Monthly Archives: май 2016

МИЛИ ДЕЦА. ЧЕСТИТ ПЪРВИ ЮНИ БР.161

Честит празник на всички деца

и на всички възрастни, успяли да
съхранят в себе си по нещо детско!

Безгрижно детство и много щастие! 
И не бързайте да пораствате…

слънчеви деца на Майка България -
дръзновени и усмихнати мечтатели
и на Детството красиво
най-верни приятели – писатели!

Здраве, чиста Обич, радостни утрини и
Слънчеви изгреви над безкрайното море -
Живот Ви пожелавам!

Когато завесата на Деня
за творчество се разтвори
и Словото детско и чисто
в Душите ви заговори,
в този Свят наш и безкрайно красив
с жизнена енергия се заредете

тагове: празник, деца

Съвети за щастлив брак бр.161

Съвети за щастлив брак

Избирайте си за партньор човек, който харчи като вас. Много двойки в началото на връзката си не обръщат внимание на това, но по-късно при евентуални различия в боравенето с финансите, това се оказва сериозен удар за техния брак, защото конфликтите на основата на финансите са по-чести, отколкото при хората със сродни разходи.

В брака трябва да има много секс. Хората, които не са настроени положително към тези партньорски отношения, често са почти невротични, лесно се разстройват и са неустойчиви, имат чести промени на настроението и постоянно се тревожат. Спазвайте този съвет, дори и в момента нещата да не са съвсем идеални, знайте, че с годините нещата само се подобряват.

Съвети за щастлив брак

 

Казвайте „благодаря” и „ние” – две думи с голямо значение. Когато поощрявате и оценявате половинката си, тя няма да се сърди дълго и двамата ще сте значително по-удовлетворени от отношенията си, отколкото ако тези думи липсват в речника ви.

Думите „ние”, „нас” или „нашите” са уместни дори когато има конфликт. Съпрузите, които ги използват изпитват повече любов и са по-малко агресивни един към друг. При това нивото на физиологичния стрес при тях е по-ниско по време на разногласията. Използване при конфликт на думи, подчертаващи индивидуалност, се свързва с недоволство от семейния живот.

Съвети за щастлив брак

 

Решавайте бързо – ако половинката ви сега в някаква степен ви изнервя, то съвмеството бъдеще е призрачно. Двойките, които дори в началото на връзката си нямат хармония, с годините стават все по-взискателни един към друг и все повече се дразнят от партньора.

Тази перспектива е доста мрачна, затова ако още от началото нещата не вървят гладко, по-добре приключете връзката бързо, вместо да възлагате надежди за бъдещи положителни промени.

Бъдете твърди. Когато съпрузите се карат така, че се гонят един друг от вкъщи, не трябва да се вълнувате. При двойките със сериозни проблеми най-добрия начин да направят брака си по-щастлив е постоянното прехвърляне на вина един на друг, да казваш на партньора какво трябва да промени в себе си, а сам да не умееш да прощаваш.

Има обаче основания да се предполага, че постоянното прехвърляне на вина към партньора и други негативи могат да подтикнат към прехвърляне на положителни и романтични отношения извън брака

http://ezine.bg/n13-20201-%D0%A1%D1%8A%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B8_%D0%B7%D0%B0_%D1%89%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%BB%D0%B8%D0%B2_%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%BA

 тагове: щастлив, брак

Ето ги най-красивите породи котки в света! бр.161

Сомалийски котки

Котките са най-предпочитаните домашни животни в света. Пухкавите любимци могат да разтопятсърцето на всеки. В световен мащаб над 350 милиона от тях живеят в човешките домове. Цифрата расте с всеки изминал ден.

Всички котки са красиви, но някои от тях са признати като едни от най-забележителните за всички времена. Най-старите документирани доказателства за най-красивите представители на това животинско съсловие са тези за ориенталската порода сиамка. Прието е, че произхождат от Тайланд. От 20-ти век започва да се отглежда в Европа и Северна Америка.

Сиамска котка

Освен че е красива, сиамската котка е и изключително интелигентна. Тя е общителна и нежна. За разлика от другите котки, тя не е толкова активна през нощта, тъй като сините ѝ очи не им позволяват да виждат добре.

Персийска котка

От останалите широко популярни котки в класацията за най-красиви породи влиза още персийката.Кръглото лице и малкият нос на тези котки могат да разтопят всяко сърце. Дългата им козина се среща обагрена във всякакви цветове. Освен заради красивия си външен вид тя е предпочитана и заради благия си и понякога доста мързелив характер.

Сомалийска котка

Дълги косми, пищна опашка и изключително мека козина – всичко това са характеристики на сомалийската котка. Тя идва от Австралия и се появява още през 1950 година. Нарича се още лисича порода, тъй като повечето от представителите ѝ са обагрени в кафяво-оранжев цвят. Някои видове имат раирани ивици по козинката и тъмен ръб около очите. Сомалийската котка не се скубе особено, което е голямо предимство.

Шотландска клепоуха котка

Шотландска клепоуха котка е сред най-сладките и най-красиви котки, които някога можете да видите. Името им идва от интересните им клепнали и сгънати уши. Уникалният им вид се допълва от кръглото лице и големите очи. Те имат странния навик да седят дълго време на два крака, което ги прави дори още по-сладки.

Руска синя котка

Руската синя котка пък има уникална козина, обагрена в сребърно-синьо. Интелигентни, приятелски настроени и игриви – те са всичко, което може да искате от една котка. Козината на руската котка е двойна, а лапите ѝ са една идея по-тъмни. Обичайно очите ѝ са ярко зелени и изключително красиви

https://miau.bg/n40-67965-%D0%95%D1%82%D0%BE_%D0%B3%D0%B8_%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5_%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B8_%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BA%D0%B8_%D0%B2_%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0!

 тагове: красивите, породи, котки

Шимпанезетата вярват в Бог и му се молят редовно бр.161

Шимпанзе

Шимпанзетата също като хората имат духовна страна и вярват в съществуването на по-висша сила от тях, която може да изпълнява молитвите им. Това потвърдиха кадри, които показва как животните изпълняват редовни духовни ритуали.

Подобно поведение се наблюдава за първи път при животни, поясняват Лауре Кехое от Хумболския университет в Берлин пред The Telegraph и доказват, че шимпанзетата вярват в свръхестествените сили.

На видеоклипа се вижда как западноафрикански шимпанзета хвърлят камъни в дупки на дърветата. Използвали и са други предмети, за да изпълняват действия с ритуален характер.

Откритието е удивително, защото хората в Западна Африка също събират камъни около дървета, смятани за свещени.

Това откритие може да помогне на учените, които анализират интуитивната вяра на човек в съществуването на Бог, както и историята на появата на духовните практики.

От научните среди казват, че това, което подтиква шимпанзетата да се молят на Бог, най-вероятно е подтиквало и примитивните хора.

 https://miau.bg/n40-70072-%D0%A8%D0%B8%D0%BC%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D0%B7%D0%B5%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B0_%D0%B2%D1%8F%D1%80%D0%B2%D0%B0%D1%82_%D0%B2_%D0%91%D0%BE%D0%B3_%D0%B8_%D0%BC%D1%83_%D1%81%D0%B5_%D0%BC%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D1%82_%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%BE

Притча за бедния рибар бр.161

 fisherman-995112_960_720

Живял някога в малко крайбрежно селце един млад рибар, който изхранвал семейството си само с парите от уловената и продадена риба. Бедният младеж мечтаел за богатство и почти всяка нощ сънувал препълнените с риба мрежи и големия риболовен кораб, които ще го направят много богат и щастлив, но за жалост с всеки изминал ден се прибирал с все по-малко уловена риба. В действителност рибарската му мрежа била толкова стара и изпокъсана, може би по-стара и от него самия, че му се налагало да я кърпи всяка седмица, а наглите делфини сякаш нарочно я късали при всяко поставяне, но веднъж рибарят се натъкнал на един уловен в мрежата му млад делфин, малко преди злосторникът да я скъса.

– Сега ще ми платиш с живота си за всичката риба, която съм изгубил заради вас! – заканил се гневният рибар и бил готов да го убие, но плененият делфин му се примолил с човешки глас.

– Моля те! Не ме убивай! Не виждаш ли, че още съм прекалено млад?

– Не ме интересува, че си млад! – смръщил още по-сърдито веждите си ядосаният мъж. –  Заради вас се измъчвам и страдам всеки ден!

– Но защо заради нас? – ококорил се учуденият делфин.

– Защото постоянно ми късате рибарската мрежа и се връщам от морето с празни ръце, почти без никаква риба. Затова съм беден и нещастен. И постоянно страдам заради вас!

– Това ли било. – погледнал го малко по-спокойно младият делфин. – Обещавам ти, че ако ме пощадиш ще ти помогна да хванеш повече риба от всички рибари в областта и с изкараните пари ще си купиш най-хубавата и здрава мрежа, която ще те направи богат човек. Да! Даже и кораб ще си купиш, след някоя година.

– И как ще стане това? – погледнал го недоверчиво рибарят.

– Аз и всичките ми роднини ще насочваме рибните пасажи само към твоята мрежа, през целия риболовен сезон и всеки ден ще се прибираш с много хваната риба!

– Добре! – съгласил се рибарят и го освободил, а делфинът си удържал на дадената дума и така бедният човек наистина бързо забогатял.

Рибарят за кратко време се сдобил с кораба от своите сънища и за няколко години успял да улови тонове риба в широкия океан, но отново не бил достатъчно доволен и щастлив. После построил едно огромно пристанище. Направил фабрика за преработка на риба. Открил и една голяма верига от рибни магазини, а накрая си купил и една луксозна яхта, с която често мързеливо си плавал в откритото море, но пак не се чувствал истински доволен и щастлив.

– Здравей, приятелю! – отново чул човекът забравения глас на делфина, когато в един топъл и спокоен ден се препичал отегчен в удобния си шезлонг, върху палубата на луксозната си яхта, в откритото море. – Виждам, че си сбъднал мечтите си и сигурно сега си много щастлив? – побързал да го попита любопитният делфин.

– О! Здравей, стари приятелю! – стреснал се някогашният беден рибар. – Наистина сбъднах мечтите си, но пак не съм истински щастлив и в това е най-големият ми проблем сега, че не знам защо се чувствам така?

– Аз знам! – провикнал се веднага делфинът.

– Защо? – скочил от шезлонга учуденият богаташ.

– Защото не си се разделил със старата си скъсана мрежа!

– Но аз я изхвърлих много отдавна, още преди няколко години!

– Знам, но аз не говоря за рибарската ти мрежа, а за скъсаната мрежа, която продължаваш да носиш в съзнанието си. От тази мрежа се освободи, приятелю! – извикал силно мъдрият делфин и се гмурнал в морските дълбини, а върху лицето на замисления рибар грейнала най-ведрата и благодарствена усмивка, която никой не бил виждал до този момент!

Човекът осъзнал, че през целия си живот се е опитвал да напълни една скъсана мрежа, през която ще премине всичката риба на света, а тя пак ще си остане празна и за първи път се почувствал истински доволен и напълно щастлив,

„По-лесно е камилата да мине през иглени уши, отколкото богат да влезе в Божието царство.” Марко 10:25

dolphin-photo567

Притчата е включено в сборника с кратки разкази и съвременни притчи „Силата на словото!..“  

Автор: Валентин Начев

https://vnachevblog.wordpress.com/2016/05/17/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%82%D1%87%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%B1%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D1%80%D0%B8%D0%B1%D0%B0%D1%80/

 тагове:притча, бедният, рибар

РАЗХОДКА ИЗ КРАСИВА ИТАЛИЯ

Флоренция, Италия:

Флоренция, Италия

Волтера, Италия:

Волтера, Италия

Кианти, Италия Сиена Тоскана:

Кианти, Италия Сиена Тоскана

Венеция, Италия:

Венеция, Италия

Сардиния |  Италия:

Сардиния | Италия

Пасажът, Сицилия, Италия:

Пасажът, Сицилия, Италия

Street, Флоренция - Италия:

Флоренция – Италия

Aerial view of Padua, Italy:

Въздушното оглед на Падуа, Италия

Сполето, Италия Перуджа Италия - се приближи до тук няколко пъти!  очарователен и стръмни !:

Сполето, Италия Перуджа Италия 

#Matera, #Basilicata, #Italy.  http://reversehomesickness.com/europe/pisa-florence-rome-in-italy/:

Матера

Sorano, Tuscany, ITALY.:

Sorano, Тоскана, Италия.

Торино, Италия:

Торино, Италия

S.Giustina - Padua Veneto Italy:

Giustina – Падуа Венето Италия

Venezia Santa Lucia train station,Venice, Italy, photo by Unofeld781.:

 
Санта Лучия във Венеция жп гара, Венеция, Италия, 
Ното, Сицилия:
Ното, Сицилия
Треви Италия, провинция Перуджа:
Треви Италия, провинция Перуджа
Arcomagno, Calabria, Italy:
Arcomagno, Калабрия, Италия
Isola ди Pianosa:
Isola ди Pianosa
Villa D'este, Tivoli, Italy:
Villa D’Este, Tivoli, Италия
Portoferraio, Елба, Тоскана, Италия:
Portoferraio, Елба, Тоскана, Италия
Villa Cimbrone is a historic building in Ravello, Italy on the Amalfi coast:
Villa Cimbrone е историческа сграда в Равело, Италия, на брега на Амалфи
Ancient Steps, Positano, Italy:
Древните стъпки, Позитано, Италия
Cinque Terre, Италия ............... наистина магическо място:
Cinque Terre, Италия 
Остров Капри, Италия .:
Остров Капри, Италия.
подбра: Мария Герасова
тагове: красива, Италия

БЪЛГАРСКИ НАРОДНИ ТАНЦИ БР.161

Българският танцов фолклор е изключително богат и разнообразен. Историческите, политическите и социално-икономическите условия, при които се развива българският народ през многовековната си история са успели да оставят своето отражение върху танцовото изкуство. Българските народни танци, също като песните, пресъздават материалния и духовен живот на българите – техните нрави, обичаи и традиции. Основният белег, определящ стила на българските народни танци е съсредоточаването на движенията главно в краката, като главата, ръцете и тялото в своята съвкупност са израз на богато душевно състояние у танцуващия. 32 Българското народно танцово изкуство е много разнообразно по отношение на ритъм, движения, форма, начин на захващане, както и по отношение на брой танцьори, участващи в конкретния танц.

Най-популярният български народен танц е т.нар.Хоро. 
Стилът и характерът на българските народни хора се определя в зависимост от етнографската област, в която попадат.

big_1bd3ae426d87e96daf6b09f0d4e7f151ДОБРУДЖАНСКИТЕ  НАРОДНИ ТАНЦИ  се танцуват с уверена стъпка, като в повечето случаи пресъздават елементи от ежедневния си труд. Основните движения са насочени основно надолу, за да се покаже връзката на добруджанеца със земята. Типични за тази област са също и движенията с ръце и рамене. По-голямата част от добруджански танци започват с бавно темпо, като постепенно се забързват. Най-масовите за тази област хорà са смесените, т.е. такива, в които участие вземат и мъже, и жени. Най-популярните добруджански танци са: Добруджанска ръченица, Повлекана, Варненско хоро, Трънка, Ръка, Тропанка, Лясата и др.

SAM_1906Типично за СЕВЕРНЯШКИТЕ НАРОДНИ ТАНЦИ  е редуването на бавни и бързи ритми, както и използването на ситни/малки стъпки. Свободата и лекотата в хорàта е съпроводена пружиниращи движения в краката и трептене в раменете, по известно като 32 Великова, Пелагия, Светла Минкова. Стил и характер на българските народни танци – специфика.  „натришане”. В повечето случаи танцьорите се държат за ръце, но много често се захващат и за пояса. В равнинните територии на областта танците са по-опростени и умерени, докато в предбалканските части са по-сложни, ритмични и бързи. Най-популярните северняшки танци са: Дунавско хоро, Ганкино хоро, Еленино хоро, Пайдушко хоро, Ситно влашко хоро, Чичовото хоро, Грънчарско хоро, Шира и др.

maxresdefaultПИРИНСКИТЕ ХОРА  са сложни и разнообразни, силно повлияни от съседните държави и етнографски области. Само в този край обаче има хорà, които се играят в един размер в бавната, и в друг – в бързата част. Това говори за изключителна танцова надареност на пиринци и на чувството им за импровизация. 33 Женските танци най- често са в умерено темпо със ситни, плавни стъпки, докато мъжките са по-динамични и характеризиращи се приклякане, скачане, коленичене, притичване и въртене. Най-популярните пирински танци са: Македонско хоро, Мелнишко хоро, Огражданско хоро, Четворно хоро, Ширто, Кривата, Петруно и др.

intro-1Със собствена специфика се открояват и СТРАНЖАНСКИТЕ АНРОДНИ ТАНЦИ. Те са изключително разнообразни от умерени и кротки хорца до бързи, енергични и луди хорà. Характерно само и единствено за тази фолклорна област е „Нямо хоро”, което се танцува без музика и в което са вплетени хумористични елементи. Най-популярните странджански танци са: Копаница, Ръченица, Пайдушко хоро, Каблешково хоро, Странджанско хоро, Петрунино хоро и Елховско хоро.

rodopskiРОДОПСКИЯТ НАРОДЕН ТАНЦ  е предимно сдържан и умерено бавен, като за него са типични лесните и не сложни стъпки. Танцуващите родопчани се захващат за ръце, рамо или пояс. Мъжете играят по-свободно, правят разчупени движения, приклякат и коленичат, докато жените са по-обрани и плътно застанали една до друга. Интересно в тази област е редът, в който се подреждат танцьорите в хорото – първо се захващат мъжете, а след тях и жените. Най-популярните родопски народни танци са: Йенино хоро, Митрино хоро, Чукано хоро, Момчиловско хоро, Рипни и Копче.

388-dsc07581ШОПСКИТЕ АНРОДНИ ТАНЦИ  са темпераментни, динамични и закачливи. По своите форма и движения те са много разнообразни. Подобно на северняшките танци и тук „натрисането” е често срещано движение. Типични за тази етнографска област са провикванията от страна на мъжете по време на народния танц. Шопските хора са „сключени”, „водени”, хора „на леса” като може също да се играе индивидуално и по двойки. Най-популярно е „воденото хоро” („за пояс”), наричано още „Селското” като се играе смесено от мъже и жени. 34 Най-популярните шопски народни танци са: Граовско хоро, Петрунино хоро, Четворно хоро, Ситно шопско хоро, Трънско хоро, Бистришка копаница, Кюстендилска ръченица, За пояс и др.

01Народните танци от ТРАКИЙСКАТА ФОЛКЛОРНА ОБЛАСТ също обхващат цяла палитра от движения и ритми. Типични са големите хора, както и разкъсаните такива. 33 Клуб за български танци „Акцент”. Репертоар: Пирински народни танци. Жените играят по-умерено и плавно, докато мъжете наблягат на бързите ритми. Много известно е движението „трополи”, чрез което танцьорът разговаря със земята. Най-популярните шопски народни танци са: Тракийска ръченица, Главинишка копаница, Право тракийско хоро, Въртяно хоро, Криво пловдивско хоро, Бучимиш, Трите пъти, Седи Донка и Чапраз.

 предостави от интернет Костадин Илчев

 тагове: бълтарски, народни, танци

Рецепти бр.161

Картофи с пармезан и мащерка 

Стоян Караджов

Споделяме с вас вкусна рецепта за картофи с пармезан и мащерка. Тази рецепта не изисква никакви специални кулинарни умения и не отнеме много време.

Необходими продукти:
- 3 с.л. разтопено масло;
- 25 г пармезан или друг вид твърдо сирене, кашкавал;
- 3 г чесън на прах или 2-3 скилидки чесън;
- 1 ч.л. мащерка, може и сушена;
- сол и черен пипер на вкус;
- 8-10 средно големи картофи.

Ето как стъпка по стъпка може да направите тези лесни и вкусни картофи с пармезан и мащерка:

Снимки: youtube.com/стопкадър

Нарежете картофите на тънки парчета – дискове

В голяма купа сложете картофените дискове. Добавете разтопеното масло, пармезана, мащерката, чесъна, сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте добре

С останалото разтопено масло намажете формата за мъфини

Поставете картофените филийки във формата за мъфени. Картофите може малко да се подава над формата. Поръсете с черен пипер

Печете около един час в предварително зарята фурна на 180°С. Изваждате готовото ястие от фурната и го оставяте да се охлади за около 5 минути.

Изваждате картофените мъфини от формата и поръсвате с пармезан и мащерка. Ако не ви харесва мащерката, можете да използвате риган, босилек или розмарин

тагове: рецепти