Monthly Archives: януари 2019

ЗАВИСИМОСТ

Зависими същества сме ние, хората. Безпроблемното ни раждане е свързано с доброто здраве на нашите родители и качествената здравна система.Израстването  ни се определя  до голяма степен от семейната среда.Образованието е в пряка зависимост от нивото на образователната система.  Обаче  настъпва момент,в който е необходимо да намалим своята зависимост и започнем да взимаме самостоятелни решения Отговорността нараства,но и удовлетворението от постигнатото. Държавите също имат различна степен на зависимост от различни фактори- природни ресурси,силни съседи,климатични катаклизми.Обикновено в историята най-уважавани са страните,които самостоятелно взимат най- важните решения за развитието си.България и Румъния не са от най- големите европейски и световни държави,затова и в исторически план зависимостта от външни фактори при тях е по-голяма.Има и различия- България е силно зависима от вноса на енергийни ресурси,Румъния не съвсем.                                                        
lazr-edeleanu-0800c289-e933-4d85-8eca-f3285727f38-resize-750Lazar Edeleanu /Еделеану//1861-1941/е румънски химик.След получаване на доктората си,работи известно време в Кралския колеж по артилерия-Лондон.Там създава в сътрудничество изкуствена,устойчива на огън коприна и някои синтетични бои.В Румъния го привлича известния химик Константин Истрати-първоначално,като асистент, а след това преподавател в Изследователския факултет на Букурещкия институт по органична химия. През 1906 година става ръководител на Химическата лаборатория към Геологическия институт –Букурещ и директор на Рафинерията Вега,близо до Плоещ,собственост на немска компания. През 1907 година организира Конгрес за петрола в Букурещ.
В 1908 година създава процеса Еделеану,чрез който се рафинира суровия петрол и се получават много химически продукти.Първоначално е приложен в Румъния, а след това в целия свят. През 1910 година се заселва в Германия,където с голям успех ръководи собствена химическа компания.След идването на нацистите на власт, я продава на голяма немска фирма. През 2002 година, тя е придобита от един от най-големите концерни в света немския Тисен-Круп.Връща се в Румъния и умира в Букурещ.
Към 1960 година в света съществуват повече от 80 рафинерии,които използват процеса на Еделеану за рафиниране на нефт.
Притежава 212 патента в областта на нефтената и преработвателната химия използвани в Румъния,САЩ,Германия,Австрия,Швеция,Холандия.
Предприемачът и учен Еделеану е в основата на енергийната независимост на съвременна Румъния.
Георги Караджов

ИЗЛОЖБА ЖИВОПИС

Атанас Атанасов е роден през 1964 в град Бургас. Завършва специалност живопис в курса на проф. Светлин Русев в НХА, София през 1991 г. Член е на СБХ от 1997 г. Работи в областта на живописта, рисунката, стенописта и илюстрацията.
Индивидуални изложби: Галерия „Арт – 36”, София; Галерия „Арена”, София; Галерия „Тракия”,  Пловдив; Галерия „Буларт”, Варна; Музей Боянска църква; Галерия „Неси”,  Бургас; Галерия „Трак Арт”, Пловдив; Празници на изкуствата  „Аполония”, Созопол; Национални есенни изложби, Пловдив, Галерия София Прес; Галерия Парк, Пловдив; Галерия Пролет, Бургас; Галерия Грита, София; Галерия Средец на Министерство на културата; Бургаска художествена галерия.
Участва в редица колективни изложби в България и зад граница – Канада, Франция, Италия, Гърция, Швейцария, Германия и др. Носител на множество награди между които: lll награда за живопис от Международен конкурс за Миниатюра – галерия „Дел Белло”, Торонто, Канада – 1990 г.; Диплом за цялостно представяне от lll биенале на малките форми, Плевен – 2006 г.; Наградата на галерия „Станислав Доспевски” от националната изложба „Левски и времето” – 2007 г.; Наградата за живопис от биенале за съвременно българско изобразително изкуство „Приятели на морето” Бургас 2008;  Първа награда от национален конкурс  “Българката на 21 век” 2008-СБХ и Красная линия.
 
„Чисто и светло, изкуството на Атанас като че ли е дошло от някаква идеална представа за свят, който живее по законите на пластическата и душевна хигиена – изкуство, съхранило спомена като сън от една иреална реалност, запазила светлината на човешката душевност и характер.”
Светлин Русев
„Изкуството на Атанас Атанасов се основава на фатумна привързаност към живота – това е един от лайтмотивите на неговата нова изява. Без преувеличение, тя бележи времето на неговия най-висок разцвет в портретното изкуство, осмислено, документално достоверно с обертонове на емоционални и мнемонични вълнения за хората, които обичаме като най-върховна ценност на земния живот.”
Кирил Попов, „Портретът – френология, артистична  и еротична  извисеност”
 
„С изкуството на Атанас ние се потапяме в един различен от заобикалящият свят – свят на чистота, светлина, прозрачност и същевременно конкретност.  Защото героите на тази изложба са конкретни личности, някои са сред нас, други са станали символ на духовна светлина и артистизъм, трети са просто модели от академията омръзнали на студентите преоткрити от специфичната гледна точка на автора.”
Светозар Бенчев, 2014

resonans_e-pokana

АМТИИ ще носи името на проф. Асен Диамандиев

Министерският съвет предлага на Народното събрание наименованието на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив, да се промени на Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив.
 
 Интервю на Емил Костов с ректора на АМТИИ акад. Милчо Василев
Преименуването е в знак на признание към делото на проф. Диамандиев и неговия принос за висшето училище, и е по предложение на Академичния съвет, като то не засяга статута и структурата на Академията.
Идеята е моя и смятам, че проф. Диамандиев напълно заслужава тази чест, заяви пред Радио Пловдив ректорът на АМТИИ акад. Милчо Василев. 
Аргументите за това са 3: проф. Диамандиев е основателят на АМТИИ, той е първият, който разкри професионално обучение по народно пеене и музикални инструменти и не на последно място, сегашните преподаватели до един сме негови кадри, подчерта ректорът. 
Дейността на проф. Асен Диамандиев (1915 – 2009 г.) е свързана с културния живот на страната ни, той посвещава цялата си творческа кариера на музикалното и личностното възпитание на поколения млади таланти. Като използва собствения си авторитет, през 1964 година осъществява замисъла си в Пловдив да се открие структура на висше музикално училище със свой облик, първото в страната извънстолично звено за обучение по музика. Академията в Пловдив започва съществуването си като Музикално-педагогически факултет за подготовка на учители по музика в общообразователните училища към тогавашната Българска държавна консерватория в София от октомври 1964 г. През 1972 г. филиалът на Българската държавна консерватория се преобразува в самостоятелен Висш музикално-педагогически институт за подготовка на учители по пеене и музика и профил народно пеене и изучаване на народни инструменти. По-късно през 1995 г. става Академия за музикално и танцово изкуство, която през 2004 г. се преименува на Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив.
Преименуването на висшето училище не изисква допълнителни финансови средства и няма да доведе до пряко или косвено въздействие върху държавния бюджет.
http://bnr.bg/plovdiv/post/101069342/amtii-shte-nosi-imeto-na-prof-asen-diamandiev?fbclid=IwAR3R7TKl8dQcrNk5N5DR8ckqC_DHcQGg5s-Ad68WKgWsZmk6GG9Bu0Tzz7k

ЛАЙФСТАЙЛ – НАЧИН НА ЖИВОТ

Лайфстайл означава начинът, по който живее човек или група хора: правилното хранене и физическите упражнения са от съществено значение за здравословното състояние на живота.
https://www.facebook.com/365933603952972/photos/365935663952766/
Начинът на живот това са интересите, мисленето, поведението и поведенческата ориентация на индивида и групата.
Начинът на живот обикновено отразява отношението на индивида, начина на живот, ценностите или световния мироглед. Ето защо, той е средство за създаване на самочувствие за себе си и създаване на културни символи, които резонират с личната идентичност. Не всички аспекти на начина на живот са доброволни. Заобикалящите социални и технически системи могат да ограничат избора на начин на живот, достъпен за индивида, и символите, които тя/той може да проектира на другите и на себе си.
Начинът на живот може да включва мнения за политика, религия, здраве, интимност, и повече. Всички тези аспекти играят роля в оформянето на нечий начин на живот. В пресата и телевизионната индустрия “начин на живот ” се използва за описване на категория публикации или програми.
Здравият или нездравословен начин на живот най-вероятно се предава на поколенията. Когато едно 0-3-годишно дете има майка, която има здравословен начин на живот, това дете е с 27% по-вероятно да стане здравословно и да приеме същия начин на живот.
Например, родителите с висок доход са по-склонни да ядат органична храна, да имат време да тренират и да предоставят най-доброто на децата си. От друга страна, родителите с ниски доходи са по-склонни да участват в нездравословни дейности като тютюнопушенето, за да им помогнат да освободят стреса и депресията, свързани с бедността.
Родителите са първият учител за всяко дете. Всичко, което родителите правят, се предава на децата им. 
Възрастните могат да бъдат привлечени заедно от взаимен интерес, което води до определен начин на живот. 
Какъв е вашият лайфстайл? Вашият настоящ начин на живот разболява ли ви?
Ежедневните ви избори на начин на живот предполагат заболявания в по-късен етап от вашия живот, или дори по-лошо влияят на живота ви в момента
Здравословният начин на живот не е само диета и упражнения. Но какво е здравословен начин на живот? 
Днес ние се убеждаваме че е важно да се води балансиран живот: че ако човек не пуши, има здравословно тегло, яде балансирана здравословна диета, мисли положително, чувства се спокойно, прави упражнения редовно, има добри взаимоотношения, води здравословен начин на живот. 
Така че, начинът на живот е: “обобщаване на решения от лица, които засягат тяхното здраве, и над които те повече или по-малко имат контрол”.
https://www.facebook.com/365933603952972/photos/365935663952766/

Оптимизмът е мозъчен дефект

Постоянният оптимизъм е една наистина уникална човешка характеристика – имаме навика да вярваме, че нещата са по-добре, отколкото изглеждат. Че отрицателните последици няма да ни застигнат, въпреки че връхлитат останалите. Би било логично хората да променят тези свои очаквания, когато се сблъскат със суровата действителност. И въпреки това не го правят. Кой е виновникът? Нашият мозък, сочи изследване, цитирано от Popular Science.
От доста време насам невроучените се опитват да открият психологическата причина за подобно поведение, тъй като нагласа от типа „Не може да се случи на мен“ и „Тази година нещата ще се оправят“ всъщност може да ни навреди.
Екип от Англия и Германия успява. Учените дават на участниците в своето проучване списък с 80 негативни ситуации в живота, включително заболяване от алцхаймер, уволнение, изневяра и т.н. Всеки един от тях трябва да определи каква е вероятността това да се случи и на него. Впоследствие им се съобщава какъв е реалният шанс да изпитат подобно нещо. Накрая участниците са подканени отново да определят вероятността това да им се случи. Междувременно учените наблюдават внимателно мозъчната им дейност.
Хората, които научават, че вероятността това да се случи и на тях е по-малко вероятна, са по-склонни да променят своята оценка. От друга страна, когато нещата са по-лоши от очакваното, участниците продължават да дават оригиналния си отговор.
Какво се случва в мозъка ни междувременно? Когато нещата са по-добре от очакваното, дейността в предния кортекс се увеличава няколкократно. Когато са зле обаче, тя е много по-слаба. „Откритията ни показват, че човешката склонност към оптимизъм се увеличава допълнително от невъзможността на мозъка да кодира грешките в оценки, когато сме изправени пред песимистични новини“, пишат авторите на изследването, публикувано в онлайн изданието Nature Neuroscience.
https://www.obekti.bg/nauka/optimizmt-e-mozchen-defekt

ХВОЩ

Хвощ, полски, прешлица, конска опашка – Equisetum arvence L. Сем. Хвощови – Equisetaceae
Разпространение: По влажните места, орниците, насипите, край реките и на мочурищата, а също и като плевел навсякъде из България до 1450 метра надморско равнище.
Описание: Многогодишно тревисто растение с дълго, разклонено, възлесто коренище, с кафявочерни грудки по него и 2 вида стъбла: пролетно и лятно. Пролетното е светло – до възчернокафяво, плодно, членесто, неразклонено е завършващо със спороносно класче, съставено от щитовидни спорофили. Спорангиите са разположени по ръба на спорофилите. След като спорите узреят и разсеят, спороносното стъбло умира и се развива лятното, което е зелено, безплодно, членесто и разклонено, високо до 40-50 см. Разклоненията са също членести и са разположени в прешлени, като долните са по-дълги, а към върха стават по-къси. Стълбото и разклоненията са кухи, надлъжно набраздени, а възлите им са обхванати от влагалищата на срасналите в тръбица 6 – 12 ланцетни листчета.
Използваема част: Лятното зелено стебло, брано от май до септември. Суши се на сянка или в сушилня при tº до 40ºС. Изсушената билка е със светлозелен цвят, без миризма и с блудкав, слабо нагарчащ вкус. Допустима влажност 12%. Опаковат се в торби и бали. Запазва се на сухо и проветриво място. Изнасяна билка.
При събирането полският хвощ не трябва да се събира с блатния хвощ (Equsetum palustre L.), който е само с разклонени стъбла, които са плодни. Растението съдържа алкалоида еквизетин и е отровно за рогатия добитък и свинете; с мочурния хвощ (Equsetum limosum L.), чийто листа са зелени, но прости или с единични клонки; с големия хвощ (E. telmateja Ehrh.), чийто влагалища са с 20-30 шиловидни зъбчета и има зелени, обикновено неразклонени клонки, а стъблата му са дебели 1 – 1,5 см; с презимуващият хвощ (E. himale L.), чийто стъбла с неразклонени. Този фураж се употребява за зимен фураж на конете.
Химичен състав: Билката съдържа до 5% сапунина еквизетонин, алкалоидите никотин и еквизетрин, изокверцитрин, лутеолин, витамин С, провитамини А, оксалова, еквизетова, аконитова и силициева киселина, дъбилни вещества, белтъчини, мазнини, горчиви вещества, смоли, алкални (разтворими) и алкалоземни (неразтворими) силикати и др.
Лечебно действие и приложение: Хвощът има изявено пикочогонно и кръвоспиращо действие. Поради това, че съдържа силициева киселина и нейните производни, действа противотуберкулозно. Прилага се при кръвохрачене, маточни кръвоизливи, възпаление на пикочните пътища, при камъни в бъбреците и жлъчката и белодробна туберкулоза.
В българската народна медицина полският хвощ се употребява още при напикаване, кръвопикаене, албумин, воднянка, подагра, ишиас, ревматизъм, стомашни болки, високо кръвно налягане, атеросклероза, кръвоизлив от белите дробове, хемороиди, повръщане на кръв и др. , а се препоръчва също за лапи при разширени вени, костна туберкулоза, ракови тумори, екземи и др., за бани и промивки при трудно зарастващи рани, бяло течение, за гаргара при болки в гърлото. Във ветеринарната медицина се прилага за посипване като стрита билка при рани и язви по добитъка.
Начин на употреба: 2 супени лъжици от билката се варят в 500 мл вода за 10 минути. Пие се по 1 винена чаша преди ядене 4 пъти дневно – от книгата „Билките в България и използването им“ изд. 1973 г.
От полски хвощ се правят билкови отвари и настойки с изразен диуретичен ефект; те могат да имат кръвоспиращ и противовъзпалителен ефект; подобряват състоянието на съединителната тъкан, ускоряват регенеративните процеси, активират функциите на надбъбречните жлези, нормализират фосфорно-калциевия обмен. Благодарение на флавоноидите полският хвощ има антимикробно и антисептично действие. Продуктите с полски хвощ подпомагат освобождаването на организма от оловни натрупвания, пише:https://www.lekar.bg/
Силициевите съединения подобряват метаболичните процеси и състоянието на съединителната тъкан, лигавиците и стените на кръвоносните съдове. Специфична роля имат солите на силициевата киселина за развитието и състоянието на костите. Същите съединения предпазват отделителната система от образуване на бъбречни камъни и кристализация на соли.
Силното диуретично действие прави растението добър помощник при опити за отслабване. Не бива да се забравя обаче, че с изхвърлените течности се лишаваме и от минерали, затова не бива да си позволяваме злоупотреби. Освен това да отслабваме само с диуретици не е разумно, тъй като килограмите след прекратения прием на въпросните продукти лесно се възстановяват.
Отварите и екстрактът от полски хвощ се прилагат при лечението на възпаления на пикочопроводите и пикочния мехур, при отоци, свързани с нарушения на кръвообращението, при плеврити, хемороидални и маточни кръвоизливи, подагра, ревматизъм. Външно отвара с полски хвощ, се използва за промивки при възпаления в устната кухина и гърлото, при незарастващи рани и др.
За една доза отвара са ни необходими 20 г суха билка полски хвощ. Заливаме това количество с 200 мл вряла вода в тенджерка и варим половин час кротко – под капак, на водна баня. Оставяме да поизстине и прецеждаме, като изстискваме в отварата и размекнатия хвощ. После доливаме получената отвара с вряла вода, така че отново да се получи обем от 200 мл. Използваме вътрешно при отоци от болни бъбреци, сърце или белодробна недостатъчност; при плеврит, бъбречни възпаления и цистит; при проблеми на стомашно-чревния тракт, диария, обилно кървене при цикъл, като профилактика срещу вътрешни кръвоизливи, гъбични инфекции. Отварата става още за гаргара при възпаления на устната кухина и гърлото, за промивки при незарастващи рани и декубитус, екземи и фурункули, за топли компреси при артроза и артрит. Вътрешно отварата се приема по 1-2 супени лъжици два-три пъти в денонощието, един час след хранене.
Настойката се приготвя от същите продукти и в същата пропорция, 20 г билка на 200 мл вряла вода. Заливаме, похлупваме и увиваме съда с голяма кърпа за един час. След това прецеждаме. Този продукт е добър при бъбречнокаменна болест, възпаления на черния дроб и пикочния мехур, сърдечни отоци, възпаления в женската репродуктивна система, атеросклероза, хипертония, счупвания на кости. За всички тези заболявания настойката се приема вътрешно. Става за промивки при трудно зарастващи рани, язви, екзема и фурунколоза, за почистване на пореста и възпалена кожа на лицето, за компреси при подагра и ревматизъм, за гаргара при ангина и възпаление на устната кухина. Вътрешният прием е по 1-2 супени лъжици 3-4 пъти в денонощието. Може да се прилага като очни капки, по 1-2 капки в око до три пъти в денонощието. Продуктът е подходящ и за изплакване на косата след измиване, за здравина и еластичност.
Сок от полски хвощ може да се приготви от прясната билка, която грижливо се измива, подсушава и накълцва, след което се изстисква през марля. Съхранява се в хладилник и се пие по две чаени лъжички 2-3 пъти в денонощието. Помага при отоци, вирусни заболявания, разширени вени и отслабена имунна система. С този сок може да се обработват гнойни и кървящи рани, а при кървене от носа ще решим проблема по-бързо, ако капваме по 1-2 капки сок във всяка ноздра.
Екстракт от полски хвощ може да се набави от аптеката; препоръчван е при лечение и профилактика на бъбречно каменна болест, намалена еластичност на съединителната тъкан, слаби нокти и коса, атерасклероза, оловни отравяния, кашлица и хрипове в гърдите, туберкулоза на кожата и белите дробове, захарен диабет, отслабен имунитет, ревматични болки. При всички тези заболявания екстрактът трябва да се приема вътрешно. При ангина и възпаление на венците се препоръчва като средство за гаргара и жабурене. Помага и при гъбични инфекции – за външна обработка. Вътрешният прием е по половин чаена лъжичка 3-4 пъти дневно.
Спиртният извлек (тинктура) оптимизира обмяната на веществата и е препоръчван като общо укрепващо средство. Може да се приготви и в домашни условия по следната рецепта:
  • 20 г суха билка се залива с литър бяло вино и се оставя да кисне една седмица. След това се прецежда и се пие по две супени лъжици – сутрин на гладно, в продължение на две-три седмици.
Лапи при разширени вени, рани, костна туберкулоза
Лапи или компреси с отвара от хвощ помагат за укрепване и свиване на стените на кръвоносните съдове, за възвръщане на тяхната еластичност. Отвара от хвощ може да се приема профилактично – за подобряване на кръвообращението, особено ако прекарвате много време прави или седнали зад бюро. Външното приложение неутрализира неприятните симптоми – болки, синдром на уморените крака, поява на подкожни кръвоизливи, отоци.
  • За целта трябва да се приготви топла отвара от полски хвощ – прави се от 100 г суха билка и един литър вода. Ври на тих огън 15 минути, след което се отдръпва от огъня и се оставя да поизстине. Още докато е поносимо топла, в течността се потапя памучна или ленена кърпа, накисва се и се изцежда, след което се поставя за 20 минути върху проблемното място на крайника. Този компрес се поставя веднъж на три дни.
Отвари с различна концентрация се използват за промивки на гнойни и трудно зарастващи рани; билката е антисептик, освен това ускорява регенерацията на епителните клетки.
При костна туберкулоза народната медицина препоръчва лапи от прясна билка, поставени върху болното място и привързани с памучно или ленено парче плат. Нашата билка присъства и в автентична рецепта на Петър Дънов за лечение на костна туберкулова и болни стави, заедно с още 21 билки (bgbilka.com). 50 г от билковата смес се варят 20 минути в половин литър вода, прецеждат се и тази течност се изпива на глътки в рамките на един ден.
Маз, вани
Мехлемът с полски хвощ е средство за локално външно приложение с антисептично действие; подпомага зарастването на рани. Може да се приготви много лесно вкъщи – достатъчно е да смесим четири части вазелин с една част наситнен сух полски хвощ. Помага при язви от венозен застой, драскотини, инфектирани рани.
Много добре действат ваните с полски хвощ; за една вана ни трябват 100 г суха билка, които се заливат с един литър вряла вода. След 30 минути прецеждаме и добавяме в приготвената вана. Ваната не трябва да е по-продължителна от 10-15 минути; прави се през ден, необходими са 15-17 процедури. Помага при нарушено кръвообращение в крайниците, забавена обмяна, измръзвания и гнойни процеси в кожата, ревматични заболявания, подагра, ставни проблеми.
Противопоказания
Въпреки всички ползи от растението, то има противопоказания и трябва да се използва внимателно. Не бива да се прилага в следните случаи:
  • При нефрити и нефрози;
  • Обилни вътрешни кръвоизливи;
  • Бременност – тъй като вътрешният прием на продуктите провокира контракции;
  • Лактация, кърмене;
  • Не се прилага при деца под тригодишна възраст;
  • Възможна е индивидуална непоносимост.
  • Полският хвощ съдържа тиаминаза – това е фермент, който разлага витамин В1. Прилагането на билкови продукти за по-дълго от три месеца причинява дефицит на въпросния витамин. Намалява и съдържанието на калий в кръвта, което заедно с изразения диуретичен ефект води до хипокалиемия. Това налага контрол върху стойностите на калия, ако билката се използва продължително.
  • Полският хвощ е несъвместим с продуктите, които съдържат литий. Той забавя извеждането им от организма и така се създават условия за проява на множество техни странични ефекти. Прилагането на полски хвощ трябва да се съгласува с лекуващия лекар, за да не се получат нежелани усложнения.
 http://integrabg.info/?p=1821

Основните религии в света

 ÐžÑÐ½Ð¾Ð²Ð½Ð¸Ñ‚е религии в света

Най- разпространената религия в света е Хирстиянството. Тази религия е монотеистична, тоест вярата на хората е само в един Бог. Християните почитат Иисус Христос, който е Месията-Спасител и Помазник. В днешно време повече от 2 милиарда души изповядват тази религия. Тя се разделя на три течения, които са: Католицизъм, Православие и Протестанство.
Най-много католици има в Европа, Южна и Централна Америка. Проттестанти има най-много в Северна Европа и Северна Америка.Православните християни са повече в Югозиточна Европа и Русия.
Ислям. Хората, които следват тази вяра, са мюсюлмани. Най-много има в Индонезия, Близкия изток, Индия, Бангладеш и др. Приблизително 1 400 000 000 души са мюсюлмани в световен мащаб. Тази религия също е монотеистична авраамическа. Тя се позовава на Корана, която книга според вярващите, е буквално слово на единствения бог за тях (Аллах).
Индуизъм. Тази религия се изповядва от по-голямата част на Индия. Приблизително 1 милиард души я следват. Индуизмът няма само един основоположни, тъй като представлява съвкупност от различни традиции и обичаи.
Атеизъм и Агностицизъм. Тази религия представлява вярването, че всъщност нито един Бог не съществува. Буквалният превод на думата “атеизъм” е: “липса на вяра, в който и да е Бог”. Приблизително 900 000 000 млн. души са атеисти. в света.
Будизъм. Това е религиозно-философско учение за духовното пробуждане. Хората будисти вярват в учителя Сидхарта Гаутама Буда. Приблизително 400 000 000 души в света проповядват това учение.
Местни вярвания (Южна Америка, Африка и Азия). Около 230 000 000 млн. души вярват в единството на тялото и душата. Някои култури не могат да различат одушевени и неодушевени предмети.
Даоизъм. Представлява система от китайски  народни вярвания. Има три правила: етика, правилност и корекност. Тази философия проповядва хармонията и баланса във всичко. Пример: символът ин-ян. Приблизително 230 000 000 млн. души са даоисти.
Други религии са: Сикхизъм-индийска религия,проповядва се от близо 23 000 000 млн. души; Юдаизъм-религия,която е разпространена сред евреите, близо 14 000 000 млн. души япроповядват; Шаманизъм-съвкупност от вярвания и практики, комуникация с духовния свят, шаманисти са около 13 000 000 млн. души по света; Бахаизъм, Джайнизъм, Шинтоизъм.
„https://www.teenproblem.net/a/168-geografia/21046-osnovnite-religii-v-sveta/

Космическият апарат ОСИРИС-РЕКС на НАСА

 влезе в орбита на астероида Бену

Космическият апарат ОСИРИС-РЕКС на НАСА влезе в орбита около астероида Бену, предаде Асошиейтед прес.
Бену се намира на 110 милиона километра от Земята и е най-малкото небесно тяло, в чиято орбита навлиза космически апарат. Долният сегмент на ОСИРИС-РЕКС отстои на едва 1,6 километра от повърхността на астероида, което е друг рекорд.
Космическият апарат има за цел да вземе проби от Бену през 2020 г. и да ги донесе на Земята през 2023 г.
https://www.flashnews.bg/kosmicheskiyat-aparat-osiris-reks-na-nasa-vleze-v-orbita-na-asteroida-benu/

Израелка откри римски статуи

  на 1700 години докато се разхождаше

статуи
Израелка открила случайнодве статуи от Римската епоха докато се разхождала край древни руини, разположени в близост до северни град Бейт Шеан, съобщава АФП.
Скулптурите с човешки размери са от варовик и са на около 1700 години
Те представляват мъжки бюстове, единият от които има брада, оформена в ориенталски стил, възприеман като доста модерен в края на епохата.
Фигурите били полузаровени в националния парк Бейт Шеан, където в древни времена е имало процъфтяващ римско-византийски град. Вероятно скорошните дъждове са оголили земята, за да може да се разкрият скулптурите, твърдят археолози.
Израелските власти заявиха, че жената, открила бюстовете, ще получи благодарствена грамота. Самите статуи ще бъдат изложени в местния музей, след като бъдат щателно проучени.
https://www.flashnews.bg/izraelka-otkri-rimski-statui-na-1700-godini-dokato-se-razhozhdashe/

Рецепти против махмурлук

Как се вдига глава след извънредната употреба на „огнена вода“ в празнични вечери като тази при срещата на Нова година без медикаменти?
Ето съветите, които Макс Фрийман-Милс предлага на страниците на в. „Индипендънт“.
След много наздравици сутрин е полезно да се изпие макар и една чаша вода.
Обезводняването предизвиква главоболие и умора, поради което лекарите съветват да започнете „водопой“ дори още преди да си легнете.
Ефективно и нескъпо средство срещу „камъни в главата“ е джинджифилът.
Чашка джинджифилов чай сутринта отстранява жадността в организма и оказва успокояващо въздействие на стомаха. Освен това тази лечебна напитка въздейства благотворно на сърцето. Така че спокойно може да влезе в ежедневната ви диета. Специалистите съветват джинджифилът да се подправя с мед и лимон.
Всъщност и нормална и добра закуска може да помогне на сутринта след тежка нощ. Но не трябва да се използват много мазнини. По-добре е да се отдаде внимание на мюсли и плодове.
https://www.flashnews.bg/retsepti-protiv-mahmurluk/