Monthly Archives: май 2014

АРШАК НЕРСИЯН ИЗЛОЖБА ЖИВОПИС БР.112

Plakat_1

За пръв път в галерия Аспект своя самостоятелна изложба ще представи, арменският художник Аршак Нерсисян.  Той е сравнително добре познато име за пловдивската публика, като се има предвид голямата изложба, реализирана от него в Градската Художествена Галерия през 2012г., но в същото време не присъства активно в  галериите в нашия град. Затова, продължавайки тенденцията да представя по-малко познати интересни творци, галеристката Олга Петрова е поканила художника да представи новите си картини в нейната галерия.

За експозицията в Аспект Аршак е подготвил около 25 нови картини, средни и големи формати, доста различни от показаните през 2012г. Преобладават фигуралните композиции, но не липсват и характерните за него пейзажи и натюрморти, демонстриращи варианти на различни стилистики.  Внимателното око ще открие, че много от композициите са разработвани по няколко начина – според Андрей Даниел –  от мекия и поетичен стил до острия декоративно-експресивен похват, по един безспорно художествен начин Аршак търси различните измерения на някои от темите си: музика, любов, нежност. Демонстрира собствен утвърждаващ поглед към нещата, извайва по-вдълбочени, събирателни образи. Цветовете в платната варират от една гама до контрастни и ярки композиции и затвърждават у зрителя убеждението, че Аршак е носител на някои основни и типични за своя арменски произход художествени нагласи, а именно експресивност и остър, бърз и категоричен колорит, като в същото време носят една поетичност и мекота. Природа, хора, сутрешен натюрморт и стилизирани котки – всичко това излязло изпод четката на майстор живописец като Аршак, създава неговия приказен свят, окъпан в потоци пурпурно, лилаво, синьо и розово, привлича зрителя в една друга реалност и му говори на различен, поетичен език.

Картините в настоящата изложба на Аршак Нерсисян излъчват висока художествена култура, чистота на формата, благородство и деликатност на изказа. А във времето, в което живеем, топлият южняшки колорит е точно това, от което ние и стените ни имаме нужда.

Биография:

Аршак Нерсисян е роден през 1952г. в Ереван, Армения. Завършил е Художествена академия в Ереван, специалност Графика. Специализира в Литва, Латвия и Санкт Петербург, Русия. В периода 1989 до 1994г. работи като художествен редактор на списание „Жените на Армения”. От 1996г. живее постоянно в България и работи като художник на свободна практика. За този период е реализирал над 30 самостоятелни изложби в България и чужбина и участва в много общи изложби. Член е на Дружеството на бургаските художници, а през 2009г. е удостоен с наградата на галерия Бриз, Бургас за най-успешен художник за годината. От 2010г. е гост-член на Дружеството на пловдивските художници и през 2012г. творчеството му беше представено в голяма изложба в Градската художествена галерия в Пловдив.P1080074

a_1

 

Представя  Олга Петрова

 тагове: Аршак Нерсиян, изложба, живопис

В СВЕТА НА КОТКИТЕ БР.110


_______________________________ _____________________________

СИБИРСКАТА КОТКА – царкинята пазител на домашното огнище   

OLYMPUS DIGITAL CAMERA„ … Живяла някога, в една далечно царство …“ Котката, за която ще ви разкажа, е като излязла от древно сказание за богатири. Защото произходът й е скрит далеч в минали времена, когато тази разкошна котка с пухкава опашка и изразителни умни очи е намерила пътя към сърцата и дома на човека. Тя е с масивно телосложение, полудълга козина, специфична яка, широка глава, средно големи уши и очи с характерен израз. Естествена е, но и удивителна. Като другите, но различна …

 РУСКА СИНЯ – от АРХАНГЕЛСК около света и обратно у дома

rus_golub1РУСКАТА СИНЯ е красива и елегантна котка. Съчетанието на сребристо синя козина и изумрудено зелени очи очароват всеки, който види отблизо представители на тази порода. Аборигенни котки от северните области на Русия са внесли в гените й нейната основна особеност: меката, синя на цвят плътна козина. Руската синя е с приятен темперамент и спокоен характер, с лекота се приспособява към различни условия за живот и няма нищо против работещ собственик тъй като чудесно се забавлява и сама.

 РЕГДОЛ – за домашната котка като парцалена кукла  

rd_cМоже би ви звучи забавно? Но историята, която ще прочетете – едва ли. Малко ни бе известно за тази много специфична и спорна американска порода полудългокосмести котки със странно име и за бурята, която бушува между почитателите й и тези, които считат, че не на човека е дадено правото да унищожава всичко котешко у котките. На външен вид регдол напомня свещена бирма, особено когато е с „ръкавици”. Това е голяма и много красива котка! И всичко щеше да е прекрасно, ако това не беше най-странната порода котки в света…

 ПИКСИ БОБ – съвременна легенда за домашната котка и североамериканския рис

04ПИКСИ БОБ e особена порода домашни котки. В името й се преплитат английският фолклор и североамериканскят рис с къса опашка Lynx Rufus. В старинните приказки на Англия се говори за същество, наречено „пикси”. Описват го като „мъничък лукав син елф”. И тъй като bob означава къса опашка, името на странната коткa ще рече „късоопашат елф”;) Запознайте се с една от най-новите и необичайни породи котки в света!

 ПЕРСИЙСКАТА КОТКА 

persian-cat-4Красива и тайнствена, дългокосместа с окраски, създадени не толкова като чудеса на природата, а от внимателна човешка ръка с неизчерпаема фантазия, персийката е сред най-тайнствените котки. Колкото по-популярна ставала, толкова повече се опитвали да открият произхода й. А любопитството породило слухове и легенди, някои по-правдоподобни, други – приказни, но е факт, че и днес произходът й е загадка… Съвременната история на породата започва преди 150 години във Великобритания и се създава от етапите на оформянето на различните окраски на козината. Ако в началото персийците били само сини и по-рядко черни, то днес са известни повече от 120 цвята и оттенъка на козината им!

 ПЕРСИЙСКАТА КОТКА – прочути британски развъдници в началото на 20 век  

persian-cat-seb79Ако се замислим какво представлява историята на фелинологията, можем с увереност да кажем: това е историята на вдъхновени, ентусиазирани хора и красиви котки. Не е възможно да се разкаже историята на породата, без да споменем имената на развъдчиците и, разбира се, имената на котките:)

За котките породи СФИНКС – С ЛЮБОВ

dons31КОТКИТЕ СФИНКС са най-необичайните и екзотични представители на котешкото царство. Тяхната странна и даже мъничко „извънземна” външност не оставя никого равнодушен. Едно от двете – възторг или пълно отвращение. Средно положение като правило няма. А как да опишем накратко тези чудни същества? По малко коте, по малко кученце, по малко маймунка и мъничко детенце – всичко това събрано в горещо телце в кожено палтенце на много, много гънки.

 ОЦИКАТ – ДИВОТО ОЧАРОВАНИЕ на домашната котка

Ocicat catФренският писател Фернан Мери е казал: ”Бог е създал домашната котка, за да могат хората да изпитат удоволствието да погалят тигър.” Оцикат е може би най-съвършеното олицетворение на тази идея. Това е порода домашни котки, създадена така, че на външен вид да наподобява максимално дива котка, а заради своя темперамент е и желан семеен домашен любимец. Оцикат е петниста, средна или едра на ръст атлетична котка, в чийто вени (за разочарование на желаещите да погалят тигър) няма и капка дива кръв. Тя e кръстоска от 3 добре известни породи котки: абисинска, сиамска и американска късокосместа.

  ОРИЕНТАЛСКА КЪСОКОСМЕСТА – в огледалото на сиамската котка

Lilac Oriental Cat Crouched on WoodОриенталката е сред породите, които предизвикват необичайния възторг на любителите на съвременните породи котки – с древна история, екзотичен (според днешното разбиране на фелинолозите) външен вид и качества на любима на семейството ви домашна котка. Мнозина считат, че ориенталските котки са най-изящните и изтънчените в котешкото царство. И добавят, че най-важен е характерът на ориенталките: това са котки, които обожават своя собственик.

 НОРВЕЖКА ГОРСКА КОТКА – чаровният обитател на древните гори

aineНорвежката горска котка принадлежи към полудългокосместите породи, създадени през втората половина на 20 век. Но нейният произход е древен. Предците й имали дълга и гъста козина, която ги предпазвала в суровите зимни условия. Запазила е и днес своята красива и пищна козина, съобразителността и находчивостта на дивите си роднини, живели векове наред в древните, обвити в магически ореол, норвежки гори.

 МЕЙН КУУН – ум, благородство и американска дива красота

maine-coon-webМейн куун е сред най-старите в Северна Америка и е единствената дългокосместа местна порода котки. Както личи и по името им, тяхната родина е щатът Мейн в САЩ. Създадени са преди повече от 150 години като едра, силна и красива порода котки, която добре да понася и най-суровата зима, а произходът им е обгърнат от легенди и митове…

  МАНЧКИН – вълшебните обитатели на страната ОЗ

Strolling_Gala_munchkinТези удивителни късолапи котки не са сред признатите породи, създадени чрез дълга и внимателна селекция. Необичайните зверчета, наречени на името на приказния народ от страната Оз, са се появили като резултат от спонтанна мутация. Един от онези странни неповторими жестове на Природата, които предизвикват бурни и непримирими спорове между хората. При това вече доста дълго време.

 МАНКС – котки без опашки на остров МАН

manx3-webMАНКС е порода очарователни и интелигентни котки с вродена генетична мутация на гърба, заради която нямат опашки. Но ако оставим настрани безопашатостта им, манкс са прочути и със закръгления си външен вид. Тази порода може да бъде нарисувана чрез серия от кръгове! Има кръгла глава и закръглени бузи. По-късият гръб оформя плавна арка от раменете към задницата (отново част от кръг). Очите на манкс също са, разбира се, кръгли. Котките от тази порода имат мило изражение – чудесно допълнение към симпатичния им закръглен силует…

 ЛА ПЕРМ – нежност и къдрава козина, дар от Природата

LaPerm_Cordelia2Породата ла перм е сред най-новите в котешкото царство. Това е още една от къдравите породи котки тип рекс (като девон и корниш) и е единствената порода от този тип извън Европа – нейната родина е САЩ. Ла перм е уникална като генетично богатство и не е свързана с европейските породи рекс. Тя е с елегантно и атлетично тяло и активен, дружелюбен характер. Има репутация на хипоалергенна. A най-забележителното в ла перм е, разбира се, нейната рошава прическа – с козина на меки вълни, къдрици и спиралки, с най-разнообразни цветове и рисунъци.

 КОРНИШ РЕКС – първата порода котки с къдрава козина

Cornish_webКорниш рекс са първата известна ни порода котки с къдрава козина – спонтанна мутация, известна като “рекс”. Първата котка от този тип се появила в котило в една английска ферма в Корнуол, Англия, в средата на 20 век. Не само козината е необикновеното в корниш рекс – котките от тази порода имат характерна глава и тяло: големи уши са разположени отгоре на сравнително малката им яйцевидна главица с изразени скули, имат високо поставен римски нос и силна долна челюст. Въпреки крeхкия си външен вид, това са средни на ръст котки с изключително здраво и мускулесто тяло, които използват своите бедра и дълги крака за бързи стартове и спирания, за пъргави обръщания и високи скокове.

 КОРАТ – котките на ЩАСТИЕТО

korat5„Очите на корат не са като тези на другите котки – изразителни и прекалено големи за лицето, взиращи се в далечината по начин, който спира дъхът ти … блестящи като капка роса по листата на лотус.” Наричат ги Си-Сауат и „котки на щастието”. Тяхната родина е платото Корат в Тайланд – място на древни цивилизации и красива природа.

 ЕКЗОТИЧНА КЪСОКОСМЕСТА – в огледалото на персийската котка 

exotic-shorthairКазано кратко и ясно – екзотичната котка е късокосместата версия на персийската. Новата порода е наследила от предците си общителен и нежен темперамент, но 20 години привнасяне на кръв от други късокосмести породи е превърнала екзотичните котки в по-весели и по-любознателни създания от роднините им. От всички породи единствено екзотичната котка е взела най-доброто от двата свята – на късокосместите и на дългокосместите роднини. За мнозина тя е съвършеният домашен любимец.

 ЕГИПЕТСКА МАУ – докосната от богинята БАСТЕТ

mau9Любовта на древните египтяни към домашните им котки намира отражение и в религията им. Сред зооморфните богове на древен Египет на особена почит е била богинята Бастет – изобразявали я като домашна котка или жена с глава на котка. Наричали я “Майка на котките”… Историята на свещените котки от древен Египет продължава в средата на 20 век – тази изключително рядка и много красива порода котки съществува благодарение на княгиня Наталия Трубецкая.

 ЕВРОПЕЙСКА КЪСОКОСМЕСТА – ненадминатият ловец на мишки

eur_webТрудно е да се направи кратко описание на европейката. Това е красива, здрава, елегантна котка с хармоничен външен вид и ярка индивидуалност. Тя е ласкава, добра, не се натрапва и не изисква особени грижи. По характер е сангвиник – уравновесена и в същото време игрива до дълбока старост. С лекота се приспособява към ритъма на живот на собствениците си. Ненадминат ловец на мишки и плъхове. С две думи: истинска котка!

 ДЕВОН РЕКС – частица от древните английски приказки

OLYMPUS DIGITAL CAMERAПървото, което веднага забелязвате, когато видите девон рекс, това са огромните, ниско поставени уши във формата на крилцата на пеперуда и големите бадемовидни очи…
На тези, които им харесва идеята за „приказния” произход на котките девон рекс, ще им се понрави и това, че първият представител на породата е намерен недалеч от изоставен рудник в английското графство Девъншир, в местност с големи гори и подземни пещери… Девъншир, Графство, хобити, троли, джуджета, пикси … девон рекс! Сякаш те не са човешко творение, а подарък от самата Природа.

 ЗЕЛЕНИ ОЧИ и блещукащо сребро
Необикновената история на породата БУРМИЛА

burmilla_webБурмила е красива късокосместа котка от екзотичен тип със зелени очи и нос цвят теракота, ограден с тъмна линия. Козината й е с изключителен контаст между тъмните части и задължителния основен цвят на истинско сребро. Вследствие на сложните генетични мутации при създаването на породата, съчетала бирманска късокосместа и персийка чинчила, козината на бурмила има чисто бял подкосъм!

 БРИТАНСКА КЪСОКОСМЕСТА – достойнство, чар и английско възпитание

BritishBlue_webВ знаменитата приказка на Шарл Перо се разказва за един забележителен котарак, който ловял зайци и правел всякакви други интересни неща, като например, да се разхожда в ботуши и да говори с човешки глас. А Луис Карол в “Алиса в страната на чудесата” разказва за котарак, който можел да се усмихва. Спомняте си за изчезващия Чеширски котарак, нали? И в двете приказки става дума за една и съща котка – днешната британска синя късокосместа… Британците са единствените в котешкия свят, които могат да се усмихват.

 БОМБАЙСКА КОТКА – оранжевооката черна мини пантера

bombay4„Страшно искам да си имам пантера!” Тази често чувана фраза възбужда въображението на покойната Ники Хорнър и през 1953 г. поставя началото на селекцията за създаването на бомбайската котка чрез кръстосването на черна американска късокосместа котка с тъмно-медни на цвят очи и женска самурена (черна) бирманска късокосместа (Burmese). Бомбайската котка е абсолютно антрацитно черна, включително нейния нос и възглавничките на лапите й. Козината й – необикновено къса, плътно прилягаща по тялото – е толкова жива и блестяща, че създава впечатлението, че е … покрита с лак! Американците описват тази котка като „дете с лачена кожа и с очи като медно пени”.

БИРМАНСКА КЪСОКОСМЕСТА (Burmese) – изящество от метал, обвито в коприна
 
art_burmeseТя е със средни размери, плътно и компактно тяло. Ако я вземете в ръце, изведнъж ще разберете, че тя е доста тежка. Често казват, че е тя е като „тухла, обвита в коприна”.
Бирманската късокосместа котка има големи изразителни очи, изпълнени с невинност и съблазън в неустоима комбинация. Тези очи са нейното най-убедително средство в арсенала й от оръжия – тяхното мило изражение прикрива умението на бирманката да хипнотизира собствениците си и чрез тях безочливо да командва семействата им. Някои от любимите й занимания са да ви помага в писмената работа или в четенето (като сяда върху материала, който трябва да прочетете), или скача върху бюфета (за да покаже къде би трябвало да се прибират важните неща).

 БИРМАНСКА котка (свещена бирма) – полъх на легенди от Далечния изток

birma5Въплъщаваща естетиката на сиамската и персийската котка едновременно, бирманската котка (свещена бирма) има свой особен и несравним с друга порода котки облик.
Легендата за нейния произход е може би най-красивата от всички в котешкото царство. В нея тясно се преплитат хиндуизъм и будизъм, а навярно някъде сред тях – и зрънца истина. А ако се вгледате в ярките сини очи на своята свещена бирма, нейният дълбок и умен поглед ще ви убеди, че всичко, разказано в легендата, е вярно.

БЕНГАЛСКА котка – един генетичен експеримент в края на 20 век

Derringer22Бенгалската котка е една от най-новите породи домашни котки – изминали са само 16 години от признаването й през 1991 г. Тя е наистина уникална: възникнала е в резултат на генетична програма за кръстостването на дивата азиатска леопардова котка Prionailurus bengalensis с домашни котки (египетска мау, абисинска и оцикат). Автор на необичайния научен проект е американския биолог г-жа Джейн Мил.

 БАЛИНЕЗИЙСКА котка – дългокосместа, синеока и грациозна

balinese_web1Това е една от 40-те нови породи котки, създадени през последните 100 години. Тя е дългокосместата версия на сиамската котка, с която си приличат по грациозната красота, но има по-спокоен характер и е по-малко „разговорлива”. А собствениците им вярват, че балинезийките са сред най-грациозните и магнетични от всички породи.

 АНГОРСКАТА котка (турска ангора) – древна и елегантна

angora4Турската ангора е една от най-старите породи котки, създадена по естествен път на територията на съвременна Турция и Иран. Името й произхожда от старинното име на столицата на Турция Ангора – днешната Анкара. Преди поне 1 500 години ангорските котки се разпространяват из Мала Азия, Персия, Тибет и Индия… В началото на 20 век ангорската котка става все по-важна част от националната идентичност на Турция. През 30-те години турското правителство започва програма за защитата и възстановяването на своята национална порода. Днес Турция се счита за практически единственото място в света, където може да се купи истинска турска ангора.

 АМЕРИКАНСКИ КЪРЛ – ах, тези удивителни уши!

curl6Историята на породата американски кърл е на по-малко от 30 години, но е много динамична и интересна. Та нали не всеки ден може да видим как се създава нова порода котки!
Ушите на тези котки описват елегантна, плавна дъга, обърната назад. Американският кърл се отнася към другите животни забележително добре. Представителите на породата са много нежни и неотразимо очарователни.

  АБИСИНСКАТА котка – африканката от Британските острови

aby_webАбисинската е една от най-старите известни породи котки. Поради сходството на абисинските котки с древноегипетските изображения може да се предположи, че те произхождат от свещените котки на Египет. Абисинската котка напомня за малка дива котка, а такава външност в съчетание с отзивчив нрав я прави особено привлекателна.

предоставил: Яким Павлов

тагове: света, котките  разновидности

 

КАК ДА ИЗЕБРЕШ ИМЕ ЗА КУЧЕТО СИ? БР.110

Как да избереш име за кучето си?

Името на кучето не е толкова незначително нещо, колкото понякога ни се струва. Някои домашни любимци носят странни и не много звучни имена, а това може да се окаже грешка. Ако се чудиш как да кръстиш кученцето си, тази статия е за теб.

Имената на домашните любимци като кучетата и котките, са много важни, защото те будят вниманието им и имат важна функция, защото животното знае, че трябва да прави нещо, след като чуе името си. Освен това имената са в основата на връзката човек-животно.

Кучето и котката могат да научат името си, за разлика от други домашни любимци. Според изследване, направено в колеж в Южна Каролина, куче от породата коли може да разпознава имената на 1 022 предмета.

Все още не е ясно как домашните любимци разбират дадена дума – дали просто я чуват и знаят какво следва, или знаят какво означава тя за тях. Как да научиш домашния си любимец да отговаря на името си? Кучето и котката могат да научат името си, но все пак им трябва малко време.

Ако си вземеш куче от приют, отначало трябва да го оставиш да свикне с гласа ти и с думите, които чува.Лесен начин да накараш кучето ти да си научи името е да използваш лакомства. Животинките са големи чревоугодници и лесно можеш да го подлъгваш с кучешка бисквитка и да го наричаш по име.

Много е важно да се забавлявате. Прави го на игра. Важно е тонът и тембърът на гласа ти да са весели и жизнерадостни. Недей да се караш на животното, ако не те разбира. Опитай да се държиш мило и гальовно, превръщай всичко в игра. Така ще е най-лесно и за двама ви.

Кое име е подходящо? Някои съгласни като (к, п, д) имат по-различно звучене от останалите съгласни. Те носят повече енергия и карат кучето или котката да ти обърне внимание. Тези звуци активират аудио-рецептори в мозъка, в пъти повече отколкото други звуци. По-меките съгласни и гласните възбуждат по-малко рецептори в мозъка.

Имена, които да избягваш. Няма име, което „да не става”, но все пак някои са по-подходящи от други. Не избирай твърде дълго име за кучето си, защото ще го запомни по-трудно, а и ти трябва да го произнасяш правилно, за да може кучето ти да се ориентира.

Гальовни имена. Кучетата са достатъчно умни, за да разберат, когато ги наричаш с разни умалителни. Ако си имаш някои думи, които ти харесват, но те са различни от името на кучето ти, то навярно ще свикне и ще се обръща и на гальовните ти обръщения. Ако е още малко и не е свикнало съвсем с името си, най-добре се въздържай да го наричаш по много различни начини, защото ще се обърка или ще спре да се отзовава на истинското си име.

предоставила: Илина Пенева

таове:избереш, име, куче

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ТЕСТОСТЕРОНЪТ БР.110

Мъжкият хормон тестостерон се синтезира и от двата пола, но въпреки това се различава по своята концентрация и въздействие. При мъжете той се отделя от тестисите, а при жените от яйчниците и надбъбречните жлези. Нивата му при мъжете се променят главно с възрастта, като се отбелязва постоянно покачване до 25 годишна възраст и след това постепенно естествено отделеното количество намалява.

Обобщено функциите и въздействието на хормона са:

подпомага растежа на костите

намалява нивата на холестерина

увеличава синтеза на протеини (стимулира анаболните процеси)

при мъжа съдейства за оформянето на вторичните полови белези (брада, косми, нисък тембър на гласа и т.н.)

регулира производството на сперматозоиди

засилва сексуалното желание

стимулира агресивно поведение

чувтвителността към болка намалява

стимулира мастните жлези по кожата

може да доведе до загуба на окосмяване по главата

стимулира отделянето на феромони

контролира пространственото мислене. 

Доказано е, че жени със сравнително ниски серумни нива на тестостерона срещат трудности да паркират колата си!

Кората на централния мозък стимулира тестостероновата секреция, когато сме щастливи или възбудени, т.е. когато организмът се нуждае от нея. Когато обаче сме напрегнати или сърдити, скоростта на производството му бързо намалява. Регулацията на тестостероновия синтез изглежда приблизително така: хипоталамусът стимулира хипофизата, която от своя страна активира Лайдиговите клетки (около 500 млн.), намиращи се в тестисите. В момента, в който тестостеронътсе отдели от тестисите, той се свързва с транспортната система в кръвта, наречена секс-хормон, свързващ глобулин (белтък), за по-кратко СХСГ. Тази част от тестостерона (90 процента), свързана със СХСГ, е неактивна. Но останалите 10 процента свободен тестостерон упражняват биологичния си ефект – те се свързват със съответните рецептори в клетките и активират определени клетъчни реакции в ядрото.

При здрави хора нивата на хормона са следните:

Тестостерон: 10,4 – 41,6 nmol/l (300 – 1200 ng/dl) при мъжете

Тестостерон: 0,7 – 2,6 nmol/l (20 – 75 ng/dl) при жените

Свободен тестостерон: 52 – 156 pmol/l (15 – 45 pg/ml) при мъжете

Свободен тестостерон: 3,5 – 10,4 nmol/l (1 – 3 pg/ml) при жените

Тестостеронът принадлежи към групата на половите хормони – при мъжете се произвежда в тестисите, при жените – в яйчниците. И при мъжете и при жените се произвежда и в надбъбречната жлеза. По-малко от 2% от тестостерона, намиращ се в серума както при мъжете, така и при жените, се намира в свободно състояние. Тестостеронът играе различна роля при мъжете и жените, включваща регулиране на плодовитостта, либидото и мускулната маса. При мъжете, нивата на свободния тестостерон може да се използва за оценка дали наличния биоактивен тестостерон е достатъчен, за да предпази от анормално наднормено тегло, ментална депресия, остеопороза и сърдечно заболяване. При жените, ниските нива на тестостерона се свързват с намаляване на либидото и доброто физическо състояние, а високите – с увеличено окосмяване на тялото (хирзутизъм), синдром на яйчникова поликистоза. При мъжете, нивата на тестостерона нормално спадат с възрастта, намалявайки при хора на 75 години приблизително до 65% от тези на младите хора. Това спадане е отчасти отговорно за значителни физиологични промени, наблюдавани при възрастни мъже. Ниските нива на тестостерона се свързват с намалено либидо, еректилна дисфункция, загуба на мускулен тонус, увеличени масти в кръвта, ниска костна плътност, атеросклероза. Ниските нива на тестостерона са рисков фактор за исхемична болест на сърцето при мъжете. След менопаузата, нивата на тестостерона при жените намаляват, заедно със съпътстващо спадане на либидото. Макар че жените произвеждат само малко количество тестостерон, фактите показват, че този хормон помага на жените да поддържат сексуалните си функции, силата и масата на мускулатурата.

д- р Янева

тагове: тестостеран, дваат, пола, мъж, жена

НАЙ- ОПАСНИТЕ ФЕТИШИ БР.110

Попаднах случайно на този материал. Потресе ме. До какво стигна светът и хората в него Затова решех ад го публикувам
Най-извратените и опасни фетиши [част първа]

Снимка: Dreamstime

Някои хора имат много странни предпочитания в леглото. По принцип всичко е разрешено по време на секс, стига и двамата партньори да са съгласни. Все пак той е, за да доставя удоволствие, а не за да кара някого да се чувства неловко или дискомфортно.

Повечето хора си имат своите предпочитания в леглото, а някои дори си имат фетиши – някои са що-годе нормални, но други определено са странни и поставят под съмнение психическото състояние на човека. Вижте кои са най-фрапантните и смахнати фетиши, с които може да се сблъскате:

Дендрофилия – при този вид фетиш хората се възбуждат от дървета. Затова се оглеждайте, когато се разхождате в гората или в планината. Напълно възможно е да срещнете човек, който се търка в някое дърво и видимо изпитва удоволствие от това.

Хибристофилия – това най-често са жени, които се възбуждат от престъпници. Затова и има толкова много дами, които са склонни да се оженят за мъж, който се намира зад решетките. Някои от тях нарочно извършват сериозни престъпления, за да може да се озоват в затвора и да съжителстват със стотици опасни хора.

Окулолинктус – тези хора изпитват огромно удоволствие и се възбуждат, когато лижат очната ябълка на партньора си или някой лиже тяхната.

Омораши – някои се възбуждат от хора с пълни пикочни мехури. Да, това определено не е нещо нормално, но всеки с вкуса си. Интересното е, че тези хора си падат по жени, на които им се пишка и това им е напълно достатъчно. Те дори не правят секс с тях. Често задоволяват потребностите си, като си наемат актриси, които играят, че им се пишка адски много. Колкото по-реалистично се справят с ролята, толкова по-възбудени са техните клиенти.

Вампиризъм и автовампиризъм – при него хората изпитват наслада от вида и вкуса на кръвта. При автовампиризма човек се възбужда, представяйки си, че е вампир и смуче чужда кръв. За появата на този фетиш със сигурност са допринесли десетките филми с вампири, особено така известната сага „Здрач“, по която са луди доста тийнейджъри.

Симфорофилия – хората, които имат този фетиш, изпитват сексуално удоволствие по време на всякакви бедствия – пожари, цунами, земетресения и т.н. За тях е без значение дали са природни или човешко дело.

Хиерофилия – за някои хора Господ е всичко. Да, той е дори повод за възбуда. Има хора, които се възбуждат от религиозни предмети или хора, свързани с религията. Затова и има доста порнофилми, в които участват секси монахини.

Форнифилия – при този вид фетиш хората се възбуждат, като си представят интимния партньор като мебел. Изпитват удоволствие и от самите мебели. Напълно възможно е мъж или жена да „свърши“, търкайки се в дивана или леглото.

Еметофилия – този фетиш е известен още „римски душ“. Има хора, които не могат да се възбудят, докато някой не се изповръща пред тях или още по-добре – върху тях.

Актротомофилия и апотемнофилия – при първия фетиш мъжете и жените изпитват сексуална наслада, наблюдавайки хора, на които им липсват крайници. При втория случай те изпитват удоволствие от факта, че нямат крайници. Има дори хора, които се подлагат доброволно на операция за ампутация, като не искат да бъдат под упойка, защото се възбуждат по отстраняването на крайника.

Едерасинизъм – сигурно няма да ни повярвате, но има мъже, които се възбуждат при мисълта за откъсването на члена им. Най-вероятно има и жени, които изпитват наслада, представяйки си, че някой ги наранява „там долу“.

Ворарефилия – този фетиш се наблюдава при хората, които получават сексуално удоволствие от това да бъдат изядени или погълнати изцяло.

Плюшофилия – има хора, които обичат да спят с плюшени играчки. Но не просто да спят с тях, те обичат да правят секс с тях. Затова внимавайте, ако отидете на гости у приятел/ка и видите, че повечето й плюшени играчки са с дупки и са във видимо разпокъсано състояние. Това не е случайно!

Фетиш към неодушевени предмети – някои хора си падат по мебели, други по плюшени мечета, а трети по всякакви неодушевени предмети. През 1979 година Ейя – Риттер Берлинер Мауер сключи брак с Берлинската стена и едва преживя деня, когато тя бе разрушена. Жената твърди, че в този ден сърцето й е било разбито на хиляди парченца.

Макрофилия – уж размерът няма значение, но това не важи за всички. Има хора, които си падат по огромни хора, дори по гиганти. За някои от тях фетишът е определена част от тялото на по-големия човек – носа, главата, краката, ръцете и т.н.

Формикофилия – докато някои хора панически се страхуват от насекоми, други изпитват удоволствие от тях. Има мъже и жени, които се възбуждат, когато по гениталиите им лазят насекоми. Или пък, ако бъдат нахапани или ужилени от тях. Ама, че гадост!

Менофилия – и този фетиш е с леко вампирски наклонности. Докато при вампиризма и автовампиризма хората обичат да си представят вкуса и мириса на кръвта и да я вкусват, ако имат тази възможност, при менофилията мъжете се възбуждат, когато смучат напоен с менструална кръв тампон. Да, има и такива хора.

Ворерафилия – при този фетиш се наблюдава желание да отхапваш и изяждат плът от партньора си или той от теб. А най-добре е да се редувате. Най-известният жив сексуален канибал е Армин Мейвес, който в момента излежава доживотна присъда в Германия, след като изяжда и убива интимния си партньор. Жертвата се е подложила доброволно на това, след като отговорила на обява в интернет. Въпреки това Мейвес е зад решетките.

Абасиофилия – някои се възбуждат от хора с ампутирани крайници, а други от хора с намалена мобилност като протези, инвалидни колички и т.н. За съжаление наистина има мъже и жени, които намират за адски възбуждащо да правят секс с хора, които имат проблеми с придвижването. Колкото по-големи са техните затруднения, толкова по-възбуждащо им действа на абасиофилите. Те изпитват сексуална наслада както от самите инвалиди, така и от техните уреди. На някои от тях им е достатъчно да гледат как един инвалид се мъчи да се качи по стълби или да слезе от тротоара. Те не отиват да помогнат, защото тази гледка ги възбужда адски много.

Еротофонофилия – сигурно сте чували за еротофонофила Тед Бънди. Серийният убиец се е възбуждал изключително много, докато убива жените, които изнасилва. Често той първо отрязвал гениталиите на жертвите си, а след това ги убивал. Има доста хора, които имат този фетиш, но успяват да го контролират. Те обичат да карат партньора си да се преструва, че е мъртъв. На някои от тях обаче играта не им стига и те прекрачват границата на разумното и се превръщат в убийци.

Фетиш към хора, които са болни от СПИН – привържениците на този фетиш обожават да правят секс с ХИВ-позитивен или болен от СПИН човек. Те се възбуждат от мисълта, че ще се заразят с тази смъртоностна болест. Повечето от тях не могат да изпитат сексуално удоволствие, правейки секс със здрав човек. Те се възбуждат, само когато осъществяват сексуален акт с болен човек. Предпазните средства са забранени!

http://www.teenproblem.net/a/1-lubov_and_sex/43648-nai-izvratenite-i-opasni-fetishi-chast-vtora/

тагове: най- опасни, фетиши, легло

ИЗНЕВЯРАТА бр.110

images (15)Вероятността по време на една връзка един от партньорите да изневерява е между 60 и 80% , твърди психолог от Университета в Монреал. “Става въпрос за изненадващо висок процент, а данните показват, че даже и в напълно честните брачни връзки нещата не се развиват така както се е планирало. Емоционалната връзка, която имаме с други се моделира спрямо това което сме получили от родителите по време на детството”, твърди психолога Женевиев Болио – Пелетие. Според психичната централа хората, които в живота избягват искреното приятелство, а също и здравите сантиментални връзки, най-вероятно са склони към често сменяне на партньора, а заедно с това и на изневери. Тези хора са и по-изневрени отколкото останалата част на обществото.

Канадският психолог Пелетие твърди, че „мотивите за изневярата биха могли да бъдеат регулатор на емоциите при хората, които не искат да имат близки отношения с партньора си. Както и това, че по свой начин изневярата им помага да преодолеят фобията от близост, да ги отдалечат от партньора и така да поддържат свое лично пространство и да разполагат със свободата за изневеряване, противно на общоприетото мнение, мъжете не са повече склони на изневяра от жените. И едните и другите, които притежават синдрома на отхвърляне на близостта, без много мислене скачат в чуждото легло“, казва в заключение експерта. Психичната централа съветва по-чести любовни и разнообразни отношения, заради спокойствието на духа и здравето. Секса е не само здраве, той прави хората по-уверени и по-работоспособни. Всичко останало, което е казано и продължава да се говори е въпрос на лични предпочитания. Ако при изневярата на мъжа проблемът преди всичко се свежда до запазване на семейството, то при жените първостепенен и основен психологически проблем, който възниква е угризението на съвестта и всички произтичащи от него последствия. И никакво външно влияние не може да им помогне да се справят с това. Често при изневерилата жена възниква внезапно мъчителна безсъница. Тя се затваря в себе си, понякога дори стига до сериозна депресия. Подсъзнателно смята, че е престъпила някаква разрешена граница и самата тя се е очернила. Често жената искрено смята, че ще е по-добре ако признае всичко на съпруга си.

Дали си заслужава да разказва;e на мъжа си за своите приключения? 

Да, защото по този начин в мъжа се „отключват“ много желания и брака се укрепва. Колкото по-ревностен е мъжа (същото и за жената), толкова по-силна е страстта – Лесно и просто! Понякога изневярата носи твърде много главоболия и е нерационален начин за решаване на семейни проблеми. Не е лесно да се въведе ред в собствения дом. Но ако въпреки всичко искаш да изневериш на мъжа си, по-добре си помисли дали си заслужава да имаш такъв мъж до себе си.

предоставил: Красимир Янев

 тагове: изнивярата, брачни, връзки, канадски ,психолог, Пелетие

СТРАХЪТ БР.111

images (9)Признакът на страха се открива по агресията, която е наблюдавана при така наречената контра атака или по-скоро защита, изпреварваща нападението на противника. Защо когато кажеш на някой „ти си тъпа мутра“, той веднага налита на бой? Това е неговият комплекс  за самозащитата, единственото му средство. Човешката психика е податлива на външно влияние – това е заложено в природа ни. Въпреки това фината, лесно възбудима психика често предизвиква у хората не само естествени, но и голям брой мними страхове, създадени от собственото ни въображение. Страхът е неприятна човешка емоция, която възниква при реална или предполагаема опасност за индивида и се проявява като вътрешно напрежение, безпокойство и възбуда, стигащи понякога до паника. Животът без страх е повърхностен, защото в такъв случай човек живее с лъжливото, привидно чувство за сигурност, а в действителност постоянно е изложен на опасности. Само хора, които са свободни, могат да се страхуват и от друга страна тези, които са отговорни, могат да чувстват вина. Може да се каже, че децата дарени със свобода и отговорност, са осъдени на страх и вина.

Във всички времена човек е изпитвал страх, но този страх през различните епохи е бил до известна степен различен. Съобразно промените в живота – политически, социално-икономически, културни и битово-психологически, страхът е менял своето лице, своя предмет и своята мотивация. Първобитният човек се е страхувал от природните стихии – бури, земетресения, наводнения, пожари, а по-късно и от отмъстителните богове.

Вероятно страхът е бил и първоначалната причина за създаването на боговете и регилията.

На по-късен етап човекът се е страхувал от войни и заразни болести, след това – от потисничество, безправие, конкуренция и фалит, а днес, освен от всичко изброено дотук, и от ядрена война, катастрофи, безработица, самота, рак, инфаркт, психически заболявания и в най-ново време – от спин, грип и други.

предоставил: Владимир Петров

тагове:  признакът, страх, човешка, психика

ЧОВЕЧНОСТ БР.110

 
 
Явно живея в друга страна и се срещам с други хора! Периодично пътувам, Ловеч – Русе – София – Атина и обратно.
Нямам роднини и познати в Дом за възрастни, а и не бих си помислил да го предложа на някого.
Срещам човечността ежедневно и ми е чудно защо й усещате липсата?
Възрастен човек ли? Няма такова нещо преди 108 годишна възраст. В много езици се изписват числата от 1-12г. със собствени имена, а цикълът в нас е по 9 г. /12 х 9= 108/. При нас, два цикъла по 9 е равно на 18 и е пълнолетие. При другите, три цикъла по 7 е равно на 21и е пълнолетие.
sadba.jpgПреди години бяха нужни книги, сега има интернет и пълна информация за възстановяване на здравните проблеми. Няма болести, а има болен, който е изневерил на себе си.
Да, при катастрофи, бедствия, нападения и друго посегателство, е нужна болница и доктор, но в останалите случаи не.
Претендираме за разумни същества, изговаряме въпроса пред личния лекар: ”Какво ми е?“ А зададохме ли си въпроса: “Защо си толкова краен?”
Детството ми премина между Психоболница, Старчески дом, Дом за юноши и Туберкулозен диспансер. Вижданото ме подтикна да избера учител по математика. Защо пък математика? Защото, ежедневно при нашите игри се споменаваше думата “доза.”
Зададох въпрос в курса на учителката по математика, а тя ми отговори:“Всичко подлежи на изчисления. А доброто и лошото са следствие от голямата, или малката доза равност.
“Щом е така, значи това ще уча и работя” – реших аз. След като завърших, сам си избрах работа в интерната, защото имах спомени от детството и можех да провокирам възможностите си чрез часовете по математика. Заговори се обаче за премахване на интернатите.
Но постоянно текат реклами за “Дом за възрастни” – ужасно! Всеки трябва да умре, като се занимава и прилага знанията си. Пенсионирането не е край, а ново начало на по-високо ниво.
Наблюдавам профилакториума за пенсионери, който се строи от Европейския съюз, в съседното село. Място за творчески занимания, а не място за очакване на смъртта. Няма да предложа на майка ми, дори и да е интересно мястото. Предпочитам да пътува и да разказва на правнуците си за интересни места, и хора.
Човечността съществува и е до нас, за да й се възхищаваме. Така ви казвам аз.
Никола
тагове: човечност, разказ, Никола

СТИХОВЕТЕ НА ПЕТЯ ДУБАРОВА БР.110

 звучат от Космоса

Бях в командировка в град Бойчиновци – квартал „Огоста”. Вечерта, ме обзе голяма тъга. Тих женски глас ме помоли да взема химикала и да пиша. Когато спрях и запитах с кого разговарям, отговорът беше- Петя Дубарова. Спомних си, че бях чела нейни стихове. Петя продължи със същия глас, че получила сигнали, които излъчвали тъга и решила да ме разтуши. Благодарих й за хубавите стихове. На другата вечер пред мен се появи бяла роза, която се превърна в бледорозова. Попитах я: „Какво е това? От къде е?” Наново чух гласа на Петя, която ми каза, че е подарък за мен. Прочела в мислите ми, че ще публикувам стиховете й във вестника Сияние. Благодарих й. Розата изчезна, сякаш се стопи.
Мария Герасова
 
kkz.pngЕто и стиховете й:
 

Звезден миг

 
Душата ми гори.
Душата ми изпепелена.
От огъня на дива страст.
Когато срещна твоя поглед.
 
Букет от рози и бодли.
Вплети в косата посребрена.
Горчилката от дневен мрак.
Душата ми размива.
 
Коя си ти?
Ти идваш от далечен път.
От дивната Галактика.
Звездите твои са сестри,
а слънцето възпламени ги.
 
Моторът пагубно бръмчи.
Забавя ритъма на мойта страст.
Ах, колко ме боли,
когато идваш в тъмен мрак.
 
Когато си на кръстопът.
Пали ти своя опел.
Душата ти ще изгори,
от неговата смрад.
 
Когато ти е тъжно,
вземи ти снимката ми бледа.
Иди в кухнята, седни
и там ще чуеш моя шепот.
 
Коварно е, ах, как боли,
отколешната болка.
Че твоето чело гори,
под пръстите ми меки.
 
Аз пак съм сянка в мрака черен,
превръщам се в плам.
И пак жадувам да срещна
твоя поглед син
и да се слеем в тишината.
 
Горещо е и пак боли,
сърцето ми от болка скрита.
Боли, боли и пак боли,
пирончето набоде го и после огън.
 
Когато си до мен
аз знам, че мога,
да пъхна пръстчето си в жарта
и в огън то ще се превърне.
 
Изпепелена съм.
От болка стена,
Че малко бях на таз земя.
И в сянка се превърнах.
 
Ще кацна тихичко при теб,
сестра ако пожелаеш ще ти стана.
Едничка си и аз една,
така и двете ще се слеем.
 
Бъди ми истинска сестра
И аз със тебе ще се слея.
Като пролетна зора.
Аз над тебе ще изгрея.
 
Със духовен, вечен плам - Петя Дубарова
тагове: сиховеет, Петя Дубарова, звучат, Космос