Category Archives: ПЛОВДИВ- НАЙ- ДРЕВНИЯ В ЕВРОПА

BOND гостува в “Треска в събота” преди концерта си в Пловдив

Момичетата от световноизвестния струнен квартет в специално интервю за Радио Пловдив
Бъдете с “Треска в събота” от 12.00 до 15.00 часа!
Автор: Детелина Петрова
„Най-важното е да не се ограничаваш. Трябва да правиш нови неща, да пишеш нова музика, да не се страхуваш да експериментираш и най-важното -  да се наслаждаваш на това, което правиш“ – думи на Eos Counsell от световноизвестния струнен квартет BOND в специално интервю за Радио Пловдив.
Tania DavisEos CounsellElspeth Hanson и Gay Yee Westerhoff  пристигат в България за два концерта – София (26.03.) и Пловдив (27.03.)
BOND са най-успешния и добре продаван струнен квартет в историята на музикалната индустрия. За 20-годишната си кариера момичетата са издали повече от 70 платинени и златни албума, продадени в над 4 млн копия в цял свят. Последният албум на групата е „Play“ от 2011 г.  
В момента BOND работят по нов материал, който предстои да излезе като албум. Те споделиха, че българската публика ще бъде първата, която ще чуе част от новите парчета, които ще бъдат включени в албума.
В близо 20 годишната си кариера BOND са свирили с редица известни музиканти сред които Luciano Pavarotti, Mark KnopflerStingBryan Adams, Jimmy Page… Изявявали са се на места като Айфеловата кула, Операта в Сидни, Олимпийския стадион в Берлин, Тайм Скуеар, Ню Йорк, Уолстрийт,Стадион „Птичето гнездо“ в Пекин, както пред една от Египетските пирамиди. 
Какво още споделиха момичетата за музиката си, за албумите, за юбилея, за незабравими срещи ще научите тази събота (23.03.) в предаването “Треска в събота” от интервюто на Детелина Петрова с тях .
„Много сме развълнувани да дойдем в България, елате да видите нашето шоу, ще си прекарате страхотно!“ – обещават от BOND.
http://bnr.bg/plovdiv/post/101096258/bond-gostuva-v-treska-v-sabota-predi-koncerta-si-v-plovdiv?fbclid=IwAR3-VViIAyrf4M5njsQmSVrRF-uaSzSyIMVy_1cPlGdeHDQg-OoYTeuz2K8

НИНКН най- накрая одобри проекта за ремонт на пл. “Централен”

Автор: Иванка Петкова – Радио Пловдив
Националният институт за недвижимо културно наследство е одобрил техническия проект за площад „Централен“. Кметът Иван Тотев поясни, че така е отворен пътят на фирмата изпълнител да полага настилките, а археолозите, водени от Елена Кесякова, да изследват форум „Запад“.
 Предвиденото издигане на 5-те колони ще струва обаче по 60 000 лв. за всяка от тях, посочи кметът. Той уточни, че за форум „Юг“ и „Изток“ тепърва ще се правят проекти.
Община Пловдив ще кандидатства с проекти и по европейските програми за културна инфраструктура, като максималната сума е около 9 млн. лева. 
Те ще са за социализацията на Небет тепе и Източната порта, които обаче са на стойност около 10 млн. лв. Остатъкът от малко над 1 млн. лв. ще бъде осигурен от общинския бюджет
http://bnr.bg/plovdiv/post/101096904/ninkn-nai-nakraa-odobri-proekta-za-remont-na-pl-centralen?fbclid=IwAR37xsBCy-YH1BjdOXM9Rsyw11ksrprDwwIiCaoZiCGl9Qwssbmy3KNcqJU

Пловдив пази това, което наричаме цивилизация

Автор: Галя Митева 

 Репортаж за посещението на Елен Карер д,Анкос в Пловдив
Елен Карер д’Анкос е един от най-известните съвременни френски историци.  Тя е първата жена пожизнен член  на Френската академия на науките. Била е евродепут и консултант  по политическата визия на отношенията на Франция  с други държави, включително и славянския свят.
Тя гостува   в Пловдив по повод предстоящия  Международен ден на франкофонията. Отдели време и за журналистите и сподели какво мисли  за Пловдив и цивилизацията, за Русия и  Европа. 
След като разгледа Къщите Ламартин и  Клианти,  на Античния театър, Елен Карер д,Анкос, която идва за първи път в Пловдив, сподели, че е очарована, но не изненадана,защото е чела възхищението на Ламартин от изключителния Пловдив. Това,което  вижда днес в Пловдив определи като запазено минало,което същевременно е  и живо, това е като  брак  между минало и настояще, това е, което наричаме цивилизация.
През ХХ век имаме навика да правим всичко бързо. Днес се живее ускорено. Хората са загубили смисъла на историческата дълбочина. Но не всичко е еднакво. Не всичко е едно и също. Обаче, човек трябва да се спира и да погледне всичко това – потапяне в миналото, в цивилизацията, което е Европа.                                          
Историчката каза още ,че е очарована от домакинството на Пловдив като ЕСК, но може да имате голям проблем, трябва да се канализира това, което се случва, за да не стане безпорядък и панаир. 
Пловдив предлага една историческа концепция за връщане и схващане на културата. Затова се радвам,че сте ЕСК.
Като историк, който прогнозира разпадането на Съветския съюз,   в съвременната ситуация, тя  определя отношенията  между Русия и Европа  като  важни за бъдещето на ЕС, защото  Русия е мост Европа и Азия, която е новата световна сила.
Създаването на Европа е  миракъл,чудо, казва още д,Анкос, но  не се наема да прогнозира бъдещето. Пожелава силна Европа, за което много важни са предстоящите евроизбори. Защото Европа има нужда да се замисли, да размисли за себе си…
Отношенията между Европа и славянския свят,  след влизането в ЕС на някои славянските държави, благодарение на историческите и културни връзки, е постигнато  политическо равновесие. Но не винаги е така. Например Полша, която е много близща с Франция, при някои политически различия, културата и историята не помагат.   А  познаването на историята, а не да се живее, като че ли всичко започва от днес,  дава най-точните съвети. Историята дава съветите.
http://bnr.bg/plovdiv/post/101094917/plovdiv-pazi-tova-koeto-narichame-civilizacia-i-koeto-e-evropa?fbclid=IwAR3qKKV0k_7DuIlsUenS1KDVmry6OztAFOqFWv8igIwjVdnp2Re61NydWFY

Медицинските общежития стават сцена за въздушен балет

 

Медицинските общежития в Пловдив стават сцена за въздушен балет в рамките на програмата на Пловдив Европейска столица на културата 2019.

Екипът на френската компания ACTE пристига отново в града под тепетата, за да продължи работата си по подготовката на спектакъла “Място на съществуване”, който ще оживее през юни по фасадата на медицинските общежития в Пловдив. Проектът стартира през 2018-та с поредица от работилници, артистични пърформанси и срещи с жителите на града.

В серията от събития тази пролет френската хореографка и основател на компанията Аник Шарло ще сподели опита си в работилници за съвременен танц. Те ще се проведат през март в залите на АМТИИ, в читалище “Христо Смирненски”, а проектът ще бъде представен пред студенти от Медицинския университет и пред жителите на район “Западен”. 

Специални танцови пърформанси, наречени Рандеву, ще се играят и на различни места в Пловдив по график през март и непосредствено преди спектакъла през май. Всички прояви са с вход свободен.

Целта на проекта е да създаде необикновена атмосфера, вдъхновена от обичайната среда в града. Затова през юни професионални танцьори и хореографи от Франция ще представят необичаен спектакъл, комбиниращ въздушен балет по фасадите на сградa в Пловдив. 

Спектакълът ще се състои на 14, 15 и 16 юни по фасадата на общежитията на Медицински университет – Пловдив.

 http://bnr.bg/plovdiv/post/101093045/medicinskite-obshtejitia-stavat-scena-za-vazdushen-balet?fbclid=IwAR3ashchvn8UqcqVaOgcXISfjZhNjzyTLHdU9GPgIdZMNTRazWFoY9bWtLE 

ПЛОВДИВ

Пловдив е един от най-старите, постоянно населени градове в света. Той се нарежда на осмо място в световния списък на древните градове, които все още съществуват, заедно с такива градове като Атина, Фаюм, Дамаск…
Интересното е, че Пловдив също така бива наричан „Градът на седемте хълма” или „Градът на седемте тепета” заради формираните през Горна креда (99 – 65 милиона години) сиенитни хълмове, издигащи се в централната част на града. Хълмовете не са широки и овални, а приличат по-скоро на огромни камъни, специално поставени на това място, но реално всички те са върховете на едно голямо скално тяло, което в дълбочина се простира на площ от над 50 кв. км.
Първият хълм е Младежки хълм (Джандем тепе) с височина 143м. Вторият е Хълма на освободителите (Бунарджик) с височина 112м. Третият е Данов хълм (Сахат тепе) с височина 46м. Върху четвъртият – Небет тепе (Стражеви хълм) с височина 43м., петият – Таксим тепе (Разделителен хълм) с височина около 40м и шестият – Джамбаз тепе (Хълм на въжеиграчите) с височина около 45м. се намира Старият град. На Небет тепе са открити древни артефакти и сега там е разположен археологическият комплекс „Небет тепе”. Седмият, на който се смята, че е имало древно светилище бил разрушен през XIX – XX век. и с камъните от него били павирани повечето улици на града. Имало също така още две малки възвишения – Алтън тепе (Каменица) с височина 16м., който бил разрушен в края на XIX в. с цел построяването на пивоварна Каменица и Лалут тепе с височина около 13м., който бил разрушен в началото на XX в. с цел добиване на рядък вид андезит. Последните две възвишения не влизали в групата на пловдивските хълмове поради малките си размери.
Не по-малко интересни са знаците и орнаментите, намерени върху артефактите на древния град, които ще сравним с подобни от други части на света. Доста често се намират символи на ромбове, квадрати и решетки.
Находките в Пловдив:
 http://allatra.bg/articles/3-mysterious-places/

Първият пловдивски панаир

  се провел в сградата на днешната търговска гимназия

Първият пловдивски панаир се провел в сградата на днешната търговска гимназия
Изложението било разгледано от над 100 000 посетители
Автор: Яна Славянска

Тази година се навършиха 86 години от откриването на първия Международен пловдивски панаир.  Годишнината някак не успя да фокусира вниманието върху себе си, и нищо чудно – това събитие отдавна не е това, което беше. Но не за това ни е думата.

Панаирното градче е емблематично за Пловдив и повече от днешните българи едва ли подозират, че първото търговско изложение е открито на 4 март 1933 г.  в… сградата на днешната Търговска гимназия в Града под тепетата.


Момент от откриването на първия панаир

За паметния миг напомня мемориална плоча върху фасадата на училището. От нея научаваме, че началото е поставено с откриването на промишлена изложба, която събира 424 изложители и бива разгледана от над 100 хиляди посетители!


Изложители на Пловдивския панаир през 1934 г.

В съседство със сградата по време на това изложение още е извисявало снага Марково тепе, което днес е изравнено със земята, за да бъде заменено от моделен мол, носещ същото име.

Наблизо е и едно знаково здание с плосък покрив, изградена през 1927 г., която претендира да е една от мървите модернистични сгради не само в Пловдив, но и в цяла България. В нея сега се помещава Зоналния съвет на БФС.


Сградата с плоския покрив е едно от първите модернистични здания у нас

Самата търговска гимназия се създава по инициатива на Пловдивската търговско-индустриална камара и е четвъртата подобна в страната, след търговските училища в Свищов, Варна, Бургас. Първият учебен ден е на 15 септември 1910 г. – тогава прага й прекрачват 58 ученици.

Както е записано в решението на камарата, училището трябва да отговори на нарастналите потребности от образовани, честни и делови специалисти в областта на деловодителската и счетоводната работа. Тази потребност е пряк резултат от ускореното стопанско развитие на България в началото на ХХ век.

Първоначално училището няма сграда и за провеждането на образователния процес е наета частната къща на д-р Византиус на Джамбаз тепе. Тя обаче не била никак удобна за целта – лабораторията по химия например се помещавала в… банята.


Къщата, където е настанено училището, картичка от 1904 г. 

През 1912 г. гимназията се премества в дома на Иван Душев на Сахат тепе. Още през 1911 г. Пловдивската търговско – индустриална камара поставя началото на фонд “Постройка на търговска гимназия”, а общината под тепетата предоставя място за строеж от близо 8 декара и поовина в югозападния край на Бунарджика.

Основният камък е положен през 1926 г., а първата учебна година в новата сграда е 1927/1928 г. Зданието е на 3 етажа и има повече от 1000 кв. м. застроена площ. 


Националната търговска гимназия в Пловдив днес

След Втората световна война тук е настанена военната болница, а по-късно е използувана зав него се провеждат занятията на открития в Пловдив Държавен университет. В по-ново време е върнато отново на учениците от преименувания по времето на соца Икономически техникум, като и днес продължава да е една от най-представителните сгради в града под тепетата.

http://www.desant.net/show-news/47759

Премиера на “Одисей” в Пловдивския драматичен театър

Премиера на спектакъла „Одисей“ по Омир от Александър Секулов ще се състои  тази вечер в Пловдивския драматичен театър. Включени са стихове от Кавафис, Сеферис и Смирненски. 
„Одисей” е проект на пловдивския театър и част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 в сътрудничество с Националния театър на Гърция.
„Одисей“ е  резултат от огромен труд и най-мащабния проект на пловдивския театър, в който участва  екип от над 250 души, над 90 костюма, музика с автентични инструменти, мултимедия. 
Спектакълът е замислен преди пет години по идея на Александър Секулов, който пише три сценария за него. Репетициите започват по втория сценарий, а завършеният спектакъл е по третия. 
Всеки от тези три сценария е абсолютно различен, без междинни точки между тях, като третият е композиран в мъка и радост с режисьора  Диана Добрева, казва Секулов. Няма друг театър в България, който да затвори за три месеца, за да репетира. Беше наистина  титанично усилие, което развива не само театъра, но развива и мисленето , на всички хора. 
Този спектакъл е Рубикон за театъра, проверка на таланта, издръжливостта и надскачане на самите себе си. Идеята е взета от  омировия Одисей, но не имитационно,  всичко в представлението е авторско, казва още драматургът Ал.Секулов. 
Одисей създаде съвършено нов театрален свят и език, пояснява и режисьорът Диана Добрева. Одисей ми донесе огромна радост, много мрачни бездни, но и оттласкване към високи върхове. Днес съм щастлива, че излизам от този процес със светлина”. Тя подчертава абсолютната всеотдайност на актьорската трупа, радвам се, че издържаха, ние се затворихме за три месеца в театъра и не излизахме, беше голямо предизвикателство и мечтание…
Музиката в “Одисей” е на Петя Диманова. А  изпълнението на гръцкия музикант Янис Пантазис, който изработва музикалните инструменти, на които свири, от материали на остров Санторини, където живее, е на живо. Той е отличен познавач на гръцката митология, специално на мита за Одисей, казва, че е влюбен в Пловдив и дори твърди, че пловдивчани не знаят в какъв изключителен град живеят.
Мила Каланова създава над 90 костюма и декор, който зад кулисите е толкова интересен, колкото и на сцената. “Не вярвах, че това може да се реализира”, признава тя.
Хореографът Деян Георгиев, който е дебютант и помощник режисьор, признава, че за него преживяването е билокато в несвяст,но целта е постигната – да се видят свободни хора, които могат всичко. 
Този спектакъл показва, че институциите в Пловдив  – театър и община, могат да работят заедно – творчески и финансово и така да се реализира проект, който без това е недостижим. Това дава възможност да се покаже европейско  равнище, което е и смисъла на Пловдив като европейска столица на културата, твърди творческият тандем Секулов – Добрева.
Артистичният директор на Пловдив 2019 Светлана Куюмджиева:  Този спектакъл е  изключително важно събитие за Пловдив като европейска столица на културата. Това е ЕСК – предизвикването на собствените възможности и обединяването на институциите. 
http://bnr.bg/plovdiv/post/101086756/premira-na-spektakala-odisei-v-dramatichnia-teatar?fbclid=IwAR1dTLO8K40Z7_YqPVLKXZV_K6gv_Rtt0M40ZxXBqDNVnS50IQqiFtVLJpQ

ИТАЛИАНСКИЯТ ПОСЛАНИК В ЕТНАГРАФСКИ МУЗЕЙ ПЛОВДИВ

 Интсиазъм и участие сред публиката при представянето на „Пътуване из Италия“ вчера в Етнографския музей в Пловдив. В завладяващата атмосфера на музея посланик Стефано Балди съпроводи публиката през някои италиански региони, представяйки техните артистични и природни забележителности с включване на прекрасни композиции от традиционна музика за всеки регион, аранжирани и изпълнени от Маестро Лоренцо Турки Флорис с великолепния глас на тенора Сарлос Де Антонис.

Една изцяло италианска вечер, високо оценена от многобройните участници, изпълнили залата.
Който не е успял да осъществи това въображаемо пътуване сред типично италиански емоции и вкусове, може да посети уредената по този повод в Музея фотографска изложба, която илюстрира артистичните и природни красоти, типичните блюда и вина, и известните личности за всеки от 20-те италиански региона. Изложбата ще бъде отворена за посещения през целия мeсeц февруари.

52327012_2083020471746690_4537574721352368128_n52051066_2083028875079183_2320329281068072960_n51699139_2083029958412408_4577571393842970624_n52134309_2083028275079243_7137132655400714240_n

КОНЦЕРТИ НА БОНД

 

Снимка на Culture in Plovdiv.
Culture in Plovdiv
Световният феномен BOND с турне в България през март по случай 20-годишния си юбилей
Най-успешният струнен квартет за всички времена с грандиозен концерт в Пловдив на 27 март
Най-успешният струнен квартет в историята на музиката, световният феномен BOND ще изнесе два грандиозни концерта в България през март по случай 20-годишния си юбилей на сцената. Таня Дейвис (първа цигулка), Еос Чатър (втора цигулка), Елспет Хенсън (виола) и Гай-И Уестерхоф (чело), които пристигат у нас по покана на ZAPP Entertainment, ще представят един спиращ дъха кросоувър спектакъл, подготвен специално за ключовата годишнина, в който е събрано всичко най-добро от великолепното им творчество.
Първата спирка от мини турнето на сексапилните музикантки, реализирали многомилионни продажби, ще е в София на 26 март, в зала 1 на НДК от 20:00 часа. 
Ден по-късно, на 27 март, талантливите красавици ще зарадват и жителите на Европейската столица на културата Пловдив в комплекс С.И.Л.А. от 19:00 часа.
Името BOND не се нуждае от представяне. От раждането на групата през 2000 г., те привличат огромно внимание върху себе си, заради нечуваните до този момент интерпретации на класическа музика, примесена със съвременна поп и денс музика. От тогава те се превръщат в емблема и пионери на кросоувър течението. С реализирани милиони продажби BOND си спечелват титлата на най-успешния и добре продаван струнен квартет за всички времена.
За 20-годишната си кариера момичетата изковават и зашеметяващите 56 платинени и 15 златни диска в световен мащаб (включително във Великобритания, САЩ, Австралия, Япония, Белгия, Франция, Унгария, Италия, Швеция, Хонг Конг, Индонезия, Малайзия, Сингапур, Корея, Тайван, Тайланд, Колумбия, Мексико, Нова Зеландия, Канада, Австрия, Чехия, Гърция, Норвегия, Португалия, Швейцария, Филипините и Чили). Световните турнета с напълно изкупени зали не биха могли да се преброят.
Музиката на BOND е част от знакови филмови саундтраци като иконичната британска екшън-комедия „Джони Инглиш“ с Роуън Аткинсън, където изиграват и самите себе си, както и „XXX State Of The Union“ със Самюъл Джаксън, Уилям Дефо и Айс Кюб.
Свирили са на сцената на Наградите на MTV, “Америка търси талант“, „Великобритания търси талант“ и много други, както и на редица световни спортни събития – през 2012 момичетата взимат участие в закриващата церемония на Олимпийските игри в Лондон. 
емблематични за историята на съвременната музика остават и изявите им на места като египетските пирамиди в Гиза и на Уол Стрийт в Ню Йорк.
Билети за концерта на BOND в Пловдив на 27 март вече могат да се открият на касата пред общината, туристически център пл. Римски стадион и касата на Античен театър. 
 новини от Пловдив

Откриването на ЕСК

  премина при висок интерес и генерира положителна енергия

Снимка: Нончо Иванов
Откриването на домакинството на Пловдив като Европейска столица на културата на 12 януари събра около кулата в центъра на града над 50 000 пловдивчани и гости, привлече за участие повече от 1100 доброволци, беше отразено в над  4850 медийни публикации, като  регистрираните зрители, който са го наблюдавали он лайн и по БНТ, надхвърлят 100 000.   Това съобщи изпълнителният директор на Фондация  “Пловдив 2019″ Кирил Велчев.
В съпътстващата програма и на сцената пред общината  в същия ден участие взеха 500 артисти, от които 400 самодейци  от читалищата в Борино, Рудозем, Смолян, Чепеларе и Девин. Това съобщи артистичният директор на Фондация  Пловдив-ЕСК Светлана Кюумджиева. 
По данни от статистиката за откриващия уикенд 1100 души са посетилите програмата „Ново българско кино“, детската програма и филма към изложбата за Йордан Радичков в къщата Мексиканско изкуство в Стария град, като интересът към огненото шоу на Пеещите фонтани е отчело рекорд с над 4500 зрители. 
Между 1000 и 2000 пък са били посетителите на музикалните събития и изложбите в Стария град, а от откриването й досега изложбата, посветена на художника Кольо Карамфилов, е успяла да привлече  повече от 5 000 зрители.  
Програмата на културното домакинство на Пловдив за 2019 г. за февруари и март предстои да бъде издадена в справочник. Акцент в нея е премиерата на Пловдивската Драма на 27 февруари „Одисей“ от Александър Секулов и режисьор  Диана Добрева. 
Проектът с графити  „Европа в капки поезия“, който  представя стихове на различни места в града, видими само при дъжд и изработването на емоционална любовна карта на Пловдив с италиански партньор чрез спомени на пловдивчани за първата целувка, са други акценти в месечната програма на Пловдив – ЕСК 2019.
http://bnr.bg/plovdiv/post/101075611/otkrivaneto-na-esk-premina-pri-visok-interes-i-generira-polojitelna-energia?fbclid=IwAR3ljDYMZBOJ-vJKmXLm8sE_DUcXuGh7HAS8R4GXCZyRnaGQxRlRvzTrgbQ