Category Archives: Археологията и разкритията

Откриха гърне със съкровище в крепостта Калиакра

  Иван Василев  
Археолози откриха глинено гърне, изпълнено със съкровище със стотици скъпоценни метални мобети и бижута, при разкопки в черноморската крепост Калиакра
Националният исторически музей на България обяви, че е открил малък глинен съд в черноморската крепост Калиакра, който съдържа съкровище от безценни обекти от 14-ти век. Предполага се, че има стотици и може би над 1000 редки предмети в пота, най-вече сребърни и златни монети и бижута. Смята се, че находката с новото съкровище е една от най-важните през последните години в България и се очаква да предостави нови прозрения в историята на нейния черноморски регион.
Крепостта Калиакра.
Тази крепост се намира на нос Калиакра на брега на Черно море и местността сега е обявена за археологически резерват. Носът е бил населен в миналото от тракийски племена и очевидно те са укрепили района, като са построили отбранителна стена на носа. Когато римляните завладяват Тракия, те колонизират района и както се вижда от останките там има вани (терми) от римско време.
Изглед към изгрева на слънцето към крепостта Калиакра. Снимка: Диана Димитрова

Изглед към изгрева на слънцето към крепостта Калиакра. Снимка: Диана Димитрова

Българите през Средновековието, построяват крепост върху нос Калиакра, върху останките на някои от предишните крепости. Тя е един от най-важните центрове на Българската империя и след нейната гибел там често са воювали от съперничещи си армии. Крепостта е била и столица на краткотрайната българска държава на деспота на Добруджа и е била редовно атакувана от османците. Днес тя е призната за национален паметник на българското правителство.
Откриването на глиненото гърне със съкровище.
Останки от крепостна стена и сгради на нос Калиакра.

Останки от крепостна стена и сгради на нос Калиакра.

Екипът от експерти, финансиран от българското Министерство на културата и Националния музей, работеше под една стая в разрушената крепост, разрушена от огъня през Средновековието. Ръководителят на екипа от експерти беше доцент Бони Петрунова. Руините са били разкопавани от археолозите в продължение на петнадесет последователни години.
Глиненото гърне е било открито на 17 август 2018 г. и разгледано. Вътре в него е намерена съкровищница от средновековни предмети, всички в добро състояние. Взети са общо 873 сребърни и 28 златни монети от глинения съд, съобщава Археологическа новинарска мрежа. Също така са намерени 11 катарами за колани и разнообразие от копчета, някои, от които са сребърни. Има също и мъниста, изработени от скъпоценни камъни и облицовани със злато. Намерени са и бижута, включително единадесет обеци и един златен пръстен.
Глиненият съд съдържа съкровище до хиляда ценни метални предмети. Изображение: Национален исторически музей, България.

Глиненият съд съдържа съкровище до хиляда ценни метални предмети. Изображение: Национален исторически музей, България.

След предварителна проверка на новото съкровище експертите откриха, че монетите са предимно от османската империя или от Втората българска държава. По-голямата част от тях са османски от времето на султан Биазид Йълдрум (1389-1402 г.), победен и заловен от Тамерлан в битката при Анкара и умрял в плен. Малка част от монетите са според докладите от управлението на Мурад I (1362-1389), novinite.com.
Професор Бони Петрунова проверява едно от бижутата. Изображение: Национален исторически музей, България.

Професор Бони Петрунова проверява едно от бижутата. Изображение: Национален исторически музей, България.

Находката вероятно е свързана с драматични събития в края на 14-ти век, за които се разказва в хрониките на времето. Актавските татари нахлули в района през 1399 г. и завладели крепостта, но по-късно били победени и принудени да евакуират района. Смята се, че монетите и бижутата са оставени от лидера на татарите. Според sofiaglobe.com изглежда, че са били заграбени от различни хора и места и са били скрити под пода на къщата малко преди тя да бъде изгорена.
Археологическото значение на крепостта Калиакра.
Върху монетите в глинения съд бяха намерени бижута, катарами и копчета. Изображение: Национален исторически музей, България.

Върху монетите в глинения съд бяха намерени бижута, катарами и копчета. Изображение: Национален исторически музей, България.

Това е само най-новата находка в крепостта Калиакра. През последните години също са открити фрагменти от сребърен църковен библиотечен шкаф, нефрит и малко съкровище от медни монети. Има и монети, открити от византийската династия Никени от 13-ти век. Подобни открития на монети и бижута, включително пръстен с отрова също са открити, но тази находка е най-голямата от обектите, открити в черноморската крепост Калиакра. Новото съкровище още веднъж демонстрира значението на крепостта и нейната роля в историята на региона на Черно море.
Пръстенът предназначен да съдържа отрова е открит също в района на крепостта Калиакра. За изненада на археолозите, те видели, че той съдържа отделна малка кухина с малка дупка, която е достатъчна, за да съхрани няколко капки. Там обикновено се намира скъпоценния камък на пръстена, но е направена така, че да може да се използва за зловещото му предназначение да причинява смърт.

Глинено гърне пълно със съкровище от монети и ценни метални предмети е открито в черноморската крепост Калиакра. Източник: Национален исторически музей, България.

Най-ранните писания на маите са намерени

От Бьорн Кери  
Най-ранните писания на маите са намерени

Изчертаване на боядисания глифов блок от “Суб-Ва” фаза на изграждане на храма на маите в Сан Бартоло, Гватемала.
 
Новооткритите йероглифи показват, че маите са писали на сложно ниво 150 години по-рано от предполагаемото.
Глифовете, които датират около 250 г. пр.н.е., са намерени на запазени боядисани стени и гипсови фрагменти в пирамидалната структура, известна като Лас Пинтурас, в Сан Бартоло, Гватемала.
Лас Пинтурас също дава предишните най-стари мостри на писането на Мая, датиращи от 100 г. пр. Хр. 
Новият свят  по-бавен
Писането се появява в Месопотамия, Египет и Индия още през 3000 г. пр. Хр. И все пак първият пълен текст – серия от признаци, които ясно разказват една история – не се появяват в Новия свят до около 400-300 г. пр. Хр. Те бяха оставени от Запотеките в долината на Оаксака, южно от централната част на Мексико. Повечето от ранните писания на маите идват от 150-250 г. сл. Хр.
Тъй като писането на Zapotec се появило много по-рано, изследователите отдавна вярват, че маите са повлияни от него.
Най-ранният единичен мая глиф – който би могъл да застане на име на човек или е знак за календар – датира от около 600 г. пр. Хр. Но това не се счита за писане. Тези нови глифове са много по-сложни, заяви лидерът на проекта Уилям Сатуно от университета в Ню Хемпшир.
“Това е пълен и разработен сценарий”, заяви Сатуно за LiveScience . ”Което не означава, че маите са изобретили писането, а не сапотеките, но това ни кара да разпитваме произхода и сложността на този произход”.
Едно нещо изглежда сигурно: стилът на маите не е бил повлиян от сапотеците.
- Не е съвсем подобно на “Запотек” – каза Сатурно. ”Имате тези приблизително съвременни примери, които са напълно различни, което предполага по-сложна история, отколкото просто деривация”.
Кажи какво?
Въпреки че е ясно разработен писмен текст, новооткритата работа все още не може да бъде прочетена от учените.
“Между 200 и 300 г. е, когато станем грамотни в писането на Мая”, каза Сатурно. ”Това определено е писано, но няма съмнение за това. Някои от тези признаци са съвместими с писането на Мая за следващите 1000 години.”
Например, глиф 7 е ранна версия на “AJAW”, символ, който се използва често с имената на крале, което означава “господар, благородник или владетел”. Глиф 2 има неясни картинни качества и може да предложи ръката да държи четка или остър нож-подобен предмет.
Фирмена дата
Често срещан проблем с запознаването с писането на Мая е, че често е на камък, което учените не могат точно да датират с радиовъглеродно датиране. Вместо това, те трябва да използват стилистични промени в материалите.
Въпреки това, Сатуно и неговият екип намериха тези писания в пирамида, направена отчасти с дърво, което е базирано на въглерод и може да бъде датирано от техники за радиовъглерод.
“Начинът, по който маите изграждат пирамиди, е чрез изграждане на един слой върху друг”, каза Сатурно. ”Ние имаме [сградата, в която е открито писането], поставено между две други сгради. Можем да получим дата от самата сграда, но също и от останалите две.”
Взети заедно, тези образци предполагат, че текстът е бил рисуван между 300 и 200 г. пр. Хр. Но вероятно е писането на Мая да се върне много повече, каза Сатурно.
“Като се има предвид грацията, формата и последователната ширина на тези символи, не е вероятно някой просто да вземе четка и да каже:” Аз ще измисля писмено днес “- каза Сатурно. - Тази сложност показва, че е била наоколо известно време.
Това изследване е подробно описано в онлайн изданието на сп . ” Наука” на 5 януари 
https://www.livescience.com/523-earliest-maya-writings.html

Скрити паметници и “предградия”

 открити в древното царство на Изапа

Дистанционно проучване разкрива древните селища в южната част на Мексико

Скрити паметници и "предградия", открити в древното царство на Изапа

Археологически обект Izapa в Chiapas, Мексико.  

Археолозите са открили някога скрити паметници и древни предградия на бисквитките в кралството на Изапа в южната част на Мексико.
Кралството, което процъфтявало между 700 пр.н.е. и 100 г. пр. Хр., Е било известно най-вече с столицата Изапа, където от 40-те години на миналия век са открити пирамиди, площади, игрища и стотици изящни издълбани паметници.
Но сега археолозите потвърдиха, че Изапа не е самостоятелен град. Той е заобиколен от около 40 по-малки града. Всяко от тези сателитни селища имаше оформление, което копираше столицата, според ново проучване, използващо въздушни наблюдения.
“Последователността е забележителна”, заяви ръководителят на изследването Робърт Розенсвиг, археолог в SUNY Albany. ”Това е огромно количество координация в рамките на царството.” 
В стремежа си да разбере царството на Изапа отвъд столицата, Росенвиг и колегите му започнаха да провеждат проучвания в района пеша и  с лидар - техника за дистанционно наблюдение.
Инструментът lidar изстрелва бързи светлинни импулси на повърхността и измерва колко дълго отнема светлината да се върне назад. Сега, когато изчислителната мощ се е подобрила достатъчно, за да се справи с милиардите точки, които биха могли да се съберат в изследването на lidar, технологията се превърна в популярен  инструмент за археолозите . Проучване на лидари, което сканира пейзажа от самолет или дроу, позволява на изследователите да “видят” през растителността, за да създадат топографска карта, която може да разкрие  изгубени пътища , могили, канали и други древни човешки образувания.
Росенвиг каза, че едно от първите му проучвания обхваща около 50 квадратни километра близо до Изапа. След като откри само девет малки населени места в тази област, той разшири търсенето. [ 10 съвременни инструменти за Индиана Джоунс ]
На обща площ от 584 квадратни километра (около 584 квадратни километра), около размера на Чикаго, Росенвиг документира 41 населени места около Изапа, всички на около 22 километра от столицата. Селищата варират по размер, а най-големите три изглеждат разположени около периметъра на кралството, вероятно предлагащи слой за защита от съседните поли- тики. (Извадките, открити в Izapa, някои от които изобразяват сцени на насилие и обезглавяване, намекват, че има конфликт с други кралства.)
Извънградските градове следваха същия план. Източно-западната ос щеше да бъде приведена в съответствие с изгрева на слънцето по време на зимното слънцестоене, каза Росенвиг. Северно-южната ос беше насочена точно на изток от север, към Такановолкано (което в крайна сметка избухна и доведе до падането на царството на Изапа).
В северната част на повечето места пирамидата стоеше на върха на платформа, която вероятно служи като сцена за ритуали и церемонии. Тогава на юг учените откриха няколко площади, образувани от други могили. Тази подредба означаваше, че човек, който стои в средата на някой от отдалечените центрове, може да погледне на север и да види едно и също нещо: сцената на града с пирамида, очертаваща същия изглед, с вулканите в Сиера Мадре на заден план.
Трите най-големи второстепенни сайтове, които вероятно са имали по-малко от 2000 жители, са имали поне един съд на юг, където се играе някакъв вариант на месоамериканската топка. Тези три селища също имат конични могили, които приличат на комплекси Мая, използвани за  астрономически наблюдения .
“Фактът, че тази структура е възпроизведена в центровете от по-нисък ред, които не са толкова отдалечени, означаваше, че в царството на Изапа имаше това чувство за политическо убеждение и че членството в него води до някои специфични ритуални дейности, които биха се случили периодично “, казва Розенсвиг за” Жива наука “.
Розенсенвиг и неговият съавтор, специалист по дистанционно наблюдение на SUNY Albany, Рикардо Лопес-Ториос, съобщават за констатациите на 26 октомври в списание Antiquity.
“Знаехме, че Izapa е основен обект от монументален мащаб, но тази статия дава осезаеми доказателства за хинтерландските селища в региона”, казва Освалдо Чинчила, археолог в университета в Йейл, който изучава древни месоамерикански общества и не участва в изследването. ”Изапа се очертава като политически и религиозен център на ранна полиция, чието ранно запознанство го прави важно за изучаването на произхода на държавата в Месоамерика”.
Артефактите и дърворезбите на сателитите биха могли да предложат повече улики за връзката между селищата. Никой от трите, второстепенни центрове все още не е изкопан. Росенвиг каза, че един бъдещ проект ще се съсредоточи върху селище, където магнитометърът и проследяването на радарите, проникнали в земята, вече намекнаха за наличието на големи каменни скулптури, погребани под земята.
 
Археолозите са открили някога скрити паметници и древни предградия на бисквитките в кралството на Изапа в южната част на Мексико.
Кралството, което процъфтявало между 700 пр.н.е. и 100 г. пр. Хр., Е било известно най-вече с столицата Изапа, където от 40-те години на миналия век са открити пирамиди, площади, игрища и стотици изящни издълбани паметници.
Но сега археолозите потвърдиха, че Изапа не е самостоятелен град. Той е заобиколен от около 40 по-малки града. Всяко от тези сателитни селища имаше оформление, което копираше столицата, според ново проучване, използващо въздушни наблюдения.
“Последователността е забележителна”, заяви ръководителят на изследването Робърт Розенсвиг, археолог в SUNY Albany. ”Това е огромно количество координация в рамките на царството.”  
В стремежа си да разбере царството на Изапа отвъд столицата, Росенвиг и колегите му започнаха да провеждат проучвания в района пеша и  с лидар - техника за дистанционно наблюдение.
Инструментът lidar изстрелва бързи светлинни импулси на повърхността и измерва колко дълго отнема светлината да се върне назад. Сега, когато изчислителната мощ се е подобрила достатъчно, за да се справи с милиардите точки, които биха могли да се съберат в изследването на lidar, технологията се превърна в популярен  инструмент за археолозите . Проучване на лидари, което сканира пейзажа от самолет или дроу, позволява на изследователите да “видят” през растителността, за да създадат топографска карта, която може да разкрие  изгубени пътища , могили, канали и други древни човешки образувания.
https://www.scientificamerican.com/article/hidden-monuments-and-suburbs-discovered-in-ancient-izapa-kingdom/