Category Archives: Картини

Тимъти Инстън

Тимъти Инстън е роден в Англия през 1943г. Завършва Кенсингтънския колеж по искусва. Получава стипендия и завършва прочутия институт Хезерли в Лондон.С първите си картини печели спецеална премия благодарение на която обикаля северна Европа и Италия където се запознава с изкуството на големите майстори.
Когато се завръща в Англия зарочва работа,като портретист,работи и за църквата.През 1970 г.решава да се насочи към скулптурата и в разстояние на 15 г.участва в много изложби в Англия и по света.През 1985г.отново се завръща към живописта.През 1996.г. е удостоен с приза Уинстън Чърчил.Много от неговите картини са излагани в най-известните галерии по света.През 1997 г.издава книгата “Техника на маслената живопис!
 Сийка Иванова 
40483073_480212689143551_1495716365057654784_n

Художникът Дан Неаму

 13955input_file0114525_w747_h373_q100

На младини,Дан Неаму искал да прави графики, затова два пъти се опитал да отиде във Факултета по изящни изкуства Но не  го направил. Един познат му подал ръка и дал телефонения номер на проф Костин Ioanid, ректор, факултета по това време..Неаму си спомня: ”По това време бях в Букурещ.  Дадоха ми един телефонен номер  и се обадих..Не намирам у дома професор Costin Ioanid..Въпреки това бях щастлив. Беше лято и времето беше хубаво През есенна  взех автобус.  Беше ми казано::Там  ще намерите професор Йоанид. Работеше  в църквата Марсести, заедно с други реставратори.  Все още се чудех,    кога тръгва е автобусът. Беше четвъртък. Той ми каза, че ще ходим в Букурещ в събота. Останах, макар че си казвах, че  няма да правя църковни картини. Това е мръсна работа. Работите са  с хоросан.  Мислех, че не беше за мен. Немум. Когато пристигнах в Букурещ, аз го попитах, когато трябваше да донеса някои документи, които би направил корекция и след това да ми даде някои възможни теми. Това беше тренировка. Той отговори, че няма нужда, че в понеделник сутрин очакваше да се върна в Марчеси близо до Тарговище “, казва Дан Немум.
Има хора, които променят съдбите си, а професор Йоандид е този човек за Дан Неаму. След това, те работят заедно в църквата Маврогени в Букурещ. И един ден, по искане на учителя му, той взел последния си изпит и получил разрешението. Той бил реставратор на църковни картини с документи. Първата работа, извършена за негова сметка, дойде. ”След като взех парите, повече от една година заплата на баща ми, който е инженер в захарната фабрика в Podari, аз казах:” Това, което трябва  е  да печелят пари от това?! ” Така че започнах да изрисувам храма …   Това е сложно нещо. Трябва да овладея техникатя, да работят добре. Така ще трябва да докаже собственият си талант и способност.  Първо да да се адаптира към стила и маниера, защото там не  се правиш каквото искаш, правиш това, което друг човек иска. Реставраторът на живописта трябва да е анонимен. Нямате личен отпечатък при възстановяването. Ако го направите, вие унищожавате произведение. Но когато достигнете определена възраст и виждате, че никой не е наясно с вас, вие се оказвате анонимни, желаете да уважавате вашата професия “, казва Дан Неаму.
“Правя някои неща, за да живея по-дълго”
Анонимен е този, който всъщност прави нещата, които говорят за миналото, да блестят отново днес. - Правя някои неща, за да живея по-дълго. Аз съм този, който помага на болния старец да стои на крака, да се храни, да оцелее, за да може да оцени следващото поколение. Малцина обсъждат факта, че иконата на 400-600 години е била утешена от някого, за да може да бъде видяна днес “, обяснява художникът.

sibile_by_danneamu-d7qbvty2612912459839568_origd5653f708cf452819a049a16a06372ce--black-moon-janelledownloadhumanity_is_not_lost_by_danneamu-d85kughla_cantata_by_danneamu-dbyp8pvthe_6_senses_by_danneamu-dbqyuekthe_expression_absent_by_danneamu-dbwon8ltreimea_by_danneamu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

представи Мария Герасова след разговор с художника