Monthly Archives: септември 2018

НОВОВАВИЛОНСКИ ВЛАДЕТЕЛ НАВУХОДОНОСОР

Най- видният нововавилонски владетел- Навуходоносор II (604- 562 пр.н.е.)превземайки Иерусалим и довеждайки голям брой иудеи във Вавилон, го превърнал в империя, която била най- силна в Западна Азия.През 539 г. пр. н. е. от наследниците му във Вавилон нахлули персите и той се предава без бой.
Размерите на Вавилон-2100 акра площ били значителни за онова време(за сравнение Ниневия при Сенахараб- (Асирия) е 1850 акра, а тепичния шумерски град-135 акра. Съвременен Париж е с два пъти по- голяма площ от Вавилон. Градската стена на Вавилон построена от Навуходоносор била толкова прекрасна, че древните гърци я нарекли, едно от седемте чудеса на света. Навуходосонор, този велик строител от древността, създава “висящите градини”на Вавилон- още едно от седемте чудеса на света.
Наред с творенията в строителството, нововавилонските културни постижения, били най- големи в областта на астрономията. В първите години на Шумер, месопотамските племена наблюдавали фазите на луната, за да предскажат повторението на сезоните. Две хиляди години по- късно, месопотамците все така внимателно изучавали нощното небе, но вече се съзредоточавали  върху движението  на планетите и звездите, тъй като вярвали, че някой от техните богове живеят в небесата и като отчитат и прогнозират движението на планетите и звездите, ще могат да узнаят кое божество набира мощ и как това може да се отрази върху хода на човешките дела. Това изучаване на небесата било доведено до съвършенство от нововавилонците, които познавали пет “блуждаещи звезди”(ние ги наричаме планети) и ги свързваме с властта на петима богове.(Ако това звучи странно, ще припомним,че ние още наричаме първите пет планети  с имената на римските богове: Муркурий, Венера, Марс, Юпитер и Сатурн, а това е защото гърците и римляните са наследили тази система.) По нататък, нововавилонците заключили, че ако дадена планета  се появи в определена част на нощното небе или на близко разстояние до друга планета, движението й предвещава война или гладна смърт, или пък победа на една държава над друга
д.и.н. Сергей Иванов                                                                     
предостави Мария Герасова

 

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ НА ХРИСТИЯНСТВОТО

ГОНЕНИЯ НА ХРИСТИЯНИТЕ

Християнското учение се проповядвало най- напред в Иудея, където живял Иисус Христос и Неговите ученици. От Иудея се разпространявало  в съседните страни, а по- късно по целия тогавашен свят. Изпърво, християните бели една малка група, на които броят им растял  всеки ден. Апостолите и техните ученици проповядвали Христовото учение на евреи и езичници. Едните и другите като се опознавали отблизо с техния живот почнали да ги уважават, и мнозина станали християни.Като гледали с какво мъжество християните посрещали смъртта  и как братски ки живеят, езичниците на групи приемали  християнската вяра. Понякога дори сами палачите на мъчениците ставали християни.
На първо време, християнството се разпрострнявало  между бедното иудейско население. Богатите гледали на него отвисоко като суеверие и го отричали. По- сетне християнството  проникнало  и между златното общество. Християни имало и между войската. Те заемали длъжности и в царския двор. Между тях се срещали лица, които се намирали в близко родство със самите римски императори.Един писател от III век (Туртулиян) пише:”Ние, християните сме едва от вчера , а завзехме всички наши земи, градове, острови, лагери, дворци,сената, форума. Вам оставихме само капищата (езическите храмове
Полека лека, християнството  прониква и във страни, които не били подвластни  на Римската империя. Възприели го и много варварски племена.През IIи III век в Европа имало християнски църкви, в Галия, Британия,Испания,Германия.В Африка IIвек разцъфтява Североафриканската църква, средище на която бил Картаген, гдето се събирали големи църковни събори.В Азия християнството прониквало в Арабия, Персия, Мидия и другаде.
предоставя Мария Герасова

 

ПРОЕКТ

Времето никога не ни стига.Работният ден не е достатъчен да обработим информацията,която получаваме на работното си място .Модерните технологии увеличават нашите възможности,но ограничават часовете за почивка.За един ден можем да обиколим собствената си държава или да прелетим хиляди километри до желана от нас дестинация.Скоростта ни на действие и придвижване е толкова голяма,че често не й обръщаме дължимото внимание,защото нашите физически и психически възможности са  ограничени. В определени моменти е необходимо   да спрем и натрупаме допълнителна енергия,за да продължим напред.
В забързаното ежедневие, такива моменти са рядкост.Толкова по-важно е да бъдат предварително планирани,за да се възползваме максимално ефективно от тях.Предварителното планиране е особено важно,когато предстои да реализираме големи и значими цели и начинания.Колкото по-ясна е целта,толкова по-вероятно е плановете ни да се реализира.21 век все повече налага необходимостта от „проектиране“ на нашето ежедневие..
610x718_Quality97_650x766_Quality97_ullstein_high_00792223Йозеф Хофман /Hoffman/ /1870-1956/ е знаменит австрийски  архитект,лидер на Виенския сецесион.Роден е в Пирница /днес Моравия-   Чешката република/. Ученик е на великия Ото Вагнер, във Виенската академия. През 1895 година печели Римската премия, с едногодишна специализация във вечния град.
През 1897 година заедно с Йозеф Олбрих, великия художник и декоратор Густав Климт и Коломан Мозер основават Виенския сецесион.
Той проектира стая,в която синтезира всички изкуства /1898/.Замества Йозеф Олбрих,като главен проектант на предградието на Виена-Хоеварте,където построява четири вили . През /1901-05/.1900 година гостува в Англия.
През 1902 година създава своя оригинален стил,в който основна роля играят контурите и пропорциите.В 1903 година започва издаването на списанието „Свещена есен“- орган на сецесионистите.
През1903 година с Мозер, създават Виенските работилници за проектиране,производство и продажба на предмети от бита.Те просъществуват до 1933 година и придобиват световна слава, които са образец за подражание  и до днес. От 1903 до 1905 година, Хофман проектира  едно от най- големите постижения на архитектурата на 20 век,санаториума в Пуркесдорф.
За  белгийският индустриалец Стоклет, през 1905 година проектира двореца Стоклет в Брюксела . Това е сграда с епохално значение, за световната архитектура и култура. В 1907 година, той създава немския аналог на Виенските работилници.
Хофман „проектира“ художествените критерии за изкуството на 20 век.
Георги Караджов

 

Културно – инфраструктурен проект

За развитие на Младежки хълм, град Пловдив Създаване традиционен фестивал „Пловдив чества своята древност“ 

Района на Младежкия хълм и самият хълм е едно изключително природно образувание .Това е най – високия от седемте гранитни хълмове около, които е построен Град Пловдив. Неговия силует се вижда от 50 км .и винаги е бил символ за гражданите на града.Притежава уникално енергийно излъчване. Учени радиолози са измервали високи хармонични за човешкото съзнание вълни. Хората го посещават, за да си починат и заредят с неговата енергия. Това място винаги и било почитано и чествано като портал към боговете от народите, които са живели около него. Минавали са цивилизации ,но знанието че това място е специално, присъства в народната памет и до ден днешен.Този район пази спомен за културното развитие през вековете. Намерени на останки на храм посветен на бог Дионисий.от 3- 4 век преди н. е.. От писмени източници има сведения за празнични чествания . Това са били много различни по своята форма прояви. Почитането на боговете се изразявало чрез изживяване на духовни мистерии. Те са се изразявали с възхвала на човешкото тяло .Затова са били организирани спортни игри с различни дисциплини . Подобни на олимписките игри. Било е важно да се вземат и възхварят и поуките от живота. Представяли са се древногръцки антични драми. Чествали са божествените качества в човека на интелигентността и физическата сила. Била е възхвалявана красотата във всичките и форми. Чрез архитектурата , скулптурата и живописта. Този култура е положила основите на изграждането на античния град. Те са били здрави и изящни, защото са стигнали и до нас в своя красив и солиден вид. . Ние можем само да си представим. Как е протичал живота на нашите древни съграждани За това ако искаме да създадем възстановяване на тази епоха ще трябва да вземем най-важното от тези векове . Това е задачата ни и в днешния ден . Почитането на Мъдростта , Знанието за духовната и физическата красота и сила.Какво може да допринесе днешния ден в дългосрочен план за да се възроди дългостранен интерес към вълшебството на атмосферата на Младежкия хълм? – Определено ще бъде хубаво начало, ако се работи за показване уважение към неговата силна енергия. Да стане място на хармонични изживявания. Нека си представим ,че е взето решение за развитието на това место. Да се създадат символични контакти с вековете . С тези ,които са минали и тези които предстоят. Нека си представим че е свършена огромна организаторска работа .

Тома Нинов

ЗОВ ЗА ПОМОЩ!

След тежка болест, хората от цял един народ са засегнати.Представете си. Всички са ослепели. Само много малка част са запазили зрението си. Хората вървят без да виждат къде. Спъват се и падат по каменистия път, по който вървят.А пред жилището на някой от тях, бетонова плоча, закрива водната яма. И какво ще направят разбира се? Може би ще паднат и няма да могат да станат. А другите като тях ще отидат при тия, които са останали зрящи и ще ги молят да им помогнат. Но уви. Всичко е по старому. И слепите вървят и падат. Кръв тече от коленете им и все така.
Това е една действителност. Така е със слепите хора от комплекса в квартал „Изгрев“ на улица “Вратцата” Те живеят тук, в изключително неблагоприятни условия. Болно ми е за тях. Преди време написах статия за тях. Ходих при кмета на квартал Изгрев Търсих истината, за да помогна на тези беззащитни хора. Казват им незрящите. Свили се в своите бърлоги, т. е. малките си жилища в комплекса и едвам кретат. А аз се чудя къде да отида, за да им помогна. Реших да се кача по стълбите, без някакво заграждение да се хванат, за да се предвижат нагоре.Вътре е съвсем окаяно. Стана ми болно и сълзи напираха в очите ми. Болката стягаше гърдите ми. Почуках на първата врата и ми отвори едно незрящо семейство. Не искам да споделям какво видях вътре в жилището им. Бяха започнали със собствени средства да правят ремонт. Те споделиха своята болка от това, че сякаш са изоставени от съдбата и няма кой да им помогне. Почуках на друга врата, но не ме поканиха да вляза. Само видях една невзрачна атмосфера. Очите ми се напълниха наново със сълзи. Тръгнах си с болката и решението някак си да покажа чрез своя материал, животът на тези незрящи хора. Слязох и пред вратата за малко да се спъна. Една голяма плоча покриваше водопроводната яма. Съзрях група незрящи беше се скупчила и разговаряше оживено. Приближих се и се представих. Те споделиха, че утре ще има избори за нов председател на Съюза на слепите. Попитах ги:“Доволни ли сте от стария председател?“ Всички ми отговориха в един глас: „Какво да ви кажем! Вие поне сте зряща и виждате по какъв път вървим. Добре, че е нашата комшийка-зряща от съседния блок, та идва да ни помага.“ Замислих се“Нека да има повече такива хора като тази възрастна жена, която я боли за тези хора.“ Аз също се възхищавам от нейната добра и милостива душа.
Един от мъжете каза в групата:“ Нека средствата, които постъпват в Съюза, да бъдат насочени към нашите минимални пенсии. Кажете ни. Как да живеем с тях?“
Не знаех как да им отговоря, защото виждах, че от първата ми среща с тях и написаната статия от мен, нямаше никаква промяна.
Нека всички да се замислим! Ако бяхме на тяхното положение!!!
Мария Герасова- издател и гл. редактор на вестник „Сияние“ председател на „Съюз Духовно възраждане- България“.

КОРАБНО ОРЪДИЕ, ДАРЕНО НА ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ БР.214

Регионален исторически музей – Пловдив приключи успешно още един етап от подготовката за експонирането на корабно оръдие. Припомняме, че оръжието беше дарено на институцията от д-р х. к. Камен Кенов – приятел и щедър дарител на музея в Пловдив. То е намерено в Северното Черноморие, тежи повече от половин тон и понастоящем се съхранява в експозиция „Българско Възраждане” на ул. „Цанко Лавренов” №1. След третирането на чугуна, корозирал вследствие на 300 годишен престой в морска вода, оръдието беше поставено върху специално изработен дървен лафет. Проектът за лафета, изработката му и операцията по поставянето на оръжието бяха осъществени от екип на музея. Предстои изграждането на фрагмент от корабен корпус с оръдеен порт. Корабното оръдие може да бъде видяно в двора на къщата на Димитър Георгиади в Старинен Пловдив.

IMG (1)

IMG (2)
IMG (3)
Пламен Четелязов

 

ЛИНЦ БР.215

Резултат с изображение за .линц

Линц е третият по големина град на Австрия и столица на провинция Горна Австрия.Намира се в Северна Австрия на около 30 км. южно от границата с Чешката република на двата бряга на река Дунав.Населението е 204 846,  а заедно с предградията 789 811 жители.
В 2009 година Линц заедно със столицата на Литва Вилнюс беше Европейска столица на културата.От 1.12.2014 година градът е член на Мрежата на ЮНЕСКО за креативни градове.Получава това признание за обогатяване на градския начин на живот чрез интеграция на медиите и изкуствата с модерните информационни средства за представяне и комуникация.Линц е широко известен със тортата на Линц- смятан за най- стария сладкиш в света.Първата му направа е в далечната 1653 година.
Авторизиран превод:Георги Караджов

Ваня Годжелова – изложба живопис бр.214

26 септември – 16 октомври 2018г.

Покана

На 26 септември в галерия Аспект своята първа самостоятелна изложба в Пловдив открива младата художничка Ваня Годжелова. На фона на все по-оредяващите редици на стойностни млади творци в областта на изобразителното изкуство, нейното присъствие в е като глътка свеж въздух. Възпитаничка на АМТИИ и ентусиазиран учител, Ваня през последните няколко години настойчиво и категорично отстоява своето място в гилдията. През 2015г. тя получи втора награда от Конкурса за млад автор, организиран от галерия Аспект, но първият ѝ сериозен пробив е поканата и участието ѝ в миналогодишните Есенни изложби в Стария град,
Днес, понатрупала опит и самочувствие, художничката е готова да се изправи пред взискателната пловдивска публика с двадесетина платна, мислени и създадени от нея специално за пространството на галерията. „Най-често в живописта ми акцент е природата. Обичам спокойствието, което създава в мен тя, обичам невероятните гледки, които разкрива. Природата е изключителен майстор на цветове, нюанси и контрасти, остава само да се вгледаш в нея и тя дава готови шедьоври, ако успееш да се абстрахираш от цялото напрежение, което ни е обзело тук, в града. Природата е единственото нещо, което има смисъл да оставяме да оказва своето влияние върху нас. Показала съм я, такава, каквато я чувствам, пречупена през моето светоусещане“ – споделя Ваня. Тя не крие своето пристрастие към творчеството на немските импресионисти и фовистите и това е видно в пулсиращия колорит на картините ѝ – силни контрасти, чисти и ярки цветове, експресивен начин на работа. Пречупени през нейното възприятие, цветовете на природата достигат своя предел, сияят, искрят и превземат погледа и въображението  Освен пулсиращо-цветните пейзажи, които помним от Есенните изложби и участията ѝ в общи изложби, за пръв път тук Ваня представя едно различно направление: мащабни платна на цветя в хиперболично едър план, въздействащи по-скоро като настроение, отколкото като  конкретика. Постигайки чисто декоративно звучене, тези картини излизат от рамката на предметността  и биват възприемани изцяло сетивно. Играта на цветовете, изведената до крайност яркост, това, че съзнателно художничката избягва да затваря платната си в рамка, създават у зрителя освежаващото чувство за свобода и простор, витализират и обживяват пространството. Ваня не крие предпочитанието си към големите формати, но в експозицията присъстват и средни по размер картини, приканващи публиката да отнесе със себе си у дома частица от жизнерадостния свят на художничката.
Изложбата се открива на 26 септември /сряда/ в 18.00 часа и ще бъде на разположение на пловдивчани до 16 октомври.  
 Олга Петрова

Плакат А3

web

Три спектакъла със свободен вход представят младите актьори

Талантливите студенти на проф. Стефан Данаилов в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ превърнаха театъра в голяма сцена с няколко представления, които играят днес при вход свободен.  Сутринта в Камерната зала на Драмата те представиха спектакъл по пиеса на Дарио Фо. В „Няма да платим, няма да платим“  играха Стела Димитрова, Дона Вълова, Антон Порязов, Филип Буков, Божидар Мицев, Роберт Ваханян.
Вечерта от 19.30 ч. отново в Камерната зала на театъра ще се насладим на две представления по Ясмин Реза – „Арт“ и „Богът на касапницата“.
В „Арт“ играят Филип Буков, Йордан Ангелов, Божидар Мицев, а в „Богът на касапницата“ – Боряна Бабанова, Радина Боршош, Явор Вълканов, Живко Сираков.
Бандата на Ламбо ще влезе с взлом в Камерната сцена на Драматичния театър в рамките на Международния есенен театрален фестивал ,,Сцена на кръстопът“ и обещават вълнуващо пътешествие из драматургията на Дарио Фо и Ясмина Реза.
Гостуването на студентите на проф. Данаилов е част от съпътстващата програма на театралния форум.