Monthly Archives: януари 2016

Галерия „Златю Бояджиев”

Галерия „Златю Бояджиев”

Галерия „Златю Бояджиев”

Възрожденският медик и общественик д-р Стоян Чомаков е един от най-изявените борци за самостоятелна българска църква преди Освобождението. Чомаковата къща, построена през 1862-1865г., е неговото материално завещание към бъдещите поколения на Пловдив. Тя се намира на видно място в Стария град, откроява се с осанката на един от  забележителните паметници на пловдивската възрожденска къща. Архитектурното решение издава принадлежността й към твърде разпространения по това време неокласицизъм.

Фасадата на къщата е строга, раздвижена единствено от среден ризалит без портик, от който се надвесва лек балкон, засенчващ двураменно каменно стълбище. Ъглите на сградата и рамките на прозорците от приземието са изградени от правилно издялани каменни блокчета, оставени неизмазани. Прозорците на горния етаж са фланкирани от пиластри с изящни дорийски капители и увенчани с дъговидни арки. Горната част на средния ризалит завършва с лек триъгълен фронтон.

От входното стълбище се влиза в преддверие с мраморен под. След него се открива широк хайет, в дъното на който започа двураменно стълбище, което води към втория етаж. Таваните на преддверието и хайета са дъсчени, богато орнаментирани. Украсени са с резбовани „слънца“. Планировката на приземния етаж включва още четири симетрично разположени стаи, два килера и коридор, водещ към баня и кухня с голямо огнище.

След Освобождението наследниците на д-р Чомаков са предоставили къщата за резиденция на Цар Фердинанд – факт, който потвърждава нейната представителност и централно местоположение в архитектурния ансамбъл на Трихълмието.

От 1984 г. тук е разположена най-голямата колекция от 72 картини на бележития български художник Златю Бояджиев (1903-1976), които представят двата характерни периода в неговото творчество. След тежък инсулт през 1951 г. художникът започва да рисува с лявата ръка.

Златю Бояджиев обича родната земя и народа, който я обитава. Образът на човека заема централно място в творчеството му. Неговият свят е приказен, изпълнен със симетрия, равновесие, хармония. Художникът обхваща двете крайни състояния на човешката природа – страдание и мъка, вяра и любов, идеализъм и саможертва. В картините си той изобразява селския бит и радостта от общуването с природата.

http://www.visitplovdiv.com/bg/node/2840

 тагове:Галерия „Златю Бояджиев”

Пловдив имаше единствената лонгозна гора край Марица, но не я опази

На Острова през 1962 г.

На Острова през 1962 г.

Определяли парк „Отдих и култура” като явление в световната практика

Владимир Балчев

    Навремето местността Седемте братя била известна на всички пловдивчани. Намирала се между храма „Св. Харалампий” и сегашния мост на бул. „Априлов”. През втората половина на XIX край Марица празнували деня на славянските просветители Кирил и Методий. „Там дохождаха и всички ония, които имаха куража да се наричат българи и българки –  пише в спомените си Михаил Маджаров. –  Там, под откритото небе, с песни и със слова, с игри и с веселия се прославяше народният празник.” Името на местността идва от седемте вековни бряста, израснали на широка поляна край брега на река Марица. В миналото край тази поляна растяла буйна лонгозна гора. Там братята на брястовете били не седем, а стотици. По-късно дърветата били изсечени, на тяхно място се появили зеленчукови градини.  

    За величествените лонгозни гори по двата бряга на река Марица пишат и старите пътешественици.  Из тях – свидетелстват османските регистри от XVI и XVII век – се отглеждали соколи за ловните подвизи на султана. В началото на ХХ век бреговете на древната река започнали да се оголват. Лека-полека усилията на дърварите завършили с пълен успех – от буйната растителност не останало нищо. Корекциите на Марица довели до унищожаването на островите в територията на града. Най-големият от тях бил при стария дървен мост, който според преданието бил построен от завоевателя на Пловдив Лала Шахин паша (на това място сега е пешеходният мост). Френският дипломат Филип дю Френ-Кане пише през 1573 г.: „Край града реката образува красив остров, пълен с високи дървета, под които се чуват разнообразните песни на огромен брой птици.” Изчезнали са и дърветата, и птиците… 

План на Пловдив от 1878 г. с обозначение на островите в река Марица.
План на Пловдив от 1878 г. с обозначение на островите в река Марица.

Към средата на миналия век се оказало, че по течението на река Марица е останала една-единствена лонгозна гора – тази при Царския остров край Пловдив. За нея са гласувани три закона от Народното събрание. Първият е приет през 1892 г. Тъй като жителите на село Мечкюр (сегашният квартал Прослав на Пловдив) нямали пасища, молели държавата да им предостави 500 декара мера, като в замяна те отстъпят на държавата острова. Няколко месеца по-късно депутатите разрешили на българския княз Фердинанд да закупи гората край Марица. Така се появило името Княжески остров. Новият имот на монарха бил поддържан от работниците в близкия държавен разсадник. През 1922 г. цар Борис III решил да продаде лонгозната гора на село Мечкюр. Това станало факт през пролетта на 1924 г. Както пишат тогавашните вестници, лонгозната гора на площ от 1000 декара, била продадена за сума далеч по-малка от действителната стойност на гората 

    Третият закон е от края на 1936 г. Той предвиждал източната част на Царския остров да се превърне в парк за отдих на пловдивчани. Пловдивският кмет Божидар Здравков настоявал към парка да се присъедини също младата дъбова гора при Държавния разсадник. Започнали преговори с Министерството на земеделието, но още преди завършването им, Божидар Здравков наредил гората да се пази от въоръжена охрана и там да се пусне стадо сърни. Тъй като охраната трудно се справяла с бракониерите, кметът издействал средства за поставянето на ограда. За две-три години сърните се увеличили, в гората се заселили няколкостотин фазана. След отстраняването на Божидар Здравков от кметския пост, гората била изоставена, оградата – разграбена, а фазаните – избити. Преместили сърните на Бунарджика. Кучетата на съветските войници разкъсали част от тях през 1944 г., а останалите се разбягали.

 Ученици от Френския колеж в Пловдив на излет до Царския остров през 1903 г.
Ученици от Френския колеж в Пловдив на излет до Царския остров през 1903 г. 

 Може да се каже, че по времето на Божидар Здравков, пловдивската управа за пръв път осъзнала какво богатство е лонгозната гора. През 1937 г. близо до нея тържествено бил открит Ловният парк, а кметът предричал, че гората ще стане голямата атракция на града.  Пророчеството като че започнало да се сбъдва през 1943 г., когато село Мечкюр било отделено от община Фердинандово (сегашното село Първенец) и присъединено към град Пловдив. Нормативният акт бил публикуван в „Държавен вестник”, но неизвестно защо не се пристъпило към неговото прилагане. Това станало едва през 1969 г. 

Първите проекти за уреждането на бъдещия парк били изготвени още през далечната 1936 г. Седем години по-късно техническата служба при общината се заела да изготвя нов проект. През 1947 г. вестниците публикували решението на Пловдивския градски общински съвет –  гората в „Острова на свободата” трябва да се превърне в добре уреден народен парк. Десет години по-късно вече се говори за Народен парк “Отдих и култура”. Същинското строителство стартирало през пролетта на 1960 г. Тогава били оформени подстъпите към парка. До него трябвало да води голяма алея с воден канал, който през лятото да дарява пловдивчани с прохлада, а зимно време да се превърне в ледена пързалка. Вестниците тръбят, че Пловдив ще има най-красивият парк в страната. Екзотичната лонгозна гора и площта на парка, който обхващал 2 800 декара, се сочат като явление в световната практика. 

Възпитаници на Еврейското училище в Пловдив на излет до Царския остров през 1926 г.
Възпитаници на Еврейското училище в Пловдив на излет до Царския остров през 1926 г.
  

 Проектът от 1964 г. включил в парка и терена на някогашния държавен разсадник ( сега там е изоставеният розариум). Начертан бил грандиозният проект за парк на народите, който предвиждал засаждането на екзотични растения от различни континенти. Оформени били първите части от парка. Оказало се, че пришълците виреят чудесно при българските условия. По-късно, при изграждането на розариума, екзотичните растения били изкоренени. 

Проектите от  70-те години на миналия век предвиждали изграждането на летен театър, тракийско селище, старобългарска крепост, виенско колело, делфинариум, лятна читалня, лятна дискотека… Последвали нови два проекта, съставили се нови авторски колективи, появили се нови разработки. След разработките, започнали корекции. Проектите погълнали много средства, а за лонгозната гора не била отделена нито стотинка. Дърветата започнали да съхнат, появили се някакви вредни плесени, които съсипвали дървесината.

Последният проект датира от 1984 г. Той бил изготвен от „Софпроект” след продължителни проучвания. После бил преработван няколко пъти, преминал през „ситото” на всички възможни  инстанции,  като получил тяхното одобрение. Малко след окончателното му завършване той станал ненужен, тъй като било наредено да се търси място за гребен канал. Тоест пак се почвало от нулата. Странно е едно – всеки проект започвал с думите, че център е лонгозната гора, около която се ситуират и гребен канал, и заведения, и зоокът, и спортни обекти. А точно тази най-важна част на парка  незабележимо е умирала пред погледите на проектанти, специалисти и чиновници.

Ловния парк през 1939 г.
Ловния парк през 1939 г.
    

Едва тогава за първи път в официалните документи се появява признанието, че парк „Отдих и култура” се изгражда с мижаво финансиране и се разчита единствено на безплатния бригадирски труд. Намеква се също, че поддръжката на толкова голяма територия не е по силите на Пловдовската община. 

След този тъжен разказ идва ред на един логичен въпрос – тъй като от някогашната лонгозна гора са останали само няколко жалки остатъци край оградите на помпените станции, има ли някакви надежди да възродим поне частично предишното величие на гората? 

Мястото й западно от гребния канал все още е свободно. От нас зависи какво ще се появи там. 

Самодеен колектив от 50-те години на миналия век.
Самодеен колектив от 50-те години на миналия век.

На излет край Марица през 1940 г.
На излет край Марица през 1940 г.

Край река Първенецка, 1966 г.
Край река Първенецка, 1966 г.

Съзтезание на гребната база през 1963 г.
Съзтезание на гребната база през 1963 г.

Царството на рибарите, 1974 г.
Царството на рибарите, 1974 г.

http://podtepeto.com/besedka-za-grada/plovdiv-imashe-edinstvenata-longozna-gora-kraj-marica-no-ne-ya-opazi/

тагове: единствената,  лонгозна, гора,    Марица 

ПРИЗИВ В ПОДКРЕПА БР.154

До Министъра на образованието

Копие до Началника на РИО-Варна

Копие до …

 

Уважаеми Господин Министър,

Уважаеми експерти от МОН,

Уважаема Госпожо Генова,

Уважаема …

Уважаеми …

Уважаеми Дами и Господа,

В следващите редове бихме искали да Ви напомним за успехите на едно малко селско училище – Основно училище “Христо Ботев”, от което жителите на село Николаевка имат нужда, за да съхранява и обновява селото. Децата, записани там, имат нужда от това училище, като „уютно място с „топла“ подкрепяща среда за разгръщане на уникалния вътрешен творчески потенциал на всяко дете под ръководството на любящи педагози; за създаване на приятелства и сформиране на екипи за съвместно постигане на окриляващи успехи, за развиване на качества и усвояване на ценни житейски умения, подготвящи го да даде своя най-добър принос на обществото като зряла личност!“

 

Пишем това от името на родители на деца, записани в училището в с. Николаевка, съмишленици и колеги на директорката на училището, като изразяваме благодарността и подкрепата си за нейния неуморен труд и грижи, положени за развитието на повереното й училище и индивидуално към всеки ученик, записан там. Бихме искали да обърнем вниманието Ви на следните факти, доказващи високия професионализъм на г-жа Павлина Иванова:

 • Училището в с. Николаевка  е на 167 години и е първото българско светско училище във Варненска околия. Основано е през 1847 г. от Атанас Георгиев. Ето защо достойното дело по запазването му и развитието му през последните 10 години заслужава признание.

 

 • В Училището през 2005 г. учат 47 ученици в 4 слети паралелки, докато през 2015 г учениците са вече 175, обучаващи се в дневна форма и 60 обучаеми над 16-годишна възраст в самостоятелна форма довършват образованието си.

 

 • Учителите през 2005 г. са едва 5-има ( двама начални учители и трима педагози в прогимназиален етап), докато през 2015 г. вече наброяват повече от 20 учители.

 

 • Осигурен е транспорт и ангажираност в учебния процес за деца от гр. Варна, които не са приети в кварталните училища, заради етническата им принадлежност.

 

 • Създадена е паралелка по Готварство за учениците от 7 до 9 клас, които получават свидетелство за професионална квалификация –  “Работник в производството на кулинарни изделия в заведенията за хранене и развлечения”.

 

 • Училището има и химн, посветен на Христо Ботев, чието име носи. Текст: Павлина Иванова (директор), музика: Емил Стефанов (учител по музика)

 

 • Въведена е системата Джъмп Мат в учебния процес в начален етап, както и елементи от Сугестопедията – за наша гордост българска, призната, като най-добрата система от Юнеско.

 

 • Спечелване и осъществяване от училището като водеща организация на Проект „ПРОГРЕС – Път към Реформирано Образование с Грижа за Ромския Етнически Състав в училище“ с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансиран от Европейския социален фонд на Европейския съюз, целта на който е създаването на условия за социална интеграция на децата от етническите малцинства, чрез включването им в различни дейности, като по този начин се подпомогне личностното им изграждане и включването им в едно социално общество, засилване на интереса им към образованието и спомагане за по-успешното им включване в пазара на труда.
 • Успехи на ученици:

Учениците от училището в с. Николаевка са активни и участват в инициативи за изготвяне на бизнес-планове и ученически обмен по международния проект „Бизнес уроци, ориентирани към международно действие – училището е партньор по проект „WIN-WIN” по програма Еразъм +, КА 2 на Университета в Олденбург, Германия, партньор на който е и Варненският свободен университет „Черноризец Храбър”.

В допълнение учениците от училището в с. Николаевка са постигнали изключителни успехи в множество национални и международни конкурси. Това са само малка част от тях:

Конкурс за поезия в Монреал- Канада “Любов към учителя”, 2015 г.

 

Боряна Григорова Апостолова, ОУ „Христо Ботев”, с. Николаевка, награда от високо квалифицирано жури за стихотворение – грамота и книга;

Конкурс за поезия в Монреал- Канада “Любов към учителя”, 2015 г.

Анжела Георгиева Милкова, ОУ „Христо Ботев“, с. Николаевка, награда от високо квалифицирано жури за стихотворение – грамота и книга;

 

Втори международен клавирен конкурс за любители “Андрей Стоянов” 16  до 18 ноември 2012

ІІ награда: Йордан Александров Ценов, І  клас, ОУ „Христо Ботев”, с. Николаевка, община Суворово, гр. Варна

Национален конкурс за млади пианисти „Димитър Ненов” – Разград, 2013

II място: Йордан Александров Ценов, ОУ „Христо Ботев”, с. Николаевка, община Суворово, гр. Варна

ІІІ то място: Атанас Атанасов, ОУ „Христо Ботев”, с. Николаевка, община Суворово, гр. Варна.

Национален литературен конкурс „Сребърна – птици и хора” – на Регионална инспекция по околната среда и водите – Русе, 2013

І място: Християн Трифонов – ОУ „Христо Ботев”, с. Николаевка, обл. Варна;

ІІІ място: Атанас Атанасов, ІІ ри клас, ОУ „Христо Ботев”, с. Николаевка, община Суворово, гр. Варна.

Международен фестивал-конкурс “Усмивките на морето”, 2013

Лауреат I степен Атанас Борисов Атанасов, ОУ Христо Ботев, с. Николаевка, заедно с диплома за млад композитор

Фестивал на  изкуствата Пловдив, 2013

Специалната награда на журито: Йордан Александров Ценов, ОУ „Христо Ботев”, с. Николаевка

Национален младежки литературен конкурс “И ти си в мене – ти, родино моя”, 2014г.

В първа възрастова група от 5 до 8 клас, раздел “поезия” на първо място се класира Християн Трифонов – седмокласник от ОУ “Христо Ботев”, с. Николаевка, обл. Варна със стихотворението си “На поета”.

VivaPiano 2014 – Трети международен конкурс за непрофесионалисти

ІІІ награда: Йордан Александров Ценов, І  клас, ОУ „Христо Ботев”, с. Николаевка, община Суворово, гр. Варна

IV Национален конкурс за пианисти „Мила Михайлова”, 2014

I-ва награда: Атанас Борисов Атанасов, ОУ Христо Ботев, с. Николаевка

Седмицата на гората – “Гората – майка закрилница”, 2015

І – во място – Християн Димитров Трифонов, 8 клас, СОУ „Христо Ботев”, с. Николаевка, Варненска област

Национален конкурс „Светослав Обретенов” 2014

Диплом за отлично представяне и отличие за ярък музикален талант: Атанас Борисов Атанасов, ОУ Христо Ботев, с. Николаевка

Национален литературен конкурс “Стамен Панчев” 2015

В категория „разказ” и първа възрастова група от V до VIII клас наградата се присъди на Християн Трифонов от с. Николаевка, обл. Варна.

Discovery Education 3M Young Scientist Challenge, 2015

Участие на Росен Живков Христов от ОУ „Христо Ботев”, с. Николаевка с филм, презентиращ химичен опит на английски език.

Конкурс “Детско море”, 2015

Специална награда: Атанас Борисов Атанасов – ОУ Христо Ботев, с. Николаевка          

Втори национален конкурс „България в картини и слово“

Носител на първа награда е 14-годишният Християн Трифонов от ОУ „Хр. Ботев“ в с. Николаевка

Християн Трифонов е член на “Фондация Бербатов” в София в инициативата “Успелите деца на България”, където той е лауреат и стипендиант на Фондацията в областта на изкуства 5-8 клас.

Постижения на ученици в училището в с. Николаевка на Национално външно оценяване (Матури) за 7-ми клас, 2015г.:

Йоана Григорова Апостолова – с 6.00 по математика  и 5.298 по Български език и литература (Вх. № 303380)

Боряна Григорова Апостолова – 5.106 по математика  и 5.043 по Български език и литература (Вх. № 303362)

Ние, родителите на децата, учещи там, молим да преразгледате решението относно санкциите, с които от РИО-Варна заплашват настоящия директор на Основно училище „Христо Ботев”, с . Николаевка  и да подкрепите малкото Училище и Директора му Павлина Иванова, която носи голямо сърце!

 

С Уважение:

Йовка Йорданова Христова – Yovka.hristova@gmail.com

Теодора Атанасова – Atanasova79@gmail.com

 Мария Герасова

 тагове: призив, подкрепа

Домът на благотворителността и народното здраве “Димитър Кудоглу” спасил хиляди пловдивчани

Домът на благотворителността и народното здраве “Димитър Кудоглу” спасил хиляди пловдивчани

Днес за него напомнят само архивните фотографии

/Трета част на историята за Димитър Кудоглу/

Владимир БАЛЧЕВ

Един-единствен път в своята история българският парламент приел закон с пълно единодушие. Това чудо станало в края на декември 1926 г. Законът бил гласуван за незапомнено кратко време, всички депутати до един обявили, че са съгласни, а накрая скочили на крака и започнали бурно да ръкопляскат. Така Народното събрание узаконило Дома на благотворителността и народното здраве в Пловдив, после изпратило благодарствен адрес до дарителя Димитър Кудоглу. Вестниците светкавично продължили овациите, името на благодетеля станало известно в цялата страна.

Какво представлява дарението. Това била масивна сграда на днешния централен площад, която трябвало да се превърне в център за борба с най-опасните болести и на първо място с туберкулозата. Цялото оборудване на дома и модерната техника доставил Кудоглу, а издръжката „за вечни времена” трябвало да осигурят два тютюневи склада в близост с Централна гара. „Това е дар, който приживе правя на нашия многострадален народ, за да помогна за създаването на едно поколение здраво физически и нравствено, годно да твори морални и материални блага на нацията”, определя дарителят. На друго място Кудоглу записал: „Съжалявам, че не съм Рокфелер или Форд, за да облекча страданията на десетките бедни и злочести, които всекидневно късат сърцето ми със своите молби, та да се създадат радост, благоденствие и щастие в нашата хубава родина.”

Домът на благотворителността и народното здраве бил открит на 8 ноември 1927 г., Димитровден. Преди това Димитър Кудоглу заявил в пресата, че предпочита скромно тържество, без шумотевици, но на именния си ден станал свиде¬тел на една величествена манифестация. От храма „Св. Димитър” в Стария град до сегашния площад „Централен” плътен шпалир от пловдивчани приветствал дарителя, като килим по пътя му се сипели цветя, мощни викове „ура” следвали стъпките му. Така Пловдив възвестил началото на една спасителна дейност, хиляди болни получили шанс да оживеят. За 17 години в Дома на благотворителността били регистрирани над 420 000 прегледа. Повечето от тях безплатни. Лекарите се борели да откриват навреме коварната зараза, напрежението било голямо, защото първите статистики показвали потресаващи факти. Хиляди били застрашени от „жълтата гостенка”, около една десета от пловдивчани били засегнати от сифилис.

    Това било първото по рода си заведение на Балканите. Обзавеждането му било забележително, за техниката можели да завидят не само здравните заведения у нас, но и в развитите страни. Делата на дома се ръководели от ефорията „Димитър Кудоглу”, оглавявана от Недко Каблешков, когото наричали „живата съвест на Пловдив”.

Броени месеци след откриването на дома мощен трус разрушил Чирпан. Председателят на  Лекарския съюз в Пловдив отклонил молбата за помощ. Въпреки това, председателят на ефорията „Кудоглу” наредил двама лекари да натоварят автомобил с лекарства и веднага да тръгнат за Чирпан. Пловдивчани били първите спасители в разрушения град. Заварили пълно мъртвило – „ни се чува куче да лае, ни птичка да пее”. Отчаяни хора примирено очаквали смъртта. Лекарите веднага се хванали за работа.

Четири дни по-късно, на 18 април 1928 г., нов земен трус ударил Пловдив. Дарената от Димитър Кудоглу сграда била толкова увредена, че общината забранила  всякакво движение на камиони и леки коли покрай нея.  Дарителят поел изцяло финансирането на ремонта, като преди това изпратил от Дрезден пари за пострадалите пловдивчани. Най-напред внимателно изнесли апаратурата от застрашително пропуканата постройка, после подпрели с греди най-увредените стени и колони. През всичкото това време земята не спирала да се люлее. Благодарение на средствата, изпратени от Кудоглу, още през следващата година масивното здание било изцяло възстановено, а специалистите заявили, че то вече е неуязвимо срещу всяка природна стихия.

Уви,  кой  да  предположи,   че през 1951 г. Домът на благотворителността и народното здраве ще бъде разтурен с правителствен указ, три години по-късно ще бъде ликвидирана фондацията, а през 1973 г. местните партийни величия ще подпишат смъртната присъда на сградата, за да се осигури разширението на пощата.

Двата тютюневи склада, които за “вечни времена” трябвало да осигуряват средства за лечението на болните в Пловдив, били одържавени. Когато започна реституцията, двата склада все още бяха здрави и читави, но така и не се намери кой да разпореди изпълнението на дарителската воля. Въпреки категоричните постановки на закона от 1926 г., въпреки завръщането на туберкулозата, въпреки отчаяната нужда от пари, въпреки чиновническите клетви, че разбират и ще се опитат да направят нещо. Така, вместо за благотворителни цели, двата склада обслужиха лични интереси и се стигна до престъпна продажба. Напук на законите и цяла планина от документи, които доказваха, че доходните здания могат да се ползват само за едно – да осигуряват средства за лечение на болните…

http://kapana.bg/index.php/zabraveniyat-grad/item/2874-domat-na-blagotvoritelnostta-i-narodnoto-zdrave-dimitar-kudoglu-spasil-hilyadi-plovdivchani 

тагове: Домът на благотворителността,  народното здраве, “Димитър Кудоглу”

ЖЕНИТЕ ПО СВЕТА БР.153

Жена в традиционното облекло от Либия:

Либия

A косовар босненски булка Senita Демирович има лицето й рисувани на сватбения си ден за една традиционна церемония в село Donje Ljubinje, Косово на 4 август .. Традицията, чийто произход датира от отвъдното дневна с памет, на практика е видяна от почти всички жители с универсална гордост, тъй като е дошъл, за да символизират специална идентичност това място е .:

Босна

Жена от Папуа-Нова Гвинея:

Нова Гвинея

Маите Man, Хондурас:

Маите Man, Хондурас

Нигер, Западна Африка .:

Нигер, Западна Африка.

В Джибути, воал от злато не може да скрие красотата на дъщерята на Афар султански. Дори сред семействата на скромни средства, традиционни африкански бракове могат да бъдат сложни тържества, които продължават с дни .:

Джибути

красота от Bali Bali ❀ Floating Leaf Eco-Retreat ❀ http://balifloatingleaf.com ❀:

Bali Bali

Бали - Bali момиче с нея "sajeng" храм предлагаща Bali Floating Leaf Eco-Retreat http://balifloatingleaf.com:

Бали

japan japan japan japan:

Япония

Традиционна Червените Dancing ~ Камбоджа ~ ~ Апсара Червените от Chamreun Kan:

Камборджа

Красив балийски Girl Traditional Style, Индонезия .:

Индонезия

Красив. Zulu жена, Южна Африка:

Южна Африка

КУЛТУРНО PERFORMANCE (Wedding) DRESS: Етнически монголски булки, Хоххот, Китай #cultural_performance #ethnic_Mongolian_Brides #hohhot_china:

Монголска булка

Дарла Teagarden: момиче като и двете Радха и Кришна:

Индия

Балийски:

Бали

Бедуински Woman, Синай, Египет:

Синай Египет

África красивата: Sara WOM, Красавицата от Южен Судан:

Южен Судан

Млада жена в традиционна рокля, Банкок Тайланд:

 Банкок Тайланд

“stunning beauty” (source-500 Untitled by Anthony Austria on 500px):

Австрия

Жена в танците дрехи от ... Thai? Може ли някой да потвърди това? Shin каза, че това не е от Бали, Индонезия ... и аз наистина искам да знам къде :) коментар, ако знаете! Благодарение !:

Бали Индонезия

Ние обичаме тази снимка: камбоджански жени в традиционен кхмерски рокля. Открийте вашия свят .:

Камборджа

Pollera традиционна носия, Панама:

Панама

Етиопецът красота, един от най-красивите изображения, които някога съм виждал. Бихте обичам тази снимка на стената ми:

Етиопия

Beautiful ~:

Beautiful 

красиво момиче от Бангладеш:

Бангладеж

Sinulog Princess - Philippines:

Филипините

Harari girl. Ethiopia- beautiful smile:

Етиопия

Yemen | Natural beauty of the child | © Abdualwhab Albanaa:

Йемен

Russian beauties:

Русия

Tibetan woman:

Тибет

Mongolia by bsmethers, via Flickr We are beautiful people. Wherever we are where ever we come from:

Монголия

Somalian beauty:

Сомалия

kommaar: кралица на красотата от Суринам:

Суринам

Moroccan:

Мароко

https://www.pinterest.com/pin/406731410071210012/

 тагове: жените, света  

31 неща, на които интелигентните хора учат децата си бр.153

31 неща, на които интелигентните хора учат децата си

Има стотици и хиляди сайтове, и публикации, които дават съвети как да възпитаваме децата си. Навсякъде можете да прочетете за правилното хранене, първите стъпки, първото зъбче и прочее битовизми , изпълващи семейния живот на двойките с бебче вкъщи. Но как да насърчим детето ни да израсне и стане пълноценна, и активна личност? На какво трябва да го научим още в ранна детска възраст, за да се превърне от малчуган в успял човек? Днес ще ви дадем няколко простички, но безкрайно ефективни съвета, относно възпитанието на отрочето. Много от успелите хора по целия свят се стремят да изградят подобни навици у своите наследници, за да бъдат спокойни в деня, в който им предадат щафетата на семейния бизнес например. Или пък да могат децата сами да създадат такъв. А ето и “малките” неща, които могат да променят живота на всеки.

1. Научете малчугана да не проспива деня си, а да е ранобуден.

2. Научете го да си ляга рано.

3. Закуската никога не се пропуска. Тя е задължителното дневно хранене.

4. Научете детето си да е строго към себе си относно правописа и пунктуацията, но да е толерантно към грешките на другите. Разбира се, да ги коригира, но без да обиди сгрешилия.

5. Всеки заслужава втори шанс, но не и трети.

6. Научете го открие границите си, за да може да ги прескочи.

7. Не трябва да се извинява, за това, което е.

8. Няма непреодолими проблеми.

9. Научете го да пие вода, сякаш е най-приятната напитка на света.

10. Да се отнася отговорно към домашните любимци.

11. Никой не е длъжен да печели нечие уважение. Уважението се полага по право, независимо дали сте магнат или просяк.

12. Човек е повече от добър външен вид и диплома.

13. Усмивката не само е най-красивият аксесоар, но понякога отваря неподозирани врати.

14. Удобното винаги стои преди красивото.

15. Четене. Дори детето ви да чете книга, която в момента не разбира, някой ден ще я проумее. Това е единственото лекарство против глупостта.

16. Научете го да казва НЕ.

17. Всяка емоция има своята причина и никой не трябва да се срамува от това, което изпитва.

18. Плодовете трябва да присъстват в ежедневното меню.

19. Научете вашите наследници да са позитивни, но винаги да са подготвени за неприятни ситуации.

20. Научете го да се изразява красиво.

21. Да пътува.

22. Когато отива на ново място – винаги да общува с местните хора.

23. Не предавайте личните си страхове на вашето дете.

24. Да се научи да плува. Това не е просто хоби, а умение, което остава за цял живот.

25. Подбора на приятели е особено важен. Нека цени и се обгради от интелигентни хора.

26. Научете го да не е наивен. Съмнението никога не е излишно.

27. Нека се научи да се наслаждава на времето, което е детето ви е само.

28. Да помни накъде се е запътил, но да не забравя от къде е тръгнал.

29. Важно е да се отнася грижовно и с внимание към хората около себе си.

30. Обяснете му разликата между ученето и преподаването.

31. Научете го да обича. Хората, животните, природата, работата си. Това е най-ценното, което можете да му дадете.

http://kapana.bg/index.php/kapana-likes/item/2858-31-neshta-na-koito-inteligentnite-hora-uchat-detzata-si

тагове: 31 неща, интелигентните хора,  децата си 

Пророкът дядо Влайчо надминава Ванга по предсказания бр.153

Предвидил с точност смъртта на Георги Димитров и го изпратили в Белене

Пророкът дядо Влайчо надминава Ванга по предсказания

Ясновидецът Влайо Жечев от новозагорското село Коньово предсказвал бъдещето много по-успешно от Ванга, но пророчествата му донесли само неприятности.

Това твърдят негови близки пред “168 часа”. 
Легендарният феномен Влайчо Желев, или дядо Влайчо, е роден на 15 август 1894 година в Коньово, Новозагорско. Никой не пише за него приживе, но сред народа дядо Влайчо е изключително популярен. Наричат го Безсребреник, защото не вземал и стотинка, и казват, че ясновидската му дарба била по-силна от тази на Ванга.
Едва 10-годишен, Влайчо предрича Балканската война. “Пасях воловете в гората и видях война. Прибрах се в селото и казах, а те не ми вярват. Казват ми: Много знаеш…”, пише в спомените си феноменът.
Още на 22-23 години си пуска дълги коси и брада като Христос
Тогава го наричат чичо Влайчо, а на 28 години вече от уважение към способностите му се обръщали към него с “Дядо Влайчо”.
Когато войната избухва, обикаля страната и казва кой от мъжете ще се върне от фронта жив и здрав и кой – не. Пророкува и на бойното поле, където отива като доброволец през 1916 година. Отказва да носи пушка и да стреля по врага. Командирът го праща в тила, да готви и пренася храната. Зачисляват му и полковото магаре. Странникът крачи отпред с храната, а магарето – след него.
След завръщането си от фронта става последовател на Петър Дънов. Сам той започва да създава сказки на различни теми, прави първите опити за окултни тълкувания, пише стихове и откровения. Макар че се жени, Дядо Влайчо не живее със съпругата си – отдал се е на целомъдрие.
Силата на дарбата му се отключва след тежко боледуване през 1920 г. Необикновен сън отвежда духа му в бяла мраморна стая, където го очакват учениците на Господ. 
“Апостолите ме видяха и ми говориха. Аз чух разговора им. Каза някой от тях: “Ще го върнем на Земята и ще му помагаме, но кой от нас ще бъде? Те избраха първомъченик Стефан. И аз тръгнах по същия път”, разказва Влайчо пред роднините си.
През 1938 г. по височайша покана в двореца във Враня Влайчо се среща дори с цар Борис III. Посредник на срещата е царският съветник Любомир Лулчев. Царят живо се интересува дали ще има наследник на трона. Пророкът предрича,че престолонаследникът ще е от мъжки пол. Неблагоприятно е предсказанието за перспективите пред наследника като цар на България. Говори се, че прогнозата на Влайчо била: “Нито ще е цар, нито ще е царствен!” Затова, въпреки че познал пола на детето, нямало начин пророкът да се хареса на височайшата особа и си останал непризнат и недолюбван. 
Легенди се носят и за срещата му с Ванга при Петър Дънов от онези години. 
“Ти, брат Влайчо, какво виждаш за сестра Ванга”, веднага поставил въпроса Дънов. Петричката пророчица току-що се била омъжила. “Ти скоро се омъжи, сестра Ванга, но виждам, когато не е далеч времето, че ще останеш вдовица. Домът ти ще стане като клуб и много хора ще идват”, веднага изрекъл той, а ясновидката от Рупите останала потресена. Дънов накарал Ванга да предскаже бъдещето на Влайчо. Тя започнала да обяснява, че той обича природата и да гледа пчели, но ще дойде време вместо да събира мед, него да приберат. И се оказва права.
Заради популярността му сред народа комунистическата власт започва да го притеснява
още в първите години след 9.09.1944 г. Карат го да се признае за “шарлатанин” и да се откаже от твърденията, които не са в съгласие с материалистичната марксическа идеология. Амбициозен началник на милицията в Нова Загора дори решил с практически експеримент да докаже, че Влайчо е лъжец. Започнал да пише цифри на гърба на цигарена кутия и карал ясновидецът да ги отгатва. Без колебание феноменът му казал кои са цифрите, а милиционерът само изпсувал и захвърлил кутията.
Пуснали го, но след случката започнали да го следят още по-усилено. Следват обиски и нови задържания, докато накрая му намират вина. Провинението му е, че в едно от виденията си през 1947 г. Влайчо предвижда с точност скорошната смърт на Георги Димитров. Въпреки че познал датата, заради това пророчество комунистите го обявяват за народен враг. 
И ясновидецът попада в шестгодишен ад. Минава през пернишките и бобовдолските мини. Накрая го изпращат и в страшния концлагер “Белене”. Откаран е там само три месеца след кончината на Вожда – през месец ноември на 1949 г. Откаран е там само два месеца след кончината на Вожда – през месец ноември на 1949 г. По свидетелства на бивши лагеристи надзирателите не спирали да го измъчват. Още в самото начало милиционерите го изправят на плаца в центъра на лагера. Времето било доста студено. За назидание дядо Влайчо е съблечен чисто гол пред погледите на останалите лагеристи. След това е вързан за предварително подготвен кол. Плисват върху разтрепераното му тяло кофи с ледено студена вода. Някакъв милиционер-садист, облечен в топла шуба, започва да се подиграва с ясновидеца, отнасяйки се подигравателно към дарбата му, мислейки че страдалецът е шарлатанин. 
Тракайки със зъби, дядо Влайчо промълвил : “Не си губи времето с мен, а побързай за вкъщи! Там сега имат много по-голяма нужда от теб.”Милиционерът започва да му се подиграва отново, заявявайки му, че скоро той ще се нуждае от свети Петър. Изглежда този жесток човек е мислел да остави Влайчо да умре. Но тогава дотърчал роднина на садиста и му съобщил, че боледуващото му от месеци дете е починало.
Потресен, коравосърдечният надзирател се затичал към вкъщи. Но само след около минута, набегом се връща при клетия мръзнещ – разтрива го и го загръща в топлия си кожух. 
Влайчо може би е един от малкото световни феномени, които могат да предсказват и собственото си бъдеще, защото в свои записки пише, че ще се измъкне жив от ада на комунистическите лагери.
През 60-те години в. “Работническо дело” организира национален конкурс – анкета за ясновидци. Първенец е новозагорецът, докато пророчицата от Рупите остава втора.
Едва тогава комунистическата власт започва да го търси за съвети. Лично Людмила Живкова отива да го пита за съдбата на близките си. Той обаче й разказва мрачни неща както за баща й, така и за бъдещето на страната. Въпреки това й казва, че ще има опит за атентат срещу Тодор Живков, като има предвид организирания от Иван Тодоров-Горуня. 
За дарбата му най-добрите свидетелства са от хората, които са пращали многобройни благодарствени писма, съхранени до днес в специален музеен кът, посветен на пророка в родното му село, казват близките на ясновидеца.
Повече от 20 години наследниците му се опитват да надникнат в тайната на агентурните разработки, да узнаят кой и за какво е донасял срещу провиделеца и лечителя, но досието му остава под ключ в архивите на Сливен, Стара Загора и София. 
“Искаме да разберем защо е бил репресиран. Арестуван е в Ямбол, оттам го пращат в Бургас, откъдето пък е изпратен в Перник. Работил е в мините – в Бобов дол, но никой не казва защо. 6 години – общо и в Белене – 1949 г. – 1955 г. В самите мини е спасил хора от срутване – казал им днес да не ходят и те наистина го послушали и се спасили. Срещата с царя действително се е състояла. Лулчев го е завел в двореца като посредник
Бях 13-годишен и също бях в София по това време, но подробности за разговора им не съм чувал. Освен това със сигурност мога да кажа, че царят е идвал и в нашето село и е присъствал на някаква сватба, като е дарил златни пари на булката, но не зная дали специално за среща с чичо, казва пред “168 часа” единственият наследник на пророка, неговият племенник Жечо Жечев. – Вярно е и за срещата с Ванга и Дънов, но също не зная за какво са говорили. Оставил е предсказания и за цели години – времето, политиката и т. н. Уважава Ванга. В автобиографията си пише за нея като за “миличката сестра Ванга”. Вярно е също, че е предрекъл смъртта на Георги Димитров, но едва ли това е причината да го изпратят в лагер. Поводи можеха да се намерят много, защото както преди 9.09.1944 г. при него идваха да се крият партизани, след това пък приютяваше горяни.” Съпругата му Мария Жечева, която е автор на книга за ясновидеца, също потвърди необикновените факти около феномена. 
“Имаме много благодарствени писма, защото освен като пророк той се е изявявал като лечител – много хора е излекувал, даже се явявал в сънищата им, уверява Жечева. – Например на една жена, на чиято гърда излиза нещо и трябвало да я оперират и през нощта се явява и й казва за някакво лекарство и тя се излекува. Жената е още жива.” 
В работата си по книгата тя се е срещала с мнозина свидетели на дарбата на Влайчо:
“Книгата не съм я писала за пари, а само за да се знае за него. За съжаление после я преписаха и романизираха, като са добавени различни неверни неща и измислици. В същото време голяма част от чудесата са истина. Отговаря на истината случаят с милиционера в Белене, чието дете е починало. Той е от пазарджишкия край и потвърди случката и пред нас. Началникът на милицията в Нова Загора също свидетелства за това, че го е изпитвал, и накрая от яд е захвърлил кутията с цигари.”
“Беше много скромен, с четвърто отделение, но ни е оставил и своя автобиография. В нея пише: “В Европа Ванга е втора, а първи е – многоточие, явно е искал да каже за себе си – разказва Мария Жечева. – Познаваше всичко. Действително, като отидеше някой при него, той излизаше и го викаше по име.
На опашката нямаше ред. Извикваше хората според нуждата им. Била съм свидетел как казва: “Да влезне Георги от Раднево!”, а хората протестират и ги питам какво става а те казват този Георги дойде сега преди малко и веднага го прие, а ние чакаме. И когато дядо Влайчо излезе от вкъщи и го изпрати, тогава им каза: “Недейте да протестирате, защото този мъж има болна жена и трябва да я отведе веднага до София при определен лекар. Направо познаваше имената на хората и се обръщаше към тях. На нас също е познавал. Каза, че децата ни ще се изучат и наистина – дъщеря ни е лекарка, а синът ни стана инженер”, разказва Жечева. 
“Много интересен е случаят с партизанския командир Чочоолу, който въпреки че не вярва на такива неща, дойде у нас”, споделя още тя. – И на него позна. 
Той търсеше някакво изгубено дете Чичо му каза, че детето се намира край еди-кое си село в един стар голям кладенец за поливане и отиват и го намират. Чочоолу много се учудил, че наистина има такива познания. Както по-късно един инженер от Стара Загора ми е разказвал, Чочоолу извикал един кореспондент от вестник “Септември” да опише този случай. След излизането на статията много народ вече тръгна у нас. А на хората, които идваха за помощ, никога не вземаше пари. Даже когато му пращаха пари с писмо, той отговаряше на писмото и връщаше обратно парите с отговора. 
Много помагаше и на ТКЗС-то. Той работеше в ТКЗС-то накрая като пчелар и почти не вземаше пари – по-точно вземаше по-малко, за да има за другите да им се повишат заплатите. Имаше едно заболяване на захарното цвекло. Той се срещна с председателя и агронома и им каза: “Вземете мерки срещу тази болест, защото в противен случай нищо няма да вземете от това захарно цвекло.” Те го послушали и през тази година село Коньово става национален първенец в производството на захарно цвекло”, споделя Жечева. – В лагера искали да го убият и го карали да излезе извън очертанията на лагера, за да го гръмнат. Но той се обърнал към тях и им казал: “А, момчета, аз нямам намерение да бягам
- щом сте ме довели, значи тук ми е мястото, и се върнал. След това, за да му отмъстят, го затворили за една нощ при два много буйни коня. Особено едната кобила била много опасна. Вкарали го вечерта при тях и на сутринта били сигурни, че вече е убит. А той прегърнал най-лудата кобила и рекъл – ще има едно мъжко конче. Разказва ми го един от Пазарджишко, който е бил лагерист в Белене. 
“Присъствал съм на много от чудесата и нямам никакво съмнение в дарбата му. Запазили сме и някои от предсказанията му по години, но не всички, защото самите ние не сме смятали, че ще дойде време, когато тези неща ще представляват интерес”, допълва съпругът й Жечо Жечев. 
Въпреки мъченията в лагерите Влайчо доживява до 87 години. През целия си живот той живеел като аскет – без много ядене, алкохол, цигари, месо и похот. Винаги казвал на хората 
да се радват на трудностите, защото те са двигател на живота
„Колкото по-извисена е една душа, през толкова повече изпитания трябва да премине”, добавял той.
Говори се, че малко преди да си отиде от този свят през 1981 г., пророкът на народа, както вече го наричали, разказал какво вижда за следващите десетилетия. Той обяснявал, че ще има политическа промяна и комунистите няма да управляват България. Имал видения, че ще има екологично замърсяване, че все повече ще стават районите, в които ще има негодна почва. Затова давал съвети да се ядат повече плодове и зеленчуци, които виреят на високо. По този начин нямало как да поемем от отровите на земята.

http://www.168chasa.bg/article/4146895

тагове: пророкът, дядо Влайчо

Стремежът към по-висши цели бр.153

  укрепва имунитета и носи здраве, определиха изследователи.

Работата в името на висши цели и самореализацията ни правят щастливи, също както и минутите удоволствие. Имунните клетки на организма обаче реагират по различен начин на тези две форми на щастието, твърдят учени, публикували изследването си в списанието Proceedings of the National Academy of Sciences.

Можем да бъдем щастливи благодарение на обикновените удоволствия, но тези “празни калории” не ни помагат да станем по-просветени или да развием нашите способности и да подобрим физическото си състояние. На клетъчно ниво нашият организъм реагира по-добре на щастието, основаващо се на чувството на общност и целите в живота, заяви водещият автор на проучването Барбара Фредриксон от Университета на Северна Калифорния в Чапъл-Хил, цитирана от агенциите РИА Новости иБГНЕС.

Учените различават две форми на щастие: хедонизъм – получаване на кратковременни положителни емоции, и евдемонизъм – стремеж към благородни цели, надхвърлящи рамките на удовлетворението на собствените желания, и придобиването на смисъл на живота. Фредриксон и нейните колеги са взели кръвни проби от 80 здрави доброволци, чието щастие се основава на ценностите на хедонизма и евдемонизма.

Учените са открили, че при евдемонистите се е променяла работата на гените в имунните клетки, свързани с производството на антитела, и са се потискали гените, свързани с възпалителните процеси. При хедонистите се наблюдавало точно обратното. Работата на гените, отговарящи за възпаленията, се активизира, докато на другите спада. Подобна реакцията на имунната система изследователите са наблюдавали в свои предишни проучвания, посветени на реакцията на организма на стрес

http://zdraven.bg/%D0%B2%D0%B8%D1%81%D1%88%D0%B8-%D1%86%D0%B5%D0%BB%D0%B8-%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%8F%D1%82-%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%BD-%D0%B8%D0%BC%D1%83%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5%D1%82/

тагове: висши, имунитета, здраве

РАЗТРИВАЙТЕ УШИТЕ БР.153


Разтривайте ушите, когато сте под стрес, съветват експерти.

Хората се справят по различен начин, когато са под стрес, но масажът на ушите е малко познато, но много ефективно средство за успокоение.

Лесен начин да намалите напрежението е като масажирате ушите си.

Стимулирането на горната част на ушите може да ви отърве от негативните емоции.

Само за няколко минути стресът, обзел цялото ви тяло, ще изчезне, казват експерти.

Доказано е също, че тази точка на ухото може да намали и различни болки по тялото, пише агеция БГНЕС.

http://zdraven.bg/%D0%BC%D0%B0%D1%81%D0%B0%D0%B6-%D0%BD%D0%B0-%D1%83%D1%88%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83-%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%81/

тагове, ушите, стрес