Monthly Archives: март 2021

НОВИТЕ КНИГИ НА МАРИЯ СПАСОВА- ГЕРАСОВА

  49411235_2750215058338991_8782742597404721152_nИзлязоха двете книги на писателят Мария Спасова- Герасова- “Светлина в мрака” и “Път към Рая”Мария Герасова е член на Съюза на неазвисимите бъларси писатели и на Сюза на българските жураилсти- Европрес. Тя е издател и главен редакто на международен електронене вестник “Сияние”, председател на Съюз “Духовно възражане-България”- общественик.

166862265_4851673891526420_6825203612456358831_n

164847012_4837527429607733_4082525937052683631_n

БРАТЯ

Естония е една от най-малките европейски държави, но може да служи за пример на останалите.Тя има едно от най-добре функциониращите електронни държавни управления в света.Нивото на корупция е едно от най-ниските в световен мащаб.Постижението е още по-впечатляващо ако се има предвид, че относително скоро извоюва своята независимост от бившия Съветски съюз и се намира само на 130 км. от Санкт Петербург.Но ако се вгледаме по-внимателно в нейната история ще забележим, че през целия 20 век, тя е била една от най-развитите съветски републики,благодарение не на голяма територия и население, а на интелекта на своите граждани.Един от примерите в това отношение са братята Керес.                                                        
The chess games of Paul KeresPaul Keress/Паул Керес//1916-1975/е един от най-прочутите шахматисти на 20 век.Спечелил много от най-силните шахматни турнири, той не успява да се пребори за мач за световната титла по шахмат.През1938 година спечелва най-силния световен шахматен турнир и започва преговори за мач за световната титла, с може би най-големия шахматист на всички времена Александър Алехин. За съжаление, избухва Втората световна война и тази възможност е осуетена.След нея, той участва в пет последователни турнира, за определяне на кандидатите за световната титла- без успех.Може би затова, много историци на играта го определят,като един от най-големите шахматисти на всички времена.Също така и най-силния играч,който не е успял да спечели световната титла по шах.Наричат го „Паул Втори“,“Вечния Втори“ и „Кронпринца на шаха“.Той, заедно с легендарните Виктор Корчной и Александър Белявски са единствените,които побеждават в своята кариера  по 9 действащи световни шахматни шампиони.
Haralds Keress — VikipēdijaБрат му Harald Keress /Харалд Керес/1912-2010/ е не просто естонски физик-теоретик,завършил прочутия Университет в Тарту- член на Естонската академия на науките /1961/, а признат за създател на Естонската научна школа по реластивична гравитационна теория.Той влиза в историята на физиката с разработения от него метод на граничния преход от теорията на Айнщайн към Нютоновата теория.
Братята Керес са примери на онзи интелектуален потенциал,който се натрупва в Естония в продължение на столетия и „избухва“ след извоюването на нейната независимост.Именно, той е основната причина Естония да се превърне в една от най-иновативните световни държави днес.
 Георги Караджов

 

АНТИЧНОСТ 10

365 год. войските на самозвания император Прокопий от Константинопол ограбват града при сблъсъците им с легионите на император Флавий Валент.
366 год. при ожесточени междуособици в бившата Римска империя Тримонциум е подложен на жестоки атаки,но устоява благодарение на гарнизона и фортификациите си.Летописци твърдят,че дори жителите на Одрин избягали от там и намерили прибежище в пловдивската крепост,която била отлично организирана.
По книгата на Николай Илчевски „Пловдив най най най най най

ИСТИНАТА

Истината  е едно от най-трудните за преглъщане хапчета в нашето съществуване за нас самите и за заобикалящия ни свят.Когато ни излъжат или ни подведат с полуистини ,сме склонни да виним другите за нашите несгоди…Кой не иска да бъде съвършен?! Докато не осъзнаем, че сме се заблудили първо ние и не започнем да търсим истинските източници на неблагополучията ни.Това,което се отнася за отделния индивид, с пълна сила важи и за групите хора, и обществата,като цяло…
Само да помислим: “„Биха ли съществували популистите ако нямаше достатъчно много индивиди,които да се подведат по тях?.И в такъв случай, по-точния въпрос би бил не защо те подвеждат хората,а защо самите хора се подвеждат по тях …Идеалите са иманентна част от човешкото съзнание и възприятия.Те галят нашия слух и ни карат сякаш да полетим…Но има тънка граница между идеала и химерата,защото не всичко за което мечтаем може да бъде осъществено в нашия свят.  Тогава следват разочарованията.Какво ли можем да очакваме от един силно разочарован и травматизиран човек?!…
Затова, истината има нелека но парадоксално- неочаквано щастлива съдба,защото не може да бъде заменена с нищо друго.В науката или има ,или няма откритие! Научните теории се оказват верни,недоказуеми или погрешни.Политическите доктрини и теории могат да стимулират човешкото развитие, но и да го върнат столетия назад.Не случайно един от най-известните и цитирани текстове на Библията е „Истина,истина Ви казвам…“.
Независимо дали я приемаме за себе си и другите, тя съществува или не въпреки нашето субективно отношение към нея. И да, точно тя би могла да ни спаси в трудни моменти,защото е способна да ни посочи истинския път за спасение.
„Установяването на истината, а не правенето на добро за света е първата цел на науката”- мисъл на един голям физик либертарианец и лауреат на Нобелова награда по физика, Ивар Гявер..
Излиза,че дори днес, в нашия не особено честен свят,истината заема незаобиколимо място в нашето битие.
Георги Караджов

АНТИЧНОСТ 9

326 год. според писателя Теофан се учредява Пловдивската епископия,която е просъществувала и до днес.
343 год. източните епископи,привърженици на арианството, се оттеглили от Вселенския събор,свикан същата година в Сердика по инициативата на императорите Констанций и Констант и образуват отделен пловдивски синод.Това поставя Пловдив в пламъците на военни сблъсъци и е началото на схизмата между Източната и Западната християнска църква.
362 год. император Юлиан II /Отстъпник/ разпорежда ново възстановяване на крепостните стени и усилване на гарнизона.
По книгата на Николай Илчевски „Пловдив най най най най най“

ТРЕТИ НАЦИОНАЛЕН АЛМАНАХ “ВСИЧКО Е ЛЮБОВ”

Съюз “Духовно възраждане- България” и Международен електронен вестник”Сияние”стартират събирането на творби- проза и  поезия за Третия Национален алманах “Всичко е любов”. Начало 12 март 2021г и финал 12 юни 2021г
Творбите изпращайте на адрес: vkbd@abv.bg
 107947815_4054945927865891_1079847633561049496_o
 Това е корицата на алманаха
Очакваме Ви!

ВТОРИ НАЦИОНАЛЕН ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС

Днес 17 март 2021 година, журито в състав Мария Спасова- Герасова- председател и членове Стефан Гераксиев и Георги Караджов се събра, за да премира стихотворения и разкази от Втори национален литературен конкурс на Международен електронен вестник “Сияние”, “Човекът на новото време”. Творбите са 58 на брой и много трудно беше да бъдат избрани най- добрите. Всеки от участниците е вложил цялата си душа и сърце, като очакваше, че той ще бъде премиран. И ето, започваме с Поезия: Трето място се присъжда на Галина Москова, със стихотворението “След дългото скитане”. Може би ще останете изненадани,но Второ място не беше присъдено, само две Първи, на Радка Топалова с “Изправени” и “Книжка с рими и къшей симид” на Владислав Недялков.
След множество дебати между членовете на журито се присъди и една Специала награда, на Денис Сюлейманов със “Дъжд”. Той се отличава със индивидуален стил на писане.
Разкази: Първо място на Тони Стоянова с”Разговор”, Второ на Мариана Бусарова с “Дихание от рая” и Трето място на Гергана Христова с “Човекът от новото време.
Журито изказва голямаа си благодарност на всички участници и им желае ползотворен път. Нека всеки от тях стане един от големите поети.
Дерзайте!
от Журито

Изследването разкрива „скучна“ епоха, бр.245

  когато Земята е била плоска, без планини

Изследване на кристали европий показва, че през средните векове планетата е била предимно плоска.
ПОЛ РАТНЪР
Изследователски екипи са изследвали кристали от европий, за да покажат, че Земята е била предимно плоска през средновековието.
Планетата нямаше планини и малко развитие на живота.
Този период от време е известен като „Скучният милиард“.
Изследването разкрива „скучна“ епоха, когато Земята е била плоска, без планини
Учените откриха, че Земята вероятно е била доста плоска по време на така нареченото средновековие. Не е плоска, както при конспирации, които не вярват, че нашата планета е кръгла, но липсва в планините. Това беше и период на малък растеж на живота. Всъщност този период от време от 1,8 милиарда до 0,8 милиарда години е известен още като „скучен милиард“ и наричан „най-тъпият период в историята на Земята“.
Нищо скучно в това, което откриха изследователите, обаче, изучавайки химичния елемент европий, вграден в кристали циркон. Техният анализ разкри, че по време на скучния милиард отсъствието на тектонична активност, която е от решаващо значение за създаването на планината, също забавя цикъла на хранителните вещества, жизненоважен за еволюцията на живота.
Изследването включва изучаване на кристали циркон от цял ​​свят, проведено от екипи от Пекинския университет, Университета в Торонто, Университета Рутгерс и Университета за наука и технологии в Китай. Те основават работата си на предишни открития, които показват връзка между количеството европий, намиращо се вътре в кристал циркон, и дебелината на земната кора, когато кристалът се е образувал. По-голямото количество европий означаваше по-голям натиск, който го натискаше отгоре. Това показваше, че кората е по-дебела.
Учените, водени от Минг Танг от Пекинския университет, установиха, че по време на така наречения среден или “скучен” период земната кора е била по-тънка от сегашната. Нямаше планини, а на повърхността имаше океани и равни площи. Това показва на изследователите, че тектонската активност вероятно е спряла или поне се е забавила значително за около 1 милиард години. Известно е, че тектоничната активност изтласква планините нагоре, което също води до ерозия, която обогатява океанската среда и насърчава развиващия се живот. Ако такъв цикъл беше нарушен, еволюцията щеше да се забави до пълзене. Това предполагат предишни проучвания за този период от време.

 

Кристал от европий.

Защо тектонската дейност спря? И защо толкова дълго време? Изследователите все още не знаят, но смятат, че отговорите може да се крият в създаването на древния суперконтинент Нуна-Родина, който би могъл да повлияе на термичната структура на мантията на планетата.
Вижте новия доклад за историята на процесите на образуване на планини (или „орогенни“), публикуван в Science .
аворизиран превод Мария Спасова- Герасова

Българският фолклор бр.245

 
Отношението към фолклора в българската наука и култура се отличава с някои особености. Обичайно под фолклор в България се разбира онази част от традицията, свързана с аграрните времена на обществото, която съдържа форми на творчество, които могат да се определят като художествени. Става дума за музика и народно изкуство и най-вече за песента и танца, за словесния фолклор в цялото му многообразие – от приказката до пословицата и поговорката – и за пластичното изкуство, което откриваме най-вече в шевицата, в каменната пластика, в дърворезбата, в изображенията върху хляба и др. В своята цялост това творчество се развива до втората половина на 19 в. и се възприема от българската наука като класически фолклор на българите, които имат специфично място в балканската и европейската духовна традиция. От средата на 19 в. се наблюдава промяна в българския културен модел чрез утвърждаването на автономната художествена култура – литература, музика, театър и др. – който на всички етапи от своя развой съдържа и един постоянен интерес към фолклора. От тогава до днес се пораждат и променят други фолклорни форми, които се свързват в най-общ план с градската традиция в едно общество, което има свой път в модерния свят.Класическият фолклор на българите съдържа характеристиките на богато развита и жизнена до наши дни културна система. В ареален план тя се развива върху землището на българския етнос, формира се върху едно пространство в Югоизточна Европа, което надхвърля държавните граници на днешна България. Носител на тази култура е и една многобройна диаспора в Южна Русия, в Украйна и Молдова, както и в областта Банат на сегашна Румъния. Изследванията, които се осъществиха с особена активност през последните десетилетия, показват дълбока приемственост между класическия фолклор на българите и духовния живот на древните траки, както и сложна трансформация на славянската и прабългарската традиция, осъществена с особена интензивност през 9 в. след приемането на християнството и утвърждаването на славянобългарската писменост. Богатата документация на българския фолклор, натрупана през 19 и 20 в. показва, че той свързва дълбоко духовния развой на българите с културните традиции на останалите балкански народи, независимо от тяхната религиозна идентичност и самостойна етническа история. Същевременно, в своята вътрешна същност този фолклор показва дълбока взаимовръзка с живота на българския етнос и в неговата конкретност като ежедневие, и като историческа съдба. От тук и двустранната същност на българския фолклор като тип култура. От една страна, той ни се представя като духовен израз на аграрен тип социалност, където основното е претворяването на годишния стопански цикъл и на жизнения цикъл на човека в една културна традиция, чиято основа е фолклорната обредност. От друга страна, в него се всмуква историческото време на българите, чиято интерпретация намира най-внушителен израз в българския героически епос, който е родствен на епоса на сърбите и се съизмерва с такива явления като “Калевала”, като руския билинен епос, като епическите корпуси на някои азиатски и кавказки народи. И в единия, и в другия случай в основата на българския фолклор стои една митология, която се проявява и във вярването за вампири и таласъми, и в пленителните образи на самодивите и змейовете, и в зловещите митологизации на болестите, и в митологични по своята същност сюжети като “Момък надбягва слънцето”, “Мома надгрява слънцето” и т. н.Българската календарна и семейна обредност заедно с всичко друго съдържа един основен мотив – брачната тема и един основен персонаж – тези, на които предстои брак. Забележително е, че зимната обредност извежда на преден план обредните дружини на неженените момци, които на 24 декември (6 януари) след полунощ започват своя обреден път от дом в дом, образувайки чети, наречени коледари или сурвакари, които пеят цикъл венчални песни със сложно митично съдържание. Техен аналог са пролетните момински обреди и най-вече т. нар. лазарки – момински обредни групи със свой репертоар, наситен с трагични мотиви. В този контекст богата е българската маскарадна обредност, която изключва карнавала в неговия западноевропейски вариант. Дълбока ритуализация на взаимодействието между половете откриваме и в такива древни форми на общ труд като седенките и тлаките, в жетвата или в пищните празнични хороводи, особено ярки в дните, означени като Великден и Гергьовден. Що се отнася до жизнения цикъл на човека, тук основното е една обредност, свързана с раждането на човека, разгърната сватбена празничност, обединена от фигурата на невястата и сложна погребална обредност, която продуцира и по-нататъшното развитие на култа към мъртвите.Върнем ли се към българския епос, ще трябва да обърнем внимание на образа на юнака, най-често Крали Марко, с неговата исполинска сила и на специфичната рефлексия към турското нашествие на Балканите през 14 в., което поражда и баладичните образи на последния цар, най-често Иван Шишман, на мъчениците за вярата, по правило девойки, на развиващата се съпротива в лицето на българските хайдути.Музикалният израз на тази културна система има своите регионални и общи характеристики. Ние разпознаваме родопската и тракийската песен, шопската песен, македонската песен и т. н. и заедно с това – българския песенен двуглас, феномена на неравноделните тактове и т. н.Що се отнася до разказвателното изкуство, българската приказка съдържа наред с интереса към вълшебното и една богата битова сюжетика, противопоставяща богатия и бедния, хитрия и глупавия и наситена с неподправен и първичен хумор. Основният хумористичен герой в българската традиция е Хитър Петър, който е в специфично съперничество с познатия в един много широк евразийски ареал Настрадин Ходжа. Българинът има усет за легендарното, свързано най-често със старозаветна образност и притежава живо чувство за историческото предание, съхранено в топонимията. Границата на историческата памет на българина във фолклора е 14 в. – падането под турско робство и заедно с това отвъд тази граница идват митични представи за водни бикове, заровени съкровища и пр., които отново напомнят за далечните основи на българската фолклорна култура.Тази култура кореспондира без особени противоречия с православното християнство. Българите имат свой религиозен епос, където основните персонажи са Господ, Богородица, Св. Георги, Св. Петър и Св. Димитър. В прозаични текстове се откроява българският светец Св. Иван Рилски. У българите, приели исляма, намираме едно криптохристиянство и заедно с това съхранена свежест на автентичната българска фолклорна традиция с промени в именната система и в структурата на самата обредност.В края на 19 и началото на 20 в. фолклорната традиция на българите получава нови импулси най-вече в Македония и Тракия, където под влияние на революционната действителност се създават значим брой песни. Същият процес се наблюдава по-късно в Добруджа. Градската култура поражда нови явления, сред които се открояват анекдотите, свързани с образа на Бай Ганьо, влиянието на градския шлагер и т. н. Днес фолклорната традиция на българите се радва на специфичен интерес от страна на новите явления в музиката, където си дават среща различни стилови и жанрови форми. Свидетели сме на любопитна намеса на композитори и изпълнители, която поражда неочаквани резултати. Заедно с това засили се присъствието на изпълнители от средите на етническите общности и най-вече на циганите, чието музикално изкуство не от вчера влияе върху българския фолклор. В международен план българският фолклор се радва на всеобщо и компетентно признание.Проучванията върху българския фолклор започват от средата на 19 в. Основно значение за неговото опознаване има капиталният сборник “Български народни песни” от Димитър и Костадин Миладинови, издаден през 1861 г. Основно документацията се публикува в уникалния “Сборник за народни умотворения и народопис”, основан през 1889 г. от видния учен и общественик проф. Иван Д. Шишманов. Досега от този сборник са издадени 65 тома.Главен изследователски център по проблемите на фолклора в България е Институтът за фолклор при Българската академия на науките. Фолклор се преподава във всички филологически факултети на българските университети, във висшите музикални училища и в Националната академия за театрално и филмово изкуство. Основните публикации по фолклористика днес предлага сп. “Български фолклор”, основано през 1975 г.Отношението към фолклора в българската наука и култура се отличава с някои особености. Обичайно под фолклор в България се разбира онази част от традицията, свързана с аграрните времена на обществото, която съдържа форми на творчество, които могат да се определят като художествени. Става дума за музика и народно изкуство и най-вече за песента и танца, за словесния фолклор в цялото му многообразие – от приказката до пословицата и поговорката – и за пластичното изкуство, което откриваме най-вече в шевицата, в каменната пластика, в дърворезбата, в изображенията върху хляба и др. В своята цялост това творчество се развива до втората половина на 19 в. и се възприема от българската наука като класически фолклор на българите, които имат специфично място в балканската и европейската духовна традиция. От средата на 19 в. се наблюдава промяна в българския културен модел чрез утвърждаването на автономната художествена култура – литература, музика, театър и др. – който на всички етапи от своя развой съдържа и един постоянен интерес към фолклора. От тогава до днес се пораждат и променят други фолклорни форми, които се свързват в най-общ план с градската традиция в едно общество, което има свой път в модерния свят.Класическият фолклор на българите съдържа характеристиките на богато развита и жизнена до наши дни културна система. В ареален план тя се развива върху землището на българския етнос, формира се върху едно пространство в Югоизточна Европа, което надхвърля държавните граници на днешна България. Носител на тази култура е и една многобройна диаспора в Южна Русия, в Украйна и Молдова, както и в областта Банат на сегашна Румъния. Изследванията, които се осъществиха с особена активност през последните десетилетия, показват дълбока приемственост между класическия фолклор на българите и духовния живот на древните траки, както и сложна трансформация на славянската и прабългарската традиция, осъществена с особена интензивност през 9 в. след приемането на християнството и утвърждаването на славянобългарската писменост. Богатата документация на българския фолклор, натрупана през 19 и 20 в. показва, че той свързва дълбоко духовния развой на българите с културните традиции на останалите балкански народи, независимо от тяхната религиозна идентичност и самостойна етническа история. Същевременно, в своята вътрешна същност този фолклор показва дълбока взаимовръзка с живота на българския етнос и в неговата конкретност като ежедневие, и като историческа съдба. От тук и двустранната същност на българския фолклор като тип култура. От една страна, той ни се представя като духовен израз на аграрен тип социалност, където основното е претворяването на годишния стопански цикъл и на жизнения цикъл на човека в една културна традиция, чиято основа е фолклорната обредност. От друга страна, в него се всмуква историческото време на българите, чиято интерпретация намира най-внушителен израз в българския героически епос, който е родствен на епоса на сърбите и се съизмерва с такива явления като “Калевала”, като руския билинен епос, като епическите корпуси на някои азиатски и кавказки народи. И в единия, и в другия случай в основата на българския фолклор стои една митология, която се проявява и във вярването за вампири и таласъми, и в пленителните образи на самодивите и змейовете, и в зловещите митологизации на болестите, и в митологични по своята същност сюжети като “Момък надбягва слънцето”, “Мома надгрява слънцето” и т. н.Българската календарна и семейна обредност заедно с всичко друго съдържа един основен мотив – брачната тема и един основен персонаж – тези, на които предстои брак. Забележително е, че зимната обредност извежда на преден план обредните дружини на неженените момци, които на 24 декември (6 януари) след полунощ започват своя обреден път от дом в дом, образувайки чети, наречени коледари или сурвакари, които пеят цикъл венчални песни със сложно митично съдържание. Техен аналог са пролетните момински обреди и най-вече т. нар. лазарки – момински обредни групи със свой репертоар, наситен с трагични мотиви. В този контекст богата е българската маскарадна обредност, която изключва карнавала в неговия западноевропейски вариант. Дълбока ритуализация на взаимодействието между половете откриваме и в такива древни форми на общ труд като седенките и тлаките, в жетвата или в пищните празнични хороводи, особено ярки в дните, означени като Великден и Гергьовден. Що се отнася до жизнения цикъл на човека, тук основното е една обредност, свързана с раждането на човека, разгърната сватбена празничност, обединена от фигурата на невястата и сложна погребална обредност, която продуцира и по-нататъшното развитие на култа към мъртвите.Върнем ли се към българския епос, ще трябва да обърнем внимание на образа на юнака, най-често Крали Марко, с неговата исполинска сила и на специфичната рефлексия към турското нашествие на Балканите през 14 в., което поражда и баладичните образи на последния цар, най-често Иван Шишман, на мъчениците за вярата, по правило девойки, на развиващата се съпротива в лицето на българските хайдути.Музикалният израз на тази културна система има своите регионални и общи характеристики. Ние разпознаваме родопската и тракийската песен, шопската песен, македонската песен и т. н. и заедно с това – българския песенен двуглас, феномена на неравноделните тактове и т. н.Що се отнася до разказвателното изкуство, българската приказка съдържа наред с интереса към вълшебното и една богата битова сюжетика, противопоставяща богатия и бедния, хитрия и глупавия и наситена с неподправен и първичен хумор. Основният хумористичен герой в българската традиция е Хитър Петър, който е в специфично съперничество с познатия в един много широк евразийски ареал Настрадин Ходжа. Българинът има усет за легендарното, свързано най-често със старозаветна образност и притежава живо чувство за историческото предание, съхранено в топонимията. Границата на историческата памет на българина във фолклора е 14 в. – падането под турско робство и заедно с това отвъд тази граница идват митични представи за водни бикове, заровени съкровища и пр., които отново напомнят за далечните основи на българската фолклорна култура.Тази култура кореспондира без особени противоречия с православното християнство. Българите имат свой религиозен епос, където основните персонажи са Господ, Богородица, Св. Георги, Св. Петър и Св. Димитър. В прозаични текстове се откроява българският светец Св. Иван Рилски. У българите, приели исляма, намираме едно криптохристиянство и заедно с това съхранена свежест на автентичната българска фолклорна традиция с промени в именната система и в структурата на самата обредност.В края на 19 и началото на 20 в. фолклорната традиция на българите получава нови импулси най-вече в Македония и Тракия, където под влияние на революционната действителност се създават значим брой песни. Същият процес се наблюдава по-късно в Добруджа. Градската култура поражда нови явления, сред които се открояват анекдотите, свързани с образа на Бай Ганьо, влиянието на градския шлагер и т. н. Днес фолклорната традиция на българите се радва на специфичен интерес от страна на новите явления в музиката, където си дават среща различни стилови и жанрови форми. Свидетели сме на любопитна намеса на композитори и изпълнители, която поражда неочаквани резултати. Заедно с това засили се присъствието на изпълнители от средите на етническите общности и най-вече на циганите, чието музикално изкуство не от вчера влияе върху българския фолклор. В международен план българският фолклор се радва на всеобщо и компетентно признание.Проучванията върху българския фолклор започват от средата на 19 в. Основно значение за неговото опознаване има капиталният сборник “Български народни песни” от Димитър и Костадин Миладинови, издаден през 1861 г. Основно документацията се публикува в уникалния “Сборник за народни умотворения и народопис”, основан през 1889 г. от видния учен и общественик проф. Иван Д. Шишманов. Досега от този сборник са издадени 65 тома.Главен изследователски център по проблемите на фолклора в България е Институтът за фолклор при Българската академия на науките. Фолклор се преподава във всички филологически факултети на българските университети, във висшите музикални училища и в Националната академия за театрално и филмово изкуство. Основните публикации по фолклористика днес предлага сп. “Български фолклор”, основано през 1975 г.
https://www.forum.bg-nacionalisti.org/index.php?topic=2972.0&fbclid=IwAR0_2ZRha4dB9UrYJFQ0IyCyC1dgRw9_sIoTavFDLeimAyogPpALiMXLa_U