Category Archives: Археологията и разкритията

Нефертити може да е в гробницата на Тутанкамон

Нефертити може да е в гробницата на Тутанкамон

Британският египтолог Никълъс Рийвс изказа предположение, че в гробницата на Тутанкамон има тайна камера, където е била погребана Нефертити, съобщава сайтът Artprice.

Вероятността такава камера да съществува е 90%. Рийвс, който твърди, че Нефертити е погребана именно в нея, обяви новината на съвместна пресконференция с министъра по въпросите на паметниците на културата на Египет - Мамдух ел Дамати.

Първоначално бе съобщено, че съществува 60% шанс зад стените на гробницата на Тутанкамон да има скрита камера. Сега обаче, след като са отчетени първите резултати от сканирането, вероятността от наличието на скрита камера нарасна на 90%, информира Мамдух ел Дамати.

През есента Египет огласи амбициозен проект, който цели да бъдат разкрити загадки, свързани с египетските пирамиди - Хеопсовата и Хефреновата в Гиза, както и две пирамиди в Дашур, южно от Кайро. Сред поставените задачи е да се хвърли светлина върху начина, по който са построени пирамидите, и да се изследва гробницата на Тутанкамон в Долината на царете в Луксор. В осъществяването на проекта участват египетски, френски, канадски и японски експерти.

“В рамките на проекта започна първият експеримент, при който се прибягва до инфрачервена термография, за да се изследва температурата на стените на гробницата на Тутанкамон”, поясни по-рано този месец Мамдух ел Дамати. “Предварителният анализ показа различия в температурата на отделни части на северната стена. За да се потвърдят първоначалните резултати, ще бъдат извършени нови изследвания. Целта е да се установи със сигурност коя част от стената е с различна температура”, посочва той.

Ако чрез проучванията бъде намерена скрита камера в гробницата на Тутанкамон и бъде доказано, че там е погребана Нефертити, това ще е “откритието на 21 в.”, заяви Мамдух ел Дамати.

Източник: БГНЕС

https://dariknews.bg/novini/liubopitno/nefertiti-mozhe-da-e-v-grobnicata-na-tutankamon-1534238
таг Нефертити,, Тутанкамон, гробницата , Египет

Уникалният Златен Пръстен-Печат На Цар Калоян

Димитринка Митова
В началото на 70-те години на XX век при разкопки на гробището на Търновската Аристокрация - до Църквата “Свети 40 мъченици” в подножието на Царевец, Археолозите попадат на интересна находка.
Разкрито било погребение на едър, висок около 2 метра мъж на средна възраст и останки от одежди от златотъкани материи.
***Пръстенът на цар Калоян е служил за печат с твърд восък.
***В гроба е намерен и пръстен, отлят от масивно злато, с тегло 61 грама.
Плочката на пръстена е кръгла с две концентрични полета.
Във вътрешното поле в гравирано изображение на хищно животно, изправено на задните си крака, с обърната назад глава и отворен паст.
Във външното поле се чете кръгов надпис “Калоянов пръстен”, нанесен в негатив, което показва, че пръстенът е служел за запечатване на лична кореспонденция с твърд восък.
Цар Калоян /1197-1207/ – наричан още Йоан, Иван, Иваница, е Третият Представител на Първото Поколение от Династията на Асеневци.
Като юноша той бил Заложник на Византийския Император ,като гаранция за сключения мир и живял в неговия дворец в Константинопол.
***Цар Калоян е бил Талантлив Пълководец и Останал в Историята с Погрома Над Войските на Латинския Император Балдуин Фландърски в битката при Одрин през 1204 година.
***Победата му Пречупила Мощта на Кръстоносците и през следващите десетилетия те били принудени да се завърнат по своите земи.
***Една от Най-Големите Заслуги на Цар Калоян е, че Успял да Постигне Признание за България.
***Калоян получава УНИЯ от Папата
Калояновата уния е договаряне между Папа Инокентий III и Българския Цар Калоян през 1204 година с което Калоян признава върховенството на католическата църква.
***Папата провъзгласява Цар Калоян за Крал и му връчва Корона и Скиптър.
***Папа Инокентий III изпраща Палиум /знак за Пълномощията на Духовния Им Сан/ до Българските Архиепископи и Епископи. Всички Български Епископии стават Диоцез на Римокатолическата църква.
*** От страна на Папския Престол в Рим,се възстановява Българската Патриаршия.
***Калояновият Пръстен предизвиква един от най-разгорещените спорове в българската наука.
Някои учени твърдят, че той принадлежал на неизвестен търновски велможа, живял през първата половина на XIII век.
***Те подкрепят тезата си с факта, че самата църква, при която е разкопан гробът, е строена през 1230 година, както се споменава в надписа на Цар Иван Асен II /1218-1241/.
***Според други изследователи на това място е имало друга, по-стара от Иван-Асеновата Църква.
Те предполагат, че убитият под стените на Солун Цар Калоян бил погребан близо до нея.
Вероятно преди погребението знаците на царската му власт били свалени по заповед на Борил /1207-1218/ който заграбил властта.
На ръката на покойния Калоян останал само – Личният Пръстен от младежките му години, преди да стане Цар, а животното, изобразено върху плочката на пръстена, представлява Личната Емблема на Калоян.
***В гроба има още един уникален артефакт:Плащеницата, в която е увит Цар Калоян.Тя е златосърмено везана със свастиката на смъртта – ляво насочена.Това не е православно юдохристиянско погребване, а Първохристиянско, както е до падането на Цар Борис, Свети Цар Константин Велики и Тракийските Царе.Ранното Християнство и Тракийските Гробници са с едни и същи Свастики. 
 
 
 
 
 таг уникален, златен, пръстен, печат, цар Калоян