Category Archives: ПЛОВДИВ- НАЙ- ДРЕВНИЯ В ЕВРОПА

ПОД ОХРАНА И С БРОНИРАНИ КОЛИ:

  БЕЗЦЕННИТЕ СЪКРОВИЩА НА БЪЛГАРИЯ ВЕЧЕ СА В ПЛОВДИВ

Безценните оригинали на Вълчитрънското и Панагюрското съкровища пристигнаха под засилена охрана и с бронирани коли в Археологическия музей в Пловдив. Ювелирните творения са акцент в националната изложба „Преоткритият свят на Стара Европа”, в която са включени още съкровищата от Хотница, Рупите и Дъбене. Изключителната изложба ще бъде отворена за посетители от 14 май и ще остане под тепетата до 27 октомври, за да могат повече пловдивчани и гости на града да се възхитят от гения на древните майстори. 
Публиката ще види събрани на едно място и над 250 експоната, свързани с най-древната история на Пловдив от  VII – III хил. пр. Хр., които не са показвани.
Уникалната изложба, която събира богатствата на България и най-ярките експонати, свързани с древния ни град, ще дадат истински цвят и стойност на културния живот в Пловдив, който тази година е домакин на инициативата Европейска столица на културата.
Фотографии: Регионален археологически музей-Пловдив

Пловдивчанин е автор на пощенска марка за посещението на папа Франциск

Автор: 
4
Пощенска марка бе валидирана тази седмица по случай апостолическото посещение на папа Франциск в България през май. Тя е с номинал от 2 лева и ще се разпространява в системата на “Български пощи”.
Автор е Петър Чучулигов, преподавател по плакат в Националната художествена гимназия “Цанко Лавренов” в Пловдив. 
Този петък в София, официално бе пуснато в употреба изданието на тема „Посещение на папа Франциск в България“ – пощенска марка и специален пощенски печат. 
На церемонията по валидирането присъстваха изпълнителният директор на „Български пощи” Деян Дънешки, председателят на Епископската конференция на Католическата църква в България монсеньор Христо Пройков, зам.-кметът на София Тодор Чобанов и авторът на марката – пловдивският художник Петър Чучулигов.
http://bnr.bg/plovdiv/post/101114623/plovdivchanin-e-avtor-na-poshtenska-marka-za-poseshtenieto-na-papa-francisk?fbclid=IwAR1S48gHZu4Kvr1ymTmyOWmpTgNR8S3EUK27Cy3WBbzmuVMagowv-PDsAog

Папа Франциск с приветствие към българския народ преди посещението си у нас

 

 Обръщение на папа Франциск към българския народ
Негово Светейшество папа Франциск отправя приветствие към българския народ два дни преди посещението си у нас.
Във видеообръщение Светият отец отбелязва великото дело на светите братя Кирил и Методий, поставя акцент и върху предстоящата среща с Негово Светейшество българския патриарх Неофит.
В приветствието си към българите папа Франциск изтъква, че неговото апостолическо пътуване в България, което ще се проведе в периода 5-7 май, ще мине под мотото – „Мир на земята“. Това е заглавието на енцикликата, написана през 1963 г. от папа Йоан XXIII или т.нар. Български папа – Анджело Ронкали. Той прекарва почти десет години в София като апостолически легат и установява връзки на уважение и обич с българския народ, които продължават и до днес, заявява във видео обръщението си папа Франциск.
 
 
„Скъпи братя и сестри от България,
С Божията помощ след няколко дни ще бъда между вас. Да дойда в България, за мен и за моите сътрудници ще бъде едно поклонничество под знака на вярата, на единството и на мира. Защото вашата земя е родина на свидетели на вярата, още от времето, когато светите братя Кирил и Методий са разпространявали там Евангелието. Техният труд бе много ползотворен, който донесе много плодове и в трудните моменти на миналия век. Много пъти това бе повтаряно от Свети Йоан Павел II, който работи толкова много, за да може Европа да преоткрие освободителната сила на Христа и за да може да диша отново и с двата си бели дроба. По неговите стъпки ще имам честта да се срещна с Негово Светейшество Патриарха и Светия Синод на Българската православна църква. Заедно ще покажем желанието да следваме Господа Исуса по пътя на братското общение между всички християни.
Скъпи мои,
Цялото мое поклонничество ще мине под знака на спомена за Светия Отец Йоан XXIII, който за почти десетте години, прекарани в София като апостолически легат, установи с вашия народ връзки на уважение и на обич, които продължават и до днес. Той бе човек на вярата, на общението, на мира. Затова избрах като мото на посещението заглавието на неговата историческа енциклика “Pacem in terris” – Мир на земята. Бих искал да ви помоля да ме придружавате с вашата молитва. Благодаря! Бог да даде мир и благоденствие на България!“
 http://bnr.bg/plovdiv/post/101114348/papa-francisk-s-privetstvie-kam-balgarskia-narod-predi-poseshtenieto-si-u-nas?fbclid=IwAR18uABWzhV-jr8ma320SB5KakNkeITmQ2cCzJxAmNAjbAv1JMz0WXmbS1g

ПЛОВДИВ 2019“ – ДОМАКИН НА ГОДИШНИТЕ МУЗИКАЛНИ НАГРАДИ НА БГ РАДИО

Пловдив ще бъде домакин на церемонията по връчване на Годишните музикални награди на БГ Радио на 22 май в Колодрума. Европейската столица на културата ще посрещне едно от най-популярните събития, представящи и отличаващи българската музика, нейните създатели и изпълнители.
След шестгодишно домакинство на церемонията Благоевград предава щафетата на Пловдив – европейска столица на културата 2019. Българската музика е огромна част от българската култура и идентичност и затова всички сме единодушни, че трябва да бъде  достойно представена в годината, в която България има град европейска столица на културата, казват организаторите.
Традиционно, на най-авторитетната и тържествена музикална церемония в страната, се връчват статуетки, определени изцяло от слушателите на БГ Радио за награда на музикантите с най-впечатляващите постижения за изминалата година чрез гласуване на сайта на медията www.bgradio.bg. 
И този път престижната сцена на Годишните музикални награди ще даде летящ старт на новите български поп и рок хитове. А тази година – те са цели 8. Сред тях е и „Несъвършен“ – нов хит сингъл от Руши, който издава нова музика за първи път от 10 години и избра да направи премиера на песента си именно на сцената в Колодрума. Нова песен ще представят и пловдивчаните Благовест и Светослав Аргирови, които ще получат наградата БГ Вдъхновител 2019.
На 22 май, освен дългоочакваните девет имена на победителите, публиката ще разбере и кои са последните неочаквани колаборации на българската музикална сцена. Участие в церемонията в Колодрума ще вземат 4Magic, братя Аргирови, Графа, DARA, Jeremy?, Кирил Маричков, Криско, Любо Киров, Миро, Михаела Маринова, Михаела Филева, NDOE, Pavell & Venci Venc’, Поли Генова, Рафи, Руши, СкандаУ, Тита и още много любими български звезди.
На сайта на БГ Радио до 00:00 ч. на 21 май се гласува за финалния етап в Годишните музикални награди 2019, в който се определят победителите във всяка една от деветте категории. Нова телевизия ще излъчи церемонията по връчване на наградите на 25 май в 22.15 ч., а на 15 юни Благоевград ще посрещне големите победители за грандиозен концерт в парк Македония.
И тази година победителите ще бъдат избрани изцяло и единствено от слушателите на радиото. Билети за церемонията, която ще се проведе в Пловдив в зала Колодрум на 22 май, се продават в мрежата на Eventim. Децата до 14 години влизат без билет, но без право на седящо място и с придружител.
Фотографии: БГ радио
https://plovdivtime.bg/art-stsena/plovdiv-2019-domakin-godishnite-muzikalni-nagradi-bg-radio-5853/?fbclid=IwAR1ap-MpqTKxLCST_3ZbOi_ecAo1xqrGpjCGQKsWIg95T2mcFRuSsR8zqcc

Започват геофизични проучвания на най-стария тракийски център

Автор: Иванка Петкова

 Интервю на Иванка Петкова с доц. Костадин Кисьов

Започват геофизични проучвания на най-стария тракийски център в България, който се намира край карловското село Васил Левски. Проучванията се извършват на площ от 15 декара със специализирана техника от Минно-геоложкия институт, съобщи ръководителят на разкопките доц. Костадин Кисьов, директор на Регионалния археологически музей в Пловдив.
Целта е да разберем колко е площта на укрепената част – т.нар. цитадела, общата площ на града, както и на каква дълбочина са построени градежите и стрктурите на целия тракийски център, обясни Кисьов.
Проучванията ще се правят в периода юни – август, така че в края на периода да се изясни какви разкопки предстои да се правят на терен. За геофизичните проучвания община Карлово отпусна 35 000 лв. от бюджета си. 
Селищният тракийски център край село Васил Левски най-вероятно е бил административно и политическо средище на някой от най-ранните царе на Oдриското царство в край на VІ началото на V в.пр.н.е., в който са живели и пътуващи гръцки майстори, често наемани от тракийските царе за строителство на гробници или укрепителни съоръжения.
http://bnr.bg/plovdiv/post/101114393/zapochvat-geofizichnite-prouchvania-na-nai-staria-trakiiski-centar-u-nas?fbclid=IwAR3335Ms7drJ1nfkMHY7hB9W0t8mKPAs1yL53XVhxzazsZ8nFhvCHlc3Arc

СРЕДСТВАТА ЗА КОЛЕЖА СА ОСИГУРЕНИ! ЗАПОЧВА ИЗГРАЖДАНЕТО НА СТАДИОНА НА БОТЕВ

Средствата за стадион „Христо Ботев” са осигурени, преговорите с Фонда на фондовете са на финалната права, това заяви кметът Иван Тотев. Той обясни, че не иска да влиза в детайли, тъй като това трябва да го направи ръководството на клуба. Все пак той е оптимист, че скоро ще започне и същинската работа по изграждането на Колежа.  Освен заемни средства от Фонда на фондовете, останалата част от бюджета за изграждането на съоръжението ще дойдат от собственика Георги Самуилов.
„Няма проблем с концесията. Сядаме с  юристите и търсим законов начин за удължаването й, тъй като към днешна дата няма как да се спазят тези срокове”, каза градоначалникът.
Той каза още, че на 16 май ще се гледа отдаването на концесия на Лаута и терена в Тракия, който се предвижда за спортна база на Локомотив Пловдив.  Там всички процедури са спазени и одобрени.  Очаква се концесията на стадион „Тодор Диев” да се приеме през юли.
Тотев не отмина и темата за стадион „Пловдив”. Той каза, че е учуден от изявленията на спортния министър Красен Кралев, тъй като никой от Пловдив не е давал индикации, че стадионът няма да се ползва. Другата седмица се очаква футболната общественост и градските власти да седнат на една маса, за да разсеят съмненията относно казуса с градския стадион. По думите на кмета т.нар. национални стадиони вече са отживелица, в Европа националните гарнитури обикалят различните градове, за да домакинстват на представителните си срещи.  
https://plovdivtime.bg/gradat/sredstvata-kolezha-se-osigureni-zapochva-izgrazhdaneto-5770/?fbclid=IwAR1QqWAs3Csichy8j1cG70YTtiy5loGBsc8KTKlnQ4LYTfJX0Y8jM6V-xm8

Джон Ленън вдъхновява талантите на Музикалното училище в Пловдив

Репортаж на Стоян Терзиев
В Пловдив бе открит барелеф на легендарния бийтълс Джон Ленън.
„Решението барелефът на Джон Ленън да бъде в Пловдив, Европейската столица на културата, е много знаково за нас. Нашият град винаги е бил свързан със свободния дух. Мястото на Ленън е в Пловдив и то в Музикалното училище – където учениците могат да оценят неговата творческа страна и могат да пресъздадат неговия дух в своето творчество“ – това заяви кметът Иван Тотев при откриването на мемориалния барелеф на знаменития бийтълс до входа на Музикалното училище в града.
Барелефът е изработен от британската скулпторка Лаура Лиън и е дарен по повод домакинството на Пловдив като Европейска столица на културата през тази година.
Под релефното изображение на Ленън има надпис „Imagine“. Едноименната легендарна песен бе изпълнена от ученически рок състав на училището пред развълнуваната публика от ученици и учители.
http://bnr.bg/plovdiv/post/101110726/djon-lenan-shte-vdahnovava-talantite-na-muzikalnoto-uchilishte-v-plovdiv?fbclid=IwAR07BmfTvT_dKVvB6uhtYXIiaBSkRvofdHCjZHd_S_RgmWiQE4-PMuBziGg

МАЩАБНА ЖП МОДЕРНИЗАЦИЯ В ПЛОВДИВ ЗАПОЧВА СЪС 111 МИЛИОНА ЗА 4 ГАРИ И ДВЕ ЛИНИИ

 от Виктория ПетровА
Първата обществена поръчка за модернизация на жп транспорта в Пловдив и областта по мащабния Механизм за свързване на Европа (МСЕ) вече е факт.
С това се слага начало на цикъла от процедури, които трябва да бъдат стартирани, за да се пристъпи към цялостно обновяване на жп възел Пловдив, който включва вътрешната жп инфраструктура в града и връзките с гари и спирки в областта. Заради модернизацията на дневен ред изплуваха и един от най-оспорваните проекти в модерната история на Пловдив – бутането на Бетонния мост, пробива под Централна гара, а и другата алтернативна връзка “Модър-Царевец”. 
Първата обществена поръчка е пусната на инженеринг и е на стойност близо 111 милиона лева без ДДС, в които са обхванати:  железопътни участъци Пловдив-Крумово и Пловдив–Скутаре, както и четирите гари – гара Пловдив Разпределителна, гара Тракия, гара Скутаре и гара Крумово. Тя включва модернизацията на железния релсов път, съоръжения – подлези, надлези и пасарелки, контактна мрежа и системи за сигнализация и телекомуникации по горепосочените железопътни участъци и зони.
Освен всички подобрения и ремонти, ще бъдат изградени и шумозащитни съоръжения в урбанизираните територии и предпазни огради по цялото протежение на жп линията.
В обществената поръка са включени изготвяне на технически проект, самото строителство, авторски надзор, тестови период, изготвяне на документация и приемането на обекта до въвеждането му в експлоатация. Срокът за изпълнение е 1066 календарни дни или около 3 години, като прогнозната стойност е близо 111 милиона без ДДС /133 милиона лева с ДДС/, които са разделени условно между различните етапи на изпълнение. 
Проектирането е с прогнозна стойност около 3,2 милиона без ДДС и трябва да бъде извършено за максимум 5 месеца, като след това са предвидени още 105 дни за приемане на документацията. Така се очаква целият първи етап да отнеме около 8-9 месеца. Строителните работи трябва да бъдат изпълнени за около 2 години, като то е и най-скъпият етап в бюджета – 102 милиона лева без ДДС. В цената са включени още авторски надзор, бюджет за информация и публичност, както и до 5% непредвидени разходи. 
Изпълнителят ще бъде избран на база множество критерии, като освен за проект, той ще бъде оценяван на база минимални срокове за прекъсване на движението. Модернизацията ще наложи спирането на влаковете по направленията към Асеновград, Катуница и Маноле, но възложителите от НКЖИ се стремят тези периоди да са сведени до възможно най-краткотрайни. Заради това изграждането ще бъде разделено и на четири фази.  
Срокът за подаване на оферти е до 1 юли 2019, а ден по-късно се очаква да бъдат отворени офертите на кандидатите. 
Притеснително на този етап е, че първоначалният срок за изпълнение на всички дейности по модернизация в целия възел беше края на 2020 година. Все пак Министерство на транспорта успя да подпише анекс за удължаване на срока до 2022. Дори така обаче само първата обществена поръчка не може да бъде вместена. В най-оптималният вариант при избор на изпълнител в настоящата процеудра и без обжалване, към реализация на проекта може да се пристъпи едва към август-септември. Дори при този вариант ще е необходимо да се предприемат нови корекции на сроковете за изпълнение на дейностите по Механизмът за свързване на Европа. 
Припомняме, че именно заради модернизацията на жп транспорта, която предвижда пускане на високоскоростни влакове, се налага и бутането на Бетонния мост в Пловдив. На тази база се пристъпи към търсене на алтернативни връзки между квартал “Кючук Париж” и останалата част на града. Пробивът по Централна гара трябва да изпълнява тази роля, ала към момента е абсолютно непрогнозируемо дали ще може да стартира преди мостът да бъде разрушен. “Модър-Царевец” също е в ступор, след като бяха заведени 6 дела срещу измяната на ПУП-а на зоната. 
https://plovdivtime.bg/gradat/mashtabnata-zhp-modernizatsiia-plovdiv-zapochva-sas-111-5761/?fbclid=IwAR0mB6jDVQVTap-3j9icp5OGp1p-8Yln5sObrJZyF3kqH0kpFRdEbhWHZSY

КИНО “КОСМОС“ ВЪЗКРЪСВА С АРХИТЕКТУРЕН КОНКУРС

от Благовест Андонов
Архитектурен конкурс за изработването на идеен проект за основен ремонт на кино „Космос“е пуснала Община Пловдив.  До 16 юни архитектурните бюра ще могат да предлагат концепциите си за бъдещето използване на емблематичната сграда, както и площадното пространство пред нея.
Идеите ще бъдат оценявани от жури, а критериите и точките за проектите ще са: функционалност и ползваемост – 30 точки; креативност, иновативност и устойчивост на архитектурната идея – 24 точки; рационалност и изпълнимост на проектното решение – 18 точки; архитектурен образ – 12 точки; прогнозна стойност за реализация на инвестиционния проект – 16 точки.
Първите три проекта, ще бъдат наградени, като максималният награден фонд е 20 000 лева. Първо място – 10 000 лева, второ и трето – 6000 и 4000 лева. Журито на конкурса ще бъде обявено от градските власти 14 дни преди крайният срок за получаване на офертите.
Припомняме, че целият път за възраждането на киното  бе рестартиран. След поредицата от писма от КАБ, САБ, както и претенции на арх. Тодор Абаджиев за авторските права градските власти тотално смениха стратегията си за обекта.
В Общината бе внесено предложение за дарение на проект за вътрешното преобразяване на сградата от столично архитектурно бюро. То бе атакувано от гилдията на архитектите под тепетата и от обществеността заради незачитане мнението на проектанта на сградата и заради липсата на публичност.  Така се стигна до решението на общината да обяви конкурс за сградата.
Конкурсът трябва да се съобрази и с техническото задание от Община Пловдив. Там са посочени основните параметри на помещенията, както и за външното пространство. В частта за откритите зони заданието ще заложи два задължителни елемента. От Общината искат в западната част  да бъдат предвидени временни съоръжения, които ще представляват галериини пространства, отворени към площада.  Проектантите ще трябва да предвидят и зона за временно съоръжение – например летен бар или кафене.
https://plovdivtime.bg/gradat/kino-kosmos-vazkrasva-arhitekturen-konkurs-5736/?fbclid=IwAR2QBA7cxESpZhOgYx_cVkopDTfJHlEu8rTBTJB9UH3vsh7FvBkvqrV7-KE

Изложбата за Търновската конституция гостува в Пловдив

 Автор: Радио Пловдив
Изложбата „140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция“ гостува в Пловдив.  Откриването е в  Дома на културата „Борис Христов“. 
Домакин на събитието е областният управител Здравко Димитров. 
Експозицията е подготвена по инициатива на Народното събрание със съдействието на Държавна агенция „Архиви“ и  се представя през цялата година в областните градове в страната. 
В нея са представени исторически и биографични данни за народните представители от състава на Учредителното събрание, портрети и документи за тяхната дейност. 
Показани са моменти от работата върху Търновската конституция, както и развитието на конституционния процес на фона на историческите събития, които го следват.
http://bnr.bg/plovdiv/post/101109902/izlojbata-za-tarnovskata-konstitucia-gostuva-v-plovdiv?fbclid=IwAR0zEWFhsaeadBea9d-BYDsfdDMBpbMEaoko1W1_47GZLdoPWo8P9Qmegs8