Category Archives: Философията на живота

Tайната сила на индустрията за психологическа самопомощ

мари кондо

Снимка: © Netflix
Кондо работи по проста система: изхвърлете всичко, което не искате. Запазете всичко, което провокира радост. Отделяйте време за важните неща от живота. В епохата, в която все повече хора страдат от гузна “консуматорска” съвест и се стараят да пазят вещите си за многократна употреба, за да не произвеждат боклук, съветите на Кондо са добре дошли.

КАК NETFLIX ОТКРИ МАРИ КОНДО И ЯПОНСКОТО ИЗКУСТВО НА ПОДРЕЖДАНЕТО

мари кондо

В епохата, в която Netflix инвестира в сериал за чистене на задръстени с излишни вехтории домове, културната реалност говори сама за себе си

  • Да четеш много, никога не е било по-лесно Мари Кондо е необичайно явление – младата японка промени света, след като придоби масова популярност с шоуто си в Netflix, зарови се в гардеробите и чекмеджетата на домакините и започна да ги поучава как един стар пуловер може да “провокира радост” с присъствието си. Кондо мотивира хората да изчистят къщите си от трупащите се боклучави и ненужни вещи, за да заживеят в дзен.
Очевидно, че идеите й за въдворяване на ред във всекидневния живот имат по-дълбок смисъл от обичайното пролетно почистване. Призивът й за освобождаване от физическия боклук води след себе си и идея за прочистване на духовното пространство, вдъхване на сили за поемане на контрол върху света. Японската кралица на чистенето – съзнателно или не – се превърна в гуру на психологическата самопомощ.
Кондо работи по проста система: изхвърлете всичко, което не искате. Запазете всичко, което провокира радост. Отделяйте време за важните неща от живота. В епохата, в която все повече хора страдат от гузна “консуматорска” съвест и се стараят да пазят вещите си за многократна употреба, за да не произвеждат боклук, съветите на Кондо са добре дошли.
Нейният модел е комбинация между привлекателната идея за по-семпъл живот и “разрешението” да изхвърляш нещата, които смяташ за ненужни (или недостатъчно атрактивни). Феноменът на Кондо се появи във време, в което всекидневието става прекалено натоварващо.
Хората искат по-чисти и ясни отношения. Искат детокс.
Искат да се освободят от всички неща, които ги ограничават. Всъщност, Мари Кондо изчиства съвестта на онези, които се чувстват гузни от желанието си да изхвърлят.
Кондо е най-новата звезда в индустрията на психологическата самопомощ, и тази идея не е толкова странна, колкото може би изглежда на пръв поглед. Обикновено, подобен род книги се базират на три мотива: 1) таен метод; 2) процедура, базирана на древни, но забравени традиции; 3) лична история на автора, която го е провокирала да “открие” мъдростта, т.е. да влезе в ролята на герой.
Философията на Кондо следва именно този канон. Създадената от нея теория за почистването се основава на медитативната философия на шинтоизма. Има и легенда за “пробуждането”: тя гласи, че на 16 години Мари е изгубила съзнание поради натрупването на стрес, а когато е дошла на себе си след два часа, един глас й е казал “да се вгледа по-внимателно в нещата”. Така се ражда методът КонМари. Всяко десетилетие има свой “гуру” в сферата на психологическата самопомощ, гуру, който улавя духа на своето време.
През 50-те години тази роля се пада на американския пастор Норман Винсънт Пийл, който разработва теорията за “Силата на позитивното мислене”. Книгите му излизат в скромен тираж през 30-те години, но с религиозния бум след Втората световна война продажбите му се увеличават драматично. Пийл има влияние дори върху днешния президент на САЩ Доналд Тръмп – именно той го венчава за първата му съпруга Ивана през 1977 г.
През 2009 г. Тръмп казва, че е прочел книгата на Пийл и “вярва твърдо в силата на позитивното съществуване”.
През 70-те години, когато настъпва модата на стремежа към опознаване на съзнанието и подсъзнанието (включително чрез наркотици), се появяват семинарите на Вернер Ерхард за дълбочинно личностно и професионално развитие. Целта на обученията му е да променят начините, по които хората гледат и осмислят живота си, така че проблематичните ситуации да се изчистват от само себе си във всекидневния процес.
В края на 80-те години идва времето на Тони Робинс – двуметровият калифорнийски предприемач с бронзов тен и ослепителна усмивка, който разработва аудиокасети и ТВ-програма за самопомощ под мотото “Личната сила”. Предаванията му са посветени на темите за парите и успеха, като се оказват изключително привлекателни за времето си.
През 90-те години настъпва ерата на най-прословутото ТВ-гуру на психологическата самопомощ за всички времена. Опра Уинфри използва шоуто си, за да покаже на зрителите си как да се чувстват добре в живота си. Никой няма право да гледа на себе си като на жертва – не и докато Уинфри е в ефир.
Когато настъпи рецесия и хората се страхуват, че може да бъдат уволнени, Опра излиза по телевизията и предлага напълно различен прочит на предполагаемата финансова катастрофа за семейството:
“Ако сте изгубили работата си – честито! Това може би е най-хубавото нещо, което се е случвало в живота ви!”.
Уинфри показва алтернативен начин на мислене и за хората, които не желаят да се чувстват виновни за живота на близките си: “Ок, жена ви е останала без работа, но не сте длъжни да я съжалявате”.
Въпреки звездния ореол на телевизионни водещи като Робинс и Уинфри, един съвсем различен феномен започва да набира сила в края на 90-те години в сферата на самопомощта: личните истории на обикновени реални хора.
Поредицата книги ”Пилешка супа за душата” е създадена през 1993 г. от мотивационните говорители Джак Канфийлд и Марк Виктор Хансен, като включва 101 истории и житейски уроци, събрани от редови хора. Оттогава брандът се развива в телевизионни предавания, подкасти и дори пуска собствена кучешка храна. Под заглавието “Пилешка супа за душата” излизат общо 10 книги на година, като всяка от тях е посветена на различна тема – “най-добрият съвет, който съм получавал”, “силните жени”, “семействата на военнослужещите”, и др.
Десетилетие след успеха на първите “Пилешки супи” се появи ново заглавие, която успя да завладее вниманието на читателите: “Тайната”. Книгата на австралийката Ронда Бърн излезе малко преди световната финансова криза, когато светът все още се чувстваше оптимистично настроен за бъдещето. “Тайната” трябваше да научи читателите си как да постигат здраве, благосъстояние и щастие чрез концентрираната мъдрост на различни религиозни и философски учения.
Философията на Бърн беше подложена на масови критики заради липсата на научна основа, но дори 13 години след премиерата си книгата й продължава да се обсъжда, а скоро се очаква да бъде адаптирана и във филм с Кейти Холмс.
Според социолога Даниел Неринг, който изучава индустрията на психологическата самопомощ, световната финансова криза е накарала хората да отместят фокуса си от материалния успех и да се концентрират върху вътрешното си благосъстояние. Според него тенденцията към вглеждане в себе си е положило основите за ново движение за осмисляне на света, а Мари Кондо е една от водещите му звезди.
“Когато хората започнат да гледат на големите социални проблеми като на нещо неподатливо на промяна, те обикновено се привличат силно от нови системи с етични правила, каквито се предоставят от хора като Мари Кондо и Ронда Бърн.

В тази обществена и политическа среда, в която всичко изглежда в застой, много хора започват да вярват, че промяната в широк мащаб е невъзможна. Посланието на Кондо е, че дребните и семпли практически промени във всекидневния живот могат да имат огромни ефекти“, казва Неринг.

Затова – ако новините от сутрешните блокове и централните емисии ви отблъскват, винаги можете да успокоите ума си, като подредите тениските си в прилежен вид, изхвърлите ненужните книги или се опитате да сгънете чаршафите с ластик, така както ще ви научи “японската Мери Попинз”.
https://www.webcafe.bg/lifecafe/zhivotat/id_1018950906_Taynata_sila_na_industriyata_za_psihologicheska_samopomosht