Category Archives: ПЛОВДИВ- НАЙ- ДРЕВНИЯ В ЕВРОПА

АМТИИ ще носи името на проф. Асен Диамандиев

Министерският съвет предлага на Народното събрание наименованието на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив, да се промени на Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив.
 
 Интервю на Емил Костов с ректора на АМТИИ акад. Милчо Василев
Преименуването е в знак на признание към делото на проф. Диамандиев и неговия принос за висшето училище, и е по предложение на Академичния съвет, като то не засяга статута и структурата на Академията.
Идеята е моя и смятам, че проф. Диамандиев напълно заслужава тази чест, заяви пред Радио Пловдив ректорът на АМТИИ акад. Милчо Василев. 
Аргументите за това са 3: проф. Диамандиев е основателят на АМТИИ, той е първият, който разкри професионално обучение по народно пеене и музикални инструменти и не на последно място, сегашните преподаватели до един сме негови кадри, подчерта ректорът. 
Дейността на проф. Асен Диамандиев (1915 – 2009 г.) е свързана с културния живот на страната ни, той посвещава цялата си творческа кариера на музикалното и личностното възпитание на поколения млади таланти. Като използва собствения си авторитет, през 1964 година осъществява замисъла си в Пловдив да се открие структура на висше музикално училище със свой облик, първото в страната извънстолично звено за обучение по музика. Академията в Пловдив започва съществуването си като Музикално-педагогически факултет за подготовка на учители по музика в общообразователните училища към тогавашната Българска държавна консерватория в София от октомври 1964 г. През 1972 г. филиалът на Българската държавна консерватория се преобразува в самостоятелен Висш музикално-педагогически институт за подготовка на учители по пеене и музика и профил народно пеене и изучаване на народни инструменти. По-късно през 1995 г. става Академия за музикално и танцово изкуство, която през 2004 г. се преименува на Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив.
Преименуването на висшето училище не изисква допълнителни финансови средства и няма да доведе до пряко или косвено въздействие върху държавния бюджет.
http://bnr.bg/plovdiv/post/101069342/amtii-shte-nosi-imeto-na-prof-asen-diamandiev?fbclid=IwAR3R7TKl8dQcrNk5N5DR8ckqC_DHcQGg5s-Ad68WKgWsZmk6GG9Bu0Tzz7k

ПЛОВДИВ ПАЗИТЕЛЯТ

Снимка на Община Пловдив - Plovdiv Municipality.
  ·
Пловдив отново е във фокуса на престижни международни медии
Градът е топ дестинация според „The Guardian“ и “Kurier”
Пловдив отново попада във фокуса на престижни международни медии. Градът е в класацията на великобританският „The Guardian“, наложил се като една от най-влиятелните медии не само на Стария континент, но и в света.
Изданието рекламира града като една от най-добрите туристически дестинации за 2019 в контекста на Европейска столица на културата. Класацията включва разнообразни места от целия свят, които привличат посетители с различни атракции.
Древният град на седемте тепета в южната част на България ще е домакин на концерти, театрални постановки и изложби, се казва в статията. “The Guardian” допълва, че партито стартира още на 11 януари.
Изданието пише, че обхвата на програмата варира от „Айляк парад“ на 4 май на Главната до “Brexit Blues” – фестивал, посветен на британската музикална сцена. Споменава се и пътуващата детска изложба „Еврика“ на „Музейко“, която показва по иновативен начин големите открития на 19-и и 20-и век, както и фестивала „Opera Open”.
Австрийското издание „Kurier.at: News” се гмурка дълбоко в историята и архитектурата на Пловдив. Градът отново е представен в контекста на Европейска столица на културата, но в изцяло самостоятелна статия.
Подробно са описани Старият град и историческите пластове. „Днес множество възрожденски къщи са реставрирани и превърнати в музеи, ресторанти или бутикови хотели, които очакват гости“, пише изданието.
Акцентите в програмата, които са представени в статията, са театралният проект „Европейска Одисея 2019. Пътуващият човек“, изложбата „Дим. Истории за тютюна“ и фестивалът “Brexit Blues”. Печатният вариант на “Kurier” се разпространява в Австрия и има аудитория от над половин милион читатели.
Само за втората половина на 2018 година, Пловдив в контекста на Европейска столица на културата, е включен в над 60 статии на престижни международни издания. Градът попадна във всички класации на големи медии – европейски и международни, като топ дестинация за 2019 година.

От днес отвори врати

  нов Туристически център до Източната порта

1

От днес отвори врати за посетители още един, нов Туристически информационен център (ТИЦ- 4) на територията на Стария град, в близост до Източната порта на ул. „Цанко Лавренов” №11. Той бе открит официално от заместник-кмета по култура и туризъм инж. Александър Държиков и директора на ОИ „Старинен Пловдив“ Йордан Илиев, в присъствието на пловдивските медии.
Намира се на първия етаж в двора на Къщата на реставраторите (първата къща на улицата) и се води четвърти поред Туристически информационен център.
„Поздравявам ОИ „Старинен Пловдив“, както и всички пловдивчани с новата придобивка“ каза заместник-кметът Държиков. Тя е много важна, защото мястото е много добро и стратегическо, отговарящо на непрекъснато увеличаващия се брой туристи. От една страна, те ще могат да получават цялата необходима информация, която да им гарантира едно приятно и полезно преживяване на територията на Пловдив и на Стария град. От друга страна, вече има одобрен и съгласуван проект за Източната порта, по който се работи. И след като дейностите бъдат завършени и районът бъде възстановен, той ще бъде още една привлекателна атракция и притегателно място за туристите. Радвам се, че откриването на навия ТИЦ- 4 се случва точно в седмицата преди официалното откриване на Европейска столица на културата“ каза още заместник-кметът Държиков.
„Стратегически избрахме това място, защото то е подстъпът откъм Източната порта, по който успяваме да посрещнем, да „уловим“ голям поток от туристи, които навлизат в Стария град“, каза Йордан Илиев. По думите му досега тази част не е била достатъчно разработена. Статистиката показва например, че туристите се уморяват и пропускат обект Малката базилика след двучасов пешеходен тур, чието начало започва от другата страна на влизане в Старинен Пловдив. Така тя остава малко изолирана като маршрут. Сега има възможност от новия ТИЦ на Източната порта туристите да бъдат насочвани директно към Малката Базилика, за да минат и през този уникален обект, който е много хубав и е факт, че всеки един остава истински очарован, след като е минал оттам “, коментира директорът на Старинен Пловдив. След като завършат разкопките на Източната порта, се очаква да бъде изграден голям туристически информационен център.
В новия Туристически център ще работят 2 до 3 души. Служителите в ТИЦ-вете са взаимнозаменяеми, работят на ротационен принцип по утвърден график.
В новия ТИЦ посетителите ще могат да закупуват сувенири, пътеводители, луксозни печатни издания и книги за Пловдив, билети за музейни обекти, да получават полезна информация и карти, както и логистика за достъп до всички услуги, които градът предоставя като възможности за туризъм.
В момента в Пловдив работят ТИЦ до Римски стадион, ТИЦ до църквата „Св.Св. Константин и Елена“ в Стария град. Демонтиран е този до Централна поща, като металната конструкция бе премахната заради ремонта на площад Централен. ТИЦ – 1 ще бъде възстановен след приключване на ремонта на градския площад, увери зам.-кметът Александър Държиков, който поясни, че бъдещият туристически център ще е архитектурно издържан в съответствие с изискванията и най-вероятно ще бъде позициониран в района на Одеона.
Стремежът на екипа на ОИ „Старинен Пловдив“ е да е в услуга на гостите и жителите на Пловдив, както и да бъде адекватно реагиращ на туристическия поток и на съвременните изисквания в туристическия бранш.
5
7
8
http://www.plovdiv.bg/%D0%BE%D1%82-%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D1%81-%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8-%D0%B2%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B8-%D0%BD%D0%BE%D0%B2-%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8/?fbclid=IwAR26KbnFRydEoZKAGr4gCuQxTcodEaSvxO_f39ryE2SWkVGnH9bqo_lpWAY

 

Книга разказва

  за управлението на Пловдив от 1886-а до 1944 година

 

“Ролята на Община Пловдив за развитие на града през периода 1886 – 1944 година” е най-новото издание на Историческия музей, което бе представено от директора Стефан Шивачев. 
Това е първото монографично изследване за ролята на местното самоуправление за развитието на един от най-големите български  градове през периода на капитализма. 
На база неизвестен досега и огромен по обем документален материал, авторът Стефан Шивачев, разкрива реализацията на най-важните инфраструктурни проекти за града, свързани с водоснабдяването, канализацията, градоустройственото развитие, електрификацията, екологията, транспорта и образованието. 
През тези шест десетилетия е натрупан безценен опит, актуален и днес, когато общинското самоуправление отново е най-важният фактор за развитието на града, коментира историкът. 
https://www.facebook.com/karadjov.georgi/posts/2174764036107407?notif_id=1546513439693324&notif_t=notify_me

ИЗЛОЖБА КОНСТАНТИН ИРИЧЕК

Изложба за Константин Иречек и неговото дело бе открита във къща музей "Христо Г. Данов" в Пловдив

Изложбата „Константин Иречек и неговото дело” е експонирана в къщата  музей Христо Г. Данов. Тя.съдържа 10 информационни пана и е изготвена от Ярослава Минчевова, председател на сдружението „Чехи, словаци и приятели” със съдействието на Регионалния исторически музей в Пловдив.Организира по повод 180 г. от смъртта на К. Иречек и съдържа както биографични данни,така и по-важните научни трудове на К. Иречек  имащи значение за българската история.
Константин Иречек е виден чешки славист и  историк, с големи заслуги  за изучаването на българското минало.Роден е в чешко семейство във Виена, през 1854 година. Дядо му е Павел Йосиф Шафарик, който е виден  деец на чешкото и словашко Възраждане. Баща му е Йосиф Иречек, а майка му Божена Шафарикова. През 1872 година Константин Иречек завършва престижния лицей Терезианум във Виена. През ваканциите посещава град Високе Мито в Чехия, родният град на баща си.  От тук са и неговите първи братовчеди, братя Шкорпил, двамата от които – Карел и Херман  са добре известни  в България.
Между 1872 и 1875 г.одина учи история в един от най-старите европейски университети – Карловия в Прага. В университета се среща с Франтишек Палацки, известен чешки писател и историк, който оказва влияние във формирането на бъдещия учен и насочва трайните му интереси към миналото на славянските народи.
В Прага се запознава с Марин Дринов, Васил Стоянов, Григор Начович и други българи, които конкретизират вниманието на Иречек към българската история.
Когато е на  18 години публикува „Книгопис на новобългарската книжнина 1806 – 1870“. На 22 години защитава докторската си дисертация на тема „Историята на българите“(Dějiny národa Bulharského“), с която през 1876   година става доктор по философия в Университета в Прага. Проф. В. Златарски определя този негов докторат  като „капитален за времето си труд“.  През същата година  Иречек започва своята академична кариера в Карловия университет, Прага.
По покана на проф. Марин Дринов през 1879 г. пристига в Княжество България и е назначен  за главен секретар, а през 1881 г. оглавява Министерството на народното просвещение. През 1884г. е директор на Народната библиотека и музей. Привлича на работа в България и други чехи, между които братя Шкорпил.
Иречек е сред инициаторите за възстановяване на Българското книжовно дружество и негов редовен член от 1884 година.
През 1888  излизат неговите  безценни „Пътувания по България“, записки,  които прави по време на обиколките си  по българските земи.
Иречек е автор и на два тома „Княжество България“ / т. І – 1879-1881, т.ІІ -1881-1884/ посветени на изграждането на Третата българска държава.
Константин Иречек е редовен професор в Карловия университет в Прага от 1884 до 1893 и във Виенския университет от 1893 до 1918 г.
Заради изключителния му принос за изучаване на българското минало и   културна модернизация, през 1883 г. Княз Александър І го награждава със златен медал „За наука и изкуство“ и през 1884 г. с орден „Св. Александър“ /ІІІ степен/.
Константин Иречек е член на  Българското книжовно дружество, почетен член на Българската академия на науките, член на академия на науките в Прага и във Виена, член-кореспондент на  Сръбската академия в Белград, на академиите в Загреб, Будапеща, Петербург и Мюнхен.
Константин Иречек е член на  Българското книжовно дружество, почетен член на Българската академия на науките, член на академия на науките в Прага и във Виена, член-кореспондент на  Сръбската академия в Белград, на академиите в Загреб, Будапеща, Петербург и Мюнхен.
 Той умира през 1918  година във Виена.
Мария Герасова

Два икономически гиганта от Пловдив

 облекчават трафика със съвместен екопроект  

ПИМК и КЦМ изкарват стотици камиони от пътищата с пускането на нов жп курс
 20:00, 18.12.2018 коментара 1 коментара Прегледа 8108 прегледа 
 
Два икономически гиганта от Пловдив облекчават трафика със съвместен екопроект ВИДЕО
Две от най-големите компании в Пловдив и областта  – ПИМК и КЦМ обединяват усилия за по-икономично, екологично и бързо предвижване на стоки между България и Турция. Новият проект на двата икономически гиганта, ще даде и реално отражение върху трафика в Пловдив, областта и цяла България.
Двете компании стартират курсове с влак директно от КЦМ към Черкезкьой, чиито товари ще се разпределя към турските градове Чорлу и предградието на Истанбул Тузла. Всяка седмица влаковете на PIMК Rail ще бъдат натоварени с ремаркета, за които са нужни между 60 и 70 камиона, за да бъдат извозени. Освен усилията на двете компании, проектът е бил подпомогнат и от Митници Пловдив. Те ще отпуснат служители, които да пломбират товарите в самото металургично предприятие.
Това на практика ще изкара близо 70 камиона всяка седмица, не само от пътя към Турция, но ще облекчи и трафика в Пловдив и Околовръстното шосе. В момента курсовете на камионите са първо до КЦМ, оттам до Митница Пловдив и след пломбиране, са тръгвали към турската граница.  С новия екопроект всичко това ще бъде съкратено.  Това означава, че на месец ще се изкарат 240 камиона от пътищата, а на година броят им ще  близо 3000!  
Припомняме, че курсовете на PIMК Rail между Пловдив и Черкезкьой  предизвикаха истински фурор. Всяка седмица се изпълняват редица курсове, с които се намали броят на камионите по пътищата.
Влакът на „ПИМК Рейл” предизвика фурор в Турция! Тръгва трета композиция от Пловдив  Над 200 тира с 8400 тона товар излизат от пътищата само за седмица.От гиганта в превозите стартираха и друг екопроект, с който се цели да се намалят вредните емисии в атмосферата. Отскоро по пътищата се движат 50 камиона, които са изцяло на природен газ.

.

Пловдивска компания инвестира 10 млн. лева в камиони, които не замърсяват въздуха   пусна по пътищата Iveco NP400 на природен газ, които изпускат с 99% по-малко ФПЧ от дизеловите

https://trafficnews.bg/temite-na-traffic-news/dva-ikonomicheski-giganta-plovdiv-oblekchavat-trafika-sas-125569/

ТОМА НЕНОВ И ВОЙНИТЕ

 ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Тома Ненов е служил в Първата и Втората Балканска война ,и Първата световна от 1913 до 1919 година. Той е полеви лекар на фронта, заедно с тримата  си братя.  Най- малкият му брат- Лео е един от създателите на Локомотив Пловдив.
Всичките братя преживяват войните.Тома Ненов има 78 ордена за храброст. Има нещо интересно в живота му на фронта.  Спасява цяла рота от холера. С какво мислите? Ами с коняк. Той казва на войниците. „Който не пие коняк, няма ад бъде спасен“. И на истина. Всички, които са пили от коняка оживели, а останалите, които не са пили умират. За това, Тома Ненов получава кръст за храброст II степен. След войната и четиримата братя се връщат в Пловдив.
Франц, Лео и Тома се женят в Пловдив, а Бонавентура не се жени, защото той е бил болен от детски паралич.
Това е един живот на Тома Ненов изпълнен с много работа, напрежение и храброст.
 Мария Герасова
 

КОЙ Е ТОМА НЕНОВ

IMG_20181215_181417
Предварително уговорихме среща с госпожа Мартина Томова Забунова- дъщеря на доктор Тома Ненов.   
Тя ни посрещна  в дома си с топла усмивка. На срещата   присъстваше и дъщеря ú Чечилия Атанасова- внучка на Тома Ненов.Повод беше бащата на госпожа Мартина. Разговорът започна непринудено. Помолихме я да разкаже за него и тя започна така. Баща ми Тома Ненов е роден на 14 август 1885 година- годината на Съединението, в град Хасково. Завършва Медицинският факултет на  Университета в Монпилие, който е най- старият в Европа. Специализира в Париж и се връща в България Започва работа в Държавна болница Хасково като главен хирург и главен акушер- гинеколог. Той преустройва болницата и създава разкошен парк.Сега още съществува  кът, в памет на  на доктор Тома Ненов, както са го наричали „Големия доктор“. През 1940 година напуска Хасково и идва в Пловдив. Преди това през 1926 година се жени за Чечилия Фриго-италианка от градчето Лонито, между Виченце и Верона(Северна Италия).Баща й е адвокат-комендаторе- почетна титла, заслуга към Италия. Чечилия е от известната фамилия Фриго- Лониго, които са само адвокати, творци, лекари и пр.  От този брак има четири деца. Маргарита Мафея е втората майка на Чечилия Фриго- съпругата на Тома Ненов. Тя е една от най- известните фамилии във Верона. Има дворец Мафей.
 През 1946 година Тома Ненов става почетен консул на Италия в Пловдиви е такъв до своята кончина през 1963 година. Самото консулство просъществува до 1962 година.  Преди 1946   консулството се е намирало  на улица Крали Марко №2. Консулът е бил италианец. От 1946 година е било на улица Стефан Стамболов № 7, сега Г. М. Димитров № 7, където живее семейството на доктор Тома Ненов.
Бащата  на доктор Ненов е Иван Ненов. Той е роден в град Раковски. Идва в Пловдив и става чирак на касапин, после майстор  касапин и по- късно шеф на Задругата на пловдивските касапи. В миналото в Пловдив е имало улица на негово име  „Касапа Иван“. Той се жени за Мартина Костова- красавица, от стара италианска фамилия, която се отказва от италианското си гражданство.Ражда му 13 деца, а само осем са живи. 
Следва
Мария Герасова

СРЕЩАТА

На 12 декември 2018г от 10 часа председателят на Съюз Духовно възраждане- България, г-жа Мария Герасова и секретарят г-н Георги Караджов проведоха среща с представител на фирма “ПИМК”ООД. Срещата беше ползотворна за двете страни. Това, което се коментира беше, дали фирма “Пимк” имат участие в кариерата при село Белащица.Разбра се, че те нямат никакво участие. Разясни се и въпроса за разширение на кариерата с 52 декара. На това запитване, представителят на фирмата отговори, че те също нямат тази информация. Г-жа Герасова направи предложение, да бъде довършена Екопътеката до върха, за да може спокойно да се отиде до него. Тя Предложи още, фирмата да подпомогнат довършването на екопътеката. Подчерта още, че от проучванията се знае, че там има доста артефакти, римска крепост, римски водопровод и още други,които при евентуално започната археологически разкопки ще се открият и още други такива.На върха са кацали пленери , а десетилетия назад е започнало проучване на изграждане на завод за цимент. Още сега се виждат дупките, където са пробивали. Но при откриване на артефакти, строежът не е започнал.
Като финал, представителят на фирмата даде обещание, че месец февруари- март ще се обади, за да се обсъди решаването на проблема с екопътеката.
Мария Герасова – председател на СДВБ

ДВА ИДЕЙНИ ПРОЕКТА ЕДИН ДО ДРУГ

“Съюз Духовно възраждане- България”има за идея да постави Информационно табло за чуждестранните консулства и величествена скулптура на най- влиятелният пловдивчанин Евмолп. Мястото, което да бъдат поставени е на една от най- емблематичните улици на град Пловдив “Иван Вазов” в градинката между най- голямата библиотека на Балканите “Иван Вазов” и едно от най- старите училища “Св. Патриарх Евтимий”
Един голям проект, свързан с чуждестранното присъствие с мисъл към бъдещето Информационно табло, не беше финансиран от Фондация “Пловдив 2019″.
Евмолп дава първоначално историческо име на града – Евмолпия.
Мария Герасова председател на СДВБ