Category Archives: Велики личности

Анри де ла Тур де Оверон, виконт дьо Тюрен

(11.09.1611 – 27.07.1675г.)
 
Роден на 11.09.1611г. в Седан , втори син на Анри де ла Тур де Оверон, виконт на Тюрен, херцог на Булон и принц на Седан, от неговата втора съпруга Елизабет, дъщеря на Вилем Мълчаливия, принц на Оранж. През 1625г., на четиринадесет годишна възраст, постъпил в личната охрана на своя чичо, щатхолдера Морис Насау и по време на войната за Нидерландска независимост получил своето бойно кръщене. Фридрих Анри Насау, който наследил своя брат Морис като щатхолдер и принц на Оранж, дал на Анри титлата капитан.
Първата му голяма битка под френски флаг била при ла Мот, в Лорен, под командването на маршал де ла Форш, през 1634г, където мъжеството по време на последният щурм, спечелило на Анри повишение в ранг генерал – майор (maréchaldecamp). През 1635г., Тюрен служел под командването на Луи де Ногаре, кардинал да Ла Валета в Лорен и по поречието на Рейн. Французите успели да вдигнат обсадата на Майнц ( 8.08.1635г.), но трябвало да се оттеглят към Мец, поради недостиг на провизии. По време на отстъплението, Тюрен кръстосал шпаги с прочутия имперски пълководец Матиаш Галас и успял да докаже своята храброст и талант.
В началото на 40те години на 17ти век служил в Италия под командването на Оркур и Тома Савойски и се проявил като опитен военоначалник, превземайки редица градове. През 1643г, няколко месеца преди да се завърне във Франция получил титлата Маршал на Франция и му било поверено командването на армията на Сакс – Ваймар. Достигал тридесет и две годишна възраст, Тюрен бил служил под командването на четирима велики пълководци – Принца на Оранж, Сакс – Ваймар, кардинал Ла Валета и Оркур, всеки от които имал принос за изграждането на цялостния талант на Тюрен. През следващите 4 години, Тюрен служил под командването напринца на Конде в Германия, където двамата постигнали редица значителни успехи. Тюрен и неговите шведски съюзници провели блестяща кампания, увенчана от битката при Засмархаузен на 17 май 1648г. след която, Бавария, подложена на огън и меч, се принудила да сключи окончателен мир и да излезе от войната.
Избухването на Фрондата поставило Тюрен и Конде един срещу друг. Тюрен разбил принца при Арас, понесъл поражение при Валенсиен, но постигнал окончателна победа при Дюните (1657г.), с което сложил край на войната между Франция и Испания.
След като почти разгромили холандците през 1672г., французите е оказали във война срещу голяма антифренска коалиция. Конде и Тюрен този път действали заедно и успели да отбият множеството атаки от страна на австрийци и прусаци. На няколко път Тюрен бил надхитрЕн от опитният имперски пълководец Монтекукули, ала в крайна сметка опитът и храбростта му дали необходимото предимство, и той успял да изтласка врага от френската земя. След сложен низ от почти шахматни ходове, Тюрен принудил Монтекукули да даде сражение, в неизгодна за империалистите позиции. По време на първата размяна на залпове, на 27 юли, 1675г., Тюрен бил убит, а новината за смъртта на великия маршал, хвърлила Франция в траур.
Тюрен е може би един от най – успелите хугеноти във френската история. Въпреки трудностите, които лутеранското му вероизповедание му създавало, Анри успял да се пребори с подозрителността на Ришельо, а след това и на Мазарини, които не можели с лека ръка да доверят командването на армията на един “еретик”. Друга трудност, с която Тюрен се борил цял живот, бил говорният дефект който имал. Едва след петнадесетата си година, той успял да преодолее вроденият си недъг, което само увеличило упоритостта и решителността, която той не спирал да проявява до края на живота си.
Хронология
11.09.1611г – Роден в Седан
1625г. – Служи под командването на Мориц фан Насау
1634г. – Участва в обсадата на Ла Мот
08.08 1635г. Участва при деблокирането на Майнц
1639 – 1643г. – Служи в Италия при граф Оркур и принц Тома Савойски
19.12 1643г. – Назначен за Маршал на Франция
Август, 1644г. – Сражава при Фрайбург
03.08 1645г. – Сражава се при Нюрдлинген
07.05 1648г. – Побеждава имперската армия при Засмархаузен
07.04 1652г. – Участва в битката при Гиен
25.07 1654г. – Побеждава Конде при Арас
1656г. – Победен от Конде при Валенсиен
17.06 1658г. – Побеждава Конде при Дюните
1674г. – Побеждава анти-френските коалиционни войски при Синзхайм
1674г. – Побеждава съюзниците* при Ензхайм
05.01 1675г. Разбива Фридрих Вилхелм при Тюркхайм.
27.07 1675г – Убит при Зазбах.
* – Става дума за антифренската коалиция, с която Луи XIV воювал във Фландрия и Холандия. В нея влизали Бранденбург, Австрия, Нидерландия, и някои от малките държави на Свещената Римска Империя.
Битката при Дюните
Френската армия и английските й съюзници се подреждат в няколко линии. Левият фланг е защитен от морето, а на десният е разположена артилерийска батарея и мускетари. Испанците също заемат позиция в няколко линии. Конде разполага своите френски части в левия фланг на испанската армия и оставя в резерв по – голямата част от конницата си. Резерва на Тюрен се състои от швейцарска пехота и конни части. Лявото крило на французите, където се сражават и англичаните, взема предимство над испанците, докато от дясно, Конде успява да унищожи френските предни линии но е спрян от швейцарците. Тюрен използва конния си резерв, обгражда испанците от ляво и в центъра и ги разгромява. Конде предпочита да избегне загубите и се изтегля с остатъците от армията си, запазвайки добър ред.
https://belizarius.wordpress.com/biographies/turenne/

ИВАН ВАЗОВ БЪЛГАРСКИ ПОЛИТИК

 Снимка на ОНГЪЛ.
 .
7.01. 1892 г. – роден Иван Вазов, български политик
Него малцина го знаят. Името му съвпада с това на писателя Иван Вазов, на който е племенник. Син е на брата на народния поет, доктор Кирил Вазов.
През 1911 г. завършва Военното училище в София. През Балканската война командва рота в 12-и пехотен балкански полк и е ранен при обсадата на Одрин. 
Взима участие и в Първата световна война в състава на същия полк. 
Награден е с орден “За храброст” – ІV степен, 1 и 2 клас. 
Двукратен носител е на немски „Железен кръст” – I и II клас. 
Награден е с орден “За военна заслуга” и орден “Австрийски орел”.
През 1919 г., поради позорния Ньойски договор напуска доброволно армията с чин майор.
През 1922 г. завършва право в Софийския университет „Свети Климент Охридски“, а през 1924 г. защитава докторат в Лайпциг. След връщането си в България е адвокат в Стара Загора, където участва активно в обществения живот. Той е: 
- училищен настоятел (1924 – 1931), общински съветник (1932 – 1933); 
- председател на Културно-просветното дружество „Театър“; 
- председател на местното дружество на пострадалите от войните; 
- член и на други организации, в дейността на които взема активно участие. 
Остава незадомен и без потомство, но се ползва с огромно уважение сред съгражданите му. За него си спомнят, че “излъчвал доброта и аристократизъм” и бил „известен способен и честен юрист”.
През 1940 г. Вазов е избран за народен представител. 
През 1943 г. е сред проправителствените депутати, обявили се срещу депортирането на българските евреи. 
През 1943 – 1944 г. е министър на търговията, промишлеността и труда в правителството на Добри Божилов. 
Но… идва Деветосептемврийският преврат от 1944 г. и Вазов е осъден от т.нар. „Народен съд“ на смърт. Това е съпроводено с глоба от 5 млн. лева… и конфискация на имуществото… Къщата му е предоставена за … нуждите на зараждащата Народната милиция. Първоначално там е милиционерски участък… С колко ли мъка се пълни тогава…? се ползва като служебна квартира на милиционери и техните семейства… После е съборена… Старите жители на града я помнят като.. “Вазовата къща” в центъра. Там където сега се пресечат улиците „Кольо Ганчев“ и „Граф Игнатиев е сградата на областната дирекция на МВР-Стара Загора. Дали символично там се пресичат имената на съратника на Васил Левски и председател на Старозагорския революционен комитет, основан от Апостола и … неговият душманин, работил за да бъде обесен…?
На 1 февруари 1945 г. в София 53-годишният Иван Вазов е разстрелян… 
Заровен е заедно с другите мъченици в една яма от паднала бомба… Отгоре НЯМА кръст, а после самообявилите се за „синове“ на „народа“ правят каквото могат – сметище… 
Така мястото НЕ се ЗНАЕ… НЯМА КАК да идват близки и други на поклонение… И това го могат…
На 26 август 1996 г. посмъртно този Иван Вазов е реабилитиран. През 1999г. бившата ул. “Пионерска“ в Стара Загора е прекръстена на него. Но ДАЛИ СЛУЧАЙНО на табелата не е изписано „д-р Иван К. Вазов“ и всеки счита, че е на името на поета… 
/снимка от архив на Николай Гичев – седнал д-р Кирил (Киро) Минчев Вазов, лекар на 12-и пехотен Балкански полк и синът му, тогава капитан Иван Киров Вазов, ротен командир в същия полк/
Отгъл