Category Archives: Изкуство

Зашеметяващи снимки заснемат очарователни подводни корабокрушения

Фотографът Тобиас Фридрих се стреми от години да улови тези мотоциклети в “Тистлермор” в Египет. С помощта на панорамно изображение с осветление, за да създаде дълбочина, Фридрих спечели “Победител” в категория “Корабокрушения” на състезанието “Подводен фотограф на годината”. 

Съдия Питър Роуландс нарече образа “идеално осветен и композиран” и прогнозира, че “никога няма да има по-добър изстрел на тази тема”.

Получавайки второ място в категорията “Корабокрушение” на конкурса “Подводен фотограф на годината”, Джани Печиар отряза този образ в Риека в домашния риф на гмуркането Марко Поло. 

Според фотографа, времето и изтичането на водолазите и напускането на незасегнати от утайките са най-трудната част от проекта.

На разстояние от брега на Кипър в Ларнака този 30-годишен разрушен Зенобия се намира на морското дъно, а фотографът Тобиас Фридрих завладя Трето място в категорията корабокрушения на конкурса с този образ. 

Според съдия Мартин Edge изображението е “много добре осветено и съставено”.

През 1942 г. германският кораб Клаус Олдендорф потъва след удара на мина. Фотографът Pekka Tuuri беше категорично похвален в категорията “Корабокрушения” за тази снимка, която беше планирана преди да се гмурне на 30 метра до палубата.
Награждавайки друга награда “Highly Commended” в състезанието “Подводен фотограф на годината”, фотографът Pekka Tuuri представи този зашеметяващ образ на самолетна катастрофа край бреговете на Kornati, Croatia.s
С ръчно смесване на две изображения, фотографът Pekka Tuuri заснема зашеметяващо изображение на тази кола под замръзналата повърхност на езерото Saimaa във Финландия и отличието Highly Commended в конкурса за фотография. 

Според съдия Петър Роуландс “златният цвят скочи от екрана … и може да се окаже доста спокойна категория”.

В продължение на близо десетилетие USS Kittiwake седеше изправен на място като изкуствен риф, но на 8 октомври 2017 гмуркачът забелязал, че корабът се е търкалял настрани поради силния удар от урагана Nate. Фотографът Сузана Х. Сноуден-Смит предприе по-лек подход с фотографията си, като позволи на съдиите “да се насладят на смях”, според Мартин Едж. За усилията си Сноуден-Смит получи отличието “Високо похвала”.

Това изображение, създадено с помощта на фотограметрия, получи статут на похвали в конкурса и комбинира над 2800 фотографии с източник на корабокрушение от Gozo в Малта. 

Съдия Алекс Мустард отпразнува използването на “нова граница в подводната фотография”.

Фотографът Kieran Hatton засне този образ в “тъмните и аноксични дълбочини” на SV Balder в Åland, Финландия. Съдиите присъждат на изображението статус на похвала за ефекта.
На борда на корабокрушение в Thistelgorm в Египет, мотопед BSA M20 от Британия от Втората световна война, седи във водния гроб в Hold 2. Фотографът Андерс Нюберг спечели награда за почетна грамота.
https://www.livescience.com/61737-photos-paleolithic-burials.html

ДНК доказателства решават 400-годишната мистерия за смъртта

  и сексуалността на Караваджо

Представено изображение
Трябваше да се реши в определен момент, че гениите трябва да бъдат сложни хора. И когато става дума за италианския художник Караваджо, това става двойно, ако не и тройно.
“Арогантен, непокорен и убийствен, краткият и бурен живот на Караваджо е съчетал драмата на творбите му”, казва статия, написана за Националната галерия. Тъй като рисунките му революционизират изкуството със своята непреодолима комбинация от реалистична човешка анатомия и интензивно използване на светлината, животът му би трябвало да бъде доста противоречив, за да се примири с това. И изглежда, да, определено беше.
Когато художникът умира на 39-годишна възраст през 1610 г., някои твърдят, че е от малария, други сифилис, а други, че е бил отровен от враговете си.

Портрет на италианския художник Микеланджело Мериси да Караваджо.

Караваджо, изглежда очевидно, е особено страстно за борбата. Един летописец пише: “След работа в продължение на две седмици той ще се заиграе за един месец или два с меч отстрани и един слуга след него, от един куршум до друг, винаги готов да се бие или да спори, така че е много неудобно да се разбираме с него. “

14 юни 2015 г .: интериори и архитектурни детайли на църквата “Свети Луи де Франка” в Рим, Италия

Той бил арестуван, защото разчупвал наметалото на противник, хвърлял чиния от артишок на сервитьор, белег на пазач и злоупотребил с полицията. Това беше в допълнение към обвинението за убийство, след като той уби друг мъж в сбиване.

Самопортрет като болния бакхус от Караваджо.

Що се отнася до сексуалността на художника, той никога не се омъжи и някои историци казват, че предпочита мъжете пред жените. Въпреки това, резултатите от ДНК, проведени неотдавна в Италия, показват, че той може да е намерил женските желани в даден момент, вероятно когато беше много млад мъж.
Той се е родил Микеланджело Меризи и е носил името Караваджо, защото е бил родният му град в Ломбардия, Северна Италия. Той напуска този град за Рим, когато е на 21 години.
Четири века по-късно, две дузина души, които сега живеят в Караваджо, казват, че са негови потомци.

Възходът на Лазар и очарованието на овчарите, Регионален музей на Месина.

Художникът почина в Порто Ерколе, близо до Гросето в Тоскана. През 2010 г. изследователите откриха кости, които според тях “почти сигурно принадлежат на Караваджо”. Според статия в “Телеграф ” изследователите са изкопали и са изследвали костите, открити в Тоскана, където Караваджо е умрял през 1610 г. Според резултатите от въглеродно датиране, един комплект кости е съвместим с останките на Караваджо. Костите принадлежат на човек, който почина в същия период като художника на възраст между 37 и 45 години. “
Костите имат високи нива на олово и други метали, свързани с боядисване.

Светилището на църквата и фонтана Караваджо, страничен изглед от площада. Катедралата започва през 1575 година. Светилището на Дева Мария от Караваджо е отворено през цялата година. Входът е безплатен. Караваджо, Италия.

Изследователите казаха, че ДНК, извлечена от костите, ще бъде сравнена с проби от мъже в Караваджо, за да потвърди, че скелетът, който са открили, е този на художника. Сега, 24 горди жители на града, казват, че не само е доказано, че са открили известния Караваджо в Порто Ерколе, но е потвърдено, че са негови потомци.
Все още живеят доста хора, които имат името “Merisi”, което е рожденото име на художника. Два дузина от тях казват, че им е казано, че са съвпадащи с мъртвия художник. Дали те са директни потомци или са слезли от близки роднини на художника, не е изяснено досега. Той имаше двама братя и сестра.

Караваджо, Ломбардия. Снимка Едом CC BY SA 3.0

“Аз съм роден и израснал в град Караваджо и аз като всеки друг Мерисио съм убеден, че съм свързан с великия художник”, казва 87-годишният фотограф Пепи Меризио.
Тази новина поставя въпросителен знак на предположението на някои историци, че Караваджо е гей. Неговите възторжени изображения на красиви млади мъже подкрепят това мнение, особено след като не рисува женски голи.
Историческият художник Андрю Греъм-Диксън пише: “Няма абсолютно доказателство за неговата хомосексуалност, само силни обстоятелства и много слухове. Балансът на вероятността предполага, че Караваджо наистина е имало сексуални отношения с мъжете. Но със сигурност имаше жени любители. През годините, които прекарва в Рим, той поддържа близки връзки с няколко проститутки.
авторизиран превод Мария Герасова