Monthly Archives: декември 2020

ИНДИАНА ДЖОУНС

През 80 те години на 20 век доминираше един значим филмов герой,създаден от въображението на гениалния Стивън Спилбърг и силното екранно присъствие на големия Харисън Форд-Индиана Джоунс.Археологът-авантюрист Джоунс поемаше рисковани мисии,откриваше невероятни артефакти,наказваше лошите,пазеше добрите и намигваше от екрана.Така спечели сърцата на милиони зрители по цял свят и завладя въображението на децата,които искат да станат откриватели и иноватори.Аз самият бях пленен от невероятните му приключения,които освен всичко друго образоваха аудиторията с неизвестни исторически и археологически факти и теории.Едва ли днес при изобилието на филмово производство може да бъде посочен един единствен филмов герой,който така да доминира масовото съзнание,като Индиана.
Човек би могъл да си зададе въпроса, а възможно ли е жена да се превърне в женския Индиана Джоунс.Засега във филмовата индустрия най-сериозния кандидат за тази роля е филмовата героиня Лара Крофт,изиграна от големите Анджелина Джоли и Алисия Викандер.
За моя изненада наскоро разбрах, че една жена-учен е сравнена с download (10)Индиана Джоунс.Името и е Sara Seager/Сара Сигър/.Тя е канадка и един от най-големите астрономи на нашето време.Докторската й дисертация с тема „Атмосферата на планетите извън слънчевата система“ е с научен ръководител българина Димитър Съселов.Един от най-големите учени на нашето време и водещ изследовател на екзопланетите в световен мащаб.
Екзопланети се наричат планетите,които имат сходни характеристики с нашата земя и следователно на тях е възможно да се развие живот,сходен с нашия.Това е една от най-бързо развиващите се сфери на съвременната астрономия и астрофизика.
Нейните изследвания са насочени към планети,които изключително много приличат нашата.Те се срещат много рядко,но са от жизненоважно значение за напредъка на науката за екзопланетите.Точно затова НАСА нарича Сигър- „Астрономическия Индиана Джоунс“.Тя използва термина газови джуджета за планети с голяма маса много приличащи на земята,изградени основно от водород и хелий.Получава наградата Саклър- „за анализа на атмосферите и вътрешната структура на планетите извън слънчевата система“,както и наградата Хелън Уорнър на Американското астрономическо дружество- „ за разработване на основополагащи техники за разбиране,анализ и откриване на атмосфери на екзопланети.“2020 става офицер на Ордена на Канада.
Това е Сара Сигър- „астрономическия Индиана Джоунс.“
Георги Караджов

ДРЕВНОСТ

6000 год. преди Христа /пр.Хр./ на територията на днешния Пловдив възникват няколко неолитни селища на земеделци и скотовъдци.
2000 год.пр.Хр. селището на Небет тепе е опасано с каменна стена.
1100 год.пр.Хр. селището на Небет тепе прераства  в най-древния за региона и континента град-Евмолпия.Крепостната стена от циклопски тип обгражда цялото Трихълмие с 82 дка площ.Вътре има дворец,храм и канализация.Изпълнени са „изискванията“ селището да има крепостна стена,духовен център и развита администрация, за да се титулува град.Това става 400 години преди братята близнаци Ромул и Рем /или Еней с потомците си/ да основат Рим / 753 год.пр.Хр./.
По книгата на Николай Илчевски „Пловдив най най най най най“

МИСТЕРИОЗНИ ЯВЛЕНИЯ БР.242

„Пътят Бимини“
  Пътят Бимини” – мистерията остава – Астро Феномен
През 30-те години на миналия век американският екстрасенс Едгар Кейси твърди, че през 1968 или 1969 г. руините на изгубения град Атлантида ще бъдат открити в района на бахамския остров Бимини.
През септември 1968 г. в морето близо до Парадайс пойнт в северната част на остров Бимини са открити 700 метра внимателно подредени варовикови блокове. Днес тази редица от блокове се нарича „Пътят Бимини“.
Някои смятат, че това са действително руини от изчезналата цивилизация на атлантите. Според други варовиковите блокове са естествено природно явление, резултат от потъването на морското дъно
11. Танцуващата чума
Танцуващата чума": странният случай на г-жа Трофеа | Плевен Днес
Юли 1518 г., Страсбург. Госпожа Трофеа започва да танцува и не може да спре. Седмица по-късно заедно с нея танцуват още 34 души. След месец танцуващите хора стават стотици. Те танцуват без да спират и 400 души загиват от изтощение, инфаркт или инсулт.
Това явление не е получило задоволително научно обяснение до наши дни. Нито една от теориите не успява да обясни невероятната издържливост, необходима на човек, за да издържи да танцува няколко дни, без да спира.

Андрю Карлсин

11 мистерии, които науката все още не може да обясни – част 1 | LifeStyle  Framar.bg
През 2003 г. ФБР арестува мъж, обивнен в борсова измама. Разполагайки с едва 800 долара, той успява да спечели 350 милиона чрез 126 рискови сделки.
След ареста си, Андрю Карлсин казва, че е получил информацията за сделките от бъдещето. Според думите му той е дошъл с машина на времето от 2256 г. По-късно някой плаща гаранцията му от 1 милион долара и Андрю изчезва безследно.
Продължи към следващата страница, където ще ти разкрием още мистериозни явления, за които науката няма обяснение
 

 от интернет

 

Коте, родено с две лица, днес е най-красивият домашен любимец бр.242

Коте, родено с две лица, днес е най-красивият домашен любимец | Miau.bg

Въпреки че понятието двуличен се използва, за да разобличава лъжците и измамниците, коте, родено с две лице, показва, че тази дума може да описва и нещо много красиво.
Очарователната Британска Късокосместа котка се казва Нарния е родена във Франция. Снимките ѝ са направени от професионалния фотограф Жан-Мишел Лабат и вече са обиколили цял свят.
Нарния впечатлява всеки с уникалния си външен вид, а много хора споделят, че това е най-красивият домашен любимец, който са виждали.
Котето е родено на 28 март 2017 година, а нейният настояща стопанка Стефани Хименес споделя, че се е влюбила в нея от пръв поглед.
Нарния обаче не е единственото коте с две лица, което се радва на голяма популярност. Друга такава котка е Химера, която също съчетава два вида ДНК.
https://miau.bg/n40-91985-%D0%9A%D0%BE%D1%82%D0%B5,_%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%BE_%D1%81_%D0%B4%D0%B2%D0%B5_%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B0,_%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D1%81_%D0%B5_%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%B2%D0%B8%D1%8F%D1%82_%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%88%D0%B5%D0%BD_%D0%BB%D1%8E%D0%B1%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D1%86?p=13

ОТКРИХА СЛЕДИ БР.243

 ОТ СТОТИЦИ ГИГАНТСКИ ДИНОЗАВРИ В ШОТЛАНДИЯ

дино

Палеонтолози са открили стотици следи от тревопасни динозаври на шотландския остров Скай. Следите били оставени преди около 170 млн. години и принадлежат на гигантски динозаври от групата на зауроподите. Изследването е публикувано в сп. Scottish Journal of Geology.
Учените от Единбургския университет са изследвали фосилизирани следи, които вероятно са били оставени на дъното на плитка морска лагуна. След като анализирали находките, учените стигнали до извода, че следите принадлежат на далечни предци на добре известни видове като бронтозаврите и диплодоците.
По думите на учените откритите динозаври са достигали дължина 15 метра и са тежали повече от 10 тона.
Това са първите следи от зауроподи, открити в Шотландия. Най-голямата от следите е с диаметър 70 см. Преди това на територията на Шотландия са откривани само малък брой фрагменти от кости и зъби на динозаври от тази група. Фосили от средния юрски период се срещат рядко. Остров Скай е едно от малкото места на Земята, където те могат да бъдат открити.
Находката ще помогне на учените да разберат повече за най-големите динозаври, обитавали някога Земята. Откритите следи говорят, че зауроподите са прекарвали много време в крайбрежната зона и в плитките води, макар че по-рано се смяташе, че тези динозаври са били изключително сухоземни.
 https://svetovnizagadki.com/%d0%be%d1%82%d0%ba%d1%80%d0%b8%d1%85%d0%b0-%d1%81%d0%bb%d0%b5%d0%b4%d0%b8-%d0%be%d1%82-%d1%81%d1%82%d0%be%d1%82%d0%b8%d1%86%d0%b8-%d0%b3%d0%b8%d0%b3%d0%b0%d0%bd%d1%82%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%b4%d0%b8/

АЛЕКО ВАСИЛЕВ БР.242

Александър Василев Попдимитров, известен като Алеко паша, Орфо и Орфански,  е български революционер от влашки произход,войвода на Вътрешната македонска революционна организация, организатор на убийството на Тодор Александров.
Василев е роден в 1890  или в 1891 година  в българо-влашкото градче Долна Джумая, днес Ираклия, Гърция. Учи в Серското българско педагогическо училище, което напуска в 1906 година и до Балканската война е български екзархийски учител в село Кюприя, Серско (днес Гефируди). Привърженик е на крилото на Яне Сандански във ВМОРО.
По време на Балканската война е в четата на Яне Сандански, която подпомага действията на Седма рилска дивизия. След Междусъюзническата война се установява в Петрич и в 1914 година става началник на местната полиция. През 1915 година по време на участието на България в Първата световна война е командир на партизански взвод към Единадесета македонска дивизия, а през 1917-1918 година е на служба в Дирекцията за стопански грижи и обществена предвидливост при генерал Александър Протогеров 
След войната създава в Пиринска Македония военна организация, която от началото на 1920 година се слива с възстановената ВМРО. Василев е петрички окръжен войвода и пълномощник на Централния комитет на ВМРО за СерскиСтрумишки и Солунски революционен окръг. Групови началници в окръжната чета на Алеко паша са Тома РадовскиМитьо Илиев и Стефан ПиперкатаАнгел Коларов и Георги Хазнатарски са помощник окръжни войводи на Алеко Василев. 
Заедно с Георги Атанасов осъществяват Неврокопската акция на ВМРО в 1922 година. Василев потушава Септемврийското въстание в Разлога, но спасява ръководителите му като ги задържа за заложници. Помилвани са Методи Алексиев, Георги Захов, Тодор АнгеловВладимир ПоптомовКостадин Патоков, Стефков и други, с цел да бъдат изпратени с чети в Егейска Македония . Сред спасените е Георги Топалов
Алеко паша влиза в разногласие с Тодор Александров и организира убийството му на 31 август 1924 година. След две седмици Василев загива в Горна Джумая (днес Благоевград) в така наречените Горноджумайски събития, убит от приближения на Иван Михайлов Кирил Дрангов
от уикипедия

Епистемология бр.242

Според Демокрит познаването на истината е трудно, тъй като възприемането чрез сетивата е субективно. По същия начин произхождат различни впечатления за всеки индивид, така чрез сетивните впечатления ние не можем да съдим истината. Можем само да интерпретираме сетивните данни чрез интелекта и да се възползваме от истината, защото истината е на дъното.
Има два вида на познание, които той нарича „легитимна“ (gnesie: естествена), а другата „копеле“. Познанието „копеле“ се занимава с възприемането чрез сетивата, затова е недостатъчно и субективно. Причината е, че сетивното възприятие се дължи на еманацията на атомите от обектите на сетивата. Когато тези различни форми на атомите дойдат при нас, те стимулират сетивата ни в зависимост от тяхната форма, и нашите сетивни впечатления произлизат от тези стимулации.
Вторият вид е известен като „законният“. Той може да се постигне чрез интелекта, с други думи, всички сетивни данни от познанието „копеле“ трябва да бъдат разработени чрез разсъждение. По този начин човек може да се измъкне от фалшивото възприятие на познанието „копеле“ и да разбере истината чрез индуктивно разсъждение. След като се вземат предвид сетивни впечатления може да разгледате причините за явленията, да направите заключения за законите, които управляват явленията и да откриете причинно-следствената връзка, с която те са свързани. Това е процес на мисълта от частното към цялото или от очевидното към неочевидното (индуктивно разсъждение). Това е един пример, който показва защо Демокрит се счита за ранен научен мислител. Процесът напомня на това, че науката събира своите заключения.
Демокрит беше свикнал да казва, че „той предпочита да открие причинно-следствената връзка, отколкото да се превърне в цар на Персия“.
Етика и политика
Етиката и политиката на Демокрит идват при нас най-вече под формата на максими. Като такива, енциклопедията на Станфорд по философия е стигнала до там да заяви, че: „въпреки големия брой на етичните поговорки, е трудно да се изгради последователна обяснение за етичните възгледи на Демокрит и отбелязва, че е има трудност на реши кои фрагменти са наистина негови.
Той казва, че “ Равенството е навсякъде възвишено „, но то не е достатъчно всеобхватно, за да включи жени или роби в това отношение. По-добре е бедност по време на демокрация, отколкото просперитет при тирания, по същия начин се предпочита свободата пред робството. Тези, които са на власт трябва да отпускат заеми на бедните и да им помогнат и да ги подкрепят. Когато парите се използват смислено, това води до щедрост и милосърдие, а парите, които са използвани безрасъдно водят до общ разход за цялото общество. Демокрит казва, че докато печеленето на пари не е безполезно, използването на неправомерни действия вече е “ най-лошото от всички неща. “ Той оценява много повече богатството, отколкото независимостта.
от интернет

Разлики между православния кръст и католическия бр.242

В православието, и в католицизма образът на Исус на кръста е символ на вярата. Но има фундаментални разлики между православните и католическите кръстове:
Католическият кръст винаги е четириконечен, докато православният кръст може да бъде четири-, шест- и осем-краен. Най-често е осем-заострен.
православието се смята, че Исус е бил закован с четири нокти, всеки крак поотделно, докато на католическия кръст краката са били заковани с един пирон.
Исус на католическия кръст обикновено се представя като страдащ и умиращ. И православните изобразяват възкръсналия Бог.

Разликата между тези два кръста се наблюдава. Католическият кръст е четириъгълен кръст. Но православният кръст е осемконен. Кръстовете сякаш са, защото това е една и съща религия – християнството.

По принцип няма разлика – католическа или православна. Всъщност не трябва да има разлика в кръстовете, така както няма разлика в много екзекутирания Исус Христос.

Най-често обаче в православното християнство срещаме по-сложни, украсени кръстове, с допълнителни елементи като малка напречна греда в долната част (често изобразена наклонено), както и друга хоризонтална напречна греда над предполагаемата глава на екзекутирания. Така се оказва, като че ли, „три кръста в една квота ;. Може би това е намек за „trinityquot ;. Но все още не успях да намеря точен и изчерпателен отговор навсякъде.
Аз лично подозирам, че в православното християнство винаги са обичали quot; със символи, добавете подробности и т.н. Най-вероятно има две причини, поради които православният кръст често се различава от католическия. Първо, това желание да се подчертае разликата между различните християнски религии. Второ, най-вероятно, кръстът като символ е заимстван от „предхристиянските времена; сред езичниците, които често са използвали подобни символи в богослужението, особено в най-различни форми и детайли.Като цяло “католик; и quot; Православна квота; няма кръстове – има християнски кръст, на който Христос беше разпнат, и който се превърна в символ на християнството.
Затова християните обикновено носят малък кръст на гърдите си – и формата му може да отговаря само или да не отговаря на общоприетата традиция.
Например в Руска православна църква възприе традиционната форма на 8-точков кръст, преплетен с художествено византийски декоративни “къдрици”, върху които е разположен стилизиран “плосък”; фигурка на Христос.
Най- Римокатолическа църква   обикновено използват “съраунд квота”; фигура на Христос на строг 4-точков кръст:

Най- протестантство   като цяло изостави образа на Разпнатия Христос
Това обаче не е правилото: напр. католически орден на францисканците   традиционно използва такива “православни”; Изображение на разпятието:
 
А гръко-католици   също използвайте византийската форма на кръста:
Поради това, като цяло формата на кръста на гърдите за християнин няма значение   – Важно е дали той го носи като символ на своята вяра или просто като украшение, често възмутително или модерно.
Първоначално християнският кръст беше, подобно на самото християнство, един с четирите края на най-простата форма, която сега се отнася до изповядването на католическата църква.
След разделянето на християнството на две църкви: католическа и православна, се появи нов православен кръст с осем края.
Християните обаче предпочитат кръстовете на самата форма на църквата, която изповядват, а разнообразието и дизайна не подлежат на въображение и фантазия на мисълта.
Католическият и православен кръст имат две разлики – това е горната хоризонтална напречна греда в близост до главата на Исус, върху която имаше някакъв надпис, а долната наклонена напречна греда близо до краката на Исус, тоест православната има допълнителни напречни греди, а католическата – само две напречни греди.
Католическият кръст има 4 края, православен осем. Например на православния кръст можете да се движите по света. Истинските кръстове са много сходни помежду си, тъй като това са два кръста от една и съща религия.
Католиците благоговейно имат четириъгълен кръст с удължена вертикална напречна греда, Исус е мъртъв, а краката им са приковани с един пирон.
Православните имат голямо разнообразие от кръстове, но е невъзможно да няма образа на Исус Христос.
Основната разлика между католическия кръст и православния е, че краката на Спасителя върху католическия кръст са изобразени с един пирон, един с друг. На православния кръст с два пирона.
Православният кръст е кръст с 8 точки:
Католически кръст – 4 точки:
Православният кръст има наклонена напречна греда. Според легендата се смята, че под краката на Христос е била прикована щанга, която е била огъната. Има и горна малка таблетка, където според легендата тя е написана на три езика (гръцки, латински и арамейски): „Исус от Назарет, цар на евреите ;. На православния кръст може да липсва долната наклонена напречна греда. Понякога има завъртяна на 90 градуса “полумесец”, символизираща лодка или лодка. Понякога той се свързва с люлката на Христос (няма нищо общо с исляма).
Послепис * Възможно ли е да използвам католическия кръст за молитва в Православната църква – не намерих категоричен отговор *.
Католическият кръст от четири е окончателен.Ортодоксалният кръст на осем е окончателен.В допълнение, кръстът върху купола на Православната църква може да бъде ориентиран към кардиналните точки. Горният (повдигнат) край на долния косо напречен лъч сочи на север, а долният на юг.
Като цяло и православните, и католическите свещеници казват, че кръстът е кръстът, формата няма голямо значение, има отделни символи на вярата.
По-често възникват въпроси за разликата в кръстовете по отношение на кръстоса на тялото и кръстове в гробище. Те се различават елементарно:
1. Форма: традиционният православен кръст има долна напречна греда (но не винаги), католическият кръст няма такава напречна греда – напречната греда е разположена много по-високо от центъра на вертикалната основа. Католическите кръстове са по-сбити. Освен това православният кръст може да бъде четири, шест и осемточен.
2. Образът на Исус на кръста:
В православието Исус се представя като спокоен, величествен. Ръце протегнати, длани отворени. Краката са близо и всеки е прикован отделно. Тялото на Исус е заковано с четири нокти.
В католицизма разпятието реалистично изобразява страданията на Исус. Ръце, увиснали под тежестта на тялото, свити пръсти, свити глава по-често с трънска корона, крака кръстосани и заковани с един пирон. Тялото на Исус е заковано с три пирона (на разпятието на католическия орден на францисканците Исус е изобразен прикован с четири гвоздея – това изображение е прието преди XIII век).
Само православните и католиците, сред другите християни, толкова почитат кръстове. Те украсяват куполите на църкви, техните домове, носят се около врата.
Причината човек да носи гръден кръст, всеки има своя собствена. Някой по този начин отдава почит на модата, за някои кръстът е красиво бижу, за други носи късмет и се използва като талисман. Но има и такива, за които кръщелният кръст, облечен при кръщението, наистина е символ на тяхната безкрайна вяра.
Положение на тялото на Исус на кръста
Ако формата на кръста най-често няма значение за вярващите и слугите на Господ, то положението на тялото на Исус е фундаментално разногласие между двете религии.
В Католическото Разпятие образът на Христос има натуралистични черти. Той проявява цялото човешко страдание, мъките, които Исус трябваше да изпита. Ръцете му провиснаха под тежестта на тялото му, кръв се стичаше по лицето и от рани по ръцете и краката. Образът на Христос на католическия кръст е правдоподобен, но е образ на мъртвец, докато няма и намек за триумфа на победата над смъртта.
Разпятието в православието просто символизира този триумф. Съдържа смирение и радост от възкресението. Дланите на Исус са отворени, сякаш той иска да обхване цялото човечество, давайки им своята любов и отваряйки пътя към вечния живот. Той е Бог и целият му образ говори за това.
Броят на ноктите на Разпятието
Друга принципна позиция е положението на краката върху Разпятието.
Факт е, че сред православните светилища има четири пирони, с които Исус Христос уж е бил прикован към кръста. И така, ръцете и краката бяха заковани отделно. Католическата църква не е съгласна с това твърдение и запазва трите си нокти, с които Исус беше фиксиран на кръста. Така те заключават, че краката са били сгънати заедно и заковани с един пирон. 
https://peskiadmin.ru/bg/pravoslavnoe-i-katolicheskoe-raspyatie-shodstvo-i-razlichiya-krest.html