Category Archives: Археологията и разкритията

Може би най-старият Коран в света бе открит в… Бирмингам

Страниците били част от колекция от над 3000 книги и документи от Близкия Изток и преседели неразпознати повече от век в библиотеката на университет
Може би най-старият Коран в света бе открит в... Бирмингам

И

зточник: ЕПА/БГНЕС
Фрагменти от вероятно най-стария Коран в света бяха открити в Бирмингамския университет, съобщи Би Би Си.
Според радиовъглеродното датиране ръкописът, написан на овча и козя кожа, е на най-малко 1370 години, което го нарежда сред най-старите съществуващи текстове от Корана.
Източник: ЕПА/БГНЕС
Страниците били част от колекция от над 3000 книги и документи от Близкия Изток, събрана през 20-те години на миналия век от Алфонс Мингана, проповедник, роден в Мосул (днешен Ирак). Той бил спонсориран да пътува, за да събере колекцията, от Едуард Кадбери, част от известна британска шоколадова династия
Ръкописът преседял неразпознат повече от век в библиотеката на университета, докато не привлякъл вниманието на докторант.
Последвало радиовъглеродното датиране в специализирано звено в Оксфордския университет. Тестовете показали със сигурност от 95%, че текстовете са написани между 568 и 645 г.
Тези фрагменти ни връщат до люлката на исляма, тъй като се смята, че пророкът Мохамед получава откровенията, залегнали в основата на Корана, между 610 и 632 г. – годината на смъртта му, казва експертът по християнство и ислям проф. Дейвид Томъс.
Те вероятно са писани от съвременник на Пророка, продължава проф. Томас. Авторът може дори да е познавал Пророка, вероятно го е виждал и е слушал проповедите му, може дори да го е познавал лично.
Източник: ЕПА/БГНЕС
Ръкописът е написан на ранна форма на писмения арабски. Той се нарежда сред най-старите в света, защото радиовъглеродното датиране посочва период, в който изследваният обект е създаден, а в различни частни и държавни колекции съществуват още няколко ръкописа от същия период. Затова е невъзможно да се посочи кой точно е най-старият.
от интернет Vesti  22  юли 2016

Проучване: Създателите на Стоунхендж са дошли от Анадола

Според учените ДНК-то на създателите на феномена Стоунхендж е с произход от региона на Егейско море

Много мистерии съществуват около създаването на внушителния мегалитен комплекс Стоунхендж, символ на Великобритания.
Древна астрономическа обсерватория или свещен храм, всеки камък, всеки лъч светлина е бил и продължава да бъде обект на проучвания и догадки за това какво би могло да символизира изграждането му.
Най-скорошното изследване на Стоунхендж показва, че ДНК-то на неговите създатели е с произход от региона на Егейско море.
Същите тези хора са донесли на острова тайните на земеделието, погребалните ритуали и керамичното изкуство
Източник: iStock/Getty Images
Проучването, чийто ръководител е д-р Селина Брейс от лондонския природонаучен музей, се базира върху ДНК анализ, извлечен от останките на 47 земеделци от неолита и 6 ловци от мезолита.  
От резултатите става ясно, че голяма част от населението на Великобритания от периода на създаване на Стоунхендж, е произхождало от Анадола.
Учените свързват това откритие с масовата миграция към Европа на популациите от региона в този период.
Източник: iStock/Getty Images
Подобни проучвания са правени преди на териториите на Испания и Португалия. Резултатите са били идентични – преобладаващо ДНК на популации от региона на Егейско море.
Въпросите около това проучване са много, но то дава един много важен отговор – кой е донесъл традициите на земеделието и кой е научил местното население, което дотогава се е изхранвало с лов и събиране на диви плодове, да обмисля и планира бъдещето си.
https://www.vesti.bg/lyubopitno/prouchvane-syzdatelite-na-stounhendzh-sa-doshli-ot-anadola-6094486

Изкуствени клетки, които създават собствена енергия,

  могат да ни разкрият повече за произхода на живота

Учени успяха да създадат изкуствени клетки, които произвеждат своя собствена енергия посредством фотосинтеза – биохимичен процес, включващ слънчевата светлина и използван от растенията, както и от още няколко други организма. Впоследствие въпросните синтетични клетки могат да използват натрупаната енергия, за да създават нови части.
Всички живи организми са съставени от огромен брой миниатюрни клетки. В тялото на всеки един от нас има близо 37,2 трилиона. Нашите клетки произвеждат енергия, синтезират протеини и съхраняват генетична информация. Те буквално са основният компонент на живота. Създаването на изкуствени клетки, които се държат досущ като биологичните, е особено полезно за учените, които искат да разберат как точно функционират клетките и как се е зародил животът на планетата. Освен това може новото откритие може да е полезно на изследователите, които работят по създаването на изкуствени органи за трансплантация.
Живите клетки могат да използват енергията от заобикалящата ги среда, за да създават нови части. Новото изследване, публикувано в Nature Communications, показва, че това тяхно свойство е постигнато за първи път и в изкуствени.
Екип, ръководен от Токийския технологичен институт е създал новите клетки, като е комбинирал различни биологични структури. Нещо повече – клетките съдържат два протеина, наречени бактериородопсин и АТФ синтаза. АТФ синтазата е ензим, който произвежда енергия под формата на молекула, наречена аденозинтрифосфат. Междувременно бактериородопсинът събира енергия от слънчевата светлина и подпомага процесите.
Енергията, създадена от протеините, се използва от изкуствените клетки в два процеса – транскрипция и транслация. Те са свързани със създаването на иРНК (информационна РНК, носи информация за синтеза на една, а понякога и на няколко полипептидни вериги.) от ДНК, а след това и на протеин от иРНК. Интересното в случая е, че изкуствените клетки могат да използват енергията, която са създали, за да образуват още АТФ синтаза и бактериородопсин и по този начин да подобрят своята активност.
Новото изследване ни приближава с една крачка по-близо до създаването на изкуствени клетки, които са абсолютно самодостатъчни – досущ като тези в телата ни. Това ще позволи на учените да научат повече за възникването на живота от просто първични клетки, които някак са произвеждали своя енергия.
https://www.obekti.bg/nauka/izkustveni-kletki-koito-szdavat-sobstvena-energiya-mogat-da-ni-razkriyat-poveche-za-proizhoda