Monthly Archives: март 2014

ПЪРВИ АПРИЛ- ДЕН НА ГЛУПЦИТЕ,ШЕГАТА, ХУМОРА БР.104

1-ви април - Ден на глупците, шегата, хумора
На много места в България наричат месеца „Лъжитрав“ или „Лъжуняк“.Днес е 1 април – Ден на хумора или Ден на всички глупци. За Международен ден на хумора и шегата той е обявен през 1970 г. от Международната организация за радиоразпръскване, сега Европейски съюз за радио и телевизия. Мнозина обичат да се шегуват, да се посмеят или да разиграят някого, но един ден в годината с това се занимават абсолютно всички.Има няколко версии за това, защо този ден е 1 април. Едни смятат, че празникът е тръгнал от Древен Рим, където в средата на февруари (а не в началото на април) празнували празника на Глупците. Друга версия пък твърди, че този празник го дължим на неаполитанския крал Монтерей, на когото поднесли по случай спирането на земетресението, риба. След година владетелят поискал точно същата риба. Такава обаче не намерили и готвачът приготвил друга, която много приличала на предишната. И макар че кралят познал подмяната, той не се разгневил, а дори се развеселил. Оттогава станало обичайно на 1-ви април да се пускат шеги и лъжи.В различните страни Денят на смеха носи своя национален колорит. Във Франция наричали този обичай “априлска риба”. Произходът му се свързва с времето на Карл IX, който през 1564 г. издал ордонанс, предписващ да се пренесе началото на годината от 1 януари на 1 април. На следващата година много от поданиците на краля изпратили на своите приятели новогодишни поздравления и подаръци през април – в знак на протест, или оставайки верни на традицията. Слънцето тогава се намирало в съзвездието Риби и французите сметнали, че наименованието “априлска риба” е напълно достойно за подобни шеги. Традицията още е жива.В Англия 1-ви април е Ден на всички глупци. От полунощ до 12 часа на обяд на 1 април всеки можел да се шегува, надсмива, разиграва своите приятели и познати. Този, който се хване на въдицата, посрещали със смях и викове: “Априлски глупак!” Една от най-големите първоаприлски лъжи, за която още се помни, станала в Лондон през 1860 г., когато няколко стотици английски джентълмени и лейдита получили покани да отидат на “ежегодната тържествена церемония по измиването на белите лъвове, която ще се състои в Тауър в 11 часа сутринта на 1 април”.

Във Финландия денят на шегата и лъжата е градски обичай, но се е разпространил и сред селяните, попивайки самобитния хумор на селските ергени. Свързан е със стария селски обичай да пращат децата да изпълняват шеговити поръчения по време на сериозна селска работа – когато се мели зърното, колят животните. Пращали децата до съседния двор да вземат несъществуващ инструмент – стъклени ножици, ъгломер за тор. Съседите уж си “спомняли”, че са дали инструмента на друг, и детето тръгвало към следващия двор.

В Германия и Австрия смятат 1-ви април за нещастен ден, а хората, родени на този ден за хора без късмет. Според преданието в този ден бил роден Юда – предателят и именно на 1 април сатаната бил низвергнат от небето. В селата не работели, не започвали нови неща, не пускали домашните животни навън. Възрастните и децата се лъжели взаимно, пращайки се да изпълняват неизпълними заръки (например, да купят от аптеката мас от комар).

В древността 1-ви април отбелязвали само ирландците. Дедите ни забелязали, че април е непостоянен, времето е колебливо и често се мени. В желанието си за веселие нарекли първият му ден – ден на лъжата, закачката и хумора. Мнозина „ще се хванат”, когато някой хитрец ги изпрати за “зелен хайвер”, но такава е традицията. На почит са остроумните, досетливите, веселите. Чудомир обичал да казва: “Най-празният от нашите дни е този, в който не сме се засмели нито веднъж”.

Още от най-стари времена по българските земи народните названия на този месец са свързани с „лъжовността“ на времето – през април тревата и дръвчетата могат да се излъжат от затоплянето, а след това да скове студ и да ги умори. В много краища на България април е наречен „Лъжитрав“, а старобългарската дума „лъжуняк“ доказва, че и прадедите ни са го считали за лъжовен.

тагове: първи, април, ден, глупци, шега, хумор

EKXART TOLE БР.104

Търсим целта на живота. Има толкова много философии, опитващи се да обяснят защо сме тук, какъв е истинският смисъл на нашето съществуване, но много от тях просто не съвпадат с нашата вътрешна истина и никога не задоволяват напълно нашите търсения.

Екхарт Толе има различен подход. Вместо да се опитва да обясни всичко чрез думите и да ни накара да се чувстваме добре като просто ни даде още една “прекрасна” философия, той просто използва думите като указатели към областта на присъствието – нашата истинска същност.

Той ни предлага не да приемаме думите му за пълната истина, а да ИЗЖИВЕЕМ вътре в себе си силата на истината, която той е открил.

тагове: EKXART TOLE, цел, живот

ШАПКИ БР.104

Модата и практичността на шапките е всеизвестна, тя е красиво допълнение към всеки тоалет и сезон. За зимата или горещото лято, необходимостта им е неизбежна. Както е видно от снимката, аз също съм тяхна почитателка. А не са ли по – загадъчни жените с шапки? Може би..трябва мъжете да кажат.

 

Старите снимки показват донякъде красотата на изработката и начина на употреба, като тази оплетена мрежа за коса от горната снимка, която е и красива и модерна. Освен толкова плътни, има мрежи доста по – тънки и леки, изработени фабрично или ръчно.

 

Тюрбаните и ретро шапките и сега са актуални. Което и модно ревю да гледаме, те са предпочитаното допълнение за допълване елегантността на един костюм или рокля. Не мога да пиша като критик, защото не преценявам като такъв. И не това е моята цел, тук изразявам своето пристрастие към тези красиви аксесоари от нашия гардероб.

А тези са старата – нова висша мода. Пера, цветя, коприна, органза, тюл и още каквото се сетите. Не са ли красиви жените, които ги носят? Загадъчни и тайнствени..Просто жени!

Публикувано от veracooperв
тагове: шапки, красиви, разнообразни

КРАСОТА НА БРЮКСЕЛСКИТЕ ДАНТЕЛИ БР.104
Преди години бях на турне с хоровия състав на Разград в Сомбатхейм, Унгария. Бяхме настанени в замък, единствен устоял на нападенията на турските войски и запазил идентичността си. Тогава в една от залите имаше изложба на брюкселски дантели. Толкова красиви и различни, споменът ми ги е запазил, за да потърся по – късно моя учителка. Тя плетеше такива, но някак скришно от нас. Когато останеше сама , с мъката си по починалия и син. Много пъти я молех да ми покаже как плете, напразно. Много е трудно, няма да можеш, ама защо ти е да си мориш очите, това беше нейния отговор. Сега вече тя е доста възрастна и се отказа от това красиво изкуство. Сега е в дом за стари хора и когато съм я виждала ми призна, че съжалява много за това, че не ме е направила своя наследница. За което съжалявам много.И реших да намеря красивите снимки в Гугъл, за да доставя удоволствие на нежната половина на свежото. Започна едно търсене, но това, което открих ме остави бездиханна. Толкова красота,която е неувяхваща. Дантели за дрехи, за домашния уют. И създава такава наслада. Красота, сложност на плетене, много, много труд.


На всички дами пожелавам приятно гледане, на тези които обичат красивите неща – също. По долу пиша и линка на тези красиви дантели, за сведение.
http://lace.lacefairy.com/Lace/ID/Nanduti.html

предоставила Христина Ангелова

тагове: красота, брюкселска, дантела

ВЪЛШЕБНАТА МОЛИТВА БР.104

на Антоан дьо Сент- Екзюпери

images (24)

Господи, аз моля не за чудеса и не за миражи, а за силата на всеки ден. Научи ме на изкуството на малките крачки.

Направи ме наблюдателен и находчив, за да мога в пъстротата на ежедневието навреме да се спирам на откритията и опита, които ме вдъхновяват.

Научи ме правилно да разпределям времето в живота си. Дари ми тънък усет, за да различавам значимото от маловажното.

Аз моля за сила за въздържание и мярка, за да не пърхам и да не пълзя в живота, а разумно планирал деня си, да мога да видя върхове и далечни простори, а понякога даже да имам време за насладата от изкуството.

Помогни ми да осъзная, че илюзиите не помагат с нищо. Нито спомените за миналото, нито мечтите за бъдещето. Помогни ми да бъда тук и сега и да възприемам тази минута като най-важната.

Опази ме от наивната вяра, че всичко в живота трябва да бъде гладко. Дари ми ясно съзнание за това, че сложностите, пораженията, паденията и неудачите са естествена част от живота, благодарение на която ние растем и съзряваме.

Напомняй ми, че сърцето често спори с разума.

Изпрати ми в нужния момент някой, който има силата да ми каже истината, но би го направил с любов.

Знам, че решението на много проблеми е в изчакването. Затова научи ме на търпение.

Ти знаеш колко силно се нуждаем от приятелство. Направи ме достоен за този прекрасен и нежен дар на съдбата.

Дай ми богата фантазия, за да мога в нужния момент, на нужното място, мълчейки или говорейки, да подаря някому нужната топлина.

Направи ме човек, способен да достига до тези, които са стигнали дъното.

Опази ме от страха да не пропусна нещо в живота.

Дай ми не това, което искам, а това което действително ми е необходимо.

Научи ме на изкуството на малките крачки…

предоставил: Петър Петров

тагове: вълшебна, молитва

ЛЕГЕНДАТА ЗА САКАЛНИЯ ФЕНОМЕН

  „Каменната сватба“

сватба

Скалният феномен, наречен „Каменна сватба“, се намира до село Зимзелен, на няколко километра източно от Кърджали.

Скалните образувания се простират на площ от около 40 декара и представляват чудна гледка.

Формирането на тази природна композиция е започнало преди 40 млн. години, когато Източните Родопи са били дъното на топло, плитко море, разтърсвано от непрекъсната вулканична дейност. От утаената вулканична пепел и скални късове са се образували красиви скали – риолитови туфи. След оттеглянето на морето, в следствие на вертикални движения на земната кора, те са издигнали и били изложени на действията на природата. Различни минерали в скалата, са причина и за разнообразните цветове, и нюанси. Така се оформил този чуден природен феномен, който е обявен за защитен обект през 1974 г.
Името „Каменна сватба“ е дадено, заради няколко скални къса, оформящи една група, която с известно въображение може да се оприличи на група хора. Известни две легенди за този феномен.

Първата гласи, че сватбарите и младоженците били вкаменени от Бог, защото свекърът го ядосал с нечестивите си помисли към младата булка.  Втората легенда гласи, че имало старо народно поверие, че лицето на булката не трябвало да се вижда по време на сватбата. Но духнал силен вятър, отвял булото и лицето на младата жена било видяно от всички. За наказание, природните сили наказали всички присъстващи и те са вкаменили.

 http://svetovnizagadki.com/kamenna-svatba/

тагове: легенда, скален фономен

ЗАЩО БЕБЕТО СЕ ОРИГВА БР.104

Много майки в първите месеци от живота на бебето се сблъскват с факта, че бебето повръща от време на време, веднага след хранене или малко след това, и се чудят дали това е нормално или  говори за някои здравословни проблеми.  Повръщането може да  има  различни причини. Ако бебето повръща малко количество (не повече от 1-2 супени лъжици след всяко хранене, и още няколко, но само веднъж),това не се отразява на здравето и теглото.  Няма място за тревога, и ще спре постепенно.  

 Повръщането често възниква в резултат на поглъщане на въздух по време на хранене. съдържанието, стоящи вън от стомаха  излиза  навън  като  млечна смес.  Поради  тази  причинаима  се препоръка, бебето да се изправи  веднага след хранене известно време, за да  оригване въздуха. Повръщането  променя  теглото   на тялото,  Повръщането   може да предизвика  спазъм на корема.

 Повръщането може да бъде вследствие прехранване,  с по- голямо количество мляко вследствие което причнява подуване на стомаха. В този случай, може да ви помогне да се увеличи честотата на храненията и намаляване на  техния обем. Можете също така да   хранете  бебето с прекъсвания, през който държите  бебето в изправено положение. Детето може да плюе, защото  метеоризмът и коликите, увеличават на налягането в корема. Поради това,  кърмещата майка е по-добре да  изключи  храна, която повишава метеоризма (черен хляб, боб, зеле, ябълки). Полезно за профилактика на  повръщането преди хранеен бебето да се поставя по корема.  

 Повръщането  също се дължи на недостатъчното развитие на анатомични структури на стомашно-чревния тракт (недоразвитие на мускулна сфинктер на входа на стомаха, липса на развитие на мускулите на стомаха, повишена чувствителност на лигавицата).  

За да се премахне повръщането, педиатрите понякога предписват специална ” обратена от  хладника смес”, която включва сгъстител под формата на влакна, получени от рожкови. След катоса  в стомаха, тези влакна   се усвояват  от храната  и образуват мек съсирек, който предотвратява  механичното повръщане..  

Въпреки това, в някои случаи,  повръщането е  патологично и представляват заплаха за здравето на детето. Трябва да се отиде на лекар, за да идентифицира и елиминира причината. Честото  повръщане  води   до недостиг на теглото на детето, дехидратация, метаболитни нарушения, развитие на езофагеален възпаление и в редки случаи дори пневмония вследствие проникване на повърнатото в дихателните пътища.

Такова патологично регургитация могат да бъдат причинени от: различни нарушения на стомашно-чревния тракт, инфекциозни процеси, бъбречна недостатъчност, наследствени метаболитни нарушения.Причината може да бъде неврологични разстройства, повечето АЕЛ (перинатална енцефалопатия. Той възниква в резултат на остра или хронична хипоксия (липса на кислород) и ембрионален нараняване по време на раждане.

За лечението на повръщането, когато е застрашено здравето на детето и спира развтиегто му,лекарите използват prokinetics, който  ускорява изпразването на стомаха.Патологично повръщане причинено от  тежки малформации на стомашно-чревния тракт, изискват операция.

д-р  Станева

тагове: защо, бебето, оригва

ШУМ ОТ УРЕДИ ПРЕДИЗВИКВА ИНСУЛТ БР.104

Шумът от домакинските уреди, може да бъде причина за високо кръвно налягане и сърдечни заболявания. Това е заключението, направено от експерти от Световната здравна организация.

ниво на шума

40% от населението на Европа е изложено  в  къща  на шума  до 55 децибела  (децибели акустична), и това е толкова шумно,  като в работен кабинет. Според учени от СЗО, този постоянен шум е достатъчно, за да доведе до нарушения на съня и увеличаване на нивото на стреса. Най-важните източници на шума  са битови перални машини, прахосмукачки и абсорбатори. Но като цяло, домовете ни са пълни с множество уреди – от смесители за електрически ножове – които излъчват какафония от различни звуци. 

ниво на шума

Експерти от СЗО установиха, че в два от всеки от  пет случая,  които са с повишени нива на стрес, е причи на вътрешния шум.  .  Например, шумът от  пералната  машина е 70 децибела, 50 децибела от хладилник, а някои миксери и пасатори произвеждат звуци от 90 децибела. Проблемът се усложнява и от модата за апартамент тип студио, където място в кухнята е комбиниран с хола, така, че шумът става все по-осезаема за всички членове на семейството. 

39% от британските възрастни не се наслаждавате на това или уреди в определени часове на деня защото, те с приичняват  твърде много шум.  В действителност, поради стреса се повишено кръвното налягане, и е основен рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания като инфаркт и инсулт . Ето защо, във Великобритания вече се разработва нова система за измерване на шума за електрически уреди.

Читать далее: http://www.medikforum.ru/news/medicine_news/32722-shum-ot-stiralnyh-mashin-i-mikserov-dovedet-do-insulta.html#ixzz2wcCcmmVN

предоставил: Христо Павлов

тагове:шум, уреди, предизвикват, инсулт

ПАЛЕОНТОЛОГИЯ МУЗЕЙ ПОД ВОДАТА БР.104

мамут, вода, палеонтология

© 

Водите на река Волга може да са   скрили  огромно гробище на мамути. Костите на тези древни животни са били намерени на дъното на реката от водолази, и в последно време идват все по-чести доклади. Учените посочват, че костите са много добре запазени и са от голям интерес за науката.

Костите на мамутите бяха под водата повече от сто хиляди години.  Те са големи и тежат десетки килограми.  В мътната  вода , водолазите не разбраха веднага  Реших да плуват по-близо до тях.  И не съжалявам, казва водолаза Andrei Татаров:

“Първата ми идея беше, че това е дневник. Тогава погледнах, видях  отблизо.. помислих, че е  умрял слон “!

Фрагменти от скелета  и лакътната кост  били на дълбочина от 15 метра. Тогава, те ги  извадили, а палеонтолозите започнали да ги изучават. Установено бе, че останките са от един възрастен и едно бебе мамут. До този извод стигнаха учени от Музея по екология Evolution и археология Волгоград, които бяха първите,  за да изследват костите.Според експертите, животните вероятно са се удавили,  когато  са се опитвали  да прекосят реката към Форд. Освен това, палеонтолозите предполагат, че тази констатация не може да е последната. Според тях,   дъното на Волга може да бъде истинскио гробище на  мамути.  

Prey са били открити в различни части на региона  на Волгоград. През януари, спасители открили  част от мамутски кости, на дъното на реката , в близост до централната част на Волгоград.  

Въпреки това, този факт не е уникален. Волгоградските  учени предполагат, че тези кости могат да принадлежат на едно животно, което не е обхванато.  

Учените се надяват да направят по- голяма експедиция. Кой знае, може би Волга  крие  богата палеонтоложки музей под водата.

 авторизиран первод: Мария Герасова
 
Русия , животни , археология , история , учени ,