Monthly Archives: ноември 2021

ОТЛЪЧЕН

Нашето време е на организираното действие.Най- значим дял в икономиката играят големите икономически корпорации и фирмената организация на труда.В политическата система партиите са незаобиколим фактор на обществения живот.Дори в сферата на духа, където в най-голяма степен може да се изявят индивидуалните способности  и въжделения на отделната личност, съществуват религиозни и духовни структури,които в голяма степен оформят нашия мироглед.
Бернар Тисие дьо Малере - bg.wiki4maps.comБернар Фелай/1958/ е швейцарски епископ и бивш висш генерал на Традиционалисткото католическо свещеническо братство, на името на големия римски папа св.Пий X.
Вторият Ватикански Събор, прави истинска революция във вярванията, практиките и литургичните форми на католицизма.Но се оказва, че в католическата църква съществува и движението традиционен католицизъм, което се придържа към литургичните форми и служене на църквата преди Събора.Точно към него, принадлежи и католическото братство св.Пий X.  
В неговата духовна семинария започва религиозното си обучение 19 годишния Фелай. През 1982 година е ръкоположен за свещеник от архиепископ Марсел Лефевр. Той се превръща се в истинска звезда на традиционния католицизъм. Перфектно владее френски,английски, италиански и немски език.
Но когато през 1988 година, архиепископ Лефевр ръкополага за епископи четирима представители на движението,сред които и Фелай, без да има делегирано от папата право за това, се случва немислимото .Папа Йоан Павел II издава официален документ,с който окачествява този акт, като „неподчинение на римския понтифик“ и „схизматичен акт“,което на практика означава отлъчване от църквата.
Край на това противопоставяне поставя папа Бенедикт XVI, койго с указ опрощава автоматичното отлъчване на четиримата епископи и изявява желание за присъединяване на свещеническото братство свПий X, към традиционното лоно на католическата църква.  През 2017 година, четиримата епископи получават правото самостоятелно да ръкополагат свещеници.
Тази история е истински пример, как дори в областта на вярата съществува противопоставяне между традицията и модерността.
 Автор: Георги Караджов

При написване на материала е използвана Уикипедия  

 

НОВО ВРЕМЕ 5

1878 год. генерал Дандевил, командващ предния отряд от гвардията на граф Павел Шувалов, достига Марица, но не влиза в Пловдив заради запаления от турците мост.
Капитан Бураго и генерал Крюднер преминават Марица и заплашват бойното знаме на Сюлейман паша в Пловдив.
При отстъплението си турците искат да запалят града, но консулите на големите европейски държави оказват натиск и това не се случва.
4.01.1878 год.руските освободителни войски под началството на генерал Гурко влизат тържествено в Пловдив и слагат край на петвековното негово робство.
По книгата на Николай Илчевски „Пловдив най най най най най“

ДИАЛОГ

 Съществена част от сблъсъците в днешния свят, се дължат на липсата на диалог.Сякаш, човешката психика трудно приема тезите на другия човек.Не само това,често дори нямаме търпението да се изслушваме.А как тогава можем да живеем заедно и да си сътрудничим?.Това в още по-голяма степен се отнася до въпросите на вярата и веротърпимостта.
File:RPP Kurt Koch (Kardinal) cut.jpg - Wikimedia CommonsKurt Koch /Курт Кох/1950/  е швейцарски католически кардинал.Завършва прочутия университет Лудвиг-Максимилиан в Мюнхен.Защитава докторат по теология в университета на Люцерн /Швейцария/.Трудно е да предположим, защо обещаващия млад учен решава да стане католически свещеник.  
Но е факт, че получава висока оценка за своите способности. През 1995 година е назначен за епископ на Базел.А следващата 1996 получава епископска хиротония, лично от папа Йоан Павел II.
През 2006 година получава световна известност, когато подкрепя мюсюлманите да строят минарета в Швейцария.Но също толкова остро поставя въпроса за по-голяма религиозна свобода на християните в мюсюлманските страни.
Тази позиция не го спира да подкрепи важен документ на Конгрегацията за вярата, който показва разликата между икуменическите цели на католиците и православните от една страна и тези на протестантите от друга.
Папа Бенедикт XVI назначава Кох за президент на Папския съвет, за насърчаване на християнското единство, на мястото на прочутия кардинал Валтер Каспер.
Кох е начело на делегация на Ватикана, която гостува на Вселенския патриарх на Константинопол Вартоломей I ,за празника на св. Андрей през 2010 година.Той е и най-важната фигура във Ватикана, по въпросите на отношенията на католическата църква и евреите.Кардинал Кох,  е и един от кардиналите избрали папа Франциск.
Кардинал Кох днес води диалога на католическата църква със съвременния свят.
 Автор: Георги Караджов 

 

 

 

 

НОВО ВРЕМЕ 3

1861 год. 12 март в Пловдив се свиква първият български епархийски събор, на който присъстват 60 свещеници и 200 делегати миряни от областта.

Избира се седемчленна комисия, която да организира и ръководи борбата за църковна независимост, както и да събира необходимите средства за целта.
1865 год. в Пловдив започва епидемия от холера.Същата година за първи път се въвежда гражданско управление.
1872 год. в Пловдив пристига първият български митрополит-Панарет.
По книгата на Николай Илчевски „Пловдив най най най най най“

 

ОТКРОВЕНИЕ

Един от въпросите, който всеки от нас си задава от раждането е :” Каква е  мисията ни на тази земя?”Някои я осъзнават от ранна детска възраст и я реализират сякаш от само себе си.Други я търсят през целия си живот и не са сигурни, че са я разбрали до своя край.А понякога „божественото“ откровение  ни отвежда на неочаквани и от нас места.Не случайно, една от значимите максими в духовното пътуване на човека е – „неведоми са пътищата господни“.

Арборелиус, Ларс Андерс — ВикипедияLars Arbolerius /Ларс Арборелиус//1949/ е роден в Соренго /Швейцария/,но родителите му са шведи по произход.

Израства в Лунд /Швеция/ и е отгледан,като лутеранин- една от най-известните протестантски деноминации.Отрано разбира любовта си към съзерцателния живот.Но след година и половина усилени духовни търсения усеща, че“Истината му е дадена от католическата вяра“.Приема католицизма едва на 20 години.  

22 годишен, той влиза в католическия орден на кармелитите ,в манастира Norraby в Южна Швеция.1977 година в университета на Брюж получава научни степени по философия и теология.Изучава  модерни езици в университета на Лунд,, а защитава докторската си дисертация в Папския богословски факултет в Рим.Ръкоположен е за свещеник в Малмьо-1979 година.

1998 година влиза в историята на католическата църква в Швеция.Папа Йоан Павел II го назначава за епископ на Стокхолм- единствената католическа епархия в Швеция,която включва цялата страна.Той става първият етнически швед на този пост и едва втория скандинавски католически епископ от времето на Реформацията.Повечето католици в Швеция след Реформацията са имигранти или с имигрантски произход от цяла Европа, Близкия изток,араби, арменци особено сред духовенството.

2017 година папа Франциск го обявява за първия шведски кардинал.Същата година е обявен за „швед на годината“, заради „съществената му роля в обединяването на местните шведи и шведите имигранти“.Става и член на Папския съвет, за насърчаване на християнското единство.

„Божественото откровение“ превръща Арборелиус в един от най-големите духовни обединители на Швеция.

 Автор:  Георги Караджов      

 

 

НОВО ВРЕМЕ 4

1872 год. Магърдич Томасян създава първата работилница за рязане на тютюн.1873 год. открива се железницата от Цариград до Пловдив.Барон Хирш,който започва всъщност през 1870 год. строежа на жп линия  от Цариград до Белово се справя успешно със задачата.

1876 год. април Кочо Честименски и Душо хаджи Деков, при обявяването на Априлското въстание, запалват магазините си съгласно решението на Народното събрание в Оборище.Първият избягва при въстаниците в с.Перущица.

Башибозуците от селата се тълпят по улиците на Пловдив и продават на безценица плячкосаното от въстаналите български села в Тракийската равнина.Баните и много обществени сгради са претъпкани от пленници от въстанието.

По книгата на Николай Илчевски „Пловдив най най най най най“

 

ЖИВОТ И ВЕЧНОСТ

Животът е във вечността. Един път сме с телесна обвивка друг път с етерна. Аз умрях и пак се върнах, за да докажа тази истина. За да давам Любов на хората и да правя ДОБРО. Така ми каза Силата. Стани и прави Добро! Благодаря на Нея !Получих много знания. Всичко е физика и химия ,електричество и магнетизъм, електро- магнитни лъчения и жизнетворяща енергия- космическа- едно и следствие хранителните процеси -второ. Поради тази причина създадох Открит Университет по Природни и Вселенски знания, а чрез програмата Овладей себе си да предам знанията, как човек може да си помага сам при здравословни и битови проблеми. Сам чрез биолокация може да си прави енергийна диагноза на болните места./там се излъчва статично електричество и чрез пръстите на ръката се чувстват пулсации. Биолокация значи биологично излъчване. Няма никаква мистика, а една реалност. Само да получи човек уроците и да ги усъвършенства. Ние сме едно малко божество, с арсенал от възможности, но не сме ги проумели.

Мария Герасова

Красотата в мъглата бр.253

Красивите гледки могат да бъдат развалени от мъглата, но когато тя е в умерени количества, пред нас се разкриват магически пейзажи.
Норвегия
Норвегия
снимка:500px.com
Торонто
Торонто
снимка:flickr.com
Канарски острови
Канарски острови
снимка:500px.com
Дубай
Дубай
снимка:zjhuiqian.com
Юта
Юта
снимка:500px.com
Северна Корея
Северна Корея
снимка: flickr.com
Англия
Англия
снимка:flickr.com
Шри Ланка
Шри Ланка
снимка: worldfortravel.com
Сан Франциско
Сан Франциско
снимка:reddit.com
Австрия
Австрия
снимка:burtn.deviantart.com
Хавай
Хавай
снимка:reddit.com
Австралия
Австралия
снимка:reddit.com
Норвегия
Норвегия
снимка:flickr.com
Китай
Китай
снимка:500px.com
Ню Йорк
Ню Йорк
снимка: flickr.com
Канада
Канада
снимка:flickr.com
Северна Корея
Северна Корея
снимка: 500px.com
Сиатъл
Сиатъл
снимка:lickr.com
Орегон
Орегон
снимка:flickr.com
Тенеси
Тенеси
снимка: flickr.com
Чикаго
Чикаго
снимка:nationalgeographic.co
Намибия
Намибия
снимка:flickr.com
Хонг Конг
Хонг Конг
снимка:flickr.com
Калифорния
Калифорния
снимка:flickr.com
Юта
Юта
https://pateshestvenik.com/%d0%ba%d1%80%d0%b0%d1%81%d0%be%d1%82%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b2-%d0%bc%d1%8a%d0%b3%d0%bb%d0%b0%d1%82%d0%b0/

Когато несполуките в семейството се повтарят: бр.253

как да се отървем от родовите сценарии

стари снимки

Чували ли сте за така наречените „родови сценарии“? Те обикновено са налице, когато определени събития в едно семейство се повтарят през годините и сполетяват неговите членове. Това се оказва проблем за много хора, затова експертите по биоенергия препоръчват да се научите как да го идентифицирате и да се освободите от него, разказват от сайта DailyHoro.ru.
Първото нещо, което трябва да знаете, е фактът, че родовите сценарии (наричани още родови скриптове) са ясно свързани с общата карма на семейството. Ако тя е добра, тогава и сценариите ще бъдат такива. При обратната ситуация се смята, че когато някой в ​​семейството е направил нещо лошо, останалите плащат за неговите дела.
Има и случаи, в които се повтаря една и съща тенденция – например всички жени да бъдат необвързани или пък всички членове на семейството да имат големи проблеми с парите, тъй като не могат да си намерят удовлетворяваща работа. Същото може да се случи с лоши навици или неуспехи и в други области.
Общите сценарии могат да бъдат и положителни, така че не търсете само лоши тенденции.
Сред основните признаци на родовите сценарии е възможно да се наблюдава следното:
broken heart повтаряте съдбата на вашите родители, по-големи братя или сестри, баби и дядовци;
broken heart каквото и да правите, не можете да излезете от порочния кръг;
broken heart интуитивно мислите, че нещо ви спира и ви пречи да намерите щастие.
Родовите скриптове обаче могат да бъдат променени, стига да положите правилните усилия.  
<p><strong>Започнете да разчитате на най-големите си сили</strong></p></p><br /><br /><br /><br /><br /><br />
<p><p>За целта първо трябва да ги идентифицирате. Ако не намирате отговора сами, ще трябва да поискате външно мнение от роднини и приятели. Опитайте се да развиете своята сила - знайте обаче, че когато хората се фокусират върху усъвършенстването ѝ, е нужно време. Но това не означава, че родовият скрипт ще бъде с вас завинаги - просто значи, че не бива да се отказвате.</p>
Започнете да разчитате на най-големите си сили
За целта първо трябва да ги идентифицирате. Ако не намирате отговора сами, ще трябва да поискате външно мнение от роднини и приятели. Опитайте се да развиете своята сила – знайте обаче, че когато хората се фокусират върху усъвършенстването ѝ, е нужно време. Но това не означава, че родовият скрипт ще бъде с вас завинаги – просто значи, че не бива да се отказвате.
<p><strong>Вторият важен момент е вашата карма</strong></p></p><br /><br /><br /><br /><br /><br />
<p><p>Ако я подобрите, подобрявате и тази на рода ви. Правете добри дела и действайте според съвестта си. Ако вършите това постоянно, има вероятност родовият сценарий да се смекчи, а с течение на времето животът ви ще се промени. Смята се, че тогава Вселената ще престане да ви свързва със семейни проблеми или ще отнеме тежестта от дълговете на предците. Тъй като се твърди, че кармичните дългове възникват от оплаквания и конфликти, опитайте се да се отървете от всичко това, за да бъдете по-близо до щастието и късмета.</p>
Вторият важен момент е вашата карма
Ако я подобрите, подобрявате и тази на рода ви. Правете добри дела и действайте според съвестта си. Ако вършите това постоянно, има вероятност родовият сценарий да се смекчи, а с течение на времето животът ви ще се промени. Смята се, че тогава Вселената ще престане да ви свързва със семейни проблеми или ще отнеме тежестта от дълговете на предците. Тъй като се твърди, че кармичните дългове възникват от оплаквания и конфликти, опитайте се да се отървете от всичко това, за да бъдете по-близо до щастието и късмета.
<p><strong>Важно е да проучите какво се е случило във вашето семейство в миналото</strong></p></p><br /><br /><br /><br /><br /><br />
<p><p>Разпитайте своите родители, баба и дядо, какво са правили на младини, за да осмислите при кого е започнала поредицата от неуспехи. Ако те не са наясно с това, вероятно дълговете на предците се влачат много от дълго време и в такъв случай коригирането ще отнеме немалък период. Ако се запознаете с историята на вашите далечни роднини и тези, живели преди вас, можете да намерите отговори на някои важни въпроси за това какво си струва да правите в живота - така&nbsp;проблемите с родовия сценарий да бъдат по-преодолими.</p>
Важно е да проучите какво се е случило във вашето семейство в миналото
Разпитайте своите родители, баба и дядо, какво са правили на младини, за да осмислите при кого е започнала поредицата от неуспехи. Ако те не са наясно с това, вероятно дълговете на предците се влачат много от дълго време и в такъв случай коригирането ще отнеме немалък период. Ако се запознаете с историята на вашите далечни роднини и тези, живели преди вас, можете да намерите отговори на някои важни въпроси за това какво си струва да правите в живота – така проблемите с родовия сценарий да бъдат по-преодолими.
<p><strong>Старайте се сега с мисъл занапред</strong></p></p><br /><br /><br /><br /><br /><br />
<p><p>Всички експерти, без изключение, съветват да се подобрят отношенията с роднините, за да се поддържа хармония в семейството и да не се създават проблеми за вас самите и следващите поколения. Препоръчително е да се използват медитации, които ще помогнат в търсене на житейски път и утвърждаване на вътрешните ви сили.</p>
Старайте се сега с мисъл занапред
Всички експерти, без изключение, съветват да се подобрят отношенията с роднините, за да се поддържа хармония в семейството и да не се създават проблеми за вас самите и следващите поколения. Препоръчително е да се използват медитации, които ще помогнат в търсене на житейски път и утвърждаване на вътрешните ви сили.
https://www.edna.bg/media/foto/kak-da-promenim-rodovite-scenarii-9296?p=1