Monthly Archives: октомври 2020

ТРЕТИЯТ

Днес ,светът  е пленник на успеха.Заради него се свалят килограми,предизвикват скандали,произвеждат се откровено комерсиални неща.Интересуваме се от най-голямата компания,най-богатия човек,най-известната личност…най…най…най.Но както знаем първите са малцинство, а какво правим с останалите.Защото често сред тях има същото,ако не по-голямо качество от тези на „първия“ред.Такова е положението и в изкуството.Припомняме си Ренесанса и започваме с имената-Леонардо,Микеланджело и някъде на трето място Рафаело.Класирали сме трети един от най-великите художници и архитекти на всички времена.Така става и с „по-малко“ известните.Например в архитектурата на рококо в Северна Италия, блестят Филипо Ювара,Гуарино Гуарини и някой си Bernardo Vittone /123102087_734094200513635_337894852809102955_n (1)Бернардо Витоне/1704-1770/…Дали е по-малко заслужил от тях? Със сигурност принадлежи към по-богато от техните семейство от Торино, а негов чичо е известният архитект Джан Плантери.Може би затова не е любимец на кралския дом на Савоя,който управлява Пиемонт /Северна Италия/.Работи с Гуарини /1735-1737/, а след смъртта на Ювара /1736/ Савойската династия предпочита по-близкия до нея Бенедето Алфиери за кралски архитект.Така Витоне се превръща в преуспяващ архитект,но на частна практика в Торино.А може би им е отстъпвал по талант? Според специалистите, той комбинира в своите архитектурни шедьоври откритията на Ювара в областта на архитектурното пространство и гениалността на Гуарини,като инженер и иноватор.Но това може да се види в проектираните и построени от него местни църкви- далеч от големите градове, и централните пътища.В тях комбинира „изпъкналите“ и „вдлъбнати“ параклиси на великите Ювара и Боромини със „съвършените“ куполи на Гуарини.
Написва два трактата по архитектура /1760 и 1766/, в които разглежда връзката между традиционната ренесансова музикална теория за пропорциите,проективната геометрия и архитектурата,като отдава дължимото на учителя си Гуарино Гуарини.В тях, математически доказва точните класически пропорции на сградите.
Едва днес, историците и теоретиците на изкуството успяват да оценят адекватно, един от най-оригиналните и креативни гении в историята на архитектурата.
Който е третият по популярност и признание архитект на северно италианското рококо.
Георги Караджов

НАЧЕЛО

Първата в страната машина за правене на цигари е собственост на фамилията Томасян,чийто потомци и до днес живеят в града.Тя е инсталирана малко след 1900 год. в една от сградите около сегашната ул.“Иван Вазов“.
Предприятието „М.Томасян и сие“ произвежда рекордните за времето си един милион цигари на смяна.
То е сред 10- те най-големи данъкоплатци в страната.Изнася за Германия и Австро-Унгария,Швейцария,Франция и Англия.Успехът на цигарите „Томасян“ се крие и в начина,по който ферментира тютюна-една доста капризна технология,както и в рецептата на смеската,която се поставя в цигарите.
Централното гръцко училище е първото училище в град Пловдив.То се помещавало в сгради и помещения на Джамбаз тепе.
Първата специално построена за училище сграда в Пловдив е сградата на гръцкото училище.Тя е издигната през 1780 год. на Джамбаз тепе.Преди това децата се учели да пишат и четат в преддверията на църквите или по къщите на даскалите.В първата половина на XIX век Централното гръцко училище –„Елиники Кентрики Схоли“ е било общоградско заведение за Пловдив и в него се обучавали както гръцки,така и български момчета.Години наред фондът за издръжка на училището бил управляван от фамилията Чалъкови.
През втората половина на XIX век българите образували своя църковна общност,основали български училища и се отделили от гърците.Сградата е известна още като къщата на Саръ Ставри или „Бункера“.
По книгата на Николай Илчевски „Пловдив най най най най най“

Генерал Пантелей Киселов

Началникът на 4-та пехотна Преславска дивизия генерал Пантелей Киселов (седнал в средата) сред офицери от своя щаб през 1916г.
На 5 и 6 септември 1916г. той командва ударната българска групировка, която превзема ”румънския Вердюн” – Тутраканската крепост, като унищожава нейния 40- хиляден гарнизон.
През цялата война за освобождение на Добруджа неговата 4-та пехотна Преславска дивизия е първокласно формирование, което бие наред всички свои противници – румънци, сърби и руснаци при Кубадин и след това, в това число и от Сибирските корпуси, разгромени и отхвърлени позорно отвъд Дунав. Сред селищата, завзети и освободени от 4-та Преславска дивизия са Тутракан, Кубадин, Меджидие, Черна вода, Исакча, Браила…
Предвождани от своите командири (съгласно заповедите му офицерите са най-отпред) преславци винаги атакуват с развети бойни знамена, под звуците на химна ”Шуми Марица“, ”О, Добруджански край“ и с гръмко ”Ура!“
През 1916г. 4-та Преславска дивизия е непобедима. Тя нанася много тежки поражения на противниковите войски, а командирите й бойците й съперничат по храброст, героизъм и пленени трофеи на ”шопите” от 1-ва Софийска дивизия.
Сред трофеите, взети от ”добруджанците” от дивизията на генерал Пантелей Киселов през 1916г. е и руски брониран автомобил (танк) Остин – 2 “Скобелев” от руското 24-то бронирано автомобилно отделение на 4-ти брониран дивизион, използван неуспешно за пробив на българските позиции.
Янко Гочев

МАН

Фамилията Ман, записва името си със златни букви в  литературата и културата на 20 век.
download (8)Thomas Man/Томас Ман/1875-1955/ е нейният патриарх.Попил идеите на Гьоте,Ницше и Шопенхауер, той се превръща в един от най-големите романисти,есеисти и мислители на 20 век.Романът-епопея „Буденброкови“, за възхода и падението на богата бюргерска фамилия от град Любек, му донася Нобеловата награда по литература /1929/.“Студената планина“ се превръща в образец за интелектуалния роман на 20 век и показва дълбокото му познаване на различните философски течения от античността до наши дни.Есетата му бележат един от върховете на есеистичния жанр в миналия век.
download (9)Животът на сина му Claus Man/Клаус Ман/1906-1949/ е достоен за висококачествен психологически филм-трилър.Животът му е тежко изпитаниеу белязано от хомокуксуалността му и неговата пристрастеност към наркотиците.Въпреки това се изявява като голям есеист и журналист, а неговия магнум опус „Мефисто“ вдъхновява големия унгарски режисьор Ищван Сабо да създаде шедьовъра си „Мефистофел“- един от най-големите филми на втората половина на 20 век.Умира в Кан /Франция/ от свръхдоза приспивателни.
download (11)Erica Man /Ерика Ман/1905-1969/ дъщеря на Томас и сестра на Клаус е един от най-известните бохеми на 20 век.Емигрира от Хитлерова Германия в Швейцария,където се жени про-форма с великия английски поет Уинстън Одън- тя също има хомосексуални наклонности.Прославя се като млада,когато е ангажирана за първата си театрална роля в Дойчес театер-Берлин, от прочутия Макс Райнхард.Книгата й „Училище за варвари“, изобличава нацистката образователна система, а „Бягство към живот“ описва живота на прочути немски емигранти от фашистка Германия.Потресена от самоубиството на брат си, с цялото си семейство напускат САЩ в ерата на макартизма.
download (12)Техният чичо и брат на Томас Ман Heinrich Man /Хайнрих Ман/1871-1950/ е също голям романист.Книгата му „Професор Унрат“ е филмирана от големия Джоузеф фон Щернеберг като прочутия филм „Синия ангел“който превръща Марлене Дитрих в световна звезда.Световна слава и признание му носят двата романа за живота и делото на големия френски монарх Анри IV.
  Георги Караджов
 

ЦВЕТНА СЛЕПОТА

 В днешния свят на мода са малцинствата.Политиците,медиите,неправи-, телствения сектор се борят за техните права,потребности,условия за живот.От друга страна, мнозинството от хората имат различни мнения за този процес,от пълно одобрение до коментари, че се създават незаслужени привилегии. Един от най-ефективните начини за спечелване на масовото съзнание е примерът:”Какво са дали на обществото представителите на тези малцинства”.Има много и различни малцинствени групи- от хора със специални образователни потребности през болни от редки заболявания или страдащи от „отклонения“,които не водят до пряка опасност за живота,като далтонистите например.Наскоро се запознах и с едно друго „отклонение“-цветната слепота…
220px-Nicholas_U._MayallNicholas Mayall /Неколас Мейол/1906-1993/ е голям американски астроном.През цялата му научна кариера, той удивява колегите си със своите способности.От1929 до1931 е човек-компютър в прочутата американска обсерватория Маунт Уилсън.Човекът-компютър може да прави огромен брой сложни изчисления за кратко време,нещо непосилно за обикновените хора.Такива феномени са били използвани често в науката преди изобретяването на компютрите.
В докторската си дисертация /1934/ изчислява броя на галактиките в единица космическо пространство,като функция от положението им върху плаките получени от рефлекторния телескоп в обсерваторията Лик.Изобретява спектрограф,с който за първи път измерва радиалните скорости на облачета газ в Раковата мъглявина.Тези постижения биха били невъзможни без необичайно острото зрение на Мейол,което е изумявало не само неговите колеги,но и медицинските специалисти,които го считат за необясним феномен.
Мейол се оказва и първият човек,който открива и показва че Раковата мъглявина е останка от избухването на супер нова звезда през 1054 година.Това откритие разтърсва експерименталната астрономия,но и води до преразглеждане на теоретичните астрофизически модели,които разглеждат космическата и звездната еволюция.1950 год. установява особеностите на въртенето на мъглявината Андромеда- в центъра,като твърдо тяло, а по периферията в съгласие със законите на Кеплер.Това са необичайни постижения,които обясняват с „изключителната чувствителност на очите на Мейол“.Той получава множество награди за своите постижения,става член на Националната академия на науките на САЩ/1949/.
И може би трябва да споменем най-важното през целия си живот,че страдал от „цветна слепота“.Не знам друг учен,който се е занимавал с астрономия, да е имал този „проблем“.
Така сякаш „цветната слепота“ му осветява тайните на космоса.
  Георги Караджо

ХИПОТЕЗА

Казват, че здравия разум ръководи човешките постъпки.Ако е така, защо толкова често взимаме решения под въздействието на емоциите,чувствата или случайно,а не въз основа на здравия разум?Може би в нас се крият различни същности,които в определен момент излизат на повърхността или просто се „скриват“, докато не избликнат в определена ситуация.Това е положението не само в обикновеното човешко общуване,но и във всички области на живота.В хуманитарната сфера, точното описание на човешките състояния няма толкова голямо значение,но в точните това е от решаващо значение.Особено е положението на „граничните“ науки, там където точната прогноза се сблъсква с несигурната човешка реакция.Икономиката е една от тях и там хипотезата играе голяма роля…
Хипотезата започва с предположение ,ако нещо се случи какво би станало впоследствие?Тя е особена ценна в икономическите изследвания,където позволява да се проверяват различни възможни реакции на икономическите субекти и техните последствия.Първият,който осъзнава истинската значимост на предположението в икономиката е норвежкият download (7)икономист Trygve Magnus Haavelmo /Трюгве Хаавелмо/1911-1999/.Опитът, като действащ статистик по време на Втората световна война, го води до изводи с фундаментално значение.Той е първият, който осъзнава значението на икономическите модели да дефинират държавните политики и предлага математически процедури,чрез които случаен икономически модел може да бъде изследван по начин,които позволява изработването на практически съвети и указания за дейността на правителствата, и държавните органи.
Основната идея е, че тъй като модела описва серия от хипотетични възможности чрез уравнения.Уравненията могат да бъдат модифицирани по начин да описват всички възможни варианти, за намеса в икономиката и икономическото развитие.Така, правителствата получават мощен инструмент за предварителна проверка на последицата от техните икономически решения.Хаавелмо става професор по икономика и статистика в университета на Осло/1948-1979/ и основен архитект на икономическото развитие на Норвегия.Получава Нобелова награда по икономика, за „изясняване ролята на теорията на вероятностите в иконометрията и анализа на спонтанните икономически структури“.Дава първото научно обяснение за недоразвитостта на дадена държава в сравнение с останалите и въвежда, и дефинира понятието търсене на капитал в теорията на инвестициите.
Благодарение на неговото дело, икономиката става по-предсказуема наука.
 Георги Караджов

ТЮТЮН

Пръв пловдивския бакалин Магърдич Томасян още през 1872 год. открива в бакалницата си специално отделение за рязане на тютюн с два хавана.Напредничавият арменец бил едва 15 годишен,когато се сдружава с друг арменец-Кеворк Гарабедян,за да създадат обща фирма,наречена по-късно „Тютюноработилница „Златен лъв“ на М.Томасян и сие“.Съдружието се заздравява ,като Кеворк се жени за сестрата на Томасян.
Първото тютюнопреработвателно предприятие в България започва с онази работилница в „Капана“ на „М.Томасян и сие“.Търговията на двамата арменци потръгва и се налага внасянето на машина за рязане на тютюн с ръчно колело.Това е първата механизация в „отрасъла“.
През 1903 год. ръчното колело за рязане е заменено с машина-резачка с мотор,което се смята за началото на модерното обработване на тютюн в България.
Четири години по-късно цигарите „Томасян“ получават Първия Златен Медал за качество на международното изложение в Лондон.
Първите пури в България са произведени в Пловдив през 1905 год. от местния индустриалец Магърдич Томасян.Този артикул започва да се произвежда ръчно за богати клиенти,след като е внесен най-добър опит от Америка.
 
По книгата на Николай Илчевски „Пловдив най най най най най“
 
Не случайно точно в Пловдив великия български писател Димитър Димов избира прототипите на героите и събира материала за романа-епопея „Тютюн“.
 Георги Караджов

ИНТЕРЕСНО

На 20.10.1885 год. месец след Съединението,Мъжката гимназия „Св.св.Кирил и Методий“ се мести от жълтата сграда в Стария град в новопостроената нова такава до р.Марица.Сградата е проектирана от главния архитект на Източна Румелия Пиетро Монтани.Тя е била предназначена за нещо по-голямо от гимназия,но екстазът от Съединението  на България извиква други планове.
Внушителната класическа сграда,поразяваща с мащаба и стила си, е предназначена за университет.За първия български университет.Била е събитие в архитектурата на града.Но плановете на източнорумелийското управление- в нея да се отвори първият български университет,биват „осуетени“ от постигането на един национален идеал.Пловдив отстъпва тази част на новата обща столица.
Така първият български университет се открива 3 години по-късно през 1888 год. в София.
Евангелската съборна църква в Пловдив е най-голямата протестантска  църква на Балканския полуостров.Построена е през 1876 год. на ул.“Лейди Странгфорд“, на северните склонове на Дановия хълм /Сахат тепе/.Т я е прочута и с факта,че е една от малкото в България катедрали,построени в готически стил.
Първата дейност на мисионерската станция към църквата е откриването на Мъжко научно-богословско училище за подготовка на евангелски деятели.
Още през 1887 год. е организиран Женски въздържателен съюз.Създадени са още Мъжка въздържателна дружина,Младежко дружество,Детско християнско дружество,Женско благотворително дружество и Женско мисионерско дружество.
По книгата на Николай Илчевски „Пловдив най най най най най“

Сватбени традиции на планина Дагестан бр.240

Иван Дементиевски пише: “В края на нашето пътуване през Дагестан успяхме да се поразходим на най-готината сватба, от всичко, което бях видял”.
Източник: ЖЖК /dementievskiy
1. Местните хора казват, че традициите изчезват и сега е обичайно да празнуваме сватба в града. Те канят няколкостотин гости и се разхождат максимално. И дори ако сватбата се празнува в селото, те вече не се опитват да изпълнят всички правила, както преди, дори преди да се появят коли и електричество. Но някъде звездите се събраха, толкова много, че по време на пътуването ми до планините сватбата се играеше тук точно както преди. Ето защо, вместо заслужената почивка в Махачкала, последните два дни, които прекарах в планинското село Балкар.
2. Харесах всичко, но бих добавил броя на факли, докато ходех след шествието през тесните улици между къщите, почти счупих краката си върху камъните, които умишлено трябваше да хвърлят там, така че хората като мен да не отидат.
3. Преди това сватбите се разхождаха за три дни, където все още се празнува в пълен размер, започвайки да вкусва бренди от сутринта, а някой ги скъсява на два. Не е въпросът. Дойдох до най-интересните събития, които започват точно в късния следобед. В селото има елегантна поляна в самия връх на селото. Няма по-добро място за празнуване, има прекрасни гледки към ливадите, планините и небето наоколо. Бих празнувал и сватбата ми тук.
4. До врата до нас.
5. Нужда от жени носи зестра за булката (до къщата на младоженеца). Сега зестрата често се транспортира с кола, но не изглежда толкова красива и естетически приятна..
6. Носете всички видове килими, одеяла, кани, ковчежета, накратко всичко, което може да бъде полезно в икономиката. Разбира се, има бижута и пари.
7. Всичко, което се донесе, се натрупва в младоженци. И сега всички чакат да започне най-важното нещо. И най-важното е шествието през нощта село с факли (не защото е необходимо да светне пътя, а защото го направиха преди) от дома на младоженеца до булката.
8. Трябваше да изчакаме два часа. За да убият времето, всички се събраха в задния двор и танцуваха към музиката на пристигащите музиканти..
 9. Но тук факельорите започнаха да се разпалват, а скоро щеше да се случи парад. Няколко факли бяха извършени от къщата. Факелът е калайска кутия, вътре в която е kizyak (всеки знае какво е kizyak?) Изобилие от керосин. Всичко това е подпалено и волно, можете да започнете!
 10. Опитвайки се да не падам, аз последвах тълпа от радостни мъже, с викове и свирки, придружаващи младоженеца. По време на церемонията имах чувството, че бях в средните векове. Всеки, който иска да преживее това, препоръчвам да посетите тези земи, докато такива традиции са все още живи.
11. Това се появи в къщата на булката. Слава богу, аз трябваше да се разхождам по тъмните улици..
12. Бяхме посрещнати като герои. Вероятно цялото село се събра близо до входа на къщата;.
13. Всичко е просто, момчета отдясно, момичета отляво. Момичетата се събират в стаята, където седи булката, и момчетата на масата. От време на време от масата се извиваха викове и се правели тостове, но най-интересното се случвало на момичетата. Облечи булката.
14. В резултат на това булката е покрита с глава и сега тя ще се движи само с помощта на двама приятели, които са винаги с нея..
15. В стаята беше вкарана специална лампа, това е за приятелките на булката, за да светне пътя..
16. Всичко, булката е готова да отиде.
17. И по-долу, в двора на къщата дим.
18. Всеки чака процесията да започне. И както обикновено, чакането се забавя. Не знам, може би трябва да бъде, но като цяло булката не бърза.
20. Те чакаха, момичетата най-накрая излязоха. Зад тях някой започна да хвърля бонбони, а в дъното на процесията се случи още една смачкване, сега от момчетата, събиращи бонбони. В този миг отстрани на улицата видях силни отражения, отначало си помислих, че съседите започнаха пожар, но не. Започва да прави пожари.
21. Огнените огньове се отглеждат от жители на домове, минаващи покрай булката. И се отглеждат, ако имат добра връзка с къщата на младоженеца и дъщерята на закона, а огънят означава желание за благополучие. Това накратко описвам същността. Ако огънят не е разведен, това означава, че има сериозни разногласия между къщите / семействата.
22. Зад булката се образува огромна тълпа. Смажех така, че не смеех да бъда в дебелото му положение, момчетата се бутнаха един друг и това вероятно е и част от ритуала.
23. Процесът стигна до къщата на младоженеца, където беше донесена булката. Там тя трябва да мине още един тест, хвърли хляб в стаята. Аз не се промъкнах там и не заснех този процес..
24. На следващия ден, след дълга и бурна нощ, жителите отново се събират. В два часа, не преди. Хората бавно се стичат до полята и поток от роднини с храна и напитки тече от къщата на булката и младоженеца.
25. Височината и един с тъпанче се появиха отново. Те пеят и водят булка на народа. Тя е в ново облекло, но нейните най-добри приятели са все още с нея.
26. На поляната вероятно цялото село отива. През цялото време, докато хората се забавляват, танцуват и правят тостове, булката танцува три танца..
28. Останалото време, непрекъснато свирене на музика и някой в ​​центъра на кръга..
29. И сега най-трудно. Тя трябва да седне на масата и да успее да се измъкне. Ако не се лекувате на сватбата, трябва да обидите собствениците. Ако седнете на масата, гостоприемните съседи ще наложат и налеят толкова много, че да се справят с толкова много храна, за да не е реалистично.
30. Всъщност е необходимо предварително да напускате такива празници и да ги напуснете, когато накрая, но на другия ден имах самолет рано сутринта и всичко, което може да се каже, но трябваше учтиво да откажа храна и да си тръгна. По пътя, в който спряхме на прохода, вземи няколко изстрела. Красива природа тук!
https://bg.legaltechnique.org/articles/narodi/svadebnie-tradicii-gornogo-dagestana-bull-novosti-v-fotografiyah.html

Запознайте се с бактериите бр.240

Запознайте се с бактериите, които съставляват 90% от живите клетки на тялото ви. Човешкото тяло “защитено” трилиони живи организми – от стик форма Е. coli използвайки опашката си, за да плува нагоре и надолу вътре в салмонела, които могат да отрови храна или да живеят тихо на кожата ни, без да ни навреди..
1. Компютърно изображение на бактериите (синьо и зелено) върху човешката кожа. Много видове бактерии живеят върху човешката кожа, особено в потните жлези и космените фоликули. Те обикновено не причиняват проблеми, въпреки че някои от тях могат да причинят болка. Обикновено бактериите се превръщат в проблем, ако те проникнат в кожата, като например разфасовки или ожулвания. (SPL / BARCROFT MEDIA)
2. В едно човешко тяло от 500 до 1000 различни вида бактерии. Те се размножават, формирайки около 100 трилиона отделни клетки, 10 пъти по-големи от човешките, които съставят нашето тяло. В снимката: Бактерия на Helicobacter pylori, която причинява улцерозна болест на стомаха и дванадесетопръстника. (SPL / BARCROFT MEDIA)
3. “Само в човешкото черво съдържа почти 1.81 кг бактерии – казва д-р Рой Слейтор – всъщност ние сме само 10% хора, всичко останало е микроорганизми”. На снимката: вериги от стрептококи. Грам-положителните овални бактерии са една от причините за пневмония. Въпреки че живеят съвсем хармонично в тялото ни, те понякога могат да причинят опасни инфекции в белите дробове. (SPL / BARCROFT MEDIA)
4. Фактът, че има толкова много бактерии в нашето тяло, може да изглежда вълнуващо, но д-р Слайвър казва, че бактериите са добри за нас и без тях нямаше да оцелеем дълго време. “Връзката между бактериите и хората е чисто символична. В замяна на храната, бактериите ни помагат да разграждаме, развиваме витамини и укрепваме имунната система, предпазват ни от инфекции”. На снимката: Е. coli в вътрешностите. Е. coli може да причини диария. (SPL / BARCROFT MEDIA)
5. Концептуална визуализация на множество коки върху клетъчната повърхност. (SPL / BARCROFT MEDIA)
6. Компютърно генерирано изображение на типична пръчковидна бактерия. (SPL / BARCROFT MEDIA)
7. Плаващи бактерии. (SPL / BARCROFT MEDIA)
8. Компютърно изображение на Helicobacter pylori. (SPL / BARCROFT MEDIA)
9. Типична клетъчна пръчковидна бактерия. (SPL / BARCROFT MEDIA)
10. Helicobacter pylori. (SPL / BARCROFT MEDIA
11. Типичните пръчковидни бактерии включват Е. coli и салмонела, но има и други. Тези бактерии имат фланела в единия край, през който се движат. (SPL / BARCROFT MEDIA)
12. Фекален стрептокок. Тази бактерия е една от така наречените антибактериални резистентни бактерии в някои стадии на нейното развитие в системата на пациента. (SPL / BARCROFT MEDIA)
13. Хеликобактер пилори в човешкия стомах. Тези бактерии причиняват гастрит и причиняват рак на стомаха. Pylori също може да бъде причина или кофактор на рака, тъй като наличието на тези бактерии увеличава риска от развитие на тумор на стомаха. (SPL / BARCROFT MEDIA)
https://bg.legaltechnique.org/articles/nauka/znakomtes-bakterii-bull-novosti-v-fotografiyah.html