Вазов получи почетното си гражданство от кмета, дръпна прочусвенто автентично слово и бе поздравен от децата от СОУ „Патриарх Евтимий“ с неговата песен „Де е България“.
В образа на Иван Вазов днес бе секретарят на Съюза Георги Караджов – бивш съдия,   преподавател в Пловдивския университет и режисьор. Водещ на възстановката бе председателят на Съюза Мария Герасова – журналист и писател.
 
  http://podtepeto.com/aktualno/%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B4%D0%B8%D0%B2-%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D0%BD%D0%B0-%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BD-%D0%B2%D0%B0%D0%B7%D0%BE%D0%B2-%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4-98-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8/?fbclid=IwAR23ChTxkma-cxXuVSY9O5txRWjsjvBwi2tnt0PWub2k-2ed1BZFCnMl0CU

 

ДОВЕРИЕ

Втора Лекция от МЕДИАЦИЯ
 
Често казват,че вярата постига чудеса.Не малко примери го доказват.Въпреки това 21 век не се слави с голямо „доверие“ в ближния.Сякаш колкото повече са модерните средства за комуникация,толкова по-малко се „доверяваме“ на тях.
А доверието е от ключово значение.Не случайно един от най- големите мислители на нашето време Франсис Фукуяма посвещава голям труд на тази тема.
Защото,за да се проведе дадена реформа е необходимо критична маса от хора да приемат нейните цели, подкрепят действията по прилагането й и изтърпят отрицателните й последици.
Такова е и положението с медиацията.Процедурата протича извън съда.Тя се основава на доверието на страните в нея и в човека,който я „управлява“-медиатора.Не на последно място,необходимо е съгласието на спорещите да седнат на една маса и обсъдят спокойно проблемите,които ги вълнуват и начините на тяхното решаване.Тоест необходимо е и минимално ниво на доверие между самите тях.
Факта че този способ за разрешаване на спорове е толкова слабо популярен в България, показва и сериозната липса на истинско доверие в българското общество.Но за да се отлепим от дъното ние трябва първо да променим своето мислене.Трябва да погледнем на другия не само като на бъдещ противник,но и като на потенциален партньор или даже приятел.
Защото ако нещо доказва историята,то е че дори най-големите и могъщите не могат сами да се справят в сложни ситуации.
Доверието се изгражда трудно, а се губи лесно.Затова е желателно да се започне с малки стъпки,които да го засилят и да доведат до по-сериозни споразумения.
Това е и целта на медиацията.Първо медиатора убеждава страните,че е в техен интерес да се опитат да изложат пред трета,неутрална страна своя казус.В хода на процедурата те очертават истинските проблеми помежду си и чак накрая стигат до обсъждането на взаимноприемливи решения.
Върху тях не се упражнява принуда,те във всеки един момент могат да напуснат без да има последствия за тях.
Медиацията може да се провежда дори и да текат дела между страните за споровете помежду им.
За да „победи“ доверието е необходима не просто воля от страна на хората,но и действия,които да позволят неговата поява и укрепване.
Така се случват нещата в най- богатите и силни държави.Ако искаме да ги настигнем би трябвало да следваме
Георги Караджов- медиатор

Вавилонска кула посреща гостите на Европейската столица на културата

  
Затварят за 20 дни две централни пътни артерии
С 25-метрова кула, подобна на Вавилонската, посрещаме гостите на Европейската столица на културата (ЕСК). Това съобщи днес кметът Иван Тотев пред журналисти, докато обясняваше как ще протече откриващото събитие за ЕСК.
Кулата ще има няколко сцени на различни нива и ще наподобява висящите градини на Семирамида. Тя ще бъде разположена по средата на бул. „Цар Борис ІІІ Обединител“ и над подлеза на „Гладстон“. „Именно затова в момента бързаме с ремонтите и укрепването на подлеза“, поясни градоначалникът.
Двете пътни артерии ще бъдат затворени на 27 декември, за да се монтира кулата. Самото откриващо събитие е на 12 януари, а след това ще са нужни още 5-6 дни, за да бъде демонтирана кулата.
В момента се водят засилени консултации с МВР за организацията на събитието,
което ще е изключително мащабно. На срещите в полицията в Пловдив се обсъждат мерките за сигурност не само на официалните лица, но и на хилядите гости, които ще пристигнат.
Ще бъде отцепена зона от около 10 метра, в която хора няма да се допускат до сцената. Публиката ще се намира от двете страни на булеварда, на паркинга пред „Тримонциум“, а  официалните гости ще бъдат на терасата на Централна поща.
Сред поканените официални лица са Жан Клод Юнкер, кметът на Дрезден, комисари от Еврокомисията и  още много високопоставени личности, поясни Иван Тотев.
Той уточни, че с полицията умуват също за пропускателен пункт, а все още не е ясно и къде ще са разположени медиите. Ясно е единствено, че официалната церемония ще бъде предавана на живо по БНТ от 19 до 20 ч.
Освен край кулата, ще има и още различни места и сцени за концерти и арт инициативи. На пл. „Централен“ пък, ще бъде разположен панаир на храната, за да има къде да се хранят гостите и пловдивчани, които присъстват на церемонията.

https://dcnews.bg/vavilonska-kula-posreshta-gostite-na-evropeyskata-stolitsa-na-kulturata-video/?fbclid=IwAR3g_RbXLOHWJ8iw3YRbhlPBg8Zn2VNbnNSIF1P5t2GTDpqqFhGS1vVjLB8#.W9r5fUMdQ4k.facebook

ДЕН НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

Денят на народните будители се чества като официален национален празник от 1923 година. Въпреки това през 1909 година на фестивала в Пловдив е първото честване на народните будители
През 1922 година Стоян Омарчевски – Министър на народното просвещение в правителството на Стамболийски, по инициативата на група интелектуалци внася предложение в Министерския съвет за определянето на 1 ноември за Ден на българските народни будители.
Датата е избрана, защото на 1-ви ноември Българската православна църква чества Свети Йоан Рилски Чудотворец. На 3 февруари 1923 година цар Борис подписва закона за въвеждането на Деня на народните будители. Подписването на закона се случва само три години след подписването на Ньойския договор, момент, в който българското общество има нужда да си спомни за силните българи, довели до нейното пробуждане и освобождение. В част от прокламацията се казва:
„Нека Денят на св. Йоан Рилски да се превърне в Ден на народните будители, в празник на големите българи, за да събуди у младите здрав смисъл за съществуването и интерес към дейците на миналото ни.“
Не е изненада, че именно денят, в който честваме св. Йоан Рилски е избран за празник на Българските будители. Името му завинаги остава в паметта на българите като символ на себеотдаване, съпричастност и любов към ближния. Празникът отбелязва паметта на още много други видни българи, допринесли с делата си за духовния просперитет на България.
Подвига на възрожденските ни писатели, учители, монаси и учени вдъхновява много от представителите на следосвобожденската интелигенция. Делото на възрожденските дейци е основополагащо за всяко следващо постижение в българското изкуство, култура и наука. Благодарение на дейността на хора като Йоан Рилски, Паисий Хилендарски, Неофит Рилски България до голяма степен успява да запази своя език, национално самосъзнание, въпреки петте века Османско робство.
Въпреки че празникът на Народните будители става официален през 1923 година, те са почитани от народа много преди това. Първото честване става на фестивала в Пловдив през 1909 година.
Искрено вярвам, че днес българите все още имат нужда от будители. Имаме нужда дори повече от прабабите и прадядовците, живеели в следосвобожденска България. Нека на този ден си спомним хората, заради които все още общуваме на български и помним корените си. Нека благодарим на всички будители. И на възрожденските и на днешните.
От 1991 година Съюзът на българските учени отбелязва Деня на народните будители и като Ден на българската наука. С решение на Съюза на българските журналисти този ден става и Ден на българската журналистика.
Честит празник, България! честит празник, колеги!
https://www.plovdivtown.com/%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%8F%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B1%D1%83%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8/