Category Archives: Разкритията

Най-ранните писания на маите са намерени

От Бьорн Кери  
Най-ранните писания на маите са намерени

Изчертаване на боядисания глифов блок от “Суб-Ва” фаза на изграждане на храма на маите в Сан Бартоло, Гватемала.
 
Новооткритите йероглифи показват, че маите са писали на сложно ниво 150 години по-рано от предполагаемото.
Глифовете, които датират около 250 г. пр.н.е., са намерени на запазени боядисани стени и гипсови фрагменти в пирамидалната структура, известна като Лас Пинтурас, в Сан Бартоло, Гватемала.
Лас Пинтурас също дава предишните най-стари мостри на писането на Мая, датиращи от 100 г. пр. Хр. 
Новият свят  по-бавен
Писането се появява в Месопотамия, Египет и Индия още през 3000 г. пр. Хр. И все пак първият пълен текст – серия от признаци, които ясно разказват една история – не се появяват в Новия свят до около 400-300 г. пр. Хр. Те бяха оставени от Запотеките в долината на Оаксака, южно от централната част на Мексико. Повечето от ранните писания на маите идват от 150-250 г. сл. Хр.
Тъй като писането на Zapotec се появило много по-рано, изследователите отдавна вярват, че маите са повлияни от него.
Най-ранният единичен мая глиф – който би могъл да застане на име на човек или е знак за календар – датира от около 600 г. пр. Хр. Но това не се счита за писане. Тези нови глифове са много по-сложни, заяви лидерът на проекта Уилям Сатуно от университета в Ню Хемпшир.
“Това е пълен и разработен сценарий”, заяви Сатуно за LiveScience . ”Което не означава, че маите са изобретили писането, а не сапотеките, но това ни кара да разпитваме произхода и сложността на този произход”.
Едно нещо изглежда сигурно: стилът на маите не е бил повлиян от сапотеците.
- Не е съвсем подобно на “Запотек” – каза Сатурно. ”Имате тези приблизително съвременни примери, които са напълно различни, което предполага по-сложна история, отколкото просто деривация”.
Кажи какво?
Въпреки че е ясно разработен писмен текст, новооткритата работа все още не може да бъде прочетена от учените.
“Между 200 и 300 г. е, когато станем грамотни в писането на Мая”, каза Сатурно. ”Това определено е писано, но няма съмнение за това. Някои от тези признаци са съвместими с писането на Мая за следващите 1000 години.”
Например, глиф 7 е ранна версия на “AJAW”, символ, който се използва често с имената на крале, което означава “господар, благородник или владетел”. Глиф 2 има неясни картинни качества и може да предложи ръката да държи четка или остър нож-подобен предмет.
Фирмена дата
Често срещан проблем с запознаването с писането на Мая е, че често е на камък, което учените не могат точно да датират с радиовъглеродно датиране. Вместо това, те трябва да използват стилистични промени в материалите.
Въпреки това, Сатуно и неговият екип намериха тези писания в пирамида, направена отчасти с дърво, което е базирано на въглерод и може да бъде датирано от техники за радиовъглерод.
“Начинът, по който маите изграждат пирамиди, е чрез изграждане на един слой върху друг”, каза Сатурно. ”Ние имаме [сградата, в която е открито писането], поставено между две други сгради. Можем да получим дата от самата сграда, но също и от останалите две.”
Взети заедно, тези образци предполагат, че текстът е бил рисуван между 300 и 200 г. пр. Хр. Но вероятно е писането на Мая да се върне много повече, каза Сатурно.
“Като се има предвид грацията, формата и последователната ширина на тези символи, не е вероятно някой просто да вземе четка и да каже:” Аз ще измисля писмено днес “- каза Сатурно. - Тази сложност показва, че е била наоколо известно време.
Това изследване е подробно описано в онлайн изданието на сп . ” Наука” на 5 януари 
https://www.livescience.com/523-earliest-maya-writings.html

Скрити паметници и “предградия”

 открити в древното царство на Изапа

Дистанционно проучване разкрива древните селища в южната част на Мексико

Скрити паметници и "предградия", открити в древното царство на Изапа

Археологически обект Izapa в Chiapas, Мексико.  

Археолозите са открили някога скрити паметници и древни предградия на бисквитките в кралството на Изапа в южната част на Мексико.
Кралството, което процъфтявало между 700 пр.н.е. и 100 г. пр. Хр., Е било известно най-вече с столицата Изапа, където от 40-те години на миналия век са открити пирамиди, площади, игрища и стотици изящни издълбани паметници.
Но сега археолозите потвърдиха, че Изапа не е самостоятелен град. Той е заобиколен от около 40 по-малки града. Всяко от тези сателитни селища имаше оформление, което копираше столицата, според ново проучване, използващо въздушни наблюдения.
“Последователността е забележителна”, заяви ръководителят на изследването Робърт Розенсвиг, археолог в SUNY Albany. ”Това е огромно количество координация в рамките на царството.” 
В стремежа си да разбере царството на Изапа отвъд столицата, Росенвиг и колегите му започнаха да провеждат проучвания в района пеша и  с лидар - техника за дистанционно наблюдение.
Инструментът lidar изстрелва бързи светлинни импулси на повърхността и измерва колко дълго отнема светлината да се върне назад. Сега, когато изчислителната мощ се е подобрила достатъчно, за да се справи с милиардите точки, които биха могли да се съберат в изследването на lidar, технологията се превърна в популярен  инструмент за археолозите . Проучване на лидари, което сканира пейзажа от самолет или дроу, позволява на изследователите да “видят” през растителността, за да създадат топографска карта, която може да разкрие  изгубени пътища , могили, канали и други древни човешки образувания.
Росенвиг каза, че едно от първите му проучвания обхваща около 50 квадратни километра близо до Изапа. След като откри само девет малки населени места в тази област, той разшири търсенето. [ 10 съвременни инструменти за Индиана Джоунс ]
На обща площ от 584 квадратни километра (около 584 квадратни километра), около размера на Чикаго, Росенвиг документира 41 населени места около Изапа, всички на около 22 километра от столицата. Селищата варират по размер, а най-големите три изглеждат разположени около периметъра на кралството, вероятно предлагащи слой за защита от съседните поли- тики. (Извадките, открити в Izapa, някои от които изобразяват сцени на насилие и обезглавяване, намекват, че има конфликт с други кралства.)
Извънградските градове следваха същия план. Източно-западната ос щеше да бъде приведена в съответствие с изгрева на слънцето по време на зимното слънцестоене, каза Росенвиг. Северно-южната ос беше насочена точно на изток от север, към Такановолкано (което в крайна сметка избухна и доведе до падането на царството на Изапа).
В северната част на повечето места пирамидата стоеше на върха на платформа, която вероятно служи като сцена за ритуали и церемонии. Тогава на юг учените откриха няколко площади, образувани от други могили. Тази подредба означаваше, че човек, който стои в средата на някой от отдалечените центрове, може да погледне на север и да види едно и също нещо: сцената на града с пирамида, очертаваща същия изглед, с вулканите в Сиера Мадре на заден план.
Трите най-големи второстепенни сайтове, които вероятно са имали по-малко от 2000 жители, са имали поне един съд на юг, където се играе някакъв вариант на месоамериканската топка. Тези три селища също имат конични могили, които приличат на комплекси Мая, използвани за  астрономически наблюдения .
“Фактът, че тази структура е възпроизведена в центровете от по-нисък ред, които не са толкова отдалечени, означаваше, че в царството на Изапа имаше това чувство за политическо убеждение и че членството в него води до някои специфични ритуални дейности, които биха се случили периодично “, казва Розенсвиг за” Жива наука “.
Розенсенвиг и неговият съавтор, специалист по дистанционно наблюдение на SUNY Albany, Рикардо Лопес-Ториос, съобщават за констатациите на 26 октомври в списание Antiquity.
“Знаехме, че Izapa е основен обект от монументален мащаб, но тази статия дава осезаеми доказателства за хинтерландските селища в региона”, казва Освалдо Чинчила, археолог в университета в Йейл, който изучава древни месоамерикански общества и не участва в изследването. ”Изапа се очертава като политически и религиозен център на ранна полиция, чието ранно запознанство го прави важно за изучаването на произхода на държавата в Месоамерика”.
Артефактите и дърворезбите на сателитите биха могли да предложат повече улики за връзката между селищата. Никой от трите, второстепенни центрове все още не е изкопан. Росенвиг каза, че един бъдещ проект ще се съсредоточи върху селище, където магнитометърът и проследяването на радарите, проникнали в земята, вече намекнаха за наличието на големи каменни скулптури, погребани под земята.
 
Археолозите са открили някога скрити паметници и древни предградия на бисквитките в кралството на Изапа в южната част на Мексико.
Кралството, което процъфтявало между 700 пр.н.е. и 100 г. пр. Хр., Е било известно най-вече с столицата Изапа, където от 40-те години на миналия век са открити пирамиди, площади, игрища и стотици изящни издълбани паметници.
Но сега археолозите потвърдиха, че Изапа не е самостоятелен град. Той е заобиколен от около 40 по-малки града. Всяко от тези сателитни селища имаше оформление, което копираше столицата, според ново проучване, използващо въздушни наблюдения.
“Последователността е забележителна”, заяви ръководителят на изследването Робърт Розенсвиг, археолог в SUNY Albany. ”Това е огромно количество координация в рамките на царството.”  
В стремежа си да разбере царството на Изапа отвъд столицата, Росенвиг и колегите му започнаха да провеждат проучвания в района пеша и  с лидар - техника за дистанционно наблюдение.
Инструментът lidar изстрелва бързи светлинни импулси на повърхността и измерва колко дълго отнема светлината да се върне назад. Сега, когато изчислителната мощ се е подобрила достатъчно, за да се справи с милиардите точки, които биха могли да се съберат в изследването на lidar, технологията се превърна в популярен  инструмент за археолозите . Проучване на лидари, което сканира пейзажа от самолет или дроу, позволява на изследователите да “видят” през растителността, за да създадат топографска карта, която може да разкрие  изгубени пътища , могили, канали и други древни човешки образувания.
https://www.scientificamerican.com/article/hidden-monuments-and-suburbs-discovered-in-ancient-izapa-kingdom/