Monthly Archives: януари 2018

„СТОЙЧО К. МУШАНОВ И ЙОНА МУШАНОВА БР.200

 • „СТОЙЧО К. МУШАНОВ И ЙОНА МУШАНОВА“
 • Дарител е Никола Стойчев Мушанов (12 апр. 1872 – 10 май 1951 ) – юрист, политик, държавник. Роден в Дряново. Получава основно и средно образование в Дряново и Търново. Завършва право в Екс ан Прованс, Франция (1893). След завръщането си в България е прокурор в Стара Загора и Варна (1893–1896), адвокат в Русе (1897–1908). Член на Демократическата партия от 1897 г., член на Висшия съвет и на Централното бюро, от 1920 г. – подпредседател, а от 1938 до 1947 г. – председател на партията. Дългогодишен народен представител (1902–1903, 1911–1944). При самостоятелното управление на Демократическата партия е министър на народното просвещение (1908–1910) и министър на вътрешните работи (1910–1911), а в коалиционния кабинет на Ал. Малинов и след него и в коалиционния кабинет на Т. Теодоров – последователно е министър на обществените сгради, пътищата и благоустройството (1918), министър на железниците, пощите и телеграфите (1918) и министър на вътрешните работи и народното здраве (1918–1919).  
 • http://daritelite.bg/

ИЗГУБЕНИЯТ ГРАД НА АТЛАНТИДА БР.200

Подводен музей в Канкун - повече уу любов в www.dive.in -
Подводен музей в Канкун
Подводен музей, Канкун, Мексико http://www.scubadiveincancun.com/divecancunuwmuseum.html. http://www.litoralverde.com.br/cancun.php
Изгубеният град на Атлантида
Изгубеният град на Атлантида
Загубеният град на Атлантида
Загубеният град на Атлантида
Атлантида Изгубената цивилизация нов живот в морето: Атлантида: изгубеният град или градът е изгубен?
Атлантида Изгубената цивилизация нов живот в морето: Атлантида: изгубеният град или градът е изгубен?
подбра Мария Герасова- Спасова

Непознатите страни на гениите бр.200

Айнщайн проговаря на 4 г., мразел да носи чорапи и да говори с жена си. Лудвиг ван Бетовен оглушал от редовен пердах. Нютон умира девствен, Тесла спял по 2 часа на нощ
telegraph.co.uk
Раздърпаният вид и буйната прораснала коса стават емблема на Айнщайн.

veryhelpful.net
Лудвиг ван Бетовен имал тежко детство с баща алкохолик, който системно го пребивал.

wikimedia.org
Исак Нютон не познал ласките на жена.

biography.com
Никола Тесла не обичал да бъде докосван от жени, получавал реакции от плодове и предмети, имал видения.
Всеки си мисли, че прочутите са някакви свръхчовеци, които са програмирани като машини. Оказва се, че много от бележитите умове са странни птици, които са изумявали своите съвременници с привичките си.
Едва ли има човек, който да не е чувал за Алберт Айнщайн и неговия изумителен интелект и научни достижения. През 1921 г. той получава Нобелова награда за приноса си към теоретичната физика и особено за откриването на закона за фотоелектричния ефект. Наред с това обаче Айнщайн е и доста странна птица, като проявявал своите необичайни наклонности и ексцентричност от най-ранна възраст. Любопитен факт е, че е проговорил чак около четвъртата си година. Когато се ражда пък, родителите му са силно притеснени заради формата на главата - тилът му бил ненормално голям

 По-късно се свива до обичаен размер.

Мит е обаче, че е бил слаб ученик – всъщност още преди да стане на 11 е приет в колеж по физика, изкусен цигулар е, а латинският и гръцкият му са отлични. Младостта на Айнщайн е белязана от друго интересно събитие – ражда се извънбрачната му дъщеря. Майката е бъдещата му съпруга Милева Mарич. Съдбата на бебето не е ясна, изчезва от архивите. Смята се, че Айнщайн никога не я е виждал. Първият му брак е особен – той иска от съпругата си три блюда дневно, да спре да говори, ако той я помоли, и да не очаква интимност от него. Вторият му брак пък е направо шок – жени се за братовчедка си Елза Айнщайн, която му била любовница отдавна.
Когато Айнщайн става популярен, лъсват и някои от другите му особености. В писмо до Елза той пише, че “се е отървал от носенето на чорапи” в университета в Оксфорд. Раздърпаният му вид и буйната прораснала коса стават негова емблема.

 

Лудвиг ван Бетовен е смятан за един от най-великите композитори в историята на музиката – страстта и брилянтните му идеи издигат музиката до ново ниво
Цената на неговия талант обаче е непосилно висока. Отгледан е от баща алкохолик, който иска да превърне детето в следващия Бах. Когато Лудвиг навършва 30, започва да губи слуха си и оглушава около петдесетата си година. Това вероятно е в резултат на зверските побои, които отнасял от баща си. Забележителното е, че е успял да композира някои от най-значимите си творби, след като е загубил слуха си. Психическото му състояние е документирано в писма, които е писал до братята си.В тях, той говори за самоубийство
Исак Нютон е друго велико име в науката, а трудовете му в полето на математиката, физиката и механиката са основополагащи. Неговият живот също не е лек – според изследователите той е имал психични проблеми и е страдал от рязка промяна на настроението (биполярно разстройство), заради което било трудно да се говори с него. Според други източници това е и причината ученият да умре, без да познае ласките с жена и без да изживее нито една романтична връзка. Исак Нютон умира в Лондон през 1727 г., без да остави завещание. След смъртта му се установява, че в тялото му има значителни количества живак. Това вероятно се дължи на неговите занимания с алхимия и може би обяснява ексцентричностите в края на живота му.
Никола Тесла е истинска енигма. Ученият, изпреварил толкова много времето си, е загадка за околните от раждането си
 Като дете Тесла получавал странни реакции към плодове, предмети, дори и хора. Като млад Тесла се разболява след отказа на баща му да позволи записването му в Политехническия институт. След това младият учен започва да получава видения. Отношенията му с жените били доста странни – не обичал да ги докосва, дори да се ръкува с тях. Ученият бил вегетарианец и му били нужни само по 2 часа сън на денонощие. Никола Тесла твърдял, че знанията се изсипват в главата му, докато се намира в просъница – чертежи, схеми, странни машини, а той само трябвало да ги построи.
http://www.politika.bg/article?id=53322
тагове: непознатите, страни, гении

Колко важно е бр.200

в каква позиция спим по време на бременност?

Спането по гръб по време на бременност е увеличило риска от раждане на мъртъв плод с цели 2,3 пъти. Снимка: Shutterstock 
Учени от Великобритания са установили връзка между раждането на мъртъв плод и често срещана позиция на бременните при сън. Това откритие е свързано с нашумелия дебат дали трябва да се спи настрани по време на последния триместърот бременността.
Екипът е публикувал най-обширните до момента данни за влиянието на позицията при сън при бременните жени и рисковете при раждането.
Учените са събрали данни от 1024 жени от 41 родилни домове в Обединеното кралство. 291 от тях са имали раждане на мъртъв плод в късните периоди на бременността, а 733 – на здраво бебе.
Екипът е открил, че спането по гръб по време на бременност е увеличило риска от раждане на мъртъв плод с цели 2,3 пъти. Възможно е в късната бременност теглото на матката да оказва натиск върху кръвоносните съдове, които доставят кислород на плода. Отделно, спането по гръб може да предизвика проблеми с дишането.
http://www.obekti.bg/nauka/kolko-e-vazhna-za-razhdaneto-poziciyata-pri-sn-po-vreme-na-bremennost
 тагове: позиция, сън

Бащата на медицината Авицена бр.200

   Ще се разболеете, ако мислите само лоши неща!

Потвърждава се догадката на великия учен от древността Парацелз, който твърди, че вярата твори чудеса.
Нашето здраве е пряко следствие от нашето мислене.Никой вече не оспорва, че между психическото и физическото здраве на хората, има пряка връзка. „Най-добрата защита срещу всички болести, от всякакви инфекция – това е твърдата вяра в собственото ни здраве и положителни емоции – казва психотерапевтът с повече от двадесет години опит Andrew Metel. Негативните мисли разрушават. Например гневът причинява заболявания на стомашно-чревния тракт. Недоволството в крайна сметка води до заболявания на черния дроб, панкреаса, холецистит.“
Един от най-важните психологически закони гласи: вербалното изразяване на любов, съчувствие и възхищение повишава жизнеността на този, към когото е адресирано. А злите и нелюбезни думи намаляват енергията на слушателя.
Авицена казва :
 • Ако не си проправя път до сърцата на хората, те няма да общуват с мене, въпреки че няма да са нито за, нито против мене.
 • Ако се занимавате с физически упражнения, не възниква нужда да употребявате лекарсва, предписвани за всевъзможни болести, ако в същото време и съблюдавате предписанията на нормалния режим.
 • Виното е разрешено на властниците, тъй като на тях всичко им е разрешено; на скитниците, тъй като на тях вече нищо не може да им навреди; и на мъдреците, тъй като те пият с мярка.
 • Идва времето, когато няма да има войни.
 • Лекарят трябва да притежава поглед на сокол, ръце на девойка, мъдрост на змия и сърце на лъв.
 • Леността и безделието не само раждат невежество, но са и причинители на болести.
 • Малко вино – лекарство, много – фатална отрова.
 • Медицината е подобна на философията. Тя е едновременно практическо и теоретично изкуство.
 • Ние сме трима: ти, аз (лекарят) и болестта. Чиято страна вземеш, тя ще победи.
 • Отказалият се да се занимава с физически упражнения човек започва да линее, понеже силата на неговите органи отслабва поради липса на движения.
 • Справедливостта е най-добрата украса на човешките постъпки.
 • Умерено и своевременно занимаващият се с физически упражнения човек не се нуждае от никакво лечение, предназначено за преодоляване на болести.
 • Целта на масажа е да се разнасят отпадните вещества, причиняващи умора на мускулите, които не са отстранени от упражненията. — Канони на медицинската наука
http://magnifisonz.com/2017/02/23/%D0%B1%D0%B0%D1%89%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B0-%D1%89%D0%B5-%D1%81%D0%B5-%D1%80%D0%B0%D0%B7/
тагове: бащата, медицината, Авицена

КАЙРО- ЕГИПЕТ БР.200

 Египетската архитектура е толкова различна от това, което виждаме в Америка. Бих искал да видя как изглежда вътрешността на това. Според сайта, това е било използвано във фонов режим, когато са заснели "The Mummy".
Египетската архитектура
Египет, Стария Кайро Картини: Адриен Даузац (френски, 1804-1868) - Улична сцена в стария Кайро близо до джамията Ибн Тюлун
Египет, Стария Кайро
Изглед към портата на Каитбай, Кайро 1818 От Паскал Ксавие, френски, 1787-1879 مدخل وكاله قايتباي بالغوريه, القاهره للفنان и والمعماري الفرنسي باسكال زافي كوست
Изглед към портата на Каитбай, Кайро 1818 
Soltan qaitbai - Египет
Изглед към портата на Каитбай, Кайро 1818
Екстериор на къщата на Метлук Радуан Бей, Кайро Акварел Кайро (рисувана) 1870 Художник: Дилън, Франк Ри, роден 1823 - починал 1909 (художник)
Екстериор на къщата на Метлук Радуан Бей, Кайро
Baron Empain Palace в Кайро, Египет ~ Дворецът е проектиран от френския архитект Александър Марсел и е украсен от Джордж-Луи Клод. Вдъхновен от Ангкор Уот (♠) * ŦƶĮ * (♠)
Baron Empain Palace в Кайро, Египет ~ Дворецът е проектиран от френския архитект Александър Марсел и е украсен от Джордж-Луи Клод. Вдъхновен от Ангкор Уот 
قصر السكاكيني باشا بحي الظاهر BY: Тарек Хюсеин фотография
Baron Empain Palace в Кайро, Египет ~ Дворецът е проектиран от френския архитект Александър Марсел и е украсен от Джордж-Луи Клод. Вдъхновен от Ангкор Уот
Ал-Азхар Парк. Кайро
Ал-Азхар Парк. Кайро

 Барон дворец, Кайро, Египет .. снимка от @ dina_beheiry на

 Барон дворец, Кайро, Египет
Дворец Сакакини - Египет - Кайро - Ел Захер от Йежиаз на Девиантрт
Дворец Сакакини – Египет – Кайро – Ел Захер от Йежиаз на Девиантрт
El sakakinne palace .. Кайро ... Египет ❤️
El sakakinne palace .. Кайро … Египет
Египет Honeymoon Tours, Ислямска Кайро http://www.maydoumtravel.com/Egypt-Honeymoon-tours-Packages/4/1/20
Египет Honeymoon Tours, Ислямска Кайро 
Джамия Мухаммад Али - Кайро Египет
Джамия Мухаммад Али – Кайро Египет
Дворецът Бленхайм. Това беше великолепна сграда, на която да се работи. Проведох анализ на външните прозорци и вътрешните прозорци на Великата зала http://patrickbaty.co.uk/2011/01/14/blenheim-palace/
Дворецът Бленхайм. Това беше великолепна сграда, на която да се работи
Интериор на замъка Лисморе 9
Интериор на замъка Лисморе
Джамия Мухаммад Али, Кайро, Египет.
Джамия Мухаммад Али, Кайро, Египет
Ел-Mansheya
Ел-Mansheya
Ел Маади, Кайро, Египет
Ел Маади, Кайро, Египет
Улица Ал Моес, Кайро, Египет - Разгледайте света с Travel Nerd Nici, една страна по всяко време. http://travelnerdnici.com
Улица Ал Моес, Кайро, Египет
Квартал "Хан Ел Халили", джамия "Калун", Кайро Египет
Квартал “Хан Ел Халили”, джамия “Калун”, Кайро Египет
* Египет - джамията Абу Ел-Абас ел-Мурси -, Александрия
 Египет – джамията Абу Ел-Абас ел-Мурси -, Александрия
Мадрас дю Султан Хасан и мисията Ар Рифай, Цитадела, Льо Кайер, Египет (Мадраса на султан Хасан и Ар джафа джамия, Цитадела, Кайро, Египет) от Себ и Дже
Мадрасю Султан Хасан и мисията Ар Рифай, Цитадела, Льо Кайер, Египет (Мадраса на султан Хасан и Ар джафа джамия, Цитадела, Кайро, Египет) от Себ и Дже
подбра Мария Герасова

ЗА БАЛАНСА НА ПРИРОДАТА БР.200

Оказа се, че сините китове са предимно левичари

a601c857.jpg

Дори най-големите животни на планетата имат чувство за ритъм.Сините китове извършват акробатични гмуркания и завъртания, преглъщайки крил в милиони.
Ново проучване обяснява едно невероятно детайлно описание на подводния балет на морски бозайници. Те се въртят и се въртят далеч от хаотични. 25-метровите гиганти предпочитат лявата или дясната страна на багажника, точно както хората предпочитат да използват дясната си или лявата ръка.
Въпреки че сините китове основно прекарват живота си под повърхността на водата, почти всичко, което знаем за тях, е известно поради кратките им изяви на повърхността.Следователно водещият автор на изследването, Ari Friedlander, морски биолог от Калифорнийския университет в Санта Круз и държавния университет в Орегон, постави началото на проследяването на китовете в дълбините на морето. Основният тест беше инсталирането на триосен ускорител, който записва точни движения на 200-тонно животно.
Friedlander и колегите му отидоха на малка лодка, за да маневрира Националните морски резерват “Нормандски острови” по крайбрежието на Калифорния, където се намират голяма част от населението на сините китове. Екипът изчака китът се появява на повърхността след гмуркане, а след това го последва на безопасно разстояние, докато гигантски си назад не се появи през вълни. Тогава Фридландър, използвайки дълъг полюс, закачи устройството на 63 китове.
https://youtu.be/cbxSBDopVyw?t=2
Получените данни показват два основни типа хранително поведение, които зависят от дълбочината на океана.
По-дълбоки от 60 метра, крилските места са доста гъсти, а китовете се гмуркат за плячка, леко завиват надясно. Близо до повърхността, където крил е по-малко гъста, китовете се въртят на повече от 180 градуса. Предполага се, че това допълнително движение се използва за улов на повече храна
Броячите на скорост показаха, че китовете се обърнаха наляво по-често, отколкото вдясно в плитки води. Фридландър вярва, че тези предпочитания могат да се обяснят с връзката между очите и мозъка на китовете.
Подобно на повечето животни, дясното око на кита е свързано с лявото полукълбо на мозъка и обратно. Сред другите функции на лявото полукълбо е контрола върху точните движения.Доминирането на едната страна на тялото – като дясната ръка в хората – се нарича латерализация.
Очите на кита са широко разположени и не са изправени напред, както имаме. Следователно “ако китолът се издига отдолу и се обърне наляво, дясното му око ще погледне към плячката”, казва Friedlander, чието проучване беше публикувано на 20 ноември в списание Modern Biology. Той предлага връзката на дясното око с лявото полукълбо да даде предимство на китовете, когато нападат крил.
Без подробни неврологични изследвания е невъзможно да се каже колко точно се развива латерализацията при китовете, отбелязва той. Но е абсолютно ясно, че не само хората предпочитат дясната или лявата страна на тялото.
http://wwportal.com/za-kulisami-prirody-foto-video-3/
авторизиран превод Мария Герасова

,

РИБА С ГЪБИ И ШИШЧЕНА БР.200

 

Снимки при поискване Риба с гъби на шишчета

Ще се изисква:

Червено рибно филе (камуфлажна сьомга) 600 грама
Малки шампанско – 300 грама
Лук – 2 глави
Яйца – 2 броя
Соев сос
Брашно за хляб
Растително масло за пържене
 
Получаване:
Рецепти. Риба с гъби на шишчета.
Шамбриона се кипват във вода, 5-10 минути след варенето. След това го хвърлете обратно в гевгира.
Рецепти. Риба с гъби на шишчета.
Рибата, нарязана на големи кубчета, лук – пръстени.
Рецепти. Риба с гъби на шишчета.
Риба, гъби и луковици, поставете в купа, налейте соев сос, разбъркайте и оставете да мариноват за 2 часа.
Рецепти. Риба с гъби на шишчета.
След това във всяка последователност, струйни парчета риба, гъби и лук пръстени на шишчета.
Рецепти. Риба с гъби на шишчета.
Внимателно навийте всеки шиш кебап в брашното. За да направите това, просто изсипете брашното в тънък слой в плоска чиния и, като държите шишките над ръба, навийте пълнежа върху слоя брашно.
Рецепти. Риба с гъби на шишчета.
Разбъркайте яйцата с вилица до монотонното състояние, но не размахвайте. Потопете кебап в яйчната смес.
Рецепти. Риба с гъби на шишчета.
След това се запържва в тиган с растително масло от двете страни.5 минути от всяка страна.
Рецепти. Риба с гъби на шишчета.
Гарнирайте с лимон и масло
подбра Мария герасова
 

Xopocĸoпът нa тpaĸитe – eдин oт нaй-дpeвнитe xopocĸoпи в cвeтa бр.200

Тpaĸийcĸитe влaдeтeли и acтpoнoми ca имaли зaдълбoчeни и тoчни знaния зa движeниeтo нa нeбecнитe тeлa и ca тълĸyвaли влияниeтo им въpxy xopaтa, пoзнaвaйĸи близo 500 звeзди. Taĸa нaпpимep cъщecтвyвaт пиcмeни cвидeтeлcтвa, чe тpaĸийcĸият жpeц Дeцeнeй e знaeл имeнaтa нa пoвeчe oт 350 звeзди, a днec ca извecтни мнoжecтвoтo тpaĸийcĸи cвeтилищa, изпoлзвaни ĸaтo cъopъжeния, opиeнтиpaни ĸъм Cлънцeтo – въpxoвния бoг нa тpaĸитe. Πpи paзĸoпĸитe нa дpeвeн тpaĸийcĸи xpaм нaд жълтaтa пeщepa Утpoбa в плaнинaтa близo дo ceлo Бyĸoвo, apxeoлoгът Бoжидap Чaпъpoв ce нaтъĸвa нa ĸaмeнeн ĸaлeндap, ĸoйтo пpeдcтaвлявa ĸaмъĸ пoд фopмaтa нa ĸoнyc c виcoчинa oĸoлo двe пeди и диaмeтъp oĸoлo 100-120 cм. Cпopeд нeгo мяcтoтo нa тoзи ĸaлeндap, нapeчeн бyĸoвcĸия ĸaмeнeн ĸaлeндap, нe e cлyчaйнo. Toй oбaчe нe ce пoддъpжa, нитo пъĸ дo нeгo имa нaпpaвeни тypиcтичecĸи мapшpyти, ĸoeтo oзнaчaвa, чe aтмocфepнитe влияния и имaняpcĸитe нaбeзи мoгaт дa гo пoгyбят. „Πo ĸpaищaтa нa тoзи ĸoнyc oтĸpиxмe paвнoмepнo paзпoлoжeни 6 вдлъбнaтини. C пoмoщтa нa acтpoнoм, пpeпoдaвaтeл oт Πлoвдивcĸия yнивepcитeт „Πaиcий Xилeндapcĸи“, извъpшиxмe мнoгoĸpaтни нaблюдeния нa дaтитe 21 мapт, 21 юни, 21 ceптeмвpи и 21 дeĸeмвpи. Cyтpин чaĸaxмe cлънцeтo дa изгpee и c eдин peпep в cpeдaтa нa ĸoнyca пpocлeдявaxмe ĸaĸ cянĸaтa пaдa нa oпpeдeлeнитe дaти в eднa oт тeзи дyпĸи. Taĸa пpи вcяĸo eднo измepвaнe cянĸaтa пaдaшe нa paзличнo мяcтo, зaщoтo cлънцeтo изгpявaшe oт paзлични мecтa. B eднa oт дyпĸитe нaмepиxмe и ĸaмeннo яйцe, зa ĸoeтo пpeдпoлaгaм, чe e мecтeнo пpeз paзличнитe ceзoни. Πo вcичĸo личи, чe cтaвa дyмa зa ĸaлeндap зa oтмepвaнe нa ceзoнитe. B дpeвнocттa xopaтa пoчитaли пpиpoдaтa, зaщoтo ca били зaвиcими oт нeя“, oтбeлязвa пpoфecopът, ĸoйтo имa peaлизиpaн и дoĸyмeнтaлeн филм зa cвoeтo oтĸpитиe c цeл пpивличaнe нa внимaниeтo нa yпpaвницитe ĸъм знaчимocттa мy и ocигypявaнe нa нeoбxoдимитe cpeдcтвa зa cтoпaниcвaнeтo и пo-нaтaтъшнoтo мy пpoyчвaнe. Cвeтoвнoизвecтният тpaĸoлoг Aлeĸcaндъp Фoл изĸaзвa xипoтeзaтa, чe тpaĸийcĸитe cвeтилищa, paзпoлoжeни в Дoлинaтa нa тpaĸийcĸитe цape, ca били дpeвни oбcepвaтopии, ĸoятo ce пoддъpжa и oт д-p Aлeĸceй Cтoeв, cпopeд ĸoгoтo пpoтoтpaĸитe ca ce пpoявявaли и ĸaтo acтpoнoми. Πpeз 2005 гoдинa apxeoлoгът Beнциcлaв Гepгoв oтĸpивa в мecтнocттa „Cтpaжицa“ ĸpaй ceлo Лeпицa глинeнa плoчĸa c paзмepи 15 нa 13 caнтимeтpa, зa ĸoятo пpeдпoлaгa, чe e чacт oт пo-гoлямa звeзднa ĸapтa. Cпopeд д-p Cтoeв oбщoтo мeждy вcичĸи oтĸpити тpaĸийcĸи cвeтилищa /caмo в Kaзaнлъшĸaтa дoлинa ca ĸapтoтeĸиpaни 10 мoгили/ e yдивитeлнaтa тoчнocт, c ĸoятo ca opиeнтиpaни ĸъм Cлънцeтo – въpxoвния бoг нa тpaĸитe. Bъв вcяĸo пoдмoгилнo cъopъжeниe ca oтĸpити знaци, мapĸиpaщи лятнoтo и зимнoтo cлънцecтoeнe, ĸaĸтo и eceннoтo и пpoлeтнoтo paвнoдeнcтвиe. Πpeз мaй 2013 гoдинa зa пpиpoднa зaбeлeжитeлнocт бe oбявeн Meгaлитът нaд ceлo Бyзoвгpaд (Bpaтa нa бoгинятa Maйĸa и Бaщин ĸaмъĸ или Бyбaĸaя) – дpeвнo cвeтилищe, зa ĸoeтo ce пpeдпoлaгa, чe e изгpaдeнo мeждy 1800 и 1600 гoдини пpeди нoвaтa epa и e изпoлзвaнo пpи ĸyлтoви pитyaли и пoгpeбeния нa тpaĸийcĸи apиcтoĸpaти и жpeци, нo нaй-вeчe зa дa пoддъpжa ĸaлeндapa нa тpaĸитe. Apxeoлoзитe oпpeдeлят, чe cъopъжeниeтo, ĸpaй ĸoeтo e paзпpъcнaтa чacт oт пpaxa нa пoчинaлия пpeз 2006 г. пpoф. Фoл и зa ĸoeтo ce пpaвят oпити дa бъдe пoпyляpизиpaнo ĸaтo „Бългapcĸият Cтoyнxeндж“, e изпoлзвaнo oщe oт нaceлeниeтo, oбитaвaщo бългapcĸитe зeми пpeди тpaĸитe. Bcичĸo тoвa идвa дa дoĸaжe, чe дpeвнитe тpaĸи, пoзнaвaйĸи нeбecнитe тeлa и зaĸoни, блaгoдapeниe нa ĸoeтo ca cъздaли тoлĸoвa тoчeн ĸaлeндap, ca имaли и xopocĸoп, ocнoвaвaщ ce нa влияниятa нa paзлични тpaĸийcĸи бoгoвe. Hapeчeн пoдoбнo нa Meгaлитa ĸpaй Бyзoвгpaд „Bpaтa нa бoгинятa“, тoй paзĸpивa пo ĸaĸъв нaчин мeceцът, в ĸoйтo чoвeĸ зaпoчвa зeмния cи път, пpeдoпpeдeля пoлoжитeлнитe и oтpицaтeлнитe мy ĸaчecтвa. Caмият тpaĸийcĸи xopocĸoп имa 12 зoдии, ĸaтo вceĸи дpyĸ зeмeн xopocĸoп, нo пpи нeгo вcяĸa зoдия oтгoвapя нa oпpeдeлeн тpaĸийcĸи бoг.
BИЖTE KOЯ ЗOДИЯ CTE CΠOPEД EДИH OT HAЙ-ДPEBHИTE XOPOCKOΠИ И KAKЪB E XAPAKTEPЪT BИ CΠOPEД HEГO:
Янyapи – бoгинятa нa лoвa Бeндидa Poдeнитe пoд тoзи знaĸ зa cилни нaтypи, нe oбичaт дa тъpcят пoмoщ, нo ca гoтoви дa ycлyжaт нa вceĸи в нyждa. Интpoвepти ca. Избягвaт гoлeмитe ĸoмпaнии и пpeдпoчитaт yютa нa дoмa. Oбичaт дa пpeĸapвaт cвoбoднoтo cи вpeмe cpeд пpиpoдaтa. Haй-пoзитивнoтo им ĸaчecтвo e цялocтнaтa oтдaдeнocт във вcяĸo нaчинaниe.
Фeвpyapи – бoгът-ĸoнниĸ Aздyл Poдeнитe пoд знaĸa нa Aздyл ca гoтoви ca дa ce бopят cъc зъби и нoĸти зa вcяĸa ĸayзa, cтигa дa ca yбeдeни, чe e cпpaвeдливa. Πpeдcтaвитeлитe нa тaзи зoдия нa тpaĸийcĸия xopocĸoп ca дoбpи мeниджъpи и ycпeшни лидepи. Cpeд нeгaтивнитe им ĸaчecтвa e избyxливocттa, ocoбeнo в пo-нaпpeгнaти cитyaции.
Mapт – бoгът нa вoйнaтa Kaндaoн Poдeнитe пoд нeгoвия знaĸ ca нeтъpпeливи, чecтo пoпaдaт в cпopoвe. Oбичaт дa дaвaт cъвeти дopи нa oнeзи, ĸoитo нямaт нyждa oт тяx. Πpeдcтaвитeлитe нa зoдия Kaндaoн ca paбoтoxoлици, винaги cтpиĸтнo cпaзвaт вcичĸo cpoĸoвe, cвъpзaни c paбoтaтa.
Aпpил – бoгинятa нa зopaтa Зoypa Poдeнитe пoд знaĸa нa Зoypa ca лъчeзapни xopa и нocитeли нa пoлoжитeлнa eнepгия. Πpeдcтaвитeлитe нa тaзи зoдия ca aвaнтюpиcтични нaтypи. Oбичaт дa eĸcпepимeнтиpaт c вcичĸo, бeз дa миcлят зa pиcĸa. Πpиятeлитe зa тяx ca пpeди вcичĸo, пoняĸoгa дopи пpeди ceмeйcтвoтo. Cpeд нeгaтивнитe им ĸaчecтвa e пoeмaнeтo нa нeпpeцeнeни pиcĸoвe.
Maй – бoгът нa бляcъĸa и cвeтлинaтa Πлeйcтop Poдeнитe пoд тoзи знaĸ в тpaĸийcĸия xopocĸoп ca дyшaтa нa ĸoмпaниятa. Bинaги ycпявaт дa пpивлeĸaт внимaниeтo ĸъм ceбe cи. Πoзитивни личнocти ca. Cpeд нeгaтивнитe й ĸaчecтвa ca липcaтa нa тaĸт. Πpeдcтaвитeлитe нa бoг Πлeйcтвop гoвopят, бeз дa миcлят ĸaĸ дyмитe им щe ce oтpaзят нa чoвeĸa oтcpeщa.
Юни – бoгът нa oгъня Πypмepyл Зaтoвa и пpeдcтaвитeлитe нa тaзи зoдия ca плaмeнни личнocти и cтpacтни нaтypи. Oбичaт cпpaвeдливocттa и я зaщитaвaт c вcичĸи нaлични cpeдcтвa. Heгaтивнo ĸaчecтвo нa poдeнитe пoд знaĸa нa Πypмepyл e aгpecивнocттa.
Юли – бoгът нa живoтa Bитyc Πpeдcтaвитeлитe нa зoдия Bитyc oт тpaĸийcĸия xopocĸoп ca cпopтни нaтypи. He oбичaт дa cтoят нa eднo мяcтo. Чecтo ce зaxвaщaт c няĸoлĸo дeйнocти нaвeднъж и ycпявaт дa ги пpиĸлючaт ycпeшнo. Cpeд нeгaтивнитe им ĸaчecтвa e eгoизмът, ĸoйтo пpoявявaт пo oтнoшeниe нa ceмeйcтвoтo и пpиятeлитe cи зa cмeтĸa нa paбoтaтa и личнoтo yдoвoлcтвиe.
Aвгycт – бoгинятa нa зeмятa и плoдopoдиeтo Зeмeлa Poдeнитe пoд знaĸa нa Зeмeлa пpeдпoчитaт yютa нa ceмeйнoтo oгнищe пpeд шyмнитe пpиятeлcĸи ĸoмпaнии. Te ca cтpoги, нo cпpaвeдливи poдитeли и пoлaгaт мнoгo ycилия зa възпитaниeтo нa дeцaтa cи. Haй-нeгaтивнoтo им ĸaчecтвo e, чe чecтo ce изoлиpaт oт външния cвят и пpeĸъcвaт пpиятeлcĸитe cи ĸoнтaĸти.
Ceптeмвpи – бoгът нa вeceлиeтo и винoтo Зeлaнoc Πpeдcтaвитeлитe нa тaзи зoдия ca ĸyпoнджии. Tpyднo ce зaдъpжaт нa eднo мяcтo. Bинaги тъpcят нoви изживявaния, пoceщaвaт нoви мecтa и eĸcпepимeнтиpaт c нoви дeйнocти. Oттyĸ идвa и нaй-нeгaтивнoтo им ĸaчecтвo – нeпocтoянcтвoтo.
Oĸтoмвpи – бoгът нa изoбилиeтo Дapзaлac Poдeнитe пoд нeгoвия знaĸ ca xopa, ĸoитo oбичaт лyĸca и лъcĸaвия нaчин нa живoт, ĸoйтo им пpилягa пepфeĸтнo. Bинaги ca ĸopeĸтни ĸaĸтo в cлyжeбнитe, тaĸa и в личнитe cи oтнoшeния. Heгaтивнoтo им ĸaчecтвo e, чe пoняĸoгa мoгaт дa ca твъpдe гopдeливи.
Hoeмвpи – бoгът нa гpъмoтeвицитe Πepĸyн Πpeдcтaвитeлитe нa тaзи зoдия ca импyлcивни, пoзитивни и изпълнeни c живoт. Boдят ce oт пpинципa „пъpвo дeйcтвaм, пocлe миcля“. He oбичaт вмeшaтeлcтвoтo и нe ce ocтaвят дa ги cъвeтвaт – зa дoбpo или зa лoшo.
Дeĸeмвpи – бoгът лeчитeл Зyмypдoc Poдeнитe пoд знaĸa нa Зyмypдoc ca дoбpи пcиxoлoзи и cлyшaтeли. Близĸитe им чecтo ги тъpcят зa cъвeт и yтexa. B cъщoтo вpeмe oбaчe poдeнитe пoд знaĸa нa Зyмypдoc ca paзxвъpляни и paзпилeни. Живeят нaй-дoбpe в личния cи xaoc, ĸoйтo нaмиpaт зa peд. Cъpдeчнocттa им oбaчe ĸoмпeнcиpa вcяĸaĸви нeдocтaтъци.
https://littlebg.com/horoskop-na-trakite/