Category Archives: АВСТРИЯ ПРЕД ЛИЦЕТО НА СВЕТА

Университетът на Грац

Die TU Graz hat einen neuen Universitatsrat.
Университетът на Грац е най-стария в града,който е втори по големина в Австрия след столицата Виена.Основан е през 1585 год. от архидук Карл II.През по-голямата част от съществуването си е контролиран от Католическата църква  и е затворен в 1782 година от император Франц Йозеф II.В стремежа си да поеме контрола върху негоq той го трансформира в лицей за подготовка на държавни служители и специалисти по медицина.В 1827 годинаq университетския му статут е възстановен от император Франц   I.
Всяка годинаq в него се обучават повече от 30 000 студенти.За кратко в него преподава, като професор по математика великия астроном и астрофизик Йохан Кеплер,който живее в Грац.Той напуска града, за да отиде в Прага,когато лутераните са изгонени от Грац.
Лудвиг Болцман, създателя на съвременната термодинамика, е професор тук  от 1869 до 1890 година.Най- великия изобретател Никола Тесла, завършва висшето си образование в политехниката на Грац в 1875 година.Нобеловия лауреат Ото Льови преподава в него от 1909 до 1938 година.Големия писател и нобелов лауреат по литература Иво Андрич, става негов почетен доктор.Един от създателите на физиката на 20 век Ервин Шрьодингер  е канцлер на университета през 1936преди да напусне Австрия, във връзка с окупацията й от хитлеристка Германия.
 авторизиран превод Георги Караджов

ЗАЩО ОТКРИВАМЕ НОВА РУБРИКА

Image result for австрия

По повод на това,че  Република Австрия стана председател на ЕС,ред- колегията на международен електронен вестник „Сияние“ решава да открие рубрика „Австрия пред лицето на света“.В нея ще разкриваме нейните културни ценности.
Ще отразяваме  важни събития,свързани с Австрийското председателство.
Взаимоотношенията между двете страни имат богата история .
Преките и косвени влияния от Австро-Унгария в България датират от 19 век и се засилват след 1878 година.Виена,Прага,Будапеща основни центрове на Австро-Унгария по онова време  стават притегателни културни огнища за българската интелигенция и средища на търговски връзки.Австрийски архитекти,инженери и декоратори се установяват предимно в София и проектират едни от най- представителните сгради с обществени функции и градоустройствена значимост.
Това са сгради за монархическата институция, висшата държавна администрация,резиденции на чужди мисии и местни влиятелни личности,хотели,финансови и културни здания.
Първопремиран е проектът на Общинска минерална баня на австрийския архитект Емил фон Фьорстер.Известният австрийски архитектурен тандем Хелмер-Фелнер печели конкурса и изгражда Народния театър.
Сътрудничеството между нашите държави продължава и до днес.
Мария Герасова