Monthly Archives: февруари 2016

БАБА МАРТА БР.157

Мартеницата е послание на предците ни от хилядолетия.
БЯЛОто е живот
ЧЕРВЕНОто е здраве, а многото намотки от усукването са многото години и всъщност се получава - ЖИВОТ И ЗДРАВЕ ЗА МНОГО ГОДИНИ!
Усукването става с вретено или с пръстите на дясната ръка се поставят двете нишки в основата на лявата длан и се приплъзва докато връвта стигне до пръстите на лявата ръка – хваща се, вземат се с дясната и така се продължава до нормално усукване по цялата дължина.
МАРТЕНИЦАТА – послание е само усуканият конец – пискюлите, куклите, помпоните и всякакви други неща в краищата са допълнение и могат да имат лично послание към конкретния човек. Пижо и Пенда могат да бъдат символ на желанието на жената да са винаги заедно с мъжа на когото подарява мартеницата. Има мъниста с формата “сърце” които са символ на любов към този на когото подаряваме мартеницата. Пискюлът е символ на единството – много конци завързани заедно, като снопът на Кубрат. 

За това дрънкулките и плетениците внасяни от Китай не са желателни, защото омотват посланието на предците ни!!!

Руси Иванов

ОБИЧАМ ТЕ БЪЛГАРИЯ БР.155

12645000_1201947653167582_934025049872958973_n

ДА СЕ ГОРДЕЕМ, ЧЕ СМЕ БЪЛГАРИ. ГОРДИ, ЗНАТНИ И БЛАГОРОДНИ. ПОКЛОН, ДЪЛБОК ПОКЛОН ПРЕД ВЕЛИЧЕСТВЕНА БЪЛГАРИЯ. БЪЛГАРИЯ НА ЗНАТНИТЕ ЦАРЕ И ДУХОВНИ БУДИТЕЛИ. БЪЛГАРИЯ НА АСПАРУХА И СИМЕОНА ВЕЛИКИ. ИДВА ЗЛАТНИЯТ ВЕК НА СИМЕОНА- ЦАРЯ БЪЛГАРСКИ. НЕКА ПРОТЕГНЕМ РЪЦЕ КЪМ НЕБЕТО И ДА ИЗВИКАМЕ С ПЪЛЕН ГЛАС: ОБИЧАМЕ ТЕ БЪЛГАРИЯ, МАЙКО НАША!

Мария Герасова

 

ПАРАД РЕВЮ

На 27 май 2016 година, от 10 часа, Центъра по Медиация и Иновация в Духа Културата и Бизнеса към Съюз”Духовно възраждане- България” съвместно с Община Пловдив, организират Петият национален Парад ревю на автентичната носия и песен.

В програмата:
1.Шествие на представителите в Парада от Централна гара, по улица “Иван Вазов”, площад “Централен” до Джумаята пред  Римски Стадион. 
2.Ревю на автентични национални носии- мъжка, женска и детска 
3. музиканти и певци за автентина народна песен.
Няма възрастова граница.

Мария Герасова

НАЦИОНАЛЕН ПАРАД РЕВЮ

Снимка на Балканска Общност " Съвременни Будители"".

На 27 май 2016 година, от 10 часа, Центъра по Медиация и Иновация в Духа Културата и Бизнеса към Съюз”Духовно възраждане- България” съвместно с Община Пловдив, организират Петият национален Парад ревю на автентичната носия и песен.
В програмата:
1.Шествие на представителите в Парада от Централна гара, по улица “Иван Вазов”, площад “Централен” до Джумаята пред  Римски Стадион. 
2.Ревю на автентични национални носии- мъжка, женска и детска 
3. музиканти и певци за автентина народна песен.
Няма възрастова граница.
За контакти :
Мария Герасова
gsm з 0896997080

КОНКУРС БР. 166

Центърът по Медиация и Иновация в Духа Културата и Бизнеса към Съюз”Духовно възраждане- България” съвместно с Община   Пловдив, стартира  втория Национален конкурс за детска рисунка “Носията”, по проекта “Децата и фолклора”. Резултатите от конкурса ще бъдат обявени на  26 април 2016 година.  

 Мария Герасова – директор на Центъра

Знаете ли защо нещо ви боли? бр.155

 

  • Slider

Чудите се защо ви  притеснява някаква болка? Защото човешкото тяло е удивителна  система, в която всичко е свързано.
 
1. Главоболие

Ако   постоянно сте под стрес и изпитвате сериозни претоварвания – не се учудвайте, че имате главоболие. Най-добрият начин да победите главоболието – е да се занимавате  с релаксиращи практики, като медитация или йога. Д-р Кристиан Петерсон твърди,  че е необходимо да се следи да има хармония в емоционалното ни състояние, и главоболието ще отмине.

2. Рамене

Хиропрактикът  Рос Китсън обяснява, че раменете са областта, в която се намират  отговорността и грижите, които поема човек. Най-добрият лек за болките  в раменете – споделете  тежестта на грижите си с близките, спрете всичко да правите сами.

3. Болки в кръста

Тази част на тялото е отговорна за финансовите въпроси, така че ако не сте доволни от финансовото си състояние, не се учудвайте, че кръстът често ви боли. Д-р Марк Тонг  предупреждава:  ако парите не ви дават покой  денонощно, значи печелите малко или харчите много, което ви заплашва със сериозни здравословни проблеми. Опитайте се разумно да се отнасяте към парите.

 4. Бедра

Бедрата са отговорни за движението напред в бъдещето, твърди хиропрактикът Барбара Кларк. Не се страхувайте от промяна, изправете се очи в очи срещу тези събития, които ви чакат, и болката  в бедрата ще спре да ви тревожи. Бъдете гъвкави и открити за  всичко ново – това е ключът към добро психическо и физическо здраве.

http://bg.checkonline4you.com/znaete-li-zashto-neshto-vi-boli/

 тагове: болки

ПЪТЯТ БР.155

БЕЗ ПРИНУДА

Да ходим в светлината, значи да ходим с Иисуса.За това всяка принуда е излишна.Не е необходимо да откриваме всекиму всдичко. Това зависи от вътрешното ни разберане, чрез което ходим в светлината.Гтови ли сме напълно честни спрямо брата ни” / Оръжието на светлината  е пълната отровеност/.есто пъти, това е много смиряващо, но води към нова среща с Христос и по- добро дебепознание.Тъй много сме привикнали с факта, че Бог знае всичко за нас. Че не считаме повече за нужно да издирваме собствената си съвест.Незбежното последствие е, че вече сами не се познаваме.Но ако започнем да постъпваме съвършени честно спрямо себе си и да се водим от Бога, ще опознаем себе си и своите грехове, които преди не сме никога съзнавали. Тогава ще различим неща в своя живот, които трябва да се занесат в подножието на Кръста.Затова Яков пише  да изповядаме едни други греховете си.

Ние ходим в светлината, за даримаме общение помежду си. Така четем в Йоан1:7. Колко дивно е това общение, когато ходим взаимно таа. Едиият люби другия, когато всеки е готов, като каещ се грешник да отде под Кръста. Ако препятствията бъдат отстранени и маските снети, Бог може действително да ни нарави единни. но в такова общение ,нас ни изпълва една допълнителна радост, защото сме “сигурни”.Не се боим, че другите мислят зло за нас или злопаметстват нещо против нас, без да ни го кажат.Ако заедно ходим по пътя на светлината под Кръста, веднага всяка мисъл ще се огрява в светлина, било в изповед/ако е била направена/ или без всяка любов или мили думи. Разбира се, не бива да забравяме, че ходенето ни в светлината ена първо място, ходене с Господ Иисус.Първо трябва да приведем с Него нещата си в ред и да получим от Него очистване и победа. Ако Бог тогава така ни води да разкриваме сърцата си пред другите, това е повече едно свидетелство, отколкото изповед.Ако е необходима една изповед, можем заедно да славим Бога.

предостави: Мария Герасова

 тагове: пътят, без принуда

Тодор Колев през годините и 10 негови реплики които винаги ще помним бр.155

 Todor_Kolev_Adriana-300x252Любимецът на няколко поколения българи ни напусна , но само физически, защото той остава в сърцата на мнозина за винаги.

Едни от най-запомнящите се филми с негово участие са „Цар и генерал“, „Козият рог“, „Иван Кондарев“, „Двойникът“, „Господин за един ден“ и „Опасен чар“.
Десет реплики с които израснахме, с които остаряхме и с които завинаги ще запомним великия Тодор Колев

:„Лошо, Седларов, лошо!“ – „Опасен чар“

„Дет ис дъ куесчън“, както е казал джентълменът Хамлет.“ – „Опасен чар“Todor_Kolev_Dancheto-300x228
***
(към събличащата се проститутка) „Ти ше си лягаш ли?“ – „Господин за един ден“
***
“Никоя жена не бива да чува, че някога друга жена е била повече обичана от нея. Принцип.” – „Опасен чар“

  Todor_Kolev_3_abiturient-187x300
„…знаеш ли, братчед, кое отличава хората от животните?  Алкохолът! Нито едно животно не пие!“ – „Двойникът“

***
„Кокошка отвсякъде може да долети, яйцето не може.“ – „Господин за един ден“
***
„Брат’чед, свалих я… Димитрова, тя те обича.” – „Двойникът“ към  жена си, която отново е бременна) „Ако имаме късмет, това ще се роди в Америка.“ – „Господин за един ден“

към  жена си, която отново е бременна) „Ако имаме късмет, това ще се роди в Америка.“ – „Господин за  Todor_Kolev_4-161x300
един ден“
***
„Слушай, брат’чед, какви са тия оставки? Няма да дезертираме! Науката е като хорото – хванеш ли се веднъж – край!“ – „Двойникът

***

„Икономията е майка на мизерията.“ – „Опасен чар“

 Снимки

 №1 Тодор Колев с първата си съпруга

№2 Тодор Колев с втората си съпруга

№3 Като абитуриент

№4 В казармата

 http://www.bgspomen.com/2016/02/10_15.html

 тагове: Тодор Колев,годините

 

  

УЧЕНИЕТО БВС БР.155

Б -Благородство в постъпките

В – Вяра в Доброто

С – Сила в Истината / Истинска сила /

МОЛИТВАТА НА ШАМБАЛА

Ти, който ме призова по пътя на труда. Приеми моето умение и желание!

Приеми моя труд, Владико! Защото ме виждаш денем и нощем!

Простри Владико Твоята ръка, защото тъмата е силна!

ПРИНЦИПИТЕ

* Бог е един и никой няма право да го дели!

* Не трябва да има различни религии и да се делите!

* Вие сте една Душа, която принадлежи на Бога. Част от Него и Той от вас.

* Вярата е една. Тя е в Бога.

* Животът е Вечност – вечният жребий. Нектарът, от който трябва да пиете с пълни шепи!

* Вярност, Вяра, Величие е човекът, който носи жребия на Обичта.

* Истина, Свобода, Воля, Отговорност е нужна.

* Обичай и люби естествено, защото Божият закон гласи: Не пожелавай с умисъл неща от ближния. Подай, за да ти бъде дадено напред!

* Истината е в съвършенството.

* Трябва да овладеете силата на духа!

* Овладейте силата на мисълта! Чрез нея, вие ще бъдете там, където пожелаете, със скоростта на мигновението. Ще бъдете такива, каквито искате да бъдете. Ще движите с поглед предмети и ще лекувате.

* Неутрализирайте бацила на злото чрез усъвършенстване, в изграждане на добродетели!

 * Бъдете по-добри, за да сте по-леки и по-ефирни!

 * Нека добродетелта ви води, защото тя е тайната на красотата.

 * Преодолейте чувството на страх, за да вкусите завинаги от дървото на Вечността. Така ще станете по-богати и по-силни.

* Истинският съвършен човек трябва да преминава през страданията и изпитанията доброволно. Ако желае някой да го последва, той може да му помогне, като му посочи пътя, а после да го остави да работи сам.

* От време на време може да го наблюдава, без да влиза в неговото вътрешно „АЗ”.

* Така, той спазва един от най- висшите закони- „Живата етика”.

* Излезте от рамката и влезте през вратата.

* Рамката, това е вашето физическо тяло. Вратата, това е свободата да литнете и търсите силата на Истината и Любовта.

* Вслушайте  се в сърцето си, което е връзката с цялата Вселена. Това ще рече, да чуете вътрешния си глас.

 Следва

 Мария Герасова

 тагове учение БВС