Monthly Archives: април 2019

КИНО “КОСМОС“ ВЪЗКРЪСВА С АРХИТЕКТУРЕН КОНКУРС

от Благовест Андонов
Архитектурен конкурс за изработването на идеен проект за основен ремонт на кино „Космос“е пуснала Община Пловдив.  До 16 юни архитектурните бюра ще могат да предлагат концепциите си за бъдещето използване на емблематичната сграда, както и площадното пространство пред нея.
Идеите ще бъдат оценявани от жури, а критериите и точките за проектите ще са: функционалност и ползваемост – 30 точки; креативност, иновативност и устойчивост на архитектурната идея – 24 точки; рационалност и изпълнимост на проектното решение – 18 точки; архитектурен образ – 12 точки; прогнозна стойност за реализация на инвестиционния проект – 16 точки.
Първите три проекта, ще бъдат наградени, като максималният награден фонд е 20 000 лева. Първо място – 10 000 лева, второ и трето – 6000 и 4000 лева. Журито на конкурса ще бъде обявено от градските власти 14 дни преди крайният срок за получаване на офертите.
Припомняме, че целият път за възраждането на киното  бе рестартиран. След поредицата от писма от КАБ, САБ, както и претенции на арх. Тодор Абаджиев за авторските права градските власти тотално смениха стратегията си за обекта.
В Общината бе внесено предложение за дарение на проект за вътрешното преобразяване на сградата от столично архитектурно бюро. То бе атакувано от гилдията на архитектите под тепетата и от обществеността заради незачитане мнението на проектанта на сградата и заради липсата на публичност.  Така се стигна до решението на общината да обяви конкурс за сградата.
Конкурсът трябва да се съобрази и с техническото задание от Община Пловдив. Там са посочени основните параметри на помещенията, както и за външното пространство. В частта за откритите зони заданието ще заложи два задължителни елемента. От Общината искат в западната част  да бъдат предвидени временни съоръжения, които ще представляват галериини пространства, отворени към площада.  Проектантите ще трябва да предвидят и зона за временно съоръжение – например летен бар или кафене.
https://plovdivtime.bg/gradat/kino-kosmos-vazkrasva-arhitekturen-konkurs-5736/?fbclid=IwAR2QBA7cxESpZhOgYx_cVkopDTfJHlEu8rTBTJB9UH3vsh7FvBkvqrV7-KE

Изложбата за Търновската конституция гостува в Пловдив

 Автор: Радио Пловдив
Изложбата „140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция“ гостува в Пловдив.  Откриването е в  Дома на културата „Борис Христов“. 
Домакин на събитието е областният управител Здравко Димитров. 
Експозицията е подготвена по инициатива на Народното събрание със съдействието на Държавна агенция „Архиви“ и  се представя през цялата година в областните градове в страната. 
В нея са представени исторически и биографични данни за народните представители от състава на Учредителното събрание, портрети и документи за тяхната дейност. 
Показани са моменти от работата върху Търновската конституция, както и развитието на конституционния процес на фона на историческите събития, които го следват.
http://bnr.bg/plovdiv/post/101109902/izlojbata-za-tarnovskata-konstitucia-gostuva-v-plovdiv?fbclid=IwAR0zEWFhsaeadBea9d-BYDsfdDMBpbMEaoko1W1_47GZLdoPWo8P9Qmegs8

ЛИТЕРАТУРНА РАЗХОДКА В ПЛОВДИВ

Една прекрасна литературна разходка на 21април 2019 година из Пловдив. Събитието беше организирано от издателство “Летера” и е по проект от Фондация 2019. Запознахме се с нови хора. Спряхме се пред паметните плочи на наши духовни възрожденци – писатели и поети , като Иван Вазов, Захари Стоянов, Драган Манчов, Йоаким Груев и други духовни будители. Доц. Янев от ПУ беше нашият гит. Той ни запозна с живота и делото им.  Научихме и  доста нови неща.
От 1882 до 1887 година, в Пловдив излиза вестник “Народен глас”. Негови редактори са Иван Вазов и Константин Величков. Драган Манчов  е един от най- важните печатари, след Христо Г. Данов- печатал  първият български атлас.
Иван Евстатиев Гешов и Иван Гешов са видни политически деятели на Пловдив.Иван Евстатиев Гешов  е министър председател на България   и един от най- значимите българи- банкери.През тези години, Пловдив се е наричал “Българската Атина”.
Нашата разходка продължи.Пред гимназия “Св Кирил и Методий”   седнал на пейката пред нея с бастунче в ръка, ни чакаше един от най- големите историци на Пловдив, Йордан Велчев.Разказа ни от къде е започнало началото на Пловдив и изобщо за човешката цивилизация. Научихме, че тепетата на Пловдив не са само седим, но много повече. Този човек ни изненада със своите знания. Един човек – цяла енциклопедия. Писателят и историкът Йордан Велчев е една уникална личност. Разказа ни как е построена гимназията. Че на това място в миналото е имало няколко сладководни езера. Тук е било всичко в пясък. И имено върху пясъка е построена, като е направена пясъчна възглавница. Той ни прочете и свои стихове. Когато го слушах, дъхът ми спираше.
Това беше финалът на нашата разходка. Накрая влязохме в църквата “Кирил и Методий”. Денят беше  Цветница. Какво съвпадение! Тъкмо  на този велик празник бяхме тук Запалихме си  свещичка за здраве и успех, взехме си клонче върбичка и си тръгнахме. 
IMG_20190421_111552пред паметната плоча  на Иван Вазов
IMG_20190421_112323образът на великия поет Иван Вазов
IMG_20190421_113333
Доц Янев от ПУ
IMG_20190421_121053 IMG_20190421_114136
 Захари Стоянов
IMG_20190421_121053
историкът и писателят Йордан Велчев
IMG_20190421_113338
част от присъстващите
IMG_20190421_113345
студенти от ПУ
IMG_8639
 председателят на СДВБ Мария Герасова, секретарят Георги Караджов и в средата Йордан Велчев
подготви Мария Герасова

ЖЕНА ОТ ЗНАЧЕНИЕ

Феминизмът е на мода днес.От жените се очаква не само да отглеждат децата си и се грижат за семейството.Те навлизат в „мъжки“ професии,като строителството или спортове-борба, бокс.Вече има жени министър председатели,президенти,ръководители на транснационални корпорации.Не рядко получават повече от съпрузите или приятелите си.Женското самочувствие расте, а сякаш пропорционално мъжете заемат отбранителна позиция.Това е голяма промяна в сравнение с предходните столетия,когато именно силния пол е доминирал,както в обществения,така и в личния живот.Тогава, за една жена да се открои и завоюва признание е било много по-трудно,отколкото днес.Такива жени от значение се срещат и в българската, и в румънската история.
 origAlexandrina Cantacuzino /Александрина Кантакузина/ /1876-1944/ е румънска политическа фигура, филантроп, дипломат. Тя е една от най-големите феминистки през 20- те и 30- те година на 20 век.Избрана е за председател на Съюза на румънските жени, вице-президент на Международния съюз на жените и представител на Румъния в Обществото на народите /предшественик на ООН/.Кантакузина е с подчертано консервативни и антикомунистически възгледи и подкрепя елитарната наука, евгеника.Жени се за крупния земевладелец Григор Кантакузин- потомък на прочутия дворянски род и получава титлата „принцеса“.Елитизма,феминизма и расовата чистота лежат в основите на възгледите й за живота и обществото.Активно участва в Първата световна война,като организира и ръководи медицински екипи на фронта.
Прочува се с инициативите за почитане на жертвите от войните и антивоенните си кампании в родината й и в Европа.Основава  и ръководи години на ред Румънското православно филантропично общество,както и Националното православно общество на румънските жени.За дейността си в тези организации получава широко национално и международно признание.Наградена е с една от най-големите награди на Румъния за граждански заслуги –ордена „Кралица Мария“,Почетен военен кръст- за участието й във войната,престижния сръбски орден „Свети Сава“.
Умира в изолация малко след падането на режима на Йон Антонеску през 1944,когато страната й е окупирана от съветската армия.
Това е Александрина Кантакузина, жена от значение за румънската и европейската история на 20 век.
Георги Караджов

 

Тридневен фестивал за младежко творчество „Млада синя Земя“

 
Ще има тематични работилници, игри и арт ателиета.
Тридневен фестивал „Млада синя Земя“ започва в  Пловдив. Тазгодишното издание на фестивала за младежко творчество ще бъде с  партньори, които ще се включат в празника с тематични работилници, игри и арт ателиета.
Идеята е да се приобщи по-широката публика, да се стимулира екологичното мислене, съпричастността към проблемите на природата и да се  предостави важна и интересна информация за биоразнообразието в страната.
Фестивалът „Млада синя Земя“ ще се проведе в рамките на 3 дни от 20 до 22 април 2019.
В първите два дни партньорите ни от Зелени Балкани, БДЗП и БФБ – клон Странджа предлагат богата палитра от дейности под надслов „Да посрещнем пролетта заедно”.
Събитието ще се проведе в парк „Дондукова градина“ зад сградата на Регионалния природонаучен музей – Пловдив.
На 20 април (събота) Зелени Балкани ще подготвят Арт ателие и няколко игри, свързани с видовото разнообразие на сушата и в Черно море, за да могат малките и големи участници да научат повече за нашата уникална природа.
Във втория ден 21 април (неделя) БДЗП и БФБ – клон Странджа ще се включат с работилници за изработване на оригами на птици, хранилки за птици от пластмасови бутилки, забавни игри, викторина и климатична работилница.
На 22 април (понеделник) ще се проведе конкурсната програма на фестивала, в която могат да участват деца от 5 до 18 годишна възраст, като представят своите произведения в категории „Музика“, „Танц“, „Изобразително изкуство“ и „Млад изобретател“.
През 2018 във фестивала се включиха над 100 деца от 11 учебни заведения в Пловдив, които ни смаяха с музикални и танцови изпълнения, рисунки, колажи, моден дизайн с рециклирани материали, макети на геологични обекти, презентации, еко проекти и др.
https://dcnews.bg/tridneven-festival-za-mladezhko-tvorchestvo-mlada-sinya-zemya/

Заместник -кмет се качи на колело, даде началото на велосезона в Пловдив

Десетки граждани се включиха в тазгодишното 5-то издание на традиционното велошествие, с което се даде старт на велосезона в Пловдив.
Началото беше дадено точно в 11.00 часа, а колоната поведе заместник-кметът Георги Титюков,  общински съветници.
Всеки участник получи фланелка и номер, с който можеше да се състезава в томбола с награди, най-голямата от които бе велосипед.
В инициативата и този път се включиха много пловдивчани и семейства с малки деца. Най-възрастният участник беше на 88 години, а най-малкият на 18 месеца.
След старта от пл. „Съединение“ велосипедистите минаха през булевард „Марица“ – юг до Гребната база, където направиха една пълна обиколка и се събраха до Кулата. Там бе подготвена празнична програма с песни и танци.
Пловдив е с най-голямата модерна велоалейна мрежа в страната – повече от 60 километра, а велосипедният транспорт намира все повече привърженици, които предпочитат този екологичен и бърз начин на придвижване.
https://dcnews.bg/zamestnik-kmet-se-kachi-na-kolelo-dade-nachaloto-na-velosezona-v-plovdiv/?fbclid=IwAR1Nt9IoxCzesH2jsreLyi9Y3zmMJfP4pg6LmcAXz8MU_R13FRH0YgcbZCU#.XLsW8v38Ejg.facebook

Започват „Литературни пътешествия в Пловдив“

Автор: Антония Попова – Миховска – Радио Пловдив

 

Проектът “Литературни пътешествия в Пловдив” стартира в Европейската столица на културата. Той е иницииран от издателство „Летера“, а целта е да се опознае съществена част от духовната история на Пловдив посредством места и паметници, свързани с видни личности и съществени явления в литературния живот на града.
Проектът е насочен към младата аудитория, към гостите на града, както и към всички интересуващи се от литературното минало и настояще.Литературната обиколка започва в петък,  19 април, от 17.30 часа от Седмият хълм. Тя ще се води от доцент доктор Владимир Янев, литературовед и преподавател по Българска литература в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“.
Снимка

Снимка
Маршрут за 19 април /със специалното участие на професор Никола Балабанов/:
17.30 часа – СЕДМИЯТ ХЪЛМ. Литературата като безкрайност.
ДАНОВАТА КЪЩА. Но гости у „българския Гутенберг”.
КАТЕДРАЛЕН ХРАМ „УСПЕНИЕ БОГОРОДИЧНО”. Как Нешо Попбрайков за пръв път прочита на черковнославянски Апостола.
ЖЪЛТОТО УЧИЛИЩЕ. Найден Геров – борба за българско училище и българска църква. Йоаким Груев – създаването на пловдивската езиково-правописна школа.
АНТИЧЕН ТЕАТЪР. Древният и вечен Пловдив.
КЪЩАТА С КУЛАТА. Какво разказва Димитър Кирков в романа „Хълмът”.
КЪЩАТА „ЛАМАРТИН”. Поетът, който разбра българите.
ЧИТАЛИЩЕ „ВЪЗРАЖДАНЕ”. Професор Никола Балабанов за пловдивското духовно трихълмие.
Маршрут за 20 април /Със специалното участие на Матей Матеев/:
Литературната обиколка ще се води от доц. д-р ВЛАДИМИР ЯНЕВ (литературовед, преподавател по Българска литература в ПУ „Паисий Хилендарски”) и студенти от ПУ „Паисий Хилендарски”.
11 часа – сборен пункт на паметника на Цанко Лавренов.
ГРАДСКА ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ. Архитектът Йосиф Шнитер. Първата девическа гимназия.
ПОСТОЯННА ЕКСПОЗИЦИЯ НА ЗЛАТЮ БОЯДЖИЕВ. Кой е д-р Стоян Чомаков? Иван Теофилов – поезията на живописта и живописта на поезията.
В СЪРЦЕТО НА СТАРИЯ ГРАД: Църквата „Св. Св. Константин и Елена”. Постоянна експозиция на български икони. Хисар капия. Етнографски музей.
ПАМЕТНАТА ПЛОЧА НА НИКОЛА АЛВАДЖИЕВ. Летописецът на различния Пловдив („Пловдивска хроника”, „В сенките на древния Пловдив”)
ГАЛЕРИЯ „ЧЕРВЕНОТО ПОНИ”. Начо Културата – добрият дух на Стария град.
НЕБЕТ ТЕПЕ. Върховете на историята.
ПАМЕТНИК НА ПЕЙО ЯВОРОВ. Поетът в Пловдив.
Маршрут за 21 април / със специалното участие на Йордан Велчев/:
Литературната обиколка ще се води от доц. д-р ВЛАДИМИР ЯНЕВ (литературовед, преподавател по Българска литература в ПУ „Паисий Хилендарски”) и студенти от ПУ „Паисий Хилендарски”.
МАРШРУТ:
11 часа – СБОРЕН ПУНКТ пред ПРИРОДНОНАУЧЕН МУЗЕЙ.
ДОМОВЕТЕ НА ЙОАКИМ ГРУЕВ И ДРАГАН МАНЧОВ. Когато Пловдив беше столица. Непреходността на духовното.
ДОНДУКОВАТА ГРАДИНА. Паметници и памет за Захарий Стоянов и Иван Вазов.
МУЗЕЙ НА СЪЕДИНЕНИЕТО. Източна Румелия и литературата.
ПРОЧУТАТА ПЛОВДИВСКА ГИМНАЗИЯ „СВ.СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ”. Училището на българското възвишение – образи на преподаватели и възпитаници.
КЛУБ „ПЕТНОТО НА РОРШАХ”. Валери Кьорленски за емблематичния клуб на Пловдив.
http://bnr.bg/plovdiv/post/101108742/uchastvaite-v-literaturni-pateshestvia-v-plovdiv?fbclid=IwAR2uTf8lCw8u5BJZQw5jygPxjUMt2b7BCuBr8q4lHSUzws6zMR24pV5VrIE

На Лазаровден традицията повелява..

Православната църква отбелязва днес Лазаровден. Всяка година той се празнува в предпоследната събота преди Великден.
В календара на християнската църква празникът е свързан с един от най-вълнуващите евангелски сюжети – възкресението на Лазар, живял в град Витания, близо до Ерусалим.
Според Евангелието, когато Спасителят бил в земите отвъд река Йордан, Лазар се разболял и починал. Когато Христос се завърнал, той възкресил покойника на четвъртия ден от неговото погребение в знак на благодарност за проявеното от него гостоприемство.
Източник: iStock/Getty Images
Според средновековни ръкописи Лазар живее още 30 години в строг пост и въздържание и е провъзгласен за първи епископ на град Китион на остров Кипър.
На Лазаровден църквата отбелязва с празнична литургия Лазаровото въздигане от смъртта, както и паметта на свети мъченик Лазар Български, измъчван и убит на 23 април 1802 г.
Според българската народна традиция
Лазаровден, “Лазарица” или “Лазарова събота” е денят, в който се ознаменува превръщането на подрастващите момичета в моми за женене.
Източник: Георги Димитров / Vesti.bg
На този ден групи от по шест-седем девойки на възраст от 10 до 16 години, облечени в празнични дрехи или невестински костюми и закичени с венци и китки, обикалят домовете в селото, като пеят обредни песни за всеки член от семейството, възхваляват деца, стари, млади, моми, ергени, невести, както и овчари, говедари, коняри. Домакините ги даряват с яйца и пари.
Вярва се, че къщата, в която са влезли и пели лазарки, ще бъде честита през цялата година. Девойките обхождат горите, реките и ливадите. С песен навлизат в нивите и пожелават богата реколта от раззеленилото се жито. 
Източник: Георги Димитров / Vesti.bg
В миналото нашите баби и дядовци са вярвали, че словото, изречено на този ден, има магическа сила и освен че ще помогне на девойките да се превърнат в жени, ще помогне и на пролетта да смени зимата. 
На Лазаровден се откъсват зелени върбови клонки, които ще красят вратите на следващия ден — Връбница (Цветница).
Днес имен ден празнуват Лазар, Лазо, Лачо, Лъчезар.
https://www.vesti.bg/lyubopitno/na-lazarovden-tradiciiata-poveliava-6094474

Десетият юбилеен фестивал “Здравей, Здраве”

  се открива с шествие на мажоретки на възраст 70 + години!

Именно в Пловдив преди 10 години се даде старт на инициативи и дейности в подкрепа на здравословния  начин на живот
Пролетният фестивал на здравословния живот в Пловдив, който през 2019 г. празнува своя юбилей започва тази година необичайно-  с радостно шествие, водено от дами-мажоретки на клуб “Бяла Роза” Казанлък на възраст от 70 до 80+ години!
Шествието е предвидено за петък, като тръгва в 17.30 ч. от площад “Джумая Джамия”, преминава през площада “Стефан Стамболов” пред Общината и завършва в Градската градина до Дома на науката и техниката на ул. “Гладстон” 1.
На това място в следващите два дни, 20 и 21 април, събота и неделя, с вход свободен се провежда фестивала.
Организаторите предвиждат дефиле на здравето за  всички възрасти с напомнянето, че именно в Пловдив преди 10 години се даде старт на инициативи и дейности в подкрепа на здравословния  начин на живот- движение, хранене и осъзнатост.
Днес, вече по цялата страна гори огъня на грижата за дух, душа и тяло.
Над 20 града провеждат дъщерни фестивали “Здравей, Здраве”, а паралелно и независимо от тях съществуват множество по-малки или по-големи сходни прояви в посока профилактика на здравето и лечение с природни средства.
Фестивалната програма тази година се разгръща в невиждан до сега мащаб и разширение. Включени са над 150 събития, отворени и достъпни за гражданите и гостите на града.
Лекции, практики, спорт и движение на закрито и открито в Градската градина, йога, медитации, арт работилници за малки и големи.
Изложението на здравословни продукти  освен традиционните изложители в пространството на Дома  предвижда участие на Фермерския пазар на откритите площи около сградата.
Празникът е вдъхновяващ и подобаващ за юбилея, а организаторският екип е готов да посрещне хилядите си приятели и последователи с нараснал екип доброволци и съмишленици.
https://dcnews.bg/desetiat-yubileen-festival-zdravey-zdrave-se-otkriva-s-shestvie-na-mazhoretki-na-vazrast-70-godini/?fbclid=IwAR1VHMWmO4E8sUiN37YnbXdxSQb1Ih1oQBwwMrUc7kw6UF0PBnEWMv5By1U#.XLlPOaBEw8c.facebook

Алея с декоративни дръвчета засадиха съдии и служители от Апелативен съд – Пловдив

Фиданките са закупени с лични средства от съдии и служители на съда
Алея с декоративни дръвчета засадиха магистрати и служители от Апелативен съд – Пловдив.  Те се включиха в инициативата за залесяване на територията на район „Тракия“, като допринесоха за създаване на зелена площ с детска площадка пред бл. 42.
Фиданките са закупени с лични средства от съдии и служители на съда. Това е поредната инициатива от Седмицата на отворените врати на Апелативен съд – Пловдив, посветена на Деня на Конституцията, юриста и съдебния служител и 140-тата годишнина от приемането на Търновската конституция.
Акцията по залесяване се превръща в  традиция, началото на която бе поставено миналата година, когато съдии и служители засадиха алея от чинари във връзка с честването на 20-годишнината от възстановяването на Апелативен съд – Пловдив.
Кметът на  район „Тракия“ Костадин Димитров поздрави съдиите и служителите за  идеята за залесяване на терена.
„За пореден път дадохме своя принос за това Пловдив да стане по-зелен град“, каза Магдалина Иванова – председател на Апелативен съд – Пловдив.
https://dcnews.bg/aleya-s-dekorativni-dravcheta-zasadiha-sadii-i-sluzhiteli-ot-apelativen-sad-plovdiv/