Category Archives: Да ги съхраним в сърцата на хората.

ВДЪХНОВЕНИЕ

  Едно от най- красивите способности на човека е неговият творчески потенциал.Не е възможно да си представим развитието на човечеството без многобройните творения на човешкия ум, въобръжение и умения.Но за да ги има е необходимо зрънце..вдъхновение.Големите вдъхновители в историята, както и големите творци не се срещат често…
Една от най-големите революции в изкуството, философията, културата се случва по времето на Ренесанса.Всред великите му творци откриваме забележителната 
Витория Колона – Уикипедия  Витория Колона.Знатната благородничка принадлежи на прочутата фамилия Колона.Дъщеря е на херцога на Урбино, а става маркиза на Пескара.Но най-голямата й слава е на вдъхновителка на титана Микеланджело. Независимо че е талантлива поетеса най-популярните и произведения са писмата й от богатата кореспондеция с него.Не случайно той я признава за своя муза и едно то най-силните влияния в живота си.Призната е “за жената с най-богата култура,чувствителност и душевност на своето време.”В едно от произведенията,посветени на Микеланджело дори я обявяват за истински негов водач в света на чувствата и отношенията между хората.
В края на 18 век времето на творците енциклопедисти сякаш приключва.Тогава в Италия се
раждаВиторио Алфиери – Уикипедия  Виторио Алфиери.Творчеството му е огромно.Създава първите речници,в които описва характерните думи и изрази на родния му пиемонстки език и тяхните аналози на френски.Възхищението му от Френската буржоазна революция прераства в остра критика на политиката на Наполеон,която превръща Франция от република отново в монархия.Така става символ на интелектуалеца от Италианското възраждане през 19 век,което завършва с обединението на Италия в 1871 година.Пише трагедии ,мелодрами ,проза ,политически анализи,сентенции,епиграми.Много от тях се играят и изследват и до днес не само в Италия, но по света.Създава класически произведения в областта на сатирата,поезията и превода.Превежда от латински “Енеида” на Вергилий, от гръцки “Перси” на Есхил и “Филоктет” на Софокъл.Не случайно дава името си на най-важното италианско училище в Пловдив през първата половина на 20 век.
Друг италианец -Антонио Сент Елиа полага основите на едно от най-важните движения на изкуството през 20 век-футуризма.Създава първите проекти за въздушни комуникации,подвижни къщи,нови технологии,които завладяват въображението на Европа и света.Разглежда света,като единно пространство на земя,небе и вода.За първи път свързва архитектурата с изискванията на науката за градовете-урбанистиката.Той е истинското вдъхновение зад вечната филмова класика “Метрополис” на великия немски режисьор Фриц Ланг.
Усещаме полъха на тези вдъхновители и днес в 21 век.
 Георги Караджов

СЪН, СМЯХ И СЪЛЗИ

Казват че истинския живот на човека е този в съня му. Може би защото точно там в най-голяма степен се разкрива подсъзнанието му, където са спотаени нашите най- съкровени тайни и копнежи.Препоръчват ни смеха, като универсален лек за нашите човешки неволи, дори има такава терапия-смехотерапия. А какво е човешкият живот без страданието и без чистите човешки сълзи. Не че не плачем понякога и от щастие. Но всъщност нашето човешко съществуване е съвкупност от тези състояния.Често неусетно те прерастват от едно в друго.
Най-известния литературен герой на великия немски писател и мислител Томас Ман е Ханс Касторп. Той  осъзнава напълно какво се случва в живота му в сънищата си. както неговия предшественик Вилхелм Майстер, в изключителното произведение на Йохан фон Гьоте.Как иначе можем да преживеем тежките изпитания и предизвикателства, на които ни учи земния живот. Според Ман, точно в тези гранични области на човешкото съществуване като съня, най-пълно се разкрива човешкото и нечовешкото в човека. Не случайно, героя от произведението му “Доктор Фаустус” не е учен и философ, а композитор. Затова според Ман, музиката е най-близко до дяволското, ирационалното, абстрактното и мистичното.Прото-тип на този му герой е великия философ Фридрих Ницше.
Голямата полска писателка Олга Токарчук Архиви - ICU - Издателството, което те виждаОлга Токарчук получава Нобелова награда по литература за произведенията си,в които разглежда преминаването на границите,като форма на живот. В последния си роман “Емпузион”, основни героини са емпузите-митични същества от митологията с чудовищна и изменчива природа.Но всъщност, не тях изобличава Токарчук. С неподражаема ирония и хумор, тя разкрива как нежната сила на жената трябва да се бори с безумното и безобразно насилие, което притиска  особено слабите и уязвими хора.Не случайно, нейния призив към читателите е “Смейте се с Емпузион”
Нобеловата награда по литература за 2023 година бе дадена, изненадващо за мнозина, на
норвежеца Роман на Юн Фосе – за първи път в България - Lupa BG Юн Фосе.Фосе е най- играния норвежки драматург в света след великия си сънародник Хенрик Ибсен. В основата на литературното му вдъхновение е една драма.На 7 годишна възраст претърпява тежка катастрофа и се докосва до смъртта. Може би затова езика на произведенията му е пестелив, като лирична проза. Сам признава,че в пиесите му много по- голяма роля играе мълчанието, отколкото действието. Учи се от големите Бекет, Кафка и Фокнър.Като малък свири на цигулка, но се отказва от музиката в полза на литературата. В последното си произведение “Септология” в седем части и 3 тома описва срещата на един човек с друга версия на самия себе си.Страхувал се , че ще умре преди да я напише. По признанията му, както Ибсен “получих дара на тъгата и тогава станах поет.” За него “болката,скръбта, меланхолията и депресията също са дар”.
Така в съня, със смях и през сълзи се създават едни от най- забележителните литературни произведения на нашето време.
Георги Караджов
 

КОНФЛИКТ

Животът ни е не само цветя и песни.Изпитанията следват едно след друго,като водят след себе си неизбежните конфликти.Каквото се отнася за отделните индивиди важи и за държавите, групи от държави, цялото човечество.Но знаем ли как да се справяме най-ефективно с предизвикателството, наречено конфликт.Ако погледнем историята на човечеството едва ли.
Томас Шелинг • Автори • Издателство Изток-ЗападТомас Шелинг е американски икономист и професор.Специалист е по външна политика,национална сигурност,ядрена стратегия и контрол върху въоръженията.Получава Нобеловата награда по икономика през 2005 година за “приноса му към разбиране на съдържанието на конфликта и сътрудничеството чрез прилагане на теорията на игрите.”Става световноизвестен с тъй наречената точка на Шелинг- инцидентно решение, което хората са склонни да изберат при липса на достатъчно информация.”Оказва се че хората съобразяват своите намерения и очаквания с оглед предположението, че останалите хора биха направили същото, като тях.Независимо от това обаче твърди Шелинг тази точка зависи от времето,мястото и от самите хора, които взимат решения.И разбира се това най-често не може да бъде крайно решение.то може да търпи промени с оглед ситуацията.Всъщност такива са предпоставките на най-важните конфликти в днешния свят.
Същата година съвместно с Шелинг Нобеловата награда по икономика получава израелеца Робърт Ауман.Неговата специалност са повтарящите се игри-ситуации, в които играчите се сблъскват с една и съща ситуация отново и отново.В тях въвежда корелативното равновесие.Според него всеки играч избира своето действие с оглед личното му наблюдение върху действията на другите играчи.Ако нито един от играчите не иска да измени своята стратегия та действие при положение че и другите не биха променили своята имаме корелативно равновесие.То предполага ,тъй нареченото общо  познание,При него всички групи играчи знаят точно какво ще направят всички останали.Това е в основата на ядреното възпиране между ядрените държави днес.
“Най-влиятелният учен, за който никога не сте чули” се нариRichard Garwin - Wikidata Ричард Гаруин. Той е авторът на дизайна на първата водородна бомба в света.В основата е на създаването на първите разузнавателни сателити.Създава основен алгоритъм използван във всички съвременни информационни системи.В основата е на прилагането на ядрения магнитен резонанс в медицината и на лазерните принтери.Той е съветник на американските президенти Кенеди, Джонсън и Никсън.Има огромен принос в изработването и прилагането на политиката на ядрено възпиране, която десетилетия наред предотвратява избухването на ядрен конфликт.

Това са трима от героите в сянка с голям принос човечеството да се отдалечи от заплахата за глобален ядрен конфликт, който да го унищожи.   

Георги Караджов
 

ОТВЪД СЪЗНАНИЕТО

Хората сме съзнателни същества. Може би затова най-много ни вълнува, това което, е  отвъд нашето съзнание. Тази неизследвана зона може би крие неразкрития човешки потенциал на нашето мислене и въображение. Има мислители, които сякаш докосват границата между нашето съзнание и това, което се крие отвъд. Фрийман Дайсън е американски физик теоретик от английски произход. Считат го за един от създателите на най-значимото интелектуално постижение на науката на20 век-квантовата механика. Но това, с което надскача човешките възприятия и представи   сферата на Дайсън. Тя е хипотетично съоръжение с формата на гигантска сфера- с размера на планетна орбита. В нейния център се намира звезда. Според негот я може да бъде построена от високоразвита цивилизация, която ще може да усвои енергията от централната звезда Дайсън е практикуващ християнин и борец срещу национализма. Според него астрономията трябва да търси точно такива звезди, които биха излъчвали неестествена светлина. Унгарско-канадския химик и лауреат на Нобелова награда Джон Полани изследва механизмите на химичната реакция и свойствата химичните съединения в преход-но състояние. Работи в прочутата лаборатория на Герхард Херцберг /виж материала “Свободни радикали”/.Създаденият от него метод на изследване инфрачервена хемилуминисценция е един от най-мощните инструменти за изследване в химията и физиката. Но Полани получава по-голяма известност с възгледите си за бъдещето на света. Застъпва се за демократични реформи в ООН и по-отговорна политическа система. “Няма нищо по-непрактично от науката ориентирана само към днешния ден.” твърди той. Германецът Макс Ернст е един от създателите на дадаизма и сюрреализма. В 1920 организира в Кьолн групата ДАДА. За първи път използва техниките на колажа фротажа- търкане върху хартия с оловен молив, гратажа-изстъргване върху платно.

Основен герой творчеството му е гората- място на митологична власт и мрачно тайнство. Неговото алтер- его са птиците, които свързва символично с природата. От дете мечтае да стане магьосник и да открие мита на своето време. Така Дайсън, Полани и Ернст преминават в зоната отвъд съзнание.

  Георги Караджов

СТРЕС

Стресът е най-разпространената болест на 20, а вероятно и на 21 век Той е в основата на тъй наречения бърн аут или прегаряне. Но може би защото не води директно до тежки здравословни и психични проблеми не сме склонни да му обръщаме внимание. Ако се натрупа в течение на години и десетилетия, обаче, последиците за нас биха били тежки.

Основен причинител на стреса е обикновения човешки страха. Едва ли има по-голям познавач на страха от датския философ, теолог и обявен за първи философ-екзистенциалист   Биография на Сьорен, четене на биография на Сьорен Обу Киркегор, четене на  биография на Сьорен Обу Киркегор онлайн Сьорен Киркегор. Роденият през 1813 година Киркегор отхвърля философията на германеца Хегел. Поставя за своя цел да изследва празнината и несигурността на човешкия живот.За него смисъла на живота не може да се формулира с математически, исторически или поетически понятия.
Ние, твърди той, се движим от силно желание, което ни води отвъд човешките ни възможности. Развенчава значението на парите в материалния свят. Счита че те просто заменят истинското значение на ежедневните усилия. Киркегор открива две страни в човека- ограничена на сетивата и неограничена на вярата и напрежението. Само при страх и трепет, твърди, той, можем да достигнем до разбиране на абсолютното- напълно изпразнено от обективно съдържание. Тук някъде проблясва пустотата в учението на будизма.
Един от най-забележителните последователи на философията на Сьорен Киркегор е испанският философ и мислител Мигел де Унамуно (1864 ~ 1936) е известен испански философ и писател.Мигел де Унамуно. Освен от датския мислител, роденият през 1864 година Унамуно  е повлиян от Свети Августин, Блез Паскал, Ницше. Централна тема за него е раздвоението на човека между смъртта и безсмъртието ,вярата и разума .Независимо че е католик по вероизповедание той през целия си живот се бори със собственото си неверие .Според  Унамуно, ние никога не можем да бъдем сигурни в съществуването на Бог, но това не е необходимо, защото Бог е създаден от човека, според неговите желания. Всъщност за испанския мислител Бог е проекция на човешката жажда за безкрайния универсум и лично безсмъртие.
Учението за стреса дължим на канадския ендокринолог от австро-унгарски
произход Най-лошият източник на стрес - липсата на смисъл ♥ Ханс СЕЛИЕ | webstage.bgХанс  Селие. Благодарение на него стреса се превръща в универсален, важен и незаобиколим фактор на нашето време. Той дава научното му име- общ синдром на адаптация към условията на живот.
Разкрива неговата структура. първият етап е реакцията на тревога, която е съпроводена с понижено кръвно налягане, тахикардия и усилено производство на кортикостероиди от организма.
Следва периода на съпротива.В него защитните сили на организма нарастват.Ако страха бъде прекратен настъпва равновесие и нормализация.Но ако продължи организмът се изтощава.Настъпват функционални,метаболични и анатомични проблеми.Някои от тях са в състояние да причинят смърт.Разглежда цял кръг болести, наречени болести на адаптацията.Сред тях високо кръвно налягане, ревматизъм,язва на стомаха и дванадесетопръстника.Препоръчва и своята рецепта за справяне: открийте оптималното си ниво на стрес,подбирайте целите си, бъдете алтруистичносебични.Според него най-лошия източник на стрес е липсата на смисъл в живота.
Спокойно- вярвайте, че  дори и да не сте открили смисъла на живота, той ви чака след следващия ъгъл!
 Георги Караджов

БОХЕМ

Едно от най-привлекателните и същевременно трудни за преглъщане явления в човешкото ни съществуване е бохемският начин на живот. Бохемите не обичат утъпканите пътища. Те не държат да се харесат на всички. Ярки индивидуалности, те и без да искат се превръщат в център на внимание. Без тях живота би бил толкова скучен и сив. А името идва от една област в днешната Чешка република- Бохемия. Историята му започва още от Хусистките  войни – столицата на хусистите  е Златна Прага.
Най-превежданата чешка творба на 20 век е поемата „Нощ с Хамлет“/1964/ от
големият чешки поет- лирик Vladimír Holan - Alchetron, The Free Social Encyclopedia  Владимир Холан-  роден 1905 година. Животът му е достоен за роман. Става член на Чехословашката комунистическа партия по време на окупацията на Чехословакия от нацистка Германия. След войната критикува поезията на Владимир Маяковски. Произведенията му са забранени от комунистическата власт. Той напуска комунистическата партия и отново влиза в лоното на католическата църква. Имало е достатъчно поводи за тази забрана. Неговият загадъчен език, мрачни теми, песимистичен поглед към живота не съвпадат с обещаните от комунистическата партия, светли перспективи за родината му. Но именно те му носят номинация за Нобелова награда по литература. А защо „Нощ с Хамлет“ придобива безсмъртна слава?! Нека прочетем пасаж от него:
„Когато прекрачваш от природата към съществуването,
стените са враждебни,
стени посрещащи таланта с миризма на урина,
стени оплюти от евнуси борещи се срещу духа,
стени, които  не можеш да пренебрегнеш, дори и да не си роден,
стени които ограждат плода в  угробата.“
Произведенията на родения през 1914 година чех Бохумил Храбал – Уикипедия  Бохумил  Храбъл са преведени на 30 езика. Храбъл, както Холан, изучава право, но не го завършва. Посещава лекции по история на изкуството, литературна история и философия но работи като…стрелочник.
В завода в Кладно, където пакетира хартиени отпадъци, които се преработват за вторични суровини чете забранени от официалната власт заглавия.1959-1961 година  подготвя декори и участва в театрални представления, като статист. Издава първата си книга през 1963 година. По книгата му „Строго охранявани влакове“ великият режисьор Иржи  Менцел създава филм, който получава Оскар за най-добър чуждестранен филм в края на 60 те години на 20 век. Основна фигура в живота му е чешкият поет и музикант Карел Мариско, който издава „Манифест на неопоетизма“ през 1945 година. И действително произведенията му могат да се характеризират, като поезия в проза в традицията на великия руснак от 19 век Иван Тургенев.Подписва „Антихарта“ в защита на официалния режим на Чехословакия срещу Харта-77.
Изключителният чешки кино и театрален режисьор, актьор и сценарист
Отиде си Иржи Менцел - Свят  Иржи Менцел е роден в 1938 година. Сместа от хуманизъм, сарказъм и провокативна кинематография го превръщат в едно от големите имена на културата на 20 век. Любими литературни автори са му Бохумил Храбъл /виж по-горе/ и Владислав Ванчура. Освен „Строго охранявани влакове“, за който получава Оскар, екранизира друго прочуто произведение на Бохумил Храбъл- „Служил съм на английския крал“ Любимият чешки литературен герой е превъплътен от българина Иван Бърнев. Ревнивите чехи признават изключителното изпълнение на Бърнев и режисьорския усет на Менцел. В български театри Менцел поставя хитови постановки, като „Вечеря за глупаци“.Една от емблемите на чешката нова вълна страда от ниско самочувствие и предпочита театъра пред киното.
Ето малка част от бохемите в центъра на бохемския начин на живот-Чехия.
Георги Караджов

 

НЕБЕСА

Небето заема важно място във възприятието ни за света. Интересен факт е че за нас хората то не символизира само звездите, планетите, галактиките, съзвездията, които наблюдаваме особено добре нощем над главите си или с помощта на телескопите. Възгласът „О, небеса“, например, предизвиква толкова различни разбирания сред хората че трудно могат да бъдат изброени. А в съзнанието на хората с високи духовни нива на земята небесата носят неподозирани  образи, идеи, представи…
На 56 години шведският учен, философ, християнски мистик и теологКниги на Емануел Сведенборг | Портал 12 - Книжарница - Само хубави книги Емануел Сведенборг- роден 1688 година в Стокхолм /Швеция/ изживява своеобразно духовно пробуждане. Уважаваният мислител започва да споделя със света своите видения и съновидения. Твърди че Господ отворил очите му как да посещава Рая и Ада. Споделя разговорите си с ангели, демони и други духове .Описва как е преживял Второто пришествие на Исус Христос, което според него било духовно, не материално. Много от неговите съвременници го наричат „глупак“. Но Сведенборг не е бил глупав човек. Следва физика, механика и философия. Посещава Холандия, Франция, Германия .В 1735 година издава труд, който да съедини философията с металургията. Най-голяма известност от него придобиват разделите за топене на желязо и мед. С тях придобива международен авторитет, като учен .В произведението си  „За безкрайното“ показва как крайното е свързано с безкрайното и духа с материята.
Сред неговите последователи на духовното поприще са великият англичанин Уйлям Блейк, Аугуст Стриндберг ,Шарл Бодлер, Оноре дьо Балзак, психолога Карл Юнг. Става професор по богословие в прочутия университет на Упсала /Швеция/ и епископ на град Скара. Гробът му- умира през 1772 година в Лондон- е в Упсалската катедрала близо до този на великия естествоизпитател КарлЛиней.
Бащата на гениалния шведски филмов и театрален режисьор, сценарист и
продуцентИнгмар Бергман - актьор, Ingmar Bergman, постановки с участието на Ингмар  Бергман - theatre.art.bg Ингмар Бергман става капелан на шведския крал. Ингмар завършва изкуство и литература в Стокхолмския университет и е поразен от драматургията на сънародника си Аугуст Стриндберг. Сам признава че години наред в младостта си е бил привърженик на Адолф Хитлер .Не случайно произведенията на Бергман бележат върха в развитието на психологизма в киното и театъра на 20 век- роден е през 1918 година в най-важния университетски град на Швеция-Упсала.
Централни теми в творчеството му са смъртта, болестта, измяната и лудостта .В неговите филми откриваме едни от най-забележителните образи на жени в историята на седмото изкуство-киното. Открива за света на киноизкуството забележителните актриси Лив Улман, Биби Андершон, Хариет Андершон. че получава три Оскара за най-добър чуждоезичен филм от Американската филмова академия- най-малко награждавани са най-значимите му произведения. Като трилогията му за вярата и съмнението в бога- „Като в огледало“/1961/,“Зимна светлина“/1962/,“Мълчанието“/1963/.
1966 година излиза шедьовъра му „Персона“ .В него двусмислената връзка между две жени е предадена по изключително оригинален и неповторим начин. В даден момент сякаш всяка една от героините се превръща в другата.“Персона“ е визуален шедьовър- постоянен оператор на Бергман е един от най-големите оператори на 20 век-Свен Нюквист. Далеч изпреварил времето си филмът не получава признанието и наградите, които заслужава.
Най-известния ръководител на Нобеловия институт в Стокхолм е гениалният шведски физик, химик, астрофизик и физикохимик Сванте  Арениус. Роден е в 1859 година в университетското сърце на Швеция-Упсала.Той е един от тримата създатели  на физикохимията, като наука наред с нобеловите лауреати- нидерландеца Якоб Хендрик Ван’т  Хоф и германеца Вилхелм Оствалд. Сегашният премиер на България академик Николай Денков е физикохимик.
Произвежда революция във физиката и химията с теорията си за елекролитната дисоциация. Доказва разликите между атомите и йоните и обяснява много от свойствата на киселините и основите.
Когато говорим за глобалното затопляне, посочваме като негов основен източник, тъй наречения „парников “ефект. Негов откривател е
Кой измисли парниковия ефект - e-vestnik.bg Сванте  Арениус .Едно от най-важните уравнения на химичната кинетика е уравнението на Арениус- което показва зависимостта на дадена химична реакция от температурата.
Арениус е истински визионер и мечтател Издава книгата „Възникване на света“. Дава научната основа на учението за панспермията. Според него  животът на земята е бил пренесен под формата на спори /на различни видове/ чрез астероидите, паднали на нашата планета преди милиарди години. Доказва със своите изследвания, че такъв процес е възможен и вероятен.
Да затворим очи и помечтаем със Сведенборг, Бергман,  Арениус- и нека възкликнем „О ,небеса!“.
  Георти Караджов

СРЕДНИЯТ ПЪТ

Екстремните ситуации в човешкия живот съставляват малка част от него. Останалото е балансиране между крайните емоции и състояния за постигане на основните цели на нашето съществуване на този свят- превръщането ни в по-добри  човешки същества.
Гаутама Буда- живял в първото хилядолетие преди новата ера в днешна Индия е основателят на будизма.Той има легендарен статут- наричат го бог или пророк. Но най-обективно изглежда хипотезата, че е син на цар или вожд. На 29 години напуска двореца, за да се запознае със своите поданици. Започва да търси лек за универсалното човешко страдание. В хода на духовните си търсения стига до учението за Средния път. Според него, тялото, като инструмент на духа, не бива да бъде в плен нито на страстите и желанията, нито да се подлага да прекален аскетизъм. Чрез съзерцанието и медитацията ни, трябва да достигнем до Нирвана- съвършената освободеност на ума от „замърсявания“- невежество, алчност, омраза…А след това- духа ни да достигне 4 то измерение- абсолютната вселена на целостта- Великата пустота. Будизмът ни учи да следваме осмократния път- правилна гледна точка, правилен стремеж ,правилно говорене, правилно действие, правилен начин на живот, правилно желание, правилна осъзнатост и правилна медитация.
Друг индиец Amartya Sen - WikipediaАмартия Сен- роден 1933 година поставя в центъра на икономическата теория- човешкото развитие, икономиката на благосъстоянието и скритите механизми на бедността.1998-2004 година е ръководител на прочутия Тринити колидж- Кейбридж.
В класическия си труд „Колективен избор и социални грижи“/1970/ доказва математически, че е възможен социален избор ако се включат ценностите на справедливостта. Доказва ,че не може да има социално система, която да гарантира едновременно минимална свобода и да е оптимална според критериите на Парето.Тоест тя трябва да бъде допълнително балансирана чрез неикономически подходи, включително с намесата на държавата.
Изгражда, модерния икономически инструментариум за измерване на бедността. В него се включват и критерии, като достъп до здравеопазване и образование.
Развива теорията за човешкия потенциал и неговото развитие, като неотменима част от икономическата теория и практика. През 1998 година получава Нобелова награда по икономика.
Легендарният индийски физик и астрофизикСубраманиан Чандрасекар - WikiwandСубраманиан Чандрасекар е роден в 1910 година в Лахор /днес в Пакистан/.Защитава докторат в Тринити колидж /Кеймбридж/.Там води прочут научен диспут с най-големия английски астрофизик на своето време Артър Едингтън.Въпреки, че не намира широка подкрепа за научните си хипотези времето показва че той е бил прав, а Едингтън е грешал.Почти целия си научен път прекарва, като професор по физика и астрофизика в прочутия Чикагски университет.
Той се превръща в вай-значимата научна фигура на 20 век в областта на късната еволюция на звездите. Границата на Чандрасекар е горната граница на масата, при която звезда може да съществува, като бяло джудже- звезда в края на своето съществуване. Звезди с по-голяма маса от тази граница избухват, като свръхнови и се превръщат в неутронни звезди или черни дупки.
Триенето на Чандрасекар дефинира загубата на кинетична енергия на движещи се космически тела в резултат на взаимодействие с гравитацията и заобикалящата ги материя. Така, звезда-бяло джудже може да увеличи масата си, като поглъща материя от други звезди и да избухне, като свръхнова звезда .Умира 1995 година.
Виждаме, как балансирания подход към съществуването на Буда повлиява на развитието на науката.
 Георги Караджов

СВОБОДНИ РАДИКАЛИ

Науката определя свободните радикали, като атоми, молекули или йони със свободни електрони. Те са много химически реактивни и с кратка продължителност на съществуване .Както можем да определим и силните емоционални чувства, които ни връхлитат внезапно и също толкова неочаквано отлитат от нас. Или интелектуалното просветление, което достига съзнанието ни и води до нови открития и идеи, които разтърсват нашия свят.
Френският католически философМАРИТЕН, ЖАК | Энциклопедия Кругосвет Жан Маритен е роден през 1882 година. Отгледан ,като протестант, той преминава през агностицизма, за да приеме католицизма през 1906 година. Обхватът на интересите му е огромен- естетика, политическа теория, философия на науките, метафизика, литургията, еклесиастиката. Просветлението му настъпва след драма- двамата със съпругата му си обещават да се самоубият, ако до една година не открият дълбокия смисъл на живота. Накрая на срока се запознават с философията на Анри Бергсон и приемат католическата вяра .Преоткрива теологията на Тома Аквински и възприема учението на Аристотел. Влиза в историята на мисълта на 20 век- определя философията, като „кралица на науките“. Според него, науката е узурпирала ролята на разума и философията и така е навредила на интелектуалното развитие на човечеството. За него, метафизиката е по –важна от епистемологията /теорията на познанието/.Той разглежда мисълта и съществуването, като тясно свързани помежду си. За него етичните норми са залегнали в човешката природа и неслучайно участва в изработването на Универсалната декларация за правата на човека .Учението му за интегралния хуманизъм е в основата на християндемократическото политическо движение в Европа. Папа Павел VI посвещава на него „Обръщението си към хората на мисълта и хората на науката“ на II- рия Ватикански събор. Умира в 1973 година.
Бащата на медиазнанието /науката за медийните изследвания/ е роден през 1911 година в Канада- името му еМаршал Маклуън – Уикипедия Маршал Маклуън  .Получава магистърска степен по английски език от Университета на Торонто. Защитава докторантура в Кеймбриджкия университет /1936/.На следващата година преминава от протестантизма към католицизма. Става преподавател в университета на Торонто през 1946 година.
Той дава най-изчерпателното определение на нашата информационна епоха- „Медиумът е съобщението“. За него средствата за масова информация са най-важни за определяне на информационната среда, в която живеем. Според него- „медиумът, а не съдържанието определят съдържанието на съвременното общество.“ Определя света, в който живеем, като „глобално село“. Защото технологиите на комуникация са толкова напреднали, че позволяват комуникация до всяка точка на земното кълбо за минути, понякога за секунди.
През 1971 година Нобеловата награда по химия се дава на канадския химик, физик  и физико-химик от германски произходГерхард Херцберг - Нобелевские лауреаты по химии - Великие Люди Герхард Херцберг .Роденият през 1904 година в Хамбург Херцберг е принуден да напусне Германия поради еврейския си произход. Негова втора родина става Канада. Създава лаборатория по молекулярна спектроскопия, която получава световна известност. В нея установява за първи път структурата на свободни радикали атоми, молекули и йони със свободни електрони. Това е нормалното състояние на материята в междузвездното пространство. Там, атомите, молекулите и йоните са подложени на непрекъснати въздействия- лъчения, гравитация, космически сблъсъци…Интересна подробност е, че ние имаме такива радикали и в собственото ни тяло. Колкото по-голяма е тяхната плътност в човешкия организъм, толкова по-голяма е опасността от развитието на рак и други тежки генетични заболявания. Идентифицира някои молекули в планетарните атмосфери ,в кометите и в междузвездното пространство .Той е истински визионер . Предполага, че слънчевата светлина разрушаваща двуатомния въглерод- химично вещество, създадено от взаимодействието  между слънчевата светлина и органичната материя в главата на кометата-което е доказано през 20.12.2021 година. Доказва  съществуването на водород в атмосферата на някои планети.
Няколко примери на свободни радикали, като свободни мислители.
 Георги Караджов

АВТОНОМНАТА ЛИЧНОСТ

Живеем в социални общности- държави, градове, села, семейства. Призовават ни  да не се отделяме от колектива. Често ни налагат ценностите на мнозинството. Позовават се на демократично взети решения. Но обществото не е просто колектив, а сбор от индивиди. Те често се различават помежду си. А сякаш стремежа днес е да заприличаме все повече един на друг .А тогава кой ще ни дава добър или лош пример?
Уилям Фокнър | webstage.bg Уйлям Фокнър роден 1897 година, починал 1962 година е уникална фигура в американската литература и култура.  Определят го  за единствения завършен американски писател-модернист.    Дългите му витиевати изречения с редки препинателни знаци и педантично подбрани думи контрастират с  велики разказвачи, като Ърнест Хемингуей .За сметка на това се родеят със стила на великите модернисти Джеймс Джойс, Вирджиния Уулф, Марсел Пруст. Негова запазена марка са характерните за модернизма поток на мисълта, многобройни описания, откъсване на разказа от връзка с времето на събитията. Голямата слава идва с романа „Врява и безумство“/1929/. В него разказва събитията от гледната точка на четиримата главни герои. Чак в началото на 50 те година на 20 век киното се отваря за този подход на повествованието в шедьовъра на великия Акира  Куросава- „Вратата Рашомон“.Нобеловата награда по литература е заслужена награда за творец, който създава собствен, неповторим свят- далеч от общоприетите правила за правене на литература.
Роденият в Рига, тогава в Руската империя, през 1909 година  Исая Бърлин – УикипедияИсая Бърлин се превръща в един от най-влиятелните мислители на 20 век .Големите влияние в живота му са философите Вико ,Хердер, Толстой, Мил, Витгенщайн .Според него абсолютните ценности са обективни и познаваеми, но тяхното многообразие е огромно и имат необрозими противоречия. За него няма съвършена форма на човешки живот. Открива и доказва противоречия, включително между свободата и равенството, даже в самото понятие за свобода. Защото, подчертава Бърлин, съществуват отделни несъизмерими свободи. Той счита че политическата демокрация и индивидуалната свобода не са задължително допълващи се понятия. Затова поставя в центъра на своята философска система- автономната личност. Разглежда я като изключително важен елемент за съществуването на модерната демократична държава. Умира 1997 година.
Една от най-противоречивите личности в науката на 20 век е роденият през 1908 година в Будапеща Едуард Телер – УикипедияЕдуард Телър. Най- често е наричан- Баща на водородната бомба. Защото заедно със Станислав Улам създава принципа и устройството й. Но е и много повече от това. Доктората си по физика защитава в университета в Лайпциг. Негов научен ръководител е най-великият физик и философ на 20 век Вернер Хайзенберг. Еврейският му произход го принуждава да напусне Европа. Установява се в САЩ. Там заедно с неговия сънародник унгарец и научен феномен Лео Сцилард  убеждават Алберт Айнщайн да напишат писмо до президента Франклин Рузвелт за възможността за създаване на атомна бомба.То поставя началото на проекта „Манхатън“ за създаването й. В проекта научава за вероятността за създаване на водородната бомба, която става негова цел в живота. За разлика от много свои колеги той дава показания против ръководителя на проекта Опенхаймер след войната, което позволява отнемането на допуска на последния до секретна информация. Няма друга личност-учен с толкова дълготрайно влияние върху формирането на международните отношения в областта на отбраната, научните изследвания, развитието на ядрените изследвания в международен мащаб .Много от неговите предвиждания за развитието на Америка и света през 20 век се сбъдват. Въпреки че много негови колеги прекъсват отношенията си с него след показанията срещу Опенхаймер- Телър  остава в масовото съзнание, като най-влиятелния учен в историята на 20 век. Умира през 2003 година
Без автономната личност едва ли би съществувало модерно общество.
  Георги Караджов