Monthly Archives: април 2019

САМОТНИК

Днес,самотата завоюва нови територии.Комуникириме все повече чрез своите компютри,лаптопи,айфони и айпади.Нямаме време дори за едно обикновено кафе с приятели.Знаем повече за далечни страни и народи, отколкото за собствената си държава и населено място.Заблуждение е,че интернет връзката може да замести личния контакт,дружеското ръкостискане,усмивката на човека до нас.Всъщност, интензивния обмен на информация в социалните мрежи с непознати за нас хора, не рядко прикрива липсата на жив и реален допир със заобикалящия ни свят и съществата,които го населяват.Неусетно се превръщаме в самотни души,които просто прекарват времето си пред компютъра.Но, ние сме социални животни и способностите ни за комуникация със себеподобните не изчезват,те просто изчакват подходящия момент да се изявят.В същото време, периодите на самота ни позволяват да се погледнем отстрани и да се опознаем по-добре.Да не забравяме,че големите творци създават своите най-сериозни произведения  в тишина- „далеч от безумната тълпа“.                                                       
images (1)George Matei Cantacuzino Георге Мате Кантакузина 1899-1.11.19060 е румънски архитект,художник и есеист.Роден е във Виена.Потомък на две големи румънски благородни фамилии-Кантакузин и Бибеску. Завършва Висшите училища в Монтрьо и Лозана /Швейцария/ и Националния колеж „Свети Сава“ в Букурещ /Румъния/ /1916/. Участва,като лейтенант от румънските сухопътни войски в Първата световна война. През 1919 година е приет във Висшето училище за изящни изкуства /Париж/.Като студент се включва в реставрационните работи на палат на 10 километра от Букурещ.Започва самостоятелна архитектурна практика.
През 1928 година посещава Рим и Виченца /Италия/ и написва изследване за великия италиански архитект Андреа Паладио. В1930-35 година реализира архитектурния ансамбъл „Ефория“ в румънския град и черноморски курорт Констанца и сградата на Румънското аеронавтично дружество в Брашов. В 1934-40 година проектира сгради с основополагащо значение за румънската архитектура на 20 век- Централата на Румънските авиолинии „Таром“ в Букурещ, Кралския хотел в румънския курорт Мамая,църквата Фламанта в Камплунг. През 1938 година посещава САЩ. През 1942-49 година преподава история и теория на архитектурата в Университета на Букурещ.
Опитва се да избяга от Румъния- арестуван е и прекарва 9 месеца в зловещия затвор Айуд.Осъден е на 5 години принудителен труд.Освободен през 1956 година, за да бъде изпратен в изгнание в провинцията.Умира забравен,изоставен и самотен в Яш /Румъния/.
Днес е признат за един от най- големите румънски архитекти на 20 век.
Георге Кантакузин предпочита самотата и достойнството, за да запише името си в румънската история.
Георги Караджов  

СРЕДСТВАТА ЗА КОЛЕЖА СА ОСИГУРЕНИ! ЗАПОЧВА ИЗГРАЖДАНЕТО НА СТАДИОНА НА БОТЕВ

Средствата за стадион „Христо Ботев” са осигурени, преговорите с Фонда на фондовете са на финалната права, това заяви кметът Иван Тотев. Той обясни, че не иска да влиза в детайли, тъй като това трябва да го направи ръководството на клуба. Все пак той е оптимист, че скоро ще започне и същинската работа по изграждането на Колежа.  Освен заемни средства от Фонда на фондовете, останалата част от бюджета за изграждането на съоръжението ще дойдат от собственика Георги Самуилов.
„Няма проблем с концесията. Сядаме с  юристите и търсим законов начин за удължаването й, тъй като към днешна дата няма как да се спазят тези срокове”, каза градоначалникът.
Той каза още, че на 16 май ще се гледа отдаването на концесия на Лаута и терена в Тракия, който се предвижда за спортна база на Локомотив Пловдив.  Там всички процедури са спазени и одобрени.  Очаква се концесията на стадион „Тодор Диев” да се приеме през юли.
Тотев не отмина и темата за стадион „Пловдив”. Той каза, че е учуден от изявленията на спортния министър Красен Кралев, тъй като никой от Пловдив не е давал индикации, че стадионът няма да се ползва. Другата седмица се очаква футболната общественост и градските власти да седнат на една маса, за да разсеят съмненията относно казуса с градския стадион. По думите на кмета т.нар. национални стадиони вече са отживелица, в Европа националните гарнитури обикалят различните градове, за да домакинстват на представителните си срещи.  
https://plovdivtime.bg/gradat/sredstvata-kolezha-se-osigureni-zapochva-izgrazhdaneto-5770/?fbclid=IwAR1QqWAs3Csichy8j1cG70YTtiy5loGBsc8KTKlnQ4LYTfJX0Y8jM6V-xm8

Джон Ленън вдъхновява талантите на Музикалното училище в Пловдив

Репортаж на Стоян Терзиев
В Пловдив бе открит барелеф на легендарния бийтълс Джон Ленън.
„Решението барелефът на Джон Ленън да бъде в Пловдив, Европейската столица на културата, е много знаково за нас. Нашият град винаги е бил свързан със свободния дух. Мястото на Ленън е в Пловдив и то в Музикалното училище – където учениците могат да оценят неговата творческа страна и могат да пресъздадат неговия дух в своето творчество“ – това заяви кметът Иван Тотев при откриването на мемориалния барелеф на знаменития бийтълс до входа на Музикалното училище в града.
Барелефът е изработен от британската скулпторка Лаура Лиън и е дарен по повод домакинството на Пловдив като Европейска столица на културата през тази година.
Под релефното изображение на Ленън има надпис „Imagine“. Едноименната легендарна песен бе изпълнена от ученически рок състав на училището пред развълнуваната публика от ученици и учители.
http://bnr.bg/plovdiv/post/101110726/djon-lenan-shte-vdahnovava-talantite-na-muzikalnoto-uchilishte-v-plovdiv?fbclid=IwAR07BmfTvT_dKVvB6uhtYXIiaBSkRvofdHCjZHd_S_RgmWiQE4-PMuBziGg

МАЩАБНА ЖП МОДЕРНИЗАЦИЯ В ПЛОВДИВ ЗАПОЧВА СЪС 111 МИЛИОНА ЗА 4 ГАРИ И ДВЕ ЛИНИИ

 от Виктория ПетровА
Първата обществена поръчка за модернизация на жп транспорта в Пловдив и областта по мащабния Механизм за свързване на Европа (МСЕ) вече е факт.
С това се слага начало на цикъла от процедури, които трябва да бъдат стартирани, за да се пристъпи към цялостно обновяване на жп възел Пловдив, който включва вътрешната жп инфраструктура в града и връзките с гари и спирки в областта. Заради модернизацията на дневен ред изплуваха и един от най-оспорваните проекти в модерната история на Пловдив – бутането на Бетонния мост, пробива под Централна гара, а и другата алтернативна връзка “Модър-Царевец”. 
Първата обществена поръчка е пусната на инженеринг и е на стойност близо 111 милиона лева без ДДС, в които са обхванати:  железопътни участъци Пловдив-Крумово и Пловдив–Скутаре, както и четирите гари – гара Пловдив Разпределителна, гара Тракия, гара Скутаре и гара Крумово. Тя включва модернизацията на железния релсов път, съоръжения – подлези, надлези и пасарелки, контактна мрежа и системи за сигнализация и телекомуникации по горепосочените железопътни участъци и зони.
Освен всички подобрения и ремонти, ще бъдат изградени и шумозащитни съоръжения в урбанизираните територии и предпазни огради по цялото протежение на жп линията.
В обществената поръка са включени изготвяне на технически проект, самото строителство, авторски надзор, тестови период, изготвяне на документация и приемането на обекта до въвеждането му в експлоатация. Срокът за изпълнение е 1066 календарни дни или около 3 години, като прогнозната стойност е близо 111 милиона без ДДС /133 милиона лева с ДДС/, които са разделени условно между различните етапи на изпълнение. 
Проектирането е с прогнозна стойност около 3,2 милиона без ДДС и трябва да бъде извършено за максимум 5 месеца, като след това са предвидени още 105 дни за приемане на документацията. Така се очаква целият първи етап да отнеме около 8-9 месеца. Строителните работи трябва да бъдат изпълнени за около 2 години, като то е и най-скъпият етап в бюджета – 102 милиона лева без ДДС. В цената са включени още авторски надзор, бюджет за информация и публичност, както и до 5% непредвидени разходи. 
Изпълнителят ще бъде избран на база множество критерии, като освен за проект, той ще бъде оценяван на база минимални срокове за прекъсване на движението. Модернизацията ще наложи спирането на влаковете по направленията към Асеновград, Катуница и Маноле, но възложителите от НКЖИ се стремят тези периоди да са сведени до възможно най-краткотрайни. Заради това изграждането ще бъде разделено и на четири фази.  
Срокът за подаване на оферти е до 1 юли 2019, а ден по-късно се очаква да бъдат отворени офертите на кандидатите. 
Притеснително на този етап е, че първоначалният срок за изпълнение на всички дейности по модернизация в целия възел беше края на 2020 година. Все пак Министерство на транспорта успя да подпише анекс за удължаване на срока до 2022. Дори така обаче само първата обществена поръчка не може да бъде вместена. В най-оптималният вариант при избор на изпълнител в настоящата процеудра и без обжалване, към реализация на проекта може да се пристъпи едва към август-септември. Дори при този вариант ще е необходимо да се предприемат нови корекции на сроковете за изпълнение на дейностите по Механизмът за свързване на Европа. 
Припомняме, че именно заради модернизацията на жп транспорта, която предвижда пускане на високоскоростни влакове, се налага и бутането на Бетонния мост в Пловдив. На тази база се пристъпи към търсене на алтернативни връзки между квартал “Кючук Париж” и останалата част на града. Пробивът по Централна гара трябва да изпълнява тази роля, ала към момента е абсолютно непрогнозируемо дали ще може да стартира преди мостът да бъде разрушен. “Модър-Царевец” също е в ступор, след като бяха заведени 6 дела срещу измяната на ПУП-а на зоната. 
https://plovdivtime.bg/gradat/mashtabnata-zhp-modernizatsiia-plovdiv-zapochva-sas-111-5761/?fbclid=IwAR0mB6jDVQVTap-3j9icp5OGp1p-8Yln5sObrJZyF3kqH0kpFRdEbhWHZSY

КИНО “КОСМОС“ ВЪЗКРЪСВА С АРХИТЕКТУРЕН КОНКУРС

от Благовест Андонов
Архитектурен конкурс за изработването на идеен проект за основен ремонт на кино „Космос“е пуснала Община Пловдив.  До 16 юни архитектурните бюра ще могат да предлагат концепциите си за бъдещето използване на емблематичната сграда, както и площадното пространство пред нея.
Идеите ще бъдат оценявани от жури, а критериите и точките за проектите ще са: функционалност и ползваемост – 30 точки; креативност, иновативност и устойчивост на архитектурната идея – 24 точки; рационалност и изпълнимост на проектното решение – 18 точки; архитектурен образ – 12 точки; прогнозна стойност за реализация на инвестиционния проект – 16 точки.
Първите три проекта, ще бъдат наградени, като максималният награден фонд е 20 000 лева. Първо място – 10 000 лева, второ и трето – 6000 и 4000 лева. Журито на конкурса ще бъде обявено от градските власти 14 дни преди крайният срок за получаване на офертите.
Припомняме, че целият път за възраждането на киното  бе рестартиран. След поредицата от писма от КАБ, САБ, както и претенции на арх. Тодор Абаджиев за авторските права градските власти тотално смениха стратегията си за обекта.
В Общината бе внесено предложение за дарение на проект за вътрешното преобразяване на сградата от столично архитектурно бюро. То бе атакувано от гилдията на архитектите под тепетата и от обществеността заради незачитане мнението на проектанта на сградата и заради липсата на публичност.  Така се стигна до решението на общината да обяви конкурс за сградата.
Конкурсът трябва да се съобрази и с техническото задание от Община Пловдив. Там са посочени основните параметри на помещенията, както и за външното пространство. В частта за откритите зони заданието ще заложи два задължителни елемента. От Общината искат в западната част  да бъдат предвидени временни съоръжения, които ще представляват галериини пространства, отворени към площада.  Проектантите ще трябва да предвидят и зона за временно съоръжение – например летен бар или кафене.
https://plovdivtime.bg/gradat/kino-kosmos-vazkrasva-arhitekturen-konkurs-5736/?fbclid=IwAR2QBA7cxESpZhOgYx_cVkopDTfJHlEu8rTBTJB9UH3vsh7FvBkvqrV7-KE

Изложбата за Търновската конституция гостува в Пловдив

 Автор: Радио Пловдив
Изложбата „140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция“ гостува в Пловдив.  Откриването е в  Дома на културата „Борис Христов“. 
Домакин на събитието е областният управител Здравко Димитров. 
Експозицията е подготвена по инициатива на Народното събрание със съдействието на Държавна агенция „Архиви“ и  се представя през цялата година в областните градове в страната. 
В нея са представени исторически и биографични данни за народните представители от състава на Учредителното събрание, портрети и документи за тяхната дейност. 
Показани са моменти от работата върху Търновската конституция, както и развитието на конституционния процес на фона на историческите събития, които го следват.
http://bnr.bg/plovdiv/post/101109902/izlojbata-za-tarnovskata-konstitucia-gostuva-v-plovdiv?fbclid=IwAR0zEWFhsaeadBea9d-BYDsfdDMBpbMEaoko1W1_47GZLdoPWo8P9Qmegs8

ЛИТЕРАТУРНА РАЗХОДКА В ПЛОВДИВ

Една прекрасна литературна разходка на 21април 2019 година из Пловдив. Събитието беше организирано от издателство “Летера” и е по проект от Фондация 2019. Запознахме се с нови хора. Спряхме се пред паметните плочи на наши духовни възрожденци – писатели и поети , като Иван Вазов, Захари Стоянов, Драган Манчов, Йоаким Груев и други духовни будители. Доц. Янев от ПУ беше нашият гит. Той ни запозна с живота и делото им.  Научихме и  доста нови неща.
От 1882 до 1887 година, в Пловдив излиза вестник “Народен глас”. Негови редактори са Иван Вазов и Константин Величков. Драган Манчов  е един от най- важните печатари, след Христо Г. Данов- печатал  първият български атлас.
Иван Евстатиев Гешов и Иван Гешов са видни политически деятели на Пловдив.Иван Евстатиев Гешов  е министър председател на България   и един от най- значимите българи- банкери.През тези години, Пловдив се е наричал “Българската Атина”.
Нашата разходка продължи.Пред гимназия “Св Кирил и Методий”   седнал на пейката пред нея с бастунче в ръка, ни чакаше един от най- големите историци на Пловдив, Йордан Велчев.Разказа ни от къде е започнало началото на Пловдив и изобщо за човешката цивилизация. Научихме, че тепетата на Пловдив не са само седим, но много повече. Този човек ни изненада със своите знания. Един човек – цяла енциклопедия. Писателят и историкът Йордан Велчев е една уникална личност. Разказа ни как е построена гимназията. Че на това място в миналото е имало няколко сладководни езера. Тук е било всичко в пясък. И имено върху пясъка е построена, като е направена пясъчна възглавница. Той ни прочете и свои стихове. Когато го слушах, дъхът ми спираше.
Това беше финалът на нашата разходка. Накрая влязохме в църквата “Кирил и Методий”. Денят беше  Цветница. Какво съвпадение! Тъкмо  на този велик празник бяхме тук Запалихме си  свещичка за здраве и успех, взехме си клонче върбичка и си тръгнахме. 
IMG_20190421_111552пред паметната плоча  на Иван Вазов
IMG_20190421_112323образът на великия поет Иван Вазов
IMG_20190421_113333
Доц Янев от ПУ
IMG_20190421_121053 IMG_20190421_114136
 Захари Стоянов
IMG_20190421_121053
историкът и писателят Йордан Велчев
IMG_20190421_113338
част от присъстващите
IMG_20190421_113345
студенти от ПУ
IMG_8639
 председателят на СДВБ Мария Герасова, секретарят Георги Караджов и в средата Йордан Велчев
подготви Мария Герасова

ЖЕНА ОТ ЗНАЧЕНИЕ

Феминизмът е на мода днес.От жените се очаква не само да отглеждат децата си и се грижат за семейството.Те навлизат в „мъжки“ професии,като строителството или спортове-борба, бокс.Вече има жени министър председатели,президенти,ръководители на транснационални корпорации.Не рядко получават повече от съпрузите или приятелите си.Женското самочувствие расте, а сякаш пропорционално мъжете заемат отбранителна позиция.Това е голяма промяна в сравнение с предходните столетия,когато именно силния пол е доминирал,както в обществения,така и в личния живот.Тогава, за една жена да се открои и завоюва признание е било много по-трудно,отколкото днес.Такива жени от значение се срещат и в българската, и в румънската история.
 origAlexandrina Cantacuzino /Александрина Кантакузина/ /1876-1944/ е румънска политическа фигура, филантроп, дипломат. Тя е една от най-големите феминистки през 20- те и 30- те година на 20 век.Избрана е за председател на Съюза на румънските жени, вице-президент на Международния съюз на жените и представител на Румъния в Обществото на народите /предшественик на ООН/.Кантакузина е с подчертано консервативни и антикомунистически възгледи и подкрепя елитарната наука, евгеника.Жени се за крупния земевладелец Григор Кантакузин- потомък на прочутия дворянски род и получава титлата „принцеса“.Елитизма,феминизма и расовата чистота лежат в основите на възгледите й за живота и обществото.Активно участва в Първата световна война,като организира и ръководи медицински екипи на фронта.
Прочува се с инициативите за почитане на жертвите от войните и антивоенните си кампании в родината й и в Европа.Основава  и ръководи години на ред Румънското православно филантропично общество,както и Националното православно общество на румънските жени.За дейността си в тези организации получава широко национално и международно признание.Наградена е с една от най-големите награди на Румъния за граждански заслуги –ордена „Кралица Мария“,Почетен военен кръст- за участието й във войната,престижния сръбски орден „Свети Сава“.
Умира в изолация малко след падането на режима на Йон Антонеску през 1944,когато страната й е окупирана от съветската армия.
Това е Александрина Кантакузина, жена от значение за румънската и европейската история на 20 век.
Георги Караджов

 

Тридневен фестивал за младежко творчество „Млада синя Земя“

 
Ще има тематични работилници, игри и арт ателиета.
Тридневен фестивал „Млада синя Земя“ започва в  Пловдив. Тазгодишното издание на фестивала за младежко творчество ще бъде с  партньори, които ще се включат в празника с тематични работилници, игри и арт ателиета.
Идеята е да се приобщи по-широката публика, да се стимулира екологичното мислене, съпричастността към проблемите на природата и да се  предостави важна и интересна информация за биоразнообразието в страната.
Фестивалът „Млада синя Земя“ ще се проведе в рамките на 3 дни от 20 до 22 април 2019.
В първите два дни партньорите ни от Зелени Балкани, БДЗП и БФБ – клон Странджа предлагат богата палитра от дейности под надслов „Да посрещнем пролетта заедно”.
Събитието ще се проведе в парк „Дондукова градина“ зад сградата на Регионалния природонаучен музей – Пловдив.
На 20 април (събота) Зелени Балкани ще подготвят Арт ателие и няколко игри, свързани с видовото разнообразие на сушата и в Черно море, за да могат малките и големи участници да научат повече за нашата уникална природа.
Във втория ден 21 април (неделя) БДЗП и БФБ – клон Странджа ще се включат с работилници за изработване на оригами на птици, хранилки за птици от пластмасови бутилки, забавни игри, викторина и климатична работилница.
На 22 април (понеделник) ще се проведе конкурсната програма на фестивала, в която могат да участват деца от 5 до 18 годишна възраст, като представят своите произведения в категории „Музика“, „Танц“, „Изобразително изкуство“ и „Млад изобретател“.
През 2018 във фестивала се включиха над 100 деца от 11 учебни заведения в Пловдив, които ни смаяха с музикални и танцови изпълнения, рисунки, колажи, моден дизайн с рециклирани материали, макети на геологични обекти, презентации, еко проекти и др.
https://dcnews.bg/tridneven-festival-za-mladezhko-tvorchestvo-mlada-sinya-zemya/

Заместник -кмет се качи на колело, даде началото на велосезона в Пловдив

Десетки граждани се включиха в тазгодишното 5-то издание на традиционното велошествие, с което се даде старт на велосезона в Пловдив.
Началото беше дадено точно в 11.00 часа, а колоната поведе заместник-кметът Георги Титюков,  общински съветници.
Всеки участник получи фланелка и номер, с който можеше да се състезава в томбола с награди, най-голямата от които бе велосипед.
В инициативата и този път се включиха много пловдивчани и семейства с малки деца. Най-възрастният участник беше на 88 години, а най-малкият на 18 месеца.
След старта от пл. „Съединение“ велосипедистите минаха през булевард „Марица“ – юг до Гребната база, където направиха една пълна обиколка и се събраха до Кулата. Там бе подготвена празнична програма с песни и танци.
Пловдив е с най-голямата модерна велоалейна мрежа в страната – повече от 60 километра, а велосипедният транспорт намира все повече привърженици, които предпочитат този екологичен и бърз начин на придвижване.
https://dcnews.bg/zamestnik-kmet-se-kachi-na-kolelo-dade-nachaloto-na-velosezona-v-plovdiv/?fbclid=IwAR1Nt9IoxCzesH2jsreLyi9Y3zmMJfP4pg6LmcAXz8MU_R13FRH0YgcbZCU#.XLsW8v38Ejg.facebook