Category Archives: Вестите днес

МАЛКА БАГОРОДИЦА

016886d14f0
На 8 септември Православната църква почита църковния празник Рождество на Пресвета Богородица. Денят, в който се е родила Света Дева Мария, е един от 12-те най-големи християнски празници, известен в народната традиция като Малка Богородица.
Родителите на Светата дева – праведните Йоаким и Ана, били щедри и милостиви, но бездетни хора от Назарет. Погълнат от скръб, Йоаким отива в пустинята, където прекарва в строг пост и молитва 40 дни.
Ана също се моли горещо на Бога да я дари с рожба. Господ Бог чува молбите им. Пред Света Ана се явява ангел, който ѝ казва, че ще роди благословена дъщеря на име Мария, заради която ще бъдат благословени всички земни родове. Света Ана дава обет, че ще обрече детето си на Бога.
Когато малката Мария навършва три години, родителите я завеждат в Йерусалимския храм и така изпълнили обещанието си да предадат своята единствена рожба в служба на Бога. Мария остава да живее в храма, като приема върху себе си дълга да лекува в скръбта им всички самотни и изоставени хора.
Според българските традиции Рождество на Пресвета Богородица се отбелязва предимно от жени, за да им помага Богородица в беда или тежка работа.
Според обичаите стопанката на дома приговя празнична пита и не трябва да шие и тъче, за да не се разболеят децата в дома
 от интернет

133 ГОДИНИ СЪЕДИНЕНИЕТО

safe_image
Днес България празнува своето Съединение - тържеството на националния дух и волята на народа ни за обединение.
Руско-турската война и Санстефанският договор не водят до създаването на суверенна българска държава.
С Берлинския договор се създава Княжество България, като се постановява временен статут на руската окупация, но българските земи са разпокъсани. Източна Румелия е отделена като васал на Османската империя.
Предците ни отказват да се примирят с потъпкването на националния ни идеал.
Преди 132 години в Пловдив войски, командвани от майор Данаил Николаев, свалят правителството и генерал-губернатора Гаврил Кръстевич. Съставено е временно правителство начело с Георги Странски, в което влизат представители на двете южнобългарски партии и на войската. Отправен е апел към княз княз Александър Батенберг да подкрепи Съединението на Княжество България и Източна Румелия.
Опирайки се на масовата подкрепа от българите в Княжеството, на 8 септември Александър I издава манифест към българския народ, с който официално признава Съединението и призовава нацията да защити “святото дело”.
На следващия ден отива в Пловдив и назначава трима комисари на мястото на временното правителство, което се отказва от пълномощията си.
Оттук той уведомява великите сили, че поема управлението на Източна Румелия. В нотата си изразява решимост да защити Съединението от всяко чуждо посегателство и призовава великите сили да признаят акта на обединението.
Патриотичният порив на българите среща категоричен отпор от страна на Русия и Османската империя.
През октомври 1885 г. в Цариград е свикана посланическа конференция на силите. Опитите на руските дипломати да провокират Турция към военни действия срещу българите са парирани от Англия.
Сръбският крал Милан обаче напада България, подстрекаван от Австро-Унгария и Русия. В последвалата Сръбско-българска война, известна още като “войната на капитаните срещу генералите”, младата ни войска успява да защити националния идеал с оръжие и дух.
Честванията по повод годишнината от обединението на Княжество България и Източна Румелия ще са съсредоточени в Пловдив – градът, от където започва едно от най-паметните събития в историята на България.
Празникът по традиция започва в 9:30 ч., когато ще бъде даден старта на 43-тия Международен мемориален маратон “Съединение”, който тръгва от площада на град Съединение.
В 10 ч. в Катедрален храм “Света Богородица” ще бъде отслужен тържествен молебен от Негово Високопреосвещенство Пловдивският Митрополит Николай.
Държавният глава Румен Радев ще присъства днес в Пловдив на честванията на годишнината от Съединението. От 20:30 ч. президентът ще участва в тържествената церемония на площад “Съединение”, а в 21:00 ч. ще произнесе слово.
от интернет