Monthly Archives: май 2021

ЕФЕКТ

Един от основните философски въпроси е между съдържанието и външната форма.Във всяка сфера от обществения живот на хората, могат да се открият разминавания между истинския проблем и неговото „адаптиране“, към разбиранията на широката публика.Така често, същността на нашите грешки  се „обвива“ от блестяща на вид, но куха външна форма.
Ефектът „Гершенкрон“ доказва,  че рекордния  растеж на съветската икономика е резултат не на реално икономическо развитие, а на „забулването“ на проблемите на икономиката, с „блестящо“ конструирани цифрови модели.Неговото отчитане дава възможност да се определи действителния, а не изкуствено завишен растеж,който регистрират икономиките на социалистическите страни.
 Catching Up, Falling BehindНеговият откривател Алексаднър Гершенкрон /1904-1978/ е роден в Одеса /тогава част от Руската империя/, в семейство на бележити интелектуалци.То напуска Русия по време на Гражданската война. Първоначално се установяват във Виена,където Александър защитава докторат във Виенския университет.По-късно заминават за САЩ,където Гершенкрон започва работа във Федералния резерв- най-голямата централна банка в света и става водещ експерт в нея по съветската икономика.Издигнат е до ръководител на Международната секция в нея.
По-късно, в продължение на 25 години е професор по икономическа история и съветски изследвания в прочутия Харвардски университет…
Той е основоположник на теорията за изостаналостта и нейното значение, за развитието на държавите.Противно на общоприетото мнение доказва, че изостаналостта дава възможност на държавата да има по-високи темпове на икономически растеж от развитите и да прилага по-иновативни бизнес подходи,които да позволят настигането на по-богатите страни.В тази насока дефинира значителната роля на държавата,коята трябва да инвестира активно в икономиката,която страда от недостиг на капитали в сравнение с по-напредналите държави, за да стане възможен по-ускорения растеж.Нещо,което силно напомня състоянието на източно европейските държавивключително България, по отношение на по-развитите западно европейски страни.Американската асоциация по икономическа история учредява наградата „Александър Гершенкрон“, за най-добра дисертация в областта на икономическата история в САЩ и Канада.
Творчеството му става пример за обективен и безпристрастен прочит на икономическата история.
Георги Караджов

 

СРЕДНОВЕКОВИЕ 1

От 1080 год. за управител на пловдивската крепост и цялата област е назначен грузинския княз Григорий Бакуриани,който остава на този пост до 1086 год.Този мъж, през 1083 год. съгражда със свои средства Бачковския манастир „Св.Богородица“.В създадения от него учредителен устав,запазен и до днес, изрично е указано,че в манастира не могат да служат,нито да живеят калугери и свещеници гърци.Няма съмнениеq че това е индикация за нарастващо напрежение между увеличаващото се българско население и съседите му.
В тези години писателката Ана Комнина,дъщеря на император Алексий Комнин, посещава с баща си Пловдив и го описва със „здрави крепостни стени“, „много църкви“, „останки от дворци“ и други старинни сгради.Според същата авторка градът бил заобиколен от окопи и други защитни съоръжения.
По книгата на Николай Илчевски „Пловдив най най най най най“

КИНО И КОНЦЕРТИ ЗА ДЕНЯ НА ЕВРОПА В ПЛОВДИВ

КИНО И КОНЦЕРТИ ЗА ДЕНЯ НА ЕВРОПА В ПЛОВДИВ

Кино и концерти за Деня на Европа в Пловдив - plovdivtime.bg

Пловдив ще отбележи Деня на Европа с прожекция на филма „Кръстницата” на 9 май от 14.45 часа в Lucky Дом на киното. Събитието се организира от бюрото на програма „Творческа Европа МЕДИА“ в България съвместно с кината от мрежата Европа синема в София, Пловдив и Варна. 
„Кръстницата” е продукция на Франция. Филмът е от 2020 г.Режисьор e  Жан-Пол Саломе,  а ролите изпълняват  Изабел Юпер, Иполит Жирардо, Фарида Учани, Лилиан Ровер, Надя Нгуен. 
Община Пловдив в партньорство с „Европа Директно – Пловдив” и Център “Образование за демокрация” организират и празничен концерт по повод Деня на Европа. Тази година към тях се присъединява и Европейски потребителски център България.
Искаме да покажем силата и красотата на единството и разбира се – най-подходящ за това е именно Денят на Европа, коментира Красимир Лойков, ръководител на Европа Директно – Пловдив. 
„Музикалното събитие е под мотото „Българската класическа музика на ХХ век“. Успоредно с удоволствието от музиката всички посетители и зрители ще имат възможността да получат информационни материали и безплатни консултации за правата им като европейски граждани. Това ще стане на специално отворените за целта информационни щандове на Европа Директно Пловдив и Европейски потребителски център. Там ще може да проверите какви са опциите за учене, нови проекти или работа зад граница, както и да установите какви са вашите права, ако имате проблеми с търговец от друга страна в Европейския съюз”, разказват организаторите.
https://plovdivtime.bg/nasledstvo/kino-i-kontserti-denia-evropa-plovdiv-13387/

ГАЙДИ, ХОРА И ТРАДИЦИИ:

  НАРОДЕН СЪБОР ПЛОВДИВ СЪБИРА ЛЮБИТЕЛИ НА ФОЛКЛОРА В ЛАУТА

Фолклорни изпълнители от цяла България ще завладеят сцените на шестия пореден фолклорен фестивал „Народен събор Пловдив“.
На 5 и 6 юни в парк „Лаута“ ще се състои един от най-мащабните форуми за народна музика в България! Традиционният народен събор ще посрещне повече от 4 000 участници. Всички гости ще се потопят в магията на българското фолклорно изкуство, история и традиции. Към богатата програма на сцените организаторите Димитър и Петя Михови от “Ясмина” са подготвили уроци по народни танци, училище по народни инструменти, кукерски игри, изложби на занаятчии, народни носии и старинни оръжия. Най-малките гости могат да се забавляват в детската битова работилница. За всички любители на танците през двете вечери ще се състои традиционната „Хоротека на открито“.
Част от програмата на фестивала ще бъдат „Сестри Диневи“, оркестър „Тракийско настроение“, ансамбъл „Тракия“, гайдарски състав „Големите гайди“, представителен ансамбъл и оркестър към АМТИИ “Проф. Асен Диамандиев”, ансамбъл „Дилянка“, гайдарски състави от Чепеларе, Момчиловци, Рудозем, ансамбъл „Седенчица“, комитет „Родолюбие“, комитет „Традиция“, студентски танцов състав „Пълдин“ към УХТ–Пловдив, ансамбъл „Марица“, ансамбъл „Слав Бойкин“, солистът на БНР Любомир Петов и гайдарят Стефан Янев, ПостАрт и още много читалища, училища и самодейци от цялата страна.
Кметът на район „Тракия“ и домакин на събитието Костадин Димитров кани всички пловдивчани и гости на града на неповторимия пазник, чиято цел е опазване и съхранение на българското народно творчество и традиции.
Събитието се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив и е част от Календара на културни събития 2021.
https://plovdivtime.bg/gradat/gaidi-hora-i-traditsii-naroden-sabor-plovdiv-sabira-13566/?fbclid=IwAR3EVNC0CchaqkLuGZu-PObOVXFSyKhBAWeb554Qbi0fHMypQKrxub76JRc

ПЛАНЪТ ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И УСТОЙЧИВОСТ НА БЪЛГАРИЯ

 ЩЕ БЪДЕ ПО-ЕФЕКТИВЕН И РЕЗУЛТАТЕН, АКО ВКЛЮЧИ НАЦИОНАЛНАТА МОРСКА ИДЕЯ, КОРАБОСТРОЕНЕТО, КОРАБОПЛАВАНЕТО И МОРСКАТА ИНДУСТРИЯ
На 3 декември 2020 г. Президентът на РБ Румен Радев заяви: Планът за възстановяване и устойчивост на България не трябва да се превръща в поредното средство за усвояване на финанси чрез саниране, строителство и покупки. Този план е огромна възможност за модернизацията на България, за преодоляването на стратегически за България предизвикателства.
На 12 май 2021 г. българският президент поръча на министър-председателя Стефан Янев да изтегли плана за 10 млрд от ЕК и да включи и 6 негови проекта:
1) Изграждане на Национален център за наблюдение, контрол и управление, който да събира и обработва информация от различни сензори чрез сателити и самолети.
2) Изграждане и развитие на Мултифункционален младежки образователен комплекс за наука и иновации.
3) Разширение на ВЕЦ и ПАВЕЦ мощностите – разширението на ПАВЕЦ „Чаира”, изграждане на горен изравнител над язовир “Кърджали” и ВЕЦ на Дунав, който ще бъде еквивалент на АЕЦ “Козлодуй”.
4) Пълноценно използване на геотермалната енергия за балансиране на електроенергийната система;
5) Създаване на Регионална генетично-диагностична мрежа с Координационен център по биобезопасност от 27 лаборатории, който същевременно да осъществява и ранна профилактика и диагностика и на населението.
6) Създаване на система за спешна медицинска помощ по въздуха (Helicopter Emergency Medical Service – HEMS) – закупуване на 5 медицински хеликоптера и създаване на система за медицинска помощ по въздуха.
Поради националната значимост на предлаганите 6 проекта, няма да сбъркаме, ако кажем, че те не са на президента, на правителството или политически, а са проекти на България.
Същевременно трябва да се посочи, че в Националния план за възстановяване и устойчивост, който е с внушителен обем от 297 страници (https://www.nextgeneration.bg), има огромни празноти и дефицити, защото от него напълно са изключени темите за морето и моряците, водния транспорт, корабостроенето и корабоплаването, морската индустрия и изобщо не личи, че става дума за възстановяване и развитие на морска България.
Възможно ли е изобщо възстановяване и устойчивост, без да се развива морския потенциал на нашата страна и то когато светът реално встъпи в Десетилетието на Океана (2021-2030)?
Същевременно ясно искаме да изразим и нашата авторска позиция: Инициативата за Триморието, на която България е домакин през 2021 г., не бива да се съпоставя, смесва, сравнява и противопоставя на Световната идея за Десетилетието на Океана (2021-2030), нито пък да има амбицията да я изчерпва, измества или компилира, защото тя е несравнимо по-глобална и по-перспективна като мащаб, обхват и продължителност във времето и пространството.
Науките за океана обхващат всички изследователски дисциплини, свързани с изучаването на океана: от физиката и химията до биологията, здравеопазването, обществените и хуманитарните науки, психологията и физиологията, геологията и хидрографията, включително по-глобални междудисциплинарни изследвания за връзките между човека и океана. Основният девиз на Десетилетието на науките за океана: Науката, от която се нуждаем, за Океана, който искаме (The Science We Need For The Ocean We Want).
Логично и закономерно английският изобретател, писател, автор на научнофантастични романи и разкази, Артър Кларк (Arthur Charles Clarke) (1917-2008) защищава тезата:
„Колко неподходящо е да наричаме тази планета Земя, когато тя е почти изцяло Океан.”
На фона на всичко казано до тук, изпитваме болка и неудовлетвореност от факта, че дори и при най-старателния и добросъвестен прочит на всичките 297 страници от Национални план за възстановяване и устойчивост, не могат да се намерят думи като кораб, воден транспорт, речна и морска индустрия, корабоплаване, корабостроене, пристанища, моряци, търговски флот, Дунав и Черно море. Има само 1 изречение, където се упоменава морето и реката: Международната комисия за опазване на река Дунав и Комисията за опазване на Черно море.
Едва ли авторите на този документ, претендиращ за европейско качество, не са знаели, че над 90% от всички стоки в света се превозват по море, а моряците от 2020 година са обявени за ключови работници и те станаха новите герои на света?
Действително над 90 процента от всички товари за индустрията и бита се превозват по море, тоест почти всичко, което използваме във всекидневния си живот е свързано с водния транспорт и морските труженици. Тяхната професия е една от най- трудните и най-значимите. Около 50 000 търговски кораба плават по света и на тях се трудят над 1 милион моряци, сочат последните данни на Международната морска организация в Лондон (International Maritime Organization, IMO) и техният труд осигурява базата на световната икономика. Морската и речната индустрия са в основата на социално-икономическото развитие на човешката цивилизация.
Авторите на Плана за възстановяване и устойчивост на България можеше поне да направят един поклон към моряците и моряшките семейства за това, че с цената на огромни лишения и затруднения за смяна на екипажите в условията пандемията COVID-19, когато целият свят замря и се затвори, корабите с морските екипажи продължаваха и продължават да плават и надеждно да доставят всички необходи стоки за съществуването на човешката цивилизация!
В Плана за възстановяване и устойчивост на България дори дума не става за обявеното от ООН на 5 декември 2017 г. Десетилетие на науките за океана в интерес на устойчивото развитие (2021 г. – 2030 г.
Също така Планът за възстановяване и устойчивост на България не съдържа и дума за впечатляващия и заслужаващ държавни адмирации Доклад на Световната банка и нейната Група в България от 20 декември 2020 година „България: към развитие на синята икономика”, с обем от 48 страници.
Меко казано, съдържанието на Плана за възстановяване и устойчивост на България се е разминало тотално и с множеството документи на Европейския съюз и Европейската комисия за развитието на водния транспорт и синята икономика. В нашия Национален план не се открива информация за Стратегията на ЕС за благоденстващ Дунавски регион, Новата европейска програма за ускоряване на развитието на секторите на морската промишленост, Бялата книга „Морето в сърцето на Европа“, Новия етап в европейската политика за син растеж и пр.
Планът за възстановяване и устойчивост на България е отдалечен не само от националната морска политика, но и от европейската политика за морето и океана. Без да се впускаме в подробности, ще посочим само някои от морските перспективи за развитие на Европейския съюз през следващото десетилетие, включени в Новата европейска програма за ускоряване на развитието на секторите на морската промишленост (NAT-VI/038, Европейски комитет на регионите, 135-а пленарна сесия, 26 и 27 юни 2019 г.):
- Иновации в синята икономика: реализиране на потенциала на нашите морета и океани за създаване на работни места и растеж;
- Проучване на океаните, развитието на знанията за морето и морското дъно, Европейският съюз подкрепя проучването на всички морета и океани по света. Да се създаде Агенция за авангардни морски научни изследвания. За бъдещето на морските отрасли е важно морските въпроси да залегнат в основата на бъдещите политики на ЕС, както и на използването на фондовете за регионалната политика. Пълна подкрепа на проекта за морска общност за знания и иновации (ОЗИ), съсредоточаване върху устойчивото управление на морските ресурси;
- Реализиране на приоритетите в морската сфера, приемане на нова пътна карта за политиката за секторите на морската промишленост по примера на стратегията „LeaderSHIP 2020“;
- Да се изготви морска пътна карта в рамките на програма „Хоризонт Европа“, научните и технологичните предизвикателства в секторите на морската промишленост да бъдат изрично включени в стълб 2, а 10 % от бюджета на програма „Хоризонт Европа“ да бъдат заделени за финансиране на проекти със значително въздействие върху синята икономика и секторите на морската промишленост;
- Предлагане на European blue new deal („Ново европейско синьо споразумение“) и създаване на инструмент „European Sea Tech“, който да стимулира трансфера на технологии, опит и компетентности между различните мрежи и отрасли на морската промишленост и да свързва регионалните иновационни системи;
Разширяване приноса на секторите на морската промишленост за енергийния преход и борбата с изменението на климата, особено посредством сектора на енергията от възобновяеми източници, декарбонизацията на морския транспорт и кръговата икономика, включително рециклирането на пластмасите от океаните;
- Пристанищата са стратегически инфраструктури, които не се ограничават с функцията си на търговски и транспортни центрове. ЕС и държавите ще засилват инвестициите в пристанищата. Пристанищата все повече се утвърждават като промишлени и иновативни платформи, в чиито рамки може да се постигне по-ефективно взаимодействие със съседните градове. Да се подпомагат подходящо всички базирани на сушата предприятия, които вече са свързани със синята икономика. Да се насърчава бързото им преориентиране на пристанищата към чиста енергия и декарбонизиран морски транспорт като способстващи фактори за развитието на морската индустрия. Пристанищата са голямото предизвикателство за динамиката на морската промишленост, ЕС ще развива потенциала на пристанищата като зони за разработването на проекти за син растеж;
- Изпълнение на комплекс от основни политически препоръки за ускоряване на развитието на секторите на европейската морска промишленост;
- Разширяване разнообразието на секторите на морската промишленост и внедряване в нея на достиженията на Четвъртата индустриална революция и създаване на „Green shipyard ‘2050“ („Зелена“ корабостроителница ‘2050 г.). Технологичната революция ще доведе до превръщането на корабите от аналогови единици в цифровизирани транспортни платформи;
- Разработване на амбициозна промишлена стратегия и конкретна рамка за изпълнение в секторите на морската промишленост. Морските отрасли са вторият по значимост сектор по отношение на заетостта в синята икономика. В контекста на световен растеж Европа разполага в тези сектори с много лидери и създава многобройни висококвалифицирани и устойчиви работни места в промишлеността;
- ЕС подпомага финансово и технологично корабостроителните и кораборемонтните райони, в които ще развиват дейност голям брой малки и средни предприятия. ЕС насърчава системните усилия в рамките на инструмента „European Sea Tech“ за включване на нови участници във веригите за създаване на стойност на корабостроенето;
Това са само малка част от планираните перспективни морски дейности на Европейския съюз за Десетилетието на Океана (2021-2030). За разлика от Европейския съюз и от много други държави по света, на този етап не откриваме индикации, че държавните и политическите институции в България са предприели нещо в името на инициативата на ООН за Океана. Вместо да загърбват Националната морска идея повече 30 години, държавниците и политиците в България през Десетилетието на науките за океана в интерес на устойчивото развитие (2021 г. – 2030 г. следва да се обърнат с лице към националната морска политика и морските интереси на Република България.
Крайно време е да се разработи и приеме Национална морска стратегия и Национална морска доктрина, които повече от 3 десетилетия морската общественост настойчиво и последователно изискват. България изпитва въпиюща потребност от Национална морска стратегия, която от 3 десетилетия е в публичното пространство, но далече от държавниците и политиците, държавата ни е петимна за адекватно държавно и политическо отношение към Дунав и Черно море.
Разработването на Национална морска стратегия и Национална морска доктрина вече е повеля и на Европейския съюз, към която ние продължаваме да нехаем и обръщаме гръб.
Сега повече от всякога се налага неотлагателно да превърнем България и Черно море в Зона на мира! Без решаването на задачата за мирна България и мирно Черно море (това е Задача на задачите), Планът за възстановяване и устойчивост на България е обречен да се превърне в поредната национална утопия. Мир и справедливост, това е цел № 16 от общо 17-те Глобални Цели на ООН за устойчиво развитие, записани в нейния План за устойчиво развитие до 2030 г. подписан от лидерите на 193 страни по света на 25 септември 2015 г.
Преди повече от 100 години, през 1920 година, морското офицерство и морската общественост у нас издигнаха основния девиз „Към морето и Дунава за напредък!”, който стана главно послание и пътеводен маяк за развитието на морска България.
Националният просперитет, индустриалният и културният напредък и държавността на България са невъзможни без развитие водното богатство на България и морето във всички аспекти през Десетилетието на океана (2021-2030)!
На основата на всичко казано до тук, произтича следния ИЗВОД:
- Включването на Националната морска идея, корабостроенето, корабоплаването и морската индустрия в Плана за възстановяване и устойчивост на България, ще повиши неговата ефективност, ефикасност и резултативност.
Още няколко ДОПЪЛНИТЕЛНИ АРГУМЕНТА искаме да посочим в подкрепа на този извод:
Първи аргумент:
България бе приета за член на ЕС на 10 октомври 2007 г. и следва да приведе своята морска политика в пълно съответствие с приетата по същото време от Европейската комисия Синя книга, предлагаща Интегрирана морска политика за ЕС (ИМП) и подробен план за действие. Европейският съвет одобри на 14 декември 2007 г. Интегрираната морска политика (ИМП) и плана за действие, с което бяха предложени и различни проекти за „морски магистрали“, които обхващат Балтийско море, Западна Европа, западната и източната част на Средиземно море, както и Черно море.
Синята книга препоръчва сериозно преразглеждане на управленския подход към моретата и океаните на всички равнища на управление: институции на ЕС, държави-членки и региони, което за всеобщо огорчение, България все още не е направила в достатъчна степен.
Интегрираната морска политика (ИМП), която поставя морския транспорт в по-широк контекст на управление, конкурентоспособност и регионални стратегии.
Четири месеца, след като две страни от Черноморското крайбрежие, България и Румъния се присъединиха към Европейския съюз на 01.01.2007 г., беше приета нова инициатива за регионално сътрудничество „Черноморско взаимодействие” [COM (2007) 0160], Брюксел, 11.04.2007. От тогава до сега интересът на Европейския съюз към Черно море и Черноморския регион непрекъснато расте, свидетелство за което са десетките инициативи и приетите стратегически документи на Съюза.
ЕС още тогава, през 207 г., когато България стана член на ЕС, подчерта, че Стратегиите за морските басейни са ключов елемент за прилагането на ИМП. С изключение на Морската стратегия за опазване на околната среда в морските води на Република България (2016-2021), чийто срок изтича тази година, ние все още нямаме нито Национална морска стратегия, нито Национална морска доктрина.
България няма, но Европейският съюз има още от 2010 г. Стратегия за Черно море – (EU strategy for the Black Sea, 2010/2087(INI). Със стратегията за Черноморския регион ЕС преследва следната основната цел: Установяване на зона на мир, демокрация, благоденствие и стабилност, основаваща се на зачитането на правата на човека и основните свободи и предоставянето на енергийна сигурност на ЕС. Ето още една причина Черно море да се превърне в Зона на мира и България да стане част от тази инициатива. За сега нямаме ясен държавен отговор на предложението „България и Черно море – Зона на мира”, въпреки че те битуват в публичното пространство от много време.
Лично авторът на настоящата статия издигна идеята за превръщане на Черно море в зона на мира, преди две десетилетия по време на Понтийските четения във Варна:
- Илия П. Пеев. Черно море като източник на въоръжени конфликти или извор на синергия в зората на третото хилядолетие, стр. 13-26. Черно море между Изтока и Запада. Подзаглавие. VII Понтийски четения, Варна, 10-11 май 2002. Михаил Лазаров ред. и др. Издател „Варненски свободен университет “Черноризец Храбър””. Варна, 2003, стр. 236. . [ISBN 954-715-171-1].
Европейският съюз счита, че доброто управление, принципът на правовата държава, насърчаването на спазването на правата на човека, управлението на миграцията, енергетиката, транспортът, околната среда и икономическото и социалното развитие следва да бъдат приоритетни области на действие – Резолюция на Европейския парламент от 20 януари 2011 г. относно стратегията на ЕС за Черно море.
Втори аргумент:
В духа на Стратегията на ЕС за Черно море, визията на морската общественост в България за Национална морска стратегия и Национална морска доктрина включва не само околната среда и морските води, а обхваща цялостната синя икономика на страната и морската индустрия, в която влизат:
- Корабоплаване;
- Управление на пристанища;
- Корабостроене и ремонт на плавателни съдове;
- Морски ресурси;
- Морска наука и образование;
- Всички дейности и услуги, обхващащи морския бизнес;
В редица документи на ЕС се подчертава, че 40 процента от брутния вътрешен продукт на ЕС се формира от морските региони. Затова на национален морски форум във Варна още през ноември 2010 г. беше поставен въпросът: Няма национална доктрина за това как ще се развива страната, ще можем ли да се развиваме само с услуги, туризъм и селско стопанство!
Експертизата на морския бранш е категорична, че ако бъде приета необходимата организация за развитие на морската и речната индустрия, брутният вътрешен продукт на страната ще нарасне най-малко с 10-15 %.
Морските специалисти многократно са обявявали в публичното пространство: Основният процент от търговията се осъществява по море, това е индустрия, която генерира само валута. Страната ни повече не може да си позволи да загърбва този бранш, защото скоро ще сме напълно изостанали – това беше ясната позиция, изразена на национален морски форум през 2010 година.
Седем години по-късно след този националния морски форум констатациите са същите, което показва, че няма вслушване в експертизите на специалистите. Седем години по-късно, през август 2017 година, Българската морска камара поддържа същото Черноморско послание: Българското знаме трябва да стане атрактивно за морския бизнес. Българска морска камара организира три национални конференции на тема „Морската и речната индустрия – основни икономически приоритети на Република България”. Ефектът от тях беше нулев. През 2021 година положението не е кой знае колко по-различно.
Трети аргумент:
Синята икономика е свързана с океаните, моретата и крайбрежията и включва следните сектори: корабостроене и ремонт; морски транспорт; риболов; крайбрежен туризъм; пристанищна дейност; обработка на морски ресурси; биотехнологии; добив на суровини и морски ресурси.

PAPER PEEV 2 BLACK SEA EU BLUE ECONOMY

Нужно е правилно да припознаваме световните и европейските морски сигнали, да разчетем вярно съдържанието и значението на информацията за България в публикувания на 17 юли 2018 г. Годишен доклад за синята икономика на ЕС за 2018 г. (The 2018 annual economic report on the EU blue economy), като се вслушаме в посланията, които са включени в Годишния доклад на Европейската комисия за синята икономика. В този доклад резултатите за България са публикувани на стр. 102 и стр. 103 в няколко таблици.
- В синята икономика на България са заети 118 000 души, които създават брутна добавена стойност в сектора 1.1 млрд. евро.
- В пристанищата на Черно море работят 5 500 души и те създават брутна добавена стойност 98.5 млн. евро през 2016 г.
- В черноморския туризъм са заети 98 000 души, създаващи оборот над 2 млрд. евро.
- От 2009 до 2016 г. морската икономика на България се е удвоила.
Тези съвременни данни за ползата от морската индустрия на България са твърде убедителен аргумент да подкрепим предложението на морската общественост и морския бранш у нас за разработването на Национална морска стратегия.
Четвърти аргумент:
Съдържанието на Плана за възстановяване и устойчивост на България следва да се хармонизира напълно със 17-те Глобални Цели на ООН за устойчиво развитие и тяхната адаптация за мореплаването в Световния океан и морската индустрия, която успешно направи Международната морска организация (IMO) – IMO and the Sustainable Development Goals, United Nations Sustainable Development Goals:

PAPER PEEV 3 BLACK SEA IMO GOALS

През 2015 г. 193 държави приеха Програмата за устойчиво развитие до  2030 г.  и нейните 17 цели за устойчиво развитие ( ЦУР ). Настоящият дневен ред призовава за действие на всички държави за изкореняване на бедността и постигане на устойчиво развитие до 2030 г. по целия свят – а ЦУР се разглеждат като възможност да преобразят света към по-добро и да не оставят никой зад себе си:
Глобални Цели на ООН за устойчиво развитие:
1. Изкореняване на бедността
2. Край на глада
3. Добро здраве
4. Качествено образование
5. Равенство между половете
6. Чиста вода и санитарно-хигиенни условия
7. Възобновяема енергия
8. Сигурна работа и икономически растеж
9. Иновации и инфраструктура
10. Намаляване на неравенствата
11. Устойчиви градове и общности
12. Отговорно потребление
13. Борба с климатичните промени
14. Живот под водата (ЦУР 14 е от основно значение за ИМО):
Увеличаване обема на научните знания, развитие на научноизследователския капацитет и трансфер на морски технологии, като се отчитат критериите и насоките на Междуправителствената океанографска комисия относно трансфера на морски технологии, с оглед подобряване здравето и управлението на океаните и засилване приноса на морското биологично разнообразие за развитието на развиващите се страни, по-специално малките островни развиващи се държави и най-слабо развитите страни.
15. Живот на земята
16. Мир и справедливост
Значително намаляване на корупцията и подкупничеството във всичките им форми.
17. Партньорства за целите
Като част от семейството на ООН, Международната морска организация (IMO) работи активно по Програмата за устойчиво развитие до 2030 г. и свързаните с нея ЦУР. Всъщност повечето от елементите на Програмата за 2030 г. ще бъдат реализирани само с устойчив транспортен сектор, подкрепящ световната търговия и улесняващ световната икономика. Комитетът за техническо сътрудничество на IMO официално одобри   връзки  между работата по техническа помощ на Организацията и ЦУР.
Докато ЦУР 14 е от основно значение за ИМО, аспектите от работата на Организацията могат да бъдат свързани с всички отделни ЦУР.
Целите за устойчиво развитие предоставят План за прехода към по-здрава планета и по-справедлив свят – за настоящите и бъдещите поколения. С реализирането на 17-те конкретни цели ще се сложи край на бедността и глада, ще се разшири достъпа до здравеопазване, образование, правосъдие и работни места, ще се насърчава приобщаващ и устойчив икономически растеж, като същевременно Глобалните цели на ООН ще предпазват нашата планета от влошаване на околната среда.
Заключение:
Планът за възстановяване и устойчивост на България ще бъде по-ефективен и резултатен, ако включи националната морска идея, корабостроенето, корабоплаването и морската индустрия. Изказаните нови идеи могат да ползват академичните и индустриалните среди, енергетиците, икономистите, фирмите, търговците, политиците, държавниците, офицерите от Българската армия, Военноморските сили и Търговското корабоплаване и други.
Темата за морската политика на България и Черно море разкрива една прекрасна възможност и реални практически условия пред всички държавни и морски институции в Република България, в това число и пред частния морски бизнес и морски компании, да активират своята дейност за реализиране на идеите за Национална морска стратегия и Националната морска идея – една дълго лелеяна мечта на българската морска общност.
Предстои да излезе от печат моята нова монография „На Океана с Любов, Вяра и Надежда”, която е посветена на обявеното от ООН на 5 декември 2017 г. Десетилетие на науките за океана в интерес на устойчивото развитие (2021 г. – 2030 г.), на моряшкото семейство на автора и на всички моряшки семейства по света, в ръкопис 264 стр

PAPER PEEV 4 BLACK SEA OCEAN MONOGRAPHY

Книгата се издава от Издателство „Морски свят”, Варна.
http://www.morskisviat.com/
Варна, ул. Цар Симеон I, № 6, вх. Б, ет. 1, ап. 9
тел./факс: 052/ 603 640
Петър Тодоров, управител
petodorov@yahoo.com
morski.sviat@mail.bg
morskisviat@gmail.com
Цялото съдържание на книгата е насочено за развитието на Националната морска политика на България и реализирането на идеите за Национална морска стратегия и Националната морска доктрина, за което моряците и морската общественост отдавна мечтаят и очакват да се случи в Десетилетието на науките за океана в интерес на устойчивото развитие (2021 г. – 2030 г.).
Книгата се издава от Издателство „Морски свят”, Варна.
http://www.morskisviat.com/
Варна, ул. Цар Симеон I, № 6, вх. Б, ет. 1, ап. 9
тел./факс: 052/ 603 640
Петър Тодоров, управител
petodorov@yahoo.com
morski.sviat@mail.bg
morskisviat@gmail.com
Цялото съдържание на книгата е насочено за развитието на Националната морска политика на България и реализирането на идеите за Национална морска стратегия и Националната морска доктрина, за което моряците и морската общественост отдавна мечтаят и очакват да се случи в Десетилетието на науките за океана в интерес на устойчивото развитие (2021 г. – 2030 г.).
Капитан I ранг о.р. професор д.пс.н. инж. Илия Петров Пеев

АРТ МАРАТОН ОТ СЪБИТИЯ

  ЗАПОЧВА В СТАРИЯ ГРАД ЗА ДЕНЯ НА ДЕТЕТО

Арт маратон от събития започва в Стария град за Деня на детето

Арт маратон от събития по повод Международния ден на детето ще има в Стария град от 29 май до 6 юни.
„Когато младостта и миналото се срещат сред ярки цветове и слънчеви лъчи, когато радостни детски лица се проектират по калдъръмите на Стария град, значи започва празник. Каним децата и техните родители в една пъстра въртележка от събития. На нея има за талантите и майсторите, за любознателните и позитивните, за магически настроените, за младото лице на Стария град”, казват организаторите.
На 29 и 30 май в музейна аптека „Хипократ” отваря врати за готовите да сътворяват  бабини рецепти.  Началото е в  11 и продължава до 15 ч., предвижда се и излъчване на живо. Под вещото ръководство на специалист ще се правят автентични възрожденски лекове за болки в гърба, за бронхит и др.
В Малката базилика, на 29 май от 11 ч., Феята на думите кани на пътуване в световете, които създава писателката Павлина Николова – „Разказвачът на приказки”.
„Чрез авторските си книжки искам да съхраня и предавам силата  на уникалния български фолклор – предания, образи, остроумия, гатанки, поуки и мъдрости. В сърцевината на приказките ми е Доброто и убедеността, че то съществува и ние трябва да се борим за него! ” – споделя авторката на детски книги.
На 1 юни в 18.30 ч. поканата  е за детски концерт  с интригуващото заглавие „Римският стадион посреща Алиса от страната на джаза”  -  част от програмата на XII-ти фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща”.
На 2 юни в 18 ч. Балабанова къща посреща талантите от школа по изкуства при народно читалище „П. Р. Славейков 1908”, които предлагат пътуване  на вълшебните криле на музиката и песента.
През уикенда на 5 и 6 юни от 11 до 15 ч. Балабанова къща става зона „Оцвети Старинен Пловдив: стенописи”. Заедно с експертите на Национален институт за недвижимо културно наследство ще бъдат отворени творчески работилници, а в Къщата на Верен Стамболян ще има демонстрации за ръчно изработване на стъкло и декорации с Иван и Снежана Станеви.
На 5 и 6 юни, ще има и дефиле на Детски духов оркестър „Джуниър бенд”- Велико Търново, с което ще бъде открит форумът „Памет в символи”, организиран от Сдружение „Духовно огледало”. В рамките на събитието също ще има сцена на открито и разнообразни творчески ателиета за деца  в двора на Къщата на д-р Стоян Чомаков (постоянна експозиция на Златю Бояджиев) и по ул. „Съборна”.
Кулминацията на „Празник на детето в Стария град” е на 6 юни в 11.30 ч. на площада  пред църквата „Св. св. Константин и Елена”,  когато започва „Училище по магия и вълшебства” с Боби Шоу.
Събитията се реализират с подкрепата на Община Пловдив и са с вход свободен,  при спазване на актуалните в страната противоепидемични мерки.
Постоянни активности:
20.05. – 06.06. Фотоизложба „Аз съм българка!” III част; Балабанова къща (дълбока зала)
20.05. – 06.06. Изложба от Национален живописен пленер в Стария град 09-12.05.2021 г. с мото „Традиция, екология, творчество”
Фотография: Илюстративна

НАЙ- БЪЛГАРСКИЯТ ДЕН БЛ.247

В черквата на селото, в което живея, има една голяма икона на светите братя Кирил и Методий.   На 11 май, когато е техния ден, споделих с един мъж, че когато и да отида  в черквата, винаги заставам пред тази икона и благодаря, че те са създали буквите, на които цял живот пиша.
- Затова – казах му аз – много тача 24 май и за мен,, той е свещен празник.
- Знаеш ли, колко ми е важно с какви букви пиша, на техните или на латиница – отговори той.
Замълчах. Не можах да намеря сили да  защитя двамата светци, които са ни дали светлина и познание. Затова, сега го правя пред вас. Никога не забравяйте, че това са хора, които са изпратени в точното време, на точното място, за да създадат тази азбука! Никога не забравяйте, че  Кирил е преподавател по философия в Магнаурската школа, заради високото си за  времето образование! Затова му е поверена патриаршеската библиотека в катедралата „Света София“.
Гениалните винаги имат връзка с божественото и като такива, те записват името си в историята. Затова, двамата братя са провъзгласени за светци, затова са определени като покровители на Европа. И Европа не можа да не се съгласи с предложението българският език, да стане равен с другите езици в Европейския съюз.
Понякога си мисля, че само това, че имаме Кирил и Методий, че те са ни отворили очите за четмо и писмо, че този език е запазен след 200 години византийско робство и след петстотин години турско робство, трябва да ни прави горди и щастливи. Както казва поетът и ние сме дали нещо на света, защото знаем колко народи четат на кирилица. Ние сме богоизбран народ и това не трябва да забравяме нито в един ден от живота си.
 24 май е един красив празник. Когато бях дете, учителите ни водеха на ливадите, за да берем див божур, зеленика и ружа, синя и жълта перуника, и да правим венци за празника. Надпреварвахме се, кой ще набере най- много цветя, за да стане венецът на неговия клас най- красив. И всичко беше радост, всичко беше щастие. А училището ми и до него черквата носят името „Св. Св. Киирил и Методий.“ Родителите идваха в двора на училището, ние пеехме „Върви, народе, възродени“, декламирахме „Език свещен на моите деди“ и чакахме оня момент, в  който ще ни повикат по име, за да ни дадат свидетелствата за преминаване в следващия клас.
На 24 май 2021 година ще бъде също много красив ден – с  много цветя, с много венци, с красиво изписани букви, с песни и оркестри, с радостни очи, и много веселие. И ако минете край някоя черква и в нея има икона на Кирил и Методий, поклонете се пред  нея! Те са нашите просветители, те са нашата гордост, те са онези, които ни гледат отгоре как ги тачим и се радват на това, че пишем, и четем с технигте букви.
Честит да е най- българският ден – единствен в света, празник на просветата, на българската култура и на българската писменост! Да е светла паметта на двамата покровители на Европа!
Ирина Кирилова   

В КОСМОСА

Материалната и нематериална връзка на нашата планета със заобикалящата я космическа среда, в голяма степен е определяла и определя нашето развитие, и начин на мислене.Това с особена сила се отнася до „избрания“ народ във вечната книга-Библията- евреите.Затова е логично да зададем въпроса – А кой е първият евреин полетял реално в
Boris Valentinovich VolynovКосмоса.Името му е Борис Волинов- Boris Volynov /1934/ и е единственият жив от първата група съветски космонавти.
Интересно е че е роден далече от центъра на бившия Съветски съюз- в Иркутск-Сибир…Завършва школа за пилоти отново в Азия- Казахстан, завършва Авиационно училище пак в Сибир- Новосибирск.
Пътят му в космическото поприще не е от леките.Избран е за командир на първия екипаж от космонавти за кораба Восход-1,но три дни преди старта е предпочетен втория екипаж,независимо от съпротивата на главния конструктор Сергей Корольов.Разочарованият Волинов се записва в Инженерния факултет на Военно-въздушната академия „Жуковски“,която завършва със специалност пилот-инженер-космонавт.
Цяла година тренира за мисията на Восход 3,която също се проваля, когато откриват, че бащата на негов колега от екипажа е бил екзекутиран по време на Сталиновите репресии.
За първи път полита в космоса с кораба Союз-5.При завръщането си на земята едва не загива,след като серия от технически неизправности не позволяват, той да управлява спускаемия апарат.За негово щастие се „разминава“ само с няколко счупени зъба…
Вторият му полет със Союз 21 до станцията Салют също не е от лесните.Поради влошено здраве на бордовия му инженер се налага предсрочно завръщане на земята, съпроводено с нови технически проблеми и тежко приземяване на територията на днешен Казахстан.
Така, космическата одисея на първия евреин-космонавт „повтаря“ в съкратен вариант изпитанията,на които е подложен еврейския народ до достигането на своята обетована земя в Библията.
 Георги Караджов

 

АНТИЧНОСТ 17

980-1014 год. при царуването на българския цар Самуил, Пловдив е в пределите на Византия и служи,като изходен пункт на византийските войски в маневрите им срещу българите.На няколко пъти градът попада в български ръце,но за кратко.
986 год. император Василий /който години по-късно ще се прочуе като Българоубиеца/ е разбит в Ихтиманското дефиле и се спасява благодарение на личната си гвардия,състояща се от арменци.Успява да се добере до Пловдив и се затваря в неговата крепост.
По книгата на Николай Илчевски „Пловдив най най най най най“
 

ЛЕЧИТЕЛ

Здравето е един от най-важните елементи на качеството на човешкия живот.Епидемията от Covid 19 и усилията за справяне с нея в световен мащаб ни накара отново да обърнем дължимото внимание на този факт.В такива драматични времена най-ясно се откроява ролята на лекаря и лечителя.Не случайно  в класация за най-влиятелните пловдивчани на всички времена на 10 място попадаме на знаменит лекар,за който и автора на тези редове научи наскоро- Амирдовлат Амасиаци.
Амирдовлат АмасиациАмасиаци  /1420-1496/ е арменец по произход роден в град Амасия- Османската империя. Получава образованието си в два от най- значимите образователни центрове на 15 век- Персия и Багдад…
Обогатява своите познания чрез продължителни пътувания в Близкия Изток ,Македония,Егейско море.Гордост за родния ми град Пловдив е че Амасиаци се установява за постоянно в град Филипополис /днес Пловдив/ в 1459 година.Амирдовлат е истински полиглот- владее арменски,арабски,гръцки,латински,персийски и турски.
Извоюва си званието „лекар на лекарите“ с многобройните си трудове написани на общодостъпен арменски език, за да могат да бъдат ползвани от голяма част от населението.
Но най-известното му произведение е свързано именно с пребиваването му във Филипополис- „Ползата от медицината“ в 523 стр.В него разглежда анатомия, патология, хигиена и лечение и излага медицинско- хуманитарни правила.В него се описват и над 200 болести.Също тук създава и енциклопедията на средновековната арменска фармакология,в която описва 3754 лекарства на 7 езика- арменски, гръцки, латински, арабски,персийски,турски и франкски…
В 1471 година се установява в Константинопол и става личен лекар на султан Мехмед II и сина му Баязид II.
Така най-древния град на Европа Пловдив свързва завинаги името си с най-значимата личност в здравеопазването на средновековието- Амирдовлат Амасиаци.
Георги Караджов