Category Archives: Наука за живия Бог

Взаимоотношенията като духовна практика

 Психология на визията се отличава от познатите практики за развиване на взаимоотношенията с това, че поставя акцент върху духовната страна на връзките ни. Външният свят е отражение на вътрешния, а всяка конфигурация в живота ни е отражение на някоя наша връзка – тази с родителите ни, с близките ни, с партньора ни, децата ни, с нас самите, с Господ или някоя висша сила, в която вярваме.
В този смисъл всеки външен конфликт, неразбирателство или липса са пряко отражение на вътрешното ни състояние. Връзката с другите никога не може да бъде разглеждана отделно от връзката с нас, защото двете неща са едно цяло.
Д-р Чък Спезано твърди, че най-голямата грешка, която правим във връзките си е да очакваме от другия да ни даде нещата, от които се нуждаем – да ни привлича, да се грижи за нас, да ни дава любов, да е забавен, да може да се разчита на него и т.н.
Ако искаме пълноценен и удовлетворяващ живот, ако искаме споделено щастие с другите, трябва най-напред е да станем партньори на себе си. Болката ни кара да отцепваме части от себе си, да разделяме мъжката си същност (даващата) от женската (приемащата). За да можем отново да се насладим на пълнотата на живота, да изпитаме страст и радост, трябва да интегрираме частите, които сме отцепили. Всяка връзка, всеки човек, с който ни среща животът е възможност за такава интеграция и вътрешно изцеление.
Хората, които са до нас като партньори, колеги, родители, деца и т.н. са тук, за да ни помогнат да възвърнем вътрешната си цялостност, да излекуваме в себе си разделението, което виждаме навън.
Когато отхвърляме нещо в себе си, ние го създаваме във външния свят, привличаме хора, които го носят като качество, или събития, които ни карат отново и отново да го преживяваме.
По материали от д-р Чък Спезано
Подбор: Естер Гомбаш
http://communication-academy.eu/%D0%BF%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%BD%D1%8C%D0%BE%D1%80%D0%B8/%D0%B2%D0%B7%D0%B0%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%BE%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D1%87%D1%8A%D0%BA-%D1%81%D0%BF%D0%B5%D0%B7%D0%B0%D0%BD%D0%BE/