Category Archives: Разкритията

Може би най-старият Коран в света бе открит в… Бирмингам

Страниците били част от колекция от над 3000 книги и документи от Близкия Изток и преседели неразпознати повече от век в библиотеката на университет
Може би най-старият Коран в света бе открит в... Бирмингам

И

зточник: ЕПА/БГНЕС
Фрагменти от вероятно най-стария Коран в света бяха открити в Бирмингамския университет, съобщи Би Би Си.
Според радиовъглеродното датиране ръкописът, написан на овча и козя кожа, е на най-малко 1370 години, което го нарежда сред най-старите съществуващи текстове от Корана.
Източник: ЕПА/БГНЕС
Страниците били част от колекция от над 3000 книги и документи от Близкия Изток, събрана през 20-те години на миналия век от Алфонс Мингана, проповедник, роден в Мосул (днешен Ирак). Той бил спонсориран да пътува, за да събере колекцията, от Едуард Кадбери, част от известна британска шоколадова династия
Ръкописът преседял неразпознат повече от век в библиотеката на университета, докато не привлякъл вниманието на докторант.
Последвало радиовъглеродното датиране в специализирано звено в Оксфордския университет. Тестовете показали със сигурност от 95%, че текстовете са написани между 568 и 645 г.
Тези фрагменти ни връщат до люлката на исляма, тъй като се смята, че пророкът Мохамед получава откровенията, залегнали в основата на Корана, между 610 и 632 г. – годината на смъртта му, казва експертът по християнство и ислям проф. Дейвид Томъс.
Те вероятно са писани от съвременник на Пророка, продължава проф. Томас. Авторът може дори да е познавал Пророка, вероятно го е виждал и е слушал проповедите му, може дори да го е познавал лично.
Източник: ЕПА/БГНЕС
Ръкописът е написан на ранна форма на писмения арабски. Той се нарежда сред най-старите в света, защото радиовъглеродното датиране посочва период, в който изследваният обект е създаден, а в различни частни и държавни колекции съществуват още няколко ръкописа от същия период. Затова е невъзможно да се посочи кой точно е най-старият.
от интернет Vesti  22  юли 2016

Изкуствени клетки, които създават собствена енергия,

  могат да ни разкрият повече за произхода на живота

Учени успяха да създадат изкуствени клетки, които произвеждат своя собствена енергия посредством фотосинтеза – биохимичен процес, включващ слънчевата светлина и използван от растенията, както и от още няколко други организма. Впоследствие въпросните синтетични клетки могат да използват натрупаната енергия, за да създават нови части.
Всички живи организми са съставени от огромен брой миниатюрни клетки. В тялото на всеки един от нас има близо 37,2 трилиона. Нашите клетки произвеждат енергия, синтезират протеини и съхраняват генетична информация. Те буквално са основният компонент на живота. Създаването на изкуствени клетки, които се държат досущ като биологичните, е особено полезно за учените, които искат да разберат как точно функционират клетките и как се е зародил животът на планетата. Освен това може новото откритие може да е полезно на изследователите, които работят по създаването на изкуствени органи за трансплантация.
Живите клетки могат да използват енергията от заобикалящата ги среда, за да създават нови части. Новото изследване, публикувано в Nature Communications, показва, че това тяхно свойство е постигнато за първи път и в изкуствени.
Екип, ръководен от Токийския технологичен институт е създал новите клетки, като е комбинирал различни биологични структури. Нещо повече – клетките съдържат два протеина, наречени бактериородопсин и АТФ синтаза. АТФ синтазата е ензим, който произвежда енергия под формата на молекула, наречена аденозинтрифосфат. Междувременно бактериородопсинът събира енергия от слънчевата светлина и подпомага процесите.
Енергията, създадена от протеините, се използва от изкуствените клетки в два процеса – транскрипция и транслация. Те са свързани със създаването на иРНК (информационна РНК, носи информация за синтеза на една, а понякога и на няколко полипептидни вериги.) от ДНК, а след това и на протеин от иРНК. Интересното в случая е, че изкуствените клетки могат да използват енергията, която са създали, за да образуват още АТФ синтаза и бактериородопсин и по този начин да подобрят своята активност.
Новото изследване ни приближава с една крачка по-близо до създаването на изкуствени клетки, които са абсолютно самодостатъчни – досущ като тези в телата ни. Това ще позволи на учените да научат повече за възникването на живота от просто първични клетки, които някак са произвеждали своя енергия.
https://www.obekti.bg/nauka/izkustveni-kletki-koito-szdavat-sobstvena-energiya-mogat-da-ni-razkriyat-poveche-za-proizhoda