Category Archives: Религиозен кът

Що за хора са мормоните?

Те са единственото религиозно течение, възникнало на американска земя. Дълго време са били преследвани, често са били иронизирани. Днес обаче в редиците на мормоните крачат и много известни личности – Мит Ромни например.
default

 

Стотина мъже и жени присъстват на църковна служба в центъра на Манхатан. Тя се провежда във величествена белокаменна сграда точно срещу Линкълн сентър и Нюйоркската опера. От покрива на сградата над Манхатан се извисява ангелчето Морони, свирещо на тръба – символът на “Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни”. Помещението е с голи стени, в него няма да откриете нито един кръст. Защо ли? “Ако майка ми е умряла от нож, аз няма да тръгна да си окачвам ножове в хола”, обяснява един от присъстващите и уверява, че мормоните предпочитали да съхранят спомена за живия Исус.
При мормоните църковната служба е просто meeting - среща. Млада жена взима микрофона, за да разкаже какво духовно изпитание за нея е било преждевременното раждане на племенницата й, а бащата на детето споделя с аудиторията как на втората си среща с бъдещата му съпруга е ял стари макарони, от които после му прилошало. Няма никакви духовни лица, които да водят службата. Присъстващите са предимно семейни хора с деца. Повечето мъже носят тъмни костюми и бели ризи, сложили са вратовръзки.
Прави добро!
Ein Mormone missioniert

Млад мормон-мисионер в действие

Сред посетителите се забелязват и няколко тъмнокожи, което си е истинска новина в една страна, в която все още има религиозни храмове за бели и тъмнокожи. Централният момент в “срещата” е поднасянето на хляб и вода (мормоните не пият алкохол). Хлябът и водата олицетворяват за мормоните Божията плът и кръв. Накрая всички изпяват една песен за Божията любов – мормоните вярват, че последователите на Христос са длъжни да предават тази любов, вършейки само добрини.
Това, че мормоните трябва да правят само добро, е един от централните елементи в тяхната вяра. И наистина – нито една друга религиозна общност в Америка не дава толкова много пари за благотворителна дейност, сочат официалните статистически данни.
Едва ли обаче има друг по-ярък отличителен белег на мормоните от тяхното мисионерство. Мисионерските им пътешествия превръщат младежа (обикновено на възраст около 19 години) във възрастен, в зрял човек. Винаги по двама те обикалят от врата на врата, за да вербуват нови последователи. При мъжете мисионерството продължава обикновено 2 години, а при жените – 18 месеца. Мнозина от тях определят времето, посветено на мисионерство, като едно от най-вълнуващите неща в живота си въобще.
Фалшивият екстаз е чужд на мормоните: при тях не пеят чернокожи изпълнителки с пищни ханшове, както в южните американски щати, и никой не танцува необуздано на улицата със светото писание в ръка, както правят евреите на един от своите религиозни празници. Но също и ритуалите са кът при мормоните: те не използват кадилници с тамян иили празнични звънчета, не коленичат и не носят религиозно облекло. С изключение може би само на прословутите им боксерки, които обаче и без друго не се виждат.
Като всички останали американци
Mitt Romney 2008

Един от най-известните мормони – Мит Ромни

Не всички мормони са с републикански убеждения. По-скоро консервативно е отношението им по някои от най-горещите обществено-политически теми в момента: абортите и еднополовите бракове, които мормоните отхвърлят. Мормонската вяра е единствената, която е възникнала в Америка, а не е внесена отвън. Затова звучи малко парадоксално, че техните последователи дълго време са били преследвани в САЩ – но не заради проповядваното от тях многоженство, което междувременно е отхвърлено, а от чисто егоистични подбуди и прояви на нетолерантно отношение.
Днес “Църквата на Исус Христос на спасителите от последните дни” постепенно излиза на светло. А заедно с това се оформя по-ясно и образът на хората, от които е съставена религиозната общност на мормоните: млади семейства, възрастни двойки, вдигащи много шум деца. Те са бели, но също така чернокожи или латиноамериканци, имат малко странни религиозни разбирания и се наричат помежду си “братко” и “сестро”. Тоест, едни съвсем нормални американци.
https://www.dw.com/bg/%D1%89%D0%BE-%D0%B7%D0%B0-%D1%85%D0%BE%D1%80%D0%B0-%D1%81%D0%B0-%D0%BC%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5/a-16262796

Кой наистина е написал Корана

Мюсюлманите вярват, че Коранът е бил разкрит устно от Бог на последния пророк Мохамед, чрез архангел Гавраил
Николай   Кир 
Коранът, свещената книга на исляма. Религия, която все по-често влиза в остро противоречие с модерния свят. Тази седмица един ислямски духовник от Катар предизвика глобално възмущение със съвети как точно мъжът трябва да бие жена си. В Корана наистина има текст, който дава основание за това. Но липсват каквито и да е уточнения за точната процедура на боя. Наистина ли обаче написаното са думи на пророка Мохамед?
Мюсюлмански духовник показва как да се бият съпруги
Мюсюлманите вярват, че Коранът е бил разкрит устно от Бог на последния пророк Мохамед, чрез архангел Гавраил. Това е станало в продължение на 23 години. От 22 декември 609 г., когато Мохамед бил на 40 г., до смъртта на пророка през 632 г.
За мюсюлманите всяка дума в Корана е свещена и не подлежи на промяна, а само на тълкуване. Мнозина от тях смятат, че лично Мохамед е написал книгата или дори че тя е съществувала винаги и пророкът само я е донесъл на хората.
Историческата истина обаче е по-различна. Мохамед не е можел нито да пише, нито да чете. Всъщност няма никакви доказателства той да е смятал да състави книга със своите откровения.
Думите и действията му били запаметени от хората край него. Всеки път, когато пророкът получавал божествено откровение, той го казвал дословно на своите последователи, е те го помнели. Тези, които можели да пишат пък записвали казаното на каквото имали под ръка – от глинени плочи, до пергамент от камилска или козя кожа.
Важен факт е, че древният арабски е имал множество различни диалекти. Също така думите променяли значението си в зависимост как се четат. Т.е. написана по един и същи начин дума, произнесена различно, променяла значението си.
След смъртта на пророка Мохамед, първият халиф Абу Бакр поема ръководството на мюсюлманската общност. Няколко години по-късно бунт води до смъртта на много от сподвижниците на пророка, които запаметявали думите му.
Според легендата, тогава Абу Бакр решил да събере откровенията на Мохамед в една книга. Той създал съвет оглавяван от Зайд бин Табит, на когото възложил да събере всички различни записи на казаното от пророка.
Самият Зайд бин Табит познавал Мохамед и бил от тези, които запаметявали откровенията, така че можел да сравнява истинността на различните версии. С него работел и друг сподвижник на пророка, Умар ибн Ал-Хатаб. Освен това поне двама свидетели трябвало да потвърдят, че написаното или казаното са били думи на пророка, преди то да бъде включено в компилацията.
След смъртта на Абу Бакр работата по създаването на Корана продължила под ръководството на втория халиф, Умар. След неговата кончина със съставянето на свещената книга се заели дъщеря му и една от съпругите на пророка. Същевременно властта над мюсюлманите била поета от третия халиф – Утман.
По онова време ислямската империя вече се разпростирала извън Арабския полуостров и се изправяла пред все по-силното влияние на други религии и култури. В отговор халифатът става все по-консервативен.
Утман решил да създаде съвет, които да стандартизира Корана през 650 г. сл. Хр. Там било постановено, че единственият арабски диалект, на който трябва да бъде четена книгата е курайският. И от компилацията от преписи и записи, създадена при управлението на предходните два халифа, била съставена книгата Коран. Всички други версии на пророчествата на Мохамед били събрани и унищожени.
Всъщност подобно на християнката Библията и Коранът представлява сборник от правила, които последователите му да следват и установява специфичен социален ред.
Съвременната Библия е съставена през 325 г. сл. Хр. от Манихейския събор, под ръководството на император Константин. Тогава са признати само 4 евангелия от стотици. Като всички останали са обявени са ерес, която е трябвало да бъде унищожена.
Влиянието на Римската империя в т. нар. Нов завет е видимо. И тъй като римското право е в основата на съвременните правни норми, Библията противоречи в по-малка степен от Корана на модерния обществен ред. В същото време свещената книга на исляма произлиза от общество, което е съществувало в сурова среда и непрекъснат недостиг на ресурси, където царяло правото на силата. Това се е отразило и на написаното в Корана, който подобно на юдейския Танах, изглежда варварски и необяснимо жесток от съвременна гледна точка.
https://www.vesti.bg/lyubopitno/koj-naistina-e-napisal-korana-6094545?fbclid=IwAR393ROQnfcQuU_ZXSSMs9aTFwCwAPa1TLVWXw-3pwQJgnUqXS-IRo1Qz5A