Monthly Archives: юли 2019

КОПОЛА

Какво била Европа без династиите?!Капетингите,Валоа,Бурбоните полагат основите на модерната френска държава.Плантагенетите, Тюдорите, Уиндзърите изграждат могъществото и величието на Великобритания. Хабсбургите обединяват Централна Европа и създават Австро-Унгарската империя, за която все още си спомнят с носталгия народите на Чехия,Словакия,Унгария,Хърватия,Словения.Династиите не са само с кралско потекло.Фамилиите Бах и Щраус упражняват огромно влияние върху развитието на музиката.Братята Карачи са едни от най-великите художници на Италия.Прочути династии има и в киното.
downloadFrancis Ford Coppola / Франсис Форд Копола/1939/ е филмов режисьор, продуцент,сценарист,композитор.Фамилията му произхожда от Берналда   /Базиликата-Южна Италия/.Роден е в Детройт /САЩ/.Баща му е известен флейтист в Детройтския симфоничен оркестър.Второто му име Форд е в чест на великия предприемач Хенри Форд.Баща му организира и е помощник диригент на оркестър,който участва в ежеседмична музикална радио програма, спонсорирана от компанията „Форд“.
Семейство Копола се премества в Ню Йорк,където бащата става флейтист в симфоничния оркестър на телевизионния гигант NBC.Като малък, Копола заболява от полиомилит,което го принуждава за дълги периоди да не излиза от дома си и стимулира въображението му.Завършва театрално изкуство в колежа „Хофстра“/Ню Йорк//1960/,където получава най- големите награди за поставените от него училищни театрални постановки.
След това завършва Калифорнийския университет /Лос Анджелис/,като магистър на филмовото,театрално ,телевизионно изкуство/1967/.Филмът му „Дъждовни хора“/1969/ печели най-голямата награда „Златна раковина“, на един от 5 -те най-реномирани кинофестивала в света –в Сан Себастиан.Той е негов сценарист,продуцент и режисьор.Първият си Оскар получава,като съ-сценарист на филма шедьовър „Патън“/1970/  за прочутия американски генерал.Осигурява си безсмъртието в историята на киното с трилогията „Кръстникът“/1972,1974,1990/.За първи път във  филмовата история, първия филм и продължението му получават Оскар за най- добър филм.През 1974 година поставя нов рекорд- за първи път в историята на Оскарите, в една година за най-добър филм са номинирани два филма,на които той е продуцент. Негови творби получават два пъти „Златна палма“ на най-реномирания кинофестивал в Кан /Франция/. Поставя и началото на прочутата филмова династия Копола.Тя ще бъде „герой“ и в следващите два материала, на автора по примера на трилогията „Кръстникът“.
Георги Караджов

КАРТОГРАФ

 Картите са едни от най-ценните човешки творения.Без тях нямаше да има епоха на Великите географски открития..Но приложението им надхвърля областта на географията.В психологията и медицината правят карти на човешкия мозък.Във физиката и химията „картографират“ пътя на взаимодействие на елементарните частици и химическите вещества.Картата е незаменимо пособие в архитектурата  и изкуството.А картографите са едни от най-уважаваните професионалисти в историята.
Luigi_Vanvitelli-transparentLuigi Vanvitelli / Луиджи Ванвители/1700-1773/ е италиански архитект и инженер.Той е най-големият архитект на Италия през 18 век и създател на академичния късен барок в архитектурата, стил предшественик на неокласицизма.Роден e в Неапол, в семейството на холандския художник на природни и градски пейзажи ,Caspar van Wittel /Каспар ван Вител/- създател на жанра топографическо рисуване- veduta на италиански.Ван Вител превръща топографията в обект на изкуството в Италия.Неговия най- известен последовател е големият художник Каналето.
downloadВанвители специализира при Никола Салви в Рим.С него работи по изграждането на прочутия фонтан Треви във вечния град. Той получава европейска  слава след проектирането и изграждането в Анкона /1732/ на Lazaretto-огромна петоъгълна сграда- 20000 кв.м.,предназначена да предпазва военните ръководители от инфекциозни болести.По късно се използва за военна болница.
Укрепва купола на базиликата „Свети Петър“/Рим/,когато конструкцията му се пропуква.Изгражда мост в провинция Беневенто.С Никола Салви проектира катедралата „Св.Йоан Кръстител“ за краля на Португалия.Тя е изградена в Рим и транспортирана с кораби до Лисабон,където е сглобена на ново.
13_bigЗа краля на Неапол реализира големия палат в Казерта- най-големия палат за времето си в света с площ 2 милиона кв.м..За него проектира голяма система аквадукти,която доставя вода за многото каскади и фонтани.Наречена е на неговото име- Аквадукти Ванвители и е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО.Създава градския кралски палат на Неапол /1753/.
Със своя живот и творчество, Ванвители се превръща в истински „картограф“ на архитектурата на Южна Италия и Неапол,като дава своя забележителен принос в световната култура.
Георги Караджов

НОВАТА ГАЛЕРИЯ “КАПАНА”

 На 16 юли 2019 година беше открита новата галерия “Капана.На откриването присъстваха г-жа Мария Герасова- председател на “Съюз Духовно възраждане- България” и секретарят г- н Георги Караджов.На събитието присъстваха заместник кмета  на културата г- н Джерджиков , заместник кмета на социалната политика и спорта г- н Тютюкон Кметът на Пловдив  г- н Иван Тотев откри  това събитие и изложбата от картини.  Г-н Лайков, ще бъде човекът, който ще завежда галерията. Той също взе думата. Много гости присъстваха и разгледаха изложените картини.

Мария Герасова

Това беше преди 

IMG_20190715_184212

1563206179586

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_20190715_184306

 

1563204266950

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_20190715_183519

 

IMG_20190715_183354

 

IMG_20190715_185633

IMG_20190715_182701

 

1563204600165

 

 

 

 

 

 

 

 

1563204906029

 

 

 

 

 

 

 

1563205325054

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1563205100776

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_20190715_182610

 

IMG_20190715_182819

Откриване на първата изложба в галерия „Капана“

4
Първата изложба в новата галерия „Капана“ беше открита официално миналата вечер, точно в 18.00 часа, с голяма представителна експозиция „Избрано от фонда на община Пловдив“ с куратор Красимир Линков, директор на Градска художествена галерия – Пловдив.
На откриването присъстваха Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев, Председателят на Общински съвет – Пловдив Савина Петкова, заместник-кметът по култура и туризъм инж. Александър Държиков, Кметът на район „Централен“ Георги Стаменов, арх. Петко Костадинов, който заедно със свои млади колеги изработи архитектурния проект за новата галерия, кметовете на районите „Източен“ и „Южен“ – Николай Чунчуков и Борислав Инчев, художници, интелектуалци, представители от всички творчески гилдии в града под тепетата, медии, галеристи, ценители на изкуството, стотици граждани, които часове наред препълваха двата етажа на новото пространство.
„Ако Пловдив не бе Европейска столица на културата, сигурно нямаше да имаме куража да я преустроим в галерия. Имахме оферти от собственици на магазини, можехме да отдадем пространството като търговска площ“, сподели кметът по време на откриването. Той допълни, че „Капана“ е име, което ще даде добавена стойност на самия квартал, традиционно свързващ се с изкуство, култура, както и с многото заведения.
„ Станало е прекрасно. Благодаря на строителите, които съкратиха срока на изпълнение. Днес започваме да излизаме от инфраструктурните проекти за Европейска столица на културата с откриването на това ново пространство. С площ от 1000 квадратни метра то е най-голямата галерия в Пловдив. С тази галерия разширяваме Капана и вдигаме авторитета на квартала”, каза още кметът Иван Тотев. Той допълни, че календарът на галерия „Капана“ е пълен до края на годината, а скоро предстои да се открие голяма международна изложба, която ще напълни и новата галерия на ул. „Гладстон“ 32, чието откриване предстои много скоро.
„Решихме един 20-годишен проблемен казус и го правим по възможно най-добрия начин в контекста на Европейска столица на културата. Днес се вижда как със силата на ЕСК градът се променя. Откриваме първият обект заченат с Европейска столица на културата, изстрадан и роден през 2019-та“, каза още Кметът Тотев.
За представителната експозиция „Избрано от фонда на община Пловдив“ , директорът на ГХГ Пловдив Красимир Линков е извършил селекция на над 250 творби, живопис и графика, на изтъкнати български художници, подбирайки измежду повече от 2700 художествени произведения от богатия фонд на община Пловдив. Картините са подготвени за изложбата от екип на Градската галерия. От тези 250 творби, поради липсата на достатъчно пространството, са показани около 110 произведения – живопис. Следващата част от изложбата ще бъде посветена на графиката, разкри Линков.
„Най-важното е, че в тази централна градска зона се открива един нов културен център, а не пореден търговски обект. Належащо беше да имаме още едно изложбено пространство. Тук са изпълнени всички изисквания за показване и съхраняване на изобразително изкуство”, подчерта Красимир Линков.
За дебютната изложба в галерия „Капана“ са включени творби, купувани от Община Пловдив в продължение на повече от 30 години. тази традиция е възстановена и от няколко години, общината отново купува картини от изложби в Пловдив на изтъкнати пловдивски автори.
Екипът на Градска художествена галерия е събирал творбите от общински канцеларии, училища, кабинети в прокуратурата и др. институции. „Една от мисиите е изпълнена- изкуството да бъде сред хората. Тази колекция е сложна и трудна за експониране, тъй като събира много различни автори и представя различни техни периоди. Картините тук не са масово обществено достояние, но сега всеки може да ги види”, каза Красимир Линков, който подчерта още, че важното в тази експозиция е, че тя представя една ретроспекция на начина, по който се е развило пловдивското изкуство. В експозицията са включени предимно пловдивски автори, както и такива, които са гостували под тепетата. Някои от тях вече не са сред нас, други отдавна са заминали в чужбина.
Галерия „Капана“ ще работи без почивен ден, а изложбата може да бъде разгледана от 9:30 до 18:00 часа до 4 август с вход свободен.
Двуетажната галерия „Капана“ е понастоящем най-голямата в Пловдив. Пространството, с обща застроена площ от 1096 м2, е разделено на две нива, които могат да се обособяват като отделни изложбени зали според характера на експозициите.
Сградата разполага конферентна зала с 40 места, както и помещения за временно съхраняване на произведения на изкуството. Осигурени са удобен достъп и престой за хора с ограничени физически възможности чрез новоизграден асансьор и подходящи сервизни възли.
Галерия „Капана“ е оборудвана с най-съвременни системи за охрана: СОТ, видеонаблюдение, пожароизвестяване. Има пълна климатизация с възможности да се следи и контролира влажността на въздуха в помещенията. Разполага с вградено озвучаване, което може да се управлява автономно, както и с оптичен интернет.
За представяне на виртуални визуални инсталации са осигурени лазерни проектори с висока резолюция и монитори.

Анозогнозия – не разбирам, че съм болна бр.224


Д-р Мелани Меримен (Melanie P. Merriman) е бивш клетъчен биолог и консултант в хосписи, чиято майка започва да страда от редица когнитивни нарушения. Случаят, описан по-нататък в статията, има за цел нагледно да представи състоянието, наречено анозогнозия.
Първото падане на 92-годишната майка на д-р Меримен изглежда като инцидент за дъщеря й. След кратък престой в болница, възрастната жена е изписана и се прибира вкъщи, но паданията продължават и се превръщат в източник на притеснение за д-р Меримен. Нараняванията обикновено са незначителни, но нарастващата честота на инцидентите предизвиква все по-голяма тревожност в младата жена.
Когато д-р Меримен предлага проходилка за възрастни или патерици, майка й казва следното: “Няма нужда. Мога да вървя нормално, просто понякога губя баланса си.” Д-р Меримен не очаква подобен отговор от майка си – възможно ли е жената на преклонна възраст да не си спомня всичките онези падания през последните няколко месеца? Наистина ли си мисли, че може да се предвижва успешно без помощта на проходилка?
Едва след смъртта на възрастната жена, д-р Меримен открива какво означава понятието анозогнозия (от гръцки a-без, nosos-заболяване, gnosis-знание): липса на знание за болестта. Хората с анозогнозия не осъзнават, че страдат от заболяване или дефицит. Най-често състоянието се свързва с психично разстройство и е основната причина за неспазване на медикаментозните предписания при психиатрични пациенти.
Анозогнозията засяга и хората в трета възраст, при които се наблюдават мозъчни изменения, включително леки когнитивни увреждания, вследствие на напредналата възраст. Тъй като майката на д-р Меримен не е знаела за сериозните проблеми, свързани с баланса, тя не е разбирала, че не може да ходи, без да падне. И тъй като възрастната жена не е вярвала, че има проблем, тя не е можела да си представи защо трябва да използва проходилка.
Анозогнозията често се оценява по “Скалата за оценка на проницателността” (Clinical Insight Rating), която идентифицира липсата на знания/прозрения в четири области: разбиране на причината за посещението (при лекаря); осъзнаване на когнитивния дефицит; осъзнаване на функционалния дефицит; и/или възприемане на влошаването на заболяването. Липсата на прозрение на майката на д-р Меримен се отнася за функционалния й дефицит. Въпреки че анозогнозията й е резултат от мозъчни изменения вследствие на процесите на стареене и свързаното с тях (и увеличаващо се) когнитивно увреждане, тя всъщност осъзнава проблемите си с паметта и объркани мисли. Хората с по-тежки форми на деменция (включително болестта на Алцхаймер) са по-склонни да проявяват анозогнозия, засягаща когнитивния дефицит, докато хората с психични разстройства, мозъчни тумори или инсулт често проявяват липса на осъзнаване на симптомите на заболяване в повече от една област.
Преди кончината на майка си д-р Меримен смята, че отказът на възрастната жена да приеме предложената помощ произтича от силното й чувство за независимост. Младата жена е знаела, че майка й не може да разсъждава ясно, но това не спира дъщеря й да се надява, че с времето жената на преклонна възраст ще признае функционалния си упадък и нуждата от помощ. Само че невропсихологичните тестове показват, че пациентите с анозогнозия имат по-ниски показатели, свързани с паметта и изпълнителната функция. Фактите и доказателства не са достатъчно убедителни за някого, който страда от патологична липса на прозрение за състоянието си.
Д-р Меримен сега осъзнава, че паданията на майка й вероятно са били признак за развитието на леки когнитивни увреждания. Тези увреждания представляват междинния етап между очаквания спад в когнитивните способности вследствие на нормалните и очаквани процеси на стареене и по-сериозната симптоматика на деменцията.
Д-р Меримен споделя, че ситуацията е щяла да бъде далеч по-различна, ако майка й е била диагностицирана с леки когнитивни нарушения, но не е изненадващо, че това не се е случило. Повечето хора с леки когнитивни нарушения могат и живеят самостоятелно, както майката на д-р Меримен, и са способни да изпълняват основни социални роли. Те обикновено са способни да извършват повечето ежедневни дейности, въпреки че им отнема повече време, за да ги завършат. Първоначално спадът в умствените възможности на майката на д-р Меримен е почти незабележим. Докато когнитивните нарушения се задълбочават, младата жена не знае достатъчно, за да се опита да разбере дали симптомите не са доказателство за специфична диагноза.
Поставянето на диагноза най-вероятно е нямало да помогне на майката на д-р Меримен, но може би е щяла да помогне на дъщеря й. Подобна диагноза би насочила д-р Меримен към извършването на допълнителни изследванията, които евентуално са можели да спомогнат за откриването на анозогнозията. Също така младата жена може би е щяла да осъзнае, че нежеланието на майка й да използва проходилка се основава на неразбирането й за собствените си способностите. Вследствие на по-добрата информираност относно състоянието на майка си д-р Меримен е щяла да е по-решителна, когато взема някои решения вместо възрастния си родител.
https://www.obekti.bg/nauka/anozognoziya-ne-razbiram-che-sm-bolen

7 признака, че сте срещнали някого от минал живот бр.224

Когато срещнете човек от минал живот се чувствате невероятно, но понякога изникват и лоши спомени или усещания, свързани с отношенията ви в предишния живот. Вярвайте на интуицията си. Не всички отношения траят вечно, а някои от тях ни учат на болезнени уроци. Ако срещнете някой, за който имате усещането че винаги сте познавали, това означава, че имате недовършена работа, тук на Земята.
Ето и седем признака, по които да разпознаете вашия стар познайник от минали животи:
1. Когато го погледнете в очите се чувствате у дома
Най-накрая се чувствате така, сякаш някой ви разбира. Не сте съден, нито се чувствате неудобно и когато погледнете човека в очите е все едно гледате във вашите собствени. Чувствате се свързани.
Да срещнете такъв човек е като да се приберете у дома. Можете да разговаряте с него в продължение на часове, а също толкова успешно можете и да стоите без да обелите дума, като дори и за миг не се чувствате некомфортно. Можете да бъдете изцяло себе си. Връзката ви изглежда лека, а не напрегната.
2. Изпитвате поразителни емоции по време на срещата
Този човек вади на повърхността неподозирани за вас емоции. Не можете да определите какво точно се случва, но нещо у него ви кара да усещате, че тази среща ще промени живота ви. Възможно е да започнете да плачете, да се смеете или да прегърнете човека топло, защото просто не можете да сдържате емоциите си. Този човек означава много за вас, така че да го видите за първи път от месеци или години, неминуемо ще провокира у вас силни чувства.
3. Имате многобройни спомени с него
Не знаете как или защо, но и двамата споделяте спомени от предишен живот. Може би сте живели на едно и също място, имали сте една и съща професия или сте се срещали по време на пътувания. Вие просто знаете и помните тези неща и ги пренасяте през всеки следващ живот.
4. За вас той е като прочетена книга
Този човек може да чете мислите ви. Без да е нужно никакво обяснение, той вече знае какво мислите и чувствате. Между вас съществува телепатична връзка.
5. Времето не означава нищо в компанията му
Времето губи значението си, когато сте заедно и вие забравяте за реалността. Чувствате се в абсолютна хармония с този човек и лесно губите представа за пространство и реалност.
6. Имате силна връзка, дори когато сте разделени
Дори и да не сте го осъзнавали в конкретния момент, с този човек вероятно сте общували и преди.
Може би сте получавали силни послания, все едно някой се е опитвал да се свърже с вас телепатично. Може би всеки ден сте виждали еднакви числа на часовника или нещо друго, а това също означава, че вселената е искала да ви изпрати съобщение. Знаците се появяват, когато най-малко очаквате и насочват именно към срещата с този специален човек.
7. Пасвате си мигновено
Може би през по-голямата част от живота си сте се чувствали неразбрани, но когато срещнете човек, който познавате от минали животи, тези болезнени изживявания моментално изчезват. Още при първата ви среща, вие изграждате дълбока връзка, в която и двамата се чувствате удобно и нищо друго няма значение.
Физичката Мишел Найт коментира връзките от минал живот: „Всички сме имали ситуации, в които срещаме непознат човек, а имаме чувството че сме го познавали винаги и изграждаме една силна и дълбока връзка с него. Често това може да означава, че в духовен смисъл този човек е „мигновена карма“.  Кармичната връзка от предишен живот е просто история, която заедно с човека продължаваме и надграждаме във всеки следващ живот.“
https://megavselena.bg/7-priznaka-che-ste-sreshtnali-nyakogo-ot-minal-zhivot/?fbclid=IwAR07tKYvAUrLIBoUEZbBBxnTBVeJza7HBYz8XH1vypEoLDNRkcsMB5V1tLg