Category Archives: Универсално познание

ДА

Често,ние оправдаваме грешките си с неща и събития, което не зависят от нас.Мрачното и дъждовно време е причина за  нашето лошото   настроение. Прекалено амбициозния конкурент в работата ни пречи да се изявим в пълния си блясък.Пречките по пътя ни причиняват нервността, дисбаланса, меланхолията,които ни обземат.Неразбирането на околните не ни позволява да развием напълно своите способности.Изобщо, виновни са всички,освен нас.Защото най-трудно е да се погледнеш в огледалото и си дадеш сметка за собствените успехи и неудачи.Може би, именно твоите грешни избори,неадекватно поведение,неразбиране на околния свят „причиняват“ несполуките в професионален и личен план.Обикновените хора и по-малките държави,като България и Румъния имат повече причини да търсят източника на своите неудачи, в по-силните личности или по-големите държави.                                                       
 download (1)Tristan Tzara/Тристан Цара//1896-1963/ е френски писател от румънски произход. Роден в Менещи /Румъния/. Актьор, журналист,драматург,критик.Цара е една от най- емблематичните и противоречиви личности в изкуството на 20 век.Той е един от създателите на влиятелното направление в изкуството и културата – дадаизъм.Движението известно и с абревиатурата „ДаДа“ се ражда по време на Първата световна война сред интелектуалните и артистични среди в Европа.То остро критикува всички традиционни форми на изкуството.Според дадаистите,те не са в състояние пълноценно да опишат истинските проблеми на човека и обществото в началото на 20 век.Движението издига в култ ирационалността, технологиите и има ярка анти-буржоазна насоченост.Именно то дава началото на развитието на кубизма,футуризма ,културата на бийт- поколението и отваря съзнанието за новите музикални форми,като рок-музиката и по този начин оформя мисленето на човека от миналия век.Неговия връх е публикуването на 7- те манифеста на дадаизма през 1924 год.
Самия Цара претърпява еволюция в своето мислене.Отдалечава се от дадаизма в полза на сюрреализма,с утопичната поема в този стил „Приблизителният човек“/1931/.Присъединява се към Комунистическата партия,за да скъса публично с нея след показните Сталински процеси.Поезията му, изпълнена със свобода  и изключително въображение се нарежда сред най- големите поетични образци на 20 то столетие.Животът и делото му изграждат модерните представи за интелектуалеца и неговата роля в културния и социален живот на държавата и обществото.
Творчеството на Цара доказва неизчерпаемия творчески потенциал на човека и способността му самостоятелно да разрешава екзистенциалните си проблеми.
Георги Караджов  

ИЗОЛАЦИЯ

Обичаме да сме център на вниманието.Допада ни да гледаме  лицата  си на малкия телевизионен екран или в социалните мрежи.Това за нас е един от признаците за истински успех.Така неусетно започваме да правим нещата,които се „очакват“ от нас.Засягаме „правилните“ теми, стремим се да спечелим одобрението на максимален брой хора,дори се мислим за непогрешими.Ставаме по-малко склонни да обръщаме внимание на сложните въпроси, а те изискват комплексни решения,които няма как да се харесат на всички.Тогава трябва да избереш- удобно и охолно съществуване или съзнателно дистанциране от обществения живот.Изолацията е болезнено състояние,но и възможност да съхраниш себе си и дадеш пример на другите.Не малко хора в България и Румъния избират този начин,за да покажат своето отношение към заобикалящия ги свят.                                                       
images (2)Constantine Noica/Константин Нойка//1909-1987/ е румънски философ,есеист и поет.Роден във Визанещи /Румъния/.1928-1931 година следва  във филологическия и философския факултет на Университета на Букурещ, където се дипломира /1931/.Дипломната му работа е „Съдържанието на нещото в себе си във философията на Кант“.
Негов учител е големия румънски философ Нае Йонеско.Става близък приятел с гениалния Мирча Елиаде.Специализира във Франция /1938-39/,защитава докторат по философия в Германия /1940/.1944 година се завръща в Румъния.От 1949 до 1958 година е насилствено въдворен далеч от Букурещ от новата комунистическа власт.Осъден е на 25 години принудителен труд в затвора на Илава,впоследствие  е реабилитиран и освободен/1964/. От 1965 живее в Букурещ,като водещ изследовател на Платон,Хегел и Кант в Центъра по логика на Румънската академия на науките.1975 година се пенсионира и оттегля близо до град Сабъу,където живее до смъртта си.1988 година посмъртно е награден с прочутата Хердерова награда, 1990 също посмъртно е избран за член на Румънската академия на науките.
Влиза в историята на философията с две възлови понятия- „логиката на Арес“ и „логиката на Хермес“ по името на два бога от гръцката митология на войната-Арес и посредника на боговете-Хермес.Според Нойка логиката на Арес „обезличава“ индивидуалното човешко съществуване и превръща човека в проста единична променлива от общото.Затова е необходима логиката на Хермес,която акцентира върху индивидуалното отношение на всяка личност към цялото,което го заобикаля.Показва че общото не може да бъде разбрано без съотнасяне със съществуването на всяка отделна личност.
Избрал изолацията пред повърхностния успех, Нойка доказва на практика значението на „логиката на Хермес“.
Георги Караджов  

ПЕСИМИЗЪМ

Стремим се към добро настроение.Обичаме да се усмихваме.Мечтаем за хубави и приятни неща.Прехласваме се по красивите дрехи, интериори, цветове,хора. В случая се зареждаме с живителна енергия,която ни стопля и мотивира за големи дела.За съжаление обаче,такива състояние не могат да продължават вечно.Възниква проблем,избухва скандал,появява се непреодолимо препятствие,принудени сме да вземаме трудни решения и доброто настроение отминава.В такива моменти се сблъскваме с „опаката“ страна на живота.Изнервяме се,повишаваме тон,поглъщат ни тежки мисли и…ето ни в „тъмната“ зона.Забравяме доброто настроение и „оптимистичната“ нагласа и се потапяме в песимистично съзерцание. Разбираме, че както има нощ и ден,така и в човешкото битие вдъхновяващото се редува с подтискащото. В един момент осъзнаваме, че песимизма е неразделна част от нашето съществуване.В по-малките и неразвити страни като Румъния и България има повече основание за песимизъм.                                                        
MV5BNGRjZGE3MjAtYjVmYy00Mzg4LTkyOWEtYzRhNzBiN2M1NmE4XkEyXkFqcGdeQXVyNDkzNTM2ODg@._V1_SY1000_CR0,0,1488,1000_AL_Emil Cioran/Емил Чоран/1911-1995/ е румънски философ и есеист,който публикува на румънски и френски език.Роден в Росинари /Румъния/.На 17 години постъпва в Университета на Букурещ, където среща бъдещия велик драматург и мислител Йожен Йонеско и гениалния учен Мирча Елиаде,с които става много близък приятел.Изключителен познавач на немската философия- Кант,Шопенхауер,Ницше.
През 1934 година, придобива световна известност с книгата си „На върха на отчаянието”,която получава националната награда, за млади писатели на Румъния.Тя е последвана от „Книга на делюзиите“/1935/ и „Сълзи и светци“/1937/, издадени също в родината му. През 1937 година заминава за Париж и никога не се завръща в Румъния.Творбите му се отличават с всепоглъщащ философски песимизъм.Основни теми в тях са страданието, упадъка и нихилизма.
Първата му книга написана на френски език „Кратка история на упадъка“е наградена с престижната френска литературна награда „Риварол“/1950/. Мястото на неговото постоянно пребиваване и живеене е Латинският квартал на Париж. Там споделя живота си с приятелката си Симон Буе.
Той оказва огромно влияние върху един от създателите на театъра на абсурда, великия Самюел Бекет. През 1973 година отново привлича вниманието на световния интелектуален и културен елит с „Проблемът с раждането“/1973/.Прочут е със своите мисли и афоризми,които често са цитирани от други автори.Възгледите му предизвикват полемика и днес.За него,великия композитор и изпълнител Йохан Себастиан Бах е „крал на религията“.
Изключителното творчество на Чоран, доказва ползата от песимизма в човешкото съзнание на 20 век.
Георги Караджов   

НИСКО

21 век е времето на максималната изява.Социалните мрежи „преливат“ от желаещи да провокират,мразят,възхваляват.Но всъщност, най-важната им цел е да станат известни,популярни,“лайквани“.В случая,сякаш цената няма значение- цели си известност, заради самата популярност.Стига се до парадокси- да съдят за значението на дадена личност по неговото присъствие и влияние в социалните мрежи.Според мнозинството, това означава да бъдеш на върха.Предишните векове имат различни критерии за значимост.Тогава на преден план се преценяват образованието, умствените способности,интуицията,способността ясно и разбрано да излагаш мислите си.Защото понякога да си на върха не значи, че си най-добрия, а дори напротив.Това че държави като България и Румъния не са сред най- известните,влиятелни и „популярни“ страни, не означава че нямат значение.Ниското им ниво на развитие спрямо най- богатите и проспериращи държави не ги поставя автоматично в графата на аутсайдерите,които нямат шанс да настигнат най-добрите.Защото, те също дават своя понякога значителен принос, за развитието на нашия свят.                        
Daniel-David-150x150Ciprian Manolescu /Циприан Манолеск/ 24.12.1978 е американски математик от румънски произход. Роден в Александрия /Румъния/.Завършва Висшето училище „Йон Братиану“ в Питещ          Румъния/.Специализира в Харвардски  университет /САЩ/,където защитата докторската си дисертация.Прави впечатление още с дипломната си работа „Апроксимацията в крайните размери на теорията Сейберг-Уитън“.Сега е професор в Калифорнийския университет /Лос Анджелес/.Придобива широка известност в световните математически среди с докторската си дисертация „TQFT с оценка на спектъра на уравненията Сейберг-Уитън“.Получава специална диплома за написването на три отлични доклада на Международните математически олимпиади в Торонто/1995/,Бомбай /Мумбай//1996/ и Мар дел Плата/Аржентина/1997/.
През 2012 година получава една от 10 -те награди на Европейското математическо дружество, за работата си по ниско триизмерна топология и за ролята му в развитието на комбинаториката на хомологията Хеегард-Флоер.Печели престижната математическа награда „Морган“/2002/. 2018 е поканен за лектор на Международния конгрес на математиците в Рио де Жанейро.За изследването си „Опровержение на триангулационната хипотеза за многообразия от 5 и по-горна степен“ е награден с най- високата награда на Американското математическо дружество-„Мур“ /2019/.
Постиженията му дефинират граничната област между „земната“ и „космическата“ топология.Доказва че „ниските“ степени в точните науки  имат изключително значение.
 Георги Караджов 

ОПТИМУМ

Имаме ограничени физически,психически,емоционални ресурси. Понякога, препятствията за преодоляване са толкова големи,че са необходимо пределна концентрация, дори свръхусилия,за да постигнем желания резултат.Човешкият ни потенциал прилича на горивото,което задвижва моторните превозни средства.На дълги разстояния,  трябва да бъде използвано икономично и ефективно,за да ни доведе до крайната цел.В този случай, говорим за оптимално разпределение на ресурсите.То би ни позволило да имаме достатъчно способности и енергия,за да преодолеем сериозните предизвикателства по нашия  път.Това,което се отнася до отделния човек,важи и за икономиката на една държава.Разумното й управление позволява да се натрупат резерви,които да помогнат за преодоляването на по-трудните икономически времена.Големите страни имат повече ресурси-човешки и материални и са в привилегировано положение.По-малките,като България и Румъния, трябва да компенсират недостига на ресурси с по-интелигентно и обосновано управление на икономиките си.                                                       
3a0362dc7b29ffcc2344341e8a46d981Nicolas Georgescu Roegen/Джорджеску-Рьоджен//1906-1990/ е американски икономист от румънски произход.Роден  в Констанца                /Румъния/. Завършва Университета на Букурещ/1926/.1927 година специализира във Франция и Лондон-при големия Карл Пиърсън. Защитава докторската си дисертация по световна икономика в Сорбоната  /Париж/.През 1936 година работи в Харвардския университет /САЩ/ при великия Йозеф Шумпетер,който признава за свой учител.1937 година се завръща в Румъния- до 1948 година заема важни административни длъжности в икономическото управление на страната.Като виден член на опозиционната на комунистите Национална селска партия е принуден да напусне родината си.От 1949 до 1976 година е професор в университета Вандербилт/САЩ/.
Той е първият икономист в историята на икономическата мисъл,който сериозно разглежда възможността всички минерални ресурси на земята да бъдат изчерпани в определен момент- основател е на научното направление „ентропиен песимизъм“.В своя магнум опус „Законът на ентропията и икономическия процес“/1971/ доказва че естествените ресурси намаляват,когато са предмет на икономическа активност,с което поставя основите на екологичната икономика,като самостоятелна икономическа дисциплина.Математически доказва необходимостта от „оптимално“ използване и разпределение на човешката и природна енергия,като условие за нормалното развитие на човека и природата на земята.
„Оптималната“ мисъл на Рьоджен оптимизира човешкото и природно развитие на 20 век.

Георги Караджов    

СУПЕР

Днес, рядко използваме превъзходната степен за оценка.Сякаш най-големите учени,писатели и творци  не живеят в днешната епоха, а в предишна.Усредняваме показатели,способности,критерии, за да се разбират по-добре от максимален брой хора.Издигнали сме в култ стремежът към по-достъпно и разбрано представяне на нашите проблеми и постижения.Обикновено, точно този подход ни носи най-много лайкове в социалните мрежи.Средното ниво може да бъде ориентир,но не е в състояние да промени качествено мисленето ни и средата,в която живеем.Затова,често  без повод припомняме делата на онези титани на духа и творчеството,благодарение на които сме достигнали сегашното си ниво на развитие.За да надскочиш себе си  може би трябвало да се учим от по-големите от нас..В българската и румънска история има личности,на които приляга превъзходната степен.Те могат да бъдат трамплина на двете страни да наваксат изоставането си и дори да заемат призово място в световната класация, на най- успелите и развитите държави.
31489ea6-884d-4b8f-a526-e6c69f5bab8f.sized-1000x1000Adrian Bejan /Бежан//1948/е румънски физик.Показва рано многобройните си таланти.Поразени от рисунките му,родителите го записват в училище по изкуствата.Надарен с добри физически данни влиза в националния отбор по баскетбол на Румъния.Призванието му го отвежда в друга посока.
На 19 години постъпва в прочутия Масачузетски технологичен институт/САЩ/. През 1972 година става бакалавър и магистър по физика.В 1975 година защитава докторска дисертация „Подобрен термален дизайн на криогенна охладителна система за свръхпроводим синхротронен генератор“. През 1982 година издава първата си книга-„Генериране на ентропия чрез топлинен и флуиден поток“- пионерски труд,в който се разкрива практическото приложение на втория закон на термодинамиката.
През 1984 година разработва нови изследователски методи,които комбинират различни подходи на анализ.Същата година става професор в прочутия университет Дюк /САЩ/.1988 година прилага за първи път в науката метода за генериране на минимална ентропия за оптимизация на научните изследвания.С него предизвиква революция в областта на термодинамиката.
През 1995 година дефинира следния закон: „За да се осигури постоянно функциониране  на системи с определен размер те трябва да бъдат изградени по такъв начин,че да имат по лесен достъп до потоците,които минават през тях“.Дотогава, в научните среди господства разбирането,че един проблем трябва да се „раздроби“ на по-малки части, за да се реши.Бежан предлага противоположния подход-решаването му в неговата цялост, а не на части.Доказва, че този модел е по-плодотворен.
През 2018 година,  „супер“ Бежан получава най- голямата научна награда на САЩ- медала „Бенджамин Франклин”.
Георги Караджов

ЗАВИСИМОСТ

Зависими същества сме ние, хората. Безпроблемното ни раждане е свързано с доброто здраве на нашите родители и качествената здравна система.Израстването  ни се определя  до голяма степен от семейната среда.Образованието е в пряка зависимост от нивото на образователната система.  Обаче  настъпва момент,в който е необходимо да намалим своята зависимост и започнем да взимаме самостоятелни решения Отговорността нараства,но и удовлетворението от постигнатото. Държавите също имат различна степен на зависимост от различни фактори- природни ресурси,силни съседи,климатични катаклизми.Обикновено в историята най-уважавани са страните,които самостоятелно взимат най- важните решения за развитието си.България и Румъния не са от най- големите европейски и световни държави,затова и в исторически план зависимостта от външни фактори при тях е по-голяма.Има и различия- България е силно зависима от вноса на енергийни ресурси,Румъния не съвсем.                                                        
lazr-edeleanu-0800c289-e933-4d85-8eca-f3285727f38-resize-750Lazar Edeleanu /Еделеану//1861-1941/е румънски химик.След получаване на доктората си,работи известно време в Кралския колеж по артилерия-Лондон.Там създава в сътрудничество изкуствена,устойчива на огън коприна и някои синтетични бои.В Румъния го привлича известния химик Константин Истрати-първоначално,като асистент, а след това преподавател в Изследователския факултет на Букурещкия институт по органична химия. През 1906 година става ръководител на Химическата лаборатория към Геологическия институт –Букурещ и директор на Рафинерията Вега,близо до Плоещ,собственост на немска компания. През 1907 година организира Конгрес за петрола в Букурещ.
В 1908 година създава процеса Еделеану,чрез който се рафинира суровия петрол и се получават много химически продукти.Първоначално е приложен в Румъния, а след това в целия свят. През 1910 година се заселва в Германия,където с голям успех ръководи собствена химическа компания.След идването на нацистите на власт, я продава на голяма немска фирма. През 2002 година, тя е придобита от един от най-големите концерни в света немския Тисен-Круп.Връща се в Румъния и умира в Букурещ.
Към 1960 година в света съществуват повече от 80 рафинерии,които използват процеса на Еделеану за рафиниране на нефт.
Притежава 212 патента в областта на нефтената и преработвателната химия използвани в Румъния,САЩ,Германия,Австрия,Швеция,Холандия.
Предприемачът и учен Еделеану е в основата на енергийната независимост на съвременна Румъния.
Георги Караджов

РЕШЕНИЕ

Животът ни е изпълнен с проблеми и предизвикателства.За да вървим напред е необходимо да се справяме с тях.Всеки от нас си изработва собствен подход за преодоляване на препятствията.Но неизменна част от него са решенията,които взимаме и начина на тяхната реализация. Способността да анализираме безпристрастно нашия проблем и да изработим най- ефективния способ за неговото разрешаване е жизненоважна за нашия успех и съществуване.Това,което се отнася за отделния човек с пълна сила важи и за държавата.Държава,чието управление е неспособно да взима навременни,обосновани и правилни решения е обречена на непреодолимо изоставане от по-развитите страни.В своето развитие,България и Румъния по-често трябва да догонват в своето развитие най- напредналите държави.А за да достигнеш най- добрите е необходимо да взимаш по-добри решения от т
Abraham-Wald-left-is-credited-for-saving-many-American-planes-and-pilots-based-on-hisAbraham Wald /Уолд//1902-1950/е американски математик,роден в Клуж /Румъния/ в семейство на религиозни евреи.Получава домашно образование преди да постъпи в колеж.В 1928 завършва университета „Крал Фердинанд“/днес университет„Бабеш-Бойай“в Клуж/Румъния/.  През 1931 година защитава докторат по математика във Виенския университет.Негов ръководител е великия австрийски икономист и философ Карл Менгер.
През 1938 година емигрира в САЩ.През Втората световна война е член на група за статистически проучвания,която прилага най- новите открития в статистиката към военните проблеми.
Там прави гениалното предположение,че причините за загубите на самолети от съюзниците по време на бойните действия са по- различни,отколкото се е предполагало.Доказва че дотогавашните оценки се основават на изследване на оцелелите самолети, а не на свалените.Той предлага друг подход- военноморските сили да изследват с приоритет тези театри на военните действия,където има завърнали се най- много незасегнати самолети,което е революционно прозрение в новата тогава област –операционно изследване.Създава статистическия последващ анализ.Прилага го в областта на теорията на взимане на решенията,геометрията и иконометрията,където прави пионерски открития.
Неговият подход е един от най- широко прилаганите днес в областта на всички социални науки и икономически дисциплини.Разработва асимптотичните методи в статистическата теория за взимане на решения.
Уолд и жена му загиват при самолетна катастрофа на самолет на Индийските авиолинии.Уолд създава рамката за изработване на правилни  управленски решения през 20 век.
Георги Караджов

ВИЕНЧАНИН

Родното място е нашата опора.Където и да ни отнесат ветровете на времето,спомена за него не избледнява.То ни въодушевява, умилява,понякога травматизира,но никога не ни оставя равнодушни.Много от събитията,които се случват в живота ни, са предопределени от раждането и детските ни години.Не случайно, бащиното огнище има такова значение за българската поезия и манталитет. Всичко това, не е по-различно на   континента ни Европа.Колкото по-малка е държавата, толкова по-важно е значението на родовите корени традициите, обичаите. България и Австрия са съизмерими по население и територия.Те не се различават съществено и по отношението към родовата и семейна памет.
'The Legend Of Tarzan' Los Angeles PremiereChristoph Waltz /Валц/1956/е германо-австрийски актьор.Ражда се във Виена в интелектуално семейство.Дядо му е известен психиатър и физиолог,баба му-актриса.Учи  актьорско майсторство в семинара на великия Макс Райнхард във Виена.В края на 70 те години посещава прочутото Актърс студио в Ню Йорк под ръководството на легендарните Лий Страсбърг и Стела Адлер.Започва,като театрален актьор в театрите на Цюрих,Залцбург и Виена.В периода 1980-2000 си изгражда завидна кариера,като актьор в телевизията.Придобива световна известност с ролята си на доктор Ханс Йоахим Дорфман в сериала на ББС-„Влак за пари“.Статута на световна супер звезда придобива след ролята се на офицера от СС Ханс Ланда в култовата лента на Куентин Тарантино- „Гадни копилета“.За нея получава всички възможни филмови награди,включително Оскар,Златен глобус и Бафта- най- голямата английска филмова награда.По признанието на самия Тарантино ако не е могъл да избере актьор за тази роля, не би направил този филм.Упражнението се повтаря със следващото знаменито произведение на Тарантино- „Джанго без окови“,където Валц играе безскрупулен ловец на глави от Дивия Запад.С нея печели втори Оскар,Златен Глобус и Бафта.В тези роли той успява да предаде „очарованието“,с което злото превзема умовете и сърцата на хората, за да причини толкова нещастия и беди.
Валц играе кошмара на Джеймс Бонд-Ернст Блофелд в последния филм за агент 007-„Спектър“.Изявява се и като режисьор-поставя операта „Фалстаф“ на Верди в операта на Антверпен-Белгия.Запитан за източниците на своя талант отговаря:“Роден съм във Виена,израснах във Виена,завърших във Виена,започнах актьорската си кариера във Виена.Аз съм един виенчанин.“
Георги Караджов

ИНТЕЛЕКТ

Лесно е да не се замисляш за важните и съществени неща.Правиш първото,което ти дойде на ум.Нямаш интерес към желанията и мислите на другите хора.Мислиш си, че морето ти е до колени.Имаш убеждението че някой друг ще реши твоите проблеми. Докато не се сблъскаш челно с проблема си, който можеш да решиш единствено сам.Тогава осъзнаваш болезнено необходимостта да мобилизираш всичките си сили,за да превъзмогнеш препятствията и съхраниш себе си.Вече не можеш да си позволиш да бъдеш несериозен.На дневен ред излиза твоя интелект или липсата на такъв.                                                       
hbz-hedy-lamarr-1939-gettyimages-482276149Hedy Lamarr/Ламар//9.11.1914-2000/е американска филмова актриса и откривател от австрийски произход.Ражда се във Виена в семейството на банков директор и пианистка.Доведена е в Берлин от великия театрален режисьор и продуцент Макс Райнхард.Връща се във Виена,където първоначално е дубльорка.Придобива европейска известност с „Багажника на мистър О.Ф./1932/.Превръща се в световна сензация със следващия си филм „Екстаз“/1933/.Заради разкрепостените и откровено еротични сцени той е забранен за разпространение в САЩ.Прави поредица от запомнящи се театрални роли в театрите на Виена.Жени се за крупен австрийски търговец на оръжие и се преселва в Париж.Там се среща с прочутия продуцент Луис Майер- създател на компанията „Метро Голдуин Майер“.Той й предлага дългосрочен договор,който и отваря вратите на Холивуд.Там се превръща в една от най-големите филмови звезди от края на 30 те години до 50 те години на 20 век.Прави паметни роли в „Алжир“/1938/ с големия Шарл Боайе,“Взимам тази жена“/1940/ с великия Спенсър Трейси,“Треска за петрол“/1940/,“Приятелят Х“ с властелина на Холивуд Кларк Гейбъл,“Живей с мен“ с легендата Джеймс Стюарт.В „Момичето на Зигфилд“ /1941/ си партнира със секссимволите Джуди Гарланд и Лана Търнър.Най- големият и касов хит,получил възторжени отзиви от критиката е „Самсон и Далила“/1949/,филм получил 2 Оскара.
Според специалистите нейното екранно излъчване- комбинация между магнетизъм и топлина надхвърля по сила въздействието на безсмъртните Марлене Дитрих и Грета Гарбо.
Тя е и известен инноватор- получава първата безалкохолната напитка.През Втората световна война с композитора Джордж Артейл разработват и патентоват радиочестотна технология,която позволява идентифицирането на немски подводници и торпеда.Тя е толкова изпреварила времето си,че се инсталира на военните кораби чак през 60 те години на 20 век.През 2014 година е приета в Националната зала на славата на откривателите на САЩ.
Хеди Ламар се превръща в „интелигентното лице“ на фабриката за мечти- Холивуд.
Георги Караджов