Category Archives: Брак и семейство

СВАТБИТЕ ПО СВЕТА

В различните региони на света можете да видите голямо разнообразие от сватбени облекла, повлияни от етноса и културата. Някои булки избират пъстри дрехи, други рисуват ръцете си според местните традиции, трети скриват лицата си зад дебел слой от бижута или воали. Ето част от най-интересните практики.
1. Индийска сватба
В индийската култура розовите или червените сватбени рокли са най-честият избор за одежда на булката. До неотдавна само омъжените жени в Индия си изрисували бинди – червената точка в средата на челото.
 
2. Сватба в Нигерия
Нигерия е страна с около 250 етнически групи и над 500 езика. Затова сватбените церемонии са различни според региона, религията и етническата принадлежност. Нигерийски булки често носят ярко оцветени сватбени дрехи и специална кърпа за глава, наречена геле.
3. Сватба в Гана
Традиционните сватби в Гана са много цветни, всяко семейство си има свой собствен модел плат, в който облича младоженците.
 
4. Монголска сватба
В традиционната монголска сватбена церемония булката и младоженецът носят диил – шарени дрехи, носени от номадите в Централна Азия от векове. 
 
5. Сватба в Япония
За традиционната японска сватба булката често носи чисто бяло кимоно – символ на чистота и моминството. След церемонията тя може да се премени в червено кимоно, което символизира добър късмет.
 Сватба в Казахстан
В традиционните казашки сватби булките обикновено носят шапка, известна като саукеле, както и покривало на лицето. Саукелето обикновено се приготвя много преди момичетата да достигнат възрастта за брак.
7. Сватба в Шотландия
Мъжете в Шотландия традиционно носят килта на своя клан на сватбата си. След церемонията булката носи шал с надписи и цветовете на клана на новия си съпруг, символ на прехода към новото семейство. 
8. Сватба в Украйна
Хутсулите са украинска етно-културна група, живееща от векове в Карпатите. Традиционните им сватбени дрехи са много цветни, а самите сватби са оживени и пълни с танци, игри и закачки.
 
9. Сватба в Румъния
Сватбите в в Оас са важно събитие за северозападната част на Трансилвания. Организират ги родителите, булката и младоженецът. Изпълняват се различни ритуали, включително подготовката на зестрата и костюмите, изборът на кръстниците и подготовката на сватбеното знаме.
10. Сватба в региона Гора (между Македония и Косово)
Горяните са мюсюлмани по вяра, но техните традиции и обичаи съдържат многобройни езически елементи. Булката е на бял кон, покрит с шал. Тя носи специално декориран чадър по време на сватбеното тържество. Традицията повелява да бъде придружена от семейството си до дома на бъдещия съпруг, яздейки коня. 
11. Сватба в Китай
 
В Китай червеният цвят се смята за символ на добър късмет, който гони злите духове. Затова и в традиционната сватба младоженците са облечени в червено. 
12. Яканска сватба
Яканците са етно-езикова група, която обитава остров Басилан във Филипините. Традиционните сватби, организирани от родителите на младоженците, обикновено се състоят от две церемонии – ислямски и по-стар, предислямски ритуал. 
13. Сватба в Унгария
В традиционните унгарски сватби облеклото на булката включва бродирана рокля с флорални мотиви в три ярки цвята. Тя често носи много фусти, както и специално украшение за глава с вплетена в него пшеница.
14. Сватба в Норвегия 

В Норвегия традиционната сватбена носия се нарича бунад. Тя може да се облича и за други поводи – например на кръщене.
15. Сватба в Перу
 
Традиционните сватбени тоалети на Андите са светли и включват наметала и шапки, украсени с пискюли. Полата и пончото се изготвят специално за булката и младоженеца.
 https://spisanie8.bg/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F/4358-%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D1%81%D0%B5-%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D1%8F%D1%82-%D0%BF%D0%BE-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0.html

ЕТО КАКВА Е ТАЙНАТА НА ДЪЛГИЯ И ЩАСТЛИВ БРАК

happy-old-couple2

 

 

 

Много хора си мислят, че хубавият секс свои в основата на здравото семейство. Да, приключенията в спалнята със сигурност са важни, но има и друг фактор, който се оказва определящ за дълготрайните отношения.
Според актрисата Хелън Мирън именно хубавата храна стои в основата на стабилните брачни взаимоотношения. 73-годишната звезда, която е омъжена за своя съпруг Тейлър Хакфорд от 1997 година, държи на семейните обичаи като общото хранене. Тя вярва, че човек винаги трябва да намира време за любимите си хора, дори когато е известен и много зает.Хелън е категорична, че след толкова години семеен живот романтиката няма как да бъде като някога, но богатата домашна трапеза прави атмосферата много по-приятна, топла и комфортна. Според нея именно това се оказва ключово в продължителните отношения между двама съпрузи.
Ето каква е тайната на дългия и щастлив брак
Семейните похапвания обаче са важни не само за двойката, но и за развитието на нейните наследници. По-стари изследвания показват, че децата в семействата, които се хранят заедно, по-рядко посягат към наркотиците и са по-амбицирани да се развиват професионално. Така че никога не пренебрегвайте ролята на семейните обеди и вечери!
https://ezine.bg/n13-96843-%D0%95%D1%82%D0%BE_%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%B0_%D0%B5_%D1%82%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0_%D0%BD%D0%B0_%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B8%D1%8F_%D0%B8_%D1%89%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%BB%D0%B8%D0%B2_%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%BA