Category Archives: Археологията и разкритията

15-сантиметровият Атакама – извънземно или мутирал човек?

Вече 16 години как е открит, но учените още се питат какво представлява 15-сантиметровата мумия, наподобяваща човек.
Мумифицирано малко тяло на извънземен е открито през 2003 г. в чилийската пустиня Атакама. Чуждоземецът е кръстен Ата. Той бързо предизвиква сензация в научните среди докато медиите се държат далеч от откритието. Някои консервативни учени, като професорът по микробилогия от Станфордското училище по медицина Хари Холан твърдят, че става дума за мутирал човек. Но така ли е наистина?!
Намират се и по-открити умове, които изтъкват доказателства, че Ата не е човек.
Съществото е открито от търсача на артефакти – чилиецът Оскар Муньос. През октомври, 2003 г. той отива в изоставеното миньорско селище Ла Нория в пустинята Атакама. В пустинята все се намира кой да му разкаже, че мъртвите жители на Ла Нория нощем се забавляват по пустите улици.
ata1
Мястото наистина се оказва доста мрачно.
Недалеч от някогашната църква Муньос се натъква на находката на живота си – сноп от парцали, в които явно има нещо увито. Търсачът на артефакти го взима и веднага го развива.
Изненадата му е огромна, когато открива вътре 15-сантиметрово мъртво същество, приличащо на човек. То имало огромна глава и твърди зъби. Оскар продава находката си за 60 долара. Купува я сътрудникът в Института за екзобиологически изследвания на Испания Рамон Навия Осарио.
Той дава името на съществото Ата по името на пустинята Атакама. Прави всичко възможно за да привлече авторитетни учени за изследване нанаходката. И успява! Но мненията са диаметрално противоположни!
ata2
Много учени се отказват да изследват Ата, а тези които все пак дават мнение- правят това писмено. Най-голямата разлика между Ата и хомо сапиенс е, че той има 9 двойки ребра срещу 12 двойки, колкото притежават хората.
Не се потвърждава версията, че Ата е абортирано бебе!
Медици единодушно обявяват, че плътността на тъканите и костите не съответстват на 20-22-месечен човешки зародиш, а концентрацията на калций в Ата многократно превишава тази в новородено бебе. Още повече, че бебетата се раждат без зъби, а при Ата те са много добре оформени.
ata3
След 6 месеца изследване на съществото от Станфордския университет, категорично е обявено, че Ата е на възраст между 6 и 8 години. Заключението е направено на база томографско изследване, което показва, че съществото има сърце и дробове.
Ата се хранил със земна храна и след това я отделял, казват изследователите. Професорът от университета Хари Нолан настоява, че възрастта на скелета е няколко десетки години и категорично това не е маймуна. 
ata4
На настоятелните журналистически въпроси какво всъщност е Ата, професорът отговаря, че: „вероятно става дума за доста интересна човешка мутация“, но не успява да обясни наличието на 9 двойки ребра.
Д-р Стивън Грир е по-откровен: „Това не е маймуна, това е хуманоид, и в същото време това не е човек“. След като журналистите все пак достигат и раздухват изследванията на Ата, се появява информация с 20-годишна давност. Става ясно, че 2 десетилетия преди да бъде намерен Ата, в околностите на Салинас, Пуерто Рико, е открит труп на подобно същество.
ata5
Почти по същото време, в друга част на света – в Русия, е намерено същото същество, но вече живо, а не мъртво. Почти месец джуджето живее при жена от село в Челябинска област.
Така дори учените признават, че една находка на неизвестно малко същество може да е случайност, две находки е възможно да се тълкуват като съвпадение, но при три вече става дума за закономерност.
Но все още официалната наука се стреми да стои далеч от тази тема или не приема официално становище, или обявява, че Ата е човешки мутант.
ata6
 https://www.flashnews.bg/15-santimetroviyat-atakama-izvanzemno-ili-mutiral-chovek/

Открити в България брадви

  свидетелстват за най-ранната металургия в човешката история

“>Открити в България брадви свидетелстват за най-ранната металургия в човешката история

Снимка: Archaeologia Bulgarica

Колективната находка от село Полковник Таслаково, община Дулово, бе публикувана за първи път

 
 
Автор: Десант

В последния за 2018 г. брой на сп. „Archaeologia Bulgarica“ е отпечатана статията на д-р Димитър Чернаков – „Новооткрита колективна находка от тежки медни оръдия на труда от халколита“.

Тази колективна находка от медни брадви и брадви-чукове, общо 22 броя, от село Полковник Таслаково, община Дулово, се публикува за първи път.

Изделията се изработени чрез отливане в калъпи от сплав с много високо съдържание на мед. Общото им тегло е 11,629 кг.

Намерената колективна находка е най-голямата открита досега в Европа. Тя е свидетелство за най-ранната металургия в човешката история. Въз основа на аналози позволява да бъде датирана в късната каменно-медна епоха (4500 – 4200 г. пр. Хр.).

Върху брадвите почти не се забелязват следи от употреба, поради което се предполага, че те не са имали практическо предназначение, а са били белег на престиж и разменни средства.

В момента находката е експонирана в Регионален исторически музей – Силистра.

http://www.desant.net/show-news/48051

Останки от животински мазнини

доказват климатичните промени в дълбока древност

Останки от животински мазнини доказват климатичните промени в дълбока древност

Преди приблизително повече от 8000 години климатът на Земята рязко се променил, като температурите спаднали и това довело до по-сухи лета в Северното полукълбо.
Влиянието на тези промени е имало огромен ефект върху ранните фермери, но археолозите днес все още имат малко отговори за това как са оцелявали хората в тези условия. Останки от животински мазнини върху открити керамични съдове в разкопките на един от най-древните градове в света Чатал Хююк (Çatalhöyük) дн. Турция, дават ценна информация за това, че древните хора са били на косъм от катастрофата, пише сп. Science.
Проучването показва, че хората от Чатал Хююк са били особено жилави, коментира археологът Джон Марстън/John Marston от Бостънския университет.
Днес от древния град има само руини, но преди хиляди години е бил оживен праисторически метрополис. От 7500 до 5700 година пр. н. е. ранните фермери добивали пшеница, ечемик и грах и отглеждали овце, кози и едър рогат добитък. В пика на разцвета му, там са живели билзо 10 хил. души.
 
Около 6200 години пр. н. е. започнало глобално застудяване. Според учените преди около 8200 година водите на масивни ледникови езера от Северна Америка се излели в Атлантическия океан, променяйки морските течения и климатичните модели. 
Група изследователи, водени от биохимиците Мелани Рофет-Салке и Ричард Евършед от университета Бристол във Великобритания и археологът Аркадиуз Марчиняк от университета Адам Мицкевич в Познан, Полша, си поставили за цел да разберат дали фермерите от Чатал Хююк са оставили някакви следи, свързани с климатичните промени. През последните няколко години Марчиняк работи по разкопките на керамични съдове, на възраст 8300 години. 
Съдовете са били използвани предимно за съхраняването на хранителни продукти, включително и месо, като по стените им открили сравнително добре запазени следи от животински мазнини.
Учените изхождат от предположението, че настъпването на екстремна суша би погубило фуражните култури и пасищата, а по-студените зими биха довели до недостих на храна за добитъка. Ефектът от това би бил по-слаби и недохранени животни, което би дало отпечатък върху химическия състав на мазнините. 
Екипът използва техника, известна като газова хроматография, за да идентифицират вариациите на елементите. Когато изучавали изотопите на водорода в откритите животински мазнини, учените попаднали на нещо любопитно: в охлюви на възраст около 8200 години съотношението на изотопа деутерий или текия водород се е повишило с около 9% по отношение на други водородни изотопи от пробите. Резултатите от предходни изследвания върху климатичната и растителна химия в района показват, че по-ниските стойности на валежите имат връзка с по-високите нива на тежкия водород – резултат от пашата на животните по време на суша. 
“Изотопният подпис” вероятно е причинен от събитието отпреди 8200 години, смятат изследователите, които публикуваха резултатите от проучването си в Сборника на Националната академия на науките. Това е и първото пряко археологическо доказателство за това явление. Чрез анализирането на натрупаните в мазнините елементи от други краище на света, учените ще могат да пресъздадат с точност климатичните промени в праисторическите времена, смятат изследователите. 
Поредица от други находки от Чатал Хююк разкриват как земеделските стопани са се адаптирали към по-сурови условия на живот. Стадата с говеда намалели, докато популацията от кози се увеличила, може би защото тези животни са по издръжливи при по-сухи условия. Архитектурата на града също се е променила, тъй като емблематичните за него обширни общи сгради започват да отстъпват на по-малки къщи за отделните семейства. 
https://nauka.offnews.bg/news/Vaprosi_2/Ostanki-ot-zhivotinski-maznini-dokazvat-klimatichnite-promeni-v-dalbok_113346.html