Category Archives: Археологията и разкритията

Израелка откри римски статуи

  на 1700 години докато се разхождаше

статуи
Израелка открила случайнодве статуи от Римската епоха докато се разхождала край древни руини, разположени в близост до северни град Бейт Шеан, съобщава АФП.
Скулптурите с човешки размери са от варовик и са на около 1700 години
Те представляват мъжки бюстове, единият от които има брада, оформена в ориенталски стил, възприеман като доста модерен в края на епохата.
Фигурите били полузаровени в националния парк Бейт Шеан, където в древни времена е имало процъфтяващ римско-византийски град. Вероятно скорошните дъждове са оголили земята, за да може да се разкрият скулптурите, твърдят археолози.
Израелските власти заявиха, че жената, открила бюстовете, ще получи благодарствена грамота. Самите статуи ще бъдат изложени в местния музей, след като бъдат щателно проучени.
https://www.flashnews.bg/izraelka-otkri-rimski-statui-na-1700-godini-dokato-se-razhozhdashe/

Загадъчното Колело на гигантите

е толкова старо, колкото Стоунхендж

Снимка: ​Hebrew Wikipedia user אסף.צCC BY-SA 3.0Wikimedia Commons
“Колелото на гигантите” е древна, загадъчна и масивна структура, която се намира в онзи участък от Голанските възвишения, окупиран от Израел, пише IFL Science.
Досега се смяташе, че тази структура датира от около 3000 г. пр.н.е., но нямаше ясни доказателства за това. Ново археологическо проучване обаче потвърди тази възраст, което означава, че мистериозната мегаструктура от неолита е поне толкова стара, колкото и Стоунхендж.
Монументът е открит след Шестдневната война от 1967 г. и се състои от около 42 000 вулканични скали, подредени в пет концентрични кръга, някои от които са пълни, а други – не. Всъщност, структурата е толкова мащабна, че може да се види в цял вид само от въздуха. Нещо повече, в района има и други подобни структури, които попадат в територията на Ливан и Йордания.
Структурата, чието име на арабски означава “Каменната купчина на дивата котка”, има и друго популярно название – “Стоунхендж на Леванта”. И също подобно на известния паметник в Англия, тук има най-различни теории за произхода на кръговете. Някои считат, че това е астрономически календар, а други – че е светилище и място за срещи. А може би всичко заедно.
Възможно е мястото да е типичен погребален комплекс от древността, защото в монумента се намира вероятна погребална камера и комплексна гробница, която е точно в центъра на дългата 159 метра структура.
Не е невъзможно мястото да е ранна постройка, дело на зороастрийците – религиозна група от Персия, която се появява през 6 век пр.н.е. Според това обяснение, тук са били излагани телата на мъртвите, за да може дивите птици и животни да ги изядат.
Самият Стоунхендж е построен преди около 4500 години и Колелото на гигантите изглежда е възникнало по същото време. Засега за него не знаем нищо повече и тази близкоизточна мистерия си остава едно голямо бяло петно за науката.
https://www.obekti.bg/misterii/zagadchnoto-kolelo-na-gigantite-e-tolkova-staro-kolkoto-stounhendzh