Monthly Archives: март 2015

СТИЛНА МОДА НА 60-ТЕ БР.133

Бурните 60-те години, които с право се нарича период на легендарния в света на модата, по време, когато много неща стават позволени, епоха на промени, смели експерименти и модна революция. 
Тези ярки десет години, по право, като най-свободен и экспрессивным период в историята на световната мода, точно тогава се е появил е, сега вече запознати, понятието “младежка мода”, която коренно се различава от стила на по-старите поколения. 

Стилна мода от 60-те години: красиво и модерно

Десетилетие на първите мини-поли, пластмасови и масивни бижута, които с лекота са принудени от скъпоценни метали и камъни, thingies и дантела перекочевали на втори план, на мода други декоративни елементи – джобове, колани, широки редове, яки и футуристични фасоны. 
И въпреки това, че в период на революционни и иновативни идеи отдавна е преминала в забвение, основните тенденции за стилен и необичайна мода на 60-те години все още се превръщат в източник на вдъхновение за много от най-известните дизайнери в света. 
Това време завинаги променя вкусовите предпочитания на човечеството, сега изглежда добре и да се облича с удоволствие на разположение не само на дамите от висшето общество, но и просто представители на средните слоеве от обществото. В сила на бързия растеж на живот на населението в следвоенния период, много млади хора да станат финансово независими от по-възрастното поколение. 
Те щяха да се открояват, да се покаже, че те са специални и на никого не са сходни, че и формировало желание да придобие необичайни дрехи, слушане на “своята” музика и образува “свой” стил, който може да подчертае своята индивидуалност. 

Къси поли и рокли, като стил, ежедневие

При по-млади хора започват да се появяват свои идоли, първите музиканти и модели, които са усетили в себе си, какво е световна слава и масово имитация на стотици хиляди фенове. Особено популярни по това време се радваше на манекенщица Лесли Хорбни, по-известен с прякор “силно разклонен”. 

Стилна мода от 60-те години: красиво и модерно

Именно от него е създаден и фиксиране на световните подиуми начин на худенькой, угловатой тийнейджърка с огромни очи и къса подстрижка. 
Това явление шокира по-възрастното поколение, но именно тя влезе в историята на модата като една от най-първите, най-добрите модели в света, а през 1966 г., те се превърна в “лице на годината”. Именно тя поддържа модерен а А-силует на роклята, в които се е появявал на много фотоссесиях и изрязани през модните дисплеите. 
Именно в този период се появява скандална колекция от неща, с дължина на мини, която е направила тази легенда я прародительницу – Мери Квант. 

Стилна мода от 60-те години: красиво и модерно

Мини поли и мини рокли не отговарят на добре развит норми на морала на онова време, въпреки това момиче е абсолютно пука, тя нарича своята колекция истински символ на сексуалната революция и намери подкрепа първо в моделиране, а след това и в младежта, кръгове на обществото. 
Популярността на тази нова и доста скандална дрехи допринесли за една и съща силно разклонен, с подаване на която такава прическа бързо спечелил световно признание. С удоволствие е станал прилагат в гардероба си още една икона на стила по това време, Жаклин Кенеди, след това мини нахлуха в целия свят. 

Пластмаса и целофан – в основата на нестандартни решения

Стил, който е бил предложен от известния Мери Квант, малко по-късно прякор “стил Лолита”, бутане на образа на главната героиня на романа на Набоков. Къса сарафанчики с висока талия, обувки на ниски токчета високи гольфики заедно с угловатой и худенькой силно разклонен, силно приличаше на образа на Лолита”. 

Стилна мода от 60-те години: красиво и модерно

В същото време започва да влиза в модата всичко необичайно, материали, създадени по изкуствен път, позволяват да се насити на дрехи от ярки и блестящи цветове, точно тогава в модата влизат всички дебнещ, секси и изпълнени в затруднен цветова гама. 
На върха На популярността се оказа лайка и найлон, кримплен, момичета, с голямо удоволствие преминава на пластмасови обеци и клипове. Това днес ние тяготеем до всичко натуральному, а след това всички аксесоари изготавливались от нещо ново и специално, макар и не най-полезен. 

Стилна мода от 60-те години: красиво и модерно

Именно през 60-те години на услугите на модата и красотата са се появили едни от най-популярните и разпознаваеми модни силуета: палто от ярки цветове, които комбинировались с още една новост – ботуши! 
Не е без иновации и мъжка мода: именно през 60-те младежи забравя за дънки и кожени якета, и с лека ръка на Пиер Карден подхватывает щегольскую начин на обличане. 

Стилна мода от 60-те години: красиво и модерно

Последователи на този стил се превръща в участници в легендарната група “Бийтълс”, които все по-често се появяват на публично място в модни костюми: чудо на химическата индустрия от това време риза от бял найлон, тънки вратовръзки, обувки, с тесни носочками и същите тесни панталони. Идоли милионна публика бързо переселяют идеята за този стил на масите. 

Известният черна рокля, bouffant и футуристичната “Барбарелла”

Още една икона за стил, която е просто невъзможно да не спомена, споровете относно характеристиките на модата от 60-те години, известен и неподражаемая актрисата Одри Хепбърн. 

Стилна мода от 60-те години: красиво и модерно

Символ на малка черна рокля, в която герой Одри, Холи Голайтли завтракала пред витрина на магазин “Тифани”, се превърна в истински символ на модата от това време, което, между другото, не се е променило и днес. 
Едновременно скромно и елегантно, достатъчно прост, но едновременно с това не е най-обичайното, това е черна рокля успя да завладее целият свят, а всяка жена си е мечтала да има нещо такова в гардероба си. Именно Одри Хепбърн и Жаклин Кенеди са станали ярки представители на по-елегантен модни тенденции от 60-те години. 

Стилна мода от 60-те години: красиво и модерно

Не можем да заобиколим и космически мотиви от онова време, които са особено доминираха в колекциите на талантлив дизайнер Пиер Карден. Именно с неговата подаване на появиха рокли с елементи от пластмаса и метал, sundresses с “космическа юфка”, а също и дъждобрани и крутки от изкуствена кожа и плат. 
Втзитной карта тази колекция са станали ясни геометрични линии, както и в интерес на крое, така и в декор дрехи. Има мнение, че такава експлозия на космическа тематика в света на модата, настъпили след излизането по кината на филма “Барбарелла”, където главната роля се играе от известната Джейн Фонда. 

Грим и прическа

Но, за да не е изобретил дизайнери на облекло, без специална прическа и грим, този стил, ще престане да бъде себе си. Що се отнася до последния, след това през 60-те години на специален тенденция са огромни, обведенные тъмни сенки или черни стрелки, очите, задължително с дълги външни миглите. 

Стилна мода от 60-те години: красиво и модерно

Устните специално подкрашивали телесни или ниско-ключ червило, което да не отвлекала от основен акцент на очите. След излизането на екрани кинокартины “Клеопатра” с Елизабет Тейлър в главната роля, на голяма популярност започват да се насладят на очите с черна подводкой и тъмни сенки почти до веждите. 

Стилна мода от 60-те години: красиво и модерно

Този начин винаги бяха допълнени със специални прически, например, начесами, изрязване на елф или геометрични мотиви. 
Известната прическа “бабетта” под формата на съраунд начеса с различни вариации, се превърна в истински символ на това време, я копировали почти всички момичета и жени, отчаяно опитвайки се да пресъздаде оригиналния начин на Бриджит Бардо във филма “Бабетта отива на война”. 

Стилна мода от 60-те години: красиво и модерно
Стилна мода от 60-те години: красиво и модерно
Стилна мода от 60-те години: красиво и модерно
Стилна мода от 60-те години: красиво и модерно
Стилна мода от 60-те години: красиво и модерно
Стилна мода от 60-те години: красиво и модерно
Стилна мода от 60-те години: красиво и модерно
тагове:стилна, мода, 60-те

МОЩТА НА СЪЗНАНИЕТО- МАГИЯ ИЛИ КВАНТОВА ФИЗИКА БР.133

Пътуване във времето, магьосници променящи радикално земния климат, загадъчни даоски майстори по бойни изкуства побеждавайки с хипнотичен поглед ….

 Общото между всички тях е заключено в отговора на въпроса „Може ли с мисълта си да променяш света около себе си?” По принцип да.

Структурата на реалността според квантовата физика отменя невъзможните неща. Остава само да открием именно онзи секрет, който ще ни върне забравените умения, които ни отличават от животните. Защото така, или иначе сме едно стъпало над- тях. Да си мислим, че чрез труд сме станали хора от предци маймуни си е теория, в която вярва всеки уважаващ себе си марксист, но истината е далеч по- различна от това. Ключовата дума не е труд, а съзнание!

Това, че ние хората сме създадени с потенциал за власт откриваме още на първите страници в Библията: „И Бог каза: Да създадем човека по Нашия образ, по Наше подобие; и нека владее над морските риби, над небесните птици, над добитъка, над цялата земя и над всяко животно, което пълзи по земята”

Тоест- словото, изказната форма е била тази, която е била проводник на сила и влияние. Бог твори чрез слово, а човека е създаден по същата тази матрица. И е създаден за да властва над всичко, не чрез мотиката и бича, а чрез вложения вътре в него потенциал.

Загубвайки връзка с Първоизточника на тези вродени у хората умения, развитието на цивилизацията праща хиляди поколения в друга насока. В хода на историята знанията за контрол чрез словестно- съзнателната форма били изтласкани от ежедневните нужди и останали недоразвити у хората. Силата закърняла, а единствените които търсели подобни ресурси били обявени за шамани, вещери, магьосници и т.н. В резултат днес има множество мистични, окултни и религиозни учения, но не и систематизирана наука. Но и това е на път да се промени…

  Айнщайн бе пръв сред физиците, доказали относителността на реалността около нас. На базата на прозренията му за пространствено- времеви континум в днешно време има редица сериозни научни трудове, описващи теоретичните предпоставки за пътуване назад- напред през времето, преодоляването на хипер- космически разстояния чрез така наречените „червееви дупки” и възможността за съществуване на паралелни Вселени в реалностти успоредни на тази, която възприемаме нормално в сегашното си съществуване.

Силата на съзнанието е в основата и на много бойни изкуства, повечето от тях базирани на знанията на мистични даоски отшелници. Съществува един цял боен стил, чието име е „Юмрукът на Насочената Воля” (Син И Цюан)!!! 

И наистина- ефективността на иначе качествените бойни техники в Син И Цюан става на съвсем друго ниво, когато се овладее пълната хармония между тренираното тяло, духа и волята- част от концепцията за тайнствените шест координации- Лю Хъ, които не са достъпни за овладяване от всеки.

  Силата в Кунг- Фу стила „Юмрука на Насочената Воля” е подобна на айсберг- външността е една малка част от дълбоко скритата истинска вътрешна контролирана от волята мощ! Подобно генериране на сила има и в някои други стилове като Тай Дзи Цюан (Юмрукът на Великия Предел) и Ба Гуа Джан (Дланта на Осемте мистични триграми)(за мое щастие имам възможност да изучавам тези стилове в школа спазваща ортодоксалните традиции и пазеща архетипните и оригинални базисни методики на тренировка)

Дали ще умеем да побеждаваме със силата на съзнанието, да правим успешен бизнес, или да намалим омразата между народите, зависи изцяло от нас. Търсейки пътя към подобни знания, човечеството ще достигне и следващият си етап на еволюция.
А дотогава остава всеки един да обърне поглед навътре към себе си и да открие цялото това многообразие от знание в тайните кътчета на собствената си осъзнатост.

http://kontra.blog.bg/hobi/2010/03/04/moshtta-na-syznanieto-magiia-ili-kvantova-fizika.504330

 тагове: мощта, съзнане, магия, квантова, физика

ПРИКАЗКА БР.133

Живяла много отдавна, през девет планини в десета, в далечна земя, в приказна гора, в спретната колиба насред китна опляна ,мъдра страрица…

- Какво да правя? Всичко вече опитах: и говорих, и убеждавах, и се молих, и се карах… нищо не помага.Не се разбираме с мъжа си, ми итова е! ще го напусна.- оплакала се приседналата до огъня жена.

- не бързай- рекла старицата.От година само сте заедно, едва сега започвате да се опознавате, връзката си да изграждате.

- Че как така?  Обичах го и той мене. Всичко обичахме да правим заедно, а сега…дали аз греша или той?

- не, не грешите. това са пречки, що стоят по пътя на всяко сеемйство.

- Е, бабо, нали в приказките пише…вдигнали голяма сватба и царският син, и принцесата живеели щастливо, чака до смъртта си. “Защо и ние не сме щастливи, чак до смъртта си, а все се караме?

- Около вас всичко се променя, мила. И вие се променяте. не трябва да се плашите от караниците, а трябва да се учите от тях. Ако се опитваш по стар начин да ги решиш, без да се  промениш- и ти, и той няма да се разберете.Като начало приеми, че промяната е най-постоянното нещо.И че вашите кавги са тези, които ви карат да израстнете.

- Хм, странно, но успокоих се  малко. ще се връщам сега.

- Иди си, дъще и отново ела, когато нещо се случи! И пак ще ти помогна.

предостави :Кирил Янев

тагове: приказка, жената, старицата

КОЙ ПРАЗНУВА ПЪРВИ АПРИЛ БР.133

Снимка: Интернет

Първи април дойде с първия спокоен пролетен ден, в който природата не се шегува с тези, които сa зажадняли за слънце и топлота. Разбира се, хуморът преобладава, за сметка на негативните емоции. Сега е моментът за шеметни шегички, които да погодим на приятели и роднини, а самите ние да се измъкнем по шушони съвсем безнаказано.

Като същински последователи на Макс и Мориц, това е истинска фиеста за дечицата. За себе си признавам, че е малко зловещо, докато се разхождам по улицата, защото изобщо не подозирам какво се крие зад благите усмивки на малчуганите, които ме задминават. Нека днес е позволено…

От къде обаче идва този „карнавал” на пакостите и майтапите, и какво е колоритно в отделните райони по света?

Ето някои интересни факти:

На 13-ия ден от Персийската Нова година ирландците празнуват „Сиздах Бедар” или „Празник на природата”. Той се е чествал още през 536 г. пр. н.е. Вярва се, че от там е тръгнала традицията по света.

Денят на шегата е много популярен в различни страни по света. Датите са разнообразни, но идеята е една: да си направим шега с някой, като му сложим сол в кафето, както по традиция правят хората в Испания.

Снимка: Интернет

В Мексиско обичаите са малко по-разчупени – никой не дава пари, бижута или книги на заем.

 

Перуанците пък се разхождат с хартиени надписи по гърба, а медиите публикуват „лъжовна” информация, като карат читателите си да разграничат истината от лъжата. На следващият ден телевизиите и вестниците съобщават шегите, които са публикували.

В Нова Зеландия също се чества Денят на лъжата, също както във Вликобритания, Австралия и Южна Америка, но с разликата, че шегите са допустими единствено до обяд. Всеки, който наруши правилото е заклеймен като „Априлски глупчо”.

Във Франция този ден се нарича „Денят на рибата” и е истински успех за този, който успее да залепи на някой минувач хартиена риба, без той да усети.

Фламндски обичай подтиква децата да заключват родителите си и да не ги пускат, докато не им бъде дадено лакомство.

По времето на династията Чосон в Корея се позволявало на царското семейство да се шегуват помежду си, като това се случвало в първия снежен ден от годината. Снежни топки прехвърчали покрай хората, а оправданията били фалшиви.

В Полша важната работа се отлага за другия ден, за да царстват спокойно вицове и закачки.

Денят на кукувицата в Шотландия отбелязва празника. Там се счита, че птицата е символ на глупостта.

На 1 май е „Маска котка” в Дания, но се празнува твърде рядко.

Родените на 1 април в Германия и Австрия са считани за хора без късмет, а денят за тамошните народи – за нещастен.

Млади стажанти в Австрия пък обявиха на майтап 1 април за Ден на стажантите, тъй като заплащането и ситуацията на трудовия пазар им приличали на шега.

Докато животът е твърде ироничен с нас, ние също ще имаме право да се шегуваме. И все пак внимавайте, защото както гласи добре известната ни поговорка, „Добре че е шегата, за да си кажем истината”.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1886414

тагове:кой, първи, април

ПОЕТЪТ ВАСИЛ КАЛЬОМОВ БР.133

***С* Т* И* Х* О* В* Е***

ОБИЧАМ ТЕ

Обичам те- думи блаженни,

наслада з всичси уши.

те правят телата нетленни.

Съгряват те нашите души.

 

Обичам- каза лъжеца

и често му вярвате вий.

Обичам те- каза глупеца,

със тях своята глупост той крий.

 

Наричат ги бързо и лесно.

Повтарят тез думи безкрай:

 единият подло, нечестно,

 а другият Бог един знай.

 

Обичам те- думи мечтани,

как трудно се стига до Вас.

Как честно понасяме рани.

И плачем по нявга на глас.

 

Да любиш е цяло изкуство.

Начало е подвига мил.

И пламва в душата ти чувство,

 което си дълго таил.

 

А после неволно се питаш,

това ли е мойта мечта?

И волно- неволно залиташ.

Залита тогава и тя.

 

Не можеш да любиш, когато

сърце ти не знае ревността.

Таз гостенка вечна

засилва у нас любовта.

 

Когато настъпи разлъка,

 то колко по- дълго ти трай,

гризе  те любовната мъка,

 не можеш без нея- признай.

 

И казваш тогава “Обичам”,

дълбоко таз дума съзнал.

Обичам те- аз всичко наричам

с твоето има, разбрал.

 

Че думите тези са святи.

И става ти леко дори.

Обичам те- думи крилати,

щом огън  у вази гори.

 

Разказах тук някаква схема.

Това е един вариант.

Безкрайна и вечна таз тема

в разцветки блести кат брилянт.

 

Обичам те, казвам, любима,

повярвай не съм пак сгрешил.

Повярвай ти в моята зима.

В косите веч сняг посребрил.

В ИМЕТО НА РАЗУМА

Кажете хора, мили братя и сестри,

защо един от друг така се отчуждихте.

Че ни съсед, че ни приятел веч дори

не ви е нужен, ближния си намразихте.

 

И само,ако някой жалък интерес

внезапно вас ви нявга може би  застави,

си спомняте за тях и с мазния финес

изтръгвате това, което ви е трябвало.

 

Каква е тази мания сега у вас

да трупате пари и всевъзможни вещи,

и питате със гузния си от алчност глас:

“Защо, о, Боже, днес света така зловещ ,?”

 

О, Господи, ще има ли война кажи,

ти няма ли да пощадиш поне децата

и още колко чувам глупости, лъжи,

нали самите ние правим я войната?

 

Войната, мили мои братя и сестри,

тъй както и мирът са дело те на всеки,

един към друг от днес станете по- добри,

простете се и със алчонстта навеки.

 

Едва тогава ще настъпи вечен мир,

едва тогава, братя, ний ще оцелеем

 и правдата ще тържествува най- подир,

 щом в името на Разума велик, живеем.

ДА БЪДЕ МИР НА ЗЕМЯТА

Съвкупност от тайни е нашата Вселена.

Велика загадка е всеки човек.

Отдавана е ясно, че необяснена

ще бъде до края на Двайсети век.

 

Не бива това сега нас да тривожи.

След време ний тайната ще разберем.

На войната време е край да се сложи

и плана за “звездни войни” да го спрем.

 

Човекът отдавна достигна Луната.

Очакват ни  нови звезди, светове…

Затуй днес е нужно да впрегнем благата-

защо да не станем и ний богове?!

 

Ето защо Разум на нас ни е даден,

а ние му готвим небивала смърт.

Нима за пари и кръв е днес жаден

отново светът? Стига! Долу страхът!

 

От призрака черен трепери земята.

Но делото мирно е в силни ръце.

Аз вярвам: мирът ще надвие войната!

Те първите стъпки са веч на лице.

РОДИНА

Кат образ мил на майка родна

аз виждам твоите черти.

Родино моя, хлебородна,

как смайват твойте красоти.

 

И не напразно казват честно,

че къс от рая си била.

Родино, моя ти невесто,

как радват твоите дела!

 

Как други днес са ти селата.

Прекрасни твойте градове.

Родино моя, майко свята,

поклон пред твойте синове!

 

С достойнство те се славно биха

за твоята скъпа свобода,

а после славно пак строиха

и те прославиха с труда.

 

Те ден и нощ стоят на стража,

Родино, твойте синове.

Готови с огън да накажат,

ако към теб се враг провре.

 

Расти, расти родино мила,

прославяй нашите земи!

Кръвта от раните измила

нагоре ти се устреми!

МОЯТА ВЯРА

Аз вярвам в звездите и простора.

В устрема на милионите напред.

В добрината в бъдещите хора,

 във всичко, що кипи ,у нас напред.

 

Аз вярвам, разумът ще тържествува

тук, на Земята и в Космоса дори.

И нашто утре, вярвам ще рисува

 в небето синьо мирни нам зари.

 

Аз вярвам в силата на таз природа.

В това що казват майчини уста.

Аз вярвам в гена, в тайната на кода.

Аз вярвам във факела на любовта.

НА РЪБА

Кажи ми, о, Боже, как да живея

и песни безброй за теб да изпея.

щом мъка вече разкъса душата,

че пак се възпява брат срещу брат.

 

Историо, що се вечно завръщаш

и черното вчера в днешно превръщаш.

И синът да дойде в образ човешки,

ний пак ще повторим старите грешки.

 

Щом пълно е с книжници и Иуди,

безброй фарисеи, алчници луди.

Тогава Отеца така отговори:

“Кой смее то нека с Бога да спори”.

 

А сина си ще пратя с огън в ръката

и АД ще настане тогаз на Земята.

За тези, които Мен не почитат.

Доброгто що дадох- само го ритат.

 

Отровиха ниви, плодни и хлебни,

създадоха куп неща непотребни.

Измряха животни, съхнат горите

 и билки с омая чудно покрити.

 

Водата мирише и вече е черна.

Едвам ту тук, тту там, риба ще мерна.

На смърт се обричат ваште роднини

любимците мои, славни делфини.

 

И дупки в небето виждам аз страшни.

И облаци плуват димни и прашни.

но тези, които имаха вяра

до Мене ще сложа мяра по мяра.

 

Надежда последна пак ви остава:

Безумците спрат ли- любов обещавам.

С любов ви създадох- мразя роботи.

И разум ви  дадох за триста живота.

 

Но хич не мисля, че съм безсилен.

Живот да затрия, дявол немирен

безкрайно духът ви да обладава-

Доброто и Злото Бог управлява

представи Мария Герасова

тагове: поетът, Васил Кальомов

АТЛЕТИКАТА СИ ИМА НОВ ОСКАР ПИСТОРИУС БР. 133

Маркус Рем иска да скача на олимпиадата в Рио заедно с атлетите без уврежданияМаркус Рем иска да скача на олимпиадата в Рио заедно с атлетите без увреждания

Германецът Маркус Рем е с ампутиран под коляното крак, но иска да се състезава с „нормалните” спортисти. Миналата седмица немската лека атлетика се изправи пред дилема, която припомни на любителите на спорта историята на южноафриканеца Оскар Писториус. Писториус е единственият мъж в света с ампутирани крака, който се състезава с „нормалните” атлети на олимпиадата в Лондон през 2012.

Днес Маркус Рем, който е специалист в дългия скок, а десният му крак е ампутиран под коляното, има същата мечта. Германецът победи на параолимпийските игри в Лондон, но иска да скача на олимпиадата в Рио заедно с атлетите без увреждания. Подобно нещо е правил само Писториус, а изявите му на пистата бяха съпътствани от много „за” и „против”. Споровете дали протезите му не му дават предимство пред останалите състезатели бяха замразени заради съдебната сага около убийството на приятелката му през август миналата година. Сега дебатите са извадени от фризера.

Маркус Рем се яви на турнир в германската провинция Северен Рейн-Вестфалия и спечели надпреварата с „нормалните” си колеги. Победата му отново повдигна въпроса дали протезата му дава предимство пред останалите и дали не трябва да бъде пратен при атлетите с увреждания. Всъщност състезанието в Леверкузен не беше нищо особено. Зрители и експерти се разбудиха от дрямката си един-единствен път – когато дикторът в залата съобщи, че състезателят на ТСФ Байер 04 Маркус Рем, който е с ампутирана подбедрица, е скочил с половин метър повече от конкурентите си. Резултатът му: 7,61 метра. Рем се порадва на първото си място и си замина за вкъщи. Радостта му обаче продължи кратко. Още вечерта стана ясно, че от немската федерация му забраняват да се състезава с атлети без увреждания…

С което посякоха една от големите му надежди. От юли 2013, когато стана световен шампион при инвалидите със 7,95 метра в Лион, Рем тренираше, за да се изправи срещу „нормалните” спортисти. Трябваше да добави още 15 сантиметра към рекорда си, за да отиде на шампионата на Германия. Оказа се обаче, че задачата е доста трудна. През януари 2013 Немският лекоатлетически съюз реши, че спортисти с увреждания, които имат нужда от протези или от други приспособления, може да участват в шампионатите само извън класирането. Заради жестоката критика съюзът промени становището си, но остави забраната за технологии, които биха дали предимство на атлетите. Миналата събота преднината на Рем беше толкова голяма, че реферът на турнира я обясни с протезата му. Което автоматично вкара в сила правилата на лекоатлетическия съюз и Рем изхвърча от официалното класиране. Ден по-късно директорът на състезанието отмени решението и обяви, че е допусната грешка. „Помощните средства са забранени, но аз само съм сменил това, което ми липсва, – каза Рем.” За пръв път този въпрос беше повдигнат заради Оскар Писториус. Южноафриканецът с два ампутирани крака води дълга война с Международната федерация по лека атлетика, за да бъде допуснат до стартовете на нормалните спортисти.

Оскар Писториус

Оскар, познат като “най-бързият човек без крака”, е световен рекордьор на 100, 200 и 400 метра спринт (клас Т44 – ампутации от коленете надолу). Бяга с помощта на фиброкарбонови протези. През 2007 година той за пръв път участва в международни състезания за напълно здрави атлети. С което предизвика бурни спорове, защото освен че протезите му позволяват да се състезава, според мнозина му дават преимущество. Същата година Световната федерация по лека атлетика (IAAF) промени правилата си и забрани използването на “всякаква техническа помощ, която дава на един атлет предимство спрямо друг атлет без същата техническа помощ”. От федерацията отрекоха забраната да е пряко свързана с Писториус. След подробни изследвания учени установили, че Оскар наистина има леко предимство пред останалите атлети. Затова на 14 януари 2008 IAAF го обяви за нелегитимен състезател. На 16 май 2008 Спортният арбитражен съд реши, че няма достатъчно доказателства за това решение и то беше отхвърлено. Въпреки шанса да се състезава на олимпийските игри в Пекин, Оскар не успя да спечели квота за южноафриканския отбор, но участва на параолимпийските игри, където спечели златни медали на 100, 200 и 400 метра спринт в клас Т44. Три години по-късно, през юли 2011, южноафриканецът беше включен в националния отбор на страната си за шампионата в Дегу. Участва на 400 м гладко бягане и на щафета 4х400 м. В сериите на 400 м Оскар записа време от 45,39 сек. и се класира на полуфинал. Най-бързият човек без крака влезе в историята като връзката между здравите атлети и тези, родени с увреждания. Щафетата 4х400 пък извоюва с негова помощ бронзовите медали. В Лондон 2012 Писториус стигна до полуфиналите на 400 метра гладко бягане и до финала на щафетата 4х400 метра…

Немският лекоатлетически съюз тепърва ще взима решение по казуса „Рем”. Целта на атлета е да скача на шампионата на Германия през юли в Улм. В момента Маркус чака становището на федерацията. „Случаят трябва да се дискутира, – каза той. – Надявам се да получа зелена светлина за участие в състезанията на спортисти без увреждания, но досега никой не е говорил с мен.” За да не допусне грешка Немският лекоатлетически съюз поръча специална експертиза. Тя трябва да установи дали протезите на Рем са непозволено помощно средство.

„В случая не става дума за спортисти с увреждания или без увреждания, а за помощни средства, – каза президентът на съюза Клеменс Прокоп. – Обсъждаме проблема с Федерацията по лека атлетика за хора с увреждания и дискутираме дали може да се въведе сертифициране на протезите. Но още нямаме решение.” Становище обаче трябва да има. Рем се надява да не получи отказ, тъй като не се счита за инвалид. И също като Писторуис твърди, че просто е човек без крак. А по повод плановете си за Рио 2016 казва: „Преди 3-4 години никой не вярваше, че спортист с ампутиран крак може да скочи повече от седем метра. Защо да не мога да мина и осемметровата граница?”

 http://disabledsportsbg.com/i8.php

ЩЕ ВИ РАЗКАЖЕМ ЗА НЕГО БР.133

Снимка0177

Снимка0176

Снимка0178

Той се казва Местан Юсеинов Мехмедов. Роден е на 9 декември 1935 година, а като го погледне човек, изглежда между 50-60 годишен. Името му както споделй той, в превод е “Свята зора”. Началното си образование завършва в турското училище “Руджие,” което се е намирало зад Окръжен съд- Пловдив, срещу училище     “Диимтър Благоев”. По настоящем, училището не съществува. След това завършва гимназия  ”Маразлията”, по- късно ПУЦ Технология на тютюна- клон Асеновград и след това Икономически техникул- Пловдив. Макар и от ромски произход, особено впечатление прави негоата иродиция и интелект. Познава основно библията и я  цитира без грешка. 

За своите родители сподели следното: “Баща ми, Юсеин Мехмедов Местан е роден през 1890 година, а майка ми, Шазие Османова Мехмедова, по- късно Местан е родена през 1900 година. На двамата лека им пърст. Тук, в Столипеново отначало е било само гора.  През 1954 година е имало само няколко сламени къщурки.  

Честите пожари през 1948 година, ги изгаряли до земи. След наводнението през  месец юни  1956 година, тук е било градина. И през 1971 година  посториха първите блоковете.

 Родиха ми се четири момиечта, по- големите две през 1956 и 1971 година.  Едната е Хюда верде, което значи “Бог създаде” , другата е Шазе, което значи “Светлина”. Имената на моите деца са божествени. В тях е вложен смисъл. За мен името е от голямо значение. Докато днес, хората не се замислят, какво име ще дадат на децата си. Ето и моят внук Давид. Също има смисъл имато му.  Сега работи  заедно с баща  си във Франция. 

В момента, Местан е пастор  на Обединена Божия църква- Столипеново. Не беше необходимо да задавам въпроси. Той сам сподели,че Божия евангелска църква е създадена през 1900 година от двама немци, Митер Майер и Ханс Копер По времето на пастор Неделчо Петков, Местан се покръства от мохамеднаска в християнска вяра- така подчерта той. Моите родители са дошли тук през 1912 година, а през 1924 година, когато е било голямото земетресение в Чирпан, се ражда брат ми.

Във съседство с новата Обединена  Божия църква има стара, която се нарича Божия евангелска църква. Тук, Местан проповядва дълги години и в един момент се създава конфликна ситуация, поради която той е напуснал църквата. И голямата му любов към Бог, която таи в сърцето си, го подтиква да построи нова църква. И не можем да си представим. Той продава всички златни  накити на дъщерите си, като прибавя и своята пенсия, построява новата църква през 2011 година. Двете му дъщери  помагат  в  нея. Думите на Местан дълбоко трогват сърцета: “Ако получавам пари, няма да има любов във сърцето ми и да работя за Божия слава”. Като го попитах, когато си замине от  този свят, кой ще продължи неговата мисия. Той ми отговори, че както вижда, ще бъде внукът му Давид, който сега е във Франция. Той има голяма любов към Бога и непрекъснато се интересува от знанията.

Двамата с Местан сме във църквата и сподели, че  тя е построена от  Бог,  а той само изпълнил обещанието, което е дал пред Него. Вътре е приятно да се стои. Излъчва се  енеригя, която успокоява и те кара да се отпуснеш. ” Тук е Бог”- казва Местан. Уверявам се, че казва истината. В очите на този нисичък човек се излъчва увереност, сила  и неговите знания от библията доказват, че пред мен стои божествен човек. Сподели ми интересни неща и всичко, което преподава на хората. На големите празници като пример даде  рождество Христово, което възпроизвежда нагледно с живи ученици- яслата, малкият Христос и всички останали моменти. Това е само една малка част от всичко, което прави този духовен човек. Дори изпратил момче в Банкя, за да учи и да стане пастор. Но това  то починало. Сподели, че ще продължи да издирва момчета, които са посветени и вярват в Бог, за  да   ги изпраща на обучение. Сподели, че има постоянно присъствие  на всички духовни конференции.

Радвам се, че се запознах с този човек. Накрая го помолих да каже няколко думи  за  читателите на вестник Сияние. Той отговори: “Бог да им даде голяма светлина. Да виждат себе си пред Господа. Да знаят за какво са създадани Да не пречат, а да дават светлина. Да се осбодят от греха. Да имат вечен живот и цитира Йоан гл.3 стр 16   “Бог възлюби света, да има   живот вечен.”

Мария Герасова

тагове: пастор, Местан Мехмедов

ЕСТЕСТВЕНИТЕ ПАЗИТЕЛИ НА ЗДРАВЕТО БР.133

ВЪЗПАЛЕНИЕ НА СЛИВИЦИТЕ

Сливиците служат като естествен щит, който възприпятства преминаването на бактерии, вируси през гърлото. А бактериите все пак го преодоляват- резултата е възпаление на ларинкса, фаринкса и сливиците, които се подуват и става болезнени и ангина.

Както е при грипа и острите простудни заболявания, симптомите на възпаление на сливиците ( тонзилит) са повишена температура, втрисане, отпадналост, главоболие и затруднено преглъщане. По сливиците могат да се образуват жълто- бели петна, рли които съществува опасност  , бактериите да навлезат в кръвта и да предизвикат възпаление  на мускулите на гърлото, сърдечния мускул или бъбреците. Повтарящи се възпаления могат да причинят хронично боледуване на сливиците. Причинителите обикновено  за различни  родове стрептококо, стафилококи, пневмококи, аденовируси и микози.

Когато се появят типичните симптоми на ангината, трябва да се обърнете към лекар, не само за леечние., но и за да предотвратите усложненията.лечението се извършва успешно чрез преписване на антибиотици, както и на аналгетици и на противовъзпалетилни средства. Обикновено, то продължава от пет до седем дни.

Ангината може да възникне изолирано или в рамките на други възпалителни заболявания на лигавицата  на носа , усната кухина и харинкса. Тя може да бъде и част от клиничната картина на някои инфекциозни системни болести.В някои случаи , специалистътможе да препоръча и хирургично отстраняване на сливиците.

Децата реагират по- бурно при възпаление на сливиицте, както и възрастните, чията имунна система е отлабналапоявява се изразена болка при преглъщане, както и болезнена чувствителност от външната страна на врата.към втория и третия ден могат да се напипатувеличени линфни възли, а от устата да се появи лош дъх.

Има няколко вида ангина: ангина катаралис, ангина лакунарис, улцерозна и некротична. Ангина актаарлис обикновено е с вирусен произход. Появява ес самостоятелно или в комбинация с инфекциозни заболявания, сливиците са уголемине и червени. Вслучая с ангина лакунарис или гнойната ангина  по сливиците се виждат болезнени точки, гнойни лимфни фоликули, а тъканта около тях е възпалена. Улцерозната  и некротичната ангина обикновено се локализират  върху една от сливиците се вижда по- голяма или по- малка язва, чията повърхност е покрита белезникавосивкав налеп. Към некротичната аангина се включват  и онези видове, които предизвикват  необичайни некротични изменения на повърхността на сливиците, както при инфекциозната мононуклеоза и левкозата.

ПРЕВЕНЦИЯ И САМОПОМОЩ

Най- добрата превенция е хигиената, т. е. минето на ръцете. Още при появата на първите признаци на инфекцията, трябва да се  почива, да се пият повече течности, да се избягват млечни продукти, да се прибавят колкото си може повече витамин А, В, С  компреси от оцет на врата, на гърдите- компреси с масло от евкалипт и лавандула.

Устата и гърлото  трябва да се жабурят с чайове от мент, лайка, салвия и с разтвор от солена вода.

д-р Янева

 тагове: естествените, здравето,  сливиците

ЖЕНИТЕ И МЪЖЕТЕ СЪНУВАТ РАЗЛИЧНО БР.133

Въпреки, че учените наричат ” универсални сънища” определен тип съдържание, което е често срещано при хората с различно културно наследство, като преследването, нападението, летенето, невъзможността за движението, усещането за студ, сънищата все пак са толкова индивидуални, че  се различават дори при мъете и жените.Изследователите съобщават, че при мъжете, съдържанието на сънищата  са по- агресивни, отколкото при жените. Също така, в сънищата на мъжете се появяват други мъже, два пъти по- често, отколкото за жените, докато при жените и двата пола са еднакво застъпени. В сънищата, негативинте емоции са по- разпространени от позитивните. Изследователят Джон Алън Хобсън казва, че забравяме бързо около 95% от сънищата след като се събудим, защото промените, които настъпват в мозъка по време на сън и сънуване, не поддържат обработка на информацията и нейното съхранение.Сканирането на мозъка на спящ човек е показало, че фронталния дял на мозъка  важен за формирането на паметта, не е активен по време на REM съня.

 Иван Пенев

 тагове: жените, мъжете, различно