Monthly Archives: януари 2019

Откриването на ЕСК

  премина при висок интерес и генерира положителна енергия

Снимка: Нончо Иванов
Откриването на домакинството на Пловдив като Европейска столица на културата на 12 януари събра около кулата в центъра на града над 50 000 пловдивчани и гости, привлече за участие повече от 1100 доброволци, беше отразено в над  4850 медийни публикации, като  регистрираните зрители, който са го наблюдавали он лайн и по БНТ, надхвърлят 100 000.   Това съобщи изпълнителният директор на Фондация  “Пловдив 2019″ Кирил Велчев.
В съпътстващата програма и на сцената пред общината  в същия ден участие взеха 500 артисти, от които 400 самодейци  от читалищата в Борино, Рудозем, Смолян, Чепеларе и Девин. Това съобщи артистичният директор на Фондация  Пловдив-ЕСК Светлана Кюумджиева. 
По данни от статистиката за откриващия уикенд 1100 души са посетилите програмата „Ново българско кино“, детската програма и филма към изложбата за Йордан Радичков в къщата Мексиканско изкуство в Стария град, като интересът към огненото шоу на Пеещите фонтани е отчело рекорд с над 4500 зрители. 
Между 1000 и 2000 пък са били посетителите на музикалните събития и изложбите в Стария град, а от откриването й досега изложбата, посветена на художника Кольо Карамфилов, е успяла да привлече  повече от 5 000 зрители.  
Програмата на културното домакинство на Пловдив за 2019 г. за февруари и март предстои да бъде издадена в справочник. Акцент в нея е премиерата на Пловдивската Драма на 27 февруари „Одисей“ от Александър Секулов и режисьор  Диана Добрева. 
Проектът с графити  „Европа в капки поезия“, който  представя стихове на различни места в града, видими само при дъжд и изработването на емоционална любовна карта на Пловдив с италиански партньор чрез спомени на пловдивчани за първата целувка, са други акценти в месечната програма на Пловдив – ЕСК 2019.
http://bnr.bg/plovdiv/post/101075611/otkrivaneto-na-esk-premina-pri-visok-interes-i-generira-polojitelna-energia?fbclid=IwAR3ljDYMZBOJ-vJKmXLm8sE_DUcXuGh7HAS8R4GXCZyRnaGQxRlRvzTrgbQ

Магнетичният Пловдив

  в няколко великолепни фотографии

Снимка: Francesco Bonino / ShutterstockTази година Пловдив е „Европейска столица на културата” – една от най-престижните и популярни европейски културни инициативи, създадени с цел сближаване на европейските народи.
Пловдив е първият български град, удостоен с това отличие. В тази връзка „Градът под тепетата“ е подготвил редица интересни инициативи, които си заслужава да бъдат посетени. 
Но дори да изключим уникалните изложби, фестивали, културни мероприятие, Пловдив винаги ще бъде обаятелен по свой неповторим и обичан от мнозина начин.
Всеки, който е посетил града има свое любимо място, гледка, кътче, спомен. Дали това ще е любимото кафене на центъра или изкушаващите баклавички, или атмосферата на старите къщи, или пък страхотен концерт, на който сме били в Античния театър – Пловдив е различен за всеки, но любим за всички.
Нека се разходим из този магнетичен град със следващата фотогалерия, която сме подбрали за вас.
Източник: Мениджър Нюз

Снимка: ajpetkov / Shutterstoc

 

Си: Дияна Георгиева / Мениджър Нюз

https://www.obekti.bg/zemya/magnetichniyat-plovdiv-v-nyakolko-velikolepni-fotografii?fbclid=IwAR3V4jFdbWqnJyLqHZJPMkPThWEu2U1QYFIQK3TeWjxteznSpsnAN5akrZA

ИЗТОЧНАТА ПОРТА И НЕБЕТ ТЕПЕ ОЖИВЯВАТ С ЕВРОСРЕДСТВА

Проектът за Източната порта бе внесен за ново разглеждане в Националния институт за недвижимо културно наследство. Надяваме се да бъде разгледан и одобрен, защото общината планира да кандидатства за финансиране по европрограмата “Региони в растеж”, която ще бъдат отворена през месец март, обяви кметът Иван Тотев. 
В началото на август 2018 г. стана ясно, че НИНКН е дал зелена светлина на идейния проект за Източната порта на екипа в състав арх. Галина Пировска, археолог-проучвател Мая Мартинова-Кютова, реставратор-технолог Никола Стоянов, реставратор-технолог Аглика Икономова, конструкции инж. Мая Мишева.
Експертите засипаха със суперлативи идейната концепция, подчертавайки, че към проекта за експонацията на един от най-важните исторически обекти в Пловдив е подходено изключително прецизно и изчерпателно. В името на по-добрата експонация, специалистите от Националния институт за недвижимо културно наследство препоръча да бъде разгърнат вторият вариант.
Между двете визии има несъществени разлики. Доволни сме, че работата ни е оценена, казаха тогава за Plovdiv Time от екипа. Новото разглеждане на документацията в момента е заради корекция в уличната регулация.
Кандидатстването за европейско финансиране ще върне към живот и археологическият обект на Небет тепе. На обекта там в последните години работи археологът София Христева.
Сумата, за която местната власт ще кандидатства, е общо 9 млн. лв.
 https://plovdivtime.bg/nasledstvo/iztochnata-porta-i-nebet-tepe-ozhiviavat-evrosredstva-4961/?fbclid=IwAR3ItoIkaddpesfK-CYM1og9is46yRXIQGK4iFAmvKhQxONhXS7NB8ZAeh8

СУПЕР

Днес, рядко използваме превъзходната степен за оценка.Сякаш най-големите учени,писатели и творци  не живеят в днешната епоха, а в предишна.Усредняваме показатели,способности,критерии, за да се разбират по-добре от максимален брой хора.Издигнали сме в култ стремежът към по-достъпно и разбрано представяне на нашите проблеми и постижения.Обикновено, точно този подход ни носи най-много лайкове в социалните мрежи.Средното ниво може да бъде ориентир,но не е в състояние да промени качествено мисленето ни и средата,в която живеем.Затова,често  без повод припомняме делата на онези титани на духа и творчеството,благодарение на които сме достигнали сегашното си ниво на развитие.За да надскочиш себе си  може би трябвало да се учим от по-големите от нас..В българската и румънска история има личности,на които приляга превъзходната степен.Те могат да бъдат трамплина на двете страни да наваксат изоставането си и дори да заемат призово място в световната класация, на най- успелите и развитите държави.
31489ea6-884d-4b8f-a526-e6c69f5bab8f.sized-1000x1000Adrian Bejan /Бежан//1948/е румънски физик.Показва рано многобройните си таланти.Поразени от рисунките му,родителите го записват в училище по изкуствата.Надарен с добри физически данни влиза в националния отбор по баскетбол на Румъния.Призванието му го отвежда в друга посока.
На 19 години постъпва в прочутия Масачузетски технологичен институт/САЩ/. През 1972 година става бакалавър и магистър по физика.В 1975 година защитава докторска дисертация „Подобрен термален дизайн на криогенна охладителна система за свръхпроводим синхротронен генератор“. През 1982 година издава първата си книга-„Генериране на ентропия чрез топлинен и флуиден поток“- пионерски труд,в който се разкрива практическото приложение на втория закон на термодинамиката.
През 1984 година разработва нови изследователски методи,които комбинират различни подходи на анализ.Същата година става професор в прочутия университет Дюк /САЩ/.1988 година прилага за първи път в науката метода за генериране на минимална ентропия за оптимизация на научните изследвания.С него предизвиква революция в областта на термодинамиката.
През 1995 година дефинира следния закон: „За да се осигури постоянно функциониране  на системи с определен размер те трябва да бъдат изградени по такъв начин,че да имат по лесен достъп до потоците,които минават през тях“.Дотогава, в научните среди господства разбирането,че един проблем трябва да се „раздроби“ на по-малки части, за да се реши.Бежан предлага противоположния подход-решаването му в неговата цялост, а не на части.Доказва, че този модел е по-плодотворен.
През 2018 година,  „супер“ Бежан получава най- голямата научна награда на САЩ- медала „Бенджамин Франклин”.
Георги Караджов

СБОРНА ИЗЛОЖБА

На 22 януари 2019 година, Съюз Духовно възраждане- България откри в народна библиотека “Иван Вазов” Пловдив  сборна изложба от детски рисунки от  трите национални конкурси “Носията” и международния  “Нашите традиции и обичаи”. Изложбата откри г-жа Мария Герасова, председател на съюза.
Осемдесет са детските рисунки от националните конкурси “Носията” и “Нашите традиции и обичаи”. Едно влекилепие , изваяно от детските ръце. В тях е попила енергия, която зарежда с много позитивизъм. Пред която и рисунка да се спреш не може да не се усети радостно чувство, което те кара да литнеш в необятното пространство. Това е детският свят. Един свят изпълнен с много чистота и светлина. Свят без агресия. 
На отсрещната страна на залата са изложени книги на Николай Райнов, син на големият наш писател Богомил Райнов. Изложбата е посветена на 130 години от неговото рождение. Тук са изложени книги и картини на великия френски художник Пол Сезан, послучай 180 години от рождението му.
50309912_757133537985517_2347534170856620032_n
50428411_236015493944983_925350510649671680_n
50327592_229923074623930_4591540156497920000_n50401070_396791584406666_3410583368830550016_n
Мария Герасова

ЗАВИСИМОСТ

Зависими същества сме ние, хората. Безпроблемното ни раждане е свързано с доброто здраве на нашите родители и качествената здравна система.Израстването  ни се определя  до голяма степен от семейната среда.Образованието е в пряка зависимост от нивото на образователната система.  Обаче  настъпва момент,в който е необходимо да намалим своята зависимост и започнем да взимаме самостоятелни решения Отговорността нараства,но и удовлетворението от постигнатото. Държавите също имат различна степен на зависимост от различни фактори- природни ресурси,силни съседи,климатични катаклизми.Обикновено в историята най-уважавани са страните,които самостоятелно взимат най- важните решения за развитието си.България и Румъния не са от най- големите европейски и световни държави,затова и в исторически план зависимостта от външни фактори при тях е по-голяма.Има и различия- България е силно зависима от вноса на енергийни ресурси,Румъния не съвсем.                                                        
lazr-edeleanu-0800c289-e933-4d85-8eca-f3285727f38-resize-750Lazar Edeleanu /Еделеану//1861-1941/е румънски химик.След получаване на доктората си,работи известно време в Кралския колеж по артилерия-Лондон.Там създава в сътрудничество изкуствена,устойчива на огън коприна и някои синтетични бои.В Румъния го привлича известния химик Константин Истрати-първоначално,като асистент, а след това преподавател в Изследователския факултет на Букурещкия институт по органична химия. През 1906 година става ръководител на Химическата лаборатория към Геологическия институт –Букурещ и директор на Рафинерията Вега,близо до Плоещ,собственост на немска компания. През 1907 година организира Конгрес за петрола в Букурещ.
В 1908 година създава процеса Еделеану,чрез който се рафинира суровия петрол и се получават много химически продукти.Първоначално е приложен в Румъния, а след това в целия свят. През 1910 година се заселва в Германия,където с голям успех ръководи собствена химическа компания.След идването на нацистите на власт, я продава на голяма немска фирма. През 2002 година, тя е придобита от един от най-големите концерни в света немския Тисен-Круп.Връща се в Румъния и умира в Букурещ.
Към 1960 година в света съществуват повече от 80 рафинерии,които използват процеса на Еделеану за рафиниране на нефт.
Притежава 212 патента в областта на нефтената и преработвателната химия използвани в Румъния,САЩ,Германия,Австрия,Швеция,Холандия.
Предприемачът и учен Еделеану е в основата на енергийната независимост на съвременна Румъния.
Георги Караджов

ИЗЛОЖБА БР. 219

Атанас Атанасов е роден през 1964 в град Бургас. Завършва специалност живопис в курса на проф. Светлин Русев в НХА, София през 1991 г. Член е на СБХ от 1997 г. Работи в областта на живописта, рисунката, стенописта и илюстрацията.
Индивидуални изложби: Галерия „Арт – 36”, София; Галерия „Арена”, София; Галерия „Тракия”,  Пловдив; Галерия „Буларт”, Варна; Музей Боянска църква; Галерия „Неси”,  Бургас; Галерия „Трак Арт”, Пловдив; Празници на изкуствата  „Аполония”, Созопол; Национални есенни изложби, Пловдив, Галерия София Прес; Галерия Парк, Пловдив; Галерия Пролет, Бургас; Галерия Грита, София; Галерия Средец на Министерство на културата; Бургаска художествена галерия.
Участва в редица колективни изложби в България и зад граница – Канада, Франция, Италия, Гърция, Швейцария, Германия и др. Носител на множество награди между които: lll награда за живопис от Международен конкурс за Миниатюра – галерия „Дел Белло”, Торонто, Канада – 1990 г.; Диплом за цялостно представяне от lll биенале на малките форми, Плевен – 2006 г.; Наградата на галерия „Станислав Доспевски” от националната изложба „Левски и времето” – 2007 г.; Наградата за живопис от биенале за съвременно българско изобразително изкуство „Приятели на морето” Бургас 2008;  Първа награда от национален конкурс  “Българката на 21 век” 2008-СБХ и Красная линия.
 
„Чисто и светло, изкуството на Атанас като че ли е дошло от някаква идеална представа за свят, който живее по законите на пластическата и душевна хигиена – изкуство, съхранило спомена като сън от една иреална реалност, запазила светлината на човешката душевност и характер.”
Светлин Русев
„Изкуството на Атанас Атанасов се основава на фатумна привързаност към живота – това е един от лайтмотивите на неговата нова изява. Без преувеличение, тя бележи времето на неговия най-висок разцвет в портретното изкуство, осмислено, документално достоверно с обертонове на емоционални и мнемонични вълнения за хората, които обичаме като най-върховна ценност на земния живот.”
Кирил Попов, „Портретът – френология, артистична  и еротична  извисеност”
 
„С изкуството на Атанас ние се потапяме в един различен от заобикалящият свят – свят на чистота, светлина, прозрачност и същевременно конкретност.  Защото героите на тази изложба са конкретни личности, някои са сред нас, други са станали символ на духовна светлина и артистизъм, трети са просто модели от академията омръзнали на студентите преоткрити от специфичната гледна точка на автора.”
Светозар Бенчев, 2014

resonans_e-pokana

АМТИИ ще носи името на проф. Асен Диамандиев

Министерският съвет предлага на Народното събрание наименованието на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив, да се промени на Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив.
 
 Интервю на Емил Костов с ректора на АМТИИ акад. Милчо Василев
Преименуването е в знак на признание към делото на проф. Диамандиев и неговия принос за висшето училище, и е по предложение на Академичния съвет, като то не засяга статута и структурата на Академията.
Идеята е моя и смятам, че проф. Диамандиев напълно заслужава тази чест, заяви пред Радио Пловдив ректорът на АМТИИ акад. Милчо Василев. 
Аргументите за това са 3: проф. Диамандиев е основателят на АМТИИ, той е първият, който разкри професионално обучение по народно пеене и музикални инструменти и не на последно място, сегашните преподаватели до един сме негови кадри, подчерта ректорът. 
Дейността на проф. Асен Диамандиев (1915 – 2009 г.) е свързана с културния живот на страната ни, той посвещава цялата си творческа кариера на музикалното и личностното възпитание на поколения млади таланти. Като използва собствения си авторитет, през 1964 година осъществява замисъла си в Пловдив да се открие структура на висше музикално училище със свой облик, първото в страната извънстолично звено за обучение по музика. Академията в Пловдив започва съществуването си като Музикално-педагогически факултет за подготовка на учители по музика в общообразователните училища към тогавашната Българска държавна консерватория в София от октомври 1964 г. През 1972 г. филиалът на Българската държавна консерватория се преобразува в самостоятелен Висш музикално-педагогически институт за подготовка на учители по пеене и музика и профил народно пеене и изучаване на народни инструменти. По-късно през 1995 г. става Академия за музикално и танцово изкуство, която през 2004 г. се преименува на Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив.
Преименуването на висшето училище не изисква допълнителни финансови средства и няма да доведе до пряко или косвено въздействие върху държавния бюджет.
http://bnr.bg/plovdiv/post/101069342/amtii-shte-nosi-imeto-na-prof-asen-diamandiev?fbclid=IwAR3R7TKl8dQcrNk5N5DR8ckqC_DHcQGg5s-Ad68WKgWsZmk6GG9Bu0Tzz7k

ЛАЙФСТАЙЛ – НАЧИН НА ЖИВОТ БР.218

Лайфстайл означава начинът, по който живее човек или група хора: правилното хранене и физическите упражнения са от съществено значение за здравословното състояние на живота.
https://www.facebook.com/365933603952972/photos/365935663952766/
Начинът на живот това са интересите, мисленето, поведението и поведенческата ориентация на индивида и групата.
Начинът на живот обикновено отразява отношението на индивида, начина на живот, ценностите или световния мироглед. Ето защо, той е средство за създаване на самочувствие за себе си и създаване на културни символи, които резонират с личната идентичност. Не всички аспекти на начина на живот са доброволни. Заобикалящите социални и технически системи могат да ограничат избора на начин на живот, достъпен за индивида, и символите, които тя/той може да проектира на другите и на себе си.
Начинът на живот може да включва мнения за политика, религия, здраве, интимност, и повече. Всички тези аспекти играят роля в оформянето на нечий начин на живот. В пресата и телевизионната индустрия “начин на живот ” се използва за описване на категория публикации или програми.
Здравият или нездравословен начин на живот най-вероятно се предава на поколенията. Когато едно 0-3-годишно дете има майка, която има здравословен начин на живот, това дете е с 27% по-вероятно да стане здравословно и да приеме същия начин на живот.
Например, родителите с висок доход са по-склонни да ядат органична храна, да имат време да тренират и да предоставят най-доброто на децата си. От друга страна, родителите с ниски доходи са по-склонни да участват в нездравословни дейности като тютюнопушенето, за да им помогнат да освободят стреса и депресията, свързани с бедността.
Родителите са първият учител за всяко дете. Всичко, което родителите правят, се предава на децата им. 
Възрастните могат да бъдат привлечени заедно от взаимен интерес, което води до определен начин на живот. 
Какъв е вашият лайфстайл? Вашият настоящ начин на живот разболява ли ви?
Ежедневните ви избори на начин на живот предполагат заболявания в по-късен етап от вашия живот, или дори по-лошо влияят на живота ви в момента
Здравословният начин на живот не е само диета и упражнения. Но какво е здравословен начин на живот? 
Днес ние се убеждаваме че е важно да се води балансиран живот: че ако човек не пуши, има здравословно тегло, яде балансирана здравословна диета, мисли положително, чувства се спокойно, прави упражнения редовно, има добри взаимоотношения, води здравословен начин на живот. 
Така че, начинът на живот е: “обобщаване на решения от лица, които засягат тяхното здраве, и над които те повече или по-малко имат контрол”.
https://www.facebook.com/365933603952972/photos/365935663952766/

Оптимизмът е мозъчен дефект бр.218

Постоянният оптимизъм е една наистина уникална човешка характеристика – имаме навика да вярваме, че нещата са по-добре, отколкото изглеждат. Че отрицателните последици няма да ни застигнат, въпреки че връхлитат останалите. Би било логично хората да променят тези свои очаквания, когато се сблъскат със суровата действителност. И въпреки това не го правят. Кой е виновникът? Нашият мозък, сочи изследване, цитирано от Popular Science.
От доста време насам невроучените се опитват да открият психологическата причина за подобно поведение, тъй като нагласа от типа „Не може да се случи на мен“ и „Тази година нещата ще се оправят“ всъщност може да ни навреди.
Екип от Англия и Германия успява. Учените дават на участниците в своето проучване списък с 80 негативни ситуации в живота, включително заболяване от алцхаймер, уволнение, изневяра и т.н. Всеки един от тях трябва да определи каква е вероятността това да се случи и на него. Впоследствие им се съобщава какъв е реалният шанс да изпитат подобно нещо. Накрая участниците са подканени отново да определят вероятността това да им се случи. Междувременно учените наблюдават внимателно мозъчната им дейност.
Хората, които научават, че вероятността това да се случи и на тях е по-малко вероятна, са по-склонни да променят своята оценка. От друга страна, когато нещата са по-лоши от очакваното, участниците продължават да дават оригиналния си отговор.
Какво се случва в мозъка ни междувременно? Когато нещата са по-добре от очакваното, дейността в предния кортекс се увеличава няколкократно. Когато са зле обаче, тя е много по-слаба. „Откритията ни показват, че човешката склонност към оптимизъм се увеличава допълнително от невъзможността на мозъка да кодира грешките в оценки, когато сме изправени пред песимистични новини“, пишат авторите на изследването, публикувано в онлайн изданието Nature Neuroscience.
https://www.obekti.bg/nauka/optimizmt-e-mozchen-defekt