Monthly Archives: декември 2018

ВИЕНЧАНИН

Родното място е нашата опора.Където и да ни отнесат ветровете на времето,спомена за него не избледнява.То ни въодушевява, умилява,понякога травматизира,но никога не ни оставя равнодушни.Много от събитията,които се случват в живота ни, са предопределени от раждането и детските ни години.Не случайно, бащиното огнище има такова значение за българската поезия и манталитет. Всичко това, не е по-различно на   континента ни Европа.Колкото по-малка е държавата, толкова по-важно е значението на родовите корени традициите, обичаите. България и Австрия са съизмерими по население и територия.Те не се различават съществено и по отношението към родовата и семейна памет.
'The Legend Of Tarzan' Los Angeles PremiereChristoph Waltz /Валц/1956/е германо-австрийски актьор.Ражда се във Виена в интелектуално семейство.Дядо му е известен психиатър и физиолог,баба му-актриса.Учи  актьорско майсторство в семинара на великия Макс Райнхард във Виена.В края на 70 те години посещава прочутото Актърс студио в Ню Йорк под ръководството на легендарните Лий Страсбърг и Стела Адлер.Започва,като театрален актьор в театрите на Цюрих,Залцбург и Виена.В периода 1980-2000 си изгражда завидна кариера,като актьор в телевизията.Придобива световна известност с ролята си на доктор Ханс Йоахим Дорфман в сериала на ББС-„Влак за пари“.Статута на световна супер звезда придобива след ролята се на офицера от СС Ханс Ланда в култовата лента на Куентин Тарантино- „Гадни копилета“.За нея получава всички възможни филмови награди,включително Оскар,Златен глобус и Бафта- най- голямата английска филмова награда.По признанието на самия Тарантино ако не е могъл да избере актьор за тази роля, не би направил този филм.Упражнението се повтаря със следващото знаменито произведение на Тарантино- „Джанго без окови“,където Валц играе безскрупулен ловец на глави от Дивия Запад.С нея печели втори Оскар,Златен Глобус и Бафта.В тези роли той успява да предаде „очарованието“,с което злото превзема умовете и сърцата на хората, за да причини толкова нещастия и беди.
Валц играе кошмара на Джеймс Бонд-Ернст Блофелд в последния филм за агент 007-„Спектър“.Изявява се и като режисьор-поставя операта „Фалстаф“ на Верди в операта на Антверпен-Белгия.Запитан за източниците на своя талант отговаря:“Роден съм във Виена,израснах във Виена,завърших във Виена,започнах актьорската си кариера във Виена.Аз съм един виенчанин.“
Георги Караджов

КОЛЕДЕН ПРАЗНИК БР.217

  IMG_20181221_112008

Днес, във салона  на народна библиотека “Иван Вазов”, читалищният  фолклорен състав при народно читалище “Отец Паисий 1928, въпроизведе народният обичай “Коледа”.Хората от състава  показаха високо майсторство в изказа и действията . В началото бяха наредени гостбите от стопанката на дома. Дойде и стопанина. Стопанката го накара да отиде да вземе палешника от двора. ой се завърна с него  и го сложи в камината. През това време в одаята влязоха дъщерите и целунаха ръце на възрастните. Дойдоха и внуците.Вечерята започна. На масата имаше седем ястия и питата с късмета. Дойдоха и коледарите, на които стопанката даде по един кравай, а стопанинът по една пара. От питата и крайваите си хапнахме и ние. Накрая се зави кръшно хоро, на което и аз също се хванах на него.Беше весело и някак си тържествено.Залата сякаш оживя. Усмивки цъфнаха по лицата на хората, които бяха дошли да гледат и да слушат, Всичко беше добре подготвено и възпроизведено.. 
Можем само да благодарим на тези хора, които все още пазят нашите традиции и обичаи. Така България ще е още жива. С такива хора, с такива традиции и обичаи,които имат българите, България никога няма да погине.
Фолклорният състав на селото направи голямо впечатление със своята великолепна изява.Ето,това сме ние, българите. Почитаме своите традиции и обичаи и умеем да се веселим
IMG_20181221_111833
Мария Герасова  
 

ИЗЛОЖБА КОНСТАНТИН ИРИЧЕК

Изложба за Константин Иречек и неговото дело бе открита във къща музей "Христо Г. Данов" в Пловдив

Изложбата „Константин Иречек и неговото дело” е експонирана в къщата  музей Христо Г. Данов. Тя.съдържа 10 информационни пана и е изготвена от Ярослава Минчевова, председател на сдружението „Чехи, словаци и приятели” със съдействието на Регионалния исторически музей в Пловдив.Организира по повод 180 г. от смъртта на К. Иречек и съдържа както биографични данни,така и по-важните научни трудове на К. Иречек  имащи значение за българската история.
Константин Иречек е виден чешки славист и  историк, с големи заслуги  за изучаването на българското минало.Роден е в чешко семейство във Виена, през 1854 година. Дядо му е Павел Йосиф Шафарик, който е виден  деец на чешкото и словашко Възраждане. Баща му е Йосиф Иречек, а майка му Божена Шафарикова. През 1872 година Константин Иречек завършва престижния лицей Терезианум във Виена. През ваканциите посещава град Високе Мито в Чехия, родният град на баща си.  От тук са и неговите първи братовчеди, братя Шкорпил, двамата от които – Карел и Херман  са добре известни  в България.
Между 1872 и 1875 г.одина учи история в един от най-старите европейски университети – Карловия в Прага. В университета се среща с Франтишек Палацки, известен чешки писател и историк, който оказва влияние във формирането на бъдещия учен и насочва трайните му интереси към миналото на славянските народи.
В Прага се запознава с Марин Дринов, Васил Стоянов, Григор Начович и други българи, които конкретизират вниманието на Иречек към българската история.
Когато е на  18 години публикува „Книгопис на новобългарската книжнина 1806 – 1870“. На 22 години защитава докторската си дисертация на тема „Историята на българите“(Dějiny národa Bulharského“), с която през 1876   година става доктор по философия в Университета в Прага. Проф. В. Златарски определя този негов докторат  като „капитален за времето си труд“.  През същата година  Иречек започва своята академична кариера в Карловия университет, Прага.
По покана на проф. Марин Дринов през 1879 г. пристига в Княжество България и е назначен  за главен секретар, а през 1881 г. оглавява Министерството на народното просвещение. През 1884г. е директор на Народната библиотека и музей. Привлича на работа в България и други чехи, между които братя Шкорпил.
Иречек е сред инициаторите за възстановяване на Българското книжовно дружество и негов редовен член от 1884 година.
През 1888  излизат неговите  безценни „Пътувания по България“, записки,  които прави по време на обиколките си  по българските земи.
Иречек е автор и на два тома „Княжество България“ / т. І – 1879-1881, т.ІІ -1881-1884/ посветени на изграждането на Третата българска държава.
Константин Иречек е редовен професор в Карловия университет в Прага от 1884 до 1893 и във Виенския университет от 1893 до 1918 г.
Заради изключителния му принос за изучаване на българското минало и   културна модернизация, през 1883 г. Княз Александър І го награждава със златен медал „За наука и изкуство“ и през 1884 г. с орден „Св. Александър“ /ІІІ степен/.
Константин Иречек е член на  Българското книжовно дружество, почетен член на Българската академия на науките, член на академия на науките в Прага и във Виена, член-кореспондент на  Сръбската академия в Белград, на академиите в Загреб, Будапеща, Петербург и Мюнхен.
Константин Иречек е член на  Българското книжовно дружество, почетен член на Българската академия на науките, член на академия на науките в Прага и във Виена, член-кореспондент на  Сръбската академия в Белград, на академиите в Загреб, Будапеща, Петербург и Мюнхен.
 Той умира през 1918  година във Виена.
Мария Герасова

Два икономически гиганта от Пловдив

 облекчават трафика със съвместен екопроект  

ПИМК и КЦМ изкарват стотици камиони от пътищата с пускането на нов жп курс
 20:00, 18.12.2018 коментара 1 коментара Прегледа 8108 прегледа 
 
Два икономически гиганта от Пловдив облекчават трафика със съвместен екопроект ВИДЕО
Две от най-големите компании в Пловдив и областта  – ПИМК и КЦМ обединяват усилия за по-икономично, екологично и бързо предвижване на стоки между България и Турция. Новият проект на двата икономически гиганта, ще даде и реално отражение върху трафика в Пловдив, областта и цяла България.
Двете компании стартират курсове с влак директно от КЦМ към Черкезкьой, чиито товари ще се разпределя към турските градове Чорлу и предградието на Истанбул Тузла. Всяка седмица влаковете на PIMК Rail ще бъдат натоварени с ремаркета, за които са нужни между 60 и 70 камиона, за да бъдат извозени. Освен усилията на двете компании, проектът е бил подпомогнат и от Митници Пловдив. Те ще отпуснат служители, които да пломбират товарите в самото металургично предприятие.
Това на практика ще изкара близо 70 камиона всяка седмица, не само от пътя към Турция, но ще облекчи и трафика в Пловдив и Околовръстното шосе. В момента курсовете на камионите са първо до КЦМ, оттам до Митница Пловдив и след пломбиране, са тръгвали към турската граница.  С новия екопроект всичко това ще бъде съкратено.  Това означава, че на месец ще се изкарат 240 камиона от пътищата, а на година броят им ще  близо 3000!  
Припомняме, че курсовете на PIMК Rail между Пловдив и Черкезкьой  предизвикаха истински фурор. Всяка седмица се изпълняват редица курсове, с които се намали броят на камионите по пътищата.
Влакът на „ПИМК Рейл” предизвика фурор в Турция! Тръгва трета композиция от Пловдив  Над 200 тира с 8400 тона товар излизат от пътищата само за седмица.От гиганта в превозите стартираха и друг екопроект, с който се цели да се намалят вредните емисии в атмосферата. Отскоро по пътищата се движат 50 камиона, които са изцяло на природен газ.

.

Пловдивска компания инвестира 10 млн. лева в камиони, които не замърсяват въздуха   пусна по пътищата Iveco NP400 на природен газ, които изпускат с 99% по-малко ФПЧ от дизеловите

https://trafficnews.bg/temite-na-traffic-news/dva-ikonomicheski-giganta-plovdiv-oblekchavat-trafika-sas-125569/

ТОМА НЕНОВ И ВОЙНИТЕ

 ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Тома Ненов е служил в Първата и Втората Балканска война ,и Първата световна от 1913 до 1919 година. Той е полеви лекар на фронта, заедно с тримата  си братя.  Най- малкият му брат- Лео е един от създателите на Локомотив Пловдив.
Всичките братя преживяват войните.Тома Ненов има 78 ордена за храброст. Има нещо интересно в живота му на фронта.  Спасява цяла рота от холера. С какво мислите? Ами с коняк. Той казва на войниците. „Който не пие коняк, няма ад бъде спасен“. И на истина. Всички, които са пили от коняка оживели, а останалите, които не са пили умират. За това, Тома Ненов получава кръст за храброст II степен. След войната и четиримата братя се връщат в Пловдив.
Франц, Лео и Тома се женят в Пловдив, а Бонавентура не се жени, защото той е бил болен от детски паралич.
Това е един живот на Тома Ненов изпълнен с много работа, напрежение и храброст.
 Мария Герасова
 

КОЙ Е ТОМА НЕНОВ

IMG_20181215_181417
Предварително уговорихме среща с госпожа Мартина Томова Забунова- дъщеря на доктор Тома Ненов.   
Тя ни посрещна  в дома си с топла усмивка. На срещата   присъстваше и дъщеря ú Чечилия Атанасова- внучка на Тома Ненов.Повод беше бащата на госпожа Мартина. Разговорът започна непринудено. Помолихме я да разкаже за него и тя започна така. Баща ми Тома Ненов е роден на 14 август 1885 година- годината на Съединението, в град Хасково. Завършва Медицинският факултет на  Университета в Монпилие, който е най- старият в Европа. Специализира в Париж и се връща в България Започва работа в Държавна болница Хасково като главен хирург и главен акушер- гинеколог. Той преустройва болницата и създава разкошен парк.Сега още съществува  кът, в памет на  на доктор Тома Ненов, както са го наричали „Големия доктор“. През 1940 година напуска Хасково и идва в Пловдив. Преди това през 1926 година се жени за Чечилия Фриго-италианка от градчето Лонито, между Виченце и Верона(Северна Италия).Баща й е адвокат-комендаторе- почетна титла, заслуга към Италия. Чечилия е от известната фамилия Фриго- Лониго, които са само адвокати, творци, лекари и пр.  От този брак има четири деца. Маргарита Мафея е втората майка на Чечилия Фриго- съпругата на Тома Ненов. Тя е една от най- известните фамилии във Верона. Има дворец Мафей.
 През 1946 година Тома Ненов става почетен консул на Италия в Пловдиви е такъв до своята кончина през 1963 година. Самото консулство просъществува до 1962 година.  Преди 1946   консулството се е намирало  на улица Крали Марко №2. Консулът е бил италианец. От 1946 година е било на улица Стефан Стамболов № 7, сега Г. М. Димитров № 7, където живее семейството на доктор Тома Ненов.
Бащата  на доктор Ненов е Иван Ненов. Той е роден в град Раковски. Идва в Пловдив и става чирак на касапин, после майстор  касапин и по- късно шеф на Задругата на пловдивските касапи. В миналото в Пловдив е имало улица на негово име  „Касапа Иван“. Той се жени за Мартина Костова- красавица, от стара италианска фамилия, която се отказва от италианското си гражданство.Ражда му 13 деца, а само осем са живи. 
Следва
Мария Герасова

РУМЪНИЯ БР.227

img_preview

От януари 2019 година Република Румъния става ротационен председател на Европейския съюз.Тя е северен съсед на България и споделя с нас „участта“ да бъде част от Балканския полуостров.
Ние имаме сходно историческо развитие.Прабългарите на хан Аспарух преминават през територията на днешна Румъния,за да достигнат тогавашните български земи и нанесат поражение на императора на Източната римска империя.
След падането на Българската държава под турско робство,съпротивата срещу Османската империя продължава на север от Дунава от населението на тези земи /днес на територията на Румъния/.
По време на Българското Възраждане много от най- големите му дейци живеят,работят и дават своя принос не само за събуждането на българското национално самосъзнание,но и в развитието на Княжество Румъния.
В различни периоди тук творят Любен Каравелов,Христо Ботев,Евлоги и Христо Георгиеви и плеяда личности дали своя непреходен принос в българската история.
След Втората световна война България е отново в един и същи политически блок със северната ни съседка.И днес след падането на Берлинската стена и прехода,който преживява Източна Европа, България и Румъния имат сходни проблеми и надежди.
Република Румъния има своя съществен принос в развитието на европейските култура и изкуство.Тя заема важно място на картата на Европа.Затова в чест на евро-председателството, международен електронен вестник „Сияние“ в цикъл от статии ще представи забележителни представители на румънската наука,изкуство и култура.
Надяваме се че с тази наша инициатива ще допринесем за по-доброто познаване и разбиране между нашите два народа.
Защото и в днешното време на драматични преобразования  ние имаме много повече общи черти и страни,отколкото различия.
Георги Караджов

ИНТЕЛЕКТ

Лесно е да не се замисляш за важните и съществени неща.Правиш първото,което ти дойде на ум.Нямаш интерес към желанията и мислите на другите хора.Мислиш си, че морето ти е до колени.Имаш убеждението че някой друг ще реши твоите проблеми. Докато не се сблъскаш челно с проблема си, който можеш да решиш единствено сам.Тогава осъзнаваш болезнено необходимостта да мобилизираш всичките си сили,за да превъзмогнеш препятствията и съхраниш себе си.Вече не можеш да си позволиш да бъдеш несериозен.На дневен ред излиза твоя интелект или липсата на такъв.                                                       
hbz-hedy-lamarr-1939-gettyimages-482276149Hedy Lamarr/Ламар//9.11.1914-2000/е американска филмова актриса и откривател от австрийски произход.Ражда се във Виена в семейството на банков директор и пианистка.Доведена е в Берлин от великия театрален режисьор и продуцент Макс Райнхард.Връща се във Виена,където първоначално е дубльорка.Придобива европейска известност с „Багажника на мистър О.Ф./1932/.Превръща се в световна сензация със следващия си филм „Екстаз“/1933/.Заради разкрепостените и откровено еротични сцени той е забранен за разпространение в САЩ.Прави поредица от запомнящи се театрални роли в театрите на Виена.Жени се за крупен австрийски търговец на оръжие и се преселва в Париж.Там се среща с прочутия продуцент Луис Майер- създател на компанията „Метро Голдуин Майер“.Той й предлага дългосрочен договор,който и отваря вратите на Холивуд.Там се превръща в една от най-големите филмови звезди от края на 30 те години до 50 те години на 20 век.Прави паметни роли в „Алжир“/1938/ с големия Шарл Боайе,“Взимам тази жена“/1940/ с великия Спенсър Трейси,“Треска за петрол“/1940/,“Приятелят Х“ с властелина на Холивуд Кларк Гейбъл,“Живей с мен“ с легендата Джеймс Стюарт.В „Момичето на Зигфилд“ /1941/ си партнира със секссимволите Джуди Гарланд и Лана Търнър.Най- големият и касов хит,получил възторжени отзиви от критиката е „Самсон и Далила“/1949/,филм получил 2 Оскара.
Според специалистите нейното екранно излъчване- комбинация между магнетизъм и топлина надхвърля по сила въздействието на безсмъртните Марлене Дитрих и Грета Гарбо.
Тя е и известен инноватор- получава първата безалкохолната напитка.През Втората световна война с композитора Джордж Артейл разработват и патентоват радиочестотна технология,която позволява идентифицирането на немски подводници и торпеда.Тя е толкова изпреварила времето си,че се инсталира на военните кораби чак през 60 те години на 20 век.През 2014 година е приета в Националната зала на славата на откривателите на САЩ.
Хеди Ламар се превръща в „интелигентното лице“ на фабриката за мечти- Холивуд.
Георги Караджов

Стени и бастиони на Алгеро бр.217

Ведута - Алгеро
В Ривиера дел Корало, ивицата земя, която е ориентирана към морето в крайния северозападен край на острова, още от   началото на 12 век ,   сега е ценна туристическа дестинация Забележителна е със от своите кули и бастио
Той е един от малкото италиански градове, които са запазили стените и кулите  непокътнати. Днес неговите басти, които   са посветени на велики изследователи – Колумб, Пигафета, Магелан и Марко Поло, са се превърнали в  място за разходка. Алгеро е построен между 1102 и 1112 г. от семейство Дория и първите му укрепления са повдигнати няколко десетилетия по-късно. Към края на 13 -ти век,  те са се увеличена, а по време на арагонски владичество не е направена съществена промяна с  направена в града, и тя е запазила Дженовезе   с 26 кули. Така е  било до 16 -ти век, когато частта от  стените, които са обърнати към морето са била възстановена:и  завършена, но частта, която е обърната към земята, не е била. През 1867 г. Алгеро е изключен от списъка на стратегическите градове и разкомплектоването започва. Но всичко (или почти), което някога е било, и все още може да се види: стените към морето и осемте кули от 16 -ти век (плюс 11 по крайбрежието).
Когато пристигнете от Сасари, на входа на града  е Porta Terra, която преди   е била Porta Rejal . Кулата ” Сан Джовани” е била “средна кула”, която  е известна с ужасяващата нощна битка, която се състоя между 5 и 6 май 1412 г : Няколко жители на Алгеро се противопоставили на войските на Уилям III от Нарбон. Той носи името на триъгълник в Каляри, който предизвиква публични катаклизми в края на 18 -ти век, осъден и изпратен в затвора повече от двадесет години. Градският периметър включва също така кулите на Сан Джакомо, дела Поверриеера (оръжейничеството) и на Сант Елмо, наречена по Еразъм ( Елм, в каталонски), морякът. Вътре в барелеф е герба на короната на Арагон. Най-накрая, “Гарита Реале”, авангард в края на баровете “ Марко Поло ” и “Маддейна кула”, са изпъкнали изходи,.Тя се нарича кула на Гарибалди,  на героя, който е бил тук през 1855 г. На юг по панорамния път към Боса стоят още две кули, а на север между парка Порто Конте и Капо Качиаима шест : най-красивата от които е Pegna, построена върху нос от корални рибари. Има още три в Порто Феро .
авторизиран превод Мария Герасова
 

ИЗПОЛЗВАЙТЕ 9 ПРАКТИЧНИ СЪВЕТА БР.217

 

ПРИ ПРИГОТВЯНЕ НА ЗДРАВОСЛОВНА ХРАНА

Използвайте 9 практични съвета при приготвяне на здравословна храна - изображение

Тези практични съвети ще ви помогнат да се сбогувате със стреса, причинен вследствие на някои от дейностите, които невинаги са лесни за изпълнение. Готови ли сте да ги приложите?
Замразено масло
За да удължите годността на маслото и да улесните неговата употреба, вие може да го замразите във фризера. В случай че искате да го използвате за приготвяне на любима домашна рецепта, просто го извадете от там, настържете нужното количество от него с помощта на ренде и отново го приберете.
Белене на киви с лъжица
Отрежете кивито от двете страни, след което вземете една лъжица и я плъзнете между пулпата и кората. Завъртете плода, без да местите лъжицата и готово. Вече имате прецизно обелено киви.
Пържене на картофи
Обелете и нарежете картофите, след което ги изсипете в съд със студена вода. Така част от нишестето, съдържащо се в тях, ще се освободи, което от своя страна ще улесни тяхното пържене.
Предотвратете окисляването на ябълките и крушите
Напълнете една купа с вода и към нея добавете прясно изцеден сок от един лимон. Изсипете нарязаните плодове в купата и ги запазете от окисляване за възможно по-дълго време.
Белене на домати
Направете Х-образен разрез на домата, потопете го в гореща вода, след което и в студена. Резките промени в температурата улесняват беленето на натуралния продукт.
Рязане на лук
Лукът ви кара да плачете? Лесно може да предотвратите този проблем с помощта на замразяване. Обелете лука, оставете го в хладилника за известно време, след което го нарежете.
Загорен ориз
Няма нищо по-пагубно от това да загорите ориза, преди хранене. За да спасите обяда или вечерята си, просто обелете лука, нарежете го и го оставете за 15 минути в съда с приготвената храна.
Белене на яйца
Изсипете 1 чаена лъжица сода във водата за варене на яйца. По този начин ще може да улесните тяхното белене.
Настъргване на сирене
Ако искате да настържете сиренето, без да го трошите, намажете рендето с малко зехтин или олио, след което преминете към осъществяване на процедурат
Още за Използвайте 9 практични съвета при приготвяне на здравословна храна | Здравни съвети Framar.bg от Framar.bg: https://saveti.framar.bg/9-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8-%D1%81%D1%8A%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%B2%D1%8F%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%B7%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0-%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0