Category Archives: Велики личности

Ернст Моро – лекарят, който спаси хиляди бебета със супа

Ернст Моро - лекарят, който... - На Гости На Бяло Сладко | Facebook

Днес името на Ернст Моро (1874-1951) вероятно не говори нищо на повечето хора. Но за австрийските педиатри и за медицината като цяло това име означава много.
Ернст Моро е педиатърът, който спасява хиляди бебета чрез метод, който все още се използва в медицината.
Bright Side публикуват историята на Ернст Моро, който въвежда прост метод в медицината за лечение на силна диария при кърмачетата. Като чуе човек диария, би си казал, че не е кой знае какъв проблем. Но знаете ли, че смъртността на кърмачетата в миналото е била близо именно 25%, като се оказва, че диарията е една от главните причини за това?
Доктор Моро успява да промени тази страшна статистика – намира начин да спаси болните деца, а лекарството му е едновременно просто и гениално. Той предлага да се даде на бебетата супа от моркови, приготвена само с 3 съставки: 500 г моркови, 1 литър вода и щипка сол. Лекарят съветва първо да се сварят морковите, след това да се пасира готовата смес и докато е още топла, да се добави малко сол.
Тази проста консистенция се оказва мощно оръжие срещу диарията – дори и в тежките й форми. По-късно проучванията показват, че олигозахаридите, открити в тази моркова супа, пречат на бактериите да се придържат към чревните стени, като по този начин спират диарията. С течение на времето това лекарство е заменено с антибиотици, но в миналото тази рецепта е била единственото средство за лечение.
Освен тази знаменита животоспасяващата супа от моркови, доктор Ернст Моро има още редица ключови открития, превърнали се в основи при обучението на педиатрите. Той създава метод, чрез който навреме се открива спастична церебрална парализа при кърмачета. Моро разработва обикновен кожен тест за туберкулоза, който се използва чак до 60-те години.
Не на последно място името му носи детски рефлекс, който е показателен за развитието на нервната система при новородените и кърмачетата. Рефлексът на Моро се свързва със стряскането на бебето от силен шум или звук. Първата реакция е рязко и широко разтваряне на ръчичките – с разперени пръсти и изпънати крачета. Секунди по-късно ръцете се връщат в естественото си положение. Рефлексът се появява няколко дни след раждането и е нормално да продължи докъм 5-ия месец. Липсата на този рефлекс или неговата хиперпроява и продължителност може да говори за нарушения на нервната система.
От 1901 до 1902 г. работи с Теодор Ешерих във Виена, откривател на бактерията Escherichia coli.
Доктор Моро се пенсионира като преподавател към университета в Хайделберг през 1936 г. и продължава да работи като педиатър до 1948 г.
https://www.obekti.bg/medicina/ernst-moro-lekaryat-koyto-spasi-hilyadi-bebeta-ss-supa
 Таг Ернст Моро – лекарят хиляди бебета  супа

Проф. Влади Симеонов и неговото дело

Автор: Мария Вълчанова
Влади Симеонов в ООН, Ню Йорк

Влади Симеонов: цигулар, диригент, педагог и общественик, е български музикант, който с пълно основание може да бъде причислен към будителите на нашето време в сферата на изкуството. Основател на цели 7 български оркестрови състава, сред които първия български камерен оркестър (1937 г.), Пловдивския симфоничен оркестър (1945), Симфоничния оркестър на Националното радио и Учебния симфоничен оркестър на Българската държавна консерватория (днес Академичен симфоничен оркестър на Националната музикална академия).Разбира се, когато се спомене името на Влади Симеонов, в съзнанието на повечето български музиканти, както и на почитателите на високото класическо музикално изкуство, безспорно засиява венецът в жизнения му и творчески път – основаният от него през 1952 г. първи по рода си детско-юношески симфоничен оркестър, впоследствие Младежка филхармония “Пионер”, с която е свързан най-плодотворния период в живота му, и която той ръководи до края на земния си път през 1990 г.Влади Симеонов и Филхармония „Пионер“

Влади Симеонов и Филхармония „Пионер“

В изданието си на 16 май 2023 г. от 19.30 часа предаването “Студио “Музика” отдава заслужено внимание и почит към личността и делото на проф. Влади Симеонов. Освен музика, прозвучала под негово диригентство в изпълнение на различните оркестрови състави, с които е работил, в предаването свои съкровени преживявания и спомени от общуването с Влади Симеонов и неговото изкуство споделят и трима от неговите възпитаници, преминали през школата на Младежка филхармония “Пионер”, която през 2023 г. отбелязва 15 години от възстановяването си през 2008 г.: проф. Владислав Григоров, един от доайените на българската валдхорнова школа, доц. д-р Александър Пешев, изпълнителен директор на фондация “Проф. Влади Симеонов” и Весела Господинова – вицепрезидент на фондацията. По публикацията работи: Росица Михова

 https://bnr.bg/hristobotev/post/101823883/prof-vladi-simeonov-i-negovoto-delo?fbclid=IwAR1QK9NuOzMhQbQOjwuwy9VrxqOWCS11-kPVthSz5dlRWNQZmHEg0t20vCw
  Таг Проф. Влади Симеонов  неговото дело