Category Archives: АВСТРИЯ ПРЕД ЛИЦЕТО НА СВЕТА

Маргарете Шуте Лихотски

Margarete_Schütte-Lihotzky_1997
Маргарете Шуте Лихотски /Margarete Shutte Lyhotzky//1897-2000/
Родена във Виена.В 1915-19 година е единствената жена,която учи архитектура в Училището за приложни изкуства във Виена.Завършва висшето си образование в 1923 година,като първата австрийска архитектка.
В 1917 година още преди да завърши печели първа награда в конкурс за проект за жилище за настаняване на работници.Печели още една първа награда за проект за разпределение и заселване на планина в близост до Виена /1920/.
От 1920 година работи съвместно с Адолф Лоос за изграждане на града на мира за военноинвалиди от войната.В 1922 година става член на Асоциацията на управителите и проектантите.
Добила известност е назначена в строителния отдел на град Франкфурт на Майн /Германия/.Там разработва първия модел на модерна кухня,който получава световна известност. Произведението й е наречено „кухнята от Франкфурт“.Със своите само 6,5 кв.м.тя рационализира и оптимизира жилищното пространство.Модела е възпроизведен в повече от 10 000 апартамента построени във Франкфурт и намира широко приложение в строителството по целия свят.
В 1930 година с група Франкфурт тя работи в Съветския съюз по проектирането и реализацията на жилищни комплекси,училища и детски градини.В 1937 година го напуска със съпруга си страхувайки се от чистките по времето на Сталин.
1938 година става член на Академията за изящни изкуства в Истанбул.Става член на Австрийската комунистическа партия.Връща се във Виена,където е арестувана за комунистическа дейност.Осъдена е на 15 години затвор.Освободена е от американските войски.
След 1945 година работи в София /България/.Проектира и реализира детски домове и разработва теория за вътрешния дизайн на детски домове,която получава широка популярност.
През 50 те и 60 те години на 20 век се концентрира върху консултантската си дейност във Виена,където изгражда два дневни центъра.
Едва през 70 те години на 20 век архитектурната й дейност получава световно признание.
Погребана е в гроб на честта в Централното гробище на Виена.
 Георги Караджов

ЗАЩО ОТКРИВАМЕ НОВА РУБРИКА

Image result for австрия

По повод на това,че  Република Австрия стана председател на ЕС,ред- колегията на международен електронен вестник „Сияние“ решава да открие рубрика „Австрия пред лицето на света“.В нея ще разкриваме нейните културни ценности.
Ще отразяваме  важни събития,свързани с Австрийското председателство.
Взаимоотношенията между двете страни имат богата история .
Преките и косвени влияния от Австро-Унгария в България датират от 19 век и се засилват след 1878 година.Виена,Прага,Будапеща основни центрове на Австро-Унгария по онова време  стават притегателни културни огнища за българската интелигенция и средища на търговски връзки.Австрийски архитекти,инженери и декоратори се установяват предимно в София и проектират едни от най- представителните сгради с обществени функции и градоустройствена значимост.
Това са сгради за монархическата институция, висшата държавна администрация,резиденции на чужди мисии и местни влиятелни личности,хотели,финансови и културни здания.
Първопремиран е проектът на Общинска минерална баня на австрийския архитект Емил фон Фьорстер.Известният австрийски архитектурен тандем Хелмер-Фелнер печели конкурса и изгражда Народния театър.
Сътрудничеството между нашите държави продължава и до днес.
Мария Герасова